Gość: Aleksa IP: *.* 16.01.02, 14:10 Termin mam na 8.08 więc długa droga przede mną. Razem będzie rażniej.Wszyscy tworzą posty wg terminów więc czemu sierpień ma być gorszy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia26 Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 24.01.02, 08:54 No nareszcie odezwał się ktoś z sierpnia, ja mam termin na 11 sierpnia, także pewnie będziesz pierwsza. Jak Twoje samopoczucie, miałaś już pierwsze USG, jak wrażenia? Pozdrawiam gorąco z zimnej i wietrznej Gdyni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoś Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 24.01.02, 15:01 Cześć,Ja też mam termin w sierpniu, dokładnie 1 sierpnia.Jeśli nie będzie żadnego poślizgu to prawdopodobnie będę pierwsza.Nie wiem jak u Was, ale mnie brzuszek jeszcze nie rośnie,a w listopadzie i grudniu schudłam 3 kg. Teraz już troszkę lepiej, mogę jeść, choć niewiele.Pozdrawiam z Warszawy i mam nadzieję, że będziemy w kontakcie.Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksa Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 25.01.02, 07:55 Ja też schudłam 3 kg,teraz to muszę zjeść coś co 2-3godz.bo robi mi się niedobrze.Do tego zrobiłam się bardziej nerwowa,albo tak mi się wydaje-może to tylko huśtawki nastroju.Jak tam dodatkowe witaminki...co bierzesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JustynaPP Re: A z sierpnia jest już ktoś?-do Zosi IP: *.* 06.03.02, 15:23 Witaj Zosiu! Ja też mam termin na 1go sierpnia, więc razem będziemy pierwsze.A poza tym, też na początku schudłam 3 kilo.Teraz nadrabiam, mam 2 do przodu.Od 1,5 tyg czuję już ruchy dzidziusia i bardzo mnie cieszy to pukanie w brzuch. A jak u Ciebie? Pozdrawiam, Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksa Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 07.03.02, 09:18 Jestem już w 18 tygodniu i żadnych ruchów nie czuję.A może nie wiem jak to jest.To moja pierwsza ciąża.Dziewczyny jak to czujecie-ja też chcę to poczuć.Ostatnio słuchałam bicia serduszka-fajne to!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoś Re: A z sierpnia jest już ktoś?-do Justyny IP: *.* 07.03.02, 14:48 Witaj Justyno i wszystkie sierpniowe Mamy,Kilka tygodni byłam nieobecna na naszym forum, a to dlatego, ze miałam kilka dłuższych wyjazdów służbowych a wtedy, gdy byłam już w biurze przewalałam stertę zaległości.Dziś mam pierwszy trochę luźniejszy dzień i od razu sprawdzam co nowego słychać.Ja też czuję już ruchy naszego Synka (na 90% - tak twierdzi lekarz po pierwszym USG w 17-tym tygodniu). To niesamowite uczucie. Na początku nie byłam pewna, czy to "to",ale jak zaczęły się powtarzać codziennie, to teraz już z całą pewnością mogę je rozpoznać. Nawet mój mąż, który codziennie wieczorem czatuje na chwilę, kiedy Mały się ruszy miał kilka razy szczęście i też to poczuł. On to określił bardzo "poetycko": "Jakby się ruszała mysz zamknięta w worku" Ja niestety nie potrafię tego opisać - te ruchy są na razie bardzo delikatne - dziecko jest za małe, żeby mnie mocniej kopnąć, ale rusza się szybko. Przez moment czuję, że dotknęło mnie z jednej strony, a już następnym razem z drugiej.Czy myślisz już Justyno o jakiejś szkole rodzenia?Pozdrawiam Cię serdecznie,Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JustynaPP Re: A z sierpnia jest już ktoś?-do Justyny IP: *.* 08.03.02, 14:33 Witaj!Chodziłam już do szkoły rodzenia 3 lata temu, jak miałam rodzić Karolcię.Wtedy były to tylko wykłady, a teraz potrzebuję ćwiczeń, szczególnie oddechowych.Już wiem jak to jest ważne.Niestety tam gdzie rodziłam( w Kielcach na Kościuszki), sa nadal tylko wykłady.Ale tu gdzie mieszkam jest też szkoła z ćwiczeniami,osiem spotkań, bezpłatnie i mam zamiar tam chodzić.Zaczyna się już za tydzień, niestety mogę iść dopiero na trzecie spotkanie, bo wyjeżdzam. Chciałabym rodzić w wodzie, mam nadzieję, że byłoby szybciej niż z Karolcią( wtedy ponad dobę).A jakie wy macie plany?aha, mały/a nieżle kopie.pozdrawiam, Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JustynaPP Niskie ciśnienie IP: *.* 08.03.02, 14:41 Witajcie!Jestem w początkach piątego miesiąca i prawie od początku ciąży mam bardzo niskie ciśnienie 80/50, 90/60, albo 100/55.Mam od tego zawroty głowy i ostatnio niezłe migreny.Lekarz kazał mi pić kawę( a strasznie mi śmierdziała na początku), a ostatnio nawet trochę koniaku! Co wy na to? Może macie jakieś inne sposoby na podniesienie ciśnienia? Może jakieś ziółka, nieszkodliwe dla dzidziusia?Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muchgrab Re: Niskie ciśnienie IP: *.* 08.03.02, 14:49 Cześć,mam ten sam problem i to samo zalecenie od lekarza : filizanka kawy ! Tylko, że ona mi nie śmierdzi, a wrecz przeciwnie. Ostatnio wzrasta mi ciśnienie przed każdą wizytą u lekarza, ale mam nadzieję, że częste wizyty nie będą Ci potrzebne.PozdrawiamGoska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 24.01.02, 17:15 Cześć ja mam termin na 4 sierpnia jestem z okolic Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANULKA Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 28.01.02, 08:23 Ja tez na 4 sierpnia i tez z okolic Warszawy.Ale bedziemy rodzic w Warszawie.Pozdrowienia.Anna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANULKA Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 28.01.02, 08:20 A ja mam na 4 sierpnia, takze nie jestes sama!!!Na razie jestem na etapie wyboru szpitala i ogladania wozeczkow i ubranek.Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze i sierpien bedzie piekny tego roku.....ANia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monique Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 28.01.02, 11:39 Czesc!Ja termin mam na 20 sierpnia! Bardzo się cieszę, ze mogę porozmawiać z innymi kobietami w odmiennym stanie Czy Twoja ciąża przebiaga dobrze? Moja niestety nie. Już od dwóch tygodni jestem na zwolnieniu lekarskim. Mam problemy z plamieniem. Okropnie mnie to martwi! Lekarze są jednak dobrej myśli.Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.Gałka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janka Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 28.01.02, 11:56 Cześć Monique nie martw się plamienia podobno występują u co 5 kobiety w ciązy. Napewno krwawienia ustaną odpoczywaj sobie dużo i bedzie dobrze. U mnie tylko nudnossci uporczywe a reszta odpukać OK. Już mażę o tym żeby zaświeciło słońce i może poprawi mi się nastrój bo z tym bardzo różnie. pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janka Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 28.01.02, 11:42 Cześć no nareszcie udało mi się zalogować. Ja mam termin na 24 sierpnia i bardzo jestem ciekawa jak się czujecie, czy też macie problemy z nudnościami i jak sobie z nimi radzicie. Piszcie proszę co u Was - to moja pierwsza ciąża i trochę czuję sie niepewnie. pozdrawiam Was serdecznie.Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia26 re: do Iwony IP: *.* 28.01.02, 13:18 Ja zaczęłam wczoraj 13 tydzień i mam nadzieję, że teraz już ryzyko poronienia naprawdę zmalało. To również moja pierwsza ciąża, więc bardzo się przejmuję każdym bólem, skurczem, czy podobnymi. Poza częstszym siusianiem, powiększeniem piersi i ciągłym zmęczeniem, nie nękają mnie żadne dolegliwości. Mam nadzieję, że tak pozostanie do końca ciąży i wszystko będzie wspaniale. Z resztą w końcu przyśnił mi się mój dzidziuś, piękny, zdrowy, więc na pewno wszystko będzie dobrze. A jak Ty przechodzisz ciążę? Pozdrawiam, Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia26 Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 28.01.02, 15:43 No i jak się czujecie mojego ciężarne koleżanki? Bo ja dzisiaj po pracy od razu idę spać!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksa Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 30.01.02, 14:29 Witam wszystkich.Dzisiaj byłam oddać krew i miałam być naczczo.Boże nie wiedziałam że życie bez śniadania potrafi być tak trudne.Wyobraźcie sobie że jak nie zjem czegoś to robi mi się potfornie niedobrze.No i oczywiście zamiast zemdleć przy pobieraniu,krwi jak przystało na przyzwoitą ciężarną kobietę,musiałam wybiec żeby zwymiotować.Paranoja.Co do spania -po pracy często o tym marzę,choć nie zawsze mogę zrealizować.Jak tam doły...Dokuczają?Preferowane lektury "w oczekiwaniu na dziecko" i "Joga w ciąży" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia.sj Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 29.01.02, 21:33 Ja mam termin na 13 a moja przyjaciółka o tydzień później SUPER!!! Jak dobrze pójdzie to wylądujemy na jednej porodówce. To mój pierwszy kangurek ale ja już nie pierwszej świeżości (buuu, ale nie wyglądam, a z małym kangurkiem będę baaaardzo młodą mamą).Jak kilka moich poprzedniczek, też mieszkam pod Warszawą. Nie wybrałam jeszcze szpitala, ale z uwagą czytam recenzję (pogadamy sobie na ten temat, oj pogadamy).Jak się czujecie, bo ja o dziwo, nic, żadnych bliskich spotkań z toaltą (nawet razu), czasem mam tzw. zgagę, ale za to jem jak smok!!! Pewnego razu dzwoniłam do męża który był w Warszawie, że ja muszę, po prostu muszę zjeść szarlotkę, którą można kupić w jednym konkretnym sklepie. Ponadto strasznie biedaka terroryzuje, mówiąc że to nie ja mam ochotę (przecież samam mogę zrobić np. harbatę), ale kangurem kusi i już - SKUTKUJE!!!!Macie jakieś sposoby na brzydkie połowy??Pozdrawiam Was i Wasze Kangurki - Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JacekB Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 30.01.02, 07:13 WItam na forum. Moja żona ma termin na 18.08. Spodziewamy sie bliźniaków, tak więc i stresów dwa razy więcej.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia.sj Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 06.02.02, 20:47 Witajcie Zosia i AleksaJa też mam obawy czy nie będę "wyrodną" matką. Nie, żartuję. Dwa lata temu wśród naszych najbliższych znajomych pojawiły się pierwsze dzieci (piątka w tym jeden chłopak). Dzieci cudne, słodkie ale jak zaczynały wyć to oddawałam grzecznie rodzicą mówiąc że "to w końcu wasze dzieci".Podobno z własnymi jest inaczej nawet te okropne kupki są do przeżycia. Ja jestem straaaaasznym śpiochem, i najbardziej się boje że jak mój kangurek zacznie w nocy beczeć a ja nie będę mogła spać to będę beczeć głośniej niż on. Generalnie jest tak że jeśli jestem zmęczona to mogę zostawić bałagan, brudne naczynia i co tam kto chce z gośćmi włącznie i szłam spać. CZARNO TO WIDZĘ.Macie jakieś sensacje? Ja kompletnie nic no i wszyscy mówią że to może być chłopak, a ja bardzo chcę dziewczynkę. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii.Całusy Kasia i kangurek (ka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoś Re: A z sierpnia jest już ktoś? - do Kasi IP: *.* 07.02.02, 13:18 Cześć Kasiu,Ciesz się, ze nie masz żadnych objawów. Ja już czuję się dobrze (15 tydzień), ale wcześniej (koniec pierwszego, cały drugi i tzeci miesiąc) było okropnie. Całodobowe wymioty, uczucie choroby lokomocyjnej przez cały dzień (kto przechodził wie o czym mówię - a myślałam, ze to tylko koszmar dzieciństwa), utrata 3 kg.... i huśtawka nastrojów...Brrrr.... Dobrze, ze mam to z głowy. Zazdroszczę Ci, że wszystko w porządku.Ja dopiero od dwóch tygodni jem i mam na jedzenie ochotę, psychicznie też czuję się już dobrze - w pracy szef informację o ciąży przyjął nadzwyczaj dobrze, a miałam obawy jak będzie - w styczniu objęłam nowe stanowisko a o ciąży powiedziałam zaraz po awansie. Myślę, ze stres nasilał moje dolegliwości - od czasu, gdy wszyscy w pracy wiedzą znacznie mi się polepszyło.Chyba nie będzie tak żle i nie będziemy wyrodnymi matkami.Ja widzę u siebie już duże zmiany.Jak dowiedziałam się, ze jestem w ciąży byłam tak zaskoczona i przerażona, że zaczęłam płakać. Mój mąż też był wystraszony. Wiem, ze w obecnych czasach przy tak łatwo dostępnej i skutecznej antykoncepcji ciężko "wpaść", ale tak właśnie było w naszym przypadku. My już od jakiegoś czasu myśleliśmy o dziecku, ale bardziej ze względu na rozsądek (mam 29 lat)niż z prawdziwej potrzeby.. Zawsze było za wcześnie - awans w pracy, bardzo ciężkie kolejne już studia, które wymagały morderczej pracy, kredyt mieszkaniowy.... Pewnie wiele z nas ma takie problemy.Ale teraz myślę zupełnie inaczej. Ktoś podjął za nas decyzję, któej sami nie mogliśmy podjąć. Mam już świadomość, że będziemy mieli dziecko i cieszę się z tego.Myślę, ze to co napisałaś, że swoje dzieci traktuje się inaczej jest prawdą. Pozdrawiam Cie serdecznie,Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IwonaS Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 30.01.02, 09:47 Hej, ja też jestem sierpniowa - 14 sierpień, ale myślę, że urodzę wcześniej bo to już druga ciąża, a mówią, że z drugą jest szybciej i łatwiej.Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ivusg Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 31.01.02, 13:25 Hej Iwonko!Widzę że wiele nas łączy - i to samo imię i druga ciąża.Jak na razie termin ustalono mi na 12 sierpnia, choć najpierw na 1. Zobaczymy kiedy to będzie tak naprawdę. W domu mam już synka więć czekam niecierpliwie na córeczkę. Ale tego też jeszcze nie wiem.Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janka Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 05.02.02, 13:28 Hej mamusie sierpniowe jak wasze brzuszki? rosną? Mój już się zrobił troszkę okrąglutki i ciągle ma ochotę na rzodkiewki, albo kalrepę na zmianę. Jak tak dalej pójdzie to wyrośnie mi futerko i zostanę królikiem pozdrawiam serdecznie Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoś Re: A z sierpnia jest już ktoś? - do Iwony IP: *.* 05.02.02, 14:21 Cześć,Ja wypijam codziennie rano i wieczoremsok ze świeżo wyciskanych pomarańczy i objadam się jgourtami ze zbożami i z płatkamikukurydzianymi. Ale ostatnio jak spędzałam weekendu Rodziców zjadłam trzy kalarepy, więc chyba coś w nich jest. Brzuszka wciąż nie ma - zrobił się tylkotrochę twardszy.Pozdrawiam,Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janka Re: A z sierpnia jest już ktoś? - do Zosi IP: *.* 06.02.02, 15:39 Hej ZosiuJa rano zawsze mam za mało czasu na cokolwiek straszny ze mnie śpioch. Ale masz rację z tymi kalarepami COŚ W NICH JEST. Byłam dzisiaj u lekarza i wykryło się że przytyłam przez miesiąc 2 kg!!! a praktycznie nic oprócz zieleniny nie jem, chyba te sałaty i jarzyny były z metalami ciężkimi i pewnie dlatego te 2 kg. Pozdrawim serdecznie Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoś Re: A z sierpnia jest już ktoś? - do Iwony IP: *.* 07.02.02, 12:45 Cześć Iwona,Ze mnie też straszny śpioch - oszczędzam każde 15 minut rano pod kołdrą.Ale ostatnio tak mnie wzięło na te soki pomarańczowe, że mąż nauczył mnie jak korzystać z robota, w którym mamywyciskarkę do cytrusów.Nigdy wczesniej nie udało mu się mnie zmusić do składaniai rozkładania robota bo strasznie się przy tym męczę.Jakoś tak jest, że od dziecka lubiłam elektronikę a klocków i składania czegoś z części w całość nie cierpiałam.Teraz składam wyciskarkę w parę sekund i wypijam codziennie szklankę soku jeszcze przed prysznicem a po powrocie z pracy drugą. Pewnie Ola, albo chłopczyk (imienia jeszcze nie wymyśliliśmy, chociaż mój mąż ma kosmiczne pomysły, które nawet wstyd na forum ujawniać)ma duże zapotrzebowanie na witaminki.Trzymaj się ciepło.Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janka Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 30.01.02, 10:46 Witam radośnie wszystkie sierpniowe mamusie i tatusia. Mam nadzieję że u Was też świeci takie piękne słoneczko od razu robi się optymistycznie -)). Mam pytanie z jakich książek, poradników korzystacie? Ja mam poradnik dla młodych rodziców, ale tam mało jest napisane o samej ciąży a chciałabym wiedzieć dużo więcej o maleństwie i nie tylko. Pozdrawiam trzymajcie się cieplutko Iwona K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoś Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 30.01.02, 11:18 Cześć,Coraz nas więcej sierpniowych Mam i Tatusiów...Ja korzystam z książki "Cud Narodzin", ale gorąco polecano mi książkę "W oczekiwaniu na dziecko". Niestety nie mogłam jej dostać w sklepach w okolicy.Czytam też "Dziecko" no i oczywiście wszystko na forum.Chętnie dowiem się z jakich książek Wy korzystacie.Pozdrawiam serdecznie,Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia26 Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 30.01.02, 13:06 Cześć, witam wszystkie Mamusie i Tatusiów sierpniowych. U nas w Gdyni nie świeci piękne słoneczko, tylko wieje okropna wichura i jest ponuro, ale co tam, ja jestem i tak w cudownym nastroju. Jeśli chodzi o literaturę, z której korzystam to jest Jill Thorn (jeśli nie pokręciłam autorki) "W oczekiwaniu na dziecko" i w zupełności to wystarcza. Nie ma sensu korzystać z kilku książek, bo można zwariować, w każdej piszą co innego. A ja ufam tylko swojej intuicji i nie wierzę we wszystko, co przeczytam. Wolę się raczej oprzeć na informacjach na forum, przynajmniej sa sprawdzone. Gorąco pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 30.01.02, 13:49 Czesc! Polecam goraca ksiazke W oczekiwaniu na dziecko a pozniej Pierwszy rok zycia dziecka. Uwazam, ze jest super - na kazda moja watpliwosc znalazlam w nich odpowiedzi. jest tez Drugi i trzeci rok zycia dziecka, ale tej w zasadzie nie uzywam - Michalek ma 2 lata.Wszystkie trzy ksiazki sa tych samych autorek. Dostepne w Empiku, merlin.com.PozdrowieniaAnita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia.sj Re: A z sierpnia jest już ktoś? - do Zosi IP: *.* 30.01.02, 20:23 Witam - DO ZOSIKsiążke " w oczekiwaniu na dziecko" jak i inne pozycje znajdziesz w sklepie internetowym www.merlin.com.pl. Ceny są różne zależy czy twarda czy miękka okładka.Taki zakup to najszybszy sposób.Co do książki. Wszystkie moje koleżanki posiadają tę pozycję i powiadają, że jest najlepsza na rynku. Ja mam pożyczoną (ale nie jestem co do niej przekonana - TO FORUM JEST ZNACZNIE CIEKAWSZE I DAJE WIĘCEJ INFORMACJI - książka jest (jak dla mnie) zbyt amerykańska.Pozdrawiam serdecznie Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoś Re: A z sierpnia jest już ktoś? - do Kasi IP: *.* 31.01.02, 11:45 Witaj Kasiu,Dziękuję za informacje. Ta książka, którą ja mam też jest bardzo amerykańska, realia dotyczące opieki zdrowotnej znacznie odbiegają od tego z czym my musimy się borykać.Wczoraj w ramach poprawiania nastroju i uczczenia wiosennej pogody poszłam do fryzjera i zrobiłam sobie baleiage (nie jestem pewna czy tak to się pisze) przeczytawszy oczywiście wcześniejsze wypowiedzi Mam na temat farbowania włosów.Czuję się znacznie lepiej czego i Wszystkim Mamom życzę. Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lbudasak Re: A z sierpnia jest już ktoś? - do Zosi IP: *.* 03.02.02, 22:00 Pozdrowienia dla wszystkich "sierpniowiczek".Ja mam termin na 25 sierpień.To mój pierwszy dzidziuś i mam wielkiego stracha.Czy Wy też uważacie , że skok na banji to nic w porównaniu z porodem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zoś Re: A z sierpnia jest już ktoś? - do Ibudaska IP: *.* 05.02.02, 14:16 Cześć Ibudasku,Nie mam pojęcia - nie skakałam, ale też czuję,że to będzie wielkie wyzwanie.To też będzie moje pierwsze dziecko.Czuję obawy czy poradzę sobie w roli mamybo w przeciwieństwie do moich koleżanek,które zawsze mówiły o dzieciach, zaglądały do wózkówlub opiekowały się dziećmi rodziny ja nigdy nie czułamw sobie rozbudowanego instynktu macierzyńskiego.Wciąż nie czuję, ale już zaakceptowałam fakt, ze jestem w ciąży i będę mamą.Czy Wy też macie podobne obawy?Pozdrawiam serdecznie,Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksa Re: A z sierpnia jest już ktoś? - IP: *.* 06.02.02, 08:03 A myślałąm że tylko ja nie zaglądałam do wózków,nie uwielbiałam niemowlaczków.Zastanawiam się jak to będzie.Brzuszek też jakby twardszy i okrąglejszy.Pozdrawiam Wszystkie oczekujące mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 23.02.02, 12:24 Witajcie sierpniowe mamy! Wreszcie znalazłam jakąś mamę bliżej końca sierpnia. Ja tak naprawdę nie jestem pewna czy jestem sierpniowa czy wrześniowa - z wyliczeń wynika początek września, a z USG 30 sierpnia. Zresztą ta druga opcja bardziej mi się podoba i dlatego może szukałam mam z sierpnia. Pozdrawiam! Marta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 15.02.02, 16:50 Hello?! Wyciagam nasz watek Jak mamusie i maluszki z sierpnia?Niedlugo nasze piersze USG.....Jak Wasza waga i samopoczucie? Pozdrawiam ciepło!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janka Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 20.02.02, 13:46 Hej Mamusie!! chyba wszystkie zapadłyśmy na troszkę spoźniony sen zimowy bo coś nasz post osłabł. Troszkę to prawda mam wrażenie że ostatnio nic nie robię tylko śpię i troche jem . Ale jeszcze troszkę zrobi się prawdziwa wiosna i myślę że urosną nam brzuszki i skrzydełka i będziemy bardziej do życia przynajmniej ja. Latam troszkę po sklepach bo już ubranka robią się ciasne.Generalnie same koszmarne ubrania, ale znalazłam wreszcie 1 przyzwoity sklepik - dla osób z Krakowa polecam sklem na Krmelickiej 26 - fajne ubranka dla ciężarówek. pozdrawim i napiszcie jak się trzymacieIwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 24.02.02, 18:07 Dziewczyny!Poszliśmy na nasze pierwsze usg.Serce biło mi jak szalone, bo i problemy były i krwawienia i dupfaston i angina niedawno przebyta....Byłam u wyjątkowo miłego i dokładnego lekarza.Tłumaczył cierpliwie,odpowiadał na pytania i prezentował dzidzie z wszystkich stron...A maleństwo tak nam się ślicznie ustawiło,ze mimo,że to dopiero 15 tydzień pan doktor na 90% stwierdził,że to chłopczyk( z dziewczynką było by trudniej stwierdzić).Także mój 5 letni synek bedzie mial wymarzonego braciszka, o ktorego prosi nas od miesiecyTo takie przemile uczucie,jak ,,widocznie" rośnie w nas życie! Popłakałam się i naszę jego obraz codzien przed snem ,,pod powiekami"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muchgrab Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 28.02.02, 12:14 Cześć Mamy Sierpniowe,mam termin na 24 sierpnia. Ile przytyłyscie, bo ja na razie 1,5 kg. Ciągle męczą mnie nudności, a zapachy kuchenne utrudniają gotowanie. Ostatnio byłam na usg i uwiecznilam moja Fasolke na video. Polecam ! Kreci sie i macha, czym moze. A co słychać u Was ?PozdrawiamGosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muchgrab Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 04.03.02, 13:38 Cześć Mamy,AFP to potrojny test przesiewowy z krwi, który ujawnia wystapienie u płodu zespołu Downa lub wady cewy nerwowej. Skuteczność tego testu w odniesieniu do zespołu Downa ok. 60%, przy 25% mozliwości uzyskania fałszywie dodatniego wyniku badania. Dla wad cewy nerwowej wykrywalność jest bardzo duża i prawie porównywalna z wynikiem amniopunkcji.Nie dostałam skierowania na to badanie, ale zamierzam dzisiaj o nie się spytać swojego lekarza. USG można zrobić z nakręceniem na kasetę video w przychodni przyszpitalnej na Żelaznej, kosztuje 70 zł. Moja Fasolka ma 8,35 cm i waży 100 g. Bóle głowy, spowodowane zmianą pogody niestety też mam i biore wtedy APAP (dostawałam go w szpitalu w ciaży, więc chyba nie szkodzi). PozdrawiamGoska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agulek Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 01.03.02, 13:18 Cześć sierniówkiJa mam termin na 20 sierpnia i jak do tej pory nic nam nie jest No może poza tym, że nie mam siły i zasypiam nawet na Ally McBeal...i przytyłam już 5kg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muchgrab Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 01.03.02, 14:48 Sierpniowki zapadly w sen zimowy Goska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksa Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 04.03.02, 12:13 Ja przytyłam 2 kg,czuje się dobrze ale mam trochę mało krwinek czerwonych 3,67 mln. Bardzo rzadko bolała mnie wcześniej głowa a teraz na każdą zmianę pogody(poważniejszą)reguję bólem głowy.Też tak macie.Ostatnio wziełam 1/2Codiparu i pomogło.Jak tam USG... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janka Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 04.03.02, 12:36 Mnie też czasem głowa boli jak diabli, ale staram się na razie nic nie połykac. U mnie jest odwrotnie przed ciążą bolała mnie głowa przynajmniej 1 na tydzień i bez prochów się nie obeszło. W ciąży wszystko się chyba wywraca do góry nogami bo głowa 1 raz zaczęła mnie boleć dopiero jakieś 2 tygodnie temu. Mam nadzieję, że nie będzie się to często powtarzało. A co do badań to mam świetne - morfologia 13,7 trochę się bałam że będzie kiepska bo jestem Tadek niejadek, ale widocznie to co jem służy mi nieźle. Na USG wybieram się za jakieś 2-3 tygodnie, ale kompletnie nie wiem gdzie. Generalnie czuje się świetnie (jestem 1 dzień w pracy po 4 dniowym urlopie) wyspałam się, poleniuchowałam i już marzę o następnym .pozdrawiam Was cieplutko Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dino Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 05.03.02, 15:23 Witam,chcialabym sie do was dolaczyc. Ja mam termion na 7 sierpnia (pewnie i tak malec wybierze inna pore aby wybrac sie na "suchy" swiat). Od tygodnie czuje jak kruszynka sie wierci i czuje sie tak wspaniale jak w dniu w ktorym dowiedzialam sie ze sie udalo. A jak u was? Czujecie juz cos? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muchgrab Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 05.03.02, 16:11 Jestem w 16 tygodniu i na razie niestety nic nie czuję. Czekam na pierwsze ruchy z niecierpliwością.Goska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dino Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 08.03.02, 12:42 Czesc Gosiu, na pewno niedlugo poczujesz!Ja jestem zdziwiona jak malec rosnie w sile! Teraz juz nie smura a kopie!Daj znac jak tylko malec zacznie fikac!A jak sie czujecie?Pozdrawiam goraco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muchgrab Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 08.03.02, 13:07 Cześć,w dalszym ciągu nie czuję, ale podobno w pierwszej ciązy może to nastąpić dopiero w 20 tygodniu, lub póżniej. Za to dzisiaj poznałam płeć mojej Fasolki. Miała to być niespodzianka przy porodzie, ale lekarz powiedział, że już widać, więc nie wytrzymałam z ciekawości. Mojej Fasolce urósł ptaszek, ale oczywiście nie na 100 %. Niestety muszę od dzisiaj dużo leżeć.PozdrawiamGośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dino Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 11.03.02, 11:42 Ojej to super!!!Podobno chlopcow latwiej rozpoznac bo z dziewczynkami to do konca nie wiadomo czy im jeszcze nie urosnie ...Mnie jest wszystko jedno ale w sumie moglabym poznac plec mojego malca wczesniej. Juz nie moge doczekac sie swojego USG (pewnie ok 22-23 tyg) To juz chyba tez bedzie cos widac???A z tymi ruchami to tak juz chyba jest- moja mama poczula mnie w 24 tyg. ale za to JAK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewka Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 04.03.02, 12:31 Czesc!termin mam na 11.08.02., ale sądzac po moich prywatnych obliczeniach i ,,przetrminowanym" poprzednim porodzie o 15dni, myślę,że dzidzie zobaczę w drugiej połowie sierpniaNa usg juz byliśmy- bardzo ,,twarzowe" fotki Przytyłam już 7kg, ale ciekawe,ze najwięcej- bo ponad 5kg w pierwszych 3 miesiącach( no tak, ale mało ruchliwych i ,,na Dupfastonie").Teraz czuję sie o wiele lepiej psychicznie i fizycznie.Mam power taki,ze na spacerach ,,galopuje" a nie idę, w domu co 2 dni urządzałabym generalne porządki, nie mogę zasnąc tak mnie nosi...I w myślach urządzam juz pokój dla maluszka...-syndrom gniazda?!?!?Mam tez wrazenie,ze brzuszek poszedł nieznacznie w góre i to mi służy...Dziewczyny, Wy tez dostałyście od lekarza skierowania na badania ATP( albo AFP,sorki zapomniałam) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muchgrab Re: AFP -sprostowanie IP: *.* 05.03.02, 08:30 Cześć,muszę trochę sprostować mój post. AFP to nie jest potrójny test, ale jest to substancja alfa-fetoproteina, której poziom bada się między innymi w potrójnym teście przesiewowym (oprócz HCG i estriolu).PozdrawiamGośka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vaana Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 06.06.02, 14:01 Witam Sierpniowe Mamy, straszna cisza tu nastala. Czy jestescie juz bardzo brzuchate? Ja ma na sobie ponad 17kg i stwierdzam, ze czas zachcianek ciazowych wcale mi nie minal... truskawki górą, snu nigdy dosc, snuje marzenia o noworodku... Czy Wy tez kazdego dnia przezywacie fantazje zwiazane z nadchodzacym porodem ? Dodam jeszcze, ze moja rodzina sie powiekszy ( a ja sie zmniejsze) ok. 16/08/02 Acha, i kregoslup! czuje, naprawde czuje ze go mam.Napiszcie jak znosicie ta pogode i czy chodzicie do pracy - ja jestem na zwolnieniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia.s Re: A z sierpnia jest już ktoś? IP: *.* 08.06.02, 13:19 ja też jestem na zwolnieniu!Na całe szczęście...bo naprawdę nie czuję się dobrze.Wiecznie jestem zmęczona a i ze spaniem nie najlepiej(tzn.śpię ale mam takie uczucie jakbym się wcale nie wysypiała)PozdrawiamKasia i 29 tyg.Marusia. Odpowiedz Link Zgłoś
uaga Re: A z sierpnia jest już ktoś? 19.05.03, 20:21 Dzień dobry wszystkim przyszłym mamom! Mój termin to 27 sierpień. Obecnie jestem w 26-tym tygodniu. 27-maja (w moje 25-te urodziny) idę na USG. Ciekawe czy maleństwo zrobi mi i mojemu mężowi prezent i ujawni swoją płeć? Nie miałam do tej pory żadnych dolegliwości i chyba za bardzo się cieszyłam, że tak wspaniale znoszę ciążę, bo tu nagle dostałam uczulenia na brzuchu - prawdopodobnie od chlorowanej warszawskiej wody. Uczulenie już znika, ale bóle w podbrzuszu zaczęły mi teraz dokuczać, gdyż zbyt dużo chodziłam wg lekarza ( choć wcale tak nie uważam). Lekarz wysłał mnie więc na zwolnienie: mam leżeć i nic nie robić. Tylko jak tu leżeć, kiedy ogólnie zdrowie moje i maleństwa OK. Te lekkie bóle w podbrzuszu prawdopodobnie będą mi towarzyszyły już do końca ciąży - taka widocznie moja uroda. Oczywiście będę o siebie dbała i uważała, bo tu przecież chodzi o prawdziwy cud narodzin. Na samą myśl serce mi pęka z radości. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
marzena282 Re: A z sierpnia jest już ktoś? 20.05.03, 17:01 Witam was sierpniówki!!!!!!!!! Moj termin to 4 sierpnia i również tak jak ty odczuwam bule w podbrzuszu gdy troche przesadzę z chodzeniem lub jakimiś pracami domowymi.Jeżeli czuje sie zle kładę sie na chwilke i wstaję jak nowo narodzona.Oprócz tego juz od bardzo dawna biorę NO-SPĘ poniewaz w/g mojej gin.mam twardy brzuszek.NO-SPĘ biore 3razy dziennie a jak czuje sie dobrze to tylko rano i wieczorem. pozdrawiam wszystkie mamy ,któr czekaja na swoje szkrabki w sierpniu. Marzena 29 lat i 29 tyg.fasoleczka. Odpowiedz Link Zgłoś
serducho_m Re: A z sierpnia jest już ktoś? 26.05.03, 21:20 witam! sierpniowy watek juz jeden ejst to w razie gdybyscie chcialy jeszcze wiecej poczytac - tytul: sierpien2003 pozdrawiamy! Serducho + Brzucho (28tydz) Odpowiedz Link Zgłoś
gook Re: A z sierpnia jest już ktoś? 27.05.03, 11:22 Hej sierpniówki, ale nas jest dużo! Załuję, że dopiero teraz odkrylam te strone. Ja mam termin na 10 sierpnia i w środe zaczynam szkołe rodzenia. Pozdrawiam Was wszystkie, goska + ola (29/30tyg) Odpowiedz Link Zgłoś
marzena282 Re: A z sierpnia jest już ktoś? 28.05.03, 21:22 Ja mam termin na 4 sierpnia i byłam wczoraj na USG ,pokazała się dziewuszka ,która wazy prawie 1.700g.A wasze fasolki ile ważą? Marzena 29 lat i 30 tyg. Julia Odpowiedz Link Zgłoś
kasiczekm Re: A z sierpnia jest już ktoś? 04.08.03, 22:29 My z mężem spodziewamy się chłopaka. w 33 tygodniu lekarz szacował że ma ok. 2 kg. Pozdrawiam, Kasiczek Odpowiedz Link Zgłoś
kasiczekm Re: A z sierpnia jest już ktoś? 04.08.03, 22:26 Ja mam na 22.08. Zaczynam dużo myśleć - chyba za dużo. Czy Ty też masz dolegliwości typu: - kłujący ból w pachwinach? - czasem ból w kroczu - tzn chyba mięśni pochwy - trochę jak przed okresem? - sączący się płyn z piersi (jest to bezbarwna zawiesina - siara???)? Czekam na odpowiedź, serdecznie pozdrawiam, Kasiczek Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: A z sierpnia jest już ktoś? 08.08.03, 22:33 Witam no ja miewam klocie w nogach tak jakby mnie nagle lapal skorcz w poblizu pachwiny " dziwne uczucie naprawde " poza tem wydziela mi sie siara ale nie jest konsystencji plynnej tylko raczej stalej i pojawia sie w niewielkich ilosciach no ale grunt ze jest ... a co do myslenia ojjj az za duzo tego jest i to szczegolnie przed snem a potem nie dziwne ze mam klopoty z zasnieciem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anowia4 Re: A z sierpnia jest już ktoś? 07.08.03, 14:25 cześć wszystkim "sierpniówkom"! Ja mam termin na 8.08.03r. czyli jutro i nadal czekam, co staje się męczące. Ciekawa jestem, czy któraś z sierpniówek już urodziła, a może któraś ma zamiar w najbliższym czasie rodzić w miejskim w olsztynie? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ja275 Re: A z sierpnia jest już ktoś? 08.08.03, 22:30 Witam ja mam termin na 29.08 ale juz teraz jestem w istnym strachu, kazdy bol, kazde stwardnienie brzucha i tym podobne przyprawiaja mnie o slabosci boje sie porodu jak nie wiem cooo pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś