Dodaj do ulubionych

Zapisy do przedszkola....Porażka

15.03.11, 13:45
Od dziś są zapisy do naszego przedszkola. Mąż od razu po otwarciu przedszkola poszedł po formularz zgłoszeniowy. I co się okazało? Córka jest wpisana na 24 miejscu.
Mąż się pyta, jakim cudem, skoro jest trzeci czy czwarty w kolejce. Pani dyrektor się tylko uśmiechnęła. A ja właśnie się dowiedziałam od koleżanki, że Znajome Pani Dyrektor ( w tym dziecko tej mojej znajomej) zostały zapisane już w piątek!!!! Bez kolejki, po prostu po znajomości.
A ja, głupia i naiwna sądziłam, że wszystkie dzieci mają równe szanse...
U Was emamy też tak jest???
Obserwuj wątek
    • analist73 Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 15.03.11, 14:03
      U nas pierwsze zbierają karty zgłoszeniowe od dzieci chodzących, potem od pozostałych, po czym przyjmują prawie wszystkich. Wyłączając np. 2 -latki, dzieci które zostały zapisane po terminie (no chyba że były 5-latkami i był ważny powód dla którego nie zostały zapisane w terminie). Niestety odbywa się to kosztem stworzenia dużych grup, bo nie da się stworzyć więcej grup.
    • zebra12 Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 15.03.11, 17:52
      To nie macie punktów? Kto pierwszy ten lepszy? 24 miejsce nie jest przecież odległe.
    • iwoniaw Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 15.03.11, 18:46
      Nie, u nas tak nie ma. I nie, nie wszystkie dzieci mają równe szanse. Najpierw zbierane są deklaracje i formularze od dzieci już chodzących do przedszkola (kontynuacja w tej samej placówce jest praktycznie zapewniona), a następnie przez cały miesiąc przyjmowane są formularze reszty chętnych. Kolejność zgłoszenia nie ma żadnego znaczenia, można przynieść formularz w ostatnim dniu i się dostać, jeśli ma się więcej punktów niż inni.
    • solaris31 Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 15.03.11, 20:13
      z punktami wcale nie jest lepiej. u nas w tym roku sa po raz pierwszy, i jak zobaczyłam tabelkę punktową, to mną zatelepało uncertain

dzieci rodziców samotnych / w tym pseudosamotnych, którzy zyją ze sobą w jednym domu , a nie maja tylko ślubu - jak choćby mój braciszek, bo tak mu wygodnie/ dostają na wstępie aż 20 punktów. dziecko dwojga pracujących rodziców - tylko 5. a dziecko , którego jeden z rodziców nie pracuje, dostaje aż 4 punkty.

innych punktów uzbierać się nie da, ani za bliskie miejsce zamieszkania, ani za nic innego - i w ten sposób dzieci z pełnych rodzin praktycznie szans na przedszkole nie mają. a jeśli już - to niemalże iluzoryczne.

juz nie wiem, co gorsze - uznanie dyrekcji czy chore punkty uncertain
      • martinkowa Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 15.03.11, 20:41
        Jezu, jakie punkty? U nas jest zwykły kwestionariusz. Fakt, córka jest na 24 miejscu na....25 dzieci. A jak znam życie to pewnie jeszcze jakiegoś znajomego wcisną. A lista 4-latków była zamknięta po 2 godzinach.
        • solaris31 Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 16.03.11, 08:34
          no widzisz - właśnie takie punkty, z którymi teoretycznie dziecko rodziców pracujących nie ma szans na przedszkole z dzieckiem rodzica samotnego sad

dzieci osób samotnych przyjmowałabym na pniu, od ręki, od zaraz - ale samotnych naprawdę. natomiast niepohamowaną złość budzi we mnie postawa mojej niebratowej, która wprost mówi, że jej jest tak wygodnie - mieszka z moim bratem, ślubu nie mają, więc jest niby samotna, ale ma lepsze rozliczenie podatków i wstęp do przedszkola bez problemu.

a przecież samotna nie jest confused

moje dziecko za pracujących rodziców nazbierało 5 punktów. na żadne inne nie ma szans, bo nie korzystamy ani z pomocy społecznej, ani nie jesteśmy rodziną wielodzietną, tylko klasyczną 2+2. nie mamy więc szans żadnych na przebicie 20 punktów dziecka osoby samotnej, w tym niby samotnej.

tak czy inaczej - zyczę powodzenia!
          • sueellen Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 16.03.11, 21:42
            Nie ma obowiazku wstepowania w zwiazki malzenskie. Sama jestem antymalzenska.
            • solaris31 Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 17.03.11, 08:35
              skoro jesteś anty, to zrezygnuj z tych 20 punktów.
              • sueellen Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 20.03.11, 10:35
                ale dlaczego?
                • agus-ka Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 28.03.11, 21:20
                  bo nie jesteś samotna?
    • osa551 Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 16.03.11, 09:30
      U nas są zapisy przez net niezależne od dyrekcji przedszkola i "punkty za pochodzenie", tzn dzieci "rodziców samotnie wychowujących" mają z automatu więcej szans.
      • klub_mamy_i_malucha Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 16.03.11, 21:27
        Mamy naszych przyszłych przedszkolaków w większości są na listach rezerwowych do przedszkoli państwowych.

A to dlatego, ze pracują, mają męża, mieszkanie i wiele innych elementów, które są nisko punktowane... To jakiś jeden wielki żart. Tym bardziej, że przedszkola prywatne narzucają kosmiczne ceny za czesne malucha. 1500 wpisowego i 1500 miesięcznie?

Kogo na to stać...
    • lelija05 A propos samotnych matek 16.03.11, 09:51
      Jak to później w praktyce wygląda, gdy po dziecko "samotnej" matki przychodzi codziennie tatuś dziecka, do przedszkola również je odprowadza i cała dzielnica wie, że razem sobie mieszkają?

No a dziecko oczywiście dostało się do przedszkola przy pomocy dodatkowych punktów, jako dziecko samotnej matki.
      • solaris31 Re: A propos samotnych matek 16.03.11, 10:02
        niestety system naboru tego nie zobaczy. a jeśli dyrektor nie może interweniowac, to takie dziecko się dostaje do przedszkola bez problemu.

a uczciwi rodzice, pozostający w związku i oboje płacący podatki w tym także na przedszkole, muszą się niestety bujać z własnym problemem uncertain

tyle właśnie są warte punkty na rekrutacji i ta cała elektroniczna rekrutacja.
        • lelija05 Re: A propos samotnych matek 16.03.11, 10:20
          Za każdym razem gdy widzę artykuły na temat naszej kiepskiej przyszłości emerytalnej, bo jest za mało dzieci i należy coś z tym zrobić, to krew mnie zalewa i cholera bierze.
          Ok, naróbmy sobie dzieci, każdy po 8.
          I co dalej? Gdzie te przedszkola i żłobki?
          Żeby trzeba było oszukiwać, by dziecko się dostało do przedszkola?
          Jestem w takiej sytuacji, że mogłabym tak zrobić, ale kurcze no nie mogę, nie umiem i już.
          • solaris31 Re: A propos samotnych matek 16.03.11, 10:31
            to jest złożony temat niestety i nie taki prosty.

trzeba zacząć od tego, kto i kiedy polikwidował dobrą połowę przedszkoli. nieprawdą jest, że nie były potrzebne, dzieci było więcej niz obecnie, a dzisiaj w duzym mieście mieć miejsce w przedszkolu to niemal jak szóstka w totka uncertain

samorządom się nie opłaca prowadzenie przedszkoli, bo muszą za nie same płacić - subwencji nie ma. a powinna być, bo edukacja przedszkolna jest dzisiaj obowiązkowa dla pewnej grupy dzieci. jaki idiota będzie dokładał do przedszkola ze swojego budżetu? sterowanie powinno być nie samorządowe, ale panstwowe - z subwencja choćby. a tak - samorządy likwidują i przedszkola, i szkoły, bo im się to nie opłaca. czysta, chora ekonomia.

w naszym przedszkolu rodzice się rozwiedli tylko po to, żeby mieć dojście do przedszkola i lepsze rozwiązania podatkowe - sa na tyle durni, że się tym chwalą na prawo i lewo uncertain i tacy nie powinni tych 20 punktów dostać i koniec. dla mnie rodzic samotny to mieszkający samodzielnie bez drugiej połowy , ewentualnie z pozbawieniem praw rodzicielskich. wtedy faktycznie opieka spoczywa tylko na jednym z rodziców. ale jak to weryfikować?

ja juz nieraz na swojej uczciwości się przejechałam. no ale co poradzę - też inaczej nie umiem sad
            • lelija05 Re: A propos samotnych matek 16.03.11, 10:42
              Podsumowując, jak zwykle chodzi o pieniądze.
              Jak sobie pomyślę o kwietniu, to ściska mnie w żołądku z nerwów, niby można sobie wybrać jeszcze dwa przedszkola, tylko szkoda, że te najbliższe znajdują się na największych miejscowych osiedlach, więc żadna to pociecha, że jak się dziecko nie dostanie do lokalnego, to może będzie miejsce w pozostałych. Bo na pewno nie będzie.
        • majka003 Re: A propos samotnych matek 20.03.11, 14:11
          U nas też są zapisy przez net.i to komputer przyznaje punkty. jesli dziecko osoby samotnej dostanie się do przedszkola to musi to potwierdzić np. wyrokiem sądowym lub aktem notarialnym-innej mozliwości nie ma oraz aktem ur dziecka,gdzie jest notatka o nazwisku ojca czy była rozprawa o ustalenie ojcostwa,itp.Jest to kategorycznie przestrzegane.
      • sueellen Re: A propos samotnych matek 16.03.11, 22:05
        A jak to wyglada kiedy po malucha przychodzi babcia albo dziadek bo matka mieszka z rodzicami? Ojciec moze byc nieznany, w wiezieniu, nie zyc, ale czy kobieta jest samotna?

To jest nieweryfikowalne, bo moze zyc z partnerem, z rodzicami a moze z kolezanka, dzielic mieszkanie z zueplnie nieznajomymi z przypadku, czy w jeszcze innej konfiguracji. Do wyboru do koloru.
    • lilka69 skoro chcesz uczestniczyc w tej farsie 16.03.11, 10:46
      panstwowych przedszkoli to co sie dziwisz?
      • martinkowa Re: skoro chcesz uczestniczyc w tej farsie 16.03.11, 14:11
        Proszę, lilka69, Ty już nic więcej nie pisz.
        Dziewczyny, ale to jest paranoja. Jak mam wrócić do pracy skoro dziecko nie dostanie się do przedszkola?Chociaż ciągle mam nadzieję, że jednak się uda. A co się tyczy tych "samotnych" rodziców: mam koleżankę, która na moje pytanie czy zamierzają się z chłopakiem pobrać, odpowiedziała: a po co? mam zagwarantowane przedszkole i jakieś dodatki z Mopsu!
        Ręce opadają....
        • neeje Re: skoro chcesz uczestniczyc w tej farsie 16.03.11, 20:09
          U mnie w mieście przy zapisach do przedszkola są punkty za samotne rodzicielstwo tylko w wypadku kiedy drugi rodzic nie żyje, jest pozbawiony praw rodzicielskich lub przebywa w więzieniu - widocznie da się to sprawdzić. Są też dodatkowe punkty w przypadku inwalidztwa rodzica oraz za uczęszczanie rodzeństwa do wybranego przedszkola. Rodzice pracujący dostają więcej punktów niż bezrobotni. Ogólnie system wydaje mi się dość sprawiedliwy, chociaż ubiegłoroczne zapisy do przedszkola wspominam nerwowo...
          • kkokos Re: skoro chcesz uczestniczyc w tej farsie 16.03.11, 21:58
            > U mnie w mieście przy zapisach do przedszkola są punkty za samotne rodzicielstw
            > o tylko w wypadku kiedy drugi rodzic nie żyje, jest pozbawiony praw rodzicielsk
            > ich lub przebywa w więzieniu (...) Ogól
            > nie system wydaje mi się dość sprawiedliwy,

no szaleńczo sprawiedliwy. tatuś bezkontaktowy, ale nie siedzi w więzieniu, więc traktują matkę jak pełną rodzinę. ojciec założył drugą rodzinę i mieszka w sąsiednim mieście, ale tej pierwszej rodziny nie katował, więc nikt nie widział powodu pozbawiać go praw rodzicielskich - więc też matkę należy traktować jak pełną rodzinę. rzeczywiście, bardzo sprawiedliwy system.
          • agus-ka Re: skoro chcesz uczestniczyc w tej farsie 28.03.11, 21:26
            A wiesz jak tak naprawdę wygląda pozbawienie praw rodzicielskich do praie 3-latka? W większości przypadków jest to prawie niemożliwe.
            Nie uważam więc żeby taki system rekrutacyjny był sprawiedliwy
        • lilka69 Re: skoro chcesz uczestniczyc w tej farsie 17.03.11, 20:42
          pisze dalej bo watek zalozylas na forum publicznym smile

rozumiem, ty czujesz sie lepsza niz kolezanka bo jestes "zamozniejsza"- nie bierzesz pieniedzy z mopsu, ponad to konkubina nie jestes-masz meza!

• martinkowa Re: skoro chcesz uczestniczyc w tej farsie 17.03.11, 21:35
            Jakbym czuła się zamożniejsza, to posłałabym dziecko do prywatnego przedszkola.
            Ja chcę wrócić do pracy, jeśli się córa nie dostanie to po ptakach.
            A koleżanka niby samotna matka, dziecko się do przedszkola dostanie, ale nie chce iść do pracy, bo się Jej to "nie opłaca".
            To po cholerę pcha dziecko do przedszkola???
            • martinkowa Re: skoro chcesz uczestniczyc w tej farsie 17.03.11, 21:38
              I żeby było jasne. Nie generalizuję. Są samotne matki (lub ojcowie), którym się to przedszkole należy. Znam takie osoby i szczerze Je podziwiam. Ale są osoby, które to po prostu wykorzystują.
              • lilka69 Re: skoro chcesz uczestniczyc w tej farsie 17.03.11, 22:01
                jak to w zyciu...niesprawiedliwie. jak akurat parcia na panstwowe nie mialam. i nie klamalam.
            • lilka69 Re: skoro chcesz uczestniczyc w tej farsie 17.03.11, 22:00
              bo do przdszkola teoretycznie kazde dziecko ma prawo sie dostac, nie tylko pracujacych rodzicow. przedszkole ma sluzyc ROZWOJOWI a nie byc przechowalnia.
              • martinkowa Re: skoro chcesz uczestniczyc w tej farsie 18.03.11, 12:39
                Przynajmniej raz się z Tobą zgadzamsmile
    • lolinka2 Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 16.03.11, 21:35
      ja się szczęśliwie dwukrotnie przez systemy przebiłam (każdorazowo tą samą metodą - nie uczestnicząc w rekrutacji szalonej marcowej, tylko we wrześniu idąc do upatrzonego przedszkola, a potem jako dziecko "już chodzące" szły dalej...) a teraz się biję w tyłek piętami, bo moja córka musi w tym roku iść na przygotowanie przedszkolne (2006) smile
    • mathiola Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 16.03.11, 22:06
      Wszędzie tak jest.
      Naiwnością byłoby myśleć, że jest inaczej.
      • mathiola a w ogóle to dzisiaj 16.03.11, 22:12
        poszłam po kwestionariusze dla moich młodych 5-latków tegorocznych zerówkowiczów.
        I dowiedziałam się, że jest w naszym mieście cyrk z dymem, bo zerówka jest nadal jedna i ta sama (plus te przedszkolne dla dzieci kontynuujących), a dzieci do zerówki w tym roku nie 400 a 800. Samorządy mają sobie z tym same poradzić, ale nie wiadomo do końca jak - rozciągnąć budynek?
        Już nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć co z tego wyniknie.
    • monia_kondrat od kiedy zapisywac dziecko do przedszkola 18.03.11, 13:20
      witam mam pytanie dotyczące posyłania dziecka do przedszkola.kiedy nalezy zapisac dziecko tzn ile powinno miec lat bo moja tesciowa twierdzi ze juz moglabym sie dowiedziec a Ala ma dop 7,5 miesiaca czy to tak jest?
      • martinkowa Re: od kiedy zapisywac dziecko do przedszkola 18.03.11, 13:55
        Chyba chodzi Ci o żłobek?
        • martinkowa Re: od kiedy zapisywac dziecko do przedszkola 18.03.11, 13:59
          U nas zapisuje się dziecko od 3 rż, ale jeśli jest wyjątkowa sytuacja to przyjmują 2,5 latka ale w miarę samodzielnego i odpieluchowanego
    • mamasi Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 20.03.11, 19:03
      w tym roku z zapisywaniem dzieci do przedszkoli jest cyrk na kółkach, ponieważ w tym roku wszystkie 5 i 6latki idą obowiązkowo, więc co za tym idzie gminy będą musiały im zagwarantować miejsca, ma to się odbić kosztem tegorcznych 3 latków. Niektórzy dyrektorowie przedszkoli wypowiadali się że zamiast 2 grup dla 3 latków będą mieli tylko jedną, niektóre przedszkola stworzą tylko jedna grupę mieszaną dla 3 i 4 latków bo muszą utworzyc 2 dla zerówkowiczów
      • lamciad Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 28.03.11, 19:06
        system punktowania i weryfikowania łatwo udoskonalić,trzeba tylko chcieć.Ale po co???Będzie doskonały to dyrekcja nie wciśnie nikogo na lewo,urzędnik nie poleci dziecka znajomych itd.
        Wystarczy,żeby przedszkola wymagały w przypadku samotnych rodziców:
        -aktu urodzenia,gdzie ojciec NN
        -zaświadczenia z sądu o rozwodzie i zasądzonych alimentach
        -aktu zgonu
        -zaświadczenia o odbywaniu kary więziennej

Tak swoją drogą to dlaczego dodatkowe punkty mają dzieci ojców siedzących w więzieniu???Paranoja...
        • lumja Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 29.03.11, 13:20
          tez z tym więzieniem to ciekawa sprawa.
          A trzeba wziąc tez pod uwage fakt, że teraz często jedno z rodzicow pracuje np. za granica albo w innym mieście i go nie ma w domu np., cały tydzien albo miesiac, kwartal, rok i co wtedy?
        • sajgonetka Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 29.03.11, 21:09
          > Wystarczy,żeby przedszkola wymagały w przypadku samotnych rodziców:
          > -aktu urodzenia,gdzie ojciec NN
          > -zaświadczenia z sądu o rozwodzie i zasądzonych alimentach
          > -aktu zgonu
          > -zaświadczenia o odbywaniu kary więziennej

samotnymi rodzicami - byli najczęściej w przypadku urodzenia dziecka, lub jakiś czas temu..
          np.
          - ojciec NN - przy urodzeniu ; teraz mama może już mieć "chłopaka", kochanka, konkubenta, a nawet męża - który mieszka z nią i dzieckiem ; i nie ma tutaj mowy o samotnym rodzicielstwie..
          - rozwód i alimenty - też nie zabraniają rodzicowi stworzyc pełnej rodziny dla dziecka.. nie mówiąc tutaj już o przypadkach, kiedy i rozwod i alimenty są czysto "papierowe'..
          - akt zgonu rodzica - tutaj też rodzic "samotny" może ponownie zawrzeć małżenstwo, czy mieć partnera/kę.. i znowu tworzą pełną rodzinę.. a przynajmniej rodzic-wdowiec nie jest samotnym rodzicem..
          - pozbawienie kary wolności
    • maltry Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 28.03.11, 21:57
      Ja mieszkam w małym mieście gdzie nie ma podczas rekrutacji do przedszkoli przyznawanych punktów, jednak "samotni" rodzice mają pierwszeństwo przed pracującymi. Abstrahując od uczciwości większości "samotnych" matek - według mnie taki podział jest generalnie bez sensu - przecież czy pracuje 1 rodzic (zakładając że 1 wychowuje dziecko) czy pracują oboje rodzice w pełnej rodzinie, dziecko i tak w godzinach pracy zostaje bez opieki uncertain
      • krolowanocy Re: Zapisy do przedszkola....Porażka 29.03.11, 10:50
        > i. Abstrahując od uczciwości większości "samotnych" matek - według mnie taki po
        > dział jest generalnie bez sensu - przecież czy pracuje 1 rodzic (zakładając że
        > 1 wychowuje dziecko) czy pracują oboje rodzice w pełnej rodzinie, dziecko i tak
        > w godzinach pracy zostaje bez opieki uncertain

a nie wpadłaś na to, że w rodzinie z dwojgiem dorosłych jeśli przynajmniej jedno pracuje to mają jakieś pieniądze, a jeśli dorosły jest tylko jeden i nie ma jak pracować, bo się dziecko nie dostanie do przedszkola, to nie będzie miał co włożyć do garnka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka