gruszka_edziecko 11.04.03, 01:47 W tym wątku wymieniamy się informacjami o przedszkolach na Pradze Południe, w tym Na Grochowie, Gocławiu, Saskiej Kępie... Zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gruszka_edziecko Przedszkole na Grochowie (patsik) 11.04.03, 01:49 szukam dobrego przedszkola ) przede wszystkim takiego, w którym dziecko byłoby traktowane indywidualnie i rozwijało się - a nie tylko przebywało pod opieką pań przedszkolanek najlepiej takiego, w którym personel rozumiałby, że dziecku NIE WOLNO jeść jajek (do tej pory marne mamy doświadczenia....) czekam na typy od Mamuś Warszawskich ) patsik (patsik@gazeta.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Przedszkole na Grochowie (kasia_mm) 11.04.03, 01:50 na pewno nie polecam nr 220 na Walewskiej tam możesz mówic i pisać na kartkach ze dziecko czegoś nie je a potem jak jest całe wysypane lub ma rozwolnienie dowiadujesz sie że jadło czego nei może "bo pani kazała żeby się nei marnowało" także przyłączam się do poszukiwań naprawdę dobrego przedszkola na grochowie pozdrawiam kasia_mm (kasia_mm@gazeta.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
patsik Re: Przedszkole na Grochowie (kasia_mm) 18.04.03, 12:00 no dobra..nie ma tu nikogo z Pragi...super.... może jednak jak konkretniej zapytam, będzie odzew? interesują mnie takie przedszkola: przy Bartosika, przy Niekłańskiej i przy Londyńskiej? Kto może powedzieć coś na "+" lub na "-"? proszę...czas ucieka..... Odpowiedz Link Zgłoś
nusiek1 Re: Przedszkole na Grochowie (kasia_mm) 25.04.03, 16:42 jestem, jestem. Sadzac z obszaru Twoich poszukiwan mieszkam w poblizu i mam ten sam klopot. Mimo ze od przedszkoli w okol az sie roi, to bardzo mi trudno ustalic gdzie warto poslac mojego Kubusia. Na wyborze dobrym zalezy mi tym bardziej ze mam dwoch synow i z pewnoscia mlodszy za 2 lata dokooptuje. Podpytuje mamy w piaskownicy ale co mama to opinia. Jedne mowia ze Unicef jest extra, drugie narzekaja na sfrustrowanie wysokim poziomem dzieci i nerwowe wychowawczynie. Czy masz zglebiona wiedze na temat Bartosika? Odpowiedz Link Zgłoś
patsik Re: Przedszkole na Grochowie (kasia_mm) 05.05.03, 11:23 Przedszkole na Bartosika..... Pierwsze wrażenie – nienajlepsze Nieprzytulnie, tak, hmmm.....korytarzowo (przedszkole mieści się w budynku szkolnym i np. szatnia jest na szkolnym korytarzu), obco. I to leżakowanie – buuuuuuuu, nawet pięciolatki!!!! Za to podobno nie ma przymusu spania, chodzi o odpoczynek. Okaże się podczas roku szkolnego.... Drugie wrażenie – nienajgorsze Komunikatywna Pani Dyrektor, AKCEPTUJĄ DIETY! – można nawet z własnym jedzeniem przychodzić(w razie alergii), sporo zajęć dodatkowych (odpłatność będzie ustalona we wrześniu dopiero), dużo prac dzieci, sale o niebo przytulniejsze niż szatnia . I to by było na tyle, jeśli chodzi o wstępne rozpoznanie. Ale – po moich rozległych przedszkolnych doświadczeniach – mogę powiedzieć tylko jedno: wszystkie wady i zalety wyjdą podczas roku szkolnego. Co z tego, że pani Dyrektor zapewni mnie, że oni do jedzenia nie zmuszają, skoro synek dostawał gorączki na myśl o obiedzie w jednym z przedszkoli, „bo pani zachęcała go do surówki”? co z tego, że pani Dyrektor twierdzi, że nie zmuszają do spania, jak córeczka mówi, że ma 2 godziny cicho leżeć, bo jest leżakowanie? Co z tego, że jak wół było wszędzie napisane „uczulona na jajko”, skoro panie sobie umyśliły, że na przepiórcze na pewno nie? Ale ja to przewrażliwona i nadopiekuńcza jestem.... Obiecuję zdawać relację od września, jestem dobrej myśli, jak zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
kaalinaa Re: Przedszkole na Grochowie (kasia_mm) 06.05.03, 11:41 witam, moja gwiazda chodzi do przedszkola na Niekłańskiej. Polecam, przedsiębiorcza pani dyrektor, miłe opiekunki, dużo dodatkowych zajęć, dobrze wyposażone sale i plac zabaw. Spodobało mi się również przedszkole na Londyńskiej. Pozdrawiam, Iza Odpowiedz Link Zgłoś
nusiek1 Re: Przedszkole na Grochowie (kasia_mm) 12.06.03, 12:03 W koncu dostaliśmy sie na Gocławiu na Umińskiego obok Remy. Masz racje - wszystko wyjdzie podczas korzystania z placowki. Juz sie wyluzowalam i najwyzej bedziemy zmieniac. Dlatego zwierzajcie sie gdzie jest fajnie i dlaczego, pliiis pozdrowienia - a Odpowiedz Link Zgłoś
miola Re: Przedszkole na Grochowie (kasia_mm) 18.06.03, 14:07 Trzy lata temu podjęłam próbę w przedszkolu na Bartosika i mama same złe wspomnienia. Na etapie załatwiania formalności nikt nie miała czasu ze mną porozmawiać - do tego stopnia, że papiery podawałam przez okno pani rozlewającej dzieciom zupę. Przedszkole remontowane do 3 września, więc nie miałam kiedy oswoić synka z nowym otoczeniem. We wrześniu zostałam wyrzucona z przedszkola, jak tylko mały zainteresował się zabawkami, więc kiedy zorientował się że mnie nie ma zaczął płakać. W efekcie trzy dni przesiedział od 8 do 12 pod kwiatkiem, płacząc, sikając w majtki, bez jedzenia. Nie wiem czy to wytwór wyobraźni w efekcie urazu, czy fakt, ale skarżył się na krzyki pani i klapsy. Sama słyszałam jak do trzylatka jedna z nich wrzeszczała "jedz, nie gap się!". Trzeciego dnia dziecko dostało 40 st. gorączki. Trzy tygodnie później oddałam go do przedszkola prywatnego w Aninie przy Rzeźbiarskiej i teraz jedyna kara która skutkuje, to groźba, że nie pójdzie do przedszkola. Może odpowiadam późno, ale w którymś z numerów dziecka przeczytałam (niestety za późno) że jedny ze złych znaków jest brak czasu dla rodzica.... Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nusiek1 Re: Przedszkole na Grochowie (kasia_mm) 18.06.03, 18:14 Czy mozesz powiedziec cos wiecej na temat tego przedszkola w Aninie, czym sie wyroznia, atrakcje dla dzieci, oplaty, kontakt? Dzieki - a Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Przedszkole na Grochowie-Ważne!! 18.06.03, 19:40 Jesli chcecie pisać o przedszkolu w Aninie-proponuję założyć nowy wątek (Np. Okolice Warszawy-Anin, Wawer itd). W ten sposób więcej osób zainteresowanych dotrze do inforamcji (bo kto będzie w wątku o Grochowie szukał postu o Aninie?) Odpowiedz Link Zgłoś
realy Przeszkole "Wedlowskie" nr.411 ul St.Augusta 16.02.05, 09:03 Wczoraj zlozylam papiery do przedszkola na ul. Stanislawa Augusta. Bardzo prosze wszystkich rodzizow dzieci chodzacych do tego przedszkola o opinie na ten temat.I te dobre i te zle!!! Od wrzesnia moj synek idzie do 3 latkow. Nie martwie sie o niego bo wiem, ze da sobie rade. W koncu ma doswiadczenia ze zlobka. Ale chce znac opinie rodzicow posylajacych tam swoje pociechy. Musze przyznac, ze pierwsze wrazenie po obejrzeniu przedzskola bylo bardzo dobre. Pani dyrektor bardzo sympatyczna... Odpowiedz Link Zgłoś
monika9920 Świętosławska, Kinowa, Chroszczewska, Sygietyńskie 16.02.05, 13:14 Witam, Wczoraj zrobiłam objazd po przedszkolach i oto co wiem : :) może komuś pomoże podjąć decyzję :: Chroszczewska - p. Dyrektor jest na urlopie podobno do końca miesiąca, mimo, że wcześniej dzwoniłam i specjalnie zwolniłam się z pracy, żeby obejrzeć to przedszkole nie udało sie. Jedyna Pani, z która mogłabym porozmawiać była zajęta przyjmowaniem opłat po 15 min. czekania w kolejce poddałam się i pojechałam do innych przedszkoli - nawet gdybym poczekała to i tak ta Pani nie miałaby dla mnie czasu, ani nie mogłaby pokazać predszkola - bo w kolejce czekali rodzice przedszkolaków, żeby zapłacić....... no cóż zaczęła sie rekrutacja pani Dyrektor na urlopie i żadnej osoby, która by ją mogła zastąpić... ale tak ogólnie to przedszkole ma wszedzie bardzo dobre opinie, ładny ogródek, za to parking przy przedszkolu nie ma bruku, więc brnie się po kolana w błocie....... Za to Świętosławska, Sygietyńskiego oraz Kinowa są ogólnie podobne, jeżeli chodzi np. o wygląd sal - wszystkie przedszkola wyglądają bardzo czysto, są na bieżąco remontowane (na ile starcza pieniędzy), wszedzie miłe Panie Dyrektorki, które chętnie poświęciły mi swój czas. Wszystkie ogródki, są daleko od ruchliwych ulic, na Świętosławskiej jest domofon przy wejściu do przedszkola (rodzice mają kod), na Kinowej jest domofon już wewnątrz - dzwoni sie nim do poszczególnych sal, a na Chroszczewskiej i Sygietyńskiego nie widziałam żadnych tego typu zabezpieczeń. Na pewno Świętosławska i chyba Sygietyńskiego mają górki w ogródkach, tak więc dzieci zimą moga jeździć na sankach (na Kinowej nie widziałam ogródka). Przy wszystkich tych trzech przedszkolach jest gdzie bez problemu zaparkować. Godziny otwarcia, spania, posiłków - takie same, ilość dzieci w grupach też. Na Świętosławskiej jest 6 grup, w pozostałych przedszkolach po 4. Kinowa jest ukierunkowana bardziej plastycznie, a Sygietyńskiego przyrodniczo (tzn., że jest więcej zajęć z tej tematyki). Rytmika w tym roku kosztowała od 15 zł (na Sygietyńskiego) do 24 (na Świętosławskiej - o ile dobrze pamiętam). Pozdrawiam wszystkie mamy, które tak jak ja muszą dookonać tak ważnego wyboru.... nie jest to łatwe Monika Odpowiedz Link Zgłoś
asia_z Re: Przedszkole na Grochowie (kasia_mm) 11.01.05, 13:31 rzeczywiscie, wspomnienia masz nienajlepsze Jula chodzi na Bartosika juz trzeci rok i.. jest zakochana w przedszkolu wydaje mi sie, ze to najwazniejsze ja.. poczatkowo nie bylam zachwycona pierwsza mozliwosc obejrzenia przedszkola - na pierwszym zebraniu rodzicow, juz po zapisaniu. Panie - nie wiedza nic o oplatach. Sekretariat - tylko do 15.00 (za to Pani okazala sie sympatyczna i komunikatywna . Pierwsze trzy dni dziecka w przedszkolu (po 3 godziny ) - stres, ona tam w sali a ja w pracy - ale Panie dzwonily do mnie i "trzymalysmy reke na pulsie". Po miesiacu moje dziecko wstalo rano i powiedzialo ze chce do przedszkola i nawet moze polezakowac! szok Oplaty: stala "dla gminy" 80, wyzywienie ok 6 PLN dziennie (odliczane za nieobecnosci), dodatkowo: rytmika, koretktywa, taniec, angielski.. do tego wystawy prac, przedstawienia, spotkania "na grillu" calych rodzin, bal karnawalowy (byl akurat wczoraj), wyprawy do parku, kina, na wycieczki itd.. zmienilabym: mycie zebow: obowiazkowo dopiero pieciolatki i tylko raz dziennie (ale Julka odpowiednio zmotywowana myje tez po sniadaniu i nikt jej tego nie zabrania) i jedzenie tylko łyzką w dwóch najmłodszych grupach generalnie: to nie jest zle przedszkole, nie jest moze nowoczesne i przydaloby mu sie pewnie dofinansowanie, ale komu by sie nie przydalo najwazniejsze, ze dzieci je lubia. pozdrawiam, a. Odpowiedz Link Zgłoś
khamar Saska Kępa Niekłańska i Dabrówki 03.08.04, 15:06 Moj synek pojdzie we wrzesniu do przedszkola na Niekłanskiej i mysle ze bedzie dobrze. Najpierw zapisalam go na Dabrowki (przedszkole 162), bo byłam zobaczyć wczesniej i dosyć mi sie spodobało, ładnie i czysto, ale po spotkaniu dla rodziców stwierdziłam, że to jednak nie to. Odniosłam wrażenie, że to będzie raczej przechowalnia dla dzieci o charakterze wojskowym. Nie bardzo widze moje dziecko w takiej atmosferze. Nerwowo więc zaczęłam szukać innego przedszkola i trafiłam tutaj, na forum, gdzie parę mam wypowiadało sie pozytywnie o Niekłańskiej. Spotkałam sie z Panią Dyrektor, rozmawiałam z opiekunkami, wszystko sobie obejrzałam, byłam tam też parę razy w czerwcu z moim przyszłym przedszkolakiem i jego młodszym bratem (na wyraźne zaproszenie pani Dyrektor) i jestem zadowolona i w dużym stopniu spokojna. Przedszkole i jego sprzęty może nie są najnowsze i najładniejsze, ale moim zdaniem atmosfera i podejście nauczycielek w wypadku dzieci jest o wiele WAŻNIEJSZE i mam wrażenie, że w przedszkolu na Niekłańskiej panuje taka sama opinia. Oprócz tego mają dużo zajęć dodatkowych (a jak dziecko jest zajęte, przynajmniej moje, to nie ma czasu na to żeby się smucić) i dużo czasu spędzają na świeżym powietrzu. Zapraszają gości, robią przedstawienia, jeżdżą na wycieczki... Powinno być super. patsik napisała: > no dobra..nie ma tu nikogo z Pragi...super.... > może jednak jak konkretniej zapytam, będzie odzew? > interesują mnie takie przedszkola: przy Bartosika, przy Niekłańskiej i przy > Londyńskiej? Kto może powedzieć coś na "+" lub na "-"? proszę...czas ucieka.... > . Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_mazurek które na Gocławiu, Saskiej Kępie 20.02.04, 16:37 Witam Od września chcę wysłać swojego syna do przedszkola. Pod uwagę biorę Gocław, Saską Kępę i jedno przedszkole w Wawrze na ul. Kadetów. Czy możecie mi któreś polecić? Słyszał ktoś coś o przedszkolach na Afrykańskiej, Dąbrówki, Niekłańskiej, Londyńskiej, Meissnera, Bora- Komorowskiego itp. Nie mam w morde czasu na wywiad piaskownicowy, bo jak z pracy wychodzę, to dzieciaki już śpią, a nie się bawią . Z góry bardzo wdzięczny za opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko Re: Niekłańska 23.02.04, 22:56 Co prawda moja córka chodzi do przedszkola na Zaciszu, ale jest na tym forum jedna mama przedszkolaka z Niekłańskiej. Wypowiada się o tym przedszkolu raczej pochlebnie, a wcale nie tak łatwo ją zadowolić Zwłaszcza, że to już kolejne przedszkole, więc ma pewną skalę porównawczą. A ja pozwalam sobie wypowiedzieć się w jej imieniu i liczę, ze ona też się odezwie... Odpowiedz Link Zgłoś
patsi Re: Niekłańska 24.02.04, 23:16 na gorącą prośbę wypowiadam się o przedszkolu na Niekłańskiej. Pozytywnie - rzecz jasna jednak zdaję sobie sprawę z tego, że dla każdego pozytywem będą inne sprawy, bo każdy czego innego oczekuje od przedszkola. dla mnie najważniejszy był kontakt wychowawczyń z dzieckiem - jest ok , niezmuszanie do jedzenia(mój własny przedszkolny koszmar) - jest ok oraz brak leżakowania(moje dziewczę nie śpi w dzień odkąd skończyło 2 lata...) przedszkole nastawione jest na naukę czytania, jest wiele zajęć dodatkowych do wyboru(płatnych dodatkowo-20-30 zł miesięcznie każde: plastyka, rytmika, tańce, gimnastyka korekcyjna, angielski), są też atrakcje typu: koncerty i teatrzyki. Panie wychodzą prawie codziennie z dziećmi na dwór(chyba że jest rzeczywiście paskudnie), widać, że dzieci dużo w przedszkolu pracują(Ismenka codziennie taszczy ze sobą jakiś rysunek). Raz na dwa-trzy miesiące są zapraszani do zabawy rodzice(można porysować i plepić z plasteliny razem z dziećmia chętni to nawet zabawkami się bawią! że nie wspomnę o towarzyszącej imprezie wyżerce, był też dzień babci i dziadka - dziadkowie wniebowzięci w razie dodatkowych pytań udzielę odpowiedzijak szukam jakichś wad tego przedszkola, to nie znajduję Odpowiedz Link Zgłoś
patsi Re: Niekłańska - Międzynarodowa-Londyńska 25.02.04, 22:19 myślę, że istotny szczegół, mnie w każdym razie zmroziło...Kiedy szukałam przedszkola dla Ismenki, byłam w przedszkolu na Międzynarodowej. Na pytanie, czy zwracają uwagę na dietę alergików(nie chodziło mi o przygotowywanie oddzielnych posiłków, tylko o informację dla mnie typu:"jutro będzie kotlet jajeczny, proszę przynieść coś dziecku na obiad"), usłyszałam odpowiedź:"nie proszę pani, to jest przedszkole dla normalnych dzieci" Brrr.... Za to słyszałam pochlebne opinie o przedszkolu na Londyńskiej, byłam tam osobiście - niestety nie było miejsc, co też jest pewnym wskaźnikiem na korzyść przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
a.j.lesniewscy Re: Niekłańska - Międzynarodowa-Londyńska 22.03.04, 19:39 Chciałabym się dowiedzieć: ile dzieci jest w grupch oraz ilu opiekunów przypada na grupe? Odpowiedz Link Zgłoś
monikapm Re: Niekłańska - Międzynarodowa-Londyńska 25.03.04, 09:07 Ja chętnie też bym się czegoś dowiedziała na temat przedszkola na Londyńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
monikapm Re: Niekłańska - Międzynarodowa-Londyńska 26.03.04, 12:49 Wczoraj byłam w kilku przedszkolach, miedzy innymi na Londyńskiej. Pierwszys rzut oka - przedszkole nie spodobało mi się, stary budynek, okna stare (nie wiem jak ciepło jest w zimę). Podwórko bardzo przyjemne, zabawki plastikowe i drewniane, miło i ładnie. W środku przytulnie i miło, nie wiem jak sale wyglądają bo nie pokazano mi ich, bo akurat pani gdzieś wyjeżdżała. Jedynie mi powiedziała, że zapisują dzieci do 30 osób w grupie, bo potem i tak jest, że przychodzi tylko 20. A co bedzie gdy będą wszyscy zdrowi? Tak liczna będzie też grupa dla maluszków, dla trzylatków. Ale dla mnie dobra wiadomość, przyjmują dzieci 2,5 lenie, czyli z rocznika 2002. Wiecej mi pani powie jak przyjdę złożyć kartę. Tyle, że ja by złożyć kartę to muszę być przekonana do tego przedszkola. fakt jest, że się nie umawiałam na spotkanie, ale chyba ktoś inny mógłby mi też udzielić krótkich kilku informacji, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
monikapm Re: Niekłańska 25.03.04, 09:06 Czy może ktoś ma namiary telefoniczne do przedszkola na Niekłańskie, może jakieś świeże wiadomości, czy przyjmują dzieci poniżej 3 roku życia? Odpowiedz Link Zgłoś
marzenus Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 21.06.03, 21:21 Czy jest na Grochowie przedszkole z grupą dla 2-latków? Chciałabym swoją córkę oddać od września - albo do żłobka, albo do takiej grupy w przedszkolu. Może coś wiecie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
ika_a Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 05.07.03, 09:06 Dla dzieci, które mają problemy ze wzrokiem - zez albo jednooczne niedowidzienie, polecam przedszkole przy Siennickiej (Grochów). Chodzi tam moja córka i jestem bardzo zadowolona. Oprócz opieki okulistycznej, fantastyczne panie, dużo programów autorskich, małe grupy (10 osób), większość zajęć dodatkowych bezpłatnie, warsztaty i grupa wsparcia dla rodziców, dobre warunki lokalowe. Przyjmują dzieci, które nawet nie ukończyły 2 lat. Od września posyłam tam drugą córkę i mam nadzieję, że będzie się tam czuła tak dobrze jak pierwsza. Pozdrawiam Lidka. Odpowiedz Link Zgłoś
agagi Re:W-wa-Praga Pd:Gocław,Grochów,Sska Kęp: UNICEF? 12.07.03, 21:29 Dziewczyny, a jak z tym przedszkolem UNICEF'u? Wiecie cos na jego temat? Odpowiedz Link Zgłoś
ann_mart Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 07.08.03, 12:13 Czy do tego przedszkola na siennickiej przyjmują też dzieci bez wad wzroku? CZy jest możliwośc posłania dziecka na kilka godzin dziennie? Anka Odpowiedz Link Zgłoś
e-milly Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 15.01.04, 10:44 A czy słyszałyście o przedszkolu na ul. Dąbrówki? Ciekawa jestem opinii. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
khamar przedszkole na Dąbrówki & #35 162 11.03.04, 14:34 e-milly napisała: > A czy słyszałyście o przedszkolu na ul. Dąbrówki? Ciekawa jestem opinii. > pozdrawiam Przeczytałam chyba wszystkie wiadomości i nie znalazłam żadnej wypowiedzi na temat przedszkola na Dąbrówki, a o ile mi wiadomo na Dąbrówki są dwa. Mnie szczególnie ineteresuje przedszkole nr 162 z wejściem od Francuskiej (adres, chyba Dąbrówki 3). Upieram sie przy nim, ponieważ wysłanie tam moejgo starszego synka (3 lata) byłoby dla mnie najłatwiejszym rozwiązaniem. Oboje z mężem pracujemy dość dużo, mamy jeszcze drugiego synka (niedługo skończy rok) i wspaniałą nianię. Mój wywiad w przedszkolu #162 rozpoczęłam od telefonu. Najpierw nikt długo nie odbierał, aż w końcu odebrała pani woźna, która na moje pytanie, czy można przyjść z dzieckiem zobaczyć przedszkole, odpowiedziała: "A po co ma Pani przychodzić? Zobaczy Pani sobie jak Pani przyjdzie dziecko zapisać" - niezbyt przyjazne podejście, ale pomyślałam sobie, że woźna nie świadczy o całym przedszkolu. Wzięłam więc synka i poszliśmy zobaczyć to przedszkole. Było koło 16, więc robiło się już pusto. Tym razem był Pan woźny, który był bardzo miły. Pokazał nam salę maluchów z bardzo porządnie poukładanymi zabawkami, serweteczkami na mikro stolikach i mikro sedesami w łazience. Potem wypuścił nas na plac zabaw, który był podzielony na częśi dla młodszych i starszych dzieci. Bardzo dobrze wyposażone. Ale nie udało mi sie z nikim porozmawiać. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia związane z tym przedszkolem, albo tym drugim na Dąbrówki? Niedługo trzeba będzie gdzieś dzieci zapisać... Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 20.01.04, 14:54 A ja już mogę polecić przedszkole Trampolino na Zakopieńskiej. Mój syn tam chodzi od stycznia i jest na prawdę O.K. - małe grupy, przyjazne panie, ciekawe zajęcia, miło i kameralnie. Tylko, niestety dość drogo... Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Saska Kępa - przedszkole MIS USZATEK i TRAMPOLINE 22.01.04, 12:11 Drogie mamy prosze o info dot. obu przedszkoli Miś Uszatek ul. koreańska 3 Trampoline ul. Zakopiańska ( to prośba do mamy, która jest zachwalała to przedszkole) W jakich godzinach sa czynne, jakie sa opłaty podstawowe, ile dzieci jest w grupie jakie zajęcia itd. Prosze o info równiez na priva (elno@neostrada.pl) pozdrawiam, eliza Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Saska Kępa - przedszkole MIS USZATEK i TRAMPO 22.01.04, 14:10 Czynne jest od 8 do 16. Mój synek chodzi tam do trzylatków, w grupie jest ich dziewięcioto. Poza francuskim mają zajęcia plastyczne, teatralne, rytmikę. W zasadzie codziennie dzieje się coś nowego. Pani mają stały kontakt z rodzicami - codziennie dostaję od nich korespondencję na temat synka, zawsze można przyjść porozmawiać. Jestem bardzo zadowolnona. Opłaty - 1050 miesięcznie (z wyżywieniem) i tyle samo wpisowego Odpowiedz Link Zgłoś
anika71 Re: Saska Kępa - przedszkole MIS USZATEK i TRAMPO 17.02.04, 14:56 Cześć, ja tez jestem zainteresowana tym przedszkolem ( na Zakopianskiej), czy mozesz napisac jak twoj synek zaaklimatyzował sie w tym przedszkolu, chodzi mi o jezyk francuski, czy nie miał bariery jezykowej> pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
milenium5 Re: Saska Kępa - przedszkole MIS USZATEK i TRAMPO 23.02.04, 11:39 Też się bałam, jak będzie z francuskim, ale nie było problemu. Panie mówią po polsku i francusku, dzieci równiez, jednak większość po francusku, więc mały chcą się z nimi bawić zaczyna mówić tak jak oni. Wydaje mi się, że w ten sposób dużo naturalniej przyswaja język obcy niż na typowych lekcjach np. helen dorn. Po za tym w tym przedskzolu nie ma przymusu mówienia po francusku czy polsku i dzieci mówią jak im wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
oaza.sa Re: Saska Kępa - przedszkole MIS USZATEK i TRAMPO 12.11.04, 09:12 A co z przedszkolem "MIś Uszatek" kiedyś było na ul. Saskiej 7d, potem przeniosło się chyba na Koreańską. Może coś wiesz na temat tego przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
husia1 Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 26.01.04, 10:11 Zastanawiam się nad zapisaniem mojej trzyletniej Córki do przedszkola na ul. St. Augusta - tzw. Wedlowskiego. Czy któraś z Was zna może to przedszkole? W dziedzinie przedszkoli od września będzie nasz debiut, więc nawet nie wiem o co pytać. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i opinie. Pozdrawiam i czekam niecierpliwie. Husia (mama Julci) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_mm Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 29.01.04, 12:12 co do Wedlowskiego - sąsiadka posyła tam synka i czasem żałuje że sama nie zapisałam tam córki - ale z ronda Wiatraczna to było dla mnie za daleko... same superlatywy z ust sąsiadki się sypią no a sama bliskość Parku Skaryszewskiego gdzie dzieciaki ciągle chodzą jest wielkim atutem a wogóle to 50 lat temu chodził do tego przedszkola mój tata i też wspaniale je wspomina!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ann_mart Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 30.01.04, 15:10 jakie przedszkole poleciłybyście w pobliżu ronda Wiatraczna. Mogą być też prywatne byle blisko. Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
kj_wk Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 16.02.04, 17:19 No wlasnie, na ul. Kobielskiej jest "zagłębie" przedszkolne... Czy moze ktos cos wie na ich temat?? A przedszkole Didasko (prywatne) na ul Mińskiej? Dziewczyny pomocy!!! Pozdrowienia K. Wasiak Odpowiedz Link Zgłoś
ann_mart Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 17.02.04, 10:26 kj_wk napisała: > > A przedszkole Didasko (prywatne) na ul Mińskiej? napisałam do nich maila z prośbą o informację dot. warunków w tym finansowych, przez pół roku nie odpowiedzieli, ale może będziesz mieć więcej szczęścia. Waham się cały czas czy prywatne czy państwowe, ale mój maluch we wrześniu będzie miał 2 lata i 7 mies. więc wybór trudny. Znalazlam przedszkole na Igańskiej, ponoć dobre, ale odstraszają mnie liczebnoiści grup (w tym roku w maluchach 27 osób). Nie wiem jak jest na Kobielskiej. Ponoć na Berezyńskiej jest dobre prywatne przedszkole (po drodze do pracy więc się nadaje), ale nie mogę nic więcej się dowiedzieć, bo w książce tel i biurze numerów nie mają telefonu. Nic nie wiem, a lada dzień trzeba składać papiery do państowwych. Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
meggg Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 17.02.04, 13:39 hej, ja tez poszukuje dobrego przedszkola w okolicach wiatracznej lub troszke dalej. W tym roku chce zapisac synka. Jesetm juz zalamana poszukiwaniami. daj znac jak uda Ci sie znalezc cos sensownego pozdrawiam gosia Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 17.02.04, 15:04 ja ównież jestem zainteresowana przedszkolami w okolicach "wiatraka". Mam synka który we wrześniu będzie miał 2 lata i 7 miesięcy, chciałabym żeby właśnie od września poszedłdo przedszkola. Tylko że mam teżcóreczkę (2 miesiące), a niemam prawa jazdy, więc dalekie dojazdy nie wchodzą w rachubę. Będe wdzięczna za każdą sugestię Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
meggg Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 17.02.04, 16:02 hanti napisała: > ja ównież jestem zainteresowana przedszkolami w okolicach "wiatraka". Mam synka > > który we wrześniu będzie miał 2 lata i 7 miesięcy, chciałabym żeby właśnie od > września poszedłdo przedszkola. Tylko że mam teżcóreczkę (2 miesiące), a niemam > > prawa jazdy, więc dalekie dojazdy nie wchodzą w rachubę. > Będe wdzięczna za każdą sugestię > Pozdrawiam mam mala sugestie, jesli chcialabys sie przekonac jak wyglada zycie przedszkolne to w kazda sobote organizowane sa spotkania w przedszkolu na Zaciszu. Wiem to daleko, dla mnie tez, ale warto tam wpasc dla dzieciaka, fajna zabawa. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
monikapm Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 25.03.04, 08:56 A gdzie na Zaciszu, w którym przedszkolu? I czy przyjmują tam dzieci z Warszawy, wiem że dzieci w przedszkolach państwowych muszą być z tej samej gminy. Czy przyjmują dzieci poniżej trzech lata? Moja Zuza we wrzesniu będzie miała 2,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
vgy Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 25.02.04, 23:13 Polecam przedszkole na Kinowej.Wiem ,że to dość daleko,ale warto.Jest to trzecie przedszkole mojego syna.Już traciliśmy nadzieje,że gdzieś mu się będzie podobać.Jezdziliśmy też na Zacisze do ZIELONEJ CIUCHCI -wszystko by zamazać złe wspomnienia z poprzednich przedszkoli.Udało się,teraz mój syn gniewa się gdy zostaje w domu.Dzieci mają tam sporo zajęć dodatkowych(angielski,zajęcia teatralne,rytmike,plastyke). Odpowiedz Link Zgłoś
monikapm Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 25.03.04, 09:17 Ja do didasko dzwoniłam i poinformowano mnie, że kosztuje ta przyjemność 700 plus 200 za jedzenie. Z opowieści pań i wypowiedzi rodziców na formum i nie tylko wszystko przedstawia się super, czysto, ładnie, przyjemnie. Tyle, że dla mnie trochę drogo. Odpowiedz Link Zgłoś
gruszka_edziecko likwidacja przedszkola na Igańskiej 25.02.04, 12:06 Może komuś się przyda informacja, że to przedszkole będzie zlikwidowane. Wklejam link z Gazety na ten temat: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,1929715.html?nltxx=1077927&nltdt=2004-02-25-04-04 Odpowiedz Link Zgłoś
stefania Przedszkole na Komorskiej 25.02.04, 14:26 Może komuś pomogę, mój synek chodzi do przedszkola na Komorskiej i myślę, że mogę je naprawdę polecać. Bardzo przedsiębiorcza Pani Dyrektor i miłe panie+bardzo dobry kontakt z rodzicami powodują, że mały chodzi tam bardzo chętnie. Jest mnóstwo zajęć dodatkowych, a samo przedszkole jest bardzo zadbane i czyste. Oprócz zajęć dodatkowych są co miesiąc teatrzyki, koncerty, a raz na jakiś czas wyjścia do teatru czy np. kulig. Odpowiedz Link Zgłoś
graaz Re: Przedszkola na Afrykańskiej 25.02.04, 22:59 Na Afrykańskiej sa dwa przedszkola. Jesli ktoś je zna, bardzo prosze o opinie. Graz Odpowiedz Link Zgłoś
asia.t Re: Przedszkole na Komorskiej 10.03.04, 14:17 a Komorska ile? w którym to jest miejscu? bo by nam chyba nawet pasowało... Stafanio, skoro tam mieszkasz w okolicy, to może znasz kogoś z przedszkola na Jarocińskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: likwidacja przedszkola na Igańskiej 10.03.04, 12:21 Dla mnie to jakiś koszmar to jedyne sensowne przedszkole blisko mnie, chciałam posłać tam synka od września. To straszne że radni nie mogą się dogadać, a dzieci będą poszkodowane. Ale w tym cholernym mieście zawsze tak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
merrlin Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 05.03.04, 21:21 Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek opinie o trzech gocławskich przedszkolach : Unicef-ie, przy ul. Meissnera i przy ul.Umińskiego ("za komendą") wiem, że to jednak bardzo subiektywne odczucia (to co dla jednego będzie in plus dla drugiego jest nie do przyjęcia)niemniej -bardzo was proszę o opinie cchiałabym, zeby mój synek chodził do przedszkola od września, więc właśnie stoję przed wyborem. Poczatkowo myślałam o przedszkolu unicef-owskim. Ale usłyszałam bardzo wiele niepokojących opinii o samej rekrutacji. wiem, że te opinie nie są do końca miarodajne, ze mogą być wygłaszane ze złośliwości (bo dziecko się nie dostalo) lub na zasadzie "jedna pani drugiej pani"...jednak mnie zaniepokoiły (znajomości, łapówki, cudawianki). Poza tym nazywa się to przedszkole unicef-owskim a ponoć z sama instytucją przedszkole nie ma nic wspólnego (poza tym, ze znajduje się przy szkole, której patronem jest unicef -tak trochę jakby sie oczekiwało, że w liceum im.Mickiewicza sam wieszcz wykłada jęz. polski hihihi) Najbardziej podoba mi się przedszkole przy Meissnera (nieracjonalnie do końca - po prostu poczulam "że to jest to"). Szczerze mówiąc planowałam złożyc ankiety do tych trzech ale dowiaduję sie (tylko nie wiem na ile to prawda a na ile "jedna pani-drugiej pani), że np. do unicefu nie przyjmują dzieci, które mają papiery złożone równolegle w innym przedszkolu (tak bardzo mnie zreszta owo "krzywe patrzenie" na składanie papierów" w kilku miejscach nie dziwi, bo nie pozwala na oszacowanie ilości dzieci - tworzy pewien bałagan). Może wasze dzieci chodzą do któregoś z tych przedszkoli i mozecie służyć radą? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
asia.t Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 08.03.04, 15:48 A może ktoś wie coś na temat przedszkola na ul. Jarocińskiej? Muszę znaleźć coś sensownego w pobliżu ul. Podolskiej - i już mi ręce opadają Odpowiedz Link Zgłoś
marrynia Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 16.03.04, 10:07 Widzę,że usilnie poszukujesz przedszkola. Przecież przedszkole na Komorskiej to już niedaleko od przedszkola na Jarocińskiej. Przyznam szczerze,że z kilku okolicznych min.wcześniej wspomnianych wybrałam te na Komorskiej, ponieważ pozostałe nie cieszyły się tak dobrymi opiniami. Mam porównanie ponieważ synek chodził do przedszkola w centrum i nie byłam zachwycona.W tym przedszkolu nie ma czasu na nudę i "wygłupy".A może przedszkole na Jarocińskiej?Najlepiej przeczytaj dzisiejszy poradnik w Życiu Warszawy tam jest o przedszkolach.Podaję link www.zw.com.pl/apps/a/index.jsp?place=zw2_a_Menu1&news_cat_id=1128 Pozdrawiam Renata Odpowiedz Link Zgłoś
marrynia Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 16.03.04, 10:25 Przepraszam nie na Jarocińskiej tylko na Jordanowskiej.Całkiem mi się poplątało. Jeszcze raz pozdrawiam Renata Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Grochów ul. Siennicka 16.03.04, 20:30 przedszkole dla dzieci niedowidzących - kto tam chodzi??? Co możecie powiedziec o tym przedszkolu??? Odpowiedz Link Zgłoś
wiki41 Re: ja też szukam... 24.03.04, 20:55 ...dobrego przedszkola na Pradze Płd., więc podciągam wątek do góry i proszę o wszeklkie opinie - te dobre, i te złe. Wiki Odpowiedz Link Zgłoś
ika_a Re: Grochów ul. Siennicka 28.03.04, 10:24 Moję dzieci chodzą do przedszkola na Siennickiej. Jeśli dziecko ma wadę wzroku to gorąco polecam. Zalety: doświadczony okulista na miejscu, odpada bieganie po przychodniach, codzienne ćwiczenia wzroku na specjalistycznym sprzęcie, wszechstrona opieka logopedyczna, psychologiczna, korekcyjna itp. bezpłatnie, 6cio latki chodzą na basen, no i grupy 7-12 osobowe, cicho i przytulnie, jest również grupa wsparcia dla rodziców oraz cyklicznie organizowane warsztaty umiejętności wychowawczych, polecam, ika. Odpowiedz Link Zgłoś
lussi Re: Grochów ul. Siennicka 30.09.04, 14:42 Zgadzam się w 100%! Mój synek chodzi tam drugi rok, jesteśmy bardzo zadowoleni. Mały dobrze sie tam czuje, a co najwazniejsze, jego wzrok się poprawia. Miła, domowa atmosfera, świetna opieka. Polecam wszystkim rodzicom, których dzieci mają problemy ze wzrokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sasha3 Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 24.03.04, 23:02 Kilka lat temu nie przyjęli mi dziecka do przedszkola przy St. Augusta, ponieważ byłam jeszcze na urlopie wychowawczym. W zastępstwie trafiliśmy na Grochowską do przedszkola nr 166. Po obejrzeniu tej placówki byłam załamana (( Oczywiście natychmiast zaświtał mi pomysł przeniesienia dziecka do Wedla najszybciej, jak tylko się da. Zepsute miałam przez to całe wakacje We wrześniu okazało się, że wszystkie moje obawy są bezpodstawne. Syn chodził tam przez 4 lata. Polecam to przedszkole ze względu na bardzo miłe i kompetentne panie wychowawczynie (wszystkie bez wyjątku!) oraz na to, że opinią nauczycieli klas początkowych - dzieci z tego przedszkola przychodzą do szkół świetnie przygotowane (ale to dla Was na razie odległa sprawa) Mieszkam obok przedszkola wedlowskiego, sporo moich sąsiadów posyła tam swoje dzieci. Również są bardzo zadowoleni. Bez wątpienia placówka ta jest atrakcyjniejsza i ładniejsza. Również polecam, niestety trudniej się tam dostać (( Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Grochów Niepubliczne "słoneczko" 25.03.04, 10:21 Strasznie się miotam między przedszkolami ((( teraz poszukuję opinii o przedszkolu niepublicznym słoneczko ul. Waszyngtona 4 pozdrawiam, eliza Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagrotek szukam prywatnego na trasie do Wesolej 12.05.04, 14:23 jak w temacie , zalezy mi zeby bylo dlugo otwarte i oczywiscie jak najlepsze i jak najtansze kasiagrotek Odpowiedz Link Zgłoś
pysia18 Re: a czy ktos zna Pinokio na Ostrobramskiej? 15.10.04, 11:56 kiedys bylko na goclawiu na fieldorfa prywatne predszkola chyba nie maja swojego podworka i sa drogie to jeszcze sa miejsca na afrykanskiej 14a Odpowiedz Link Zgłoś
wisienka422 Re: Grochów Niepubliczne "słoneczko" 04.02.06, 19:15 Ja tam bylam ale po rozmowie z pania dyrektor zrezygnowal.Nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Ufffff zapisani na Kinową 10a 29.03.04, 15:42 Po wielu poszukiwaniach zapisałm Bartka do przedszkola nr 250 ul. Kinowa 10a. Pani Dyrektor bardzo miła i kontaktowa. Bartek pobawił sie sali i placu zabaw z dziećmi. Zewnętrzne zabawki troszke stare ale jest ich całkiem sporo i dzieciaki się świetnie bawiły. Sala dla maluszków bardzo duża i widna. Oczywiście są wszystkie dodatkowe zajęcia: angielski, rytmika, gimnastyka. Teraz pozostaje nam czekać do 16/04/04 na wyniki rekrutacji pozdrawiam, eliza Odpowiedz Link Zgłoś
meggg Kobielska 21.04.04, 22:29 Jestesmy zapisani i przyjeci do przedszkola 89 na Kobielskiej. Czy ktos z Was zna moze to przedszkole, jakie sa Wasze odczucia? Moje pozytywne i mam nadzieje, ze moj maluszek bedzie sie tam czul dobrze pozdrawiam meggg Odpowiedz Link Zgłoś
merrlin Re: Meissnera-GOCŁAW 09.04.04, 17:55 Kochane! Zapisałam synka do przedszkola przy Meissnera 8B na Gocławiu. Może ktoś, coś wie o tym przedszkolu z własnych doświadczeń lub opowieści? A może którejś maluch tam chodzi lub bedzie chodził? Odpowiedz Link Zgłoś
khamar Dąbrówki, przedszkole 162 30.04.04, 16:38 Bylabym wdzięczna za jakies opinie na temat tego przedszkola. Pytałam jakiś czas temu, ale nikt się nie odezwał. Może nikt z Was nie zdecydował się posłać tam dziecka z jakiegos konkretnego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
anin Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 04.06.04, 14:42 a ja na przyszły rok polecam przedszkole na chroszczewskiej (na tyłach błekitniego wieżowca przy wiatracznej). przedszkole publiczne, dość dobra opieka, pani dyrektor wie po co jest dyrektorem, moje dzieci (2 ) bardzo lubia tam chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
ania22 Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 23.06.04, 09:36 Cześć Anin, do której grupy chodzą Twoje pociechy, bo mój synek do maluchów. Chętnie pogadam z Tobą i wymienię doświadczenia. Ja też polecam przedszkole na Chroszczewskiej. Co do niektórych pań mam wątpliwości, ale tak jak piszesz Pani Dyr. super! Pozdrowionka.... Odpowiedz Link Zgłoś
ania22 Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 23.06.04, 09:30 Hej. Czy ktoś ma doświadczenie z przedszkolem na Chroszczewskiej 3/5(Grochów) , mój synek tam chodzi i chętnie wymienię informacje. Pa. Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
anin Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 28.06.04, 12:44 jestem mamą Kasi. jeśli twój synek tam chodzi to chyba wiesz o kogo chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
ania22 Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 28.06.04, 16:31 Są tam chyba ze trzy Kasie....a więc tylko mogę się domyslać..Pozdrawiam. Fajnie że ktoś znajomy w końcu na Forum. Hej. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia przedszkole na Tarnowieckiej 29.06.04, 10:42 czy ktoś z obecnych posyła dziecko do przedszkola na Tarnowiecką? pierwsze wrażenie dobre - wokół drzewa, plac zabaw ładny, pani dyrektor miała czas porozmawiać ze mną (mimo ze zapisałam dziecko grubo po terminie), a jak się okazało, że było juz spotkanie informacyjne (to pierwsze dziecko i nie wiem, co i jak), to mi powiedziała, zaprosiła na plac zabaw i tam miała czas - porozmawiała i ze mną, i z moim mężem. prosze o jakieś opinie. dzięki Anka gruszka_edziecko napisała: > W tym wątku wymieniamy się informacjami o przedszkolach na Pradze Południe, w > tym Na Grochowie, Gocławiu, Saskiej Kępie... > Zapraszam > Odpowiedz Link Zgłoś
dormaj Re: przedszkole na Tarnowieckiej 03.08.04, 10:18 Sama jako dziecko chodziłam do tego przedszkola. Nadal mieszkam na tym osiedlu ale dziecka bym tam nie posłała. Może wrażenie dobre ale od tamtej pory kiedy ja chodziłam (a mam już 27 lat) nic sie nie zmieniło. Niektóre panie jeszcze tam pracują. Mentalnosc stara jak świat. Poza tym pod sklepem obok czesto zbierają menele. Chodzą w krzaki przy przedszkolu, żeby załatwić sowje potrzeby. Ohyda. Jeśli nie chcesz, żeby dziecko patrzyło na pijaków to nie polecam. Poza tym moja koleżanka posłała sowjego 4 latka i nie jest zadowolona. A że dziecko choruje to już dała sobie spokój ale chciała go przenieść. Słyszałam, że przedszkole na Jarocińskiej jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
konstruktorka1 Re: przedszkole na Tarnowieckiej 10.09.04, 13:03 ja nie wiem moze dobrze że dopiero teraz znalazłam to forum bo generalnie co do Pań na Tarnowieckiej to ja jestem w sódmym niebie Gorzej z niektórymi rodzicami jedna z mam na zebraniu nieomieszkała się zapytac czy Panie sobie poradzą dydaktycznie z dziećmi jesli chodzi do grupy taki chłopiec który ma poważne problemy i dziecko które nie mówi po polsku. Ten chłopczyk który ma poważne problemy to mój syn. Szczerze mówiąc przedszkolanki zachowały się sie super powiedziały o kogo chodzi i że nie maja z nim problemu a nawet mają więcej problemu z innymi dziećmi. wiesz Władek chodził już do dwóch przedszkoli i zawsze problem rodziców powodował że musieliśmy go zabieraĆ. W TAMTYCH DROGICH I PODOBNO NAJLEPSZYCH PRZEDSZKOLACH DYREKTORKI I DYDAKTYCY BYLI WOBEC NAS OBOJETNI. Mój synek ma opóźnienie mowy i kontaktów społecznych, nie jest agresywny jest po prostu inny i za obronę nas i sposób rozmowy Pań Przedszkolanek z innymi rodzicami daje im 5 z plusem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pia Re: przedszkole na Tarnowieckiej 28.08.05, 20:13 1. do dormaj: nie zgadzam się co do meneli - przez 3 miesiące córka chodziła na pół dnia i nic takiego nie widziałam, potem juz na cały dzień i też nie (rano też nie - no chyba że menele dyżurowali przed 8 rano, nie wiem); co do pań - też się nie zgadzam 2. do konstruktorki1: muszę ci powiedzieć, że myślałam, że twój synek to po prostu rozpuszczony jedynak... przepraszam! że słabo mówi, to mnie nie zdziwiło 3. przedszkole b. polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
dorism Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 13.07.04, 14:08 Słuchajcie mam wielka prośbę czy ktoś słyszał moze coś o przedszkolu na Bartosika na Gocławiu, mój syn się tam dostał ale jestem pełna obaw, jedna pani na 30 dzieci to mnie przeraża. Prosze o wszelkie informacje dobre i złe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
trusia4 Re: Warszawa-Praga Pd: Gocław, Grochów, Saska Kęp 14.07.04, 14:18 Mój starszy synek chodzi do tego przedszkola już 2 lata. Są 2 panie wychowawczynie i pomoc, w najmłodszej grupie były dwie pomocnice. Nigdy nie skarżył się że zmuszano go do jedzenia. Jezeli chodzi o leżakowanie to w tym roku jak było ciepło już nie leżakowali. Są dodatkowe zajęcia, przyjeżdżaja teatrzyki, są organizowane imprezy dla rodziców: przedstawienia, grill. Po dłuższej nieobecności w przedszkolu synek tęskni za koelgami i wychowawczyniami. Generalnie jestem zadowolona i młodszego też tsam poślę. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzazuzka Bartosika??? 15.07.04, 16:36 W jakich godzinach jest czynne to przedszkole, jakie sa opłaty i czy duzo wczesniej trzeba sie zapisywac? Odpowiedz Link Zgłoś
trusia4 Re: Bartosika??? 19.07.04, 12:23 o ile pamiętam to od 07.00 do 17.00, o 08.30 dzieci powinny być w przedszkolu. Jeżeli chodzi o opłaty to nie pamiętam dokładnie ale za miesiąc z pełnym wyżywieniem (to znaczy, ze dziecko zostaje na podwieczorek a nie jest odbierane po obiedzie) wychodzi ok 260PLN (80PLN oplata gminna, stawka zywieniowa ok 6PLN za dzien, rytmika, angielski, darowizna). Zapisy tak jak we wszystkich przedszkolach panstwowych w tym roku byly w kwietniu. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzazuzka Re: Bartosika??? 20.07.04, 14:47 dzieki za odpowiedź. tzn ze do 17-tej muszę dziecko zabrać. Jak tam wgóle jest jeśli chodzi o opiekę, ile dzieci przypada na jedna Panią i ogólnie jakie są warunki bo jeszcze sie tam nie wybrałam. Odpowiedz Link Zgłoś
meggg Przedszkole nr 89 na ul.Kobielskiej 31.07.04, 16:44 Czy ktos z Was zna to przedszkole i moze podzielic sie ze mna swoimi odczuciami? dzieki z gory meggg Odpowiedz Link Zgłoś
agagi Berezynska i/lub inne dla dwulatka??? 03.08.04, 15:29 Dziewczyny, slyszalam kiedys, ze jest jakies male dobre przedszkole na Berezynskiej, czy ktoras z Was wie cos na ten temat/ma moze namiar? Rozwazam wyslanie mojego 2-latka wczesniej do przedszkola (ma 2 lata starsza siostre, ktora go przyucza do zycia w szybkim tempie ), wiec jesli wiecie gdzie przyjmuja takie smyki to dajcie prosze znac. Agata Odpowiedz Link Zgłoś
ann_mart Re: Berezynska i/lub inne dla dwulatka??? 05.08.04, 11:28 Mój syn tam chodzi od połowy maja. Miał 2 lata i 3 mies. jak tam trafił. Koszt 580 zł mies + 300 zł wpisowego. jestem bardzo zadowolona. Przedszkole jest w prywatnym mieszkaniu, dzieci niewiele - myślę że ok. 15. 2 - 3 opiekunek (w zalezności od zajęć) + właścicielka. Zmieniają pieluchy!!!! Ale trzeba przynieść własne. Mają ogródek. W cenie jest ang. rytmika, zajęcia komputerowe, raz w miesiącu teatrzyk. Za dopłatą gimnastyka korekcyjna. jedna z pan jest logopedą. stosunki takie rodzinne, dzieciom poświęca się dużo czasu. Teraz mają przerwę. Czynni są od 1 września do 31 lipca, od 7.30 do 18 (z tym, że za godziny od 16 -18 dopłata - 2 zł. za godzinę, ale chyba liczą tylko za pełne bo przychodzę po 16 i nie płaciłam) Jestem zadowolona, młody się wspaniale zaklimatyzował, nie zmuszają do jedzenia. Jakbys chciała cos dodatkowo - zaprawszam na priv. Tu masz linka przedszkole.madzia.w.interia.pl/onas.html Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
zuzazuzka Re: Berezynska i/lub inne dla dwulatka??? 17.08.04, 15:10 Ciezko sie tam dostac? Niw mialas problemu z posłaniem dziecka w maju, bylo wolne miejsce czy jak? Kiedy trzeba tam składac papiery? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
hanti Re: Berezynska i/lub inne dla dwulatka??? 06.08.04, 21:59 W przedszkolu na ul. Świętosławskiej przyjmuję młodsze dzieci. Mój synek ma 2,5 roku i od września będzie tam chodził. Wymagania standartowe, siusianie, jedzenie itp. przyczym panie na początku we wszystkim pomogą. Całkowity koszt to 300 PLN miesięcznie (z zajęciami dodatkowymi). Pozdrawaim Odpowiedz Link Zgłoś
zuzazuzka Przedszkole na Umińskiego... 17.08.04, 15:12 te koło policji. Czy ktoś wie do której godziny jest czynne? I wogóle jak tam jest? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcik_g Re: Przedszkole na Umińskiego... 15.10.04, 13:11 dolaczam sie do pytan o przedszkole przy ul. Uminskiego, ale nie to przy dawnej REMIE tylko za Komenda - nazywa sie Zielony Zakatek. Bede wdzieczna za informacje. mama przyszlorocznego przedszkolaka Odpowiedz Link Zgłoś
zuzazuzka Re: Przedszkole na Umińskiego... 15.10.04, 14:31 To przeszkole barzo mi polecla siostra cioteczna mojego męża, mówiła ze jest tam mila atmosfera i chyba tylko wie grupy, fajna Pani dyr. Ale żanych szczegolów nie znam, mam zamiar sie tam wybrac , chociaz teraz przeprowazilam się na Poligonową (za kościołem) i bliżej mam na Bracławska. Tez bylabym wdzięczna gyby ktoś napisal jakis szczegoły na temat tego przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
monika9920 Chroszczewska, Swiętosławska, Sygietyńskiego 18.10.04, 13:42 Witam, Bede wdzieczna za wszelkie info na temat wymienionych w tytule przedszkoli - miszkam na tyłach Ronda Wiatraczna - najblizej bylo przedszkole na Iganskiej - niestety zlikwidowane... teraz (tzn w marcu) musze wybrac któres z tych trzech i mam ogromny problem..... wiem, że na Swietosławskiej podobno dzieci wychodza nawet w zime na dwór (co dla mnie jest plusem) oraz wejście na plac zabaw ma byc zabezpieczone kartą czipowa za to, to własnie tam jest dziwna pani dyrektor, która oświadczyła, ze dzieci nie odebrane z przedszkola do 17.00 beda zawozone na komisariat.... (byl nawet o tym artykul w gazecie Fakt), podobno równiez puszczano trzylatkom Harry Potera na video (?), za to na Chroszczewskiej podobno dzieci w zimie w ogole nie wychodza na dwór........ o przedszkolu na Sygietyńskiego nie wiem nic....... Prosze o pomoc !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lyszeczka Re: Chroszczewska, Swiętosławska, Sygietyńskiego 19.10.04, 11:18 Hej, mój synek chodzi do przedszkola na Sygietyńskiego do 3-latków i jestem bardzo zadowolona.Dzieciaki często wychodzą na plac zabaw,3 razy w miesiącu są jakieś teatrzyki,w poniedziałki są zajęcia z p/logopedą (mały fajnie pokazuje jak się bawia języczkiem , 2xw tygodniu mają rytmikę. Młody zakochał sie po uszy w p.Kasi i płacze w weekend, że "Kasia sama w domku jest".Panie są bardzo fajne,zawsze można się je zapytać o różne szczegóły...Co do tych kart czipowych to nie jestem pewna czy ten pomysł przejdzie ze względu na to, ze to droga impreza i dużo rodziców nie stać na taki wydatek...ale wydaje mi się,że przedszkole jest dobrze pilnowane- jest pani z szatni,która pilnuje kto wchodzi, są inne panie które cały czas się kręcą...ja w każdym bądź razie nie widzę potrzeby wydawania bez sensu 50zł... Jeszcze napisze o p.dyrektor. Najprzyjemniejszego wrażenia nie sprawia,na pierwsze zebranie z rodzicami przyszła kompletnie nie przygotowana (nawet nie umiała powiedzieć jakie są stawki za przedszkole, o ubezpieczeniach już nie wspomnę...), ale dopóki nie mam z nią bliższych kontaktów...to mi nie przeszkadza.Wielka afera zrobiłą się z tym oświadczeniem, ale rzecz nie dotyczyła rodziców, którzy sporadycznie spóźnią się 10 minut...chodziło tutaj raczej o rodziców, którzy przychodzili po dziecko chwiejnym krokiem o godzinie 20 albo poźniej...Bo właśnie takie przypadki stały sie regułą, a nie przypadkiem.A afera wyszła z tego, że trafili sie jacys "obrotni" rodzice, którzy rozdmuchali z tego aferę... W każdym bądź razie mi to przedszkole bardzo się podoba, dodatkowy plus, że mały był chory tylko raz, panie są super, no i oczywiście to że Młody juz w sobotę się pyta kiedy pójdzie do przedszkola . Na Sygietyńskiego też jest super (chodzi tam synek sąsiadki).Kiedyś to było przedszkole o profilu artystycznym, ale z braku środków...Dzieciaki codziennie są na dworze (chyba że pada), robia mnóstwo fajnych rzeczy. Aha, przypomniało mi się ), tańsza jest rytmika (16zł- u nas 24zł). Mam nadzieję, ze trochę pomogłam. Jakbyś miała więcej pytań pisz na adres gazetowy. Lyszka. Odpowiedz Link Zgłoś
monika9920 Re: Chroszczewska, Swiętosławska, Sygietyńskiego 19.10.04, 15:21 Wielkie dzieki za tak wyczerpujacy opis - rozumiem, ze twoj synek chodzi na Swiętosławska (a nie na Sygietynskiego, jak napisalas) a synek sasiadki na Sygietynskiego - to bardzo dobra wiadomosc - bo na Swietoslawska byloby mi najblizej... Raz jeszcze dzieki Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
zuzazuzka Re: Chroszczewska, Swiętosławska, Sygietyńskiego 19.10.04, 16:16 o której godziny mozna dzieci obierac w tych dwóch przeszkolach? Odpowiedz Link Zgłoś
lyszeczka Re: Chroszczewska, Swiętosławska, Sygietyńskiego 20.10.04, 09:01 Oczywiście pisałam o świętosławskiej... Dzieciaczki można odbierać albo po obiedzie czyli około 12:30, albo po spaniu czyli około 15. Obydwa przedszkola są otwarte do 17. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzia2 Re: Chroszczewska, Swiętosławska, Sygietyńskiego 07.11.04, 21:56 moja córeczka obecnie ma 5,5 l, od kiedy skonczyła 2,5 roku chodzi do przedszkola na Chroszczewska i przyznam , że jestem z niego bardzo zadowolona, córcia także, panie są miłe , ciepłe , dzieci nie sa traktowane przedmiotowo, sa oczywiscie zajecia dodatkowe: rytmika, gimnastyka korekcyjna , od 3 gr angielski, są 1-2 w roku organizowane wycieczki autokarowe dla maluchów w ciekawe miejsca, a także wiosna organizowane są imprezy dla dzieci rodziców - mozna oczywiscie przyprowadzić tez przyjaciół - , zabawki wewnątrz jak i na podwórku sa firmowe, porządne i dobrej jakosci, podwórko jest z dala od ulicy, personel miły - oczywista to nie tylko moja opinia , swojego młodszego synka tez napewno tam zapiszę z czystym sercem polecam Odpowiedz Link Zgłoś
zuzazuzka Re: na Fieldorfa 12.10.04, 00:20 Ktoś slyszal o przeszkolu na tej ulicy, prywatnym? byłabym wzięczna za każde info. Odpowiedz Link Zgłoś
pysia18 Re: na Fieldorfa 15.10.04, 11:58 to przedszkole jest przeniesione na ostrobramska Odpowiedz Link Zgłoś
ezaw1 Re: LONDYŃSKA 18.10.04, 13:51 A przedszkole na Londyńskiej co o nim myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
agerczak Komorska, Jarocińska, Tarnowiecka, Rechniewskiego 27.02.06, 19:57 Komorska, Jarocińska, Tarnowiecka, Rechniewskiego , czy ktos ma jakiekolwiek informacje na temta tych przedszkole lub moze polecic jakies inne w poblizu skrzyzowania, łukowska/ zamienieckiej Jesli ktos moze nie napisze na maila gergus@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aada100 Re: Komorska, Jarocińska, Tarnowiecka, Rechniewsk 02.03.06, 22:47 Moja córeczka od początku lutego chodzi na Tarnowiecką. Uwielbia to przedszkole. Czasami nawet zapomina dać buziaka na "do widzenia". Przedszkole jest duże, jest 5 grup. Mała chodzi do najmłodszej. W maluchach są trzy panie i jedna do pomocy. Są bardzo miłe i zawsze potrafią powiedzieć co i ile dziecko zjadło, ile spało i jak się bawiło. Ja jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś