Dodaj do ulubionych

Wakacje z brzuszkiem?

28.06.07, 21:15
Witajcie, co sądzicie o wyjeździe za granicę (samolotem, z biurem podrózy,
żadnej samowolki) w 5/6 miesiącu ciązy? Zastanawiamy się nad jakimś
cywilizowanym miejscem, bo np Egipt odpada z powodu fatalnej służby zdrowia.
Mamy na razie na oku Rodos lub Sycylię. Termin to najchętniej wrzesień, bo
już nie jest tak upalnie. Czy któraś z Was planuje podobną wyprawę? Czy to
nie za duże ryzyko? Tak bardzo chcielibyśmy sobie odpocząć, bo ostatnio
mieliśmy masę pracy i kłopotów, a potem - wiadomo, co najmniej rok nigdzie
nie wyjedziemy. Pozdrawiam i czekam na opiniesmile
Obserwuj wątek
    • barcellona Re: Wakacje z brzuszkiem? 28.06.07, 21:45
      Witam, ja się wybieram w 5 miesiącu ciąży do Tunezji.
      To bedzie druga połowa września, licze na mniejsze upały, plaża przy samym hotelu, hotel z 6hektarowym, pieknym ogrodem, animacje dla syncia po polsku.
      Ostatnią ciąże przechodziłam bezproblemowo, więc zakładam, że w tej też tak będzie. smile Oczywiście skonsultuję to z lekarzem.
      Pozdrawiam podróżujące mamuśki!
      • mocpytan Re: Wakacje z brzuszkiem? 29.06.07, 06:39
        Tak, lecimy do Grecji będę wtedy zaczynać 19t, na 2 tyg, we wrześniu własnie
        • martyna1985 egipt 30.06.07, 08:43
          w sierpniu, jesli wszystko bedzie OK lecimy na 2 tyg do Egiptu. Bede wtedy w 16
          tc.
          • kroliczyca80 Re: egipt 01.07.07, 21:12
            O rany, Egipt wyeliminowaliśmy jako pierwszy... Tam zaplecze medyczne leży i
            kwiczy... jakby nie daj Boże coś z ciążą, jakieś plamienia, krwawienia, ostre
            bóle, to już chyba tylko modlitwa zostaje. Pytaliśmy w biurze podrózy co robią
            w takim przypadku, a oni na to, że nic, bo nawet arabskie linie lotnicze maja
            zaostrzenia w przewożeniu kobiet w ciązy na teren swojego kraju. Wiedzą, co
            robią... Przemyśl jeszcze raz tę decyzję, tyle jest pięnych cywilizowanych
            miejsc na świecie...
            • mocpytan Re: egipt 02.07.07, 07:56
              patrząc po tym, co dzieje się z naszą służbą zdrowia i brakami personelu to już
              nie byłabym taka pewna, gdzie jest gorzej...
          • kasiurek3 Re: egipt 02.07.07, 17:07
            Hej, tylko bądź ostrożna bo w Egipcie jest inna flora bakteryjna, tzn, że
            trzeba codziennie wypić 100ml alkoholu, bo inaczej dostaniesz takiej rewolucji
            w rzołądku że hej, z pokoju hotelowego nie wyjdziesz, a jak wiadomo alkohol
            szkodzi maleństwu!,

Pozdrawiam i życzę miłych wakacji.
            • mocpytan Re: egipt 03.07.07, 08:04
              nie ma to jak ciężarnej doradzić codziennie alkohol, gratuluję!

Można być w egipcie i nie chorować mimo nie brania leków czy nie picia alkoholu.
              można być, pić, brać leki i spędzić w toalecie tydzień.

byłam kilka razy i nie zawsze dopadały mnie problemy i nie jest to powiązane z
              alkoholem!

najważniejsze jest niestety dla ciężarnych zminimalizowanie jedzenia warzyw i
              sosów. owoce najlepiej kupować samemu i najpierw w pokoju sparzyć wrzątkiem.
              woda oczywiście tylko butelkowa.
              + porada dobrego lekarza co robić w przypadku zatrucia. w egipcie są b. dobre
              leki leczące dolegliwości żołądkowe, ale pewnie niekoniecznie dla ciężarnych.
              polskie leki rzadko pomagają.
              • martyna1985 o Egipcie 04.07.07, 20:34
                Nie każdy choruje będąc w Egipcie, znam sporo osób, które były i nie
                zachorowały.
                Porady z alkoholem nie komentuje smile
                Pytałam lekarza i nie ma NIC przeciwko, jeśli ciąża będzie rozwijała się
                prawidłowo i nic niepokojącego nie będzie się działo, więc posłucham lekarza.
                Znam kilka kobiet będących tam w ciązy i na objazdówkach, wróciły całe i
                zdrowe, dzieci urodziły się w terminie i jest OK. Wyczytałam też o
                poronieniach, ale o tym nie myslę.
                Znam chyba większość wskazówek jak się zachowywać, co jesć, pić itp i ma zamiar
                dowiedzieć się duzo więcej.
                Pozdrawiam
            • gato.domestico moze zbyt duzo beletrystyki przeczytalas ostatnio. 06.07.07, 14:30
              jakie 100ml alkoholu dziennie?
              czesto podrozuje po roznych krajach ...afryka , Azja , i nigdy nie pije
              alkoholu...
              przezciez kolezanka jedzie do kurortu i nie bedzie z miejscowymi burkami z
              jednej miski jadla.
    • on_i_ona_wawa byłam na Krecie 02.07.07, 14:48
      w maju tego roku byłam na Krecie - 25 tydzien smile
      samolotem, z biurem podrózy, hotel 4 gwiazdki all incusive.
      Poniewaz mielismy bardzo pracowite ostatnie kilka miesięcy + moja ciąża
      nastawilismy sie na odpoczynek.
      Zadnego zwiedzania (całodniowe wycieczki autokarowe moga dać sie w kość nawet
      jak nie jest sie ciężarnym) tylko odpoczynek, basen, spacery, polegiwanie pod
      parasolem.
      Juz dawno tak nie wypoczełam smile

pozdrawiam,
      ona
    • blueish Re: Wakacje z brzuszkiem? 02.07.07, 15:34
      My jedziemy z M pod koniec sieprnia do Skandynawii na coś w rodzaju objazdówki.
      Zaczynamy od pojezierza na południu Finlandii gdzie mamy nadzieję, załapać się
      na trochę lata i pływania, a potem hajda za koło podbiegunowe nacieszyć się
      północnymi klimatami jeszcze bez zmartwień czy Młode aby nie marznie smile

Jeśli chodzi o służbę zdrowia to największych komplikacji spodziwam się przy
      robieniu po angielsku wypisu z mojej karty ciążowej smile Najwyżej poproszę
      pryzjaciółkę, wprawdzie jest psychiatrą, ale w tym kontekście to akurat mało
      istotne smile

I przyznam się Wam, że już odliczam dni do urlopu, do rozstawiania namiotu,
      ognisk, grzybów i wiosłowania po jeziorach. I tej przestrzeni i ciszy... smile)

Rozmarzyłam się... smile)
      • blueish Re: Wakacje z brzuszkiem? 02.07.07, 15:35
        Aaa, zapomniałam napisać, że to będzie mój 6 m-c.
        • florideks Re: Wakacje z brzuszkiem? 02.07.07, 17:00
          w drugim trymestrze jak najbardziej, podroz jest bezpieczna (jezeli ciaza
          przebiega prawidlowo oczywiscie). Ja tez sie wybieram w IV-tym miesiacy ciazy
          (czyli we wrzesniu)
      • andzia665 Re: Wakacje z brzuszkiem? 03.07.07, 10:24
        Jeżeli chodzisz do dobrego lekarza, to wypisanie przez niego karty ciąży po
        angielsku nie powinno być problemem. Po prostu go o to zapytaj. Mój lekarz sam
        na to wpadł, wypisał kartę po angielsku i tak w przyszłym tygodniu lecimy na 2
        tygodnie do Hiszpanii. Tam przede wszystkim chcemy troszkę pozwiedzać - ale
        samochodem - więc jak najbardziej komfortowo. Jestem teraz w 16 tc. Pozdrawiam i
        życzę miłych wakacji!
        • blueish Re: Wakacje z brzuszkiem? 03.07.07, 11:46
          Mam poważne podejrzenia, że mój gin nie umie wypisac karty po angielsku, co
          najwyżej po łacinie smile)

Z drugiej strony jak odpukać coś się dzieje to pewnie i tak robią badania.
          Jeśli nie bierze się żadnych dodatkowych leków i nie było komplikacji to
          badania wystarczą do diagnozy.

Mysląc o Egipcie to chyba bardziej bałabym się dzikich upałów niż bakterii.
          Trzy lata temu byłam w Jordanii we wrześniu i było obłędnie gorąco smile)
    • kasia2705 w 5.mcu bylam w Kenii 04.07.07, 21:05
      Mimo wielu glosow o rzekomym braku rozsadku udalam sie do Kenii bedac w 5.mcu
      ciazy. Wielokrotny lot i 2 tygodnie w tropikach plus safari okazaly sie swietna
      przygoda, "ostatni gwizdek" przed powiekszeniem sie rodziny...teraz nie byloby
      juz tak latwo. Oczywiscie spelnione byly pewne warunki - ja czulam sie dosc
      dobrze (juz PRAWIE nie mialam mdlosci), ciaza rozwijala sie prawidlowo, po
      zmroku przebywalam tylko w pomieszczeniach zabezpieczonych przed komarami
      (malaria), nie wypilam nawet pol lyka wody/napoju nieznanego pochodzenia (nawet
      zeby mylam nowootwarta woda z butelki), jadlam tylko pewne rzeczy, zero
      surowizny, nabialu itp, no i duzo sie glaskalam po brzuszku smile
      Smialam sie, ze synka nazwe Toni Halik, ale zostal Olaf. Milych wakacji
      kasia
      acha, teraz planujemy rodzenstwo dla synka a jak juz sie uda to bedac w ciazy
      polece z Olafem w odwiedziny do kolezanki do atlanty, potem juz na prawde dlugo
      nie bedzie jak smile
      • martyna1985 kasia 05.07.07, 16:00
        ja tez ciagle slysze, ze jestesmy nieodpowiedzialni, w wiekszosci sa to osoby
        wlasnie z forum, ktore poronily badź nie mogą zajść w ciąże ( przy calym
        szacunku do nich) i mowia, ze robie błąd, ze wakacje moga poczekac itp. Ale
        skoro nasza ginekolog mi pozwala, to dlaczego nie? jakbym sie źle czula, albo z
        dzieckiem cos bylo nie w porzadku, oczywiscie nie pojade.
        • kasia2705 Re: kasia 05.07.07, 19:49
          Otoz to.
          ja sie baaaardzo dlugo i mocno zastanawialam nad tym wyjazdem i wspolnie z
          ojcem dziecka postanowilismy, ze moge jechac. Lekarz oczywiscie pierwszy
          wyrazil zgode, choc jak pisalam, musialam byc ostrozna. Kenia to nie Mikoszewo.
          Mam nadzieje, ze uda Ci sie urlop, ze wypoczniesz i nabierzesz sil na okres "PO
          NARODZINACH". Przyda sie wink
          • martyna1985 Re: kasia 05.07.07, 20:28
            Dzięki Kasiasmile Takie posty jak Twoje powracają nadzieję i myśl, że jednak nie
            jestem jakaś nienormalna wybierając się w "taką" podróż smile
            • fantaisie Re: kasia 05.07.07, 20:35
              Hejsmile
              Właśnie wróciłam z wakacji na Kreciesmile i było po prostu bosko! i co z tego, że
              były upały ponad 40st taki nam się trafił szałsmile siedziałam w morku, jadłam na
              tony owoców, dawno tak nie wypoczęłamsmile
              Mój lekarz nie widział żadnych przeciw, żebym pojechała wręcz odwrotnie namawiał
              mnie na tego typu wakacje!
              A i dodam tylko, że jestem po poronieniu...
              Życzę Ci wspaniałych wakacji!!!!
              Pozdrawiam
              • mocpytan artykuł na ten temat 06.07.07, 09:19

wakacje z brzuszkiem

babyonline.pl/ciaza_i_porod_jestem_w_ciazy_dowiedz_sie_wiecej_artykul,3280.html

czekamy na fasolkę

tak mniej więcej wyglądam
                • renia266 wakacje z brzuszkiem 06.07.07, 13:43
                  No to dziewczyny mnie pocieszyłyściesmile ja na przełomie sierpnia,września
                  planuje wakacje na Krecie, mam jednak małe obawy,bo bede wtedy 20 tygodniu
                  ciązy. Ale kreta wydaje mi sie dosc cywilizowana w porowananiu z Egiptem i
                  jezeli lekarz nie bedzie robil przeciwskazac to chyba pojedziemy.

Czy mozecie mi wyjasnić czy trzeba deklarowac ciąze w biurze podorzy, gdy
                  kupuje się wycieczkę samolotową? Skad w ogole biorą się te pytania linii
                  lotniczych? Czy lot samolotem ma jakiś negatywny wpływ na dziecko?

Renia
                  • mocpytan Re: wakacje z brzuszkiem 06.07.07, 15:22
                    nie musisz deklarować, dowiedz się jednak o możliwości ubezpieczenia od
                    rezygnacji jeśli kwota za wyjazd jest dla was ważna / spora.
                    My kupiliśmy, wcześniej upewniając się, że jeśli cokolwiek będzie się ze mną
                    działo [z dzidziusiem] to odwołamy wyjazd i dostaniemy zwrot kosztów.
                    Oczywiście w grę wchodzą tylko poważne zagrożenia [np pobyt w szpitalu], które
                    mam nadzieję, że nie wystąpią, ale w razie czego nie stracimy pieniędzy, a
                    jakby nie było jest to parę tysięcy.
                    • fantaisie Re: wakacje z brzuszkiem 06.07.07, 21:15
                      Ja też wykupiłam powiększone ubezpieczenie. W przypadku rezygnacji po prostu nie
                      traciłam pieniędzy, na szczęście nie było to potrzebne!

Renia266 ja byłam w 22tyg na Krecie i było super.
                      • kasia2705 Super ze jezdzicie dziewczyny :) 08.07.07, 08:32
                        Tym po zycze aby energia zakumulowana na wakacjach starczyla na jak najdluzej,
                        a tym przed - super urlopow smile
                        kasia
                        • martyna1985 i chyba nasz wyjazd odchodzi w zapomnienie 09.07.07, 12:03
                          dzis byłam na wizycie i swtierdzila pani u mnie twarda macicę sad Nie powinno
                          tak byc. teraz mam odpoczywac i dbac o siebie i maleństwo sadsadsadsad Jest mi
                          bardzo smutno, ale kazala przyjsc w kazdej chwili jak sie bedzie cos dzialo a
                          przed wylotem jeszcze dobrze mnie zbada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka