wow-300 08.07.08, 14:09 witam planujemy z mezem dziecko... czy ginekolog powinien dac mi skierowanie na zrobienie niezbednych badan, tzn. morfologie, toksoplazmoze, kile itp? nawet jesli pojde prywatnie? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
variuss Re: Badania przed ciążą 08.07.08, 14:22 Nie zaszkodzi zrobić sobie parę badań już teraz, ale gin niechętnie daja skierowania przed ciażą. Bedziesz musiała ładnie poprosić, albo samej zrobić na własny koszt bez skierowania. Przeciwciała zrób na różyczke, bo jak ich nie masz to jeszcze się zdążysz zaszczepić. Na toxo ani cytomegalię szczepionki nie ma, ale też warto sparawdzic, czy aktualnie nie przechodzisz którejś z tych chorób bo można je wyleczyć. Warto też zrobic cytologię przed zajściem, czy też posiew - wiele infekcji łatwiej sie leczy przed ciażą- potem nie wszystkie leki można stosować. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Badania przed ciążą 08.07.08, 15:18 przed ślubem musiałam zrobić badanie na toksoplazmozę, rózyczke i grupe krwi. jak ci wyjdzie pozytywny wynik na tokso, to zrób od razu badanie na awirnosć, żeby sprawdzic jak stara jest to toksoplazmoza. Oszczedzi to paniki w całym domu i olaboga toksoplazmoza. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Badania przed ciążą 09.07.08, 13:03 takie prawo francuskie. Trzeba przedstwawic min. zaświadczenie od lekarza, że sie wykonało badania, niezaleznie od wyniku. Nie chodzi o to, zeby wydawac zgode na slub tylko osobom zdrowym, tylko uswiadomic ewentualne problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
wow-300 Re: Badania przed ciążą 09.07.08, 08:50 ale czy bede musiala placic za te badania czy lekarz powinen dac mi skierowanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Badania przed ciążą 09.07.08, 09:33 jesli chodzisz do lekarza prywatnie to za badania bedziesz musiała zaplacic sama. jesli natomiast chodzisz panstwowo to PRAWDOPODOBNIE skierowania nie dostaniesz (ewentualnie na morfologie, mocz) bo wiadomo - na nic nie ma kasy!!! a badania sa drogie! lekarz moze i wspomni, ze warto zrobic takie badania - ale we własnym zakresie. w sumie poprosic o skierowanie mozesz - to akurat nic nie kosztuje ja przed pierwsza ciąza robiłam badania - tokso, rózyczka, oznaczałam grupe krwi - wszystko prywatnie. na choroby weneryczne i AIDS nie robiłam bo mój mąż systematycznie oddaje krew i miał aktualne badania wiec wyszłam z założenia ze skoro on ma negatywne wyniki to ja tez Odpowiedz Link Zgłoś
variuss Re: Badania przed ciążą 09.07.08, 12:46 No własnie, albo znajdziesz państwowego lekarza, który nie skapi na badaniach, albo za wszystko płacisz prywatnie. Jeżeli np mieszkasz w jakimś dużym miescie, moze sie skusisz na wykupienie abonamentu w jakimś prywatnym centrum medycznym, albo wykupienie ubezpieczenia typu "opieka medyczne" - chyba w pzu mają taką ofertę. Myśle ze warto, bo jak sie podsumuje wszystkie badania i wizyty u lekarzy to oplaca sie co miesiac płacić te np 50 zł za podstawowy abonament. Odpowiedz Link Zgłoś