olenkas13 14.02.08, 18:57 www.edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=1286 zasady naboru na powyżej podanej stronie BE Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
9-x-2 Re: Zapisy do przedszkoli Warszawa - wiadomość BE 14.02.08, 19:56 No też właśnie zajrzałam i się ucieszyłam - jednak nie wspominają o tym ograniczeniu wiekowym - czyli możemy wnioskować, że rektutacja nie ograniczy się wyłącznie do urodzonych przed 1 września - chyba można pogratulować wszystkim mamom, które aktywnie ruszyły z protestem w media i wysłały prostety do różnych instytucji. Oczywiście wszystko wyjdzie, jak ruszy ten system elektroniczny. Osobiście to bardzo się waham, w jakiej formie lepiej złożyć to podanie - pójść do przedszkola i przynieść osobiście wypełnioną kartę czy wpisać się przez internet.... Jak Wy będziecie składac te podania? Odpowiedz Link Zgłoś
greatptica Re: Zapisy do przedszkoli Warszawa - wiadomość BE 14.02.08, 20:09 Koniecznie idz do przedszkola. Wiem od Dyrektorek z różnych przedszkoli na Ochocie, że wolą przyjąć dziecko, które np. było w przedszkolu (na dniach otwartych) lub choćby poznały rodzica takiego dziecka przy rozmowie, niż dziecko "anonimowe" zarejestrowane jedynie on-line. Odpowiedz Link Zgłoś
fuksja21 Re: Zapisy do przedszkoli Warszawa - wiadomość BE 14.02.08, 20:09 9-x-2 napisała: > Osobiście to bardzo się waham, w jakiej formie lepiej złożyć to > podanie - pójść do przedszkola i przynieść osobiście wypełnioną > kartę czy wpisać się przez internet.... Jak Wy będziecie składac te > podania? Może przeczytaj jeszcze raz uważnie zasady rekrutacji. Jeśli pójdziesz do przedszkola z wypełnioną kartą to będzie to oznaczało, że wypełniłaś ją właśnie drogą elektroniczną przez internet, wydrukowałaś i masz. Zakładam, że masz dostęp do internetu Druga ewentualność - nie masz jak wydrukować wypełnionego wcześniej formularza, bo nie masz internetu, idziesz więc do przedszkola i oni wypełniają i drukują go za Ciebie. W obu przypadkach wizyta w przedszkolu jest niezbędna. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
greatptica Aaaaa zapomniałam 14.02.08, 20:13 "Od 3 marca 2008 roku rodzic będzie mógł na stronie internetowej Biura Edukacji założyć konto użytkownika i wypełnić formularz wniosku o przyjęcie dziecka do wybranego przedszkola... Do 30 marca 2008 r. wydrukowany wniosek należy złożyć do pierwszego wybranego przez siebie przedszkola - przedszkola pierwszego wyboru." Zwróć uwagę na słowa w pierwszym zdaniu "będzie mógł" czyli żaden przymus (przedszkole z karty też wklepie Twoje dane i Cię zarejestruje może tak zrobić, bo nie każdy ma internet w pracy czy w domu) I w drugim zdaniu "należy", czyli tak naprawdę nie masz wyboru, więc należy zrobić jedno i drugie ))))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olenkas13 Re: Aaaaa zapomniałam 14.02.08, 21:35 Przedszkole wklepie tylko na Twoją wyraźną prośbę i przy Tobie, czyli trzeba w necie, - a potem wydrukuje tę kartę, a Ty ją tam zostawisz potwierdzając chęć chodzenia. Tylko jeśłi będa obie formy ( i w necie - bez względu gdzie ten net jest i osobiście ) karta nabiera mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
olenkas13 Trzeba i w necie i osobiście ! 14.02.08, 21:32 TO jest warunek, po zarejestrowaniu w necie trzeb iść z wydrukowanym zgłoszeniem do przedszkola bo wprzeciwnym razie się nie liczy. Proszę wejśc w link na tej stronie do dokumntu kierowanego tylko do rodziców 3 latków i przeczytać dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: Zapisy do przedszkoli Warszawa - wiadomość BE 15.02.08, 08:01 Tak, dziewczyny, przeczytałam jeszcze raz. Macie rację S ądziłam, że wystarczy wpisać się przez internet.... Odpowiedz Link Zgłoś
mamawiktorynki Re: Zapisy do przedszkoli Warszawa - wiadomość BE 15.02.08, 09:06 Ja się totalnie pogubiłam.Tzn. co mam zrobić, żeby zapisać dziecko do p-la wiem, ale czym ten sposób rekrutacji różni się od tego sprzed roku poza inną formą dokonania zapisu? Kto decyduje o przyjęciu lub nieprzyjęciu do wybranego przedszkola? Dyrektorzy czy jest to generowane jakoś przez ten system elektroniczny? Totalny chaos mam w głowie.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamawiktorynki Re: Zapisy do przedszkoli Warszawa - wiadomość BE 15.02.08, 09:37 Mam jeszcze jedno pytanie. Czy może zdarzyć się tak, że mając dziecko starsze w konkretnym p-lu, młodsze nie zostanie przyjęte lub przesunięte do innego? Co myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: Zapisy do przedszkoli Warszawa - wiadomość BE 15.02.08, 09:52 Tu według mnie się nic nie zmienia, tyle, że od razu widać które przedszkole rodzic uważa za najlepsze, a które są w dalszej kolejności. To powinno ułatwić komisji pracę. Czyli o ile cały system zadziała, nie zawiesi się pierwszego dnia, rodzice prawidłowo zrozumieją jak działa to powinna to być zmiana na lepsze. I odpisując na drugie pytanie dotyczące drugiego dziecka. 100% pewności nie ma, ale nie wyobrażam sobie, żeby dyrektor przedszkola nie przyjął rodzeństwa swojego wychowanka. Polecam rozmowę z dyrektorem . Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: Zapisy do przedszkoli Warszawa - wiadomość BE 15.02.08, 10:00 A tak swoją drogą, to nie widzę, żeby na stronie urzędu Ochoty była informacja o zerówkach (a według BE, powinna tam być od dwóch dni), chyba, że źle szukam... Odpowiedz Link Zgłoś
greatptica Re: Zapisy do przedszkoli Warszawa - wiadomość BE 15.02.08, 21:18 Pytajcie dyrektorek czy przewidywana jest zerówka w ich przedszkolu dla dzieci z rocznika 2005. Ja tak robię i tylko te biorę pod uwagę. Chcę żeby moje dziecko chodziło do przedszkola 4 lata i to jest jedno z moich kryteriów przy wyborze przedszkola ))) Odpowiedz Link Zgłoś
olenkas13 do greatptica 15.02.08, 22:01 Rocznik 2005 za 4 lata , czyli w 2012 roku jak dobrze liczę, jeśłi MEN zrealizuje swoje zamiary ( a wszystko się ku temu skłania ) będzie szedł do II klasy szkoły podstawowej bo w 2011 wszystkie już 6 latki pójdą do I klasy, a nie do zerówki. Za rok już połowa rocznika 6 latków idzie do I klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
greatptica Do Kaskazuza 15.02.08, 21:21 Założyłam wątek o przedszkolach ochockich. Czy możesz napisać, które wybierasz i dlaczego? Ja zdam pełną relację już w przyszłym tygodniu, bo muszę jeszcze coś sprawdzić pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
olenkas13 Re: Do Kaskazuza 15.02.08, 21:56 List od Burmistrza wisi w każdym przedszkolu na tablicy lub na drzwiach, jest on kierowany do mieszkańców i potwierdza to, ze zerówki na Ochocie zostaja w przedszkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
greatptica Re: Do Kaskazuza 15.02.08, 22:16 Wiesz, chcę mieć zerówkę w przedszkolu. Na zachodzie może i szkołę zaczynają od 6 lat, ale polskie szkoły są na to w większości nieprzygotowane. Ja jako rodzic również Razem z mężem rozpoczeliśmy zerówkę w wieku 6 lat (bez przedszkola, byliśmy w domu z mamami) i nie jesteśmy opóźnieni, wręcz przeciwnie, dobrze wykształceni. Może słusznie liczysz, zobaczymy co będzie. Wątpię jednak żeby moje dziecko zaczęło w podstawówce od II klasy. Pewnie rozpocznie I klasę tylko z dziećmi o rok młodszymi? Nie martwmy się na zapas... Nie oddam 6-latka to masowego molochu. Mój mąż nawet miał dzielone dwie podstawówki (W-wa ursynów). Jedna była tylko dla klas 1-3, druga dla klas 4-8. Odpowiedz Link Zgłoś
olenkas13 Do greatptica 16.02.08, 10:53 Wiesz, już w tym roku w wielu dzielnicach zlikwidowano zerówki przedszkolne, za rok jeśli połowa rocznika 6 latków rozpocznie nauke w I klasie szkoły podstawowej to w kolejnych dzielnicach będą likwidowane zerówki przedszkolne, pewnie w znacznej części więc jeśli jakaś dyrektorka przedszkola ( z Ochoty jak wynika z Twojego wątku o dniach otwartych ) obieca Ci, że Twoje dziecko będzie miało zerówkę w przedszkolu to jej nie wierz bo ona sama nie wie jak to będzie. Nawet jeśli masz dziecko z grudnia i zajkładamy, ze reforma będzie sie bardzo ślimaczyć i za 3 lata, jak Twój maluch będzie miał rocznikowo 6 lat, dzieci z samej końcowki roku zostaną jeszcze w zerówce, to nikt nie utrzma zerówek przedszkolnych tylko dla dzieci 6 letnich urodzonych np. w listopadzie i grudniu, bo będzie ich w kazdym przedszkolu kilkoro albo w ogóle. Nastaw się na 3 lata w przedszkolu. Wiem co mówię ( pracuję w przedszkolu ). Odpowiedz Link Zgłoś
kaskazuza Re: Do Kaskazuza 16.02.08, 14:50 Ja wyboru dokonałam już 3 lata temu, gdy szukałam przedszkola dla starszej córki. Wolną chwilą się dopiszę. PS. Dość łatwo sprawdzić z którym z ochockich przedszkoli jesteśmy związani Odpowiedz Link Zgłoś