Dodaj do ulubionych

Immunoglobulina anty Rd D przy grupie krwi Rh -

29.12.03, 09:09
Czy ktos kto ma grupe RH- mial w 28 tygodniu ciazy profilaktyczny zastrzyk
na przeciwciala?
agnieszka
agaz@acn.waw.pl
Obserwuj wątek
    • boston46 Re: Immunoglobulina anty Rd D przy grupie krwi Rh 29.12.03, 12:15
      ja też mam Rh-, immunoglobulinę dostaje się po urodzeniu dziecka (jeżeli ma +)
      w ciągu 72 h. pozdrawiam.
      • mima3 Re: Immunoglobulina anty Rd D przy grupie krwi Rh 29.12.03, 16:17
        Obecnie na zachodzie podaje sie pacjentkom z grupą krwi Rh- dodatkowo
        profilaktycznie zastrzyk w 28 tygodniu, u nas niektorzy lekarzae tez stosuja
        te profilaktyke np. Dr.Roszkowski z Inflanckiej.
        Wiem ze sa tez przeciwnicy wsrod lekarzy, dlatego chcialabym sie upewnic co
        jest lepsze.
        pozdrawiam
        agnieszka
    • kj74 Re: Immunoglobulina anty Rd D przy grupie krwi Rh 29.12.03, 16:25
      Ja mam B Rh- mąż A Rh+ i żadnego zastrzyku nie dostałam. Wiem, że dostanę po
      porodzie.
      Pozdrawiam
      Kasia i 30T maleńka
      • johanna2 Re: Immunoglobulina anty Rd D przy grupie krwi Rh 29.12.03, 18:20
        Czesc jestem obecnie w trzeciej ciazy i w kazdej dostalam zastrzyk w czasie i
        zaraz po porodzie.Ten zastrzyk daje sie pomiedzy 28-30 tyg. ciazy i zaraz po
        porodzie.Pozdrawiam
        • mima3 Do Johanny 29.12.03, 20:55
          Mam prosbe czy moglabys podac informacje kto w Warszawie robi taki zastrzyk?
          nazwisko lekarza? w jakim szpitalu? bede bardzo wdzieczna.
          pozdrawiam
          agnieszka
          agaz@acn.waw.pl
          • johanna2 Re: Do Johanny 02.01.04, 18:26
            Witam tego ci nie moge powiedziec bo nie mieszkam w warszawie tylko w Niemczech
            i tutaj daja sami o nic nie musialam sie upominac.Moze spytaj sie twojego
            lekarza on powinien to wiedziec.Pozdrawiam
            • winia5 Rh- 02.01.04, 21:13
              Witam,
              ja też mam grupę ARh-, a mój mąż ARh+. Moja gin powiedziała, że ok 30 tygodnia
              zrobimy odczyn Coombsa, i podejmie dycyzje, czy nie podamy zapobiegawczo
              immunoglobuliny. Wiem, że normalnie podaje się zaraz po porodzie, po zbadaniu
              krwi dzidziusia, ale w czasie ciązy też nie ma żadnych przeciwwskazań, to nawet
              profilaktycznie zabezpiecza przed przeciwciałami.
              pozdrawiam
              Ania i 24tBrzuszek
              • andzka3 Re: Rh- 02.01.04, 22:30
                No wlasnie ja tez dostane ten zastrzyk niedlugo,bo jestem w drugiej ciazy,w
                pierwszej nie dostalam,bo nie bylo potrzeby,a teraz juz tak.
                Rowniez mieszkam w Niemczech i lekarz mi juz mowil,ze ten zastrzyk mnie czeka.
                Pozdrawiam
                • amikino Re: Rh- 02.01.04, 23:06
                  Mi równiez zapowiedziano taki zastrzyk dopiero po porodzie....
                  • mima3 Re: Rh- 03.01.04, 13:23
                    Widze ze w Niemczech poprostu bezdyskusyjnie lekarze podaja profilaktycznie
                    szczepionke a w pOlsce narazie tylko jeden lekarz u ktorego bylam z tym
                    problemem powiedzial ze podaje immunoglobulione anty Rh D pacjentkom,
                    pozostali uwazaja ze jesli nie ma w ciazy krwawienia i zadnych problemow oraz
                    przeciwciala sie nie wytworzyly to nie trzeba podawac bo ten zastrzyk ma
                    uboczne skutki, i co mam robic? nadal nie wiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka