Dodaj do ulubionych

odwołania etc

03.04.15, 08:28
Witam

Czy ktoś z Was np. w ub.r. składał odwołanie do przedszkola w przypadku kiedy dziecko nie zostało przyjęte?

Pytałam w kilku jak to wygląda i dostałam (jak zwykle) różne informacje. Raz mówiono, że odwołanie należy skłądać tylko w przedszkolu I wyboru znów gdzie indziej, że powinno się je składać do wszystkich placówek, które miao się na liście a jeszcze gdzie indziej, że nie ma sensu składać.

Paranoja !

Niby dyrekcja ma obowiązek po złożeniu odłowania dać nam informację dlaczego dziecko się nie dostonp.. podadzą ilość miejsc, ilość przyjętych dzieci z większą ilością pkt etc. Tylko tak na dobrą sprawę co nam to daje? Po co składać we wszystkich wymienionych w zgłoszeniu placówkach?
Usłyszałam też, że w przypadku złożenia odwołania to nie my ale dyrekcja danej placówki ma obowiązek poszukiwania miejsca dla dziecka w okolicznych przedszkolach.

Pytam z 2 powodów:
- raz - jak zapewne większość rodziców 3-latków, mam niestety przeczucie, że córa się nie dostanie,
- dwa - okres ogłoszenia list przyjętych, składania potwierdzeń wyboru zbiega się z okresem przed/po długim weekendzie majowym. Planowaliśmy wyjechać na dłużej i teraz nie wiem, czy siedzieć jednak w domu i czekać na wyniki i latać z odłowaniami czy dać sobie spokój.

Jak to było w latach ubiegłych wiecie może?
Obserwuj wątek
    • misia0912 Re: odwołania etc 03.04.15, 08:35
      edit- źle zerknęłam na termin składania odwołań - to spokojnie - dopiero po 7 maja wieć spokojnie mogę jechać smile ale reszta pytania jak najbardziej w dalszym ciągu jest aktulnasmile
      • asu1981waw Re: odwołania etc 03.04.15, 22:35
        Ja składałam w kilku, ale nie wiem czy trzeba, bo np. u nas zebrała się komisja z kilku przedszkoli i sami decydowali gdzie kogo wysłać.
        • misia0912 Re: odwołania etc 07.04.15, 08:19
          ooo to nowum, że zbiera się komisja z kilku przedszkoli... chociaż z drugiej strony ma to sens. W taki sposób faktycznie dostają się ci, którzy mieli najwięcej pkt z tych odpadnętych.

A co CI pisali w odpowiedzi na odwołania. Mialaś podaną tylko liczbę przyjętych czy coś więcej?
    • kilovolt Re: odwołania etc 04.04.15, 09:31
      A ile grup trzylatków będzie w w waszym przedszkolu? My tam gdzie składaliśmy dowiedzieliśmy się, że mają być dwie grupy. Zatem chyba nie odbiega to od normy, uważam że jest szansa.
      • mamuska214 Re: odwołania etc 05.04.15, 12:21
        w ustawie o systemie oświaty jest Rozdział 2a
        Przyjmowanie do publicznych przedszkoli, publicznych innych form wychowania przedszkolnego, publicznych szkół i publicznych placówek
        i tam wszystko jest dokładnie opisane
        Art. 20zc.
        1. Wyniki postępowania rekrutacyjnego podaje się do publicznej wiadomości w formie listy kandydatów zakwalifikowanych i kandydatów niezakwalifikowanych, zawierającej imiona i nazwiska kandydatów oraz informację o zakwalifikowaniu albo niezakwalifikowaniu kandydata do danego publicznego przedszkola, publicznej innej formy wychowania przedszkolnego, publicznej szkoły, publicznej placówki, na zajęcia w publicznej placówce oświatowo-wychowawczej, na kształcenie ustawiczne w formach pozaszkolnych lub na kwalifikacyjny kurs zawodowy.

2. Komisja rekrutacyjna przyjmuje kandydata do danego publicznego przedszkola, publicznej innej formy wychowania przedszkolnego, publicznej szkoły, publicznej placówki, na zajęcia w publicznej placówce oświatowo-wychowawczej, na kształcenie ustawiczne w formach pozaszkolnych lub na kwalifikacyjny kurs zawodowy, jeżeli w wyniku postępowania rekrutacyjnego kandydat został zakwalifikowany oraz złożył wymagane dokumenty.

3. Komisja rekrutacyjna podaje do publicznej wiadomości listę kandydatów przyjętych i kandydatów nieprzyjętych do danego publicznego przedszkola, publicznej innej formy wychowania przedszkolnego, publicznej szkoły, publicznej placówki, na zajęcia w publicznej placówce oświatowo-wychowawczej, na kształcenie ustawiczne w formach pozaszkolnych lub na kwalifikacyjny kurs zawodowy. Lista zawiera imiona i nazwiska kandydatów przyjętych i kandydatów nieprzyjętych lub informację o liczbie wolnych miejsc.

4. Listy, o których mowa w ust. 1 i 3, podaje się do publicznej wiadomości poprzez umieszczenie w widocznym miejscu w siedzibie danego publicznego przedszkola, publicznej innej formy wychowania przedszkolnego, publicznej szkoły lub publicznej placówki. Listy zawierają imiona i nazwiska kandydatów uszeregowane w kolejności alfabetycznej oraz najniższą liczbę punktów, która uprawnia do przyjęcia.

5. Dzień podania do publicznej wiadomości listy, o której mowa w ust. 3, jest określany w formie adnotacji umieszczonej na tej liście, opatrzonej podpisem przewodniczącego komisji rekrutacyjnej.

6. W terminie 7 dni od dnia podania do publicznej wiadomości listy kandydatów przyjętych i kandydatów nieprzyjętych, rodzic kandydata lub kandydat pełnoletni może wystąpić do komisji rekrutacyjnej z wnioskiem o sporządzenie uzasadnienia odmowy przyjęcia kandydata do danego publicznego przedszkola, publicznej innej formy wychowania przedszkolnego, publicznej szkoły, publicznej placówki, na zajęcia w publicznej placówce oświatowo-wychowawczej, na kwalifikacyjny kurs zawodowy lub na kształcenie ustawiczne w formach pozaszkolnych.

7. Uzasadnienie sporządza się w terminie 5 dni od dnia wystąpienia przez rodzica kandydata lub kandydata pełnoletniego z wnioskiem, o którym mowa w ust. 6. Uzasadnienie zawiera przyczyny odmowy przyjęcia, w tym najniższą liczbę punktów, która uprawniała do przyjęcia, oraz liczbę punktów, którą kandydat uzyskał w postępowaniu rekrutacyjnym.

8. Rodzic kandydata lub kandydat pełnoletni może wnieść do dyrektora publicznego przedszkola, publicznej szkoły lub publicznej placówki odwołanie od rozstrzygnięcia komisji rekrutacyjnej, w terminie 7 dni od dnia otrzymania uzasadnienia.

9. Dyrektor publicznego przedszkola, publicznej szkoły lub publicznej placówki rozpatruje odwołanie od rozstrzygnięcia komisji rekrutacyjnej, o którym mowa w ust. 8, w terminie 7 dni od dnia otrzymania odwołania. Na rozstrzygnięcie dyrektora danego publicznego przedszkola, publicznej szkoły lub publicznej placówki służy skarga do sądu administracyjnego.
        • arinel Re: odwołania etc 05.04.15, 18:29
          Czyli odwołania składam do tego przedszkola , które wybrałam i gdzie dziecko się nie dostało mimo że liczba punktów kwalifikujących do przyjecia była niższa niż my posiadamy.
          • mamuska214 Re: odwołania etc 07.04.15, 07:58
            tak odwołanie składasz do tego przedszkola
            to że macie więcej punktów niż najniższy próg w tym przedszkolu to jedna sprawa a druga to taka, że być może w tym konkretnym przedszkolu kilkoro (bądź nawet kilkanaście) dzieci ma wysoką punktację albo mają taką samą ilość punktów i zabierają miejsca innym
            w przedszkolu w którym ja składałam wniosek przyjecie dziecka mają taką zasadę że jeśli dzieci mają taką samą ilość punktów to liczy się kolejność składanych wniosków
          • misia0912 Re: odwołania etc 07.04.15, 08:31
            ja dlatgo pytam, gdyż dyrekcja jedngo z przedszkoli potwierdziła, że odwołania trzeba składać we wszystkich wybranych.... Właśnie po to by sprawdzić czy nie brali pod uwage terminu złożenia wniosku - a tego nie powinno być ! Może wyjść tak, że dostanie się dziecko z mneijszą ilością pkt bo........ a Twoje nie i niby to ma dać składanie odłowań wszędzie.... pewien sposób weryfikacji.
            Gdyby np. okazało się, ja np.. mam 320 pkt a dostało się dziecko z 318 pkt to można robić drakę.... Ja w takiej sytuacji bym chyba dyrektorce pirze wszystkie powyrywała smile
        • misia0912 Re: odwołania etc 07.04.15, 08:22
          a to wszystko wiem tylko pytam jak to wygląda w pratyce... pismo, wytyczne swoje a .... życie swoje
      • misia0912 Re: odwołania etc 07.04.15, 08:20
        hmmmm w kilkua przedszkolach i z BE usłyszałąm, że to wszystko zależy od ilości 4-latków. Jeśli będzie ich dużo wcale może nie być grup 3-latków.
        Np.. wybrałam 5 przedszkoli w okolicy i wiem, że już w 2 nie będzie wcale 3-latków - tyle mieli wniosków od rodziców -latków.
        W reszcie - moze wyjść to samo albo grupy mieszane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka