monmiz Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 28.12.05, 11:24 A ja stawiam na Faustynę i takie imie dam mojej drugiej córce, jesli ja bede kiedys miała. Pierwsza ma 10 miesięcy i ma na imie Amelia. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 28.12.05, 12:03 ja mam już Maję a druga będzie Martynka bo u nas M jak nasza miłość-mąż Marek a ja Magdalena Odpowiedz Link Zgłoś
andap Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 28.12.05, 13:46 a może Scholastyka? Ja rozumiem, że każda matka chce oryginalne imię dla dziecka, tylko zadajcie sobie pytanie jak się bedzie czuło dziecko jak każdy będzie się je pytał jak ma na imię, co to znaczy, od czego to skrót i czy rodzice go nie kochali, na prawdę nie ma co popadać w skrajności, to ma być imię dla dziecka nie dla was!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kamakszi Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 02.01.06, 16:45 właśnie... ja mamna imię malwina ichoć wiem, że jest wielu miłośników tego imienia... to ja sama przeżywałam koszmar z jego powodu i to nie w latach młodzieńczegobuntu, kieedy generalnie nic co "starzy" wymyślili się nie podoba jeszcze dziś czuję się jakoś nieswobodnie, gdysię przedstawiam - trudno to uczucie nawet nazwać, bo to już mocno zagłuszona reminiscencja dawnego wstydu, że mam takie imię. ja też szukam teraz imienia dla swego dziecka, iteż chciałabym, bybyło oryginalne - ale nie za wszelką cenę. bardzo bym chciała, żeby moje dziecko nie musiało odczuwać tego, co ja "w młodości";] ...co polecam pod rozwagę)) Odpowiedz Link Zgłoś
patrywi Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 28.12.05, 16:28 Moja czteromiesięczna córcia ma na imię Antonia. Imię bardzo rzadkie, a dlaczego je nadaliśmy? Otóż babcia mojego męża miała na imię Antonina - imię trochę długie i ciężkie dlatego je skróciliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewi.w Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 28.12.05, 19:10 A moja coreczka bedzie miala na imie Wiktoria Mala Wiki odziedziczy imie po prababci Odpowiedz Link Zgłoś
madzia189 A NAPEWNO NIE SLYSZALASCIE!!! 28.12.05, 20:02 Sliczne jest imie Iwetta -mała Iwetka -fajne co!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alicja0 Re: A NAPEWNO NIE SLYSZALASCIE!!! 28.12.05, 20:21 Moi dalecy znajomi mają córkę Scholastykę - w skrócie: Cholka. Nie powiem, żeby mi się podobało, ale cóż.. Ivettka to Yvette - mam taką znajomą ) I też Karelia, Karen, Begonia, Florentyna ) A może Marianna albo Teresa? Jest jeszcze imię Alicja, ale nie polecam ) Odpowiedz Link Zgłoś
spilo Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 28.12.05, 23:56 tez się mocno zastanawiam, upieram się przy imieniu Matylda (zdrob Matysia tak mówię do brzuszka) bardzo rzadkie imię Odpowiedz Link Zgłoś
andrea_28 Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 29.12.05, 00:07 zobacz sobie na www.imiennik.pl (tam są wyjaśnienia znaczeń imion) albo po prostu na onecie,klikając w obojetnie które imię solenizanta z danego dnia,wejdziesz na wielką księgę imion-czasem jest z wyjasnieniem,co oznacza dane imię a czasem tylko z opisem patrona,w każdym razie imion jest baaaardzo dużo i bardzo nietypowe niektóre) Odpowiedz Link Zgłoś
xeniazaw Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 29.12.05, 00:49 No cóż, ja mam na imię Xenia (a właściwie w papierach - Ksenia). Nietypowo Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Córeczki! Pozdrawiam Xenia Odpowiedz Link Zgłoś
flicek Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 29.12.05, 11:09 Moja koleżanka właśnie urodziła Polę - śliczne imię (Polusia, Polunia). Mi podoba się Blanka albo Bianka a także Liliana (Lilia, Lila, Lilka). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rossa20 Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 02.01.06, 14:47 moja coreczka bedzie Rozalia Odpowiedz Link Zgłoś
mona75 Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 02.01.06, 15:02 moje typy: Natasza, Tamara, Kalina, Jaśmina Odpowiedz Link Zgłoś
daria05 Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 02.01.06, 23:23 Znajomi maja córeczkę Ines. Mówią na nią Inusia. Odpowiedz Link Zgłoś
mmalicka21 Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 02.01.06, 23:38 jak ja będe miała dziewczynkę bo jeszcze nie wiem za wcześnie to będzie NADIA a jak chłopiec to TOBIASZ Odpowiedz Link Zgłoś
esti6 Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 02.01.06, 23:59 ja mam na imię Estera, moja córeczka nazywa się Oliwia, a znajoma swoje pociechy nazwała Toska, Taisha (czyt.Taisza) i Nadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
eminka1 Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 03.01.06, 08:00 Wiorika - oznacza pierwiosnek, tylko dokładnie nie wiem po jakiemu, moze po węgiersku. Odpowiedz Link Zgłoś
anita23232 Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 03.01.06, 11:39 witam! fajne niektóre imiona! ja tak samo mam problem z wyborem. bardzo podoba mi się Maja, Nadia, Lena, Milena. ale chyba najbardziej Maja. może tak zostanie? Znajomi mają córeczkę o imieniu Inka (śliczna dziewczynka). Mojemu mężowi podoba się imię Karolina lub Patrycja - ale spróbuję go namówić na inne, np. Maja. Ale wiecie co? Gdziekolwiek nie jestem (np. u teściów, babci czy cioć) i pytają się o imię to każdemu coś nie odpowiada i to jest wkurzające. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 03.01.06, 12:01 wybacz, ale tylko ty i mąż decydujecie o imieniu dziecka - gdybyśmy uwzględnali zdanie rodziny, to nigdy bysmy nie doszli do porozumienia po pierwsze, IMHO imię musi pasować do nazwiska: znam pannę, która ma eleganckie imię - Wioletta - a do tego typowe polskie chłopskie nazwisko, typu Żurek czy Kaczka (z całym szacunkiem dla nazwiska, bardziej chyba pasowałaby Magda, Kasia czy Ania) znam dwie Blanki, a moja córcia jest Konstancja - jedyna na całe przedszkole; za to mnóstwo Oliwii (3 czy 4 w jej grupie) popularnośc imienia to sprawa pokoleniowa: u mnie w podstawówce byłysmy co najmniej 3 Anki w klasie (na 30 osób), w liceum 3 (na 24 osoby), a na studiach - 3 (na 20 osób), potem 2 (na końcowe 9 osób w grupie) teraz nie znam żadnej małej Ani Odpowiedz Link Zgłoś
elle.woods Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 03.01.06, 14:45 Woletta....? eleganckie...? Odpowiedz Link Zgłoś
lenka_style Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 03.01.06, 12:07 ja mam dość nietypowe imię (Lena), a nasza córeczka na pewno będzie miała imię niepretensjonalne i "normalne" sorry, ale słabo mi się robi, jak czytam o Scholastyce czy Eunice ( Odpowiedz Link Zgłoś
bwiolab Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 03.01.06, 13:36 MOja córka ma na imię JULITA zdrobniale JUlitka Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kubanka_77 Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 03.01.06, 14:35 A ja znalazłam w księdze imion - imię GRZYMISŁAWA. I śmiejemy się z mężem, że jak będzie córeczka to tak ja nazwiemy a zdrobniale będziemy mówić do niej GRZMOTEK))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaisynek2 Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 03.01.06, 15:17 A co powiecie na imie Anastazja? Ja tak dam na imię swojej córce. Chyba dość rzadkie imię i do tego niepretensonalne choć oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
polinoczka Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 03.01.06, 16:22 nam bezkonkurencyjnie podobalo sie dla dziewczynki Maja ale bedze synek Igor choc ostatnio w ucho wpadlo mi tez Iga. a tak na marginesie ja mam na imie Polina.. tez ladnie zdrobnienie Lina Odpowiedz Link Zgłoś
lovable8 Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 03.01.06, 18:06 Dziewczyny, tylko sprawdzcie czy wybrane przez Was imiona nie gryza sie z nazwiskami... Koszmary i koszmarki nieraz wychodza z polaczen oryginalnych imion i pospolitych nazwisk. Odpowiedz Link Zgłoś
jt100 Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 05.01.06, 04:11 W przypadku dziewcząt sprawa jest trudna, bo zawsze mogą zmienić nazwisko po wyjściu za mąż. Teraz wydaje się to niesamowicie odległe, ale będzie wcześniej niż się to komukolwiek wydaje. Silenie się na oryginalność nie ma sensu. Mój 18-letni syn powiedział dzisiaj, że poznał dziewczynę o bardzo pięknym imieniu. Co to za imię? Franciszka. I mówił to absolutnie serio. A swoją drogą, nie znam żadnej Franciszki poniżej 50. roku życia. Za to znam 4 Julie, 3 Zuzie, 2 Oliwie, 2 Dżessiki a w klasie mojego młodszego syna na 18 osób jest 3 Nikole. Odpowiedz Link Zgłoś
vica11 Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 04.01.06, 15:17 A jak Wam się podoba imię KARINA? Odpowiedz Link Zgłoś
garbola Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 05.01.06, 10:23 Właśnie JAGODA!!! Jak będę miała córeczkę, a mam nadzieję, że tak to będzie właśnie JAGODA. Jestem w 24 tygodniu i mam już 6 letniego Mikołajka. Pozdrawiam. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
kika53 Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 05.01.06, 14:42 moja coreczka ma na imie Livia Odpowiedz Link Zgłoś
council Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 05.01.06, 15:55 Obecnie te nietypowe czasami przyprawiają o dreszcz przerażenia.Gdyby Bóg był dla mnie łaskaw moje córki nosiłyby imiona:Antonina,Marianna,Zofia.Bardzo lubię też imię Kalina i Ewa(to ostatnie to moje ,lubię je).Pozdrawiam wszystkie mamy i b Odpowiedz Link Zgłoś
ese1 Re: Nietypowe imionka dla coreczki:) 06.01.06, 22:18 nasza ma na imie Audrey. Odpowiedz Link Zgłoś