Dodaj do ulubionych

TSH a ciąża - pilne

15.06.06, 17:26
Czy tsh wynoszące 2,8 to dobry wynik dla kobiety która chce zajść w ciażę? Czy
nie jest za wysokie? Czy ginekolog coś moze zaradzić, czy trzeba pójsc do
endokrynologa ( w moim mieście na termin u tego lekarza cczeka się około 4
miesięcy).
Obserwuj wątek
    • chrumpsowa Re: TSH a ciąża - pilne 15.06.06, 21:42
      Tu na forum czytalam, ze TSH powinno oscylowac w granicy 1. Natomiast lepiej
      poradz sie lekarza - moze nawet tego rodzinnego, do ktorego nie trzeba czekac 4
      miesiecy? Im wyzsze TSH tym wskazuje na niedoczynnosc tarczycy.
      • krokodylek1313 Re: TSH a ciąża - pilne 15.06.06, 21:50
        Ja miałam też robione wyniki TSH i okazało się, że wynik mam 1,1. Czy
        praktycznie idealny.... Jednak okazało się, że mam dość dużego guza na
        tarczycy.
        Tak więc czy prędzej udaj się do lekarza rodzinnego, aby ewentulanie polecił Ci
        endokrynologa prwyatnie.
        Ja już jestem po 2xUSG, scyntografii tarczycy oraz parę dni temu miałam robioną
        biopsję tego guza... mimo tak dobrego wyniku tarczycy.

Tak oscylują wyniki TSH:
        TSH (mU/l) Diagnoza
        >20 łagodna do silnej niedoczynność
        4,5-20 niedoczynność niskiego stopnia
        2,1-4,4 norma, ale podejrzenie niedoczynności jeśli występują objawy lub wole
        0,4-2,0 norma
        0,1-0,39 szara strefa – zbadać FT4
        <0,1 nadczynność tarczycy lub niedoczynność przysadki

• aniaresz Re: TSH a ciąża - pilne 18.06.06, 22:26
          Witajcie! Dla kobiety która chce zajść w ciąże najlepszy wynik TSH to 1-1.5. Radze ci udać sie do endo bo lekarz rodzinny nie każdy się zna. Mi z wynikiem 4.5 powiedział że jest idealny. A kiedy zobaczył to endo to od razu dostałam euthyrox na zbicie. Teraz jest ok 1 i to jest ok.Czekam na efekty. Powodzenia
          • dolores5 Re: TSH a ciąża - pilne 03.07.06, 20:36
            a czy trzeba mieć skierowanie do endokrynologa?
            • moniak7 Re: TSH a ciąża - pilne 04.07.06, 15:26
              Ja mialam od 2-2,5. Nic mi lekarz nie kazal zbijac, nie dostalam zadnych lekow.
              mam hashimoto a mimo to zaszlam bez problemu w ciaze i zaraz TSH spadlo
              samoistnie do okolo 1.Wazne jest tez FT4 (powinno byc blizej gornej normy)
              A wiec nie sugeruj sie forum , tylko jezeli cos cie niepokoi skonsultuj z endo.
              A skierowanie i owszem jest potrzebne jesli idziesz panstwowo.
          • dolores5 Re: TSH a ciąża - pilne 08.07.06, 09:52
            Niby mój lekarz ginekolog powiedziął zę wynik jest ok, ale nie wiem czy się do
            końca znał. W poniedziałek ide do lekarza ogólnego i zapytam o wynik, może mi da
            skieowanie do endokrynologa. Tylko z tego co wiem to w mojej przychodnie
            niemiłosiernie długo czeka sie na wizytę.
    • kropka07 Re: TSH a ciąża - pilne 19.07.06, 13:04
      Witaj; jestem w ciąży (15 tc), a rok temu miałam usuwany płat tarczycy (guzy).
      Teraz jestem pod stałą opieką mojego endykronologa; moje wyniki TSH oscylują
      wokół 3 - raz w miesiącu konsultuję to z endokrynologiem i w jego ocenie jest
      ok. Pamiętaj, że w ciąży ilość hormonów jest niezwykle ważna dla prawidłowego
      rozwoju Twojego dziecka, więc nie czekaj na wizytę tylko pójdź do dobrego
      prywatnego (jeśli jesteś z Wrocławia lub okolic - mogę Ci polecić). Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka