jolak24 18.05.05, 21:35 cześć Dziewczyny! mam pytanie.Na pewno robiłyście badanie na toksoplazmoze.Jeśli wynik jest ujemny to czy to badanie należy powtarzać czy raz zrobione wystarczy? A może któraś z Was miała wynik dodatni.Co wtedy? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziczek79 Re: toksoplazmoza 18.05.05, 21:40 badanie na toxo robi się w dwóch rozbiciach-IGg i Igm.Jeżeli oba wyniki masz ujemne to znaczy ze nie miałas kontaktu z chorobą i nie jesteś zarażona.Badanie się powtarza w późniejszym okresie ciąży.Natomiast jeżeli masz dodatanie,leczy się antybiotykiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdalena_dem Re: toksoplazmoza 19.05.05, 21:59 jest jeszcze 3 opcja którą miałam: ujemny wynik, ale liczba przeciwciał 250, co znaczy, że już mam tą chorobe za sobą i jestem w miarę bezpieczna. Zawsze lepiej dmuchać na zimne Odpowiedz Link Zgłoś
corecki Re: toksoplazmoza 20.05.05, 12:51 Musisz uważać na siebie i dzidzię. skoro nie masz przeciwciał to postaraj się unikać kontaktów z surowym mięsem , grzebaniem w ziemi, dotykaniem bezdomnych i nieznanych zwierzaków które mogą jeść sórowe nie przemrożone mięsko. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś