misia0912
03.04.15, 08:28
Witam
Czy ktoś z Was np. w ub.r. składał odwołanie do przedszkola w przypadku kiedy dziecko nie zostało przyjęte?
Pytałam w kilku jak to wygląda i dostałam (jak zwykle) różne informacje. Raz mówiono, że odwołanie należy skłądać tylko w przedszkolu I wyboru znów gdzie indziej, że powinno się je składać do wszystkich placówek, które miao się na liście a jeszcze gdzie indziej, że nie ma sensu składać.
Paranoja !
Niby dyrekcja ma obowiązek po złożeniu odłowania dać nam informację dlaczego dziecko się nie dostonp.. podadzą ilość miejsc, ilość przyjętych dzieci z większą ilością pkt etc. Tylko tak na dobrą sprawę co nam to daje? Po co składać we wszystkich wymienionych w zgłoszeniu placówkach?
Usłyszałam też, że w przypadku złożenia odwołania to nie my ale dyrekcja danej placówki ma obowiązek poszukiwania miejsca dla dziecka w okolicznych przedszkolach.
Pytam z 2 powodów:
- raz - jak zapewne większość rodziców 3-latków, mam niestety przeczucie, że córa się nie dostanie,
- dwa - okres ogłoszenia list przyjętych, składania potwierdzeń wyboru zbiega się z okresem przed/po długim weekendzie majowym. Planowaliśmy wyjechać na dłużej i teraz nie wiem, czy siedzieć jednak w domu i czekać na wyniki i latać z odłowaniami czy dać sobie spokój.
Jak to było w latach ubiegłych wiecie może?