Dodaj do ulubionych

tygodnie ciazy

23.02.08, 16:21
Jak sie je liczy? Ostatnia miesiaczka 17 styczen, czyli 21 lutego minelo 5 tyg, na dzien dzisiejszy jest to 5 tyg i 2 dni, czyli jestem w piatym tyg, bo 5 sie skonczylo czy w 6 ktory sie zaczal?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • katarina000 Re: tygodnie ciazy 23.02.08, 16:29
      w piatym
      • lianis Re: tygodnie ciazy 23.02.08, 17:25
        Dzieki, wlasnie nie bylam pewna szczegolnie czytajac rozne publikacje w ktorych mowia ze od 5 tyg rozwija sie to czy tamto a od 6 cos tam innego.
        • kulka_ulka Re: tygodnie ciazy 23.02.08, 19:51
          5 tc i 2 dni? to ja mowilam, ze jestem w 6 tygodniu ciazy.
          to mi sie wydaje logiczne.
          • memphis90 Re: tygodnie ciazy 24.02.08, 12:52
            Nie, wiek ciąży liczy się w skończonych tygodniach/miesiącach, tak jak swój wiek
            podajesz w latach. Jak skończysz 30 lat, to nie opowiadasz, że masz 31, prawda?
            W ciąży jest tak samo, jak minie np. 7 tyg, to jesteś w 7tyg, jak minie 11, to w
            11, a jak 37, to w 37.

Druga sprawa- trzeba dokładnie czytać informacje na stronkach, bo tam często
            podają, co dzieje się w aktualnie rozpoczętym tygodniu, np. w siódmym
            (trwającym) tygodniu rozwoju kształtują się paznokkcie, a w ósmym powstaje
            podniebienie i język.
      • agulka1001 Re: tygodnie ciazy 23.02.08, 20:12
        lekarz bedzie sie posługiwał pojęciem 5tydz 2d,co oznacza,że
        skończyłas 5 tydz , leci Ci 6tydz
        • kulka_ulka Re: tygodnie ciazy 23.02.08, 20:20
          o, dokladnie tak smile
          • lianis Re: tygodnie ciazy 23.02.08, 20:38
            czyli ostatecznie co? moj maluch ma 2,5mm i zaczyna mu sie formuowac serduszko co pokazuje ksiazka w piatym tyg ciazy, czy tez ma 4mm i serduszko zaczyna bic co opisuja jako w 6tc?
            Wiem ze dociekam i na ostateczna date nie ma to wplywu ale jestem na etapie czytania wszystkiego co znajduje i lubie wiedziec dokladnie co i jak smile
            • kulka_ulka Re: tygodnie ciazy 23.02.08, 20:58
              Moim zdaniem jestes w 6 tygodniu. Ale co mu rosnie i ile ma
              milimetrów - daruj sobie. Przeciez i tak te wszystikie wyliczenia
              są "na oko" i nie mozna sie nimi tak przejmowac. A ONO rosnie sobie
              w swoim tempie.
              • lianis Re: tygodnie ciazy 23.02.08, 21:01
                no wlasnie tak tez myslalam smile ale ja to najchetniej bym zmierzyla... big_grin
                • memphis90 Re: tygodnie ciazy 24.02.08, 12:55
                  Jak pisałam- książki często piszą co dzieje się w aktualnie rozpoczętym
                  tygodniu. Np. trzeci tydzień opisuje zapłodnienie i wędrówkę przez jajowód,
                  czwarty tydzień mowi o implantacji i powstaniu listków zarodkowych. I najlepiej
                  tak to traktuj. Natomiast u ginekologa mówisz zawsze o pełnych, ukończonych
                  tygodniach- np. 5+4. Jesteś w piątym tygodniu, choć zawsze kusi, żeby podać już
                  bardziej zaawansowaną datę, prawda?
    • wuyu76 Re: tygodnie ciazy 29.02.08, 00:01
      Niesamowite, u mnie te same daty...smileByłaś już u ginekologa
      potwierdzić tygodnie ?
      • bania23 Re: tygodnie ciazy 29.02.08, 21:40
        Z tego co ja się dowiedziałam, to 5t i np.2 dni to skończonych 5 tygodni, ale
        jesteś w 6 tygodniu ciąży. Pamiętam jak lekarka mi tłumaczyła na
        miesiącach:nawet jak jest 1 października (a skończony wrzesień), to jest po
        prostu październik, a nie wrzesień i dzień. Oczywiście na wizytach u lekarza
        podaje się skończone tygodnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka