tentimenti 23.08.09, 23:08 Jest takie w stolicy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kedrok1 Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 24.08.09, 10:13 powiedz, czy to kwestia zdrowia (dziecko chore) czy tez twój wymysł "pro zdrowotny"? Odpowiedz Link Zgłoś
tentimenti Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 24.08.09, 10:40 To niestety obydwie opcje. Odpowiedz Link Zgłoś
primavera12 Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 24.08.09, 13:36 Napisałam na priva. Odpowiedz Link Zgłoś
senczek Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 24.08.09, 15:14 A może być prywatne? Bo znam takie... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilkka30 Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 24.08.09, 15:27 powiedz, czy to kwestia zdrowia (dziecko chore) czy tez twój wymysł "pro zdrowotny"? A nawet gdyby to był pomysł pro zdrowotny, to co ? Bo wszystkie dzieci jedzą cukier, biały chleb i piją czarną herbatę i "nic" im nie jest ? To, że 99,9% społeczeństwa żywi się źle nie oznacza, że pozostali nie mogą żywić się zdrowo Polecam zaznajomienie się z tematem nim będzie za późno. Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
kedrok1 Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 25.08.09, 09:49 Ja po prostu uważam, że trzeba z głowa się odżywiać i nie eksperymentować na dziecku. O wiele większą krzywdę psychiczną się dziecku zrobi jeśli nie będzie mogło jeść tego co koledzy i koleżanki. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 25.08.09, 14:26 Tez bede szukala przedszkola, gdzie zdrowo zywia - synek pojdzie dopiero za 2 lata, ale szukac trzeba wczesniej. Jesli bedzie tylko takie prywatne, to do takiego pojdzie, chociaz wolalabym panstwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kedrok1 Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 25.08.09, 20:48 A co to jest zdrowe odżywianie? Tak naprawdę ? Bo jest wiele diet, jedna lepsza od drugiej, jest wiele mitów itd. Skąd masz pewność, że dziecku nie zaszkodzisz? Może lepiej niech je normalnie, ale z sensem, tak będzie najzdrowiej. Jeść powinno się wszystko tylko w sensownych ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilkka30 Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 25.08.09, 21:29 > A co to jest zdrowe odżywianie? - to nie podawanie dziecku czarnej herbaty - to wyeliminowanie cukru do minimum - to ograniczenie mleka krowiego - to nie podawanie dziecku żywności przetworzonej - to podawanie chleba pełnoziarnistego - to podawanie mięsa z howu ekologicznego ( bez antybiotyków i hormonów) Ale ja to taka "mądra" jestem bo organizm mojego dziecka właśnie kilka miesięcy temu "wysiadł" i teraz dużo na ten temat czytam, i sama się nie mogę nadziwić jakie błędy popełniłam Odpowiedz Link Zgłoś
kedrok1 Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 26.08.09, 09:18 A co dokładnie się stało powiedz. Większości dzieci organizm nie wysiada przy jedzeniu takich rzeczy w rozsądnych ilościach... Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 26.08.09, 13:57 > - to ograniczenie mleka krowiego a to czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
kedrok1 Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 26.08.09, 15:54 taka moda, co zrobisz... Odpowiedz Link Zgłoś
mama1bartk-a Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 26.08.09, 15:16 a może ,,Chowu" Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 26.08.09, 21:09 mama1bartk-a napisała: > a może ,,Chowu" Widać, że to nie taka znowu zdrowa dieta Odpowiedz Link Zgłoś
kamilkka30 Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 29.08.09, 21:26 przepraszam za błąd ortograficzny Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 26.08.09, 21:18 kamilkka30 napisała: > > A co to jest zdrowe odżywianie? > > - to nie podawanie dziecku czarnej herbaty > - to wyeliminowanie cukru do minimum > - to ograniczenie mleka krowiego > - to nie podawanie dziecku żywności przetworzonej > - to podawanie chleba pełnoziarnistego > - to podawanie mięsa z howu ekologicznego ( bez antybiotyków i > hormonów) > > Ale ja to taka "mądra" jestem bo teraz dużo na ten temat czytam Widzisz...CZYTASZ. Czytasz różne prace różnych "naukowców". Środowisko naukowców nie jest mi obce - może z innej dziedziny, ale zasada ta sama. Jeśli nie włączysz w to zdrowego rozsądku, tylko będziesz "eksperymentować" najróżniejsze poglądy pomysłowych naukowców, to efekty nie będą zadowalające. Na temat jednego rodzaju diety można przeczytać kilka prac z uzasadnieniami, które zupełnie się wykluczają. Żeby było jasne - NIE NEGUJĘ. Sama staram się odżywiać "zdrowo" (widzisz, bo dla mnie znowu "zdrowo" to pewnie co innego znaczy niż dla Ciebie) zarówno siebie, jak i dziecko. Uważam, że tak restrykcyjne żywienie jest dla ludzi starszych, którzy sami mogą sobie podjąć decyzję czy chcą zrezygnować z mleka, mąki, pieczywa etc. Jeśli nie jest to uwarunkowane zdrowotnie, tzn. że dziecko jest uczulone na pewne substancje, to kromka białego pieczywa choćby ze sklepu eko, na pewno nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilkka30 Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 29.08.09, 22:02 > Uważam, że tak restrykcyjne żywienie jest dla ludzi starszych A czy mogę zapytać co w wymienionych punktach jest tak restrykcyjne ??? Czy ograniczenie cukru, wyeliminowanie czarnej herbaty u dziecka, czy mięso bez antybiotyków i hormonów jest tak restrykcyjne, że tylko osoby starsze mogą je jeść ? Naprawdę twoje dziecko jest od tego szczęśliwsze ? Nigdzie nie napisałam, że stosujemy jakąś DIETĘ, nie napisałam również, że nie ma jeść cukru, mięsa, białego pieczywa, czy wyeliminować produkty mleczne, nie napisałam, że warzywa i owoce tylko z upraw eco. Skoro żywisz "zdrowo" swoją rodzinę negując punkty które wymieniłam, to zastanawiam się na czym to twoje "zdrowe" jedzenie polega. Może powinnaś napisać "tradycyjne" polskie jedzenie ? Ale ono raczej dalekie jest od zdrowego... P.S. A tak jeszcze z ciekawości, bo nigdzie nie doczytałam, w czym biały chleb eco jest lepszy od białego chleba na zakwasie z nieekologicznej piekarni ? Odpowiedz Link Zgłoś
izabellaz1 Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 30.08.09, 23:04 kamilkka30 napisała: > Skoro żywisz "zdrowo" swoją rodzinę negując > punkty które wymieniłam, to zastanawiam się na czym to > twoje "zdrowe" jedzenie polega. Może powinnaś napisać "tradycyjne" > polskie jedzenie ? Nie musisz być uszczypliwa. Nigdzie nie napisałam, że NEGUJĘ w 100% punkty, które wymieniłaś. Wystarczy czytać ze zrozumieniem i nie rzucać się z pazurkami na uczestniczące osoby w dyskusji, które mają trochę inne zdanie > P.S. A tak jeszcze z ciekawości, bo nigdzie nie doczytałam, w czym > biały chleb eco jest lepszy od białego chleba na zakwasie z > nieekologicznej piekarni ? Popatrz na bułeczki-kajzerki te z eko i te ze sklepu Jest różnica Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 30.08.09, 14:30 odpowiadajac na watpliwosci kedrok, wklejam moja wypowiedz z innego forum: Owszem, nie nalezy dac sie zwariowac i w dobie przetworzonej zywnosci nie mozna miec pewnosci, ze cos jest ekologiczne i zdrowe. Jednak - mamy wybor - jesli nie miedzy zdrowym a super zdrowym, to przynajmniej m-dzy niezdrowym a neutralnym i nieszczkodzacym. Dla lepszego obrazu: slodkie platki (typu cheerios) vs. platki owsiane, otreby jogurty owocowe vs. jogurt naturalny z dodatkiem świezych owocow bialy makaorn vs. makaron pelnoziarnisty kajzerka vs. chleb z maki z pelnego przemialu ciasteczka, cukierki vs. suszone owoce frytki vs. kasze lody vs. mrozony jogurt lub sorbety owocowe batonik vs. domowe ciasto [malo slodkie, z duza iloscia owocow] danonki vs. bialy ser z dowolnymi dodatkami kaszka slodka (typu nestle, bobovita) vs. kaszka jaglana bez cukru hamburger vs. upieczony w domu schab I mozna tak dalej. Kazdy wybiera ta kolumne, ktora mu bardziej odpowiada. Obie wymagaja tyle samo zachodu, jezeli chodzi o kupienie potrzebnych produktow (nie pisze, ze trzeba w eko sklepach, bo wcale nie - kazdy z w/w produktow jest dostepny w przecietnym markecie). Ponadto te zdrowsze wcale nie musza byc drozsze. Warto natomiast od malego wpoic dzieciom zdrowe nawyki zywieniowe. Napychanie od malego cukrem powoduje to, ze ten cukier staje sie niezbedny. Teraz danonki, herbatniki, w przedszolu slodkie bulki, paczki, batoniki, w szkole beda wyrzucac domowe kanapki i kupowac cole i slodycze w sklepikach i automatach. Moj tez pewnie bedzie, ale staram sie wyrobic mu teraz smak tak, zeby produkty z niezdrowej kolumny byly dodatkiem, a nie podstawa zywienia. Hamburger - od czasu do czasu, owszem - np. urodziny kolegi w McDonald's (swoja droga szkoda, ze to staje sie powszechne), od czasu do czasu lody. Ale po co juz teraz? Wszystkim dzieciom zycze zdrowia a rodzicom madrych wyborow Odpowiedz Link Zgłoś
tentimenti do maeve 01.09.09, 21:39 Wiesz, rzadko sie zdarza bym w 100% miala takie samo zdanie jak ktos inny, szczegolnie w necie Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: do maeve 02.09.09, 15:05 ciesze sie, ze ktos jeszcze ma podobne podejscie do zywienia dzieci [i doroslych, jak sadze] Odpowiedz Link Zgłoś
niki129 Odp na pytanie 26.08.09, 13:14 Przedszkole na Kabatach ul. Pala Telekiego , przedszkole nr 412 Moje dziecko tam chodzi , jest na diecie bezglutenowej i bezcukrowej Jest 5 dzieci na takiej dieci w tym przdszkolu. Przedszkole jest integracyjne , nie ma problemow z dieta panie kucharki pieka nawet ciasta dla tych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
mag.ia Re: Odp na pytanie 01.09.09, 12:06 Przedszkole na Irzykowskiego ,dla dzieci z dietami. Piszesz czego dziecko ma niedostawać i napewno nie dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: Przedszkole bez cukru i bialej maki? 03.09.09, 14:20 przedszkole dla alergików przy pl. bankowym, na al. solidarności Odpowiedz Link Zgłoś