Dodaj do ulubionych

Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne

12.04.08, 08:11
W BE otrzymałam informację, że do bemowskich przedszkoli nie dostały
się żadne dzieci w przypadku jednego kryterium czyli jedno dziecko
(tj. brak innych w przedszkolu) i dwoje rodziców pracujących. Musiał
być chociaż zaanaczony żłobek. Jakośn ie bardzo chce mi się wierzyć.
Proszę o wypowiedź rodziców, których dzieci dostały się. Jest to dla
mnie bardzo ważne, ponieważ dowiemy się czy BE mówi prawdę.
Obserwuj wątek
    • aurita Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 12.04.08, 09:10
      W Warszawie bylo podobno ok 1200 samotnych matek i pk 12000 tys zglaszajacych.
      Na Bemowie jest 19 przedszkoli, liczac po 20 dzieci: 380 dzieciaków zostanie
      przyjetych, 10-20 % samotnych to chyba nie wiecej niz 80 dzieci? a reszta to
      niepelnosprawne i wielodzietne i adoptowane? (zlobek jest jeden wiec maksymalnie
      30 dzieci mialo punkty)
      • pelka22 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 12.04.08, 09:21
        właśnie chcę dociec i udowodnić, że faworyzowano dzieci urodzone po
        1 września -tylko po to żeby rodzicom zamknąć buzie.
        • fittonia Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 12.04.08, 09:28
          hej,moja cora zostala zakwalifikowana do przedszkola,niestety nie I
          wyboru,ale lepsze cos niz nic,startowalysmy na bemowie,oboje
          pracujemy i jedynym naszym plusem byl wlasnie zlobek,tak kiedys
          przeze mnie odchorowany
        • kudp Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 12.04.08, 09:32
          U nas bylo tak:
          dziecko z listopada 2004, punkty tylko za pracujaych rodzicow.
          Skladalismy do 7 przedszkoli na Bemowie (w pierwszej kolejnosci) i do 7 na Woli.
          Zakwalifikowano nas do przedszkola na Woli - przedostatnie na liscie preferencji.
          • agatka-1 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 12.04.08, 15:43
            Moje dziecko się nie dostało do żadnego przedszkola na Bemowie -luty
            2005. Oboje pracujemy, córeczka nie chodziła do żłobka.
            • sylwiabn Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 13.04.08, 21:03
              Moje dziecko jest z listopada, nie dostało się do żadnego z
              przedszkoli, spełnialiśmy tylko warunek pracujących rodziców. Także
              nie dostaliśmy się mimo faworyzowania podobno dzieci z końca roku
      • beata366 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 13.04.08, 22:00
        A ja mam pytanie poraz kolejny do aurity - skąd wiesz które dzieci
        są dziećmi adoptowanymi???I jakie to ma znaczenie ??? To nie są
        dzieci "specjalnej troski" ,nie wymagają specjalnych względów .
        Informacji o adopcji nie umieszcza się w kwestionariuszu składanym
        do przedszkola!!!
        • aurita Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 07:54
          beata366 napisała:

> A ja mam pytanie poraz kolejny do aurity - skąd wiesz które dzieci
          > są dziećmi adoptowanymi??

znak zapytania na koncu zdania oznacza w jezyku polskim ZAPYTANIE a nie
          twierdzenie.

PYTAM sie wiec czy reszta dzieci to dzieci z rodzin niepelnosprawnych,
          wielodzietnych czy adoptowane (skrot myslowy, chodzilo mi o rodziny zastepcze a
          takie dzieci maja pierwszenstwo i to bylo we wniosku)

Nikt nie mowi ze dzieci adoptowane "sa specjalnej troski", tak samo jak dzieci z
          rodzin nieplenosprawnych czy wielodzietnych. Odetchnij gleboko i czytaj na glos.
          • aurita Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 08:06
            acha i nie musisz odpowiadac: pytam ironicznie
          • beata366 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 10:25
            > beata366 napisała:
            >
            > > A ja mam pytanie poraz kolejny do aurity - skąd wiesz które
            dzieci
            > > są dziećmi adoptowanymi??
            >
            > znak zapytania na koncu zdania oznacza w jezyku polskim ZAPYTANIE
            a nie
            > twierdzenie.
            >
            > PYTAM sie wiec czy reszta dzieci to dzieci z rodzin
            niepelnosprawnych,
            > wielodzietnych czy adoptowane (skrot myslowy, chodzilo mi o
            rodziny zastepcze a
            > takie dzieci maja pierwszenstwo i to bylo we wniosku)
            >
            > Nikt nie mowi ze dzieci adoptowane "sa specjalnej troski", tak
            samo jak dzieci
            > z
            > rodzin nieplenosprawnych czy wielodzietnych. Odetchnij gleboko i
            czytaj na glos
            > .

A Ty pisz bez skrótów myślowych ,bo w ten sposób poprostu kłamiesz
            i wprowadzasz niektórych w błąd a rodziny adopcyjne krzywdzisz
            niesłusznymi oskarżeniami.
            Rodzina adopcyjna to nie jest to samo co rodzina zastępcza (według
            prawa).

• aurita Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 12:55
              ale na rodzicow adopcyjnych jak i zastepczych nie powinno sie brac osob
              niezrownowazonych emocjonalnie.
              I tu sie mozesz obrazic
              • beata366 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 15.04.08, 01:24
                aurita napisała:

> ale na rodzicow adopcyjnych jak i zastepczych nie powinno sie brac
                osob
                > niezrownowazonych emocjonalnie.
                > I tu sie mozesz obrazic

Niestety w przypadku rodziców biologicznych nie ma takiej
                możliwości, a szkoda.
                A kolejna przeprowadzka nie byłaby takim złym pomysłem.
                Proponuję wrócić tam skąd przyjechałaś do Warszawy.
                • kara13 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 15.04.08, 07:01
                  Ja niestety nie dam rady z wami pójść ale proponuje byście poruszył
                  temat o tych kontenerach. Podobno sprawdziły się na zachodzie więc
                  moze i u nas niech to zaczną robić.
                • aurita Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 15.04.08, 09:44
                  Wola nalezy do Warszawy odkad pamietam, a napewno dluzej niz Bemowo

skoro jednak jest taka mozliwosc to nalezy z niej skorzystac. Swoja
                  nadwrazliwoscia durna babo krzywdzisz dziecko
                  • fuksja21 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 15.04.08, 17:17
                    Widzę, że nieźle Ci nerwy puszczją. Masz dziwną manię diagnozowania
                    rodzin (tak jak Ci pisałam wcześniej w moim przypadku PUDŁO
                    kochana smile i martwienia się o cudze dzieci.
                    Przestań obrażać ludzi i zajmij się swoim dzieckiem. Wyluzuj, bo
                    jak z takim nastawieniem będziesz szukać miejsca, to żadna
                    dyrektorka Ci dziecka nie przyjmie, żeby nie mieć z tobą nic
                    wspólnego.
    • bang.bang Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 12.04.08, 16:58
      moje dziecko z listopada 2004, oboje rodziców pracujących, brak żłobka.
      zaznaczyłam dwa przedszkola, dostał się do tego drugiego, ale ono chyba było
      wogóle nie oblegane (to taki mały oddział w bloku, też nie jestem super
      zadowolona) bo na liście była tylko dwójka dzieci niezakwalifikowanych do niego ...
      grupa 3-4 latków, 20 dzieci ...
      • natka282 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 12.04.08, 17:11
        moje dziecko z lutego 2005 oboje pracujemy nie chodziło do żłobka i nie
        zakwalifikowaliśmy się do przedszkola żadnego pomimo tylko 2 pozycji na
        liście,kobitki z Bemowa jakie przedszkola wybierałyście może jak jakieś się
        pokryją to może w grupie raźniej i coś z tym fantem zrobimy bo teraz niestety
        zostały tylko przedszkola prywatne które są niestety bardzo drogie nawet dla
        obojga pracujących rodziców
        pozdrawiam
        • pelka22 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 13.04.08, 14:17
          podnoszę
          • izabellaz1 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 13.04.08, 14:19
            Proszę, przyłącz się do nas i opisz przykład:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=587&w=78188302
            • pelka22 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 13.04.08, 14:24
              wpisałam się jako druga,
              • romarzena Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 13.04.08, 20:42
                My mieliśmy punkty tylko za dwoje rodziców, składaliśmy do dwóch przedszkoli na
                Bemowie i jednego na Woli i nie dostaliśmy się do żadnego. Dyrektorka na
                Szadkowskiego (nasze przedszkole I wyboru) powiedziała, że na 25 dzieci w grupie
                20 to dzieci samotnych matek i ojców lub rodziców niepełnosprawnych - ten system
                jest chory lub ludzie po prostu oszukują bo nie wierzę, że w jednym przedszkolu
                może być tyle samotnych rodziców.
                • kara13 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 13.04.08, 20:49
                  romarzena napisała:

> My mieliśmy punkty tylko za dwoje rodziców, składaliśmy do dwóch
                  przedszkoli na
                  > Bemowie i jednego na Woli i nie dostaliśmy się do żadnego.
                  Dyrektorka na
                  > Szadkowskiego (nasze przedszkole I wyboru) powiedziała, że na 25
                  dzieci w grupi
                  > e
                  > 20 to dzieci samotnych matek i ojców lub rodziców
                  niepełnosprawnych - ten syste
                  > m
                  > jest chory lub ludzie po prostu oszukują bo nie wierzę, że w
                  jednym przedszkol
                  > u
                  > może być tyle samotnych rodziców.

No to juz wiem czemu się tam nie dostałam wrrrrr
                  • kara13 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 13.04.08, 22:02
                    dodam jeszcze iz mam nadzieje, że "samotność" tych osósb będzie w
                    jakiś sposób sprawdzana.
                    • aurita Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 07:56
                      No wlasnie, 10% samotnych matek a na Bemowie 80 % i wszystkie te samotne matki
                      mieszkaja w nowych blokach w cenie 7-9 tys/m2...

A moze by zrobic sped wszystkich rodzicow i dzieci przed ratuszem bemowo?
                      • renata985 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 08:10
                        Nam się udało, punkty za złobek, 4 przedzszkole na Bemowie z listy
                        1.Androllego 2.Szadkowskiego 3 Secemińska dostaliśmy 4- Kaden
                        Bandrowskiego tez nie jestem zachwycona ale co robic, Wersja
                        dyrektorki z Androllego 80 % grupy maluszków to samotne matki
                        pozostali posiadający starsze rodzeństwo w tym przedszkolu.A tak
                        apropo "samotnosci" rozmawiałam ostatnio ze znajomym ksiedzem który
                        potwierdził ze podczas tegorocznej wizyty po kolędzie w naszej
                        Parafii znacznie wzrósła ilość tzw wolnych związków tzn kochają sia
                        ale nie mają ślubu, szczególnie młode pary na Fortach Bema i to
                        pewno przez to te statystyki " samotnosci" tak wzrosły
                        • creyf_s Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 10:43
                          Punkty za żłobek?Dobre,dobre...też wysłałbym dziecko do żłobka ale
                          na Bemowie jest tylko jeden, o ile dobrze pamiętam na 55
                          miejsc.Mieszkańców dzielnicy coś ze sto parę tysięcy.Czy w związku z
                          tym branie takiego kryterium pod uwagę jest sprawiedliwe?
                          U mnie podobie jak u Was,dwójka pracujących rodziców,dziecko z
                          sierpnia 2005,nie dostaliśmy się do żadnego z przedszkoli.
                          Pozdrawiam Rodziców w niedoli.
                      • anulkamms Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 10:29
                        na Ursynowie to samo, 80% to matki samotne...koszmar jakiś
                        • mcdzia Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 11:08
                          My się dostaliśmy na Rosy Bailly? Czy jest ktoś jeszcze? Pierwsze
                          przedszkole na liście, bo szczerze mówiąc najlepsze wrażenie na mnie
                          zrobiło, zwłaszcza rozmowa z panią dyrektor. Mój synek chodził do
                          żłobka i przez rok do przedszkola na Mokotowie, bo w zeszłym roku
                          się nie dostaliśmy na Bemowo i ratowałam się przedszkolem przy
                          pracy...urodzony lipiec 2004.
                          • aurita Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 13:00
                            No wlasnie na Bemowie juz w zeszlym roku byl problem z miejscami.
                            Ile nowych miejsc utworzono??!?!?!?!
                            PS. gratuluje dostania sie smile
                          • iwoniec mcdzia, 15.04.08, 15:32
                            My się tam dostaliśmy, było to drugie przedszkole na naszej liście.
                            Tylko nie zrobiło na mnie ono najlepszego wrażenia niestety, byliśmy
                            tam dzisiaj, nikt nie wie, kiedy będzie dyrektorka, no nie wiem. A
                            co mówiła Ci dyrektorka? Ze strony w necie wnioskowałam, że to jest
                            super przedszkole(umieściliśmy je nawet przed Secemińską, bardzo jak
                            widzę popularną), a sprawiło wrażenie..hm, średnie. Ale chętnie
                            pogadam na ten temat, jakby co.
                            Mam podejrzenie, że wypowiadający się wyżej bang.bang też dostał sie
                            od tego przedszkola-wszystko się zgadza, dwie osoby nieprzyjęte,
                            oddział w bloku.
                            Aha, my nie mieliśmy żadnych forów-dziecko nie żłobkowe, rodzice w
                            związku zalegalizowanym, jedynak z kwietnia 2005, tyle, że oboje
                            pracujemy.
                            Iwona
        • kunio Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 12:19
          Mamy taką samą sytuację: oboje pracujemy, dzieciak z lutego 2005 bez żłobka i nie został zakwalifikowany do żadnego z 3-ch wskazanych na Bemowie...zresztą na Szadkowskiego był na liście razem z 47 !!!!! innymi niezakwalifikowanymi nigdzie
          • natka282 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 14:17
            Witam
            W przyszły niestety poniedziałek umówiłam spotkanie z Burmistrzem Gminy
            Bemowo.Mam nadzieję że chociaż w jakimś stopniu uda mi się nakreślić problem
            przedszkoli na Bemowie,bo niestety zostały nam tylko przedszkola prywatne które
            są drogie / chyba najdroższe w Warszawie / być może jakieś dofinansowanie?jestem
            marzycielką
            Pozdrawiam
            • natka282 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 15:44
              podnoszę
              może któraś z mam byłaby chętna do pójścia ze mną,może im nas więcej tym lepiej
              • imogaine Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 16:53
                Mój synek jest z grudnia 2005, nie dostał się do żadnego z 11
                przedszkoli na Jelonkach do których składaliśmy wniosek. Mieliśmy
                punkty tylko za pracujących rodziców.
            • aurita Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 19:32
              ja chetnie pojde!
              napisz do mnie na maila gazetowego pliz
              • kumcia3 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 19:46
                Moja córeczka jest z 21 września 2005. No i również klęska. Z 5 ciu
                zaznaczonych na Bemowie nie dostaliśmy się do żadnego. Obydwoje z
                mężem pracujemy,a do żłobka nie chodziła, bo szczęsliwie mieliśmy
                pomoc ze strony jednej babci. Pomoc jednak się skończyła i teraz tak
                jak Wy wszyscy nie bardzo wiemy co robić. Niania i prywatne
                przedszkole sa dla Nas za drogie...niestety.
                Tak więc nie widzę związku z faworyzowaniem dzieci urodzonych po 1
                września.
                Pozdrawiam wszystkich rodziców i dzieci w tej samej sytuacji.
              • kumcia3 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 19:56
                Ja też bym się z chęcią przeszła na spotkanie z burmistrzem. tez
                poproszę o informacje na adres kumcia3@interia.pl
                • kubomat Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 22:02
                  Witam, ja również chętnie wybiorę się na to spotkanie. proszę o informację na adres:
                  kubomat@NOSPAM.gazeta.pl
                  • aurita Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 15.04.08, 09:41
                    dostalyscie jakas wiadomosc od natki?
                    • kumcia3 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 15.04.08, 12:38
                      Jeszcze nic nie dostałam...ale mam nadzieje, że jakoś się zgadamy,
                      bo jak widać chętnych przybywa. Czekamy na informacje.
            • agula_koz Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 14.04.08, 23:32
              witam,

nasza córeczka z 2 stycznia 2005 też się nie dostała - zaznaczone
              było tylko, że 2 rodzice pracują....
              koszmar jakiś....
              chyba się z mężem rozwiedziemy to nam się wtedy dzieci dostaną do
              przedszkola....
              skąd tutaj tyle samotnych rodziców????????????
              ja chetnie się przejde do burmistrza - bo tez mnie to niżle
              wkurzyło.... poprosze o info na maila - albo podajcie gdzieś
              godzinę i znak rozpoznawczy - np. wrzeszczący 3latek big_grin
              A.
              • natka282 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 15.04.08, 19:25
                kobitki dostałyśmy @ o spotkaniu?
                • aurita Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 15.04.08, 19:40
                  tak i potwierdzam!
                  • pelka22 Spotkanie z Burmistrzem Bemowo 15.04.08, 20:09
                    wyślijcie mi proszę inf. nt. spotkania na maila.
                    • creyf_s Re: Spotkanie z Burmistrzem Bemowo 16.04.08, 09:55
                      Burmistrz doskonale zna sytację.Po zeszłoroczyn naborze zaczęto
                      ględzenie o rozbudowie przedszkoli przy Szadkowskiego,Andriollego i
                      Szobera.Oczywiście nic w tym temacie nie zrobiono.Jak lubicie
                      cukierkowe "Bemowo News" możecie sobie na ten temat poczytać.

www.bemowo.waw.pl/bemowo/files/attachments_cms/120395824847c2f1e895df4_id2007_02_bemowo%20news%20www.pdf
    • bocian4 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 15.04.08, 23:54
      Bzdura. MAm 1 dziecko urodzone po 1 wrześnai (choc to kryterium nei
      ma juz znaczenia), 2 rodzicó pracujaca, miejsce zmieszkania
      warszawa, i dostalismy sie do przedszkola na Bemowie.
      • pelka22 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 16.04.08, 06:40
        No widzisz, a w BE powiedziano mi, że na Bemowie dostały się tylko
        dzieci rodziców, którzy spełniali co najmniej dwa kryteria. I tu
        ujawnia się kłamstwo BE. A do jakiego przedszkola się dostałaś? Ile
        dzieci nie zostało zakwalifikowanych?
        • fittonia Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 16.04.08, 08:17
          wczoraj zrobilam sobie spacer do p-la I wyboru i doczytalam
          dokladnie-21 dzieci przyjetych,21 przezuconych do innych placowek i
          az 43 dzieci nie przyjetych nigdzie,troche sobie w brode pluje,ze
          wybralam na I wybor p-le tak oblegane,ale zostalysmy,jak pisalam
          wczesniej,zakwalifikowane do innego,tez jest na trasie dom-praca
          wiec nie narzekam
        • dorcia1970 nieprawda - Secemińska (Bemowo) 16.04.08, 14:06
          Na Secemińską dostało się dziecko znajomej - punkty tylko za
          pracujących rodziców. Tylko kto tu kłamie?...
        • bocian4 Re: Prośba do Rodziców z Warszawa-Bemowo-pilne 16.04.08, 19:34
          PRzedskole 75 na Rozłogi. maja stworzyc nam jeszcze jeden oddział
          wiec spróbuj sie zgłosić.
          AM ktoś o nim jakąś opinię?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka