Dodaj do ulubionych

Wielka ściema!!! - wolne miejsca

29.04.11, 10:16
Mój syn nie dostał się do żadnego z 6 przedszkoli na Targówku, które wskazałam w podaniu.
A dziś na stronie miasta są niby wolne miejsca zarówno w przedszkolu 1 jak i 2 wyboru. Pomijam pytanie, jak to możliwe.
W każdym z tych przedszkoli leży przynajmniej po 40 odwołań. I kto wierzy, że podanie złożone 4 maja ma jakiekolwiek szanse?
Obserwuj wątek
    • majkavi Re: Wielka ściema!!! - wolne miejsca 29.04.11, 11:42
      mialam przedszkole nr 248 na drugim miejscu, teraz na liscie sa 3 wolne miejsca, dzwonilam a dyrektorka mowi, ze juz nie ma tych miejsc sad a rekrutacja miala byc 4.maja ... wielka sciema....
    • annu Re: Wielka ściema!!! - wolne miejsca 29.04.11, 12:35
      Wolne miejsca byly, bo rodzice nie zlozyli potwierdzenia woli.
      Jakie dziecko zostanie przyjete decyduje juz zam dyrektor przedszkola. Niestety obstawiam się, ze juz dawno wiadomo czyje dziecko sie zalapie na wolne miejsce najszybciej sad

Moj synek niestety tez sie nie dostal na Targowku... podenie zanioslam jak tylko byly pierwsze listy. Miejsc wolnych w tym przedszkolu nie ma - ale mam nadzieje, ze jakosc to bedzie.
    • adrian.gracz Re: Wielka ściema!!! - wolne miejsca 29.04.11, 12:42
      ŚCIEMA JAK NIC!

Dzwoniliśmy do pięciu przedszkoli z pragi, w których niby są miejsca. I co? I gucio. Te miejsca są już dawno porezerwowane dla znajomych. To po co dają tą listę na stronie? Tylko po to, by rodzicom pomachać przed nosem, ale wy ich nie dostaniecie??
      A w cholerę z takim systemem. Widać, że 34 pkt i tym, że się pracuje, to można...
      Tylko znajomości się liczą lub koperta.
      WSTYD. Polityka prorodzinna! Śmiechu warte!

• izmirek Re: Wielka ściema!!! - wolne miejsca 02.05.11, 21:06
        Procedura jest taka, że jeżeli pojawiają się w systemie wolne miejsca w wyniku nie potwierdzenia woli przez rodzica, to o takie, z reguły pojedyncze miejsca mogą ubiegać się wszyscy, i ci co się nie dostali, i ci co się przeprowadzili, i ci co dopiero się dowiedzieli.
        Rola dyrektora wybrać dziecko/dzieci na to wolne miejsce/miejsca.
        Przykład 1: Rodzice zapomnieli i nie potwierdzili w terminie woli uczęszczania. Przychodzą parę godzin po terminie zamknięcia etapu rekrutacji. Przychodzą płaczą, błagają, zaklinają dyrektora. Co ma zrobić dyrektor? Nie przyjąć? Dać im nauczkę: niech na drugi raz pamiętają! Dyrektor już wie, że przyjmie to właśnie dziecko.
        Przykład 2: zgłasza się matka samotna mająca twarde potwierdzenie swojej samotności. Kogo przyjmie dyrektor? Dziecko rodziców pracujących czy jej dziecko?
        Jeżeli mimo tych i podobnych sytuacji zdarza się wolne miejsce, to nie ma się czemu dziwić, że dyrektor przyjmie dziecko rodziców pracujących, dla których to właśnie przedszkole było pierwszym wyborem. Bo dla tych rodziców było to przedszkole, o które się bardzo starali ale nie wyszło. I nie koniecznie jest przedszkolem przypadkowym na zasadzie "aby się gdzieś dostało."
        Dlatego być może dyrektorzy już teraz a pewnie i wcześniej wiedzieli, które dziecko przyjmą do przedszkola. A miejsca zostały wykazane przez system bo musiały. Ostateczną decyzję dyrektorzy podejmą po 4 maja.
        To są te "znajomości" i "łapówki". Posądzać kogoś jest zawsze łatwo. Trudniej wybrać z 40-tu podań to jedno na wolne miejsce, żeby nie zostać posądzonym.
        Ale mimo wszystko mówię rodzicom: próbować, może się uda. Życzę tego wszystkim dzieciom.
    • iszb Re: Wielka ściema!!! - wolne miejsca 29.04.11, 14:19
      no właśnie... po co publikować jakieś listy wolnych miejsc jak to i tak nic nie zmienia... zadzwoniłam do paru przedszkoli (mam pecha bo w naszym I-go wyboru nie mają już żadnych miejsc) i co się okazuje? że te miejsca które zostały to w pierwszej kolejności należą się dzieciom których rodzice wbrali je jako pierwszego wyboru a ja se mogę składać podania i czekać na cud... pytanie: a czy nie można było od razu do listy dopisać te dzieciaki z pierwszego wyboru i nie mącić oczu wolnymi miejscami??? po ca ja wydaję pieniądze na telefon?? chyba tylko po to żeby miasto mogło się wykazać i powiedzieć PRZECIEŻ MIEJSCA SĄ....
    • bj32 Re: Wielka ściema!!! - wolne miejsca 30.04.11, 13:57
      A to aby nie MEN powinno się tym zająć?
      • graz.ka Re: Wielka ściema!!! - wolne miejsca 30.04.11, 14:44
        bj32 napisała:

> A to aby nie MEN powinno się tym zająć?

Prowadzenie przedszkoli jest zadaniem własnym gminy. Co ma MEN do tego?
    • mama_ag_a Re: Wielka ściema!!! - wolne miejsca 01.05.11, 08:44
      sciema kompletna- tez dzwonilam sad
      • bestyika Re: Wielka ściema!!! - wolne miejsca 05.05.11, 11:21
        ja byłam na tyle naiwna, że wzięłam dzień urlopu i odwiedziłam blisko 30 przedszkoli..większść dyrektorek traktowała mnie jak natręta - wariata, który coś sobie uroił...a w kilku przedszkolach to nawet nie zastałam nikogo upoważnionego do przyjęcia podania...tak wygląda rekrutacja uzupełniająca - robi się rodziców w balona i tyle.
        • yarpen111 Re: Wielka ściema!!! - wolne miejsca 05.05.11, 15:04
          Ja przerabialam taka sytuacje 2 lata temu.
          I po ogloszneiu wynikow ( nie dostalam sie do 10 przedszkoli z listy) pani dyr w przedszkolu I wyboru kazala natychmiast skladac odwolania i robila lliste rezerwowa. w razie gdyby ktos nie potwierdzil woli przyjecia do tego p-kola wowczas bedzie przyjmowac po kolei z listy oczekujacych.
          tego samego dnia skaldalam odwolania we wszytskich 10 przedszkolach i w wiekszosci juz byly tworzone takie listy.
          • kolibu Re: Wielka ściema!!! - wolne miejsca 06.05.11, 13:11
            No właśnie. Po co ta cała niby rekrutacja uzupełniająca, skoro każde z przedszkoli ma już dawno swoje listy. Chodzi o to, aby zamknąć nam usta i powiedzieć, że miejsca były, chociaż ich nie było. Pic na wodę, fotomontaż, ot co.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka