kostek1976 02.02.06, 21:23 witajcie, jestem w 31 tyg i od paru tyg okropnie mnie swędzi skóra. lekarka kazała mi zrobic badania - próby watrobowe. mialyscie cos takiego? o co tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monjan Re: Próby wątrobowe 03.02.06, 08:54 a bralas pigulki?? proby watrobowe robi sie zeby zobaczyc jak bardzi jest obciazona watroba po lekach ale co z tym swedzeniem to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka555 Re: Próby wątrobowe 03.02.06, 11:07 O ile wiem, to swędzenie skóry jest częstym objawem źle pracującej wątroby. Ja tak miałam (nie w ciązy) - koszmar. Bez wyraźniej przyczyny swędziała mnie skóra i okazało się że mam podwyższone póby wątrobowe. U innych moga one być wysokie i nie ma takich objawów a u innych lekko i już swędzi. Zrób badanie ( zwykłe badanie krwi) i jak wyjdą podwyższone to wystarczy dieta wątrobowa. Po ok tygodniu powinno przejść. No ja miałam to połączone z lekami typu "sylimarol" ( nie wiem czy dobrze to napisałam). Słyszałam, że w ciąży wątroba jest często bardzo obciążona i czasami protestuje albo daje o sobie znać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monjan Re: Próby wątrobowe 03.02.06, 11:09 a jaka dieta? napisz co jadals tez mnie czasem swedzi skora Odpowiedz Link Zgłoś
asiakal Re: Próby wątrobowe 03.02.06, 11:18 Swędząca skóra to objaw przeciążenia wątroby lub żółtaczki. Próby wątrobowe to badanie poziomu enzymów wątrobowych tzw. ASPAT i ALAT. W normalnych warunkach są one wewnątrz komórek wątrobowych ale przy jakimś uszkodzeniu tychże komórek one wydostają się z nich i krążą we krwi. Dlatego oznaczenie ich poziomu we krwi daje sygnał czy przypadkiem nie dzieje się coś niedobrego w wątrobą. Życzę zdrowia Tobie i Twojej Wątróbce! Pozdrawiam! Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka555 Re: Próby wątrobowe 03.02.06, 11:25 Dietka bardzo "chuda" tzn nic tłustego i smażonego. Począwszy od kotlecików i jakiegokolwiek mięska a skończywszy na frytkach czy plackach zmieniaczanych. Chyba nawet nie polewałam żadnym tłuszczykiem ziemniaczków itp. Żadnych konserw i ogólnie ciężkich rzeczy. Owoce też na początku diety były w zasadzie zabronione. Wątrobie szkodzi też podobno nawet wdychanie chemikaliów typu malowanie, ale też chemia na cytrusach jest niewskazana. Ogólnie pamiętem, że nie mogłam też jeść jajek pod żadną postacią (ciężkie) a już broń Boże jajecznicy. Za to najlepiej się czułam po chlebku z miodem, dżemem, chuda wędlinką i gotowanych lub duszonych na parze potrawach. NIe jest to ciężka do wytrzymania dietka - raczej przyjemna w stosunku do inny Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorotka555 Re: Próby wątrobowe 03.02.06, 11:28 Acha, zapomniałam - nie wskazana jest kawa i alkohole. Te ostatnie popsują całą nawet tygodniową dietę. A już najgorsze co może być to wino i wódka. No cóż.. w tym akurat aspekcie ta dieta mniej mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
gosia4567 Re: Próby wątrobowe 05.02.06, 20:47 proby watrobowe to dwa wskazniki aspat i alat podwyzszone moga swiadczyc o zaburzeniach pracy watroby i czesto tez sa podwyzszone u nosicieli wirusa zoltaczki typu b (hbs) lekarz pewnie chce sprawdzic tylko twoja watrobe majac na uwadze te dolegliwosci zwiazane ze swedzeniem ja np mam robione proby z racji tego ze mam hbs dodatni i w tym pzrypadku to zwykla profilaktyka , nie masz sie czym martwic pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś