06.09.10, 21:09
Czy któreś z Waszych dzieci chodzi na szachy w przedszkolu? Mój synek w zeszłym roku nie chodził na żadne dodatkowe zajęcia, w tym roku - jako czterolatek - chciał wybrac sobie coś z oferty przedszkola i padło właśnie na zajęcia szachowe. Ja nie mam pojęcia o tym sporcie, choć im więcej czytam, tym więcej widzę plusów.
A jakie są Wasze doswiadczenia?

Pozdrowionka,
Tusia
Obserwuj wątek
    • krolowanocy Re: szachy 06.09.10, 22:00
      Szachy dla czterolatka? Wydaje mi się to dziwnym sportem dla tak małego dziecka, ja bym wolała dla takiego młodego człowieka karate, taniec, coś w tym rodzaju, zdecydowanie ruchowego. Ale jak on taki "myśliciel" i lubi kombinować, to może spróbować, chociaż mam wrażenie, że dla tak małego dziecka, to prowadzący takie zajęcia musi być świetny, żeby dzieci cokolwiek skumały, nawet dla dorosłych to trudna gra.

Zaznaczam, że to jest moja taka luźna opinia, nie znam żadnego dziecka, które by chodziło na szachy w przedszkolu. I nie sądzę, żeby znalazło się takich dużo, raczej pogrzeb po forach poświęconych grze w szachy, tak jak tutaj:
      forum.chessnet.pl/thread-76.html
      • ewa_mama_jasia Jestem za 07.09.10, 08:40
        Mój sam zaczął w domu o szachach, dostał szachownicę, mąż go w wolnych chwilach uczy - mąż zna tylko podstawy, a ja nic smile Podobno szachy rozwijają logikę i uczą myślenia.
        • tusia-mama-jasia Re: Jestem za 08.09.10, 21:32
          > Mój sam zaczął w domu o szachach, dostał szachownicę, mąż go w wolnych chwilach
          > uczy - mąż zna tylko podstawy, a ja nic smile Podobno szachy rozwijają logikę i u
          > czą myślenia.

Ano właśnie też tak czytałam tu i ówdzie, że to wielce korzystna zabawa. Jak się rozkręcą zajęcia to się podzielę wrażeniami wink
      • tusia-mama-jasia Re: szachy 08.09.10, 21:31
        > , ja bym wolała dla takiego młodego człowieka karate, taniec, coś w tym rodzaju
        > , zdecydowanie ruchowego.

Tak, tak, ruchowe też są, jasne że to najważniejsze na tym etapie - mają w ramach normalnych zajęć obowiązkowych rytmikę, klanzę, gimnastykę korekcyjną, po przedszkolu jako jedyne popołudniowe zajęcia mamy basen, oprócz tego bardzo dużo łazimy /tacy z wyboru niezmotoryzowani maniacy długich spacerów i górskich wędrówek wink/. Miałam tu na myśli coś z tych pozaruchowych - mając wybór między angielskim, plastyką i szachami zrobił taki wybór smile

> Zaznaczam, że to jest moja taka luźna opinia, nie znam żadnego dziecka, które b
        > y chodziło na szachy w przedszkolu. I nie sądzę, żeby znalazło się takich dużo,
        > raczej pogrzeb po forach poświęconych grze w szachy, tak jak tutaj:
        > forum.chessnet.pl/thread-76.html

Dzięki za linka smile
        • agulka04 Re: szachy 09.09.10, 12:14
          Warto spróbować - jak będzie mu się podobać i będzie dobry prowadzący to szybko się nauczy. Moją córkę nauczyłam grać w szachy jak miała ok. 5 lat - chociaż w sumie gramy rzadko, woli wracaby. Dzieci szybko łapią zasady takich gier.
    • mariolka55 Re: szachy 09.09.10, 12:53
      mój grawink
      jako 4 latek w warcaby,potem się nauczył w szachy
      uczy go starszy kuzyn i z nim gra
      nosi je czasami do przedszkola i szuka chętnych do grania
    • joakal Re: szachy 09.09.10, 15:58
      moja córka zaczęła przygodę z szachami w wieku 3 lat (właśnie w przedszkolu - sama się zapisała na zajęcia)
      na początku nie jest to sama gra, tylko zapoznawanie z figurami, poznawanie zasad (w formie zabawy), prowadzący musi się wykazać naprawdę dużymi zdolnościami pedagogicznymi smile
      w wieku 4 lat wystartowała po raz pierwszy w turnieju i całkiem nieźle sobie poradziła
      teraz gra już całkiem nieźle
      polecam takie zajęcia dla dzieci
      • bogusia1231 Re: szachy 10.09.10, 20:33
        Patrząc na datę urodzenia spokojnie możesz zapisać, mój Janek (pół roku młodszy) ma jeszcze problemy z załapaniem o co chodzi....
        • grzalka Re: szachy 17.09.10, 19:59
          synek chodził w zeszłym roku (jako 5-latek) i całkiem fajnie się nauczył grać, w tym roku też chce chodzić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka