Dodaj do ulubionych

Inseminacja-proszę o radę

10.04.06, 10:42
Inseminacja-proszę doradźcie czy warto, jak dugo probowałyście.
Obserwuj wątek
    • korlewna Re: Inseminacja-proszę o radę 11.04.06, 08:31
      Czy warto...zależy od tego jakie sa wskazania do inseminacji, jak wygląda
      sprawa wyników badan...
      Mi udalo sie za drugim razemsmile
      pozdrawiam
      • munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 11.04.06, 09:25
        dziekjuję za odpowiedź, sama nie wiem co mam o tym myśleć, długo już się
        staramy, podobno wszystko jest ok, ale jakoś nam nie wychodzi.
        • korlewna Re: Inseminacja-proszę o radę 11.04.06, 11:42
          a jakie badania mieliście zrobione?? Bo stwierdzenie, ze wszystko ok tak
          naprawde nie moze istniec. Przeciez jest tyle rzeczy do zbadania...... takie
          przynajmniej jest moje zdanie.
          Napisz co i jak
          • munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 11.04.06, 14:59
            Badanie nasienia- bobre; Na hcg u pierwszego gin nie chcialam sie zgodzic,
            zresztą on niewiele mi mogl doradzic, sprzet kiepski- wielka sciema.Drugi
            lekarz- 2 miesiace prowadzony monitoring, jest owulacja z prawego i lewego
            jajnika, mialam podawany pregnyl na pekniecie jajeczka. Zadnych innych hormonów
            na wywołanie owulacji nie mialam podawanych.Niestety to nie pomoglo. Mam silne
            tyłozgięcie macicy i gin podejrzewa ze to jest przyczyna, ze do tej pory nam
            nie wychodzi. Boje sie jednak ze po inseminacji nam rowniez sie nie uda,
            dlatego pytam jakie sa szanse i za ktorym razem sie udalo. Wiem ze kazdy ma
            inne wykniki i powody dla ktorych decyduje sie na to. Ja po prostu juz nie
            wytrzymuje tego rozczarowania! 2 tygodnie radosci, 2 tygodnie nerwow= pudlo i
            tak za kazdym razem.
            • korlewna Re: Inseminacja-proszę o radę 11.04.06, 15:48
              Nie piszesz, czy mialas badane hormony. Także nie wiesz, jak jest z drożnośćią
              jajowodow. Czy badałas swój śluz? A moze ktoreś z Was ma jakies przeciwciala?
              Oczywiście z calego serducha życzę, zeby było wszystko dobrze, ale tak naprawde
              trzeba badac...
              Ja przed inseminacja zbadałam drożność jajowodów, bo uznalam, ze nie ma sensu
              czekac, stresowac się i wydawać pienięzki, jesli jest cos co przeszkadza...
              Pozdrowionka
              • z_ai Re: Inseminacja-proszę o radę 11.04.06, 16:27
                Mam do Ciebie pytanie - gdzie badalas drożność jajowodów? Za pomocą HSG czy
                jakoś inaczej? Ja poszukuję informacji nt. gdzie są robione te badania i ile
                kosztują, ale jakoś nikt o tym nie pisze.
                • korlewna Re: Inseminacja-proszę o radę 12.04.06, 08:36
                  Ja mialam HSG, bo to bylo najtansze (i chyba najprostrze). Placilam 300 zł w
                  prywatnej klinice.
                  W gazetowym forum jest fodforum niepłodnosciowe. Poczytaj tam.
                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=191
                  Pozdrawiam

• munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 12.04.06, 08:59
                Prócz tego co wymieniłam nie miałam żadnych innych badań robionych.Myślisz ze
                nie ma sensu robic inseminacji jak nie ma hsg i hormonow przebadanych? Myslalam
                ze jak jest owulacja to swiadczy o droznosci jajowodów.
                • korlewna Re: Inseminacja-proszę o radę 12.04.06, 12:47
                  to jest tak: jakbym miala w diabły pieniedzy to pewnie zrobilabym inseminacje
                  bez badania drożności jajowodow, przynajmniej jedno, czy dwa podejscia. Ale
                  mnie nie było stać na proby bez możliwości powodzenia.
                  Owulacja świadczy o tym, ze dojrzewają u Ciebie pecherzyki (a w nich powinny
                  być fajne jajeczka) oraz, ze te pęcherzyki pekają.
                  natomiast nic nie wiadomo na temat tego, czy one moga sie prawidlowo
                  przedostawac przez jajowód do macicy.
                  Ja przed pierwszą inseminacją mialam hsg (bo to akurat badanie jest najprostrze
                  i najtańsze) i ciesze się, ze ono było, bo mialam jeden jajowod niedrożny, a
                  podczas badania kontrast zdołal udroznićsmile
                  Hormony.... jeśli masz owulację to na pewno będzie dobrze, ale warto zbadac po
                  to, zeby wiedzieć, ze nie brakuje Ci jakiegoś hormonu, ktory będzie potrzebny w
                  ciąży (jak jest za malo, to przyjmuje się go w postaci tabletek).
                  cium
                  • munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 12.04.06, 15:28
                    A napiszesz mi cos na temat wrazen z badania hsg? bo jak wyglada samo badanie
                    to juz czytalam, przeraza mnie bol, czy ciebie tez tak bolalo?
                    • korlewna Re: Inseminacja-proszę o radę 13.04.06, 09:29
                      hmm....
                      przed badaniem balam się jak debil. Naczytalam sie w internecie strasznych
                      opinii i naprawde szlam z dusza na ramieniu. A podczas badania.. wcale nie było
                      tak najgorzej. Troszkę bolesne bylo zakladanie tego calego ustrojstwa, ale
                      naprawde trochę i byl to ból taki jak miesiączkowy, wiec doskonale znany. POtem
                      już nic mnie nie bolalo. podawanie kontrastu bezbolesne, mimo, ze udroznil mi
                      się jajowod. ogólnie badanie nie nalezy do najprzyjemniejszych, ale po zejściu
                      ze stołu powiedziałam lekarzowi, ze nie wiem po co tak panikowalam, pan doktor
                      zacząl sie smiac.
                      Gdzies wyczytałam, że o tym badaniu zapomina się zaraz po tym, jak się
                      kończy.... potwierdzamsmile)))))
                      Po badaniu przez ok. jeden dzien jeszcze mnie pobolewalo, ale łykalam sobie
                      apapsmile
                      cium
                      • munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 13.04.06, 15:32
                        Jeśli bede musial isc na takie badanie to pójde, pewnie też będę się bała, ale
                        czego się nie robi dla dziecka...żeby je mieć. Po świętach ide do gina
                        zobaczymy co mi powie. Dzięki za rady. A ty jak sie czujesz, jak daleko jesteś
                        w ciązy? Fajnie ze tak szybko ci sie udało, pozdrawiam.
                        • irek0304 Re: Inseminacja-proszę o radę 13.04.06, 18:21
                          witam ja mialam robiona inseminacje i udalo sie za pierwszym razem dzis synek
                          ma 8 lat w druga ciaze zaszlam normalnie przy pierwszej mialam robione badania
                          hormonow HSG tez mialam jeden niedrozny drugi nie wygladal tez najlepiej dotego
                          slabe wyniki meza ale udalo sie tobie tez sie uda tylko cza wiezyc ja nawet nie
                          pomyslalam ze moze sie nie udac i warto bylo..
                          • munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 14.04.06, 09:17
                            Dziekuje za pocieszajaca odpowiedz irek0304, milo jest czytac o tych
                            dziewczynach ktorym sie udalo. Mam nadzieje ze ja niedlugo tez bede mogla
                            napisac ze ktorym razem mi sie udalo.
                      • munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 14.04.06, 09:04
                        Zastanawia mnie dlaczego zrobilas inseminace, jajowody po hsg mialas drozne to
                        jaki by u ciebie powod ze sie zdecydowalas?
                        • irek0304 Re: Inseminacja-proszę o radę 14.04.06, 14:32
                          witam ja mialam niedrozny 1 jajowod niewiem czy to do mnie bylo to pytanie jaki
                          byl powod czy moze juz ja zle czytam pewnie przez te porzadki i zmeczenie przed
                          swietami.Pozdrawiam jak masz jakies pytania to mozesz pytac....
                          • munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 14.04.06, 19:36
                            Moj gin twierdzi ze po 6 latach stosowania tabletek antykoncepcyjnych mozna
                            wykluczyc jekies zapalenia, ktore mogloby byc powodem pozniejszych zrostów.
                            Dlatego tez nie wysłal mnie na hcg, nie zrobil mi rozwniez badan na hormonki.
                            Owulację mam naturalna na lewym i prawym jajniku. Sama juz nie wiem czy on nas
                            chce po prostu naciagnac na kase?Czy w naszej sytuacji mozna sobie oszczedzic
                            bolesnych badan?
                            • irek0304 Re: Inseminacja-proszę o radę 14.04.06, 20:00
                              wiesz trudno jest podwazac opinie twojego gin.ale mnie sie wydaje ze wybierajac
                              sie na inseminacje lepiej miec zrobione wszystkie badania przeciesz to troche
                              kosztuje mnie tez tak naciagali rozni lekaze przez 3 lata az w koncu ktorys
                              madry stwierdzil ze sobie nie poradzi i wyslal mnie do specjalisty od
                              nieplodnosci.Amysle ze szkoda kazdego miesiaca na takie ich proby....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka