lilka69 30.09.08, 14:16 czy jesli dziecko chodzi na nazwijmy to-caly dzien do przedszkola to czy dajecie po powrocie drugi jak wy jecie z mezami/niemezami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joasia401 Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 30.09.08, 14:24 Moje dziecko jest wybredne i nie wszystko mu smakuje w przedszkolu, ponad to je tam obiad o 12, więc jak wraca do domu je ok. 16-17 zupę albo drugie danie, a potem kolację. Poza tym mały jest bezmleczny, na śniadanie je kanapki i na podwieczorek też, więc nie katuje go już w domu kanapkami. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 30.09.08, 14:28 joasiu, u mnie podobnie wiec bede tak robic,ze po powrocie o16-17 dziecko zje z nami obiad.moj maz uwaza, ze to przesada ale ja jestem smakoszem obiadowym bo najbardziej lubie cieple dania. moze i dziecku tez to bedzie pasowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 30.09.08, 14:35 Nie i nawet mi to przez myśl nie przemknęło. Inna sprawa, że ja jem w pracy i jeśli ktoś je obiad po południu to niemąż, ale nie codziennie i mały mu się nigdy nie dosiada do talerza choć jest zawsze zaproszony. Woli kanapki najwyraźniej. Odpowiedz Link Zgłoś
niki129 Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 30.09.08, 14:43 Nie wyobrazam sobie inaczej Mlody je obiad o 13 w przedszkolu, potem podwieczorek ktory wiem ze nie zawsze toleruje(nie znosi kisli, budyniu) Zabieram go ok 16 i jedziemy do domu na obiad, zazwyczaj dostaje drugie danie a na kolacje lekki posilek - jogruty, kanapki.Czasem jest tak ze jak zje obiad o 17 to potem juz nic nie chce Jednak jak przychodzi z przedszkola to domaga sie jedzenia Wczoraj zabralam go zaraz po pdowieczorku i byl bardzo glodny Wcale nei mowie ze jedznei aw przedszkolu jest malo tylko ze on tak tam szaleje ze szybko to spala i jest glodny Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 30.09.08, 15:03 ja zawsze pytam synka, czy chce zjeść z nami. zazwyczaj nie chce, mówi że przecież jadł już obiad w przedszkolu. rzadko zdarza mu się dołączyc do nas. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 30.09.08, 15:06 Mój syn wchodzi do domu i od progu pyta co na obiad Je wybiórczo to co z obiadu mu smakuje np. samo mieso. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 30.09.08, 15:10 dziecko w przedszkolu je lunch około 13:00 a w domu obiad o 16:00. Z przedszkola wychodzi o 15:00 po 7 godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
beatazet Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 30.09.08, 16:23 Tak, je z nami o 16 . Nie zawsze dużo , ale tyle na ile ma ochotę. Obiad w przedszkolu około 12. Pewnie nie zawsze zje co dają, to później głodna. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 30.09.08, 19:30 Dziecko samo decyduje. Polecam. Jak jest coś, co lubi, albo jak się porządnie wybiega po przedszkolu, to je. Jak nie ma ochoty, to nie je. Odpowiedz Link Zgłoś
anqa_77 Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 30.09.08, 20:09 Zawsze je drugi obiad z nami, te porcyjki w przedszkolu widocznie mu nie wystarczają Odpowiedz Link Zgłoś
eli1979 Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 30.09.08, 20:21 Mój je obiad z nami po powrocie z przedszkola. Ba, nawet je rano w domu sniadanie przed wyjsciem do przedszkola Ja tam mu nie dowierzam , że on sam sie naje a jak rano robię sniadanie to zjada ze smakiem nawet sam sie upomina. Chudziak jest i trzeba podtuczyć Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 30.09.08, 20:32 mój tez je śniadanie przed wyjściem, bo w przedszkolu jest tylko drugie śniadanie o godzinie 11:00 i do tej pory na pewno byłby głodny. Odpowiedz Link Zgłoś
r0sie Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 01.10.08, 00:37 jemy wieczorem obiad w domu z mezem a dziecko z nami, dla Kamilki jest to czesto po prostu kolacja, zwykle ma ochote chociaz nie nalezy do 'smakoszy' obiad w przedszkolu jest o 12-tej, pozniej juz tylko maly podwieczorek o 15-tej, wiec juz nawet gdy ja odbieram o 16-tej to zawsze mnie pyta co mam dla niej do jedzenia, zwykle mam jakas przekaske - banan, buleczka - cos co pozwoli jej przetrwac do obiadokolacji w ogole pomysl z dwudaniowym obiadem o 12-tej uwazam za niepasujacy do obecnej sytuacji wiekszosc dzieci przyprowadzana jest do przedszkola na 8.30 od razu maja sniadanie obiad jest juz o 12-tej, a do 16-17 kiedy odbierana jest wiekszosc dzieci jeszcze tyle czasu i dzieciaki sa po prostu glodne.. mysle, ze nadszedl czas na zmiany kiedys kiedy nasze pokolenie bylo jeszcze przedszkolakami byl ten sam plan dnia w przedszkolu, ale nasi rodzice zaczynali prace wczesniej niz my teraz i wczesniej odprowadzali nas do przedszkola i z niego odbierali, wowczas ten plan pasowal wiekszosci przedszkolakom, ale teraz to przeciez sie zmienilo, wiekszosc ludzi pracuje od 9-tej, odbiera dzieci przewaznie po 16 i 17-tej!! Odpowiedz Link Zgłoś
pelka22 Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 01.10.08, 08:43 Dziecko odbieram przed 16. Obiad mamy ok. 17.30-18.00. Julka zawsze chce, więc ma nałożone, ale przez pierwsze dwa tygodnie nie tknęła obiadu, Teraz czasem je, czasem nie. Widzę, że najada się w przedszkolu, bo jak była z babcią -które też dawała jej obiadek koło 13.00, to zawsze jadła z nami. Uważam, że taki maluch musi mieć obiad/ ciepłe danie w domu najpóźniej o 18.00 Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 01.10.08, 11:13 A nie lepiej zapytać dziecka czy głodne zamiast koleżanek na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 01.10.08, 11:45 Dajemy ale nie chce Zajada jakieś owoce albo inne różności. Odpowiedz Link Zgłoś
mim288 Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 01.10.08, 12:19 Oboje z mężem jemy obiad w pracy, dzieci w przedszkolu. Po powrocie do domu nikt z nas nie je drugiego obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
jenny_curran Re: Proponuję synkowi, a on bardzo chętnie zjada 01.10.08, 12:54 ten II obiad w domu ze mną. Mimo, że naszą grupę maluchów w przeszkolu narazi emogłabym tylko i wyłącznie chwalić to mam wrażenie, że on niedojada w przedszkolu, bo z apetytem zjada II obiad w domu. Oczywiście albo zupkę albo drugie. Oba dania już nie przejdą. Odpowiedz Link Zgłoś
magdek2 Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 01.10.08, 13:54 zjada drugi w domu, tyle ile chce, śniadanie też dostaje bo musimy wczesnie wyjść z domu, córka nie lubi np. dżemu, białego sera, więc czasami przedszkolne sniadanie jest nie takie jakby chciała, na obiad zawsze narzeka, że było za mało mięska więc dojada sobie w domu, a że jest raczej szczuplutka to nie widzę w tym nic złego Odpowiedz Link Zgłoś
triada10 Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 01.10.08, 18:42 Obiad z dwóch dań o 12.00 to wygoda dla pań z przedszkolnej kuchni (można ją o 13.00 zamknąć i jeszcze , ile jedzenia zostanie...). Nie ma to nic wspólnego z dobrem dzieci. W przedszkolach prywatnych, jakie znam, obiad jest dzielony na dwa posiłki i drugie danie jest jedzone nie wcześniej niż o 14.00 - 14.30. Ale mamy biją się o przedszkole publiczne, bo tanie i napewno lepiej kontrolowane.. Odpowiedz Link Zgłoś
jenny_curran Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 01.10.08, 20:17 A może ktoś np przez 3 lata wydał na nianię (warszawska pensja niani 1500-2000 zł/mieś.) tyle, że poprostu nie stać go na prywatne przedszkole, co? Możesz sobie krytykować kuchnię państwowego przedszkola, ale odczep się od mam preferujących państwowe przedszkola, bo ... preferencje zwykle są wielowątkowe tj, m.in. odległość od domu, a także kasa, która albo się ma albo nie ... I nie ma to nic wspólnego z oszczędzaniem na dziecki, jesli to miałaś na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1982 Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 01.10.08, 21:31 U mnie dzieciaczki jedzą drugi obiad o ile chcą. U nas mąż pracuje na 3 zmiany, więc jak idzie na nocki czy na rano to on odbiera dzieciaczki około 15 (podwieczorek o 14) wiec córka raczej głodna ni jest - je jak chce i to co chce (albo zupke albo drugie chyba ze chce to i to) Synek za to wcina bez względu na pore odbierania go z przedszkola. Jak mąż idzie na południe ja odbieram dzieciaczki koło 16 (musze wujsc wczesniej z pracy bo tak to pracuje do 17) i wtedy jem obiad razem z dziecmi i zazwyczaj jedzą oboje chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdek2 Re: drugi obiad po przedszkolu w domu? 01.10.08, 22:06 Ale mamy biją się o > przedszkole publiczne, bo tanie i napewno lepiej kontrolowane.. co ma jedno do drugiego ? moje dziecko chodziło do prywatnego, obiad był o 12, catering, poza tym jakoś nikt nie przejmował się tym, że coś w jadłospisie mi się nie podoba, dziecko wypisałam co do tego, że państwowe tanie, owszem mniejsze koszty a opieka jest wręcz lepsza przynajmniej w tych, które ja odwiedziłam, czy koniecznie coś musi kosztować żeby było naj ? chyba trzeba dobierać przedszkole pod innymi względami, i tak na marginesie to są niestety bardziej kontrolowane a mamy może i się biją bo nie każdy zarabia krocie, większa część żyje od 1 do 1, ale punkt widzenia zależy od punktu siedzenia Odpowiedz Link Zgłoś