Dodaj do ulubionych

CZERWIEC 2006

• edyta.23 Re: CZERWIEC 2006 02.10.05, 21:26

Witam i dołączam do czerwcowych mamusiek. Mam na imię Edyta, 25 lat i termin
      (według moich obliczeń) na 8 czerwca 2006

25 czerwca 2005 wyszłam za mąż, w pierwszej połowie września byliśmy z mężem w
      podróży poslubnej i stamtąd właśnie wróciliśmy w trójkę wink

Myśleliśmy sobie, że jak we wrześniu zaczniemy starania, to może za pół roku,
      rok coś z tego wyjdzie, a tu taka niespodzianka! Ogromnie się cieszymy.
      Pozdrawiam wszystkie czerwcowe mamusie, jak fajnie, że jest nas tyle
    • alicja1212 Re: CZERWIEC 2006 02.10.05, 22:34
      Witam wszystkie czerwcówki. Ja jutro spodziewam się @, ale mam cichą nadzieję,
      że może...Jeśli się nie pojawi to w środę robię test i szybko melduję Wam
      wynik. Robiliśmy co prawda dziewczynkę, więc to nic pewnego. Mam nadzieję, że
      do Was dołączę z terminem na 15 czerwca. Pozdrawiam
      • artistry1 Re: CZERWIEC 2006 03.10.05, 07:26
        Alicja trzymam kciukismile oby były II wysyłam fluidki ~~~~~~~~~. Co do mnie ja
        powiedziałam mojej mamie pierwszego dnia jak sie dowiedziałam, zaraz po
        testowaniusmileWieczorkiem pojechaliśmy do męża rodziców i tez im powiedzieliśmysmile
        także oni wiedzą....... i połowa osiedla bo z radości teściowa rozpowiedziała
        wszystkim znajmymsad i tak wyszło że nie byłam jeszcze u lekarza a już wszyscy
        wiedzą.Troszeczkę jestem zła na nią za ten długi języksad A z grona moich
        najbliższych koleżanek wie tylko jedna smile)pozdrawiam serdecznie i życzę miłego
        tygodniasmile).... Aha czy ktoś wie ile można mieć linków w sygnaturce??
        • owiesia24 Niestety nie... 03.10.05, 08:26
          Heh...niestety nie będę czerwcóweczkąsadDzis nadciągnęła @.Mimo wszystko jestem
          dobrej myśli.W tym miesiącu postaramy sie dokładniejsmilei może będzie lipiec 2006?
          Jak pozwolicie to i tak,będę do was zaglądać.Fajnie,że tyle was jest.Życzę
          wszystkiego naj,naj i duzych zdrowych brzuszkówsmile
          Mysiu3 a jak tam u Ciebie?Udało sie??
          • mysiaaa3 Re: Niestety nie... 03.10.05, 08:35
            Cześć owiesiu24!
            napewno następnym razem Wam się uda!! Trzymam kciuki.
            Ja mam spodziewany termin @ 6 października, więc na razie mogę tylko pre test
            zrobić. Jeszcze nie robiłam, zobaczymy....
            ale jak tylko będę wiedziała oczywiście się odezwę!!!
            pozdrawiam
            mysiaaa3

ps. a robiłaś test? moja koleżanka też miała normalnie @ a i tak za kilka dni
            okazało się że jest w ciąży. Żle się czuła, poszła do lekarza i po zrobieniu
            badań usłyszała tę szczęsliwą wiadomość
    • eglantine Re: CZERWIEC 2006 03.10.05, 08:41
      To i ja się melduję!
      Testowałam dziś rano i są dwie kreseczki!
      Mam 27 lat, miezkam w Warszawie, to będzie nasze pierwsze dziecko.
      Udało się w trzecim cyklu starań! A tak się martwiłam. Po odstawieniu piguł
      cykle miałam strasznie długie i już się bałam, że bedę problemy, a tu taka
      niespodzianka. Według kalkulatora mam termin na 9 czerwca. Na razie nie mam
      prawie żadnych objawów - tylko lekkie napięcie i pobolewanie w dole
      brzucha,oprocz tego nic.
      Strasznie sie cieszę, że tyle nas tu jest, i że można się z kimś podzielić taką
      nowiną, bo najbliższej rodzinie powiemy dopiero po pierwszym usg.
      Bajakaja - pamiętasz mnie z letnich starań?
      • loonia1 Re: CZERWIEC 2006 03.10.05, 10:38
        to i ja sie dolacze. testowalam pol godziny temu - tez dwie krech (a raczej
        kropy - taki rodzaj testuwink). moja ciaza jest wynikiem ivf - pierwsze
        podejscie! nie moge w to jeszcze uwierzyc, ciagle czuje sie jakbym miala dostac
        @ - a objawow ciazowych nie mam zadnych. co do terminu (sama liczylam) tez mi
        wychodzi 9 czerwca smile
        • bajakaja Re: CZERWIEC 2006 03.10.05, 10:47
          Gratulacje! Witaj wsrod nas!
          Dziewczyny dzis chyba jakis szczesliwy dzien na testowanko, takze do dziela!
          Powodzenia!
          • asiucha28 Re: CZERWIEC 2006 20.11.05, 06:21
            no to sie dolaczam
            Imie:Aska, mieszkam w Meksyku
            Maz: Roberto
            Termin porodu 11 czerwiec
            Troche to potrwalo, ale sie udalo, probowalismy okragly rok i wreszcie oczekuje
            dzidzi, ciekawe co wyjdzie z takiej mieszanki, moja mam chce latynoska, a
            tesciowa bondynka, jak tu ich pogodzic???
      • bajakaja Ale sie tu porobilo!!! 03.10.05, 10:46
        Witamy serdecznie nowe foremki na pokladzie CZERWIEC 2006! Raptem od
        wczorajszego wieczoru przybyly nam 3 czerwcowe mamuski. Wszystkim ktore ujrzaly
        upragnione dwie kresy serdeczne GRATULACJE! A tym, ktorym nie udalo sie niestety
        tym razem, zycze aby juz niedlugo mogly sie z nami podzielic cudowna nowina!

eglantine - jasne ze cie pamietam! Witam serdecznie, bardzo sie ciesze ze Wam
        sie udalo i ze do na sdolaczylas!

edyta.23 - serdecznie gratuluje pasazera na gape przywiezionego z podrozy
        poslubnej! Fajnie ze wam sie tak szybko udalo! Cieszymy sie z nowej czerwcoweczki!

mycha79 - gratulacje! !7 miesiecy staran to naprawde dlugo STOKROTNE GRATULACJE!
        To musi byc dla Was nielada radosc, cieszymy sie razem z Wami!

alicja1212 i mysiaaa3- trzymamy kciuki za pozytywne testowanie! Mam nadzieje ze
        juz niedlugo na dobre do nas dolaczycie!

owiesia24 - bardzo mi przykro ze sie nie udalo... Ale nie poddawaj sie! Jestesmy
        z Toba, trzymamy kciuki! Zobaczysz, ze w koncu test pokaze te dwie krechy, tego
        ci z calego serca zycze! Jestes na tym watku gosciem honorowym i to badzo mile
        widzianym, takze zagladaj prosze i pisz jak czesto tylko chcesz!

Pozdrawiam serdecznie
        • monias3 No to i ja się dołączę:) 03.10.05, 10:52
          TAk tu maci ewesoło ,żę mozę i ja się dopiszę?
          Teścik robiłam wczoraj w nocy - dwie tłuste kresch wyskoczyły w jednej chwili.
          Dziś 29 dc, 3 dni po terminie okresu. Pojawiły wczoraj się jakieś plamienia
          niestetysad i dlatego dziśgonię do gina. Mam nadzieję że to nic groznego. W
          każdym razi eprosze o traymanie kciuków.
          Pozdrawiam Wszystkie nowe czerwcowe mamcie.
          • monias3 Re: No to i ja się dołączę:) 03.10.05, 10:56
            zapomniałam się przedstawić z tego wszystkiego:
            Monika, 29 lat, w zeszłym roku poronienie, to będzie (oby) moje pierwsze
            dzieckosmile
            • bajakaja Re: No to i ja się dołączę:) 03.10.05, 13:42
              Witamy serdecznie!
              Cieszymy sie bardzo, ze do nas trafilas! Ogromne gratulacje! Mam nadzieje, ze Ci
              sie u nas spodoba!
              • monias3 Re: No to i ja się dołączę:) 03.10.05, 14:00
                właśnie wróciłam od ginki, obejrzała moj eplamienia i nastraszyła mnie
                cytomegalią. Wieci eco? kazał mi jeszcze dziś połozyć się do szpitalasad((
                Badania będą trwały 3 tyg, Bozę jak ja się boje tych wyników, nie przezyję tych
                tygodni.
                Dopiero się przywitałam a już się musze z Wami pożeganać. idę się spakować bo
                zaraz lecę do tego szpiatala.
                Trzymajcie swoje kciuki za nas.
                • bajakaja Do monias3 03.10.05, 14:06
                  Kochana trzymaj sie!
                  Nic sie nie denerwuj na zapas, musisz byc teraz dobrej mysli!
                  To bardzo dobrze, ze dostalas skierowanie do szpitala, tam bedziesz pod stala
                  opieka, zrobia Ci wszystkie potrzebne badania! Trzymaj sie cieplo!
                  Trzymamy za Was kciuki, wracajcie do nas szybcitko!
                  • loonia1 Re: Do monias3 03.10.05, 14:37
                    trzymam kciuki! na pewno bedzie dobrze. plamienia w poczatkach ciazy sie
                    zdarzaja. pozdr
                  • haiku126 ???Porod 09.02.06, 20:01
                    witam
                    Mojego malenstwa spodziewam sie w czerwcu;oboje z mezem wyczekujemy tej chwili!
                    mam zapytanie : przeczytalam niedawno,iz podczas porodu wydala sie kal,ze w
                    polskich szpitalach proponuje sie lewatywe ... czy wiecie jak rzecz sie ma w
                    Anglii??? Prosze o odp.
          • marberek Re: No to i ja się dołączę:) 01.02.06, 23:07
            Nio to i ja się dołączam smile
            Mamy juz pokaźny brzusio w 22 tc.
            To nasz pierwszy z dawna oczekiwany dzidziuś.
            Wszystko jest oki, a mnie rozpiera energia.
            Głowy do góry i brzusie - przyszłe mamusie !!
            Również pozdrawiam wszystkie czerwcówki smile)))
    • bajakaja Ale nas juz duzo! 03.10.05, 13:57
      Dziewczyny troche nas ostatnio przybylo, postanowilam wiec uuaktualnic nasza
      liste. Jest nas juz prawie 20 JUUPI:

Czerwcowe Mamuski:
      1. mycha79 - termin porodu maj/czerwiec
      2. apple_pie_76 - termin porodu maj/czerwiec
      3. giovanna3 - termin porodu 1 czerwiec
      4. hisia - termin porodu 2 czerwiec
      5. artistry1 - termin porodu 3 czerwiec
      6. marsjanka1999 - termin porodu 3 czerwiec
      7. podkowa_15 - terrrrmin porodu 4 czerwiec
      8. libretka - termin porodu 5 czerwiec
      9. bajakaja - termin porodu 5 czerwiec
      10. levti - termin porodu 7 czerwiec
      11. edyta.23 - termin porodu 8 czerwiec
      12. joanna3114 - termin porodu 9 czerwiec
      13. jonama - termin porodu 9 czerwiec
      14. nospa2 - termin porodu 9 czerwiec
      15. eglantine - termin porodu 9 czerwiec
      16. loonia1 - termin porodu 9 czerwiec
      17. lipa303 - termin porodu 12 czerwiec
      18. monias3 - termin porodu ???
      19. alicja1212 - juz niedlugo testowanko, oby sie udalo!
      20. mysiaaa3 - juz niedlugo testowanko, oby sie udalo!

Goście (zawsze bardzo mile widziani):
      1. owiesia24 - na razie tylko niesmialo zaglada :o) gosc honorowy!
      2. kata74 - mamuska czerwiec 2004
      3. jezzmam - mamuska czerwiec 2005
      4. kurczako - przyszla mama, termin porodu?
      5. mka16 - przyszla mama, termin porodu?

monias3 - na kiedy masz termin porodu wyliczony z kalkulatora?

Wszystkim czerwcowym mamuskom zycze duzo zdrowka i radosci!
      Oczekujacym na testowanie, abyscie jak najszybciej ujrzaly te dwie upragnione
      krechy!
      Starajacym sie owocnych i przyjemnych staranek i zebyscie jak najszybciej do nas
      dolaczyly!
      Pozdrawiam
      • monias3 Re: Ale nas juz duzo! 03.10.05, 14:02
        termin porodu? Boze nawet nie zapamiętałam dokładnie z tych nerwów. Gdzieś
        poczatek czerwca. Tera to już lecę się pakować.
        • mycha79 Re: Ale nas juz duzo! 03.10.05, 18:42
          Moniczko mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze. powodzenia smile
        • zabolek27 Re: Ale nas juz duzo! 16.11.05, 12:50
          ja tez do listy sie dopisuje-termin na poczatek czerwca-zabolek27
      • zuzankam1 Re: Ale nas juz duzo! 18.11.05, 17:35
        Witam,
        Jeszcze jedna czerwcowa mamuśka do kolekcji, wyliczony termin to dokładnie 10
        czerwiec. To bedzie nasze drugie słoneczko, pierwsza jest Zuzia i ma prawie 2,5
        roczku i jest naszym oczkiem w głowie. Bardzo ją ciagnie do dzieci i widać że
        brakuje jej kontaktu z nimi, a że zawsze chcieliśmy mieć dwoje dzieci więc
        postanowiliśmy, że to właściwa pora. To moja druga ciąża i podobnie jak
        pierwszą przechodzę bez żadnych nieprzyjemnych dolegliwości. Ale nerwy są takie
        same, doszła tylko obawa o dadatkowe kilogramy, po pierwszej ciąży zostało mi
        6kg i do tej pory nie moge się tego pozbyć i się z tym pogodzić, choć karmiłam
        Zuzię rok i cztery m-ce co podobno pomaga pozbyć się zbędnego balastu.
        pozdrowienia
        zuzankam1
    • apple_pie_76 Re: CZERWIEC 2006 03.10.05, 17:16
      Babki, a jak Wasze nowe postanowienia odnośnie żywienia, sposbu życia itd. ?
      Mnie chce się cały czas spać, czuję się jakbym miała 1-2 dzień okresu.
      Generalnie czuję się nieswojo. Mam jakiś taki wewnętrzny niepokój. Lekki ucisk
      w klatce piersiowej. Takie dziwne objawy, których nie znam. O biuście już dość
      napisano więc pominę. Z tą sennością jest tak, że spać się chce ale zasnąć nie
      mogę. W pracy nie mogę się za bardzo skoncentrować, jestem jakaś taka
      klapnięta jak mówiło się w "Misiu" wink No i mam wrażenie, że brzuch mi urósł,
      co jest wkurzające na tym etapie 6tc! I wiecznie jestem głodna. Jak nie zjem
      jestem wściekła. Mamma mia!!!
      A jak Wasze samopoczucie?
      • mycha79 Re: CZERWIEC 2006 03.10.05, 18:46
        Jestem senna i czuje zmeczenie, ale w nocy sie czesto budzę. Bolą cycki a dzis
        bardzo brzucho (tzn bardziej niz zwykle). Mam wahania nastrojów. Jem normalnie.
        Generalnie wszystko ok i nic mi na razie specjalnie nie przeszkadza.
      • bajakaja samopoczucie 04.10.05, 09:53
        Co do sennosci to ewidetnie chodze wczesniej spac, ale za to tez wczesniej
        wstaje rano. Troche szybciej sie mecze. Czasami ogarnia mnie taka niesamowita
        patia i wtedy naprawde nic anic mi sie nie chce...
        Duzo siusiam, do niedawna wytrzymywalam cala noc i rano lecialam do ubikacji ile
        sil w nogach. Teraz juz nie wytrzymuje i latam kilka razy w nocy.
        Objawy typu nabrzmiale piersi i bole w dole brzucha nadal wystepuja, ale nie
        caly czas, czasami wydaje mi sie ze wszystkie objawy ustapily :o)
        Co do brzuszka to tez zauwazylam ze sie troszku powiekszyl, tzn jest taki wydety
        jak przed miesiaczka, ale usytuowany jakos tak wysoko (przed miesiaczka tez
        zawsze mialam wydety brzuch ale tak jakos nisko). Tez mnie to troche przeraza,
        bo co to bedzie za pare miesiecy ;o(
        Poza tym wszystko oki, nie mam na razie mdlosci ani innych nieprzyjemnych
        objawow :o) i to mnie cieszy!
        • artistry1 Re: samopoczucie 04.10.05, 17:53
          Aha Basiu bardzo się cieszę,że nie tylko ja mam takie bóle i że to jest
          wszystko oksmileUcieszyłam sie bardzo bo byłam bardzo zestresowanasmile
          • hisia Re: samopoczucie 06.10.05, 08:17
            Ja w pierwszych dwóch ciążach byłam na początku senna, a teraz jakoś tego nie
            zauważam. Mam dużo energii. Czasem czuję takie napięcie
            (rozpychanie/ciągnięcie) w dole brzucha, poza tym drażnią mnie niektóre zapachy
            (np. jedzenia lub czyichś perfum)i nie mam ochoty na słodkie rzeczy, wolę
            raczej konkretne smaki. Na szczeście nie mam mdłości (nie miałam ich również w
            poprzednich ciążach), natomiast piersi są napięte i obrzmiałe. Czy macie jakieś
            objawy ze strony przewodu pokarmowego (lekka biegunka, wzdęcia)? Ja mam i
            myślę, że to może być efekt zelaza przyjmowanego w witaminach typu falvit czy
            materna, chociaż czytałam że w pierwszych tygodniach występuje jakieś
            roluźnienie mięśni i dlatego często chce się siusiu oraz występują objawy
            niestrawności.
            Ogólnie jest jednak w porządku, w przyszłym tygodniu idę do lekarza i mam całą
            listę pytań. m. in. o szczepienia na grypę w późniejszym okresie ciąży i
            badania prenatalne (bo ja jestem już wiekowa).
            pozdrawiam,

hisia
          • monias3 Już jestem !! 06.10.05, 08:19
            Witam po przerwie, już mnie wypisali i niby wszystko jest ok. Ginka okazało się
            żę przesadziła z tymi 3 tyg w szpitalu , co mnie cieszy. Skończyło się na
            faszerowaniu duphastonem i leżeniu, co zresztą mogłam zrobić w domu. Mam
            zwolnienie z pracy na 3 tyg a potem się zobaczy. No i oszczędzać się mam.
            Ni espodobało mi się ,żę mnie tak nastraszyła, ąz się poryczałam w szpitalu a
            lekarz , który miłą dyżur powiedział żę owa osoba znana jest z histeryzowania i
            straszenia pacjentek. Ja wiem ,żę po jednym poronirniu chciała pewnie po prostu
            chuchać na zimnie ale nie spodobały mi się jej obiecanki, ąe niby będzie mi
            robić w szpitalu jakieć szczególowe badani a, które potrwają do 3 tyg. Okazało
            się ,żę zrobiła mi tylko podstawoe mocz i krew a o reszcie nawet nie pisnęła.
            Pomijam fakt ,żę się u mnie w szpiatalu nie pokazała nawet( co mnie dziwi bo
            płaciłam za prywatne wizyty a jest w tym szpitalu taki niepisany zwyczaj, jak i
            w innych szpitalach , żę sie interesuje losem swoich pacjentek w szpitalu). A
            tu zero, wypis po trzech dniach bez słowa wyjasnienia co z resztą obiecywanych
            badań. Z jednej strony się ciesze a z drugiej jestem skołowana.

Powiedzcie babki, kiedy szukacie lekarza na prowadzenie , czy już go może
            macie?
          • qasiunia Re: samopoczucie 07.10.05, 13:20
            witam wszystkie kobitki i ja prawdopodobnie będę miała termin na czerwiec wg
            moich obliczen na 15 czerwca. Dziś idę na pierwszą wizytę do lekarza. ciekawe co
            powie. Mam tak strasznie dużo pytan do niego.
            co do samopoczucie to piersi mi nabrzmiały i sa wrażliwe na dotyk, bardzo kręci
            mi się w głowie, chce mi się siusiac no i te okropne zaparcia
            a tak poza tym to wszystko jest w porządku
            Mam na imię Kasia,mam 25 lat i to jest moja pierwsza ciąża.
            Pozdrawiam i trzymajcie kciuki od 16 wink
      • olka_krakow Re: CZERWIEC 2006 30.10.05, 17:30
        Witam Dziewczynki. Ja, co prawda mam termin 26 czerwca, ale wiecie, to moze byc
        tez lipiec. Ale sie dolaczam wink Strasznie sie boje crying
      • melek77 Re: CZERWIEC 2006 01.11.05, 09:25
        Czesc dziewczyny! Troche pozno do Was trafilam, ale jak to sie mowi, lepiej
        pozno niz wcale. Mam 28 lat, sukces przy pierwszej probie i termin na 5
        czerwca. Jestem bardzo szczesliwa, choc troche to psuja wieczne mdlosci. Na
        szczescie od kilku dni jest troche lepiej, ale caly czas musze cos przezuwac,
        bo inaczej natychmiast robi mi sie niedobrze, pierwsze miejsce w moim menu
        zajmuja banany smile, ktore moj kochany maz znosi do domu calymi kilogramami...
        Fajnie byc tu z Wami, dzieki ze jestescie. Pozdrawiam!
    • alicja1212 Re: CZERWIEC 2006 03.10.05, 20:22
      Meludję, że soziewana @ jeszcze nie nadeszła. Żeby nie zapeszyć poczekam z
      testem do środy. Cieszę się, że jest was tak dużo. Muszę się pożegać, bo mój
      synek domaga się, żeby mu właczyć teletubisie. Pa
      • artistry1 Re: CZERWIEC 2006 03.10.05, 20:48
        Witam bede miała 100 wpissmile)Dzisiaj bardzo dobrze sie czułam jednak miałam przez
        kilka sekund taki nacisk na podbrzusze że aż mnie zatkało wczoraj też tak
        miałam. Czy któraś ma tak? Zauważyłam że dzieje się to wtedy jak długo siedzę i
        wstanę i troszeczkę sie pokręcę. I tak ten bólsad trwa może z 5 sekundsmile nie wiem
        co na ten temat myslecsadPomocysmile Czy to normalne? Czy mi się tam coś rozciąga i
        to dlatego??Aha częstotliwość nie więcej niż 1 na dobęsmile pozdrawiamsmile)Miłego
        wieczorusmile
        • bajakaja Do artistry1 04.10.05, 10:17
          Ja tez miewam te klucia w podbrzuszu, czasami rzeczywiscie sa bardzo silne i
          nieprzyjemne, ale na szczescie nie trwaja dlugo. Czytalam, ze na tym etapie
          ciazy to normalne. Wszystko sie rozciaga i przygotowywuje na przyjecie coraz to
          wiekszego pasazera. Takze mysle ze zbytnio nie nalezy sie tym przejmowac, ale
          jakby te bole nie dawaly Ci spokoju to porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem.
      • bajakaja Do alicja1212 04.10.05, 09:54
        Alicja trzymam kciuki! Daj koniecznie znac jak juz bedziesz miala wynik testu!
      • myszka777 Re: CZERWIEC 2006 04.10.05, 15:37
        długo czekałam na taki moment - dołaczyć się do wątku zafaslkowanych, ale sie
        udało i to sie liczy, o wszystkim przed chcę zapomniećsmile
        mam na imię Iwona i jestem w pierwszej ciąży (potwierdzonej beta w wysokości
        2995smileTP wg kalkulatora na 11.06.06 - wtedy też skończe 32lata
        pozdrawiam wszystkie zafaslokowanesmile))
        szczególnie witam myche79 - ja znowu a tobąwink
    • libretka Re: CZERWIEC 2006 04.10.05, 10:26
      Cześć dziewczyny,

uff - widzę, że nie jestem sama. Dziś rano też stwierdziałam, że brzuch jakiś
      większy sad Spodnie zaczeły lekko uwierać w pasie. Chyba wybiorę się do jakiegoś
      sklepu po coś luźniejszego. Co to będzie w 9mc, kiedy już czuję się jak tir??!!
      Jutro robię badania, a w poniedziałek mam kolejne spotkanie z dr i może już usg.
      Czy ktoraś z Was robiła może poziom progesteronu? Czym grozi jego za niski
      poziom?
      pozdrowienia
    • bajakaja Dolegliwosci ciazowe 04.10.05, 11:16
      Znalazlam cos na temat roznych dolegliwosci ciazowych, jak macie ochote to sobie
      poczytajcie, mam nadzieje, ze te informacje nas uspokoja i wyjasnia nasze
      watpliwosci:
      www.dziecko-info.com/jestes_w_ciazy/dolegliwosci.shtml
      www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=645
      podsercem.webpark.pl/ciaza/objawy.htm
      www.puellanova.pl/index.php?showart=15
      ciaza.giz.pl/
      To tyle ile udalo mi sie znalezc. Moze sie wam to przyda :o)

Bylam wczoraj na pogadance u poloznej. Dostalam ulotke o tym jak powinna terz
      wygladac moja dieta, tzn. co powinnam jesc czego raczej unikac, i co jest
      zakazane! Pogadalismy sobie troszke. Moge jezdzic na rowerze smile, raczej unikac
      biegania, plywanie jak najbardziej wskazane. Poranna kawusia moze byc :o) o ile
      mnie nie odrzuca od kawy. Wizyta z prawdziwego zdarzenia zaplanowana na 4
      listopada. Wtedy bedzie badanie, badanie moczu itp. Moze tez usg, zobaczymy :o)

A jak u Was?
      Pozdrawiam serdecznie
      • artistry1 Re: Dolegliwosci ciazowe 04.10.05, 17:51
        Basiu a co jest nie wskazane do jedzenia? Oczywiście oprócz wątróbki(za dużo
        wit. A)oraz marchewki i jej przetworów (soczki marchewkowe itp to samo zbyt
        duża ilośc dostarczanej dobowo wit A) zresztą musimy czytać opakowania z
        płatkami itp bo tam też dowalaja wit.Asad(Myślę, że w przyszłym tygodniu pójdę
        do lekarza. Nie robiłam bhcg i nie wiem czy wartosad bo jak pójdę w przyszłym
        tygodniu to sie dowiem wszystkiego. Po co sie je właściwie robi??Pozdrawiam
        wszystkie zafasolkowanesmile i czekające na swoje II kreseczkismile)
        • bajakaja Re: Dolegliwosci ciazowe 04.10.05, 20:49
          Nie przesadzajmy z ta wit A, nie tak latwo ja przedawkowac. Co do watrobki to i
          owszem, niewskazana, ale wydaje mi sie, ze z tego samego powodu co surowe lub
          podwedzane mieso (a nie ze wzgledu na zawawrtosc wit A).
          Marchweka zabroniona??? Platki?!!!! Dlaczego?! Pierwsze slysze?! Przeciez nie
          mozna wylaczyc z diety wszystkiego co zawiara wit A! Nie dajmy sie zwariowac! To
          ze nie mozna przedawkowac wit A, nie znaczy ze nie mozna jej wogole spozywac!
          Rozumiem ograniczenie np ZAGESZCZANYCH soczkow z marchewki (typu KUBUS) bo moga
          powodowac zatwardzenia. Ale tez nie oznacza to, ze nie mozna ich pic, tylko zeby
          z nimi nie przesadzac.
          Tak to mozna jesc wszystko oprocz: surowego lub podwedzanego (czy suszonego)
          miesa lub surowych ryb, niektorych egzotycznych ryb, przetworow z
          niepasteryzowanego mleka, serow plesniowych typu rokpol (ten niebieski),
          camambert itp. Nie palic i nie pic alkoholu!
          Kawe mozna (tak mi powiedziala polozna) byleby nie przesadzac z iloscia = nie
          wiecej jak 3 filizanki dziennie (zdanie mojej poloznej).
          Poza tym trzeba jesc zdrowo i zroznicowanie. Duzo owocow i warzyw, najlepiej do
          kazdego posilku. Pelnoziarniste pieczywo, nabial, kasze ryze itp, rosliny
          straczkowe, mieso, ryby.
          Czyli normalnie i zdrowo sie odzywiac (poza malutkimi wyjatkami).
          Pozdrawiam
          • althea35 Witaminy 04.10.05, 21:05
            Tu macie fajna stronke o witaminach i mineralach:
            www.mediweb.pl/nutrition/vad14.php
            Warto poczytac.
            Basiu, popieram twoja opinie.
            Nie ma sie co bac produktow zawierajacych betakaroten, przyjmowanie wit. A w
            takiej postaci jest bezpieczne.
            Buziaki dla wszystkich!
            Althea (na goscinnych wystepach)
          • loonia1 Re: Dolegliwosci ciazowe 05.10.05, 10:50
            no to sie wkopalam - jutro mam wyjazd integracyjny z pracy i menu bylo ustalane
            2 tygodnie temu jak jeszcze nie wiedzialam, ze jestem w ciazy. na przystawke
            bedzie carpaccio z tunczyka (surowa ryba!) a na drugie steak (polsurowe mieso!)
            wychodzi na to, ze zjem jedynie lody czekoladowe na deser...sad((
            dlaczego nie mozna jesc surowej ryby? czym to grozi?
            pozdrawiam!
            • bajakaja Do loonia1 05.10.05, 12:14
              Znalazlam cos takiego:
              www.babyboom.pl/dzieci_0_2/ciaza_i_porod/produkty_nie_zalecane_podczas_ciazy.html
              Nie denerwuj sie na zapas, napewno znajdziesz w menu cos co bedzie Ci
              odpowiadalo. Zycze udanego wyjazdu!
              • loonia1 Re: Do loonia1 05.10.05, 14:58
                wielkie dzieki bajakaja! super jest ten link! no i wyglada na to, ze jednak
                surowa rybke moge jutro zjesc smile
    • alicja1212 Re: CZERWIEC 2006 04.10.05, 20:16
      witam wszystkie czerwcówki. nie wytrzymałam i godzinę temu przetestowałam się.
      Niestety pokazała się tylko 1 kreseczka. Pocieszam się tym, że @ nadal nie ma -
      27 d.c i pamiętam, że w poprzedniej ciąży było podobnie. 27 d.c. test nie
      wykazał nic, 3 dni później były już 2 kreski. Więc kto wie? Test robiłam za
      pomocą pre-testu i przez 3 minuty nie było kompletnie nic. Dopiero po
      wstrząśnieciu zaczęła pojawiać się kreska kontrolna. Może więc test był ferelny
      • bajakaja Re: CZERWIEC 2006 04.10.05, 20:50
        Mam nadzieje, ze test byl felerny. Jak dasz rade to poczekaj jeszcze pare dni i
        zro ponowcnie test. Trzymam kciuki za pozytywny wynik!
      • artistry1 Re: CZERWIEC 2006 04.10.05, 20:53
        alicja jestem pewna że test był trefnysmileBasiu ok ok nie przesadzajmysmile Nie będę
        piła soczków z marchewkisadbo będe miała zatwardzenia ale jak to zrobić jak
        teściowa sobie kupiła sokowirówkę a ja tak dawno nie piłam soku z marchwi
        takiego świeżutkiego. Chyba sobię kupię kilo jabłek i pomarańczesmile też będzie
        dobrysmile Pozdrawiam serdeczniesmile
        • eglantine Re: CZERWIEC 2006 04.10.05, 21:32
          Hej, dziewczyny! A ja nadal nie mogę uwierzyć smile Może uwierzę, jak dostanę jutro
          wynik bety, bo na razie to wciąż to do mnie nie dociera. Objawów w zasadzie brak
          - tylko czasem pobolewanie i kłucie w dole brzucha. Nawet piersi mnie nie bolę,
          ale mnie nigdy przed okresem nie bolały, więc może taka już moja uroda. Apetyt
          mam taki sam, jak zwykle, żadnych mdłości, tylko coś senna jestem, dziś pospałam
          sobie godzinkę po południu, ale ja zawsze byłam strasznym śpiochem. Do lekarza
          idę w przyszły piątek dopiero, nie wiem, czy sie doczkeam.

Libretko - właściwy poziom progesteronu jest bardzo ważny, bo to on jest
          odpowiedzialny (między innymi) za utrzymanie ciąży. Wydziela go ciałko żółte, a
          potem łożysko. Ale chyba rutynowo się nie oznacza, nie wiem.
        • bajakaja Re: CZERWIEC 2006 05.10.05, 12:17
          Zwykly soczek z marchewki nie powoduje zatwardzen! Napisalam dokladnie ze chodzi
          o te soczki ZAGESZCZANE co mozna kupic w sklepie (typu Kubus itp). Oczywisie jak
          wipijesz jeden nie oznacza to ze bedziesz miala zatwardzenie. Ciagle picie
          takich soczkow moze je jednak spowodowac.
      • mysiaaa3 Re: CZERWIEC 2006 05.10.05, 11:01
        Alicjo1212
        Ja, podobnie jak Ty, nie wytrzymałam i wczoraj rano zrobiłam pre-test (w 23 dc,
        u mnie cykl trwa 25 dni) i pokazała się też tylko jedna kreseczka. Wiem, że
        testów nie można odczytywać po kilkunastu minutach, a tym bardziej godzinach.
        Test został w łazience i poszłam do pracy. Jak wróciłam wzięłam go znów do ręki
        i ........ zobaczyłam, że są dwie kreseczki. Ta druga bardzo delikatna, ale
        była!!! I co najważniejsze. Jest to moja druga ciąża (pierwsza - Aniołek luty
        2005) i wtedy z pre testem było tak samo. Drugą kreseczę zobaczyłam dopiero po
        godzinie (a był to 28 dc, czyli kilka dni później niż teraz).
        Więc ogłaszam wszem i wobec, że dołączam do czerwcóweczek. Pełna obaw, ale z
        głową uniesioną i wiarą, że tym razem będzie dobrze.
        Trzymajcie się dziewczyny !!!!!!!!!
        • bajakaja Do mysiaaa3 05.10.05, 12:23
          Gratulacje! Bardzo sie ciesze, ze tescik w koncu pokazal druga upragniona
          kreseczke (to ze pokazala sie tak pozno moze poprostu swiadczyc o niskim jeszcze
          poziomie hormonu betaHcg).
          Trzymam kciuki i mocno wierze w to, ze tym razem wszystko bedzie dobrze!
          Pozdrawiam
    • apple_pie_76 Re: CZERWIEC 2006 05.10.05, 10:44
      a ja się słabo czuję. Zupełnie jakbym zjdła ciężkostrawne coś i leżało mi na
      żołądku. Ciągle jestem senna ala zasnąć nie mogę. Spię snem płytkim. Mam
      nadzieję, że te objawy szybko się skończą. Na razie jest słabo. Jak na mega
      kacu od x-nastu dni. Stale mam wrażenie, że towarzyszy mi stan podgorączkowy.
      brrrr....
    • bajakaja czerwoweczki!! 05.10.05, 12:35
      Czerwcowe Mamuski:
      1. mycha79 - termin porodu maj/czerwiec
      2. apple_pie_76 - termin porodu maj/czerwiec
      3. giovanna3 - termin porodu 1 czerwiec
      10. levti - termin porodu 7 czerwiec
      11. edyta.23 - termin porodu 8 czerwiec
      12. joanna3114 - termin porodu 9 czerwiec
      13. jonama - termin porodu 9 czerwiec
      14. nospa2 - termin porodu 9 czerwiec
      15. eglantine - termin porodu 9 czerwiec
      16. loonia1 - termin porodu 9 czerwiec
      17. myszka777 termin porodu 11 czerwiec
      18. lipa303 - termin porodu 12 czerwiec
      19. mysiaaa3 - termin porodu ???
      20. monias3 - termin porodu poczatek czerwca - trzymamy kciuki!
      21. alicja1212 - juz niedlugo testowanko, oby sie udalo!

2. althea35 - na razie niesmialo zaglada :o)
      3. kata74 - mamuska czerwiec 2004
      4. jezzmam - mamuska czerwiec 2005
      5. kurczako - przyszla mama, termin porodu?
      6. mka16 - przyszla mama, termin porodu?

Mam nadzieje, ze jestesmy tu wszystkie, i ze wszystko jest w jak najlepszym
      porzadku!
      Pozdrawiam
      • myszka777 Re: czerwoweczki!! 05.10.05, 14:28
        hejka,
        znalazłam trochę czasu aby cos napisać, bo podczytywałam już wcześniejwink
        moje objawy: pełne, pobolewające piersi, lekkie bóle podbrzusza, moze troszke
        częstsze siusianie, no i myślenie praktycznie o jednymwink))
        co do jedzenia - czytałam wczoraj cos niecoś na ten temat i tak naprawdę to nie
        ma jakiś specjalnych potraw, które obowiązkowo nalezy jeść, po prostu dieta ma
        byc pełna wszystkich związków odżywczych(białko, cukry, zw. mineralne), unikać
        pustych kalorii - zamiast pucharka lodów - 2 szklanki mleka (itp)
        to takie moje szybkie spostrzeżenia smile
        pozdrwawiam wszystkie czerwcóweczkiwink
        • mysiaaa3 czerwoweczki!! 05.10.05, 15:20
          Skoro już do Was dołączam, to parę słów o sobie:
          29 lat
          termin porodu (wg kalkulatora) - 16 czerwca
          objawy - siusiuanie w nocy, ssanie w żołądku - przychodzi nagle nie wiadomo
          skąd i muszę szybko coś zjeść, pobolewają piersi i oczywiście brzuszek - boli
          jak przed @.
          pozdrawiam
    • ludwiczka1 Re: CZERWIEC 2006 05.10.05, 17:49
      Tak bardzo się cieszę, że mogę do Was dołączyć. Właśnie dziś testowałam i
      pokazały się dwie grubaśne krechy. Mąż pieje z zachwytu. A teraz coś o mnie:
      imię - Magda
      wiek- 27 lat
      testowanie - 05.10.2005
      termin porodu wg kalkulatora - 17.06.2006
      objawy - ból piersi, który pojawił się zaraz po owulacji
      Muszę dodać, że był to pierszy miesiąc starań. Ginekolog cały czas mi
      powtarzał, że wcale nie jest tak łatwo zajść w ciążę. A tu proszę.
      • levti Re: CZERWIEC 2006 05.10.05, 17:56
        W takim razie witamy!!!Moze mamy szczesliwy wiek,bo ja tez juz w 1 miesiacu
        zobaczylam wynik +,a tez mam 27 lat.Moze cos w tym jest! Napisz skad jestes?
        • ludwiczka1 Re: CZERWIEC 2006 05.10.05, 18:11
          Jestem z Kielc.
      • monias3 Re: CZERWIEC 2006 06.10.05, 10:13
        ale z Ciebie Ludwiczko szczęsciara, ja się rok starałam.
        Witamy serdeczniesmile))))))))))
    • kasiulka74 Re: CZERWIEC 2006 05.10.05, 19:12
      Witam Jestem również mamuśką z terminem na czerwiec 2006. Mam 31 lat i jest to
      moja druga ciąża.Jestem z Włocławka woj kujawso - pomorskie. Obecnie jest to 6
      tc. Udało nam się za trzecim podejściem.
      • artistry1 Re: CZERWIEC 2006 06.10.05, 07:21
        Witamy wszystkie nowe mamusiesmile Alicjo ja ciągle mam nadzieję,Mysia bardzo się
        cieszęsmileBasiu widzisz a na początku myślałaś że będziesz samasmile)Pozdrawiam.
        Miłego dnia
        • monias3 już jestem !!! 06.10.05, 08:21
          Czołem !
          Mój wątek wkleił się wyżej , nie wiedzieć czemu, ale zawarłam tam pytanie do
          Was, możecie mi odpowiedzieć?
          • monias3 i jeszcze termin do naszej statystyki: 06.10.05, 08:35
            • monias3 Re: i jeszcze termin do naszej statystyki: 06.10.05, 08:36
              wysłało mi się za wczesnie, przepraszam, ale już kończę: mam termin na 12
              czerwca
          • lipa303 Re: już jestem !!! 06.10.05, 09:08
            Kochana monias. Strasznie się cieszę, że wszysto ok. Coś mi się zdaje, że
            trafiłaś na cokolwiek histeryczną panią gin. Powiedziała Ci, że to może być
            cytomegalia ot tak na oko?! A potem zostawiła samej sobie?! Myślę, że raczej
            nic nie powinna mówić, tylko skierować do szpitala i już. Bo choć plamienie
            może być niebezpieczne, to jeszcze nie oznacza wszystkich plag egipskich! No
            cóż lekarze już tacy są, że albo straszą albo milczą. Ale nie wszyscy. Może
            powinnaś zmienić gina. Ja miałam szczęście i już moją pierwszą ciążę prowadził
            świetny specjalista, z gatunku tych co to się z pacjentką przyjaźnią. Można do
            niego dzwonić w nocy o północy i pytać o wszystko. W pierwszej ciąży też miałam
            plamienie w 13 tyg. Leżałam tydzień, a mój lekarz zaglądał do mnie kilka razy
            dziennie. Wszystko tłumaczył i umiał pocieszyć!!! I chyba tak ma być. Chodziłam
            do niego prywatnie, ale nie zdzierał nie wiadomo ile (konkretnie 50 zł).
            Ostatnio byłam miesiąc temu, żeby konkretnie się przebadać przed planowaną
            ciążą. jeszcze do niego nie dzwoniłam, ale umówię się na wizytę w przyszłym
            tygodniu. To się zdziwi, że się udało za pierwszym razem. Pozdrawiam serdecznie.
            • artistry1 Re: już jestem !!! 06.10.05, 09:23
              Monias bardzo się cieszę że nie musisz leżeć tych długich tygodni szpitalu i że
              to ginka sie pomyliła.Odpoczywaj, leż w domku i wypoczywaj za nas wszystkie,
              które w tym czasie muszą siedzieć na twardych stołkach z obawami czy wsio oksmilei
              czy zbyt długie siedzenie przed kompem nie zaszkodzi niunismileech.. kiedy do tego
              ginekologa..... jeszcze ponad tydzień, nie wytrzymam chyba.sad
    • mama-oliwki Miałam dołączyć... 06.10.05, 09:22
      Witam serdecznie Szczęśliwe cerwcóweczki
      Miałam nadzieję,że dołączę do waszego grona,ale niestety nie...sad
      Otóż @ powinnam dostać dopiero w sobotę,czyli za 2 dni,a ponieważ mąż ma dziś
      imieniny,a ja tak bardzo czuję się ciążowo,postanowiłam dziś zrobić test i
      prezent mężusiowi.Niestety pojawiła się tylko 1 kreska.Płakać mi się chce,bo ja
      czuję,że to jest TO,ale jak zrobić prezent,mężowi bez dowodu??A może ja sobie
      tylko tak wmawiam te wszystkie dziwne dolegliwości??A może test był
      kiepski,pani w aptece dała mi taki za 8 zł-to może jaka cena taka jakość??Jaki
      test polecacie??Który wykryje ciąże jeszcze przed @A jeśli zrobiłabym sobie
      betahcg?będą dziś wyniki?
      Z tego wszystkiego zapomniałam się przedstawić
      Mam na imię Kaśka,na stanie mąż i 2 letnia córeczka,mieszkamy pod Warszawą
      Pozdrawiam Cieplutko i GRATULUJĘ "pewnym"czerwcóweczkom
      • mysiaaa3 do mamy oliwki 06.10.05, 09:38
        Pre test wykrywa ciążę nawet 6 dni po zapłodnieniu. Ja też nie mogłam się
        doczekać i zrobiłam test na 3 dni przed @. Po 3 minutach pokazała się tylko
        jedna krecha, ale jak wróciłam z pracy były dwie kreseczki. Ta druga,
        upragniona bardzo słaba, ale była.
        Przy pierwszej ciąży miałam tak samo, poprostu poziom hcg w siuskach jest
        jeszcze bardzo niski.
        Nie trać nadziei, kup nowy test!! Trzymam kciuki
        • mama-oliwki Re: do mamy oliwki 06.10.05, 09:43
          A czy jak teraz pobiegnę do apteki po pre-test,to mogę go zrobić z tych rannych
          siuśków,czymam wyprodukować nowe??Nie wiem,które leprze,bo te ranne są
          zamknięte w pojemniku.
          • monias3 Re: do mamy oliwki 06.10.05, 09:56
            Trzymaj się mamo oliwki, niestety musisz zaczekać, prezent nie jest przeciez
            tak ważny, a ptzyjajmniej nie musi być w terminie imienin , przeciez jak
            wyjdzie za pare dni to też się ucieszycie tak samo. teraz się tym nie zadreczaj
            tylko spokojnie przygotuj się do imprezy, postaraj się miło bawić a test jeśłi
            mam wyjśc to przeciez i tak wyjdzie za parę dni. Pamietaj żę tylko 80%
            dziwczynom test wychodzi w terminie okresu, pozostałe musza poczekać.
          • monias3 Odnośnie pobytu w szpitalu 06.10.05, 10:02
            wiecie co, moja ginka rzeczywiście mnie kompletnie olała w szpitalu, nie
            pokazała się u mnie ani razu, wyniki wreczał mi inny gin, a ona nie zrobiła
            żadnych z obiecywanych badań, przez które niby to miałam leżeć w szpitalu 3
            tyg. Nastarszyła mnie cytomegalią i bezczelnie olała. jestem na nią wściekła
            jak pies!
            To po prostu chamstwo. jeszcze się nasłuchałam od lekarza, który badał mnie w
            szpitalu, żę co ja tu robie z takim czymś, że to jeszcze mozę i nie ciąża i po
            co ja chcę do szpitala. Podobno tez moja ginka powiedziła lekarzom w szpitalu
            (powiedziła mi jeden z nich),zę to ja histeryzowłąm i dlatego ona ZGODZIŁA się
            żeby dać mnie do szpitala. Mozęcie w to uwierzyć?!! Bezczelność.
            Więcej ta cholera mnie nie ujrzy!

I co Wy na to?
            • lipa303 Re: Odnośnie pobytu w szpitalu 06.10.05, 10:25
              Ano bezczelność. Szukaj dziewczyno innego gina. Ty się masz w ciąży czuć pewnie
              i bezpiecznie, a nie stresować się. I masz pełne prawo do histerii! Bo tu o
              Twoje DZIECKO chodzi. Może w szptalu wpadł Ci w oko jakiś bezinteresownie
              życzliwy lekarz. Co to i wyjaśni i pocieszy... Jeśli nie to popytaj dziewczyn,
              może kogoś polecą.
      • mama-oliwki Re: Miałam dołączyć... 06.10.05, 10:06
        Dzięki serdecznie za słowa otuchy i pocieszenia.Wiem,że w dzisiejszym dniu to
        nie jest najważniejsze,choć miałam już wszystko tak wspaniale zaplanowane.No
        cóż,może za pare dni,na 2 urodziny córeczki wyjdzie prezent.Jeśli nie to moze w
        następnym cyklu sie uda
        • monias3 na który tydzień 06.10.05, 10:12
          ciązy macie pierwszą wizytę? Będę szukać dobrego gina na prowadzenie ciązy, czy
          6 tydzień będzie dobrze czy mozę wczesniej?
          • lipa303 Re: na który tydzień 06.10.05, 10:31
            6-8 tydzień to podobno najlepszy moment na 1 wizytę. Ja się wybieram po 20
            pażdziernika, czyli 6-7 tydzień.
          • mycha79 Plamicie?? + do monias 06.10.05, 10:31
            Hej kochane, wczoraj zaczelam lekko plamic. Leżę i biorę duphaston. Czy ktoras
            z was tez plami??

Monia, ja mam termin na 10 czerwca czyli 6tc. Bylam u lekarza we wtorek ale po
            to by potwierdzil ciążę i czy rozwija sie w macicy. Wszyskto jest ok. Nastepna
            wizyta 20.10 - mamy juz wtedy zobaczyc serducho smile Acha bylo fajnie bo pierwszy
            raz bylam na wizycie z moim partnerem.
            • lipa303 Re: Jak obliczyłaś do mycha79 06.10.05, 10:47
              Jak obliczyłaś, że to 6tc? ja mam termin na 12 czerwca i wychodzi mi 4tc? Coś
              pomerdałam?!
              • mycha79 Re: Jak obliczyłaś do mycha79 06.10.05, 11:15
                ale liczysz od ostatniej miesiączki czy od zapłodnienia? Bo liczy się od @.
                • hisia Re: Jak obliczyłaś do mycha79 06.10.05, 11:33
                  Ale przecież to nielogiczne, bo przecież jeszcze praktycznie dwa tygodnie przed
                  zapłodnieniem nie było ciąży więc tak jakbyśmy sobie dodawały te dwa tygodnie.
                  hisia
                  • mysiaaa3 kalendarz ciąży 06.10.05, 11:58
                    www.babyboom.pl/dzieci_0_2/ciaza_i_porod/kalendarz_ciazy_hit/kalendarz_ciazy_i_trymestr.html

TYDZIEŃ 1
                    Gdzie ta ciąża ?
                    Trwająca średnio 40 tygodni ciąża oficjalnie rozpoczyna się... jeszcze przed
                    poczęciem, bo pierwszego dnia ostatniej miesiączki. W naszym kalendarzu
                    stosujemy dwa sposoby obliczania "wieku ciążowego" - liczonego "tradycyjnie"
                    oraz od zapłodnienia (według tego ostatniego Twoje dziecko jest o dwa
                    tygodnie "młodsze"). Wydaje Ci się to skomplikowane ? Spokojnie, dzięki naszemu
                    kalendarzowi wkrótce będziesz "ciążowym ekspertem".
                    Tak wiec pierwszy tydzień ciąży to w rzeczywistości "rozgrzewka". Jeśli
                    planujesz poczęcie, postępuj tak, jakbyś już zaszła w ciążę. Zdrowo się
                    odżywiaj i łykaj preparaty zawierające kwas foliowy. Odstaw alkohol, papierosy
                    i inne używki. No i oczywiście nie unikaj seksu ! Jeśli już jesteś w ciąży,
                    przejdź do właściwego tygodnia.
                    TYDZIEŃ 2
                    Uwaga ! Zbliża się owulacja !
                    Uwaga ! Każda ciąża jest inna, dlatego podawane przez nas fakty pełnią jedynie
                    funkcję orientacyjną. W razie jakichkolwiek wątpliwości, skontaktuj się ze
                    swoim lekarzem.
                    Drugi tydzień ciąży rozpoczyna się w końcu miesiączki, zanim jeszcze jajeczko
                    dojrzeje i zostanie uwolnione do jajowodu (co określa się mianem owulacji).
                    Około 14 dni przed rozpoczęciem kolejnej miesiączki następuje owulacja. Jajnik
                    uwalnia dojrzałe jajeczko, które przesuwa się jajowodem w oczekiwaniu na
                    plemnik. Okres, kiedy kobieta może począć dziecko, jest bardzo krótki i trwa
                    jedynie 4 dni w cyklu. Do rozpoznawania okresu największej płodności (co
                    pozwala znacznie zwiększyć szansę na poczęcie dziecka, zwłaszcza w przypadku
                    par o obniżonej płodności) służą specjalne testy owulacyjne (dostępne w
                    aptekach bez recepty). Bardzo skuteczna okazuje się tez obserwacja własnego
                    cyklu miesiączkowego za pomocą naturalnych metod regulacji poczęć.
                    Systematyczne mierzenie temperatury i obserwacja śluzu pozwalają z dużą
                    dokładnością określić termin owulacji.
                    TYDZIEŃ 3
                    Do biegu, gotów, start ! Poczęło się dziecko !
                    swoim lekarzem.
                    Na początku tego tygodnia ciąży ma miejsce główne wydarzenie - dzięki niemu za
                    jakieś 265 dni przyjdzie na świat śliczny chłopiec lub dziewczynka (lub jedno i
                    drugie !). Czy pamiętasz ten dzień ? Niektóre kobiety wiedzą, kiedy następuje u
                    nich owulacja, inne nie.
                    Poczęcie dziecka następuje w chwili zapłodnienia dojrzałego jaja przez plemnik
                    w jajowodzie (przewodzie łączącym jajnik z macicą). Materiał genetyczny zawarty
                    w jądrach obu komórek łączy się, tworząc blastocystę. Jej komórki szybko się
                    dzielą i przemieszczają jajowodem do macicy. Ta pierwsza wędrówka przez 12
                    centymetrowy jajowód trwa około 5 dni. Po tym czasie następuje zagnieżdżenie
                    blastocysty w miękkiej wyściółce macicy.
                    Ty
                    Na tym etapie ciąży w ciele kobiety nie zachodzą żadne widoczne zmiany (choć
                    niektóre twierdzą, że potrafią określić moment poczęcia).
                    Twoje dziecko
                    Dziecko jest obecnie zygotą, zbiorem szybko dzielących się komórek.
                    Jest wielkości główki od szpilki (około 0,15 mm). Pod koniec pierwszego
                    tygodnia można je zobaczyć gołym okiem.

TYDZIEŃ 4
                    (2. tydzień po poczęciu)
                    Zagnieżdżenie
                    swoim lekarzem.
                    W czwartym tygodniu ciąży (ok. 5 dni po poczęciu) następuje zagnieżdżenie W tym
                    okresie niektóre kobiety - szczególnie wrażliwe na zmiany hormonalne - mają złe
                    samopoczucie, mogą także obserwować niewielkie krwawienie.
                    Ty
                    Możesz czuć się zmęczona i rozdrażniona - choć nie jest to regułą. Niektóre
                    kobiety mogą na tym etapie ciąży odczuwać szczególnie silne objawy napięcia
                    przedmiesiączkowego: powiększone piersi, wzrost wagi ciała, napięcie
                    podbrzusza, częste oddawanie moczu, zmiany nastroju i zmęczenie. Miesiączka
                    wydaje się tuż tuż... ale nie nadchodzi. Może jesteś w ciąży ?
                    Twoje dziecko
                    Witamy... zarodek
                    W wieku dwóch tygodni od zapłodnienia Twoje dziecko zyskuje oficjalne miano
                    zarodka. Zaczyna tworzyć się łożysko, dzięki któremu dziecko będzie się
                    odżywiać. 21 dnia po poczęciu rozpocznie pracę malutkie serduszko, które będzie
                    rytmicznie pompować krew.

TYDZIEŃ 5
                    (3. tydzień po poczęciu)
                    A może jesteś w ciąży ?
                    swoim lekarzem.
                    Twój okres się spóźnia Mijają kolejne dni. Aby sprawdzić swoje przeczucia,
                    możesz wykonać domowy test ciążowy. Ale uwaga ! Jeśli zrobisz to zbyt wcześnie
                    (przeczytaj dokładnie instrukcje wewnątrz opakowania) możesz otrzymać fałszywy
                    wynik negatywny. Jeśli natomiast Twoja ciąża została "naukowo" potwierdzona -
                    gratulacje !
                    Nadszedł czas, aby odwiedzić lekarza. Po pierwszej wizycie potwierdzającej
                    ciążę, nastąpią kolejne - początkowo co miesiąc, a następnie częściej, w miarę
                    zbliżania się do daty porodu. Przy pierwszej wizycie lekarz zleci zapewne
                    badanie krwi, zważy Cię i przepisze odpowiednie preparaty witaminowe. Wybór
                    lekarza - osoby kompetentnej i której możesz zaufać - to sprawa bardzo ważna,
                    dlatego przemyśl ją dokładnie.
                    Ty
                    Na tym etapie ciąży możesz odczuwać ból piersi, wahania nastrojów, mdłości i
                    zmęczenie Niektórym kobietom dokucza dziwny, metaliczny posmak w ustach oraz
                    konieczność częstego oddawania moczu.
                    Twoje myśli zaczynają krążyć wokół nowej sytuacji. Mimo, że jeszcze nie masz
                    pewności dotyczącej poczęcia - nie możesz przestać myśleć. Być może szukasz
                    natychmiastowej odpowiedzi, dotyczącej swego stanu. A może chcesz pozostawić
                    wszystko swojemu biegowi ? Już wkrótce wszystko się wyjaśni.
                    Twoje dziecko
                    Tworzy się kręgosłup dziecka - powstają zaczątki 33 kręgów. Powstają zawiązki
                    układu nerwowego oraz zawiązki mózgu.

TYDZIEŃ 6
                    (4. tydzień po poczęciu)
                    A więc jesteś w ciąży
                    swoim lekarzem.
                    Gratulacje ! Twoja ciąża została potwierdzona ! Na pewno zastanawiasz się,
                    kiedy i w jaki sposób powiadomić o tym swoich najbliższych Wiele kobiet w
                    obawie przed poronieniem zwleka do końca pierwszego trymestru ciąży, ale nie
                    jest to łatwe ! Kiedy już zdecydujesz przekazać światu tę radosną wiadomość,
                    nie zapomnij o naszej grupie dyskusyjnej !
                    Nadszedł czas, aby otoczyć swoje ciało szczególną troską. Jeśli jeszcze tego
                    nie zrobiłaś, odstaw papierosy, alkohol oraz inne używki i staraj się unikać
                    wszelkich zagrożeń zewnętrznych. Kolejne kilka tygodnia to najważniejszy okres
                    dla prawidłowego rozwoju dziecka.
                    Ty
                    Twoja macica jest obecnie wielkości dużej śliwki, możesz także odczuwać
                    szczególne napięcie piersi. Niestety, niektóre kobiety zaczynają zmagać się z
                    mniej przyjemnymi aspektami "odmiennego stanu", czyli porannymi mdłościami
                    (które u wyjątkowo pechowych przeciągają się na cały dzień).
                    Te mało przyjemne "atrakcje" nie zawsze pozwalają trwać w stanie radości.
                    Czasami zdarza się, że mimo braku dolegliwości czujesz się zagubiona. Stereotyp
                    radosnej mamusi, pełnej akceptacji dla poczętego dziecka dosyć mocno zakorzenił
                    się w naszym społeczeństwie. Jeżeli nie czujesz zachwytu, z powodu ciąży, nie
                    martw się. Porozmawiaj o tym z zaufaną osobą. I pamiętaj, że u wielu kobiet,
                    które nawet miesiącami planują poczęcie dziecka - kryzys na początku ciąży nie
                    należy do rzadkości !
                    Twoje dziecko
                    W tym tygodniu dziecko osiąga 4 milimetry "wzrostu" Coraz wyraźniej wyodrębnić
                    można jego głowę i tułów. Pojawiają się zawiązki rąk, nóg a także oc
                • lipa303 Re: Jak obliczyłaś do mycha79 06.10.05, 11:36
                  Dzięki za wyjaśnienie. Ja liczyłam od zapłodnienia, bo tak wydaje mi się
                  logicznie. I w kalkulatorze też tak liczą. Ale też słyszałam, że liczy się od
                  ostatniej@. Zgłupiałam. A Wy dziewczyny jak liczycie?
                  A jak z Waszą wrażliwością na zapachy? Bo mi wszystko od kilku dni śmierdzi
                  starą wędzoną makrelą. Wolałabym fiołki...
                  • mycha79 Re: Jak obliczyłaś do mycha79 06.10.05, 12:05
                    Kazdy lekarz liczy od dnia OM. Tak jest po prostu przyjęte. Ja właśnie zaczęłam
                    dzisiaj 6 tc.

Mnia nic nie smierdzi ale wyostrzyly mi sie zmysly smaku i węchu smile
                    • monias3 Re: Jak obliczyłaś do mycha79 06.10.05, 12:57
                      u mnie według OM -srodek 5 tyg.

odnośnie pamień - miałam parę dni temu, bardzo delikatne, ale po duphastonie 3
                      razy dziennie przeszły.Lekarka wysłała mnie własnie z ich powodu do szpitala,
                      ale to nie było chyba konieczne, leżeć mogłam w domu.
                      • hisia Re: Jak obliczyłaś do mycha79 06.10.05, 13:40
                        dzięki za wyjaśnienia wszystko zależy od przyjętej metody - to znaczy że nie
                        jestem w 4 ale w 6 tc!
                        hisia
                      • madzia_zabka Re: Jak obliczyłaś do mycha79 06.10.05, 13:57
                        Witam i dołączam się do czerwcowych mamusiek.
                        Mam na imię Magda, 27 lat, pierwsza ciąża. Co do terminu to najprawdowpodobniej
                        ok 10-12 czerwca. Chciałabym dziewczynki prosić Was o pomoc przy suwaczku. Nie
                        mogę sobie z tym poradzić.

We wtorek tzn. 11 idę po raz pierwszy do lekarza, więc liczę już na baddanie
                        USG. Według moich wyliczeń jestem w 4 tyg.

Co do objawów: to czuje lekkie pobolewanie w brzuchu, senność, chociaż
                        wcześniej się budzę, no i czasami kręci mi się w głowie (ale tylko troszeczkę)
                        • artistry1 Re: Jak obliczyłaś do mycha79 06.10.05, 14:48
                          Madzia żabka napisałam na pocztęsmilePozdrawiam
                          • artistry1 Re: Jak obliczyłaś do mycha79 06.10.05, 14:50
                            Apple ale ci zazdroszczę, że już słyszałaś pukanie twojego drugiego
                            malusieńkiego serduszkasmile Ja jeszcze 2 tygodnie.... czekam, czekam cierpliwiesmile)
                            • apple_pie_76 Re: Jak obliczyłaś do mycha79 07.10.05, 14:00
                              ale to jest takie kosmiczne wrażenie wink)))
            • kasiulka74 Re: Plamicie?? + do monias 08.10.05, 18:16
              Ja też plamiłam zaraz na początku biorę duphaston i no spe. Teraz wszystko jest
              już ok termin mam na 3 czerwca. Ajak pozostałe dolegliwości?
    • apple_pie_76 Re: CZERWIEC 2006 06.10.05, 14:34
      Hej Babki!!!
      byłam dziś na USG wink) to już 7tc wink)) mam czarno na białym swoją córeczkę wink))
      czy córeczka to się jeszcze okaże ale mąż jest pewny na 100000%, że to córka wink)
      śmiesznie wygląda taka mała fasolka wink) łepek ogromny, odnóża cieniutkie:
      pierwsze skojarzenie "Marsjanie atakują". pamiętacie ten film? Te stworki miały
      ogromne głowy i drobne ciałka wink i Mała też tak wygląda wink) olbrzymi łepek i
      cieniutkie odnóża wink) Serce wali jak szalone wink szkoda, ze to nie było USG 3D.
      Ale na takie wybiorę się w 12 tyg. to już tylko 5 tyg.
      wink))
    • mada25 Re: CZERWIEC 2006 06.10.05, 15:51
      Czesc. U nas szykuje sie na swiat druga dzidzia smile Termin na 5 czerwca. Mam 26
      lat i mieszkam w USA. Starszy braciszek fasolinki ma teraz prawie 19 miesiecy.
      Nie mozemy doczekac sie z mezem, kiedy przyjdzie na swiat kolejny bobasek.
      Skrycie liczymy, ze tym razem bedzie dziewczynka, ale oczywiscie najwazniejsze
      jest to, by dzidzia byla zdrowa.
      Pozdrawiam.
      • goosiaa3 Re: CZERWIEC 2006 06.10.05, 19:46
        Ja mam na imie Gosia i mam 20 lat.To jest moja pierwsza ciaza i dla wszystkich
        to zaskoczenie no ale napewno damy sobie rade smile)
        Termin porodu 5.06.2006
        • artistry1 Re: CZERWIEC 2006 07.10.05, 07:44
          Witamy Madę i Gosięsmilena pokładziesmilePozdrawiam serdeczniesmile
    • pecja Re: Chciałabym się przywitać! 07.10.05, 12:38
      W wątku przyszłych czerwcowych mam. Bardzo się cieszę że mogę dołączyć do Was.
      Kilka słów o mnie, mam 26 lat, 17 miesięcznego synka Szymusia, mieszkam w Krakowie.

Terminu porodu nie podam, liczyłam na różnych kalkulatorach i wychodzą mi
      rozbieżne wynikisad od 9 do 15 czerwca. Mi jakoś najbardziej prawdopodobna wydaje
      się data 12-13 czerwca. 18 idę do ginki, to dowiem się dokładniesmile I dam znaćsmile
      • mysiaaa3 cały czas bym spała............... 07.10.05, 14:05
        spała i spała.............
        nie mogę usiedzieć w pracy, cały czas ziewam i jestem nieprzytomna.
        Wracam do domu, pokręcę się trochę i idę spać. Następnego dnia wszystko zaczyna
        się od nowa.
        Nie pomaga otwarte okno, kawy przecież piła nie będę!
        co robić??
        może macie jakiś sposób na to??
        • pecja Re: cały czas bym spała............... 07.10.05, 14:53
          Też to przerabaiałam... ale w pierwszej ciąży. Moja rada jest taka - śpij ile
          się da. Twój organizm przygotowuje się do wykonania ciężkiej pracy, musisz
          teraz duuużo wypoczywać.
          Ja na szczęście nie mam póki co (tfu tfu!) żadnych dolegliwości ciążowych, ani
          nawet objawów, gdyby nie brak @ i 2 kreski na teście, to w życiu bym nie
          zgadła, że się udało tym razem smile
          • monias3 Do lipy:))))))))))) 07.10.05, 16:28
            No kochana! Przeczytałam Twoję odp na moim watku, dzięki wielkiesmile
            No i wyszło że z jednych stron jesteśmy,
            mieszkasz w Lublinie ? Bo ja prawie 100 km od. Ale lakarza i szpital wybiorę z
            Lublina. Mogę wiedzieć jaki szpital i lekarza wybrałaś?
            A jak coś lepiej się orientujesz w sprawach znieczuleń to z miłą chęcią Cię
            wykorzystamsmile)
            Ściskam lubelaczkasmile
            • myszka777 hejka 07.10.05, 17:09
              witajcie zafaslkowane!
              ja też wieczorami padam jak pies Pluto na kanpę i nic mi sie nie chce
              mam strochę stresa - mój śluz zmienił zabarwienie - jest leciuteńko różowy,
              czasem pijawiaja się w nim brązowe nitki - swiruje od tego - wyobraźnia pracuje
              na maksa - łykam dupka i staram się nie myśleć o tym
              teraz jest u mnie 5 tydzień - czyli 3 tyg od zapłaodnienia, więc możliwe że
              jest to związane z zagnieżdżaniem - ale jak długo to może trwać - czy u was też
              tak to przebiega - powiedzcie, pocieszcie :I
            • lipa303 Re: Do monias3 lipa303 07.10.05, 17:38
              Cześć. Ojej, a ja Ci właśnie odpowiedziałam na forum szpitalnym. Leniwiec ze
              mnie i nie chce mi się 2 raz pisać. Przeczytaj sobie skarbie tam i umówmy się,
              że będziemy sobie gadać tutaj. Pozdrowionka.
              • lipa303 Re: Do monias3 lipa303 07.10.05, 17:50
                Oj, ale ze mnie gapa. Jestem z Lublina od 11 lat i o znieczuleniach też chętnie
                pogadam. Chyba zacznę pisać pracę pod tytułem: "Wpływ ciąży na iloraz
                inteligencji". W moim przypadku spadł co najmniej o połowę, co oznacza totalną
                katastrofę, bo wcześniej członkiem MENSA nie byłam...
                • artistry1 Re: Do monias3 lipa303 07.10.05, 17:59
                  Lipa ja także z LublinasmilePowiedz czy znasz jakiegos dobrego ginekologa, który ma
                  kontakty w szpitalu( bądz tam pracuje?)Bo ja już zgłupiałam i nie wiem co ze
                  sobą zrobicsadChodziłam przez lata do dr Dawidowicz w studenckiej przychodni ale
                  sama nie wiem czy chce aby prowadziła mnie w ciąZysad czy nie lepiej jak to
                  bedzie ktoś kto pracuje w szpitalusadJestem w kropcesad
                  • lipa303 Re: Do artistry1 07.10.05, 19:38
                    Cieszę się,że też jesteś z Lublina. Ja mam od 5 lat tego samego ginekologa
                    (prowdził moją 1-szą ciążę). Pracuje w szpitalu na Jaczewskiego, więc jeśli
                    chciałabyś tam rodzić mogę dać Ci namiar. Facet jest konkretny, sympatyczny i
                    jest naprawdę dobrym specjalistą od usg. Gdybyś chciała rodzić na Jaczewskiego,
                    Lubartowskiej czy Staszica to powinnaś mieć jeśli nie lekarza (do którego
                    chodzisz prywatnie), to na pewno opłaconą położną, bo Cię zwyczajnie oleją.
                    Wszystkie moje znajome rodziły na Kaśnickich i większość nie miała lekarza z
                    tego szpitala. Bardzo sobie chwaliły i lekarzy i położne. Ciążę mojej bliskiej
                    przyjaciółki prowadziła dr Dawidowicz (państwowo) i nie było źle. Ma 9-
                    miesięcznego, zdrowego bąka. Urodziła na Kraśnickich, bo na Jaczewskiego jej
                    nie przyjeli. Ja rodziłam na Jaczewskiego. To był świadomy wybór. Wiedziałam,
                    że miło raczej nie będzie(i nie było), ale wiedziałam też, że w razie
                    komplikacji mają najlepszy sprzęt i najlepszych lekarzy i niepotrzebnie nie
                    zwlekają z cesarką. Porodówkę teraz wyremontowali, bo była straszliwie
                    obskurna. Mam też nadzieję, że część personelu też już na emeryturze (pewna
                    położna, na na moje nieśmiałe szlochy zareagowała tak: "no i czego paniusia
                    beczy? Boli, bo ma boleć. Trzeba było sobie coś poczytać o porodzie, to by
                    paniusia wiedziała co ma robić i nie beczała. A teraz nie zawracać mi głowy, aż
                    wody odejdą!!!" Nie zawracałam... A potem przyjechał mój mąż, a potem mój
                    lekarz i panie położne też jakby zrobiły się ludzkie. Na Jaczewskiego mają też
                    fantastyczną opiekę na oddziale poporodowym. To akurat nie tylko moja opinia.
                    Położne przemiłe, serdeczne, pomgają, tłumaczą, nie okazują zniecierpliwienia.
                    To by było na tyle. Pewnie Cię zanudziłam. Następnym razem postaram się
                    streszczać. Pozdrawiam gorąco i czekam na odpowiedź, co zdecydowałaś.
    • bajakaja Czerwcoweczki 07.10.05, 17:55
      Witam wszystkie nowe foremki wsrod czerwcoweczek 2006!
      Zycze wam duzo, duzo zdrowka i oby te 9 miesiecy oczekiwania na wasze pociechy
      uplynelo w jak najwiekszym spokoju!
      Mam nadzieje, ze spodoba sie wam na tym watku i zostaniecie tu do samego konca :o)
      Wow! Dziewczyny ile nas przybylo! Nasz watek juz liczy sobie 28 foremek, a
      jeszcze tak nie dawno bylo nas tak niewiele! Bardzo sie ciesze, ze caly czas
      dolaczaja do nas nowe zafasolkowane kobitki! Oby tak dalej!

Czerwcowe Mamuski:
      1. apple_pie_76 - termin porodu maj/czerwiec
      2. giovanna3 - termin porodu 1 czerwiec
      3. hisia - termin porodu 2 czerwiec
      4. artistry1 - termin porodu 3 czerwiec
      5. marsjanka1999 - termin porodu 3 czerwiec
      6. podkowa_15 - terrrrmin porodu 4 czerwiec
      7. libretka - termin porodu 5 czerwiec
      8. bajakaja - termin porodu 5 czerwiec
      9. mada25 - termin porodu 5 czerwiec
      10. goosiaa3 - termin porodu 5 czerwiec
      11. levti - termin porodu 7 czerwiec
      12. edyta.23 - termin porodu 8 czerwiec
      13. joanna3114 - termin porodu 9 czerwiec
      14. jonama - termin porodu 9 czerwiec
      15. nospa2 - termin porodu 9 czerwiec
      16. eglantine - termin porodu 9 czerwiec
      17. loonia1 - termin porodu 9 czerwiec
      18. mycha79 - termin porodu 10 czerwiec
      19. madzia_zabka - termin porodu 10-12 czerwiec
      20. myszka777 termin porodu 11 czerwiec
      21. monias3 - termin porodu 12 czerwiec - cieszymy sie ze do nas wrocilas!
      22. lipa303 - termin porodu 12 czerwiec
      23. pecja - termin porodu 12-13 czerwiec
      24. mysiaaa3 - termin porodu 16 czerwiec
      25. ludwiczka1 - termin porodu 17 czerwiec
      26. kasiulka74 - termin porodu ???
      27. alicja1212 - juz niedlugo testowanko, oby sie udalo!
      28. mama-oliwki - czekamy na wyniki ponownego testowania!

• kumakk pomocy 11.10.05, 20:28
        Trudno mi sie zebrac na ten post, ale chyba potrzebuje wsparcia. Jestem sporo
        lat po slubie, dziecko odkladalismy na pozniej a tu - bum! Dwie kreski. Cos
        dziwnego w brzuchu. Cos dziwnego sie dzieje z moim cialem. Czy to w ogole
        jeszcze jest MOJE cialo?
        Tak czytam jak bardzo sie cieszycie z dwoch kresek. A ja chyba mam depreche.
        Caly czas nie moge sie odnalezc, nie wiem jak to bedzie...
        W sumie - a sie doluje.
        Boli mnie brzuch i boje sie. Ze sie urodzi - i ze sie nie urodzi. Nie moge
        dojsc ze soba do ladu. Nawet nie umiem opisac o co mi chodzi.
        Pomozcie.
    • kasani Re: CZERWIEC 2006 07.10.05, 19:23
      Witam wszystkie przyszłe mamusie smile
      Mnie kalkulator pokazał 15 czerwca, ale to się jeszcze wyjaśni bo dopiero
      wczoraj ujrzałam 2 kreseczki na teście smile to nasza pierwsza próba i będzie
      pierwszy dzidziuś. obydwoje z mężem się bardzo ucieszyliśmy. uczciliśmyu to
      coca colą, bo szampan już niewskazany wink .w poniedziałek idę na dokładne
      badania. Samopoczucie?? hmmmm, często do toalety, głód, głód, głód i spać,
      spać, spać big_grin ale generalnie baaaaaardzo pozytywne.
      pozdrawiam serdecznie.
      ania
      • ansteba77 Re: CZERWIEC 2006 07.10.05, 21:14
        Witajcie dziewczynki!Bardzo się cieszę, że Was znalazłam i mogę dołączyć.Mam na
        imię Ania, lat 26, to moja pierwsza ciąża i wbrew czarnym scenariuszom ginki
        udało się w drugim cyklu starańsmile.Termin porodu wg kalkulatora mam na 9
        czerwca.Objawy: częściej siusiu; częściej jedzonko; piersi nabrzmiałe
        wrażliwsze na dotyk, więcej niebieskich żyłek; czasem rozciąganie w
        podbrzuszu.Cieszę się, że spotkałam tu kilka "sąsiadek".Ja podobnie jak monias3
        mieszkam niecałe 100 km od Lublina.Serdecznie pozdrawiam!
      • alicja1212 Re: CZERWIEC 2006 07.10.05, 21:37
        pozdrawiam wszystkie zafasolkowane czerwcóweczki. Niestety raczej nie dołączę
        do Was, bo od trzech dni leci ze mnie. @ przyszła 2 dni spóźniona, kiedy byłam
        prawie pewna, że jestem w ciąży. Nawet mam objawy. Ssanie w żołądku i senność.
        Przedwczoraj poszłam spać o 21 szej, a wczoraj padłam już przed 20-tą. Do tego
        1 dzień był strasznie ubogi w wydzieliny i jeszcze robiłam sobie ( i mężowi)
        nadzieję, źe to tylko plamienie.
        Mam pytanie:
        Słyszałyście o tym, że w ciązy można mieć przez kilka miesięcy okres? Moja
        koleżanka opowiadała mi, że jej kuzynka - pielęgniarka !! poszła do lekarza, bo
        myślała, że jej w brzuchu guz rośnie i okazało się, że jest w 5 miesiącu ciąży.
        Nieżle, prawda? Ja raczej nie robię już sobie zbytnich nadziei i nastawiam się,
        że następnym razem się uda ( wtedy termin bym miała na 12 lipca). Pozwólcie,
        że będę do Was zaglądać, bo bardzo miło na tym forum się zrobiło i tym bardziej
        mi żal, że nie będę czerwcóweczką. Pozdrawiam Alicja
        • artistry1 Re: CZERWIEC 2006 08.10.05, 10:07
          Lipa o bardzo proszę o te namiary na lekarzasmilePozdrawiam serdecznie
          • artistry1 Re: CZERWIEC 2006 08.10.05, 10:11
            Alicjo bardzo mi przykrosmile Zapraszamy gorąco na nasze forum, póki Ty nie
            będziesz miała malutkiej fasoleczki i nie założysz sama wątku ...2006smile
            Pozdrawiam serdecznie i wysyłam fluidziki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ciążowesmile
          • lipa303 Re: Do artistry1 08.10.05, 11:44
            Namiary na gin. wysłałam na Twoją pocztę (mam nadzieję, że się nie gniewasz),
            bo nie wszystkich to interesuje, a poza tym nie wiem czy można tak na ogólnym
            (ochrona danych osobowych?). Pozdrowionka. A teraz idę sprzątać.
    • paola_k2 Re: CZERWIEC 2006 08.10.05, 15:22
      Bardzo się cieszę, że znalazłam taki wątek i mogę do Was dołączyć. Parę słów o
      mnie:
      imię: Paulina
      mężatka od dwóch lat
      zamieszkała: Anglia, region Cumbria
      termin porodu: 5 czerwca
      To moja pierwsza ciąża i udało się za pierwszym razem. Objawów jako takich nie
      mam. Na samym początku, jeszcze zanim zrobiłam test byłam bardzo słaba.I na
      okrągło jadłam czerwone winogrona smile Teraz czuję się dobrze. Nie mogę dospać do
      rana, to chyba z wrażenia. Piersi trochę bolą, są bardzo wrażliwe. Na początku
      czułam bóle w podbrzuszu, teraz juz nie. Nie ma mdłości co mnie bardzo cieszy.
      Do lekarza idę w przyszłym tygodniu. Kiedy będę mogła zobaczyć serduszko? Różne
      źródła różnie podają. Pozdrawiam wszystkie Czercóweczki.
    • giovanna3 Re: CZERWIEC 2006 08.10.05, 16:11
      Witam chyba nie mam szans na poród pierwszego czerwca tylko w maju.Byłam
      wczoraj na usg i widziałam dwa zarodki zostane mamą bliźniaków a jak wiadomo
      bliźniacza ciąża jest krótsza.Jestem bardzo szczęśliwa bałam sie żeby to nie
      były trojaczki bo miałam i taka mozliwość .Niesamowite pierwsza inseminacja
      udana i do tego bliżniaki nie moge ochłonąć .Jak na razie żadnych objawów
      ciążowych a to początek 7 tygodnia.
      • artistry1 Re: CZERWIEC 2006 08.10.05, 18:11
        Giovanna gratulujęsmileSuper bliźniaki wow.....Najważniejsze że dobrze się czujesz
        i sie pewno bardzo cieszyszsmileAle mimo tego że będziesz w maju rodziła prosze
        zostań z namismile)
      • kasiulka74 Re: CZERWIEC 2006 08.10.05, 18:29
        Moje gratulacje. Ja jeszcze nie wiem czy będzie to jeden maluch czy może więcej
        ale mam podstawy przypuszczać, że mogą to być bliźnięta. Bardzo długo używałam
        pigułaek anty i mój gin powiedział, że istnieje taka możliwość.

Pozdrawiam
      • bajakaja Do giovanna3 10.10.05, 12:22
        Podwojne gratulacje!!
        Zycze duzo zdrowka!
    • aga.emi Re: CZERWIEC 2006 09.10.05, 01:27
      Witam!
      Również dopisuję się do grona czerwcówek. Test zrobiłam sobie 3 dni temu i ku
      mojemu zaskoczeniu ale i wielkiej radości ujrzałam dwie krechy! Do lekarza idę
      dopiero we worek. Będzie to już druga moja pociecha.
      • ludwiczka1 Re: CZERWIEC 2006 09.10.05, 10:37
        Serdecznie witamy w naszym całkiem już sporym gronie. I oczywiście bardzo
        gratulujemy zafasolkowania. Mam nadzieję, że wszystkie czerwcóweczki będą się
        regularnie udzielać na tym forum. Ja osobiście wybieram się do lekarza
        najprawdopodobniej jutro. Co do objawów to raczej bez zmian. Bolą mnie piersi,
        kłuje prawy jajnik. Samopoczucie jadnak ogólnie bardzo dobre. Mam w sobie
        mnóstwo energii, nie odczuwam senności, zmęczenia. Każdego dnia odbywam ok 10-
        15 km. spacerki. Myślę o tym by zapisać sie na basen, ale o to muszę spytać się
        lekarza.A co słychać u Was?
        • martka.b Witam Dziewczynki 09.10.05, 10:50
          Ja do końca nie wiem jeszcze czy będę majowa czy czerwcowa. Ale dopisuję się u
          Was na początek 1-2.06. OM 19.08, ale owu była późno i na ostatnim usg widziałam
          zamiast serduszka dopiero pęcherzyk. 15.10 następne usg. Mam nadzieję, że dowiem
          się w końcu ile ma mój Okruszeksmile
          To moja pierwsza ciąża, długo wyczekiwana.
          Cieszę się, że Was odnalazłam Czerwcóweczkismile
          • ludwiczka1 Re: Witam Dziewczynki 09.10.05, 11:55
            Świetnie. Kolejna czerwcóweczka do kompletu. Szczerze Ci gratuluję!!! Swoją
            drogą to jestem ciekawa kiedy ja po raz pierwszy zobaczę na usg mojego Pimpka.
            Już nie mogę się doczekać.
            • pecja Re: Witam Dziewczynki 09.10.05, 12:00
              Ludwiczko, możesz spokojnie zapisać się na basen, pływanie jest wręcz wskazane w
              ciąży.

Gratulacje dla wszystkich zafasolkowanych, a szczególnie dla tych podwójniebig_grin
              • ludwiczka1 Re: Witam Dziewczynki 09.10.05, 12:11
                Problem polega na tym, że często dopadają mnie babskie infekcje. Ginekolog
                twierdzi, że taka moja uroda. A wiem też,że w ciąży kobieta jeszcze bardziej
                jest narażona na wszelkie stany zapalne, infekcje grzybicze. Nie wiem czy basen
                nie będzie pogarszał sprawy.
                • martka.b Ludwiczka 09.10.05, 13:00
                  Znasz jakiś sposób na infekcję w ciąży?? Właśnie mnie dopadła.. sad
                  • ludwiczka1 Re: Ludwiczka 09.10.05, 13:18
                    Najlepsze wyjście to chyba niestety lekarz. Jestem w ciąży dopiero piąty
                    tydzień i jeszcze nie miałam "przyjemności" leczyć infekcji. Przed ciążą gdy
                    dopadała mnie infekcja przed pójściem do lekarza zawsze sięgałam po tantum
                    rosa. Nie wiem jednak czy preparat ten można stosować w ciąży. Osobiście jutro
                    wybieram się do lekarza. Będzie to moja pierwsza wizyta w ciąży. Przy okazji
                    dowiem się czy aktualnie nie dręczy mnie jakaś infekcja, gdyż mam dziwne
                    przeczucie, że tak może być. Lepiej nie stosuj leków na własną rękę.
    • arabela27 Re: CZERWIEC 2006 09.10.05, 13:38
      Witam
      Ja dowiedziałam się o swojej ciąży w podróży poślubnej-termin ok 5 czerwca-
      jesteśmy bardzo szczęśliwi i mamy nadzieję, że wszystko będzie ok. Mam już za
      sobą 1 USG po którym padło pytanie "czy mamy w rodzinie bliźniaków?" trochę
      mnie to przeraziło ale to nic pewnego, więc nie myślę "na zapas". Samopoczucie
      ogólnie jest dobre, czasami tylko dziwnie coś z brzuchu czuć- ale lekarka
      powiedziała,że to poprostu macicia się powiększa itd. Najgorsze jest to,że
      jestem tak zabiegana, że trudno mi znaleźć czas aby pobiec i zrobić zalecane
      wyniki-pora chyba zacząć zmieniać przyzwyczajenia i trochę zwolnić tempo życia.
      • eenia Re: CZERWIEC 2006 09.10.05, 21:09
        Witam, mam na imię Ewa 29 lat, 15mies synka i termin ( szacunkowy) na 5.06smile
        Udało się za pierwszym podejsciemsmile choć pierwszy test robiony tydzień po
        spodziewanym zapłodnieniu był negatywny i myślałam że jednak nic z tego a tu
        proszęwink)
        czuję się normalnie, zadnych mdłości itp, jedynie wzdęcia i ogromny apetyt na
        grapefruity no i siusianie smile
        Na wizyte ide 18.10.
    • bajakaja Witamy noewe foremki! 10.10.05, 12:34
      Witam serdecznie!
      Dziewczyny bardzo sie ciesze, ze przybywa nas i przybywa... Oby tak dalej!
      Witam wszystkie nowe foremki na naszym forum. Mam nadzieje, ze Wam sie tutaj
      spodoba i ze zostaniecie z nami do konca! Piszcie zawsze i o wszystkim, o
      waszych radosciach, smutkach, o tym jak sie czujecie, o wszystkim co Was
      niepokoi. Mam nadzieje, ze znajdziecie tutaj nie jedna pokrewna dusze, kobitke,
      ktora w tym momencie mysli i czuje dokladnie to samo co Wy, ktora moze mieszka w
      tym samym miescie, albo gdzies niedaleko.
      Zycze wam spokojnych tych 9 miesiecy oraz szczesliwego rozwiazania w czerwcu 2006!
      Pozdrawiam
      • andzik27 Re: Witamy noewe foremki! 10.10.05, 12:43
        Cześć! ja też na CZERWIEC 2006!!!Jejku, jak nas dużo!!! Dziś idę na USG, to
        jutro będe mogła napisać coś więcej. Na razie mam bóle brzucha, zaparcia,
        bolesnośc piersi i chyba zaczynają się mdłości, tylko tak dziwnie, bo
        wieczorem. I jak nigdy, nie mogę zasnac. A za dnia to bym spała...
        Kilka słów o mnie:
        imię : Anna
        stan posiadania: mąż Tomek (3 lata stażu)
        miasto: Radom
        Ciesze się, że mogę być z wami
        Pozdrawiam goraco.
        • andzik27 Re: Witamy noewe foremki! 10.10.05, 12:44
          Aha: termin 5 czerwiec!
          • bajakaja Re: Witamy noewe foremki! 10.10.05, 12:52
            Witam serdecznie!
            Ciesze sie bardzo, ze do nas dolaczylas!
            Przepraszam, ze nie ma Cie jeszcze na liscie, ale wyslalam tego posta zanim
            zobaczylam Twojego. Juz za niedlugo ponownie zaktualizuje liste!
            Pozdrawiam
      • bajakaja Nasza lista sie powieksza! 10.10.05, 12:50
        Czerwcowe Mamuski:
        1. apple_pie_76 - termin porodu maj/czerwiec
        2. giovanna3 - termin porodu maj/czerwiec
        3.martka.b - termin porodu 1/2 czerwiec
        10. mada25 - termin porodu 5 czerwiec
        11. goosiaa3 - termin porodu 5 czerwiec
        12. paola_k2 - termin porodu 5 czerwiec
        13. arabela27 - termin porodu 5 czerwiec
        14. eenia - termin porodu 5 czerwiec
        15. levti - termin porodu 7 czerwiec
        16. edyta.23 - termin porodu 8 czerwiec
        17. joanna3114 - termin porodu 9 czerwiec
        18. jonama - termin porodu 9 czerwiec
        19. nospa2 - termin porodu 9 czerwiec
        20. eglantine - termin porodu 9 czerwiec
        21. loonia1 - termin porodu 9 czerwiec
        22. ansteba77 - termin porodu 9 czerwiec
        23. mycha79 - termin porodu 10 czerwiec
        24. madzia_zabka - termin porodu 10-12 czerwiec
        25. myszka777 termin porodu 11 czerwiec
        26. monias3 - termin porodu 12 czerwiec - cieszymy sie ze do nas wrocilas!
        27. lipa303 - termin porodu 12 czerwiec
        28. pecja - termin porodu 12-13 czerwiec
        29. kasani - termin porodu 15 czerwiec
        30. mysiaaa3 - termin porodu 16 czerwiec
        31. ludwiczka1 - termin porodu 17 czerwiec
        32. kasiulka74 - termin porodu ???
        33. aga.emi - termin porodu ???
        34. mama-oliwki - czekamy na wyniki ponownego testowania!

Mam nadzieje, ze nic nie pokickalam, ze kazda z nas sie znajdzie na tej liscie i
        ze termin porodu sie zgadza.
        Trzymajcie sie!
        • czerwiec10 Re: Nasza lista sie powieksza! 10.10.05, 13:39
          10 czerwiec
    • bajakaja Jak tam wasze samopoczucie? 10.10.05, 13:02
      Dziewczynym no wlasnie: jak sie czujecie? Jakies nowe objawy?
      U mnie dwa dni temu zaczely sie mdlosci i odziwo nie poranne tylko takie
      CALODNIOWE! Rano przed wstaniem z lozka zjadam sucharka i jeszcze troche leze
      (doslownie boje sie wstac, ze zaraz sie zacznie). Do tego robi mi sie duszno i
      slabo. Najgorzej jest kolo poludnia, mdli mnie i mdli, najchetniej to bym
      zwymiotowala, zeby mi tylko przeszlo! No i tak jest caly dzien! Jedyne momenty
      kiedy mnie nie mdli to wtedy kiedy jem, wtedy jest naprawde przyjemnie! Ale
      przeciez nie moge jest non stop, bo za miesiac bede wygladala jakbym byla w
      dziewiatym miesiacu...
      Mam tylko nadzieje, ze te mdlosci nie beda trwaly do 3 miesiaca, bo chyba
      sfiksuje...

Poza tym czasami kluje mnie w podbrzuszu no i piersi mam wieksze (ale
      niespecjalnie wrazliwe).

Jak jest u was? Czy ktoras z was tek tak meczy?
      • mag2004 melduję się:) 10.10.05, 13:22
        witam Mamusiesmile
        melduję się na czerwiec 2006 smile przynajmniej prawdopodobniewinkz licznika
        wychodzi, ze 10 czerwiecwink
        na stanie: mega szczesliwy maz i mega cudowny synek 17 mcysmile
        test zrobilam 29.09. g.12.30 smile
        dolegliwosci, niestety są sad mdlosci caly dziensad wrazliwosc na zapachy,
        jedzenie, w rezultacie niewiele jem i schudlam 1,5 kg... powiekszenia biustu
        niestety braksad nad czym ubolewamwink....
        to chyba na razie tylesmile
        czy bylyscie juz moze na usg ?? ja ide w pt, ale chcialabym juz zobaczyc
        serduszko i nie wiem czy to nie za wczesnie.....
        pozdrawiam cieplutkosmile
        • czerwiec10 Re: melduję się:) 10.10.05, 13:33
          Ja też mam na 10 czerwca. Na USG jeszcze za wcześnie
          • mag2004 do czerwiec10 10.10.05, 14:37
            witajsmile
            a jak myslisz kiedy warto isc, zeby zobaczyc serduszko ??
            pozdrawiam !
      • ansteba77 Re: Jak tam wasze samopoczucie? 10.10.05, 13:32
        Hej!Ja od paru dni odczuwam "poranno-wieczorny" ucisk "w dołku", a dzisiaj rano
        po wstaniu z łóżka od razu wiedziałam,że na coś się zanosi.Wprawdzie nie
        zwymiotowałam,bo jeszcze nie było czym,ale nieźle mną "szarpało" a ślina wprost
        toczyła mi się z ust.W ciągu dnia kiedy się rozruszam i czymś zajmę
        przechodzi.Poza tym czuję czasami rozciąganie w podbrzuszu i sutki mam
        b.wrażliwe na dotyk.Wczoraj powiedzieliśmy teściom że jest nas już troje(mojej
        mamie powiedziałam parę dni temu)a ich reakcja była superowa.Teściowa mnie
        wyściskała chyba z 5 razy,teść z wielkim szacunkiem ucałował moją dłoń smile potem
        wyściskał no i oczywiście pogratulował synowi.Mam teraz na siebie "chuchać i
        dmuchać" smile.Pozdrawiam wszystkie Czerwcóweczki!
        • czerwiec10 Re: Jak tam wasze samopoczucie? 10.10.05, 13:38
          Sama dopiero co dowiedziałaś się ze jesteś w cąży a już mówiłaś teściom?
          • ansteba77 Re: Jak tam wasze samopoczucie? 10.10.05, 13:52
            O ciąży nie dowiedziałam się "dopiero co".Pierwszy test robiłam 26.09,trzy dni
            przed spodziewaną @ i już wtedy były dwie tłuste krechy.A dlaczego mielibyśmy
            im nie mówić?Mam cudownych teściów,bardzo ich lubię i szanuję,zawsze możemy na
            nich liczyć, są naprawdę jak drudzy rodzice, poza tym baliśmy się,że moja mama
            może się z radości wygadać przypadkiem do teściowej i będzie im przykro że nie
            dowiedzieli się od nas.
        • ansteba77 Re: Jak tam wasze samopoczucie? 10.10.05, 13:38
          Zapomniałam dodać że do lekarza wybieram się 20.10, zastaniawiam się czy nie za
          późno( będzie początek 8 tygodnia)ale z kolei będzie większa szansa, że zobaczę
          bijące serduszko,prawda?
      • ludwiczka1 Re: Jak tam wasze samopoczucie? 10.10.05, 13:40
        Jak do tej pory nie pojawiły się u mnie specjalnie niemiłe dolegliwości poza
        bólem piersi i kłuciem w prawym jajniku o czym wczoraj wspominałam. Nie mam za
        to nudności, ale pewnie wszystko przede mną. Z czerwcóweczek to chyba właśnie
        ja mam najbardziej odległy termin porodu (według kalkulatora 17 czerwca). Dziś
        wybrałam się na pierwszą wizytę do lekarza. Niestety zastałam na drzwiach
        karteczkę informującą o urlopie pana doktora. Muszę więc poczekać jeszcze
        tydzień. Może to i lepiej bo przynajmniej wszystko będzie już bardziej widoczne
        i lekarz szybko wyśle mie na usg. Zapomniałam wspomnieć o jeszcze jednym
        objawie. Mój apetyt, na który nigdy nie narzekałam, stał się ogromny. Cały czas
        tylko jem. Jak mi nie minie to za miesiąc w nic się nie zmieszczę.
      • loonia1 Re: Jak tam wasze samopoczucie? 10.10.05, 15:34
        hej! a ja mam coraz mniej objawow... bol piersi jest prawie niezauwazalny, bol
        brzuch zniknal... tak sie wystraszylam, ze polecialam kupic kolejny test i
        sprawdzic czy sie nic nie zmienilo. normalnie mi odwala: jak bolalo, to
        myslalam, ze cos nie tak; teraz nie boli,a ja znow wariuje wink)
        pozdrawiam!
      • arabela27 Re: Jak tam wasze samopoczucie? 10.10.05, 20:30
        hej
        u mnie generalnie wszystko jest jeszcze w normie. Są małe "ale" np. w nocy
        zawsze bolą mnie piersi. Co do siusiania to fakt,dużo częściej niż kiedyś.
        Apetycik całkiem niezły a do tego urozmaicony. Dzis w pracy nagle zachciało mi
        sie ogórków kiszonychsmilebyły dlamnie takim marzeniem porównywalnym w moim
        przypadku do truskawek!!A tak wogóle to dzis równiez po raz I poczułam nudnosci
        ale nie z rana tylko tak po 14. Po 15.X. mam sie zgłosić na USG ciekawe czy
        wyjasni się "dziwne Ułozenie" czyli czy jest to ciąża bliźniacza?! smile
      • kasiulka74 Re: Jak tam wasze samopoczucie? 11.10.05, 18:50
        Witam
        U mnie tak samo jak u Ciebie mdłości całodniowe, a do tego od zapachu i na
        widok mięsa jest jeszcze gorzej. Są również lekkie kłucia w podbrzuszu ale
        tylko wieczorem.
        Pozdrawiam
        Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka