Dodaj do ulubionych

Próby wątrobowe

02.02.06, 21:23
witajcie, jestem w 31 tyg i od paru tyg okropnie mnie swędzi skóra. lekarka
kazała mi zrobic badania - próby watrobowe. mialyscie cos takiego? o co tu
chodzi?
Obserwuj wątek
    • monjan Re: Próby wątrobowe 03.02.06, 08:54
      a bralas pigulki??
      proby watrobowe robi sie zeby zobaczyc jak bardzi jest obciazona watroba po lekach
      ale co z tym swedzeniem to nie wiem
    • dorotka555 Re: Próby wątrobowe 03.02.06, 11:07
      O ile wiem, to swędzenie skóry jest częstym objawem źle pracującej wątroby. Ja
      tak miałam (nie w ciązy) - koszmar. Bez wyraźniej przyczyny swędziała mnie skóra
      i okazało się że mam podwyższone póby wątrobowe. U innych moga one być wysokie i
      nie ma takich objawów a u innych lekko i już swędzi. Zrób badanie ( zwykłe
      badanie krwi) i jak wyjdą podwyższone to wystarczy dieta wątrobowa. Po ok
      tygodniu powinno przejść. No ja miałam to połączone z lekami typu "sylimarol" (
      nie wiem czy dobrze to napisałam). Słyszałam, że w ciąży wątroba jest często
      bardzo obciążona i czasami protestuje albo daje o sobie znać. Pozdrawiam.
      • monjan Re: Próby wątrobowe 03.02.06, 11:09
        a jaka dieta?
        napisz co jadals
        tez mnie czasem swedzi skora
        • asiakal Re: Próby wątrobowe 03.02.06, 11:18
          Swędząca skóra to objaw przeciążenia wątroby lub żółtaczki. Próby wątrobowe to
          badanie poziomu enzymów wątrobowych tzw. ASPAT i ALAT. W normalnych warunkach są
          one wewnątrz komórek wątrobowych ale przy jakimś uszkodzeniu tychże komórek one
          wydostają się z nich i krążą we krwi. Dlatego oznaczenie ich poziomu we krwi
          daje sygnał czy przypadkiem nie dzieje się coś niedobrego w wątrobą. Życzę
          zdrowia Tobie i Twojej Wątróbce! Pozdrawiam!
          Joanna
    • dorotka555 Re: Próby wątrobowe 03.02.06, 11:25
      Dietka bardzo "chuda" tzn nic tłustego i smażonego. Począwszy od kotlecików i
      jakiegokolwiek mięska a skończywszy na frytkach czy plackach zmieniaczanych.
      Chyba nawet nie polewałam żadnym tłuszczykiem ziemniaczków itp. Żadnych konserw
      i ogólnie ciężkich rzeczy. Owoce też na początku diety były w zasadzie
      zabronione. Wątrobie szkodzi też podobno nawet wdychanie chemikaliów typu
      malowanie, ale też chemia na cytrusach jest niewskazana. Ogólnie pamiętem, że
      nie mogłam też jeść jajek pod żadną postacią (ciężkie) a już broń Boże
      jajecznicy. Za to najlepiej się czułam po chlebku z miodem, dżemem, chuda
      wędlinką i gotowanych lub duszonych na parze potrawach. NIe jest to ciężka do
      wytrzymania dietka - raczej przyjemna w stosunku do inny smile Pozdrawiam
    • dorotka555 Re: Próby wątrobowe 03.02.06, 11:28
      Acha, zapomniałam - nie wskazana jest kawa i alkohole. Te ostatnie popsują całą
      nawet tygodniową dietę. A już najgorsze co może być to wino i wódka. No cóż.. w
      tym akurat aspekcie ta dieta mniej mi się podoba wink
    • gosia4567 Re: Próby wątrobowe 05.02.06, 20:47
      proby watrobowe to dwa wskazniki aspat i alat podwyzszone moga swiadczyc o
      zaburzeniach pracy watroby i czesto tez sa podwyzszone u nosicieli wirusa
      zoltaczki typu b (hbs) lekarz pewnie chce sprawdzic tylko twoja watrobe majac
      na uwadze te dolegliwosci zwiazane ze swedzeniem ja np mam robione proby z
      racji tego ze mam hbs dodatni i w tym pzrypadku to zwykla profilaktyka , nie
      masz sie czym martwic pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka