Dodaj do ulubionych

Jak ubieracie dzieci do przedszkola?

07.12.06, 13:10
Założe tylko spodnie i skarpetki to wydaje mi sie ze za zimno, gdybym
zalozyla rajstopki pod spodnie - zdecydowanie za gorąco w sali, a nie sadze
zeby pani przed wyjsciem zakladala pod spodnie rajstopki skoro nawet nie moze
dopilnowac czy dziecko ma dobrze zapieta kurtke. W rajstopkach i
sukieneczce??? Widze ze tak przychodza dziewczynki...hmmm sama nie wiem sad
(robie czasami tak ze zakladam pod sukienke spodnie na czas przejscia do
przedszkola, ale czy założy je na spacer w ciągu dnia?)A jak z górą, na dwór:
podkoszulka, cienka bluzeczka + kurtka zimowa. Mam chyba jakąś paranoje a
propos ubierania, a to dlatego ze córka czesto choruje i boje sie przegrzania
albo ze zmarznie sad(
Obserwuj wątek
    • pieguska1 Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 07.12.06, 13:21
      moja corcia idzie do przedszkola w spodniach, pod nimi na rajtuzki, a w
      przedszkolu zawsze jest w szafce spodniczka, ktora zaklada po przyjsciu. Jak
      wychodza na dwor to sama zdejmuje spodniczke i zaklada spodenki, to na prawde
      nie jest trudne jesli spodenki i spodniczka sa na gumce.
      pzdr smile
    • aluc Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 07.12.06, 13:26
      pięciolatek - w skarpetkach i w spodniach, tshirt, cienka bluza, kurtka
      przejściowa na polarze, czapka przejściowa
      wychowawczyni pouczona, że ma NIE zakładać rajstop na spacery, jeśli przychodzi
      w skarpetkach
      • panda74 Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 07.12.06, 13:32
        U mnie podobnie jak u Pieguski smile - rajstopy + spódniczka w przedszkolu, na
        drogę i na podwórko spodnie. Poza tym cienka, bawełniana bluzeczka - w naszym
        przedszkolu jest bardzo ciepło, a wiadomo, że dzieci hasają smile
    • ymeggi Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 07.12.06, 13:39
      U nas w przedszkolu Pani sama zaproponowała, aby chłopcy 3 latki chodzili w
      rajstopkach, a jak wychodzą na dwór, to Panie zakładają spodnie. I nikt wcale
      tych maluchów nie wyśmiewa, starszaki już dawno to zaakceptowały. Mimo to stale
      upominam Panią, aby kontrolowała dziecko, czy ma zimne rączki i wiesz co, albo
      ma zimne albo jest spocony. Chyba tylko mama naprwdę wie, jak swojemu dziecku
      dogodzić.
      • margaret101 Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 08.12.06, 08:18
        no to koniecznie zwolnij się z pracy, i sprawdzaj czy jest już spocone czy
        jeszcze ma zimne rączki
    • zuzka771 Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 07.12.06, 15:31
      Moja idzie w spodniach i rajstopach do przedszkola. Tam ma zawsze dyżurną
      spódniczkę lub sukienkę i w szatni sie przebiera.

na dwór:
      > podkoszulka, cienka bluzeczka + kurtka zimowa.
      Tak.
      • hanna26 Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 07.12.06, 17:20
        Zawsze w rajstopkach i spodniach. W przedszkolu zdejmujemy spodnie i zakładamy
        sukienkę. Przed wyjściem na dwór siostra-wychowawczyni zdejmuje sukienkę i
        zakłada spodnie. Potem z powrotem zdejmuje spodnie i zakłada sukienkę. Ale to
        jest prywatne przedszkole, gdzie są bardzo małe grupy.
        • magdamroziuk Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 07.12.06, 18:09
          A my chodzimy w rajstopkach, spodnie zostają w szatni. Jak wychodzą na dwór, to
          paniom łatwiej pomóc ubrać.
          Tzn teraz nie chodzimy, tylko znów siedzimy w domu, bo już było dobrze, ale
          teraz znów jakieś rozwolnienie, brrr. Nawet nie wiedziałam co robić, bo to
          pierwsze w życiu mojego synka. Przedszkole to jednak wylęgarnia choróbsad A może
          też wiek? Maluchy z reguły mniej chorują (te do 2 lat). Oj, dygresja, ale jak
          wiele mam tutaj, chorób mam dośćsad
          • malazuzia Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 07.12.06, 19:03
            Zuzka - 5 lat.
            Staram się nakładać spodnie, a pod nie cienkie rajstopki. W przedszkolu wówczas
            zakłada spódniczkę. Czasami w przedszkolu zakłada jakieś lżejsze rajtuzki, albo
            spodenki z materiału cienkiego, a pod nie skarpetki. Na górę coś lekkiego.
            Wszystko zależy od pogody. Zazwyczaj na górę zakładam jej krótki rękaw i bluzę
            zapinaną. Wielokrotnie odbierając ją z przedszkola była spocona i zgżana. A to
            przy wyjściu na podwórko grozi przeziębieniem.
            A gdy była mniejsza to biegała w przedszkolu w rajstopkach. Teraz widzę, że
            maluszki tak wlaśnie chodzą.
    • iberka Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 07.12.06, 21:02
      Kuba, lat 5: na dwór wychodzi w spodniach takich podwójnych ( z podszewką) +
      podkolanówki, buty jesienne, i na górę podkoszulek i koszula+kurtka lub jeśli
      jest aż tak cielo jak ostatnio to koszula, polarek i kamizela. Czapka jesienna,
      cienki szaliczek (nie lubię chusteczek). W przedszkolu zmieniamy spodnie na
      dresiaki.

iza
    • marghe_72 Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 07.12.06, 22:40
      cienkie portki + rajstopy
      w przedszkolu przebiera sie w spódnicę lub krótkie spodnie
      na wierzch kurtka
    • agach77 Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 08.12.06, 00:14
      Ja tez myślałam, że Kamil będzie chodził w rajstopach. Niestety dziecko się
      zbuntowało i powiedziało, że nie będzie chodzić w rajstopach. Jak do tej pory
      chodzi w skarpetkach, spodniach, bluzie z dł rękawem, kurtka zimowa, czapa. Jak
      będzie bardzo zimno pewnie będą spodnie z podszewka lub spodnie ocieplane.
      • mira31 Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 08.12.06, 08:19
        dziewczynka: cienkie rajstopki i cienkie legginsy na drogę do przedszkola , w
        przedszkolu spódniczka. wolałabym, żeby moje dziecko do przedszkola chodziło w
        skarpetkach + legginsach, bo jest ciepło i odkąd córka zaczęła chodzić do
        przedszkola, a miała 2 lata i 3 m-ce NIGDY jeżeli temperatura jest pow. 0 nie
        zakładałam jej pod spodnie rajstop, ale uparła się na spódniczkę w przedszkolu,
        a w rajstopy nie chce sie sama przebierać. Poza tym jesienna kurtka, bawełniany
        t-shirt z długim rekawe, nieocieplane buty, a jak w dzień idą na dwór to nie
        zakłada czapki (poprosiłam Panią o to). Generalnie ja dziecka nigdy nie
        przegrzewałam, raczej odwrotnie, efekt taki, że przez 11 miesięcy 2006r 1 raz
        była chora na ospę w kwietniu. we wczesniejszych latach podobnie. pozdrawiam
    • aniko16 Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 08.12.06, 11:05
      Przecież jest + 8 - +10 stopni. Jak można przy takiej wysokiej temp. zakładać
      rajstopy czy kalesony pod spodnie?
      • minkapinka Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 08.12.06, 11:13
        ja tez sie nad tym zastanawiałam.
        Moja córka chodzi w spodnicy i rajstopach lub spodniach ze skarpetkami. Buty tez
        zakładamy nieocieplane, ewentualnie jesienne, ale widziałam w przedszkolu
        dzieci w zimowych z goretexem.
        • katse Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 08.12.06, 20:40
          rajstopki + spodniczka + trzewiczki, bawelniana bluzka z dlugim rekawem, na to
          czasem polarek i taki plaszczyk, niby kozuszek, ale takie to cienkie ze tylko
          do samochodu zima sie nadaje, czapka bawelniania ale troszke cieplejsza niz
          przejsciowka.

K
        • olamad Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 09.12.06, 21:48
          To dokładnie tak samo jak moja córka!
          Juz myślałam, ze jakas stuknięta jestem - Ula chodzi w spódniczce i rajstopach
          lub spodniach i skarpetkach. Buty oczywiscie przejściowe, nieocieplane.
      • malazuzia Re: Aniko 08.12.06, 20:55
        Wiesz, ja swojąZuzięprzywoże do przedszkola zaraz po 6 rano. Inne dzieci są
        wożone autobusami, a rano trzeba i na przystanku postać.
        Choć można założyć w przedszkolu coś lżejszego-to prawda.
      • mama_kotula Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 09.12.06, 01:39
        aniko16 napisała:

> Przecież jest + 8 - +10 stopni. Jak można przy takiej wysokiej temp. zakładać
        > rajstopy czy kalesony pod spodnie?

Aniko, można, można.
        Powiem szczerze, że dzisiaj (+8 stopni) opadła mi szczęka, gdy jedna mama
        ubierała syna w szatni, zakładając mu rajstopy, spodnie i na to skarpetki i
        wysokie, ocieplane buty.
        Ale może ja mam skrzywienie, bo preferuję "zimny chów cieląt".
        Moje dzieci do przedszkola noszą spodnie i skarpetki (młodsza - 2-latka -
        podkolanówki), T-shirt i cienką bluzę, do tego jesienne kurtki i cienkie czapki
        (jak bardzo wieje). W przedszkolu biegają w cienkich dresach (czy wy wiecie, jak
        ciężko jest kupić zwyczajne cienkie dresy w rozmiarze 86??? tongue_outPP) i koszulkach z
        krótkim rękawem.
        Rajstopy i cieplejszą bluzę zakładam dopiero, jak temperatura rano jest na
        poziomie -3/-5 stopni, na spacer w przedszkolu nie wymagam zakładania rajstop
        pod spodnie, jako, że o tej 10.00 rano na razie przymrozków nie ma.
        • dorka.3 Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 09.12.06, 11:36
          ja przez miesiąc szukałam cienkich spodni dresowych do przedszkola na 4,5
          latka, dopiero wczoraj dorwałam na jakimś targu i od razu 2 pary kupiłam.
          dodam, że mieszkam w małej miejscowości, gdzie dopiero ciężko jest coś kupić,
          mówią, że teraz mają towar tylko zimowy i trzeba było kupić wcześniej, ale skąd
          mogłam wiedzieć, ile dzieciak od wiosny urośnie.
          • malazuzia Re: dorka.3 11.12.06, 16:47
            Albo, że taka zima będzie.....
            • ewma Boże..... 11.12.06, 19:42
              Boże jak słysze te rajtuzy i kalesony pod spodniami to już mi gorąco,przecież
              mamy + 10 stopni,ludzie.
              To co wy ubieracie tym dzieciom jak jest - 15????
              Moja 4,5 letnia córka chodzi w spodniach i skarpetkach.
              • moofka Re: Boże..... 12.12.06, 08:21
                ewma napisała:

> Boże jak słysze te rajtuzy i kalesony pod spodniami to już mi gorąco,przecież
                > mamy + 10 stopni,ludzie.
                > To co wy ubieracie tym dzieciom jak jest - 15????
                > Moja 4,5 letnia córka chodzi w spodniach i skarpetkach.

nie trzeba wzywac i wywracac oczu ku niebu wink
                wczoraj rano byl przymrozek na przyklad
      • fasolka99 Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 15.12.06, 14:57
        Jest teraz troszke zimniej, niz napisalas. Jak ja zabieram w weekend dzieci na
        spacer, to synek idzie w jeansach i skarpetkach. Ale w przedszkolu na dwor
        zaklada spodnie na legginsy (w legginsach chodzi w przedszkolu, w budynku
        znaczy smile), a to z tego powodu, ze na podworku bawi sie w piachu i spodnie
        potrafia mu sie niezle zabrudzic. W szatni je zdejmuje i po klopocie. A w dwoch
        warstwach tez lepiej do piasku o tej porze roku - piasek jest zimny i mokry.
        Kurtke za to ma cienka (ortalion i cienki polar, bez ocieplinki).
    • adsa_21 Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 11.12.06, 13:09
      dol: dzinsy, sztruksy, czasem jakies dresowe
      gora: cienki podkoszulek, na to bawelniana koszulka - w przedszkolu jest b.
      cieplo
      Zadne polary i rajstopy w gre nie wchodza.
    • moofka Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 11.12.06, 14:37
      w przedszkolu ma bawelniane rajstopki i tshircik z krotkim rekawkiem
      moglby i w dresikach chodzic ale upiera sie przy rajstopach wink
      nie wiem kiedy mu ta milosc do rajstop minie, teraz ma trzy latka
    • iberka i jeszcze coś :-) 11.12.06, 22:18
      uważam,że wpływ na to jak ubrany jest maluch ma też fakt w jaki sposób dociera
      do przedszkola. Dla mnie oczywiste jest ,że dzieciaki, które jadą na 6.30
      komunikacją miejską będą ubrane cieplej, bo rano jest zimno jednak. No a te
      jadące samochodem już lżej. My jeździmy komunikacją miejską ale z domu
      wychodzimy dopiero koło 9 więc już nie w taki chłód.
      Ale w przedszkolu dzieci widzę w puchowych płaszczykach i wysokich , futrzanych
      butach (dziewczynki) oraz ciepłe kurtki, wełniane czapki i ocieplane buty
      (chłopcy) a osoby odbierające przychodzą w lekkich butach, cienkim płaszczyku.
      I jak co roku zastanawiam się dlaczego rodzice i dziadkowie tak ogrzewają
      dzieci? Na spacerach dorosły jak na wiosnę a maluch ledwo idzie w tym ciepłym
      ubranku, żal mi takich dzieci.
      Osobiście założyłam zimowe buty przez 2 dni i miałam dość, noszę płytke
      jesienne panofle oraz wiosenny płaszczyk smile. Na uczelni jestem jedyną tak
      ubraną osobą....wszyscy wkładają już zimowe ciuchy smile.

Iza
      • krasulas Re: rajtki... 12.12.06, 10:53
        hm - a moja córa w okresie początku grudnia już chodziła w rajtach pod
        spodniami - i jakoś nie miałam obsesji, że jej za ciepło.
        Owszem nie wciskałam jej grubych spodni na to - częściej dżinsy, cienkie
        sztruksy. Buty za kostkę - raczej zimowe - bez futra. Na górę poza kurtką
        średniej grubości, golf (aby szala nie zakładać). Bądź sukieneczka, spódniczka -
        ale zawsze po p-kolu idziemy na spacer do parku (spora wilgoć i szybciej robi
        się chłodniej) - zawsze była w spodniach. Mamy dokładnie 150 metrów do p-kola -
        idzie najczęściej w rajtkach, galotkach i na to sukeneczce (np. dzisiaj -
        śnieg!!!!). I widzę, ze masa mam ubiera tak dzieciaki - rajtki i spodnie - i to
        nie od wczoraj tylko od m-ca. I wcale nie widzę, żeby się przegrzewała. Jakoś
        JA mam obsesję, że marznie się włąśnie od nóg - stąd te rajtuzki! Czapka
        średniej grubości, bez rękawic. A prawdę mówiąć co drugie dziecko widziane
        przez mnie w chłodniejsze dizonki ostatniego m-ca miało grube czapy i rękawice.
        Także - wcale nie jest regułą, że przy +8 stopnich nie ubierać rajtek - ja
        ubieram....

pzdr śniegowo
        ANia
    • justi54 Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 12.12.06, 13:20
      Chłopiec 5,5 roku w sali zawsze na okrągło przez cały rok krótki rękaw. Teraz w
      sali to cienkie bawełniane getry i skarpetki. W szatni w zależności od pogody
      spodnie na wyjście na plac zabaw (sam zakłada) i sweter. Oczywiście czapka,
      szalik i rękawiczki o grubości odpowiadającej aktuaknej pogodzie. W naszym
      przedszkolu nie ma żadnych problemów z przebieraniem dzieci a wychodzą prawie
      przy każdej pogodzie nawet i po dwa razy w ciągu dnia. Przemoczone ciuchy są
      suszone przez panie woźne i suche wkładane z powrotem do szafek dzieci.
    • seiw Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 13.12.06, 11:48
      nie rozumiem tego oburzenia z powodu noszenia rajstop pod spodnie w
      grudniu...jeżeli idziemy do przedszkola np. pieszo czy autobusem a dziś rano
      było u nas +5 i wiało, a i +8 to też nie jakiś upał...Ja sama też mam rajstopy
      pod spodniami.W prZedszkolu zdejmujemy spodnie spacerowe i zakładamy na
      rajstopy cienki dresik.
      Poza tym mój prawie 4-latek komunikuje kiedy jest mu zimno czy zbyt ciepło. Na
      razie nie choruje w ogóle, więc chyba tak trzymać.
      • iwciad Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 14.12.06, 18:49
        Jest mu czasem zimno bo pewnie jest notorycznie przegrzewany.
        Jak teraz rajstopy pod spodnie to co będzie mrożną zimą?Sama bym nie założyła
        teraz rajstop i synowi też nie kładę. Jedynie kurtkę ma nieco dłuższą, taką
        zakrywającą tyłek.A w przedszkolu chodzi z krótkim rękawem i jest mu ciepło, w
        szatni leży bluza gdyby ewentualnie była konieczność.A jak już będą minusowe
        temperatury to będę mu zakładać cienką, bawełnianą bluzeczkę z długim
        rękawem.Ale chodzi już trzeci rok do przedszkola i ani jednego dnia nie był w
        rajstopach i spodniach.Na drogę owszem ale po domu jak najlżej.
        • seiw Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 20.12.06, 09:58
          To zależy jaka temperatura jest w przedszkolu, w naszym żadne dziecko nie
          chodzi jesienią ani zimą w krótkim rękawku. Przegrzewane pomieszczenia zimą
          podobno nie są zdrowe,.. wilgotnośc etc.. W domu (jednorodzinnym) mamy ok.20-22
          st. C i do takiej jest przyzwyczajony, to trochę za zimno żeby chodzić na
          letniaka .
          Czy panie w przedszkolu ubierają wasze dzieci na spacery od zera, począwszy
          od rajstop i bluzek a skończywszy na rękawiczkach ?
          No i to buszowanie po przedszkolnej wykładzinie na kolanach i świecenie
          gołymi łydkami...eee, ja tam daję rajtki.
          • mamaolimai Re: Jak ubieracie dzieci do przedszkola? 13.01.07, 13:10
            Ja do tej pory zakładałam mojej córce rajtopy i jeansy , a w przedszkolu
            spodnie zmieniałyśmy na spódniczkę. Na górę w cieplejsze dni cienka bluzeczka i
            kurtka, w zimniejsze bluzeczka i sweterek no i oczywiście czapka i szalik.
            Zastanawiam się jednak ze zrezygnowania z rajstop pod spodniami po przeczytaniu
            tego wątku i po wczorajszej rozmowie z moją koleżanką , której lekarka , ciągle
            przeziębiającemu dziecku i alergikowi zaleciła zrezygnwanie z rajstop. Syn
            mojej koleżanki jesienią i zimą nie założył ani razu rajstop pod spoodnie, jak
            na dworze jest zimniej, to zakłada spodnie z podszewką i kolanówki, ale dodam
            że jeżdżi do przedszkola samochodem. Jak dotąd jeszcze nie zachorował. A
            lekarka nazwała to cieńsze ubieranie "systemem norwesko-skandynawskim" - a jak
            widamo tam są chłodniejsze zimy. Myślę,że od dzisija też się "odważę" na taką
            zmianę. Bo chciaż w kalendzarzu styczeń - to temperatury wiosenno- jesienne.

ps. nie wyobrażam sobie żeby dziecko chodziło w przedszkolu w rajstopach i
            spodniach i np. w grubej bluzie, albo co gorasza dwóch dł. rękawach. W nas
            panie w przedszkolu zakazały rajstop po spodnie, więc dziewczynki chodzą w
            spódniczkach , a chłopcy zdejmują rajtki i zakładają skarpetki, a na to
            oczywiście spodenki, najczęsciej dresowe.
            pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka