Dodaj do ulubionych

Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytylam

26.12.05, 16:38
Jestem w 32tc od poczatku przytylam juz 16kg. W ciagu ostatniego miesiaca
4,5kg i ginka powiedziala mi ze to duzo za duzo ... smutno mi sie zrobilo i
mysle o zmianie lekarza! Wcale nie jem wiecej niz przed ciaza, na ten
przyrost wagi wplynela zmiana trybu zycia-ginka kazala mi sie oszczedzac i
wypoczywac! No i teraz sa skutki. Czy 4,5 kg wciagu miesiaca to tak duzo ???
Obserwuj wątek
    • christych Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 26.12.05, 16:51
      U mnie było podobnie. Przed ciążą prowadziłam baaaardzo aktywny tryb życia - 7-
      8 godzin dziennie intensywnego ruchu. Jadłam na potęgę. W ciąży ruszać się tak
      przestałam, bo było by to niebezpieczne dla dziecka.
      Przez pierwszą połowę ciąży przytyłam 8 kg, a jedząc tyle samo w drugiej
      połowie ciąży już tylko 2,5 kg- w sumie 10,5 przez cała ciążę.

Jednak 4,5 kg w ciągu mies. to naprawdę dużo.
    • lacido Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 26.12.05, 17:39
      NIe martw się, jestem w 27 tyg. i przytyłam już 10 kilo i bardzo się z tego
      cieszę, mam nadzieję że po ciąży trochę mi zostanie. Co do lekarza to się nie
      przejmuj i zastanów czy warto zmieniać-jeśli jest dobry-tylko dlatego, że
      niezbyt grzecznie zwróciła Ci uwagę.BArdzo chciałabym ważyć więcej bo na razie
      wyglądam jak dziewczynka z ogromnym wzdęciem.Pozdrawiam.
      • niunia792 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 26.12.05, 17:48
        Ja jestem w 34 tc i przytylam w sumie 14 kg-wczesniej tylam jedynie po 2 kg na
        miesiac-od 2 miesiecy po ok. 4 / mies.
        Wg gin to Ok a wiec nie przejmuj siesmile))
        W koncu siedzimy w domku i malo sie ruszamy-to jak mamy to spalac???
        • urodzonawewrzesniu Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 26.12.05, 17:56
          Śmiesznie to zabrzmiało. Ginka na powiedziała że za dużo utyłam wiec pomyślałam
          czy jej nie zmienić. A może lepiej zmienić dietę? smile ja tam nie obrażam się na
          ginkę moją kiedy mówi mi że za dużo utyłam, przeciez robi to dla naszego dobra a
          nie ze złośliwości.
          • agagaby Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 12:03

• agagaby Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 12:07

• maretina Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 28.12.05, 15:00
                nie kazdemu niemowle wyssie i nie kazda kobieta moze karmic piersia. to sie
                okaza po ciazy... zatem obzerac sie"bo dziecko wyssie" to glupota. mozliwosci
                dziecka sa ograniczone w kwestii tuszy mamy.
                • agagaby Maretina 31.12.05, 22:35

• gall2 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 29.12.05, 10:18
          Myślę, że nie powinnaś się przejmować takimi uwagami. I co z tego, że dużo? Nie
          można dać się zafiksować na punkcie wagi. Dzidziuś na pewno dobrze się rozwija
          i to jest najważniejsze. Ja miałam podobną sytuację. Tak się przejęłam, że w
          trzecim trymestrze w ogóle przestałam przybierać na wadze i powiem Ci, że to
          dopiero jest niezdrowe i bardzo niebezpieczne dla dziecka. Dziś moja córa ma
          już 4 miesiące, a ja zrzuciłam już wszystko, co w ciąży mi przybyło. Nie
          przejmuj się, najwyrażniej tyle twój organizm tyle potrzebuje. Trzymaj się
          cieplutko...
    • magania Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 26.12.05, 17:56
      Ja przytylam w ciazy(blizniaki)25kg.Wazylam 55kg,a doszlam do 80kg.Dzisiaj
      jestem 3 tygodnie po porodzie i juz mi spadlo 21kg.Nic sie nie martw.lepiej
      przytyc wiecej,niz mniej,a po porodzie wszystko spada z dnia na dzien.
    • malinka255 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 26.12.05, 19:33
      U nas w mieście jest taki jeden lekarz ginekolog, co największą uwagę zwraca na
      wagę ciężarnycj, on jest chory na tym punkcie; wszyscy to wiedzą, dziwię się,
      że dziewczyny do niego chodzą; ja na Twoim miejscu zmieniłabym lekarza, sa
      ważniejsze sprawy niż waga w ciąży; ja w pierwszej ciąży przytyłam 21 kg, mój
      lekarz nic na to nie mówił, a ja szybko straciłam po porodzie te kg.
      malinka
      • tsunami05 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 26.12.05, 19:45
        To jeszcze zależy ile ważyłaś przed ciążą. Jeśli miałaś niedowagę, to dobrze jest więcej utyć. Wydaje mi się, że 4,5 kg w miesiąc to trochę za dużo i może faktycznie lepiej zmień dietę, a nie lekarkę. Ale nie zadręczaj się tylko zacznij uważać co jesz i ruszaj się trochę (o ile możesz i spacery ci nie zaszkodzą). Ja jestem w 36 tc i przytyłam 10 kg w sumie, ale ja pracuję i chodzę na spacery, żeby dotleniać dzieckosmile. To dość indywidualna sprawa.
        • kwiatek1980 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 26.12.05, 20:15
          Przed ciaza wazylam 59 (wzrost 162),tez jeszcze pracuje, tylko ze jak wracam z
          pracy to juz odpoczywam! Bo macica mi sie napinala i ginka kazala mi lezec po
          pracy, no i sie przyzwyczailam. Teraz to sie zastanawiam czy ona taka nawyrost
          mi te napinanie macicy nie wmowila.. i przez 1,5 miesiaca bralam no-spe i
          magnez... sama nie wiem czy byla taka potrzeba czy nie!
          Po tych jej opowiesciach i zaleceniach zadnych prac w domu juz nie robie i malo
          sie ruszam. Dziwne jest jeszcze to ze wcale nie czuje sie grubo mimo ze juz
          waze 75 kilo!!!. Spacery to chyba dobra rada wink)) sprobuje sie do niej
          zastosowac.
    • 18_lipcowa Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 26.12.05, 19:46
      kwiatek1980 napisała:

> Jestem w 32tc od poczatku przytylam juz 16kg. W ciagu ostatniego miesiaca
      > 4,5kg i ginka powiedziala mi ze to duzo za duzo ... smutno mi sie zrobilo i
      > mysle o zmianie lekarza!

Dlatego że ginka powiedziala kilka słów prawdy?
      nie przesadaj, moze wystarczy sie nie obżerać?

Wcale nie jem wiecej niz przed ciaza, na ten
      > przyrost wagi wplynela zmiana trybu zycia-ginka kazala mi sie oszczedzac i
      > wypoczywac! No i teraz sa skutki. Czy 4,5 kg wciagu miesiaca to tak duzo ???
      • kwiatek1980 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 26.12.05, 20:06
        Przeciez wyraznie napisalam ze sie nie obzeram!!! to zadna prawda, jedni tyja
        wiecej a inni mniej. A ze ginka kazala mi wypoczywac bo mi sie napina macica to
        wypoczywalam... i stad taki przyrost wagi. A i jeszcze kazala mi jesc te
        Materne.
        Dla mnie taka uwaga to jest powod do zastanawiania sie nad zmiana lekarza, bo
        wizyta u lekarza raczej nie powinna stresowac.
        • annam21 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 26.12.05, 20:33
          hehe,ja kalmie swojemu lekarzowi wlasciwie z ta maternasmile tez mi kazal,ale ja
          ciagle zapominam.teraz prawie wcale nie biore,wyniki mam super.Ale ja biore to
          zawsze przed snem (mam materne przy wyrku) witaminowe tabletki zwiekszaja
          apetyt,po nich mozn zjesc duzzzo wiecej niz normlanie,dlatego lepiej przed
          snemsmile
        • lacido Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 26.12.05, 21:38
          masz rację, że wizyta u lekarki nie powinna stresować, ale pomyśl, że ona
          spełnia swój obowiązek i jako dobry lekarz powinna zwrócić uwagę gdy jest coś
          na co masz wpływ i co możesz polepszyć lub pogorszyć zdrowie. Dzięli temu
          możesz bardziej uważć na to co jesz. Gorzej jakby Ci nic nie mówiła i wtedy nie
          zastanawiałbyś się nad tym i nie przywiązywała do tego wagi. Inna sprawa, że
          powinna być bardziej subtelna. JA dla odmiany martwiłam się, że tyję za mało,
          ale nigdy od gin nie usłyszałam, że jestem zagłodzona czy coś takiego.
          Pozdrawiam.
          • sylka23 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 26.12.05, 22:15
            Nie jestem doswiadczona w tych sprawach ale chyba nie ma sie czym
            przejmowac...Moja mama przytyla ze mna 26 kilo winkPotem to zrzucila, a byla
            szczupla kobieta....
            Co do mnie- naleze do tych puszystych,waze 83 kilo wink!! Niestety,ostatnio z
            zaniedbania-nigdy tyle nie wazylam i tak grubo nie wygladalam....Jak myslicie,
            ile moge przytyc w ciazy(to dopiero poczatki-3 tydzien)? Czy bedzie widoczny
            brzuchal...?
            • agagaby Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 12:16

• kachna79 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 29.12.05, 13:53
              Ja zaczelam ciaze z waga ok. 80kg - nigdy nie dbalam o regularne pomiary wagismile
              i teraz jestem w 20tc i przytylam na razie 3kg. Zapewne w utrzymaniu wagi
              "pomogly" mi ciagle nudnosci i wymioty w pierwszym trymestrze. Nia mam tez
              specjalnych zachcianek poza owocami ale tez nie staram sie specjalnie ograniczyc
              jedzenia. Jak zapytalam moja polozna czy nie waze za duzo zapytala mnie: A co
              masz zamiar sie odchudzac?
              WNIOSEK: nie zadreczaj sie waga.
        • maga_luisa Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 28.12.05, 14:05
          > Dla mnie taka uwaga to jest powod do zastanawiania sie nad zmiana lekarza, bo
          > wizyta u lekarza raczej nie powinna stresowac.
          Rozumiem, że lekarz ma mówić wyłącznie rzeczy miłe?

Materne raczej nie tuczy wink))
      • agagaby Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 12:11
        Widac , ze chyba w ciazy nie bylas lub nie masz apetytu i sie odchudzasz.
        Ja tez duzo nie jadlam , za to duzo pilam i tylko dodatkowa 2 kromki razowego
        chleba i jednego owaca jadlam. I duzo spacerowalam i tak przytylam 26 kg. Pezed
        ciaza mialam prace dosc wyczerpujaca i duzo sie ruszalam a w ciazy wiadomo , ze
        juz mniej.
        Niw ma sie co waga stresowac , dziecko jest najwazniejsze . Takie manie o wage
        moga doprowadzic do depresji w polaczeniu z burza hormonow.
        Nie krytykuj dziewczyny tylko ja wspomoz , w sumie o to pyta.
        pa
        pozdrowionka
      • wielki_kot Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 28.12.05, 15:51
        18_lipcowa napisała:

> nie przesadaj, moze wystarczy sie nie obżerać?
        >
        Bingo, jak zwykle!
        Martusiu, przyrost wagi w ciąży nie jest spowodowany li i jedynie obżarstwem,
        fyi. Może wystąpić wskutek zatrzymywania wody w organiźmie. Poczytaj mądre
        książki, zapytaj mądrych ludzi, to nie wstyd nie wiedzieć. Wstyd to pisać
        głupoty. A lekarz, jeśli nie spełnia oczekiwań pacjenta, nie musi go dalej
        prowadzić.
    • kwiatkosia73 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 26.12.05, 22:24
      Nie przejmuj się.Ja tez przytyłam 13kg i jestem w 30tc.
      • bzz.basia Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 26.12.05, 23:18
        Ja w czasie całej ciąży przytyłam około 18 kg-ostatnio mnie ważono w 39 t.c-
        teraz 40 i 3 dni,tyłam różnie, po 2-3.5 kg na m-c ale regularnie.Przy mojej
        wadze z przed ciązy jest to przyrost prawidłowy i nie wyglądam jakoś
        szczególnie wielko,też się nie obżerałam a w ostatnich 2 m-cach leżałam.Jeśli
        nie odpowiada Ci sposób w jaki lekarz się odnosi do Ciebie,masz prawo go
        zmienić,też bym tak zrobiła.Ja zostałam w inny sposób "wyrolowana" przez
        lekarza.Nie poinformowawszy mnie poszedł sobie na urlop od 5.12 do końca roku-
        termin miałam na 23,12,a przecież wystarczyło uprzedzić,miał mój nr tel.-gdyby
        ten urlop wypadł w ostatniej chwili,a tak na sam koniec musiałam z dnia na
        dzień zmienić lekarza sad
    • cookee2 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 00:12
      Przytyłam 20 kg w ciąży i żadna ginekolog nie zwóciła mi uwagi ,że za dużo! To
      kwestia organizmu ,nie przymuj się .Problem nadwagi po porodzie będzie należał
      do Ciebie ,a nie teraz. A nawet gdybyś się obżerała to twoja sprawa! Ja z
      dosłownie z niczego prztyłam w ostatnich tyg 5 kg. po prostu zatrzymuje się
      woda w organiźmie. Ginki nie zieniaj zarzut przytycia jest do ciebie, a jak
      opiekuję się Tobą...jeśli ok,i ufasz,że ciąze prowadzi prawidłowo olej jej
      słowa. Kobiety tyją w ciązy i zazwyczaj nie jest to od nas zależne (ginka też o
      tym wie ). Pozdrawiam , to już niedługo i będziesz się cieszyć dzidzusiem a z
      wagi spadniesz ,ale to chwile potrwa.
      • mama_kotula Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 00:53
        cookee2 napisała:

> Kobiety tyją w ciązy i zazwyczaj nie jest to od nas zależne

Nie od nas? A od kogo? Od sił nadprzyrodzonych? To typowa wymówka tych, które w
        ciąży dupy nie ruszyły z fotela i żarły nie za dwoje, ale za czworo czy pięcioro.
        BTW, najmniej przeważnie tyją dziewczyny mające nakaz leżenia, ze względu na
        fakt zagrożonej ciąży bardziej zwracają uwagę na dietę.
        • bzz.basia Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 07:16
          mama_kotula napisała:

> cookee2 napisała:
          >
          >
          >
          > BTW, najmniej przeważnie tyją dziewczyny mające nakaz leżenia, ze względu na
          > fakt zagrożonej ciąży bardziej zwracają uwagę na dietę.
          > Nieprawda.Tycie zależy od wielu czynników, a ciąża to również burza hormonów
          i organizm każdej z nas może reagować inaczej.Dlaczego jesteś tak krytyczna?
          Przecież dziewczyna napisała wyraźnie,że się nie obżerała...
          >
          >
          • aga55jaga a ja w obu ciazach przytyłam po 27 kilo 27.12.05, 10:08
            i to wcale nie bylo zależne ode mnie. Od pierwszych dni ciązy mój organizm
            nadrabiał niedowagę sprzed ciąż. Byłam aktywna, nie siedziełam, ruszałam
            dupsko, wszędzie było mnie pełno. A i tak przybierałam. a w 32 tyg ciąży nawet
            po 7 kg!!! Daj sobie "na luz" widocznie "tak masz" . Głowa do góry
            • mamad1 Re: a ja w obu ciazach przytyłam po 27 kilo 27.12.05, 10:27
              Ja jednak z tym luzem bym nie przesadzała. W 1 ciąży też "dałam na luz", efekt -
              34 kilogramy i o dziwo nie czułam się jak wieloryb. I bardzo przepraszm jeżeli
              ktoś poczuje się urażony , ale nie wierzę w stwierdzenia jem normalnie - tyję.
              Wówczas sama tak mówiłam, ale z perspektywy czasu wiem, że się tylko
              usprawiedliwiałam. Niestety na kg trzeba zapracować. Nie biorą się z powietrza.
              I przestrzegam, nie każdemu jest łatwo zrzucić nadwagę po porodzie ( te
              opowieści karmisz piersią, chudniesz w oczach). Tycie nie przeszkadza, dopóki
              chodzimy z brzuchem, a później to malutki szok.
        • ola2811 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 10:12
          Niech się cieszą te dziewczyny, które natura obdarzyła tym, że w ciąży tyją po
          kilka kilogramów. To nie tylko zależy od jedzenia. Można pilnować diety i
          przybierać na wadze. To również kwestia hormonów. Kobiety z wysokim poziomem
          estrogenów zazwyczaj tyją więcej. Mój ginkelog marwtił się , że zbyt dużo
          utyłam a nie zwrócił uwagi na infekcję dróg moczowych i nerek sad((( W
          rezulatcie zmieniłam lekarza, który jak usłyszał, że za dużo utyłam to kazał mi
          się popukać w głowę. Wyleczył infekcję( dość zaawansowaną). Teraz jestem
          szczupłą mamą 3 -letniego synka. I ważę mniej jak przed ciążą. A niestety
          skoczyło mi 30 kg do przodu w ciąży ( woda stanowiła 50 %- tydzień po porodzie
          ważyłam 18 kg mniej ). Pozdrawiam i apeluję o bardziej delikatne wypowiedzi, to
          forum chyba nie jest po to, żeby sobie "dowalać" co ?
          • agagaby Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 12:23
            > Pozdrawiam i apeluję o bardziej delikatne wypowiedzi, to
            >
            > forum chyba nie jest po to, żeby sobie "dowalać" co ?

Popieram i pozdrawiam.
        • bonnie75 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 10:38
          Oczywiscie jestes wybitnym fachowcem ROWNIEZ w dziedzinie dietetyki i doskonale
          wiesz od czego zalezy przybieranie na wadze u jednej kobiety w ciazy i spadek
          wagi u innej.
          Ciekawe tylko skad u Ciebie takie przeswiadczenie, ze wzrost kilogramow zalezy
          tylko li i wylacznie od tego, ze "to typowa wymówka tych, które w
          ciąży dupy nie ruszyły z fotela i żarły nie za dwoje, ale za czworo czy
          pięcioro." ??? Czyzby z autopsji?
          • mama_kotula Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 28.12.05, 00:32
            bonnie75 napisała:

> Ciekawe tylko skad u Ciebie takie przeswiadczenie, ze wzrost kilogramow
            zalezy
            > tylko li i wylacznie od tego, ze "to typowa wymówka tych, które w
            > ciąży dupy nie ruszyły z fotela i żarły nie za dwoje, ale za czworo czy
            > pięcioro." ??? Czyzby z autopsji?

Owszem. Z autopsji. Znam dziesiątki kobiet, które twierdziły, że w ciąży trzeba
            przytyć i nie będą sobie jedzenia odmawiać, zaś spacery chociażby (że o innych
            formach ruchu nie wspomnę) traktowały jako zło konieczne, praktycznie całą
            Zresztą sama się na tym złapałam w czwartym miesiącu pierwszej ciąży, gdy
            przytyłam prawie 5 kg. I nie wstydzę się o tym pisać, wręcz przeciwnie.
            Ginekolog również zwrócił mi uwagę, ale nie płakałam potem z tego powodu na
            forum, bo to idiotyczne (czy któraś jęczy na forum, bo ginekolog powiedział
            jej, że ma np. nawracające grzybice i powinna się leczyć oraz zastanowić nad
            źródłem częstych zakażeń (np. grzybica u męża)? Nie? A przecież to na jedno
            wychodzi).
        • agagaby Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 12:20

• ulkad Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 29.12.05, 12:44
          > BTW, najmniej przeważnie tyją dziewczyny mające nakaz leżenia, ze względu na
          > fakt zagrożonej ciąży bardziej zwracają uwagę na dietę.

Fakt, w poprzedniej ciazy podczas pobytu w szpitalu, na szpitalnym wikcie z
          niewielkimi dodatkami, lezac plackiem przez miesiac nic nie przytylam.

Ale z drugiej strony, jesli waga skoczyla tak nagle, to moze wlasnie wina
          zatrzymywania wody i glebszych problemów, a nie tylko obzerania sie? Tyle, ze
          ginekolog powinien na to zwrocic uwage.

I tez nie zgadzam sie, ze jak kobieta ma na cos ochote, to widocznie jej to
          potrzebne. Jesli ma ochote na czekolade, to niech je ta 70 % - od takiej mniej
          sie tyje, niz od mlecznej i to z orzechami i karmelem wink Najbardziej trzeba
          uwazac na weglowodany - pieczywo, ryz, makarony, puste slodycze. Zdradliwe moga
          byc tez "zdrowe" owoce - winogrona, gruszki itp. Najlepiej jesc pieczone mieso
          i warzywka wink
        • maga202 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 01.01.06, 12:32
          Czasem to zależy od nas a czasem to jest wymówka, masz rację. Ale czasem to na prwdę nie zależy od kobiety ma po prostu taką tendencję. W ciąży fizjologicznie tkanka tłuszczowa przyrasta poniewaz organizm gromadzi zapasy na czas karmienia i to o ile ilośc tej tkanki się zwiększy nie jest od nas zależne. Oczywiscie niektóre dziewczyny się obżerają wyznając zasadę że w ciąży trzeba jeś za dwoje i niczego sobie nie żałowac ale nie zawsze.
          Pozdrawiam Magda
    • lucerka Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 10:35
      moim zdaniem jest sie "za grubym" dopiero wtedy, kiedy waga wplywa negatywnie na
      organizm twoj lub dziecka, czy tez moze skomplikowac porod.
      ja przytylam ponad 20 kg (33 tc), czuje sie po prostu swietnie z wieksza pupa
      czy tez mocnieszymi ramionami - wczesniej bylam za szczupla.
      zapytaj moze pania ginekolog dlaczego twierdzi, ze przytylas "za duzo" i czy
      moze to sie odbic negatywnie na tobie czy dziecku.
    • strega2 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 11:59
      Baaaardzo cięzko jest zrzucić te kg. Wiem to teraz. Szkoda że nie wczesniej. Może gdyby mój lekarz na mnie nakrzyczał nie wygladałabym teraz tak jak wygladam... sad
      • ania800 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 12:28
        4,5 kg jeju to dużooo ja tyłam w ciązy góra 1,5 miesięcznie
        nie ma za co się obrażać tylko się dostosować być w ciąży tio nie znaczy jeść za
        dwoje
        a gina bym nie zmieniala lubię konkretnych ludzismile)
    • valkiria_1980 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 12:26
      ja wazylam 68kg przed ciążą. teraz jestem w 22tc i waze 76kg. czyli 8kg w
      polowie ciąży. moja rodzina jest grubej kosci. ja zawszw mialam sklonnosci do
      tycia... jem normalnie jak jadlam zawsze, biore regularnie feminital, nie
      obzeram sie ale wazyw i owocow mam do oporu... potrafilam zjesc nawet 3 salaty
      z pomidorem w ciagu 2 dni [BEZ DODATKOW]
      poza tym jablka mandarynki pomarancze mam codziennie ... i zawsze jak mam
      ochote na male conieco to siegam po owoca...i skad te 8kg?zakladając ze w 2giej
      polowie ciąży prytyje kolejne 8 kg to wyszloby 16kg w ciągu calej ciąży...niby
      norma, ale i tak intuicja mi mowi zeto bedzie wiecej...
      • malgosiek2 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 12:29
        Akurat mandarynki i pomarańcze mają sporo cukru w sobie.
        Pzdr.Gosia
      • aga.kotek Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 14:13
        ja jestem w 21 tyg. ciąży i przytylam 6 kg..nie wiem czy to dużo czy mało ale
        mysle ze niektóre z tych wypowiedzi są nie na miejscu..czasami się tu czuje
        jakby jedna kobieta "dowalała" albo "dogadywała" drugiej..a nie o to chodzi na
        tym forum chyba..powinniśmy się wymieniać doświadczeniami i informacjami a nie
        zajmowac przygadywaniem komus że obrżera się za czterech albo za dużo je..myslę
        że powinniśmy na tym etapie sie raczej zajmowac myślą że nasze dziecko ma byc
        zdrowe..a nie że za duzo sie przytyje..pozdrawiam wszystkie mamy goraco..
        • julienx Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 14:24
          to chyba sprawa indywidualna. Jestem w 22 tygodniu i przytyła 5 kg. Muszę
          nadmienić że od 2 miesięcy leżę w łóżku, nie wolno mi chodzić, nic robić, o
          gimnastyce i spacerach nie wspomnieć. Ciekawe ile będzie na końcu, ale to dla
          mnie nie ważne, bo tylko zdrowie mojego synka się liczy, szczególnie, że
          każdego dnia walcze, aby donosic ciążę...

Dziewczyny nie przejmujcie sie tymi kg nasze maleństwa wszystko nam wynagrodzą.
    • oladidi Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 12:57
      U mnie było to samo. Powiedziała ze to za duzo itd nie zdziwie się że to ta
      samabig_grin ale mi po 2 tygodniach od cc zostalo tylko 5kg.Nie przejmuj się tak już
      jest i już.Pozdrawiam gg 2207164
      • atrawi Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 14:24
        Rany! Spokojnie dziewczyny! Przecież to nie waga jest tu najważniejsza, nie? Na
        pocieszenie mogę napisać, że ja np. "rosnę" skokowo. W jednym miesiącu potrafię
        przytyć 5 kg ! (gin na to jedynie, że on się zacznie martwić wyłącznie jeśli
        pojawią się obrzęki), w następnym przybyło mi już tylko 1 kg. Też się
        niepotrzebnie martwiłam, że za dużo tyję...i po co...? Cieszmy się jeśli nie
        mamy innych problemów. Życzę wszystkim więcej spokoju i cierpliwości.
        Pozdrawiam. Agata
        • basia_k3 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 27.12.05, 16:01
          eee tam, nie masz sie czym martwic. Ja obecnie (29 tc) jestem na plusie 11 kg i
          powiem Ci ze procz brzucha nigdzie tego nie widac. Tez w pewnym momencie w
          ciagu 3 tygodni przytylam 4 kg, ale juz przy kolejnej wizycie w tym samym
          czasie przybylam tylko 1 kg, a jem tak samo caly czas. Nie ma reguly. Co wiecej
          powiem Ci ze u mnie widac tylko brzuch, reszta zostala w normie i oby tak do
          konca smile
          Pozdrawiam
          • kwiatek-21 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 28.12.05, 10:33
            ja jestem w 34 tc i przytyłam 10 kg
            czuje sie swietnie a nie masz sie czym martwic po porodzie zrzucisz
    • ircias Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 28.12.05, 11:16
      Ja przytyłam 22 kg!!!
      i nik mi nie mówił, że to za dużo?!
      Przed ciążą ważyłam 57kg (168cm) przytyłam 22 kg. Po 3 miesiącach od porodu
      wróciłam do swojej wagi a później schudłam jeszcze do 54kg. Teraz gdy syn ma 15
      miesięcy wazę 55 kg.
      Wydaje mi się , ze schudłam bo długo karmiłam (jeszcze od czasu do czasu go
      karmię)ale chyba to też zależy od organizmu...
      • mama72 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 28.12.05, 14:01
        Czesc,
        jestem w 18 tc i przytylam juz 8 kg, czy duzo ? hm... jakie to ma znaczenie.
        Jestem drugi raz w ciazy, pierwsze dziecko - coreczke urodzilam cztery lata
        temu (przytylam wowczas 16 kg) , wszystko zgubilam (co prawda trwalo to kilka
        miesiecy smile, ale najwazniejsze, ze dziewczynka urodzila sie zdrowa, ze nie
        mialam zadnych problemow z zebami, z wlosami. Nie zawsze jest latwo zajsc w
        ciaze, donosic ciaze, nie zawsze rodza sie zdrowe dzieci ... wiec naprawde nikt
        nie powinien przejmowac sie faktem przytycia za duzo w ciazy. Jedz to na co
        masz ochote tak abys byla do konca ciazy szczesliwa !
        pozdrawiam
        • czarna83 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 28.12.05, 14:33
          czesc jestem w 23 tygodniu przytylam jakies 6,7 kg nie wiem czy to duzo czy
          malo bedzie to moje pierwsze dzidzi.nie mozna sie przejmowac ile sie przytylo
          najwazniejszezeby dziecko bylo zdrowe trzeba jesc to na co sie ma ochote i
          niczego sobie nie mozna odmowic goraco pozdrawiam.
    • maretina Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 28.12.05, 14:59
      to cholernie duzo. chcesz zmienic lekarza bo jest szczery i dba o ciebie?
      zamiast zmiany lekarza zmien diete, bo placz zacznie sie po ciazy.
    • arsz Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 28.12.05, 15:18
      Nie przejmuj się. Może twojemu ginowi chodziło gó..e o ten skok wagi w ostatnim miesiącu. Z tego co wiem duży skok wagi, plus inne czynniki (wysokie ciśnienie, białko w moczu, itp.) mogą być niebezpieczne.
      Myślę, że najsensowniej byłoby pogadać o swojej diecie z lekarzem. Często nam się wydaje, że co my zjadłyśmy, a tu się okazuje, że dowaliłyśmy sobie sporo niepotrzebnych kalorii. Może warto jednego dnia przyjrzeć się dokładnie swojej diecie, przeliczyć i na przyszłość wyleliminować tuczące diety.
      Dość zdradliwe są soki. Owoce też wcale nie należą do tych najbardziej dietetycznych produktów. Ale nie o to chodzi, żeby sobie w ciąży wszystkiego odmawiać. Wydaje mi się tylko, że jak przyrzysz się swojej diecie i okaże się, że niczego głupiego nie robisz, to nie ma się czym przejmować. Widocznie tak musi być. Może woda się zatrzymuje, dziewczyny o tym pisały.
      Mnie np. gubią owoce i właśnie soki. U mnie 30 t.c. i 11 kg na plusie. Ginka nic na to nie mówi. Tyję od samego początku regularnie.
      Także nie przejmuj się, a na nagłe skoki wagi na pewno warto zwrócić uwagę.
      Jak będziesz potrzebowała pomocy podpowiem ci jak możesz łatwo sprawdzić kaloryczność swoich posiłków.
    • amwaw Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 28.12.05, 15:27
      To bardzo dużo. Weź pod uwagę, że jeszcze masz przed sobą 8 tygodni ciąży, a
      może być i 10. Zakładając taki przyrost masy ciała ...10kg przed Tobą, no i co?
      Czy to nie dużo?Lekarka robi to co do niej należy-ma dbać o prawidłowy przebieg
      ciąży-to dba.
      A na marginesie- co się okaże jak nie będziesz mogła tych kg zrzucić?Deprecha
      poporodowa murowana.
      No i nie tłumacz tych kg leżeniem bo powietrze nie tuczy..smile))
      Jeść połowę i tyle.
      • kwiatek1980 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 28.12.05, 15:41
        Jak zaczne jesc polowe to dieta 1000 kalorii murowana. 1000 kal. dziennie w
        ciazy to chyba za malo. Z lezeniem wiaza sie tez zapracia i wyproznianie raz w
        tygdoniu i homoroidy. A zadkie wyproznianie tez sprzyja tyciu. A co do deprechy
        to mam juz przed urodzeniem! Wiec poporodowa na pewno mnie nie ominie ;-(.
        • lisiczka24 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 28.12.05, 16:06
          Ja tyłam średnio 2 do 2,5 kg miesiecznie w ostatnim miesiącu jakieś 4 bo
          spuchłam sad
        • ulkad Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 29.12.05, 12:52
          kwiatek1980 napisała:

> Jak zaczne jesc polowe to dieta 1000 kalorii murowana. 1000 kal. dziennie w
          > ciazy to chyba za malo. Z lezeniem wiaza sie tez zapracia i wyproznianie raz
          w
          > tygdoniu i homoroidy. A zadkie wyproznianie tez sprzyja tyciu.

To moze trzeba na powaznie przyjrzec sie diecie? Ja nie jestem zadnym
          specjalista, ale co z blonnikiem itp.? Moze warto pozmieniac jakies nawyki
          zywieniowe? Ja naprawde nie chce Cie wpedzac w jakies jeszcze wieksze stany
          depresyjne, ale wg. mnie to mit, ze dziecko wyssie wszystko z mlekiem. Jednemu
          wyssie, a drugiemu wrecz przeciwnie - organizm karmiacy skrupulatnie
          zmagazynuje kazda dostarczona kalorie. Do tego jesli ogólnei jestes osoba
          niezachudzona, to niby dlaczego po porodzie mialabys sie zmienic?
      • julawolf Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 29.12.05, 00:13
        34 tc i 13kg na plusie,70kg kochanego ciałka myśle że jeszce 2 albo 3kg złapie,
        czy po to zachodzimy w ciążę żeby się martwić ile przez ten czas utyjemy? dla
        mnie istotniejsze jest to co kupię w ramach wyprawki synkowi;
        a za pół roku będę kupować również sobie ubranka w rozmiarze 36/38, czyli takim
        jaki nosiłam przed ciążą;
        choć nigdy się nie odchudzałam to wiem jakie cuda dla sylwetki potrafi zdziałać
        siłownia 2 razy w tygodniu- a skoro wiem to jeśli po urodzeniu będzie potrzeba
        to z niej skorzystam, no a teraz trzeba się cieszyć,
    • zukov Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 28.12.05, 21:21
      Ja byłam dzis u lekarza i zalecił mi dietę. Wg. niego optymalna waga maxymalna
      to 10-12 kg, a ja w 22 tyg jestem juz na + 7kg. Wiec zero słodyczy, białe
      pieczywko zastąpic razowym itd. No cóż..... ciąża to nie najłatwiejszy okres w
      życiu kobiety smile
    • radowinkaala KWIATKU! Spokojnie! 29.12.05, 00:28
      Spokojnie - nie denerwuj się! Ja w ciąży przytyłam nieco ponad 20 kilo. Bywało
      tak, że w ciągu 2 tygodni przybyło mi nawet 3 kilo. A mój gin tylko się
      uśmiechał widząc przerażenie w moich oczach i mówił, że każda pacjentka tyje
      indywidualnie i jeśli się nie objadam, to nie ma powodu do obaw. Zapewniał
      mnie, że po ciązy wszystko wróci do stanu sprzed ciąży (albo nawet lepiej). I
      rzeczywiście tak się stało! Miałam w organizmie dużo wody zmagazynowanej! 12
      godzin po porodzie ważyłam 11 kilo mniej niż przed, a kolejne kilogramy
      straciłam w ciągu 2 m-cy w naturalny sposób. Uważam, że ginka nie powinna na
      Ciebie krzyczeć, ale porozmawiać spokojnie o Twojej diecie i wziąść pod uwagę
      to, ze to jednak woda się odkłada w komórkach.
      Życzę wszystkiego dobrego!
    • livia19 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 29.12.05, 07:13
      Ja w pierwszej ciąży przytyłam od wagi wyjsciowej 3,5 kg, ale na początku ciąży
      schudłam 3 kg, więc w sumie 6,5. Ale synka urodziłam w 36 tygodniu. Kto wie ile
      przez te pozastałe 4 bym przytyła gdyby nie wcześniejszy poród...
    • siula5 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 29.12.05, 07:56
      absolutnie nie jest dużo, ja jestem w 36 tc i przytylam juz 32 kg, co poradzic?
      nie powiesze sie przeciez
      • mama72 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 29.12.05, 09:29
        czesc kwiatek,
        pisze do Ciebie ponownie - jestem technologiem zywnosci - i naprawde zapewniam
        Ciebie, zebys sie naprawde niczym nie martwila. Jak technolog zywnosci moze w
        ciazy przytyc 8 kg w 18 tc ( w 1-szej mialam 16 kg za 9 miesiecy ... powtarzam
        sie z mojego poprzedniego maila)? Otoz moze i zapewniam Cie, ze jesli sie
        troszeczke postarasz i zastosujesz madra diete (wysokobialkowa) po porodzie to
        napewno zrzucisz wszystko (ja zrzucilam za pierwszym razem nie wpadajac w efekt
        jojo). Jesli jesz za duzu slodyczy to byc moze masz za niski poziom glukozy w
        krwi i lepiej dla Twojego i dzidzi zdrowia troche podjadac (nie mowie o calej
        tabliczce czekoady ).
        Zmien gina - bez wzgledu na to czy ma racje czy tez nie - pacjentka powinna sie
        czuc komfortowo i bezstresowo w jego obecnosci - tymbardziej, ze zamiast
        zwracac Tobie uwage na zbyt duze przytycie powinna zlecic dodatkowe badania
        celem wyeliminowania np. zatrucia ciazowego (ktore moze, ale nie musi byc
        powodem znacznego skoku wagi),
        sorry, ze sie rozwlekam
        • amwaw Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 29.12.05, 11:58
          tyle, że dziecko może mieć skazę bałkową i z diety wysokobiałkowej nici..
          to po pierwsze- po drugie- zbyt szybcie tycie w ciąży jest niezdrowe dla
          dziecka-i o to chodziło lekarce
    • pantuli Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 29.12.05, 09:22
      Ja jestem w 38tyg. i przytyłam w sumie 5,5 kg. Więc z kolei za mało. Ale z całą
      pewnością nie można powiedzieć, że się w ciąży oszczędzałam.
      • eps Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 29.12.05, 10:13
        Dla mnie najwazniejsze jest to żebym ja sie dobrze czula i dziziuś zdrowo
        rozwijał. Obecnie jestem w 26 tc i przytyłam już 12 kg. Lekarz nie zwrócił mi
        uwagi i nikomu do tego ile ważę. Zresztą moja koleżanka z pracy przez całą ciążę
        przytyła 20 kg i po roku wązy tyle co przed. brotowa z kolei aż 30 kg (i nie
        miała zatrucia ciazowego) a teraz jest chuda jak patyk. Schudła po ciązy chyba
        za 40 kg.
        • mamad1 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 29.12.05, 10:38
          Mi lekarz też nie zwracał uwagi na tempo tycia, a jak już wspominałam miałam
          imponujące. Dopiero anasteziolog zapyłam nie na stole ile przytyłam i jak mu
          odpowiedziałm słodko, że +32 miałam 2 tygonie temu to delikatnie mówiąc się
          zdziwił.
          Miałam swoje 9 m-cy swawoli i fakt zrzuciłam, ale jakoś nie wspominam tego
          dobrze (mała depresja poporodowa, a tusza nie pomagała w odzyskaniu dobrego
          samopoczucia). Teraz dla odmiany mam obsesję na pkt. wagi, ale i tak , wolniej,
          ale sobie tyje (21 t. + 5 kg.). I brakuje mi tamtego luzu i beztroski.
    • driadea Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 29.12.05, 11:32
      Ja przez 39 tygodni ciąży przytyłam 34 kg i nikt na mnie nie krzyczał.
      Owszem, większość tych kilogramów to była woda (bardzo bardzo puchłam), no ale
      były i nie każdy się pytał co i jak.
      Jednak 4,5 kg na miesiąc to około 1 kg na tydzień, rzeczywiście dużo. Może też
      zaczynasz puchnąć?
    • felasia Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 29.12.05, 12:25
      Moja lekarka też mi zwróciła uwagę że za szybko tyję i powiedziała że 10-12
      kilo to maksymalnie mogę przytyć.Ale nie obraziłam się na nią.Trochę mnie to
      mobilizuje żeby mniej jeść.
      Czytałam trochę o tym i wiem że kobiety chude mogą więcej przytyć w ciąży.Ale
      kobiety pulchne,które zawsze miały problem z lekką nadwagą lepiej żeby uważały
      w ciąży.Potem naprawdę trudno może im być zrzucić tą nadwagę.A z wiekiem
      jeszcze trudniej więc lepiej na siebie uważać.Poza tym w ciąży nadwaga jest
      niebezpieczna.Kobiety w ciąży często mają problemy z wysokim ciśnieniem, z
      nieprawidłowym poziomem cukru i wiele innych.Nadwaga jeszcze potęguje wszystkie
      powikłania.
      Więc zachęcam do umiaru w jedzeniu choć wiem że to trudne.Sama odkąd jestem w
      ciązy mam wilczy apetyt!!

Kwiatek1980 - 4,5 kilo miesięcznie to dużo.Jakbyś tyła w takim tępie co miesiąc
      to na koniec ciąży miałabyś ponad 40 kilo więcej !!! To zdecydowanie za
      dużo.Proponuję więcej spacerków.A jak chwyci Cię głód między posiłkami to
      najlepiej ogórka kiszonego przegryźć,albo dwa.smileMi to trochę pomaga.

Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie!!!!
      • felasia Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 29.12.05, 12:38
        Acha i jeszcze coś.
        Mi trudno nie objadać się bo wszyscy we mnie pakują jedzenie.Niestety nadal
        pokutuje pogląd że w ciąży trzeba jeść za dwoje.
        No a tak naprawdę do 4 miesiąca powinno się jeść kalorii tyle co zwykle.A potem
        zaledwie 300 kalorii więcej ( to np.:2 kanapeczki).Więc naprawdę niewiele więcej
        • asia.mierzynska Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 01.01.06, 00:20
          a ja jestem w 33tc i juz przytyłam 18kg. przed ciąża wazyłam 46kg a teraz plus
          te 18kgsmile wg wskaźnika BMI z jakiejs gazetki dla ciezarnych powinnam przytyc
          14-16kg, a ja średnio tyje 4kg/m-c. mimo że sie nie obrzeram za bardzo, staram
          sie jesc zdrowo i wogole to wskazowka na wadze z miesiaca na miesiac
          rośnie...pocieszam sie ze po urodzeniu bede te kilka kilo lzejszasmile WSZYTSKIEGO
          DOBREGO W NOWYM ROKU DLA CIĘŻARNYCH I UDANYCH ROZWIĄZAŃ!!!smile))))
      • esseana Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 01.01.06, 14:20
        spokojnie ja przytyłam 25kg, nikt mi uwagi nie zwracał!!! Dzień po porodzie było
        8kg mniej a reszta z czasem spadła.
        napewno urodzisz piękną zdrową dzidziesmile

pozdrawiamy

esseana MIki 14miesięcy i motylek w brzuszku 9t.c
    • ula233 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 01.01.06, 12:14
      ja miałam zupełnie inny problem.Na mnie krzyczała żebym sie nie głodziła bo
      dzidzia mi nie urośnie.W czasie całej ciąży przybrałam tylko 10 kg i wcale sie
      nie głodziłam ! Poprostu nie jadłam nocami a mały urodził się 3450g. i 55 cm
    • sakada Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 01.01.06, 19:24
      Moim zdaniem nie chodzi nawet o to czy autorka przytyła ze swojej winy czy nie -
      za dużo/czy też nie. Ginekolog nie powinna była na nią krzyczeć. Gdyby na mnie
      lekarz nawrzeszczał - natychmiast bym go zmieniła. Nie jestem głucha ani ze
      zrozumieniem tego, co się do mnie mówi nie mam problemów. Wystarczyło
      powiedzieć: "Przytyła Pani nieco za dużo - proszę uważać na dietę i więcej się
      ruszać". Przyjęłam. Koniec tematu. Szanuję samą siebię i nie pozwoliłabym, żeby
      obcy człowiek darł na mnie ryja; nawet mający dobre intencje.
      • annam21 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 01.01.06, 20:37
        ja przytylam moze 8 .Ale coz stosujac diete ciazowa,na wlasne zycze´nie bo
        poprostu nie chcialam za duzo przytyc,witamin nie bralam,(przez ciaze jedno
        male opakowanie materny) i wyniki mam okey.Dzidzia drobna,ale lekarz mowi ze
        tez okey bo ja mam waska miednice niby.Oprocze tego cwiczylam na stepperz,co
        drogi dzien spalam jakies 200-250kcl.Ale uwazam ze w ciazy te kg poprostu "sie
        biora" nie mam pojecia skad...
        • anita23232 Re: Ginka na mnie nakrzyczala ze za duzo przytyla 03.01.06, 12:35
          Ja jestem w 37 tyg. i przytyłam 15 kg. Wielkim zaskoczeniem był dla mnie fakt,
          iż po tygodniowym pobycie w szpitalu (ciągłe leżenie w łóżku, ciągłe
          uzupełnianie zapasów przez rodzinę)nie przytyłam nic. Myślałam, że co najmniej z
          3 kg będzie więcej.
          Ja mam bardzo fajnego ginekologa. Nic nie mówi mi o wadze. W jednym m-cu
          przytyłam 3,5 kg i powiedział, że taką mam przemianę materii. Że każda kobieta
          jest inna i że źle byłoby gdybym przybierała za mało. A wcale źle nie wyglądam -
          mam tylko duży, sterczący brzucho.
          Teraz jak wspomnę poprzednie tygodnie to przybierałam różnie od 100 g na m-c do
          3,5 kg. Najmniej jednak przybrałam teraz w III trymestrze. Zobaczymy co dalej -
          jeszcze tylko 3 tygodnie.
          Pozdrawiam i głowa do góry
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka