Dodaj do ulubionych

Trudna decyzja

06.06.07, 17:56
Mam 35 lat i odchowaną,prawie dorosłą córkę.Chciałabym mieć jeszcze
dziecko,ale niestety w moim wieku trudno podjąć mi decyzję.Boję sie,że coś
będzie nie tak i że będzie mi trudniej niż wtedy,gdy byłam dużo młodsza.Co o
tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • sylpal13 Re: Trudna decyzja 06.06.07, 17:59
      to musi być trudna decyzja, nie zazdroszczę, ale bym sie zdecydowała, teraz
      medycyna jest tak rozwinięta, zrobisz sobie badania i w razie czego będziesz
      miała jasność. Córka podziękuje ci kiedyś za rodzeństwo, bo jedynakom cieżej w
      życiu. Ale zrobisz jak będziesz uważała. Powodzenia!
      • liance Re: Trudna decyzja 06.06.07, 18:03
        Witaj!
        Mam 24 lata i jestem w pierwszej ciąży. Mam brata - młodszego o 12 lat (od
        starszej siostry o 13). Moja mama zaszła w ciążę w wieku 40 lat. Brat jest
        zdrowy, przystojny i wogóle wink) W jego klasie co najmniej polowa dzieci ma
        rodzicow w wieku mojej mamy - niektore maja rodzenstwo niektore sa pierwszymi
        dziecmi. Zrob badania dla spokoju i zachodz w ciaze bez obaw! Trzymam kciuki!
        Powodzonka smile)
      • iwa117 Re: Trudna decyzja 24.06.07, 17:17
        Dzięki za mile słowa!Kocham dzieci i naprawdę chciałabym mieć jeszcze
        dzidziusia,ale moja największa wada to jest niezdecydowanie.Zawsze długo
        rozważam wszystkie za i przeciw ,co nie zawsze jest dobre!Chciałabym być tak
        spontaniczna jak kiedyś...sad
    • anolia Re: Trudna decyzja 06.06.07, 18:00
      Moja koleżanka tez tak miała. Odchowane dziecko, 34 lata ochota na drugie i
      obawy. Jak zaszła w ciążę to się cieszyła ale im bliżej porodu tym więcej obaw.
      Potem urodziła i zakochała się w dziecku, świata poza nim nie widzi. Co więcej
      myśli o następnym. Dasz sobie radę.
    • mamapiotrka Re: Trudna decyzja 06.06.07, 18:02

Ja mam 35 lat (w X), synka 23 m-ce i planuję w najbliższych dniach zajść w
      ciążę, a za 1,5 roku w trzecią. Dla mnie osobiście jest to najłatwiejsza
      decyzja na świecie.
      • aga8382 Re: Trudna decyzja 06.06.07, 18:07
        Ja jestem mlodsza , ale moja chrzestna (sistra mojej mamy rocznik 57) urodzila
        pierwsze dziecko w wieku 37 lat , drugie 39 a trzecie 43 . wszystkie piękne
        zdrowe. Jeżeli chcesz mieć dziecko to sie nie zastanawiaj tylko je zrob !! smile
    • monikaa13 Re: Trudna decyzja 06.06.07, 18:06
      tez bym sie bala, i nie wiem czy bym sie zdecydowala, teraz mam 29 lat i corke
      6 msc, maz chce jeszcze jedno dziecko a ja juz mowie nie, ale pomysl, jak
      bardzo chcesz, kobiety dobrze po 40 rodza calkiem zdrowe dzieciaki
      musisz sie zastanowic pogadac z lekarzem, mezem i kim tam jeszcze chcesz,
      musisz duzo poczytac, byc swiadoma, zrobic wszelkie badania, w ciazy przede
      wszystkim
      i jak teraz sie nie zdecydujesz to juz nigdy, a spojrzmy na to inaczej, jestes
      jeszcze mloda kobieta

powodzenia
    • dr_kaczusia Re: Trudna decyzja 06.06.07, 18:07
      znam kilka przypadkow wsrod rodziny oraz blizszych i dalszych znajomych gdzie
      najmlodsze dziecko jest mlodsze od swojego rodzenstwa nawet o 18 lat. Takie
      dzieci z jednej strony odmladzaja rodzicow, a z drugiej takie rodzicielstwo jest
      bardziej dojrzale. No i oczywiscie sa oczkiem w glowie wszystkich smile Pytanie
      tylko czy Ty chcesz tego i czy czujesz sie na silach "wrocic do pieluch i zupek"
      wink Jesli tak, to droga wolna smile
    • lucky_1 Re: Trudna decyzja 06.06.07, 18:26
      A dlaczego trudno jest Ci podjac decyzje? Ze wzgledu na wiek? Czy obawy
      odnosnie zmian w ustabilizownym juz zyciu? Jesli to pierwsze, to 35 nie jest
      jakas magiczna liczba i masz olbrzymie szanse miec zdrowe dziecko Tu gdzie
      mieszkam (Kanada,a wczesniej USA) mnostwo kobiet decyduje sie na pierwsze
      dziecko dobrze po trzydziestce. Gorzej jesli obawiasz sie zmian w zyciu. To
      mysle moze byc znacznie trudniejsze. Ja sama mam 33 lata i czekam na swojego
      pierwszego dzidziusia. I wcale nie zamierzam na jednym poprzestac. Glowa do
      gory! Pozdrawiam
    • gato.domestico glowa do gory 06.06.07, 18:50
      mieszkam w anglii ...tutaj malo kto zachodzi w ciaze majac 20 lat ---pisze o
      tych bardziej wyksztalconych kobietach smile a nie nastolatkach smile
      wiek 35 lat to nie jakas rozpacz tylko normalny reprodukcyjny wiek...moglabys
      sie zastanawiac majac 45...
      • joko5 Re: glowa do gory 06.06.07, 19:29
        Mam 35 lat, 12 letnią córkę i właśnie staramy się o drugie.
    • iwa117 Re: Trudna decyzja 06.06.07, 21:53
      Dzięki wszystkim za pocieszające słowa, dają do myślenia.
      • fruzia27 Re: Trudna decyzja 07.06.07, 00:48
        Ja też za kilka miesięcy kończę 35 lat, też mam córkę (nie taką dużą, ale już
        dobrze odchowaną - 6 lat) i planuję teraz drugie. Z różnych względów (dla nas
        bardzo ważnych) nie mogliśmy się wcześniej zdecydować, mąż najpierw był
        przeciw, bo nie chciał mieć dzieci z dużą różnicą wieku (sam ma 10 lat
        młodszego brata i dość słaby kontakt). A ja uważałam - teraz albo już wcale. 7
        lat to nie tak strasznie dużo, sama znam rodzeństwa z różnicą 10 lat i świetnie
        się dogadują. Ja mam siostrę 3 lata młodszą, a kontaktu nie mamy wcale, więc
        mała różnica nie daje gwarancji dobrych relacji między rodzeństwem. No i
        powiedziałam to mężowi, dodałam, że argument dużej różnicy wieku w relacji mieć
        czy nie mieć drugiego dziecka wcale wydawaje mi się bez sensu. I powiedziałam,
        że namawiać i naciskać nie będę, a jak zmieni zdanie to żeby mi powiedział - i
        się staramy smile
        Pytałam mojej gine, czy to nie za późno, to tylko spytała czy to pierwsze
        dziecko, bo jeśli pierwsze, to byłby już ostatni dzwonek, ale drugie???? No
        więc trochę rozwiałam moje obawy, co nie znaczy, że nie mam ich dziś wcale, ale
        to chyba zawsze tak jest, dziś jednak myślę - oby było i było zdrowe, a reszta
        się ułoży! Pozdrawiam
    • karolina33331 Re: Trudna decyzja 09.06.07, 21:52
      Mam 45 lat, 10-letnią córkę i...jestem w 16-tygodniu ciąży smilePozdrawiam
    • olik1980 Re: Trudna decyzja 10.06.07, 07:56
      Jesteś młoda! Pełna życia! 9 miesięcy w ciąży, trzy lata i maluch pójdzie do
      przedszkola. Przed 40-tką wygrzebiesz się z pieluch.
      Mam koleżanki, które w Twoim wieku decydują się na pierwsze i nie ostatnie dziecko.
      Działaj!
    • renne1 Re: Trudna decyzja 10.06.07, 17:33
      Tak jak niektóre dziewczyny, ja również uważam, że jesteś jeszcze młoda i Twój
      wiek na pewno nie przekreśla zostania raz jeszcze mamą!!! Ja mam 29 lat, w
      sierpniu urodzę pierwsze dziecko, a kolejne będzie po 30-tce. Życzę podjęcia
      słusznej dla Ciebie decyzji, z którą mam nadzieję podzielisz się z namismile))
    • negali Re: Trudna decyzja 21.06.07, 16:19
      Witaj, ja mam 25 lat, a mój brat 14. Miałam 11 jak on się urodził, a moja mama
      miała 34 lata. Krzyś jest zdrowy, laski za nim ganiają, jest dobrym uczniem. Nie
      daj się zwariować. Medycyna rzeczywiście poszła do przodu i będziesz wiedziała
      co z dzieckiem. Przed zafasolkowaniem zrób wszystkie badania. Niczego nie
      odpuszczaj.
      Zadaj sobie tylko jedno pytanie: czy będziesz je mniej kochała, jeśli urodziłoby
      się chore? Każda kobieta bez względu na wiek powinna to rozważyć.
      Pozdrawiam Cię i napisz jeszcze coś kiedyś...
      • joko5 Re: Trudna decyzja 21.06.07, 20:22
        Mam 35 lat, 12-letnią córkę, właśnie rozpoczeliśmy starania o drugie dziecko.
        • anetakam0 Re: Trudna decyzja 21.06.07, 21:08
          mam 38 lat syna 14 lat i... Dzidziusia - 5 miesiąc ciąży!!!
          Pewno, że kondycja już nie taka jak 14 lat temu, no i niby większe ryzyko...
          ale pocieszam się, że dzieci dojrzałych rodziców są często bardzo inteligentne -
          pracuję w szkole i to PRAWDA (a tylko jedną dziewczynkę z późnej ciąży z
          zespołem Downa znam). Ja się nie zastanawiałam - przydarzyło mi się, i BARDZO
          się cieszę. Pewno różnie by było, gdybyśmy się zastanawiali i rozważali za i
          przeciw...
    • malda_80 Re: Trudna decyzja 22.06.07, 09:44
      ja jestem młodsza, ale zauważyłam, że teraz to normalne- dziecko po 30 roku
      życia. Mam kilka koleżanek w Twoim wieku i mają więcej wigoru i życia w sobie
      niż nie jedna dwudziestolatka.smile Nie jesteś staruszką tylko młodą kobietą.smile
      Działajcie. Dzieci, rodzeństwo to cudowna sprawa. Ja nie wyobrażam sobie bycia
      jedynaczką. A córka też będzie cieszyła się z takiego bombla w rodzinie.
      Zobaczysz, że będziesz mogła liczyc na jej pomoc. To już nie te czasy, gdy za
      mąż wychodziło sie mając 22 lata i zaraz potem rodziło się dzieci.<br>
      Powodzenia.smile
    • malda_80 Re: Trudna decyzja 22.06.07, 09:45
      Aha, a jak mówi moja pani ginekolog...Najpierw trzeba przede wszystkim
      spróbowac... a nie martwic się na zapas.smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka