Dodaj do ulubionych

Ciąża w jajniku.

10.07.08, 12:16
Witam .wczoraj byłam u ginekologa ,który stwierdził ciąże pozamaciczną
umiejscowioną w jajniku.40 godzin temu beta wyszła 42 ,obecnie 97.
Lekarz kazał czekać na rozwinięcie sytuacji ( ból intensywniejszy i wzrost
bety).Proszę powiedzcie jaki powinien być wzrost bety(owulacja była 22 czerwca)
Z góry serdecznie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • lilith76 Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 13:38
      Beta w ciągu dwóch dni powinna się podwajać. Jeśli przyrost jest mniejszy, to zły znak.

Zajrzyj jeszcze na to forum:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30293
    • lilith76 Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 13:40
      Ginekolog nie może zobaczyć ciąży w jajniku, on tylko nie widzi jej w macicy i na tym opiera myśl, że nie zeszła z jajowodu!
      Zarodek może się jeszcze pojawić.
      • memphis90 Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 14:29
        Oczywiscie, że ginekolog może zobaczyć pęcherzyk ciążowy w jajniku... Stanowi to
        o rozpoznaniu ciąży ektopowej. Gdyby jej w jajniku nie zobaczył, to by jej nie
        opisywał, szczególnie, ze 80% to ciąże jajowodowe, jajnikowa zdarza się naprawdę
        rzadko.
        • mjr5 Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 14:44
          Dokładnie tak lekarz to określił.Ciąża ektopowa.Mam nawet zdjęcia z usg
          -macica pusta dodatkowo w grubym strasznie endometrim (18 mm).A na lewym
          jajniku czarna duża plama.Dodatkowo ból prominiujący przez pachwine do uda.
          A lekarza w badaniu stwierdziła,że macica jest tak dziwnie przesunieta w
          lewo. Spytałam czy to jest możliwe że pęcherzyk zejdzie do macicy-nie.
          Wiecie co boję ,boję się jak będzie beta jutro i co dalej...
          • nglka Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 14:54
            Nie znam szczegółów rozpoznawania ciąży jajnikowej, dlatego nie chcąc wprowadzić
            w błąd nie będę pisać niczego, jako pewnik. Dodam tylko, że przez stosunkowo
            długi czas na jajniku pozostaje właśnie "czarna duża plama" po pęknięciu
            pęcherzyka Graafa i uwolnieniu komórki jajowej. Stąd gin np wie, z którego
            jajnika była owulacja przy ciąży. Zdaje mi się, że nie da się jednoznacznie i z
            całą pewnością stwierdzić ciąży jajnikowej na tak wczesnym etapie, jeśli gin
            widzi plamę a nie obecność pęcherzyka ciążowego.
            Beta jednak niska jak na trzeci tydzień po zapłodnieniu.
        • lilith76 Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 16:24
          Nie wiem wszystkiego, pomyliłam się z tym jajnikiem uncertain
    • mjr5 Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 15:30
      A co do bety to niby jest to wartość podwojona.
      Nie wiem czego powinnam się obawiać ,co powinno mnie zaniepokoić.Co dalej ...
      • nglka Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 15:34
        mjr5 napisała:

> A co do bety to niby jest to wartość podwojona.
        > Nie wiem czego powinnam się obawiać ,co powinno mnie zaniepokoić.Co dalej ...

To fakt, przyrost o dziwo prawidłowy mimo niskiej bety w ogóle.
        Czy na pewno owulacja była 22 czerwca, czy jest to wartość statystycznie
        obliczona a nie określona na podstawie obserwacji?
        Pytam, bo jeśli tę datę orzekł lekarz, bądź sobie obliczyłaś a nie stosujesz np
        NPR ani nie było monitoringu to możliwe, że do zapłodnienia doszło później
        (swoją drogą plemnik może pożyć do 7 dni w dobrych warunkach śluzowych więc i do
        zapłodnienia mogłoby wówczas dojść później mimo wcześniejszego stosunku).
        Wtedy można byłoby uznać, że wszystko jest ok (!)
    • variuss Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 15:33
      Może do zapłodnienia doszło poźniej niż myślisz i ciąża się jeszcze
      nie zagnieżdziła w macicy. Trzeba poczekać, a robienie badań tak
      wcześnie- sorrrrrrry- ale tylko sieje panikę, a do niczego nie
      prowadzi. Daj trochę czasu swojemu ciału.
      • mjr5 Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 15:39
        Jedyna mozliowśc -stosunek) w całym tym cyklu był 22 czerwca..nie było innej
        możliwości.A usg ,które widzi lekarz?
        • mjr5 Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 15:42
          I dodatkowo jeszcze taki ból promieniujący?! Zadnych innych objawów,anie temp
          ani biust ani parcie na pęcherz??
          • nglka Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 15:45
            mjr5 napisała:

> I dodatkowo jeszcze taki ból promieniujący?! Zadnych innych objawów,anie temp
            > ani biust ani parcie na pęcherz??

Mnie biust zaczął boleć w 20 tygodniu ciąży smile A powiększył się jakoś pod
            koniec pierwszego trymestru. O numer czy dwa. Wcześniej były objawy typowo
            okresowe: nudności, nerwowość, płaczliwość + jedyny ciążowy objaw: wymioty. Ale
            są osoby, których jedynym objawem ciąży jest poród.
            Temperaturę w ogóle odstaw na półkę bo zależy od przedwzrostowych, moja ciążowa
            temperatura wynosiła 36,4-36,6 a pod koniec II trymestru wróciła do normy i
            wynosi 35,9-36,2
        • nglka Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 15:42
          Ze stosunku 22 czerwca mogło dojść do zapłodnienia nawet 29 czerwca.
          USG określi wiek ciąży dopiero gdy będzie widoczny pęcherzyk ciążowy. Jeśli do
          zapłodnienia doszło później (co jest bardziej niż możliwe) to na wykrycie
          pęcherzyka na USG jest po prostu za wcześnie.
          • uccellino Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 15:47
            > Ze stosunku 22 czerwca mogło dojść do zapłodnienia nawet 29
            czerwca.

Najpóźniej 27. czerwca...
            • nglka Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 15:49
              uccellino napisała:
              > Najpóźniej 27. czerwca...

Plemniki w dobrym śluzie potrafią przeżyć do 7 dni, dlaczego więc najpóźniej
              27.06 (5 dni)?.
              • uccellino Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 16:05
                > Plemniki w dobrym śluzie potrafią przeżyć do 7 dni, dlaczego więc
                najpóźniej
                > 27.06 (5 dni)?.

Bo nigdy nie spotkałam się z info o 7 dniach, tylko zawsze o 5 smile)
        • glorcia Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 15:43
          beta by nie rosla przed zagniezdzeniem - tyle dodam. Poza tym
          trzymam kciuki, ze wszystko sie dobrze skonczy smile Kazdy jest inny,
          kazda ciaza jest inna.
          • mjr5 Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 15:49
            Nie wiem co mysleć...
            Spytałam lekarza czy to może się jeszcze przemieszczac i usłyszałam,ze nie...
            • mjr5 Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 15:53
              Z tego co rozumiem pojawienie się pozytywnej bety odnotowuje się już PO
              zagnieżdzeniu a nie gdy jajo wędruje?
              • nglka Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 15:55
                mjr5 napisała:

> Z tego co rozumiem pojawienie się pozytywnej bety odnotowuje się już PO
                > zagnieżdzeniu a nie gdy jajo wędruje?

Tak.
                Do zagnieżdżenia dochodzi między 6 a 12 dniem po owulacji (nigdy nie wiesz kiedy
                to będzie u Ciebie, czy 6go czy 12go dnia). Po tym czasie beta zaczyna szybki
                przyrost.
                • mjr5 Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 15:57
                  Czyli to co widzi lekarz to zagnieżdżone jajo w jajniku?
                  • nglka Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 16:00
                    To, co widzi lekarz, to najprawdopodobniej ślad po uwolnionej komórce jajowej a
                    o ciąży ektopowej wnioskował zapewne z podanej daty zapłodnienia 22 czerwca a
                    nie potencjalnego stosunku z możliwością późniejszego zapłodnienia.
                    CHYBA, że wyraził się jasno, że widzi pęcherzyk na jajniku.
                    Niektórzy lekarze, jak napisała Lilith, szybko wyrokują o ciąży ektopowej nie na
                    podstawie tego, co widzą (pęcherzyk na jajniku) ale tego, czego nie widzą (brak
                    pęcherzyka w macicy).
                    A jeśli do faktycznego zapłodnienie doszło później niż odbył się stosunek, to na
                    widoczność jakiegokolwiek pęcherzyka, gdziekolwiek - może być po prostu za wcześnie.
                    Ciągnięcie jajnika o niczym nie przeświadcza. Mnie też ciągnął i dźgało w
                    podbrzuszu - i to tak, że wzięłam polopirynę (nie wiedząc, że jestem w ciąży). W
                    zasadzie wszystko co opisujesz to objawy subiektywne. Objawem, który mógłby
                    martwić byłaby np widoczność krwi wewnątrz, nieustające plamienia.
                  • alicja0000 Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 17:38
                    Bardzo mi przykro z tego powodu ale nie licz, że tą ciążę uda się uratować.
                    Najgorsze w tym wypadku to dawanie Tobie nadziei. Ciąża ektopowa może występować
                    zarówno w jajniku, jamie brzusznej, jajowodzie, szyjce macicy. Pęknięta ciąża
                    ektopowa to zagrożenie dla Twojego życia. Konieczna będzie laparotomia (otwarcie
                    jamy otrzewnej).
        • variuss Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 15:58
          Odczekaj trochę i idz do innego lekarza!
          Już tu były opisywane przypadki większych pomyłek lekarskich, a w
          tak wczesnej ciąży na prawde łatwo o to.

O czasie od stosunku do zapłodnienia juz ci pisały dziewczyny, więc
          bardzo możliwe że twoja ciąża jest młodsza niż myślisz.
          • madziuchna23 Re: Ciąża w jajniku. 10.07.08, 16:46
            ża wcześnie by widzieć pęcherzyk ciążowy, to dopiero 18 dni od samego
            współżycia, a gdzie czas na zapłodnienie, zagnieżdżenie. Nie, stanowczo za
            wcześnie. Beta powinna przyrastać nie mniej niż 66% na 48 godzin, ale dobrze
            przyrastająca beta nie jest gwarantem prawidłowej ciąży-niestety. NA razie nie
            ma nawet sensu iść do innego lekarza bo on raczej też niewiele zobaczy, gdzieś
            tak za dwa tygodnie. Rób sobie betę i porównuj czy rośnie, bólami się nie
            przejmuj bo na początku ciąży mogą takie być, natomiast musisz mieć świadomość,
            że jeżeli to ciąża pozamaciczna to najpóźniej do 6 tygodnia trzeba ją usunąć bo
            może dojść do krwotoku wewnętrznego.
            Przepraszam, że tak z grubej rury, wierzę, że to wszystko za wcześnie i jak
            następnym razem będzie usg to pęcherzyk będzie w macicy. Jakbyś bóle miała
            bardzo ostre, takie prawie do złamania to nie czekaj tylko jedź do szpitala
    • pandziksa Re: pęcherzyk widac od bety 1000 lub 1500 10.07.08, 23:17
      więc to co widział lekarz to nie był pęcherzyk ciązowy choćby na
      głowie stanął!! Mogo to być ciałko żółte lub ciałko żółte krwotoczne
      na jajniku z którego była owulacja. Mam takie obrazki z usg i to
      jest czarna plama na jajniku łudząco przypominajca pęcherzyk
      ciązowy. Poczekaj monitoruj betę i nie daj się baranowi!!! Może boli
      cię jajnik bo ciało żółte jest krwotoczne to się zdaża.Gdyby beta
      rosła nieprawidłow lub wzrastała i spaDAŁA NA PRZEMIAN to mogłoby
      wskazywać na cp. teraz czekać i iśc do innego lekarza na dobre usg
      ale dopiero chyba przy becie 1000. Owulacja mogła być później.
      wnioskować mogę , ze teraz jesteś około 18 dni po owu. Około 14 dni
      po standardowa beta to około 100. Wystarczy, żebyś zaszła w ciąże 4
      dni później a plemniki tyle żyja i juz masz odpowiedni poziom
      bety!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka