iszb 08.03.11, 15:29 będę dozgonnie wdzięczna za wszelakie opinie/informacje na temat tego przedszkola z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomeks76 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 09.03.11, 08:32 ...jest bardzo dobre. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
iszb Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 09.03.11, 15:43 bardzo dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
patpat3m Przedszkole 416 Wilanów 15.03.11, 14:37 Witam serdecznie, W roku 2011/2012 będzie stworzona tylko 1 grupa 3 latków - jeżeli się tam Państwo dostaną to najlepszy wybór. Dyrekcja ; bardzo prężna , konkretna, miła / bardzo dobry zarządca. Panie nauczycielki te co poznałam - w większości młoda kadra, ale z pozytywnym nastawieniem (wydaje mi sie ze jest to również zasługa dyrekcji), dużo różnych zajęć. Budynek i sale: oczywiście wszystko nowe, sale kolorowe, przestronne, brak dywanów (kurz), bardzo czysto - mój syn jak wraca to mam wrażenie ze był z wizyta w szpitalu. Te dzieci z grupy, które znam, chodzą tam bardzo chętnie. Kuchnia - dziecko nie narzeka oraz nie miał nigdy żadnych niestrawności. Moje dziecko zostało przeniesione z Gubinowskiej z uwagi na odległość przedszkola 416 od domu. Gubinowska tez polecam, sprawdzona kadra, od tego roku na szczęście nowa dyrekcja, ogólnie zadbane, ale nie takie kolorowe jak na Sytej. Powodzenia . Odpowiedz Link Zgłoś
organza18 Re: Przedszkole 416 Wilanów 05.03.12, 13:49 podciągam temat - przeprowadzamy sie do wilanowa i chcemy swoja 3ke dzieci przeniesc wlasnie do tego przedskzola, czy ktos cos moze powiedziec w temacie? bardzo bede wdzieczna za wszelkie uwagi i komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: Przedszkole 416 Wilanów 29.05.12, 08:37 "mój syn jak wraca to mam wrażenie ze był z wizyta w szpitalu" Moje kondolencje. Moja córka z wizyty w szpitalu wróciła z pleśniawkami i stanem zapalnym żyły. "dziecko nie narzeka oraz nie miał nigdy żadnych niestrawności" Budujące. To jedynie niestrawność jest argumentem przeciw? A nie. Jeszcze "nie narzeka". Ale ja w ogóle znam wybitnie mało dzieci, które narzekają. Bo albo jedzą bez szemrania, albo plują z wrzaskiem. Poza tym bardzo mnie ciekawi ta grupa 1 - 3latków. Przedszkole dla roczniaków? Eeee... Wcale Twój wpis nie wygląda na reklamę Ludzie, czy Wy się czasem zastanawiacie? Sformułowania typu "jeżeli się tam Państwo dostaną to najlepszy wybór" biją po oczach jako reklama. Rodzice tak nie piszą. I rzadko kiedy polecają placówki, w których nie mieli/nie mają dzieci. Co rodzic z Sytej może wiedzieć o kompetencjach kadry z Gubinowskiej, skoro nie ma powodów tam chodzić? Albo o wadach poprzedniej i zaletach obecnej dyrekcji? Toż trzeba by było idioty, żeby się nie zorientował w kryptoreklamie. A przecież wykupienie sobie reklamy nie kosztuje kroci. Odpowiedz Link Zgłoś
wilu5000 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 06.03.12, 19:00 Powiem krótko.Bylem dziś na tzw. Dniach otwartych.Takiej ściema- nie widziałem dawno! Pomijam fakt,ze spotkanie przypominało zebranie tych , którzy się już nie dostali.Wiekszosc rodziców już "powiedziała"Panią dyrektor, która słynie z przyjmowania dzieci spoza listy ( mam konkretny przykład dziecka, które było na jednym z ostatnich miejsc rezerwowych a pózniej nagle przeskoczylo i dostało się). Teraz merytorycznie : "w naszym przedszkolu żeby maja tylko straszaki"- to cytat p.Dyrektor. Zajęcia dodatkowe trwają 15 min, gdyż ,jak stwierdziła p.Dyrektor dptrzyletnie dzieci nie potrafią się skupić.Dodam,ze Moj trzylatek uwielbia rytmike w swoim przedszkolu i po 30 min- nie chce wyjść! Rytmika np jest zaraz po obiedzie- super pomysł.Do 13.00 nie ma żadnych zajęć!Ktos zapytał ,jak radzą sobie z dziećmi,które nie chcą "lezakowac"-wszystkowiedzaca p.dyrektor odpowiedziała "Nie ma takich".Ja znam, Znam rownież córkę przyjaciół, która po pól roku w tym przedszkolu "dorobila się" dwóch ubytkow!Duzych! Obecnie ma 2 plomby i jest w stałym kontakcie z dentysta, gdyż nie ma szczęścia i nie chodzi do "starszakow".Generalnie rozmowa z p.Dyrektor przypominała rozmowę znudzonego mentora ze przedszkolakami!Dodam,ze "teorie" gloszone przez te Panią- najpierw mnie wyprowadzili z równowagi, pózniej już tylko smieszyly. Dodam,ze jestem absolwentem pedagogiki,pracowałem z dziećmi w wieku 3-8 lat ,więc jakieś pojęcie mam.Tu odniosłem wrażenie,ze ta placówka rządzi się swoimi prawami, które są pozbawione sensu.Tyle. pozdrawiam odważnych... Odpowiedz Link Zgłoś
miszek23 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 06.03.12, 22:51 A ja osobiście znam osobę której dziecko się tam nie dostało a ona jest samotną matką. To kto w takim razie ma szansę się tam dostać. Ciekawe prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
wilu5000 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 07.03.12, 10:01 Cóż dostją się Ci , którzy owiedzą Panią dyrektor i " odpowiednio" pogadają... Odpowiedz Link Zgłoś
maryska122 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 28.05.12, 20:50 Witam, Bardzo zaniepokoiły mnie wpisy niektórych z Was. Moje dziecko chodzi drugi rok na Sytą i jestem z tego powodu bardzo zadowolona. Ktoś, kto się wypowiada na temat rekrutacji i nie ma o tym zielonego pojęcia to - współczuję … głupoty. Jeśli się czegoś nie wie, to trzeba - zanim się zacznie komentować - zapoznać się najpierw z tematem (WYJAŚNIAM: REKRUTACJA PRZEBIEGA DROGĄ ELEKTRONICZNĄ I SYSTEM PRZYJMUJE DZIECI WEDŁUG PUNKTACJI. DYREKTOR NIC NIE MOŻE W TEJ CZĘŚCI A PRZEDSZKOLE TEŻ NIE JEST Z GUMY! - jeśli chodzi o prezentację w wykonaniu przedszkolaków (widziałam, więc mam prawo do opinii) wypadła najlepiej właśnie z Przedszkola nr 416 - do p. . wilu5000 - jeśli rzeczywiście jest pan pedagogiem to mam tylko nadzieję, że moje dziecko takiego nie spotka na swojej drodze edukacyjnej (mam nadzieję że nigdy nie uczył pani i nie będzie uczył dzieci czytać i pisać bo byłoby to tragiczne w skutkach). A tak w ogóle czy czytał Pan to wszystko co pan napisał?????. Odnośnie zebrania na Sytej - to nie było zebranie (była na nim moja sąsiadka) tylko oglądanie przedszkola i dyrektorka odpowiadała na pytania rodziców. Nie wiem, czego Pan oczekiwał? Kawy i ciastek? Mycie zębów? Proszę Pana to obowiązek rodziców aby dopilnować dzieci w tym zakresie! A może jeszcze by Pan chciał dziecko odebrać wykąpane i po kolacji? Długość zajęć tzn. czas ich trwania to nie wymysł żadnej z dyrektorek tylko po prostu - metodyka wychowania przedszkolnego drogi Panie - podobno pedagogu???????!!!!! Skompromitował się Pan a ja cieszę się, że nie spotkamy się jako rodzice w przedszkolu mojego dziecka. - Do p. miszek23 - rzeczywiście, jeśli taka samotna mama nie mogła potwierdzić swojego samotnego rodzicielstwa na papierze, to może i się nie dostała. Ja znam takie które twierdzą że są samotne bo ich mężowie pracują od rana do nocy… Pozdrawiam wszystkich K.K. (zadowolona z Sytej mama 4-latka) Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 29.05.12, 08:54 "mam nadzieję że nigdy nie uczył pani i nie będzie uczył dzieci czytać i pisać bo byłoby to tragiczne w skutkach" Tu się muszę zgodzić. Tyle, ze pedagog nie uczy polskiego. Acz taki sposób pisania podważa wiarygodność autora w zakresie ukończenia jakichkolwiek studiów... "Mycie zębów? Proszę Pana to obowiązek rodziców aby dopilnować dzieci w tym zakresie!" W przedszkolu? Czyli po każdym posiłku dzieci mają lecieć i dopilnowywać? A przedszkolanki w tym czasie będą miały przerwę na papierosa, czy co? No i koniecznie trzeba rozbudować łazienki, żeby się ci rodzice razem z dziećmi tam zmieścili... "Długość zajęć tzn. czas ich trwania to nie wymysł żadnej z dyrektorek tylko po prostu - metodyka wychowania przedszkolnego" W przypadku zajęć dydaktycznych. I może jednak 20 minut, nie kwadrans. Rytmika jednakowoż powinna chyba trwać dłużej. Poza tym przyznasz, ze to nie jest narzucone odgórnie. U Józefitek we Wrocławiu na przykład dzieci mają słuchać czytanych bajek przez 40 minut. 3 - 4latki. To dla odmiany ja uważam za paranoję. "Ja znam takie które twierdzą że są samotne bo ich mężowie pracują od rana do nocy…" Ja znam takie, które przestają być samotne dopiero wtedy, jak mąż pójdzie w diabły. To jest argument na co? Odpowiedz Link Zgłoś
pro5 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 21.11.12, 14:06 Nie znam tego przedszkola osobiście, ale niestety miałam przyjemność rozmawiać z panią z sekretariatu przy gabinecie pana dyrektora i ... muszę przyznać, że to jakaś nie poważna osoba śmiejąca się przez telefon jak jakaś nastoletnia panienka i nie potrafiąca odpowiedzieć na zadawane jej podstawowe pytania ... no ale nie ma to jak kompetentna kadra Odpowiedz Link Zgłoś
techbudex Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 21.11.12, 14:58 pro5 napisał(a): > Nie znam tego przedszkola osobiście, ale niestety miałam przyjemność rozmawiać > z panią z sekretariatu przy gabinecie pana dyrektora To chyba jakaś podpucha. Po pierwsze od zawsze jest tam pani dyrektor a nie pan dyrektor, po drugie przy gabinecie pani dyrektor jest gabinet pani wicedyrektor a nie żaden sekretariat. Reszta to Twoja subiektywna opinia. Ja nigdy nie mialem kłopotów z panią kierownik gospodarczą bo pewnie o niej piszesz jako o pani z sekretariatu. Odpowiedz Link Zgłoś
iszb Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 07.03.12, 13:32 jako że ja zaczęłam ten temat to wtrącę coś od siebie dostanie się do przedszkola państwowego w Wilanowie jeżeli nie jest się "samotną" matką graniczy z cudem lub opiera się jedynie na "przyjaźni" z paniami dyrektorkami... po miesiącu od rekrutacji elektronicznej zostało jeszcze parę miejsc w tym przedszkolu (nie zgłosiły się dzieci z ożeczeniami) i te miejsca zostały rozdane wedle uznania pani dyrektor. Nawet prosto w twarz zostało mi powiedziane że preferowane są dzieci z zawad a miasteczno wilanów i stary wilanów ich nie obchodzi (nie wiem dlaczego dyrekcja uważa że to przedszkole jest tylko dla zawad?!!!!!)... gmina wilanów nie bardzo chce reagować w tej sprawie mimo że do tej pory wybudowali w wilanowie TYLKO 3 przedszkola więc ciężko tu mówić o rejonizacji!!!! rok temu moje dziecko nie dostało się nigdzie (no cóż... jesteśmy "tylko" pracującym małżeństwem) więc byłam zmuszona posłać dziecko do prywatnego przedszkola na wilanowie... życzę wszystkim żeby w tegorocznej rekrutacji mieli więcej szczęścia niż ja miałam Odpowiedz Link Zgłoś
iszb Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 07.03.12, 13:37 ups miało być "z orzeczeniami" Odpowiedz Link Zgłoś
organza18 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 19.04.12, 09:32 witam, czy ktos ma moze juz jakies info o przyjeciu/nie przyjeciu dziecka do przedszkola na sytej? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nikki-ttaa Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 19.04.12, 16:15 Witam, po zalogowaniu na stronę edukacja.warszawa.pl można się już dowiedzieć czy dziecko się dostało. Moje na szczęście tak, ale jestem samotną matką z Zawad Odpowiedz Link Zgłoś
gonzuu [...] 01.05.12, 21:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
maryska122 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 28.05.12, 20:58 Witam, Bardzo zaniepokoiły mnie wpisy niektórych z Was. Moje dziecko chodzi drugi rok na Sytą i jestem z tego powodu bardzo zadowolona. Ktoś, kto się wypowiada na temat rekrutacji i nie ma o tym zielonego pojęcia to - współczuję … głupoty. Jeśli się czegoś nie wie, to trzeba - zanim się zacznie komentować - zapoznać się najpierw z tematem (WYJAŚNIAM: REKRUTACJA PRZEBIEGA DROGĄ ELEKTRONICZNĄ I SYSTEM PRZYJMUJE DZIECI WEDŁUG PUNKTACJI. DYREKTOR NIC NIE MOŻE W TEJ CZĘŚCI A PRZEDSZKOLE TEŻ NIE JEST Z GUMY! - jeśli chodzi o prezentację w wykonaniu przedszkolaków (widziałam, więc mam prawo do opinii) wypadła najlepiej właśnie z Przedszkola nr 416 - do p. . wilu5000 - jeśli rzeczywiście jest pan pedagogiem to mam tylko nadzieję, że moje dziecko takiego nie spotka na swojej drodze edukacyjnej (mam nadzieję że nigdy nie uczył pani i nie będzie uczył dzieci czytać i pisać bo byłoby to tragiczne w skutkach). A tak w ogóle czy czytał Pan to wszystko co pan napisał?????. Odnośnie zebrania na Sytej - to nie było zebranie (była na nim moja sąsiadka) tylko oglądanie przedszkola i dyrektorka odpowiadała na pytania rodziców. Nie wiem, czego Pan oczekiwał? Kawy i ciastek? Mycie zębów? Proszę Pana to obowiązek rodziców aby dopilnować dzieci w tym zakresie! A może jeszcze by Pan chciał dziecko odebrać wykąpane i po kolacji? Długość zajęć tzn. czas ich trwania to nie wymysł żadnej z dyrektorek tylko po prostu - metodyka wychowania przedszkolnego drogi Panie - podobno pedagogu???????!!!!! Skompromitował się Pan a ja cieszę się, że nie spotkamy się jako rodzice w przedszkolu mojego dziecka. - Do p. miszek23 - rzeczywiście, jeśli taka samotna mama nie mogła potwierdzić swojego samotnego rodzicielstwa na papierze, to może i się nie dostała. Ja znam takie które twierdzą że są samotne bo ich mężowie pracują od rana do nocy… Pozdrawiam wszystkich K.K. (zadowolona z Sytej mama 4-latka) Odpowiedz Link Zgłoś
wilu5000 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 29.05.12, 00:04 Do Maryska122 Sznowna pani! Po pierwsze: Pani agresywny i napastliwy ton daje świadectwo nie tylko Pani kultury wypowiedzi ale także "jak bardzo jest Pani zadowolona". Zadowolony człowiek logicznie punktuje argumenty osoby,z którą dyskutuje-nie obrażając jej. Na tym polega kultura dyskusji! Po drugie: Od spotkania ,nie oczekuję kawy i ciasteczek ale rzetelnych informacji-a takich zabrakło! Ton, jakim Pani dyrektor odpowiadała na "niewygodne pytania" oraz ,jakim nakazała po spotkaniu sprzątać (ponoć gościom) -salę, daleki był od klturalnego i ewidentnie określał z kim mamy do czynienia. Swoją drogą dlaczego Pani zabiera głos na temat tego "oglądania przedzskola".Nie rozumiem, jak dorosły człowiek może zabierać głos na temat spotkania, na którym nie był! Po trzecie: Nie oczekuję umycia i położenia dziecka spać po kolacji,ale nawyki higieniczne powinny być kształtowane i wpajane od małego i przedszkole,jako placówka wychowawcza winna wspomagać w tym rodziców!Obejrzałem 10 przedszkoli i tylko w tym poinformowano,że zęby myją tylko "starszaki"! Po czawrte: Zasady metodyki zmieniają się szybciej niż Pani się spodziewa. I nie muszę znać dokładnych wytycznych czasowych dotyczących zajęć. Swoją drogą moje dziecko mając 3 lata uczestniczy w takowych i trwają one 30 min! Jeśli uważa Pani,że 15 min wystarczy-gratuluję! Po piąte: Co do sposobów tzw.rekrutacji -nie wypowiadam się więcej gdyż ujawnienie Pani pewnych faktów-wiązałoby się z zadenuncjowaniem znanych mi osób. Zachęcam do poczytania wpisów osób,które mimo wielu przesłanek nie dostały się. Po szóste: Co do zdań typu ", że moje dziecko takiego nie spotka na swojej drodze","mam nadzieję że nigdy nie uczył pan"- ignoruje, jako napastliwy bełkot! Jak można nie znając człowieka -próbować Go obrazić? Wstyd . Swoją droga dyskusja nie dotyczyła "Pani zadowolenia" z przedszkola tylko rekrutacji. Nie wiem więc, dlaczego Pani zabiera głos. Jeśli tak bardzo Panią męczą liczne zarzuty należało wypowiedzieć się tylko w sprawach rekrutacji Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamcia07 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 19.06.12, 21:07 i dzięki takim wpisom-opiniom na pewno będzie łatwiej... Odpowiedz Link Zgłoś
moli30 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 03.08.12, 23:01 Ja osobiście polecam przedszkole 416 na Sytej, moje dziecko chodziło tam jako pięciolatek w pierwszym roku działalności przedszkola . Wcześniej córka uczęszczała do prywatnego, niby dwujęzycznego , drogiego przedszkola w Wilanowie . Na tle prywatnego przedszkola przedszkole na Sytej wypadło super pod każdym względem. Przede wszystkim dużo przestrzeni, duże kolorowe sale, czyściutko, bardzo dobre, domowe jedzenie, Panie przynajmniej w naszej grupie przesympatyczne, pomysłowe i przede wszystkim lubiące dzieci , dużo fajnie przygotowanych przez nauczycielki imprez artystycznych z udziałem dzieci. Dostałam się normalnie, bez żadnych znajomości i kilku moich znajomych także... Podsumowując bardzo fajne, normalne przedszkole gdzie jest dobra atmosfera a nie typowy biznes jak to ma miejsce w większości placówek prywatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
techbudex Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 10.09.12, 20:02 Przedszkole jest OK. DUUUży parking, nie ma problemu z podwiezieniem dziecka "pod schody" nawet ok 8-30. 9.00 kiedy jest najwiekszy przypływ dzieci. Docenia sie to zwłaszcza zimą albo gdy pada deszcz. Za plecami przedszkola jest Orlik z którego można korzystać. Przedszkole jest nowe, przestronne co widać i czuć. Młoda kadra nauczycielska która sie stara. Dyrektorka to konkretna osoba która to czy owo potrafi załatwić w Dzielnicy a to sie liczy. Moja pociecha jest tam już 3 rok i jestem bardzo zadowolony. W pierwszy roku dość długo były wolne miejsca. Po tym jak sie rozniosło że to dobre przedszkole dostać sie jest dużo trudniej. W tym roku na 1 grupę 3 latków uzbierało sie podań o przyjęcie na prawie 2 grupy. Piszę o podaniach "uprzywilejowanych" czyli samotna matka itp wiec trudno w takiej sytuacji mówić o normalnych przyjęciach. Mam nadzieje że moje drugie dziecko też trafi na Sytą. Odpowiedz Link Zgłoś
dellfinia Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 12.03.14, 16:04 Przestrzegam. Odradzam. To przedszkole pięknie wygląda z zewnątrz, wewnątrz też nie jest źle ale niestety brakuje w nim tego co najważniejsze - serca i odpowiedniego podejścia dla dziecka. Przedszkole występuje cały czas z pozycji "łaski" i ma się wrażenie, że trzeba za wszystko ciągle przepraszać, niczego nie chcieć, niczego nie wymagać i dziękować, dziękować, dziękować, że się do tego przedszkola dostało. Dzieci sprowadzane są do jednego wzoru na "idealnego przedszkolaka" - idealnego czyli wygodnego dla Pań i bieda tym, które przejawiają jakiekolwiek "odchylenia" od normy. "Indywidualne podejście" jest tam wyrażeniem kompletnie nieznanym, a wręcz gorszącym. Dzieci od najmłodszych lat upodabnia się do jednego wzorca, już tak małym istotom wciskając do głowy bzdurę - "masz robić tak, bo wszyscy robią tak". Czego byłam niejednokrotnie świadkiem. Akademie przywołują na myśl czasy jakby się wydawało dawno niemodnego komunizmu. Tu nie jest ważne, by dzieci miały frajdę, by dobrze się bawiły, a rodzice mieli frajdę obserwując ich szczęście. Tu ważne jest by program został wykonany równo i w 200% i żeby dzięki temu Panie przedszkolanki dobrze wypadły. Przedszkole z wyglądu nowoczesne, niestety z kompletnie przestarzałym, krzywdzącym i prymitywnym podejściem do dziecka. Gorąco odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
pascalek Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 14.03.14, 10:16 A można poprosić o więcej szczegółów? Wybraliśmy to przedszkole jako pierwszego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
1aneczka-78 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 20.03.14, 12:27 Ja nie mam na razie nic do powiedzenia o tym przedszkolu, ale za to mam takie samo wrażenie jak wilu5000, że do tego przedszkola dostają się dzieci których rodzice 'odpowiednio się o to postarali'. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenar14 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 27.03.14, 15:26 O, widzę duże niezadowolenie i rozgoryczenie... No cóż, są przecież prywatne przedszkola, które mają indywidualne podejście do dzieci, które mają - jak to napisała Delfinia - jakieś "odchylenia od normy". A tak na marginesie, mam nadzieję, że zrezygnowałaś z takiego nie fajnego przedszkola i znalazłaś inne? (Hurrra! Jedno miejsce wolne więcej!!!) Mam zupełnie inne spostrzeżenia niż Ty (moje dziecko chodziło w pierwszym roku jego istnienia). Teraz liczę, że moje młodsze dziecko dostanie się również na Sytą. Wszystkich zainteresowanych działaniami przedszkola odsyłam do "mądrych" i nie sfrustrowanych Rodziców. Sfrustrowanym polecam zmianę placówki. A tak na marginesie, to nie słyszałam, nawet z opowieści nie mówiąc o własnych wspomnieniach z dzieciństwa, żeby w "czasach jakby się wydawało dawno niemodnego komunizmu" nauczycielki występowały wspólnie z dziećmi na uroczystościach, czy też same organizowały występy teatralne dla dzieci (to wiem od aktualnych Rodziców przedszkolaków> Pozdrawiam wszystkich trzymających kciuki za swoje dzieci - w gorącym okresie rekrutacji! Odpowiedz Link Zgłoś
madzias122 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 28.03.14, 23:20 Mój syn już trzeci rok chodzi do przedszkola na Sytej i mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że polecam je każdemu. I niech sfrustrowany pan nie namawia rodziców do pisania negatywnych opinii, a jeśli sam nie jest zadowolony to niech przeniesie swoje dzieci do innego przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
dellfinia Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 30.03.14, 09:42 Już odpowiadam Pani, która nie zrozumiała porównania do "dawno niemodnego komunizmu". Nie chodziło mi Proszę Pani o to, że Panie występują, tylko o to, że Panie przygotowują dzieci do występu dlatego ważne dla nich jest jak wypadły - jako panie które przygotowywały program, droga Pani. Nie jest istotne, czy dzieci się dobrze bawią, komfortowo czują, tylko czy wszystko jest robione na komendę. Wszelkie objawy spontaniczności i zabawy, które wykraczają poza program są fe. Ale to tylko jeden z przejawów tego co w tym przedszkolu jest nagminne - czyli traktowania dziecka jako kolejny numerek i odpowiadania na wszystko tekstem "no tak, ale przecież w grupie jest 25 dzieci..." Jak wynika z Pani niezrozumienia są tacy, którzy traktują sprawę nazwijmy to "z grubsza". Moim zdaniem przedszkole to nie przechowalnia, z którego odbiera się dziecko, to coś więcej, a przedszkole nr 416 to w mojej opinii właśnie taka przechowalnia, której celem jest dotrwać do 17.30 i unikać krępujących pytań "jak minął dzień". Odpowiedz Link Zgłoś
annap-1978 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 31.03.14, 09:54 Dellfinia twoje podejście jest bardzo egoistyczne. Gdy ty odbierasz swoje dziecko z przedszkola jest ono już pod twoją opieką, natomiast w sali nadal są inne dzieci (bo w grupie nie jest tylko twoje dziecko, ale 25 dzieci) które nadal pozostają pod opieką nauczycielki i za których bezpieczeństwo ona odpowiada. I jako rodzic nie chciałabym, żeby mojemu dziecku coś się stało, dlatego że ty chcesz usłyszeć relację z całego dnia. Nie wierzę, że dla pani jest to nie wygodne pytanie, bo panie zawsze chętnie mówią chociaż kilka zdań, a jeśli nawet czasem usłyszę: "przepraszam, muszę wrócić do dzieci" - to tylko dobrze o nich świadczy. Ja każdego dnia po odbiorze dziecka poświęcam swój czas na rozmowę i ono samo opowiada mi o swoim dniu w przedszkolu a ja o całym dniu w pracy. Tak się buduje relacje i więź. Natomiast jak chcę zweryfikować te opowieści ze stanowiskiem pani to umawiam się po godzinach jej pracy w grupie i nigdy nie spotkałam się z odmową takiego spotkania. Wręcz przeciwnie, obie panie bardzo się cieszą widząc, że chcę z nimi współpracować i bardzo rzeczowo, na spokojne opowiadają mi jak dziecko funkcjonuje w grupie, jakie ma zdolności i nad czym należy popracować. Może czasem trzeba zrozumieć tą drugą stronę a nie myśleć tylko o sobie. A jak chcesz codziennie usłyszeć relację z całego dnia to może zatrudnij niańkę i pozostaw swoje dziecko w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenar14 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 01.04.14, 16:06 O ile wiem, to dzieci przygotowuje się do życia w grupie, w klasie i w końcu do funkcjonowania w społeczeństwie. Wszędzie istnieją jakieś zasady. Tej spontaniczności, o której Pani pisze - nie wyobrażam sobie na co dzień. Spontanicznie można też przecież ugryźć kogoś w ucho... A z tego co wiem, to właśnie dzieci decydują o wyborach tematów badawczych, które potem Panie realizują (Jeśli Pani dziecko rzeczywiście chodzi do tego przedszkola, to zapewne Pani to wie) Co do uroczystości, widziałam ich kilka w innych placówkach... Może Pani tez powinna zobaczyć, jak jest gdzie indziej. Cały czas mam nadzieję, że Pani dziecko zwolniło miejsce na Sytej... Odpowiedz Link Zgłoś
pascalek Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 02.04.14, 10:01 Dziękuję za podzielenie się wrażeniami. Jeśli dla autorki negatywnej opinii największym problemem jest to, że występy dzieci na uroczystościach odbywają się według przygotowanego wcześniej programu, a nauczycielka przy okazji odbierania dziecka nie zdaje szczegółowej relacji, cóż... Nie czuję się tym jakoś specjalnie zniechęcony, z mniej więcej tych samych powodów, które już tu zostały wymienione Występów już się naoglądaliśmy, i w przedszkolu, i w szkole, a z opisów nie przypuszczam, żeby w tym przedszkolu jakoś specjalnie różniły się na niekorzyść. O ile wiem, na spotkaniu przy okazji dnia otwartego dyrektor przedszkola m.in. uprzedzała o tym, żeby podczas odbierania dziecka nie spodziewać się dłuższej rozmowy, bo nauczycielka ma w tym czasie pod opieką pozostałe dzieci z grupy i nie może ich kosztem poświęcić całej uwagi jednemu rodzicowi. Nie wiem, czy nie padło nawet słowo "zakaz" ale jak tu ktoś napisał wyżej, pewnie wszystko zależy od zdrowego rozsądku i sytuacji w danej chwili. Tak że pozostaje czekać na wyniki rekrutacji Odpowiedz Link Zgłoś
marek896 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 02.04.14, 12:32 Jestem ojcem jednego z dzieci uczęszczających do tego przedszkola i ja akurat zgadzam się i rozumiem, co "delfinia" ma na myśli. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad przeniesieniem dziecka do żłobka prywatnego ponieważ mam podobne refleksje, jeśli chodzi o brak indywidualnego podejścia do dziecka. Mam również podobne refleksje jeśli chodzi o termin "przechowalnia". Często, a właściwie zawsze, kiedy odbieram dziecko zastaje ten sam obraz - każde dziecko, sobie po kątach sali stara się samo sobą jakoś zająć. Kiedyś, kiedy byłem po syna wcześniej, w ciągu dnia - zastałem taki sam obraz. Czy naprawdę nie można jakoś zorganizować tego czasu? Mam też zastrzeżenia, jeśli chodzi o sposób traktowania rodzica i po prostu pewnych braków w kulturze osobistej jednej z pań... Porównując relacje znajomych, których dziecko chodzi do przedszkola prywatnego moje relacje wypadają słabo. Rozumiem, pewnie nie można mieć takich samych, czy podobnych wymagań, może i tak... Pewnie 25 osób w grupie może być odpowiedzią na wszystko i tyle i trzeba się z tym pogodzić. Z rzeczy, które jeszcze mnie zastanawiają to dlaczego dzieci nie mogą myć zębów, tak jak to się ma we wszystkich przedszkolach o jakich wiem. Czy też dlatego, że dzieci jest za dużo w grupie??? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenar14 Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 09.04.14, 09:42 Czy to znaczy, że zwolni się jeszcze jedno miejsce? Super! Nie rozumiem tych z Was, którzy biadolą, obiecują przeniesienie dziecka do innego przedszkola (o, tu padło nawet że do złobka???) ... i nic z tym nie robią. Mycie zębów??? A czy Twoje dziecko umie jak należy umyć ręce? To prawda, że wiele przedszkoli reklamuje się, że dzieci myją zęby. Tak naprawdę, to dzieci bawią się szczoteczkami, myją nimi umywalki, jedzą pastę... A przecież po umyciu zębów trzeba jeszcze dokładnie umyć tę szczoteczkę. Kto niby ma to robić??? Pani wychowawczyni??? A co w tym czasie z innymi dziećmi??? Czy Twoje dziecko myje samo zęby w domu? Ciekawe! Jeśli ma być "byle jakość" to lepiej żeby jej nie było. Dopilnowanie dziecka, żeby umyło zęby rano i wieczorem - to obowiązek rodzica. Panie z przedszkola nie są od tego, żeby wyręczać, tylko żeby wspomagać... Tak mi się zdaje... Co do przechowalni, to z tego co mówiła pani dyrektor na spotkaniu w marcu, to zajęcia są organizowane w tzw. "podstawie programowej" (jestem mądra bo zajrzałam na stronę internetową), czyli do godz. 13:00, a i w tym czasie aż 2 godz. muszą być przeznaczone na zabawy dowolne... A tak na koniec - to szczerze współczuję. Podobno z przedszkola można zrezygnować w każdym momencie... Odpowiedz Link Zgłoś
focia Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 18.04.14, 15:09 Moje dziecko chodzi tam od września. I mam ambiwalentne odczucia. Z jednej strony - fajnie, nowoczesne, miłe i sympatyczne Panie, prężna Rada Rodziców, z drugiej... Mycie zębów - myślę, że nikt nie wymaga aby dziecko samo dokładnie umyło zęby w wieku 3 lat Ale nawyki kształtować trzeba Jedzenie - gdyby tylko osunąć z jadłospisu słodkie płatki, Monte, Kubusie - byłoby super. Te dodatki jednak są dość irytujące Problemy kadrowe - w jednej z grup od września były już 4 panie, szuka się kolejnej... Dla maluchów takie zmiany są dość niekomfortowe, dla rodziców także. Problemy z przepływem informacji - uzyskanie informacji co się działo w ciągu dnia z dzieckiem jest obarczone sporą ekwilibrystyka, czasem opierającą się o Panią dyrektor. Odpowiedz Link Zgłoś
stiwenek Syta 18.09.15, 11:29 Mój syn po paru dniach w tym przedszkolu zaczął się jąkac i jeszcze wiele wiele innych rzeczy o których nie będę pisał. Jako pieciolatek chodził juz do innego przedszkola, był zawsze bardzo zadowolony, chętnie chodził. Niestety jak przeniosłem go tutaj zaczęły się problemy, teraz za swoją złą decyzję płacimy wizytami u psychologa, logopedy. Ot co można narobić dziecku. Niestety kadra jest fatalna. Nie ma dyskusji z Paniami jak i słyszałem z Panią dyrektor. Dopiero po czasie dowiedziałem się od innych rodziców ile fatalnych opinii jest o tym przedszkolu, ile rodziców zabrało swoje dzieci z tamtąd podczas roku. Z obserwacji wynika ze jeśli masz dziecko silne charakterem to sobie poradzi, jeśli wstydliwe, spokojne to narobicie sobie problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
melbadoobs Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 05.12.16, 14:13 Witajcie wszyscy rodzice Niebawem przenosimy się na Sytą. Mamy córeczkę obecnie ma niemalże 2 lata. Jak czytam opinie w tym wątku forum, myślę - szkoda, bo na piechotę czy na rowerze można by tam chodzić... Czy może jest ktoś, kto odświeży ten wątek swoimi opiniami? Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
pascalek Re: przedszkole nr 416 ul. Syta 123 Warszawa-Wila 09.02.17, 14:48 Witam, po 2.5 roku mogę powiedzieć, że jestem zadowolony. Przedszkole ładne i nowoczesne, wychowawczyni ta sama od początku - młoda i całkiem prężna. Dziecko nie miało problemów z adaptacją, przy jedzeniu (wyjątkowo wybredny niejadek) panie okazywały dużo cierpliwości i zaowocowało to otwarciem się na całkiem sporo potraw, o których jedzeniu początkowo nie było mowy. Sporo aktywności typu wycieczki czy teatrzyki dzięki radzie rodziców, występy na okazje typu Dzień Babci. O zajęciach w środku dnia się nie wypowiadam, bo mnie tam wtedy nie ma ale dziecko mówi często że "znowu te karty pracy", więc coś tam robią. Nie ma też problemów z umówieniem się na dyżur i spokojnym porozmawianiem o dziecku. Jadłospis i plan pracy dla grupy można sprawdzić na stronie przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś