munamuna 10.04.06, 10:42 Inseminacja-proszę doradźcie czy warto, jak dugo probowałyście. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
korlewna Re: Inseminacja-proszę o radę 11.04.06, 08:31 Czy warto...zależy od tego jakie sa wskazania do inseminacji, jak wygląda sprawa wyników badan... Mi udalo sie za drugim razem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 11.04.06, 09:25 dziekjuję za odpowiedź, sama nie wiem co mam o tym myśleć, długo już się staramy, podobno wszystko jest ok, ale jakoś nam nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: Inseminacja-proszę o radę 11.04.06, 11:42 a jakie badania mieliście zrobione?? Bo stwierdzenie, ze wszystko ok tak naprawde nie moze istniec. Przeciez jest tyle rzeczy do zbadania...... takie przynajmniej jest moje zdanie. Napisz co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 11.04.06, 14:59 Badanie nasienia- bobre; Na hcg u pierwszego gin nie chcialam sie zgodzic, zresztą on niewiele mi mogl doradzic, sprzet kiepski- wielka sciema.Drugi lekarz- 2 miesiace prowadzony monitoring, jest owulacja z prawego i lewego jajnika, mialam podawany pregnyl na pekniecie jajeczka. Zadnych innych hormonów na wywołanie owulacji nie mialam podawanych.Niestety to nie pomoglo. Mam silne tyłozgięcie macicy i gin podejrzewa ze to jest przyczyna, ze do tej pory nam nie wychodzi. Boje sie jednak ze po inseminacji nam rowniez sie nie uda, dlatego pytam jakie sa szanse i za ktorym razem sie udalo. Wiem ze kazdy ma inne wykniki i powody dla ktorych decyduje sie na to. Ja po prostu juz nie wytrzymuje tego rozczarowania! 2 tygodnie radosci, 2 tygodnie nerwow= pudlo i tak za kazdym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: Inseminacja-proszę o radę 11.04.06, 15:48 Nie piszesz, czy mialas badane hormony. Także nie wiesz, jak jest z drożnośćią jajowodow. Czy badałas swój śluz? A moze ktoreś z Was ma jakies przeciwciala? Oczywiście z calego serducha życzę, zeby było wszystko dobrze, ale tak naprawde trzeba badac... Ja przed inseminacja zbadałam drożność jajowodów, bo uznalam, ze nie ma sensu czekac, stresowac się i wydawać pienięzki, jesli jest cos co przeszkadza... Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
z_ai Re: Inseminacja-proszę o radę 11.04.06, 16:27 Mam do Ciebie pytanie - gdzie badalas drożność jajowodów? Za pomocą HSG czy jakoś inaczej? Ja poszukuję informacji nt. gdzie są robione te badania i ile kosztują, ale jakoś nikt o tym nie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: Inseminacja-proszę o radę 12.04.06, 08:36 Ja mialam HSG, bo to bylo najtansze (i chyba najprostrze). Placilam 300 zł w prywatnej klinice. W gazetowym forum jest fodforum niepłodnosciowe. Poczytaj tam. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=191 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 12.04.06, 08:59 Prócz tego co wymieniłam nie miałam żadnych innych badań robionych.Myślisz ze nie ma sensu robic inseminacji jak nie ma hsg i hormonow przebadanych? Myslalam ze jak jest owulacja to swiadczy o droznosci jajowodów. Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: Inseminacja-proszę o radę 12.04.06, 12:47 to jest tak: jakbym miala w diabły pieniedzy to pewnie zrobilabym inseminacje bez badania drożności jajowodow, przynajmniej jedno, czy dwa podejscia. Ale mnie nie było stać na proby bez możliwości powodzenia. Owulacja świadczy o tym, ze dojrzewają u Ciebie pecherzyki (a w nich powinny być fajne jajeczka) oraz, ze te pęcherzyki pekają. natomiast nic nie wiadomo na temat tego, czy one moga sie prawidlowo przedostawac przez jajowód do macicy. Ja przed pierwszą inseminacją mialam hsg (bo to akurat badanie jest najprostrze i najtańsze) i ciesze się, ze ono było, bo mialam jeden jajowod niedrożny, a podczas badania kontrast zdołal udroznić Hormony.... jeśli masz owulację to na pewno będzie dobrze, ale warto zbadac po to, zeby wiedzieć, ze nie brakuje Ci jakiegoś hormonu, ktory będzie potrzebny w ciąży (jak jest za malo, to przyjmuje się go w postaci tabletek). cium Odpowiedz Link Zgłoś
munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 12.04.06, 15:28 A napiszesz mi cos na temat wrazen z badania hsg? bo jak wyglada samo badanie to juz czytalam, przeraza mnie bol, czy ciebie tez tak bolalo? Odpowiedz Link Zgłoś
korlewna Re: Inseminacja-proszę o radę 13.04.06, 09:29 hmm.... przed badaniem balam się jak debil. Naczytalam sie w internecie strasznych opinii i naprawde szlam z dusza na ramieniu. A podczas badania.. wcale nie było tak najgorzej. Troszkę bolesne bylo zakladanie tego calego ustrojstwa, ale naprawde trochę i byl to ból taki jak miesiączkowy, wiec doskonale znany. POtem już nic mnie nie bolalo. podawanie kontrastu bezbolesne, mimo, ze udroznil mi się jajowod. ogólnie badanie nie nalezy do najprzyjemniejszych, ale po zejściu ze stołu powiedziałam lekarzowi, ze nie wiem po co tak panikowalam, pan doktor zacząl sie smiac. Gdzies wyczytałam, że o tym badaniu zapomina się zaraz po tym, jak się kończy.... potwierdzam))))) Po badaniu przez ok. jeden dzien jeszcze mnie pobolewalo, ale łykalam sobie apap cium Odpowiedz Link Zgłoś
munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 13.04.06, 15:32 Jeśli bede musial isc na takie badanie to pójde, pewnie też będę się bała, ale czego się nie robi dla dziecka...żeby je mieć. Po świętach ide do gina zobaczymy co mi powie. Dzięki za rady. A ty jak sie czujesz, jak daleko jesteś w ciązy? Fajnie ze tak szybko ci sie udało, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
irek0304 Re: Inseminacja-proszę o radę 13.04.06, 18:21 witam ja mialam robiona inseminacje i udalo sie za pierwszym razem dzis synek ma 8 lat w druga ciaze zaszlam normalnie przy pierwszej mialam robione badania hormonow HSG tez mialam jeden niedrozny drugi nie wygladal tez najlepiej dotego slabe wyniki meza ale udalo sie tobie tez sie uda tylko cza wiezyc ja nawet nie pomyslalam ze moze sie nie udac i warto bylo.. Odpowiedz Link Zgłoś
munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 14.04.06, 09:17 Dziekuje za pocieszajaca odpowiedz irek0304, milo jest czytac o tych dziewczynach ktorym sie udalo. Mam nadzieje ze ja niedlugo tez bede mogla napisac ze ktorym razem mi sie udalo. Odpowiedz Link Zgłoś
munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 14.04.06, 09:04 Zastanawia mnie dlaczego zrobilas inseminace, jajowody po hsg mialas drozne to jaki by u ciebie powod ze sie zdecydowalas? Odpowiedz Link Zgłoś
irek0304 Re: Inseminacja-proszę o radę 14.04.06, 14:32 witam ja mialam niedrozny 1 jajowod niewiem czy to do mnie bylo to pytanie jaki byl powod czy moze juz ja zle czytam pewnie przez te porzadki i zmeczenie przed swietami.Pozdrawiam jak masz jakies pytania to mozesz pytac.... Odpowiedz Link Zgłoś
munamuna Re: Inseminacja-proszę o radę 14.04.06, 19:36 Moj gin twierdzi ze po 6 latach stosowania tabletek antykoncepcyjnych mozna wykluczyc jekies zapalenia, ktore mogloby byc powodem pozniejszych zrostów. Dlatego tez nie wysłal mnie na hcg, nie zrobil mi rozwniez badan na hormonki. Owulację mam naturalna na lewym i prawym jajniku. Sama juz nie wiem czy on nas chce po prostu naciagnac na kase?Czy w naszej sytuacji mozna sobie oszczedzic bolesnych badan? Odpowiedz Link Zgłoś
irek0304 Re: Inseminacja-proszę o radę 14.04.06, 20:00 wiesz trudno jest podwazac opinie twojego gin.ale mnie sie wydaje ze wybierajac sie na inseminacje lepiej miec zrobione wszystkie badania przeciesz to troche kosztuje mnie tez tak naciagali rozni lekaze przez 3 lata az w koncu ktorys madry stwierdzil ze sobie nie poradzi i wyslal mnie do specjalisty od nieplodnosci.Amysle ze szkoda kazdego miesiaca na takie ich proby.... Odpowiedz Link Zgłoś