bbkk 18.08.08, 14:08 Jakoś nie do końca łapię tę reformę. Czy zerówki po prostu znikną? Tak zrozumiałam po przeczytaniu założeń reformy. Zamiast zerówki + 6 klas podstawówki ma być 6 klas podstawówki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zabeczka73 Re: Zerówki znikną? 21.08.08, 23:31 Zerówki będą tak jak były tylko rok wcześniej dla pięciolatków. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_wp Re: Zerówki znikną? 22.08.08, 08:56 wydaje mi sie, o ile dobrze rozumiem te załozenia, ze zerowki nie bedzie a zamiast tego przedszkole dla wszystkich pięciolatków. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Ano właśnie 22.08.08, 10:37 Nie dokońca to kurcze czytalne. Bo obowiązkowe PRZEDSZKOLE dla 5 latów a obowiązkowa ZERÓWKA to może być znacząca różnica. U mnie WSZYSTKIE zerówki są w szkołach i martwię się żeby nagle nie okazało się że do szkoły muszą ich 5-cio-latki. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_inka Re: Ano właśnie 22.08.08, 23:00 Powiem szczerze że ja też nie rozumiem tej reformy. Wydaje mi się że mam dać do zerówki 5 letnie dziecko i potem 6 letnie do pierwszej klasy. Czy tak ? Rozumiem że dzieci z 2004 r pójdą rok wcześniej do szkoły ? Odpowiedz Link Zgłoś
ewusia13 Re: Ano właśnie 23.08.08, 00:27 w latach 2009,2010,2011 do pierwszej klasy idą dzieci siedmioletnie oraz te sześciolatki, których rodzice wyrażą taką chęć w roku 2012 do pierwszej klasy idą wszystkie sześciolatki i siedmiolatki obowiązku przedszkolnego dla 5-latków póki co nie ma chociaż ma być wprowadzony. w roku 2009 mają być miejsca w przedszkolu dla wszystkich chętnych pięciolatków (dyrekcja nie będzie mogła odmówić przyjęcia dziecka) a w roku 2010 ma być obowiązkowe przygotowanie przedszkolne dla pięciolatków. chociaż nigdzie nie spotkałam się z nazewnictwem "zerówka" poza tym pomysły rządzących zmieniają się co chwila i być może już coś się zmieniło od ostatnich informacji, które czytałam. sama jestem tym tematem zainteresowana podwójnie ponieważ mam córkę z rocznika 2004 a dodatkowo jestem nauczycielem w przedszkolu Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: Ano właśnie 23.08.08, 09:39 z tą "chęcią rodziców" to tak nie jest do końca prawda, czytałam ostatnio rozmowę z p.minister - będzie potrzebne badanie o dojrzałości szkolnej, w którym decydujący głos ma rodzic, czyli wszyscy rodzice, którzy nie będą chcieli posyłać dziecka w wieku 6 lat do szkoły muszą iśc do poradni (u nas na badanie czek asię ok. pół roku) a zresztą nie podoba mi się "zakłądanie" papierów dziecku już na starcie... ale tak na prawdę to jeszcze są wszystko PLANY i nikt nic nie wie... Odpowiedz Link Zgłoś
szankos Re: Ano właśnie 23.08.08, 11:17 no nie do końca.. zamieszczam dane z 21 sierpnia, zamieszczone przez MEN - opinia Poradni nie będzie potrzebna przez najblizsze 3 lata "6) Zapewnienie lepszego dostępu do edukacji najmłodszych dzieci poprzez obniżenie wieku rozpoczynania obowiązku szkolnego, umożliwiające wykorzystanie potencjału systemu szkolnego dla wyrównywania szans edukacyjnych oraz wczesnego odkrywania uzdolnień. § Obniżenie wieku szkolnego będzie wprowadzane w ciągu 3 lat. Od 1 września 2009 roku obowiązkiem szkolnym będą objęte dzieci 6-letnie urodzone od 1 stycznia do 30 kwietnia 2003 roku, od 1 września 2010 r. dzieci urodzone od 1 stycznia do 31 sierpnia 2004 r., a od 1 września 2011 roku cały rocznik dzieci sześcioletnich. W tym okresie rodzice dzieci będą mogli – na swój wniosek, bez konieczności uzyskiwania opinii poradni psychologicznopedagogicznej – odroczyć lub przyśpieszyć o jeden rok rozpoczęcie spełniania obowiązku szkolnego." pozdrawiam gosia Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkolanka_anka Re: Ano właśnie 23.08.08, 11:49 Opinia zawsze byla,jest i bedzie potrzebna jesli w gre wchodzi odroczenie lub przyspieszenie obowiązku szkolnego (niezaleznie od reformy) Pozdrawiam anka Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: Ano właśnie 23.08.08, 14:01 i to jest najgorsze - nikt nic nie wie.... ale patrząc na los mundurków, może się okazać, że nic nie zmienią albo zmienią coś całkiem innego... Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Ano właśnie 24.08.08, 09:43 Przedszkolanko-anko - przeczytaj dokładnie cytowany pkt 6 - właśnie w okresie wrzesień 2009 - 2011 ma NIE być potrzebna, będzie to zależec tylko od rodziców. www.men.gov.pl/images/stories/pdf/efekt_zmian.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
przedszkolanka_anka Re: Ano właśnie 24.08.08, 10:00 Oczywiscie zgadza sie ale ja mialam na mysli nie reforme w czystym sensie ale caloksztal,nie powiesz mi chyba ,ze po zakonczeniu tego okresu przejsciowego dziecko z deficytami nie bedzie musialo byc przebadane i do szkoly beda przyjmowali wszystkich "jak leci".Zreszta pani minister na spotkaniu z nami nie umiala odpowiedziec na wiele pytan albo odpowiadala "lejąc wodę",wiec czarno widzę....tak napisal ktos przede mna,jeszcze rząd moze sie kilka razy zmienic i bedzie nowa interpretacja. Pozdrawiam anka Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Ano właśnie 24.08.08, 10:05 Oczywiście - ja uważam, że powinno być badanie w razie wątpliwości, ale to tylko moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kpbarszczyk zerówki 25.08.08, 11:04 najgorsze to łączenie roczników 2002i 2003 oraz 2003i 2004 półtora rocznika i oczywiście liczniejsze klasy bo oddziały trzeba likwidować Odpowiedz Link Zgłoś
joannabieniek Re: zerówki 27.08.08, 14:44 dokładnie. a poza tym szkoły nie są w ogóle przygotowane i nie wierzę, że będą. w ubiegłym roku w warszawie i kilku innych miastach radni chcieli za naszymi plecami zlikwidować zerówki przedszkolne. obudzili się nagle, że jest dużo dzieci z rocznika 2005. wszystko zwalali na porzednią ekipę rządzącą, co akurat mało mnie obchodzi. ja także pracuję projektowo w swoim zawodzie i jeśli jakiś projekt "odziedziczę" po kimś- niestety muszę się tłumaczyć za błędy kolegi lub koleżanki. jednocześnie radni zamykali przedszkola (np. chcieli zamknąć przedszkole wiatraczek). dzięki protestowi rodziców i wykazaniu, że szkoły są w totalnej d..., jeśli chodzi o przygotowanie i przestosowanie radni nie zlikwidowali ostatecznie zerowek w przedszkolach. pomogły też media i dziennikarze, a na samym początku sprawa wyglądała na beznadziejną. myślę, że powinniśmy się interesować i interweniować duzymi grupami, jesli nowa ustawa będzie krzywdzić nasze dzieci. może pomysł jest fajny, ale niestety realizowany po polskiemu- jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: zerówki 27.08.08, 16:20 co się dziwić, że szkoły się nie przygotowują skoro nie mają żadnych wytycznych (i oczywiście przyznanych na to pieniądzy), w przedszkolu też nie wiedzą, czy w przyszłym roku będą jeszcze prowadzić grupę 6-latków.... Odpowiedz Link Zgłoś
joannabieniek Re: zerówki 27.08.08, 16:27 tak. o to właśnie chodzi. wszystko wygląda jak autostrady i stadiony przed euro 2012. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Niestety na Białołęce (Warszawa) zerówki są tylko 27.08.08, 17:05 w szkołach. I to od kilku lat Odpowiedz Link Zgłoś
monia420 Re: Ano właśnie 01.09.08, 15:55 no dobrze - mój sześciolatek (teraz pieciolatek) pójdzie w przyszłym roku do I klasy czy do zerówki - bo ja nie wiem o co chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
kpbarszczyk zobaczcie na priva 28.08.08, 14:32 do kogo mogłam to napisałam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joannabieniek Re: zobaczcie na priva 28.08.08, 15:46 kurcze, nic nie dostałam. czy też mogę poprosić info na priva? dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
kpbarszczyk do barakudaa 31.08.08, 18:51 do ciebie też napisalam na priva 25 08 ale nie odebrałaś poczty ode mnie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_natalci Re: do joanny 02.09.08, 13:15 poprosze na maila: a.dobrowolska@buziaczek.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mama_natalci poprosze na ponizszy adres 02.09.08, 13:16 a.dobrowolska@buziaczek.pl Odpowiedz Link Zgłoś