Dodaj do ulubionych

pytanie o szkarlatyne

02.02.07, 08:10
Moja corka chodzi do maluchow.Wczoraj po kapieli zauwazylam,ze luszczy sie
jej skora na calej podeszwie stop(bez zadnych zaczerwienien,ranek).Kiedys
slyszalam,ze takim schodzeniem skory ze stop konczy sie szkarlatyna.Slyszalam
tez,ze moze przechodzic praktycznie bezobjawowo.Jestem w pracy,a mysli nie
daja mi spokoju.Ktos cos o tym wie,czy z poniedzialku do lekarza?(ale to
chyba i tak juz za pozno).Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • edytka_73 Re: pytanie o szkarlatyne 02.02.07, 22:09
      Szkarlatynę wywołuje ten sam wirus, co ospę. Łuszczenie skóry na stopach i
      dłoniach to ostatni z zejściowych objawów. na początku jest wysoka temperatura i
      malinowy język.
      Sprawdź, czy to nie grzybica.
      • mysz56 Re: pytanie o szkarlatyne 03.02.07, 00:30
        co ty piszesz? -szkarlatyna to choroba bakteryjna spowodowana przez
        paciorkowce-streptoccocus,ospa jest chorobą wirusową-wirus warisella
        zoster,szkarlatynę leczy się bezwzględnie antybiotykiem z grupy
        penicylin ,ospy nie,faktycznie jakieś 3 tyg po przebyciu szkarlatyny łuszczy
        się skóra,mój syn miał niedawno szkarlatynę i obecnie wypatrujemy łuszczenia
        skóry-najlepiej pokaż dziecko pediatrze
        • kate8025 Re: pytanie o szkarlatyne 03.02.07, 07:55
          Tez mialysmy dopier szkarlatyne, tzn corcia a ja angine, bo to ta sama bakteria wywoluje. Skora dopier zaczyna sie luszczyc teraz, jak corcia jest juz zdrowa, po antybuiotyku. Najpierw byla czerwona szorskka wysypka, a teraz z tej juz bladej wysypki zaczyna schodzic skora. MOja miala 40 stopni goraczki najpierw. Ale dzieci przechdza szkarlatyne bardzo roznie, czasem bywa utajona.

W kazdy razie do lekarza isc musisz, bo po co sie denerwowac.
          powiem wam ze szkarlatyne nie ltwo zdiagnozowac, dzieci szwagierki tez mialy i dopiero 4 lekarz stwierdzil szkarlatyne, reszta mowila, ze to alergia

pozdrawiam
          • iza33 Re: pytanie o szkarlatyne 03.02.07, 10:11
            Objaw łuszczącej się skóry jest późnym objawem (ok. 3 tygodnia choroby). Nie
            piszesz, czy dziecko było chore, czy miało gorączkę, zmiany na migdałkach,
            wysypkę, czy tylko tą łuszczącą się skórę. Jeżeli nie chorowała, to raczej
            łuszczenie trzeba wytłumaczyć w inny sposób (np zbyt długie przebywanie w
            nieprzewiewnym obuwiu, grzybica itp.) Raczej na podstawie samego łuszczenia
            nikt nie rozpozna szkarlatyny. Możesz dla świeego spokoju zrobić ASO, ale i tak
            nie do końca ci to odpowie czy miała szkarlatynę czy też nie.
            • mysz56 Re: pytanie o szkarlatyne 03.02.07, 10:36
              to prwda ,szkarlatyna przebiega czasem skąpoobjawowo ,syn miał ze wszystkimi
              typowymi objawami,córka tylko z wysypka-gdyby nie to że właśnie syn był chory
              lekarka uznałaby wysypkę córki za alergię albo wirusówkę
    • arielka761 dziekuje za odpisy 03.02.07, 16:48
      Malej nic nie bylo,zadnej goraczki,kaszlu.Wysypka za to towarzyszy jej caly
      czas,bo jest alergikiem.W poniedzialek idziemy do lekarza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka