Dodaj do ulubionych

Kraków nowe przedszkole 2009

29.09.08, 19:32
Witam,
Planuję wraz z koleżanką założenie przedszkola w Krakowie dla 30-40 dzieci(lokalizacja ciągle na etapie intensywnych poszukiwań). Z uwagi na całą procedurę (Sanepid, kuratorium, Urząd Miasta) przez pierwszy rok byłaby to placówka w pełni prywatna, z czynszem ok. 900-1000, natomiast docelowo zamierzamy uzyskać status przedszkola (niepublicznego oczywiście), dofinansowanego przez miasto.
Wiem, że przedszkola wyrastają aktualnie jak grzyby po deszczu, ale nasz projekt jest o tyle wyjątkowy, że opracowany przez dwie "fascynatki" edukacji i jednocześnie mamy byłych i obecnych przedszkolaków. Oprócz wykształcenia pedagogicznego i psychologicznego oraz prawie 10-letniego stażu pracy na różnych szczeblach edukacji (także uniwersyteckiej), posiadamy sporą i przetestowaną na własnych pociechach wiedzę na temat nauki wczesnego czytania, diagnozy ryzyka dysleksji i w ogóle rozwoju poznawczego. Marzy nam się placówka o takim właśnie zabawowo-rozwojowym profilu (choć zwrot "rozwój poznawczy" może sugerować, że chcemy rozwijać wyłącznie głowy, to akurat w wieku przedszkolnym jest dokładnie odwrotnie - żeby czegoś nauczyć, trzeba zaangażować przede wszystkim ręce i nogi smile)
Będę wdzięczna za sugestie i opinie w sprawie tej inicjatywy. Zależy nam na nich, bo co kilka głów, to nie dwie...
Obserwuj wątek
    • barakudaa Re: Kraków nowe przedszkole 2009 29.09.08, 20:50
      romana-1 napisała:

Oprócz wykształcenia pedagogiczn
      > ego i psychologicznego oraz prawie 10-letniego stażu pracy na
      różnych szczeblach edukacji (także uniwersyteckiej), posiadamy sporą
      i przetestowaną na własnych pociechach wiedzę

Taaaaaaaa,szczegolnie ta wiedza uniwersytecka przyda sie wam do
      podcierania pup dwulatkom....
      • romana-1 Re: Kraków nowe przedszkole 2009 29.09.08, 21:14
        Doceniam poczucie humoru, ale niekoniecznie o "wiedzę" uniwersytecką mi
        chodziło. Po prostu miałam przyjemność uczyć zarówno w gimnazjum, jak i w liceum
        i na uniwersytecie - bo choć to może dziwne hobby, lubię uczyć. Wycieranie pupy
        dwulatkowi to też nauka - samoobsługi i higieny smile
        pozdrawiam
        • kati_p Re: Kraków nowe przedszkole 2009 08.10.08, 20:04
          Powodzenia, dobrze, że jesteście dwie. Pomyślcie o dobrym biurze rachunkowym i
          prawniku, który pomoże skonstruować umowę z rodzicami.
          • wanilia39 Re: Kraków nowe przedszkole 2009 08.10.08, 21:02
            a czy doświadczenie przedszkolne Panie posiadacie?
    • studioalea1 Re: Kraków nowe przedszkole 2009 19.11.08, 21:56
      Witam,
      wydaje mi się, że wizja przedszkola jest bardzo ważna, jednak wychodzi ona tak
      naprawdę dopiero "w praniu". Na i nad realizacją wizji trzeba trochę popracować,
      istotne natomiast wydaje się wybranie odpowiedniego miejsca, cała reszta
      przyjdzie z czasem. Wizja pomaga kroczyć odpowiednią drogą w czasie prowadzenia
      przedszkola. A co do obaw związanych z Klientami to powiem tak ...
      Sama prowadzę zajęcia językowe w przedszkolach, od niedawna prowadzę własną
      działalnośc gospodarczą i przyznam, że klientów jest coraz więcej z racji
      wnikania w środowisko, choć obawiałam się, że bez reklamy będzie kiepsko.
      Także życze powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka