Dodaj do ulubionych

Tarczyca a ciaza?? POMOCY

01.03.06, 19:33
Dziewczyny, czy ktoras ma moze doswiadczenie w tej sprawie. Ja miala
nadzczynnosc tarczycy, ktora zostala potraktowana jodem. Teraz mam
niedoczynnosc i biore tabletke taz dziennie (do konca zycia). Mysle o zajsciu
w ciaze ale strasznie sie boje komplikacji. Napiszcie prosze jezeli ktoras
wie cos na ten temat. Dziekuje!
Obserwuj wątek
    • yskyerka Re: Tarczyca a ciaza?? POMOCY 01.03.06, 20:24
      Jodem? Nadczynność? Trochę to dziwne.
      Kiedy zajdziesz w ciążę, musisz po prostu kontrolować wyniki hormonów tarczycy,
      a nie powinno być problemów. Tylko znajdź dobrego endokrynologa, który cię
      poprowadzi i nie będzie robił problemów ze skierowaniem na badania.
      Najprawdopodobniej będziesz musiała zwiększyć dawkę jodu, żeby wystarczyło go
      dla ciebie i dla dziecka.
      • olcialew1 Re: Tarczyca a ciaza?? POMOCY 01.03.06, 21:10
        Tak, wzielam radioaktywny jod jakies 3 lata temu, teraz po prostu biore hormony
        raz dziennie. Martwi mnie, ze dziecku by zle sie rozwinac, nie trzeba duzo,
        tzn. wystarczy nieodpowiedni poziom hormonow przez bardzo ktorki czas i moze
        byc kiepsko. W ciazy poziom hormonow moze zmienic sie bardzo szybko,
        szczegolnie przy problemach z tarczyca. Nasluchalam sie opowiesci-horroorw i
        strasznie sie denerwuje.
        • legavenue Re: Tarczyca a ciaza?? POMOCY 01.03.06, 21:52
          Prosze się nic nie martwić, najwazniejsze jest aby znaleść dobrego
          endokrynologa, specjalistę broń Boże nie lekarza rodzinnego. Ja już kilka lat
          lecze się na nadczynność tarczycy tez biorę cały czas hormony. W maju zostanę
          mamą, wszystko jest w porządku, dzidziuś rozwija się prawidłowo. Tak więc to
          nic strasznego ja napoczątku jak dowiedziałam się o chorobie to nasłuchałam się
          różnych rzeczy ale podstawa to dobry specjalista i naprawdę nie będzie się czym
          martwić. Pozdrawiam.
          • olcialew1 Re: Tarczyca a ciaza?? POMOCY 01.03.06, 22:07
            Gratuluje i dziekuje za slowa otuchy. Wlasnie te historie opowiadane przez
            roznych znajomuch sa najgorsze, no i rozmyslania co by bylo gdyby. Czy musialas
            zmieniac dawke tabletek w czasie ciazy, jezeli tak to jak czesto? Dziekuje i
            trzymam kciuki za bezbolesny prood.
    • deepblueangel Re: Tarczyca a ciaza?? POMOCY 02.03.06, 13:47
      Ja przez 10 lat brałam hormony na tarczycę, teraz jest w miarę ok. Staram się
      dostarczać sobie jodu w pożywieniu i zwracać mocno na to uwagę.
      Zamierzam już za 2 tygodnie (hurasmile)) zacząć starania o dziecko.
      Wierzę, że wszystko będzie dobrze.
      Obecnie jestem na etapie poszukiwania lekarza endokrynologa, zrezygnowałam już z
      bardzo niesympatycznej pani doktor na NFZ. Zobaczymy jak będzie.
      Powodzenia.
      • olcialew1 Re: Tarczyca a ciaza?? POMOCY 02.03.06, 16:30
        Gratuluje, napisz jak poszlo. Trzymam kciuki zeby udalo sie za pierwszym razem.
        • jelonek72 Re: Tarczyca a ciaza?? POMOCY 03.03.06, 14:29
          ja w 2004 miałam usuniątą wiekszą część tarczycy i od tamtej pory biorę hormony, w X 2005 urodziłam synka i wszystko było oki - najważniejsze to co mówiły już moje poprzedniczki, trzeba mieć dobrego endokrynologa i co trochę robić badania krwi /poziomów hormonów/ . Mieszkam w Łodzi i tu mogę polecić doskonałego lekarza.
          pozdrawiam i radzę nie słuchać opowieści horrorystycznych, bo po co sobie nerwy psuć - jeśli poziomy hormonów są kontrolowane i wyrównywane to ciąża przebiega jak najbardziej prawidłowo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka