Dodaj do ulubionych

czy ubieracie dziecion już kurtki zimowe?

19.10.05, 20:05
No tak się zastanawiam, bo córka już po 2 infekcjach, a nigdy dotąd nie
chorowała. Jutro pierwszy dzień do przedszkola po chorobie, a dzisiaj i
wczoraj rano był tylko 1 stopień. No nie wiem sama, dzieci wychodzą na
spacery może lepiej ciepłą kurtkę?
Obserwuj wątek
    • pacynka27 Re: czy ubieracie dziecion już kurtki zimowe? 19.10.05, 20:25
      W poniedziałek jak odbierałam synka, spotkałam mamę jednej dziewczynki, która przyniosła dla córci właśnie zimowa kurtkę. Powiedziała że rano założyła jej za cienki płaszczyk a jest tak zimno...
      Dziś jej córcia miała rajstopy i spodenki. Widziałam, bo poprawiała spodnie małej, gdy ta wyszła już do niej z sali. Szkoda mi sie dziecka zrobio bo wynika z tego, że siedziała na sali w tych rajstopach i spodniach.
      A najlepsze było w szatni...
      Mama założyła jej grubaśną zimową czapkę.
      Moim zdaniem ta kobieta poważnie przesadza!!!
    • yenna_m Re: czy ubieracie dziecion już kurtki zimowe? 19.10.05, 20:25
      dzisiaj założyłam dzieciom kurtki zimowe (sama od dwóch dni noszę zimową
      kurtkę, bo w letniej mi zimno)
      ale pod kurtki ubrałam dzieciaki lekko i chyba było ok.
    • corokia Re: czy ubieracie dziecion już kurtki zimowe? 19.10.05, 20:30
      Ja jeszcze nie zakładam ,
      bo co bym załozyła jak przyjda mrozy???
      ale dzisiaj załozyłam rajstopki pod spodnie dresowe
      (bo nie sa grube)
      cieniutki golfik na to bluza z kapturkiem i kurtka jeansowa
      czapeczka ale nie zimowa smile bo takiej jeszcze nie mam .
    • mama403 ?? 19.10.05, 21:32
      Przepraszam, że pytam a gdzie zasada ubierania na tzw. CEBULKĘ??? Sama to
      codziennie rano przerabiam. Ubrany cieple, a po południu dzwigam, ale jakoś nie
      robię z tego problemu. A kurtkę zostawiam sobie na Zimę, teraz ma podkoszulkę,
      bluzkę na to sweter i ciepła kamizelka ew. lekka kurtka na cienkim polarku lub
      bluzę, kurtka na polarku. Oj sorki, mój syn zażądał dzisiaj rano rękawiczki,
      ale po południu kazał je wyjąc, i cóż też je niosłam. Nie mam tylko problemu z
      czapką, jest nauczony że mają być uszy nakryte i nawet jak dyskutuje o
      ulubionej (z daszkiem) to jakoś udaje się.
      • bea.bea Re: ?? 19.10.05, 21:43
        u mnie rano było 6...a po południu 11 stopni...
        kurtke zimowa mam dośc gruba ...więc jest ona rzeczywiście na zimę....
        a dzisiaj...podkoszulka z kr. rękawkiem ....bawełniana bluzka z dł rekawkiem
        ...polar...i ortalion na polarze....spodnie dziny ...bez rajstop...

ale chyba zaczne juz sezon rajstopowy.....pani boi sie zabierac maluchy na dwór
        ( zresztą było ich dzisiaj 8 ...z 25 ..)
      • smooczyca Re: ?? 19.10.05, 23:12
        zasada na cebulke, jest rzeczywiscie idealna, aczkolwiek moim zdaniem najlepiej
        realizowalna w domu, w weekend.

Ja dzis zalozylam corci zimowa kurtke i tylko cienka bluzke pod spod - dlatego,
        ze 4. letnia dziatwa jak wychodzi na dwor, to raczej dokladnie sama sie jeszcze
        nie ubierze, a nie daj boze, nie zalozy, ktorejs z warst i najzwyczajniej w
        swiecie moze sie zaziebic - co przy kilku stopniach w dzien nie jest trudne. ...

wiec mimo najszczerszych checi, cebulke zostawiam na weekend, zas do
        przedszkola zimowa kurteczke
    • gabi54 Re: czy ubieracie dziecion już kurtki zimowe? 19.10.05, 21:56
      No właśnie ja tez już dla siebie wyciągnęłam zimową,(mam 2 jedną grubszą i
      jedną cieńszą), tą cieńszą, bo mi po prostu zimno! Są różni ludzie, a ja należę
      do zmarzluchów. Chociarz potrafię zrozumić ten drugi typ, bo byłam nim w ciąży
      (w zimie mieliśmy w domu 16 st., nie pozwalałam grzać tak mi było gorąco, a
      mężuś w korzuchu po domu chodziłwink). Co do ubierania na cebulkę, to boję się,
      że Pani w przedszkolu po prostu zapomni o jednym sweterku lub o założeniu
      spodenek (zamierzam przebierać spódniczkę na rajstopki). No nie wiem sama.
    • karolcia801 Re: czy ubieracie dziecion już kurtki zimowe? 20.10.05, 08:32
      MY ubieramy się na cebulkę.Ja całe życie sie tak ubierałam. Przecież oprócz
      zimowych kurtek są jeszcze kurtki jesienne smile Córka ma właśnie taką jesienną
      kurtkę w sam raz na zimne ranki.
      Zakładam jej rajstopki, spodnie dresowe lub polarowe (w przedszkolu chodzi w
      cienkiej polarkowej spódniczce), podkoszulek, cienka bawełniana bluzeczka, na
      to sweterek i kurtka. I to jej nie krepuje ruchów.Szalik taki bawełniany nosimy
      ale czpkę mamy jesienno-wiosenna.I adidaski na nogi.
      Jak wracamy to juz niezakładam jej sweterka pod kurtke.
    • thrier Re: czy ubieracie dziecion już kurtki zimowe? 20.10.05, 08:33
      Starszej kupiłam kurtkę "przejściową". Ortalion na grubszym polarku. Jest
      cieńsza od zimówek ale wiatr tak łatwo jej nie przewieje. Mojej córci zakładam
      cienką bawełniankę z długim rękawem (w przedszkolu ok.22 stopni) i na to tą
      kurtkę. Pod szyję chusteczka, na głowie "smerfetka" z cienkiego polarku. Myślę,
      że to w sam raz. Na kurtki zimowe jest moim zdaniem za ciepło a na nieocieplane
      za chłodno (z rana - wczoraj u nas było 0 stopni, czyli jak w zimie).
      Młodsza jest ubierana na cebulkę - krótki rękaw, bluza od dresu i kurtka
      flauszowa, bo w żłobku gorąco - musi mieć krótki rękaw.
    • aniko16 Re: czy ubieracie dziecion już kurtki zimowe? 20.10.05, 09:51
      Nie, mamy kurtke przejściową, do tego czapka z daszkiem. Bez rajstop. Zresztą w
      ogóle rajstop nie używamy. Jak temp. spadnie poniżej zera to założę
      nieprzemakalne, cienkie spodnie narciarskie na spodnie 'przedszkolne'.
      Zakładanie rajstop pod spodnie (chyba oszalałabym gdybym dzisiaj miała),
      czapek, rekawiczek czy szalików przy dotychczasowej temp. uważam za przesadę.
      Wg teorii mojego ojca choroby uszu biorą się z ich szczelnego przykrywania,
      dlatego pilnował żeby czapka przykrywała najwyżej pół ucha. Ja robię tak samo i
      dziecko nigdy nie miało problemu z uszami. Przy wielkich mrozach naciągam
      jeszcze kaptur ale też pilnuję żeby nie był zbyt szczelny. Nie wiem dlaczego w
      Polsce dzieci noszą czapki praktycznie cały rok: latem od słońca, zimą wiadomo,
      wiosną i jesienią od nie wiadomo czego. No i jeszcze te chusteczki wiązane
      chłopcom pod szyją .... brrr...
      • grzalka Re: czy ubieracie dziecion już kurtki zimowe? 20.10.05, 10:21
        Nie, zimowe zoatwiam na zimę. Na razie córka (4 lata) chodzi w zestawie:
        t-shirt, rajstopki, cienkie spodnie, bluza rozpinana i kurtka jesienna (z cienka
        podpinka polarową) plusz kapelusz i rękawiczki (koniecznie!!). W przedszkolu
        zostaje w rajstopkach, spódniczka czeka w szafce i T shircie. Sprawdza się.
        Czasem zamiast jesiennej akłada polar plus goretex, szczególnie jak ją na
        rowerze zawozimy do przedszkola- ranki sa zimne.

A te rękawiczki to podstawa, najbardziej marzną rece, a sprzęty na placu zabaw zimne

Co do tych rajstop- w przedszkolu jest bardzo ciepło, więc w normalnych
        spodniach typu dżinsy, czy sztruksy byłoby jej za ciepło, a znów cienkie spodnie
        to za mało na ranek, szczególnie jak jedzie na foteliku rowerowym. Normalnie
        jeszcze rajstop nie zakładamy.
        • mama_kasi Re: czy ubieracie dziecion już kurtki zimowe? 20.10.05, 10:26
          Kasi zakładam rajstopy, spódniczkę, podkoszulkę, cienką bawełnianą bluzkę z
          długim rekawkiem, polarek i na to kurtkę jesienną. Na głowę czapkę ( nie
          zimową), apaszkę pod szyję i rękawiczki.
          Pozdrawiam
      • yenna_m Re: czy ubieracie dziecion już kurtki zimowe? 20.10.05, 22:51
        jesienią i wiosną to od przeszywającego wiatru wink
        żeby zatok nie zaziębić - ma to znaczenie u chłopców ostrzyżonych króciutko
        (włosów wszak brak a one z założenia mają chronić głowę przed porywami zimnego
        wiatru).
    • e_r_i_n Re: czy ubieracie dziecion już kurtki zimowe? 20.10.05, 10:58
      Nie. Moje dziecko ma jeansowa kurtke z ociepleniem - idealna na taka pogode.
      Pod spodem T-shirt i jakas bluze (najczesciej golf), do tego chustka na szyje
      i czapka z daszkiem. Spodnie troche grubsze (ma bojowki z dodatkowa podszewka),
      skarpetki i wyzsze adidasy.
      Kurtke zimowa i dodatkowa warstwe pod spodnie zostawiam na mroz.
      • mami7 Re: czy ubieracie dziecion już kurtki zimowe? 20.10.05, 23:08
        Bez rajstop, z reguły sztruksy. Koszulka z krótkim rękawem, bluza lub sweter,
        polarek i na to cienki ortalionik. Jak jest potem cieplej ściagamy kurtkę, albo
        sweter.
        Chustka i czapka bawełniana. No chyba, że jest mu ciepło, to sam ściąga czapkę.
        Natomiast synek zaczął sie upominac o cienkie rękawiczki.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka