mima3 29.12.03, 09:09 Czy ktos kto ma grupe RH- mial w 28 tygodniu ciazy profilaktyczny zastrzyk na przeciwciala? agnieszka agaz@acn.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boston46 Re: Immunoglobulina anty Rd D przy grupie krwi Rh 29.12.03, 12:15 ja też mam Rh-, immunoglobulinę dostaje się po urodzeniu dziecka (jeżeli ma +) w ciągu 72 h. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mima3 Re: Immunoglobulina anty Rd D przy grupie krwi Rh 29.12.03, 16:17 Obecnie na zachodzie podaje sie pacjentkom z grupą krwi Rh- dodatkowo profilaktycznie zastrzyk w 28 tygodniu, u nas niektorzy lekarzae tez stosuja te profilaktyke np. Dr.Roszkowski z Inflanckiej. Wiem ze sa tez przeciwnicy wsrod lekarzy, dlatego chcialabym sie upewnic co jest lepsze. pozdrawiam agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
kj74 Re: Immunoglobulina anty Rd D przy grupie krwi Rh 29.12.03, 16:25 Ja mam B Rh- mąż A Rh+ i żadnego zastrzyku nie dostałam. Wiem, że dostanę po porodzie. Pozdrawiam Kasia i 30T maleńka Odpowiedz Link Zgłoś
johanna2 Re: Immunoglobulina anty Rd D przy grupie krwi Rh 29.12.03, 18:20 Czesc jestem obecnie w trzeciej ciazy i w kazdej dostalam zastrzyk w czasie i zaraz po porodzie.Ten zastrzyk daje sie pomiedzy 28-30 tyg. ciazy i zaraz po porodzie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mima3 Do Johanny 29.12.03, 20:55 Mam prosbe czy moglabys podac informacje kto w Warszawie robi taki zastrzyk? nazwisko lekarza? w jakim szpitalu? bede bardzo wdzieczna. pozdrawiam agnieszka agaz@acn.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
johanna2 Re: Do Johanny 02.01.04, 18:26 Witam tego ci nie moge powiedziec bo nie mieszkam w warszawie tylko w Niemczech i tutaj daja sami o nic nie musialam sie upominac.Moze spytaj sie twojego lekarza on powinien to wiedziec.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
winia5 Rh- 02.01.04, 21:13 Witam, ja też mam grupę ARh-, a mój mąż ARh+. Moja gin powiedziała, że ok 30 tygodnia zrobimy odczyn Coombsa, i podejmie dycyzje, czy nie podamy zapobiegawczo immunoglobuliny. Wiem, że normalnie podaje się zaraz po porodzie, po zbadaniu krwi dzidziusia, ale w czasie ciązy też nie ma żadnych przeciwwskazań, to nawet profilaktycznie zabezpiecza przed przeciwciałami. pozdrawiam Ania i 24tBrzuszek Odpowiedz Link Zgłoś
andzka3 Re: Rh- 02.01.04, 22:30 No wlasnie ja tez dostane ten zastrzyk niedlugo,bo jestem w drugiej ciazy,w pierwszej nie dostalam,bo nie bylo potrzeby,a teraz juz tak. Rowniez mieszkam w Niemczech i lekarz mi juz mowil,ze ten zastrzyk mnie czeka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amikino Re: Rh- 02.01.04, 23:06 Mi równiez zapowiedziano taki zastrzyk dopiero po porodzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
mima3 Re: Rh- 03.01.04, 13:23 Widze ze w Niemczech poprostu bezdyskusyjnie lekarze podaja profilaktycznie szczepionke a w pOlsce narazie tylko jeden lekarz u ktorego bylam z tym problemem powiedzial ze podaje immunoglobulione anty Rh D pacjentkom, pozostali uwazaja ze jesli nie ma w ciazy krwawienia i zadnych problemow oraz przeciwciala sie nie wytworzyly to nie trzeba podawac bo ten zastrzyk ma uboczne skutki, i co mam robic? nadal nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś