gabi683 06.01.10, 11:37 jak się załatwia sanatorjum dla dziecka ,mam dwie corki jedna z astma oskrzelowa drga z zalergjami .Jak jest mozliwosc aby złatwic im sanatorjum? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monibiel Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 06.01.10, 11:55 Jeśli chcesz wyjechać w ramach NFZ, musisz porozmawiać z pediatrą prowadzącym dzieci. On powinien wypisać skierowanie, które wraz z badaniami, składasz w NFZ. I czekasz, czekasz, niestety. Dowiedz się też czy trzeba jakoś zaznaczyć, żeby dzieci wyjechały razem, bo ja mam jedno i tu Ci nic nie pomogę. Powodzenia. Monibiel Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 06.01.10, 12:16 wrzuć w wyszukiwarkę, sama pisałam o tym przynajmniej kilka razy w ciągu ostatnich 3 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1506 Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 06.01.10, 17:46 do Istebnej i Górek Wielkich (choroby górnych dróg oddechowych) wystarczy skierowanie od pediatry. Później dzwonisz i ustalasz termin. Ja dzwoniłam do Górek w grudniu a jedziemy w lutym. Skierowanie dosyłasz pocztą, szybciej niż przez NFZ. Jedziemy do GW gdyż pediatra odradziła nam Istebną ze względu na ilość ludzi i chorób. Górki są dużo mniejsze jednak do Skoczowa blisko (super basen) W Górkach Wielkich byłam osobiście zawieść skierowanie i maja nowy, osobny budynek dla dzieci z opiekunem. Wszystko nowe www.osrodek.bucze.ox.pl/?p=1 Odpowiedz Link Zgłoś
filipaldi Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 07.01.10, 08:57 Mam pytanko, czy ten osrodek w Górkach Wielkich jest dostepny dla wszystkich czy są jakieś okreslone województwa z których tylko przyjmuja pacjentów? AZ tego co juz sie dowiedziedziałam Istebna przyjmuje wszystkich na nfz Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
aga1506 Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 07.01.10, 10:55 wydaje mi się że dla wszystkich ale nie pytałam, może zadzwoń i zapytaj. Na emaile też odpowiedają Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 08.01.10, 19:09 dziekuje za info i bede rozmawiac z pediatrą Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakd1 Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 09.01.10, 00:34 nie wiem, po ile lat mają Twoje dzieci ale NFZ refunduje leczenie dzieci powyżej 3 roku życia. Tak więc za maluszka trzeba płacić... No i za siebie płacisz 100% ceny. Sa to info potwierdzone w funduszu. Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess czy mozna wybrac sobie sanatorium? 10.01.10, 10:00 a z sanatorium to nie jest tak ze sklada sie wiosek do o sanatorium a oni sami przydzielaja sanatorium?? Odpowiedz Link Zgłoś
aga1506 Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 10.01.10, 12:20 piszesz bzdury lub NFZ wprowadza Cię w błąd!!! Moje dziecko ma 2lata i 4 miesiące za sanatorium w Górkach (w Istebnej taka sama procedura) nie płacę za nią ani grosza!!! Za siebie owszem 50zł/doba. Może pomyliło Ci się z tym że inne sanatoria przyjmują dzieci powyżej 3 roku jak np. Rabka Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 10.01.10, 18:04 aga1506 napisała: > piszesz bzdury lub NFZ wprowadza Cię w błąd!!! to bylo pytanie a nie stwierdzenie wiec na pytanie sie odpowiada a nie rzuca z pazurami. a jesli chodzi o sedno to; www.nasze-sanatorium.pl/dziecko-w-sanatorium.html Odpowiedz Link Zgłoś
aga1506 Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 10.01.10, 12:26 skopiowane ze strony któa podałąm wyżej dot Górek Wielkich INFORMACJA: Na mocy kontraktu podpisanego z Narodowym Funduszem Zdrowia przyjmujemy na leczenie i rehabilitację dzieci ze schorzeniami układu oddechowego w ramach zakontraktowanych świadczeń w oddziale rehabilitacyjnym układu oddechowego. Do Ośrodka można kierować dzieci bezpośrednio po leczeniu szpitalnym, lub leczone specjalistycznie z powodu przewlekłych schorzeń układu oddechowego. Oferujemy 3- tygodniowe pobyty rehabilitacyjno-lecznicze: dla samych dzieci w wieku 3-12 lat, dla dzieci w wieku 1-6 lat pod nadzorem opiekuna (osobny pokój). Przyjęcie dziecka do leczenia w ośrodku odbywa się na podstawie skierowania wystawionego przez lekarza specjalistę: alergologa, pulmonologia lub pediatrę Wystawienie skierowania nie obciąża budżetu lekarza kierującego. Pobyt dziecka w ośrodku jest refundowany przez NFZ, natomiast opiekun wnosi opłatę, która w chwili obecnej wynosi 50 zł/dobę (zakwaterowanie i wyżywienie). W trakcie pobytu w Ośrodku, dziecko objęte jest całodobową opieką lekarsko-pielęgniarską. Obok leczenia klimatycznego stosowana jest terapia farmakologiczna oraz różne rodzaje inhalacji, zabiegi rehabilitacyjne układu oddechowego (masaże segmantarne, aquavibronem, drenaże i inne), jak również rehabilitację układu ruchu u dzieci z wadami postawy. Istnieje też możliwość rehabilitacji dzieci ze współistniejącymi innymi przewlekłymi schorzeniami (jak padaczka, choroby układu pokarmowego, moczowego, niewielkiego stopnia niedorozwój psycho-ruchowy, itp.). Wykonywana jest również diagnostyka układu oddechowego (testy alergologiczne, badanie spirometryczne, pomiary PEFR) oraz badania laboratoryjne. W Istebnej jest tak samo, jedynie cennik dla rodziców troszkę inny. Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 10.01.10, 18:09 skopiowane ze strony Narodowego Funduszu Zdrowia: "Oddział Funduszu nie zapewnia kierowania ubezpieczonych do wybranych przez nich uzdrowisk i na wybrane przez ubezpieczonych terminy". Wiec jak to jest ktos mi wyjasni, ale spokojnie? Odpowiedz Link Zgłoś
aga1506 Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 10.01.10, 19:28 ale Ja jestm spokojna z tym przyznaję Ci rację że jeśli sama sobie wybierasz termin wyjazdu to płacisz za siebie i dziecko tzw pobyt prywatny a jeśli masz skierowanie np od pediatry i ośrodek do którego jedziesz (mi ośrodki do których mogę jechać podała pediatra) wyznacza CI termin przyjazdu to płaci za dziecko NFZ. W moim przypadku było tak że zadzwoniłam do ośrodka "Bucze" zapytałam o pierwszy wolny termin i Pani zapisała moje dziecko i mnie jako opiekuna (TYLKO za siebie płacę 50zł/doba). Skierowanie które dostałam od pediatry zawiozłam im osobiście gdyż mam tam 80km, można dosłać listem poleconym. Dzwoniłam między świętami BN a jedziemy 19 lutego. A powyższy post pisałam nie po złość, sama nie wiem czemu tak wyszedł Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 11.01.10, 09:17 Spoko ale w na stronie NFZ bylo napisane ze nie mozna wybrac sobie terminu ani uzdrowiska, dlatego sie tak dopytuje. wiec twoj lekarz napisal na skierowanieu ze do tego konkretnego osrodka, tak? najlepiej zapytan matke ktore juz to zalatwialy bo nasz lekarz wprowadzil mnie w blad i zla jestem bo juz do tej pory corcia by zdrowiala a nie bylo coraz gorzej. kiedy pytałam lekarza o sanatorium to powiedzial mi ze zeby jechac do sanatorium musiu byc zdiagnozowana konkretna choroba a to ze dziecko ma 6 razy w roku zapalenie ucha, 4 razy w roku zapalenie oskrzeli, przewlekly kaszel od kliku miesiecy i to takie ze sie dusi, wymiotuje, przewlekly katar- nie wystarczy. Teraz doszly jeszcze problemy skorne. Mamy pecha do koszmarnych lekarzy, obie z corka przeszlysy koszmar i niekt nie chce i nie umie pomoc wiec zaczelam szukac na wlasna reke. to bardzo szybko dostalas termin w tym sanatorium Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 11.01.10, 09:26 a mozna widziec co dolega Twojemu dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 11.01.10, 10:13 juz wiem jak to jest dzwonilam do tego "Buczne" u nich nie zalatwia sie przez NFZ tylko lakarz wypisuje na druku skierowania do szpitala i dlatego mozna wybrac Odpowiedz Link Zgłoś
aga1506 Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 11.01.10, 11:27 Moja mała ma podejrzenie astmy oskrzelowej. Niestety lekarze nie chcą mówić o tych sanatoriach, Ja też sama zagadałam że możeby się z małą wybrać gdyż cały czas od września prawie na lekach. Do tego od listopada do nadal na wziewach. Do tego zapalene oskrzeli też miałyśmy 2 razy w zeszłym półroczu. A Ty wybierasz się też do Górek?? Moja koleżanka też sie wściekła gdyż we wrześniu była w Rabce jednak czekała pół roku na termin a o "Bucze" też jej lekarz nie powiedział, jak się później lekarki zapytała to udała że akurat o tych zapomniała Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Dziewczyny mam pytanie odnośnie sanatorium .. 11.01.10, 11:44 no wlasnie teraz nie wiem co robic. bo wczesniej dowiedzialam sie o klinice alergologii w Rabce( tam specjalizuja sie w diagnostyce) i poposilam lekarza o skierowanie tam i juz wyslalam a teraz przeczytalam ze w Gorkach tez diagnozuja najpierw a pozniej lecza wiec wolalabym odrazu tam i nie wiem co teraz. chyba najpierw pojade do tej rabki a pozniej sie zobaczy tylko ze dla nas to jest wyprawa przez cala polske Odpowiedz Link Zgłoś
dyzia81 Bucze 11.01.10, 12:30 Dziewczyny, czy to prawda że na takich zasadach jak piszecie tu wyżej, tj. bez skierowania podbitego przez oddział NFZ itp. mogą tam jechać tylko dzieci zapisane śląskim oddziale NFZ ? Odpowiedz Link Zgłoś
blankaz Re: Bucze 11.01.10, 12:48 Chyba z całej Polski. Ja dzwoniłam w zeszłym tygodniu tam, mówiłam, że jesteśmy z Krakowa i pani kazała mi skierowanie u pediatry tylko załatwić i przesłać do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Bucze 11.01.10, 13:31 z calej polski, mowilam ze mieszkamy na drugim koncu polski Odpowiedz Link Zgłoś
dyzia81 Re: Bucze 11.01.10, 22:53 Dzięki za odpowiedź Jutro zadzwonię i dowiem się dokładnie co i jak A dziewczyny wiecie może czy to ma być takie skierowanie jak do zwykleo NFZtowego sanatorium a ich systemu elektronicznego, czy takie zwykle skierowanie jak do zwykleo szpitala (jak do Kubalonki na przyklad chcą) ? Pozdrawiam, Mariola PS. Czy któraś mama już może tam była w środku po remoncie i może się podzielić wrażeniami ? Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess Re: Bucze 12.01.10, 08:58 jak do szpitala, ale jak zadzwonisz tam to wszystko ci powiedza Odpowiedz Link Zgłoś
iin-ess czy ktos na jakies jeszcze inne osrodki 11.01.10, 13:50 ktore mozna zalatwic w ten sposob i nie przez NFZ? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzia81 Kilka informacji dla zainteresowanych Buczami... 12.01.10, 11:30 Właśnie dzwoniłam do ośrodka. Rozmawiałam z bardzo miłą Panią z sekretariatu i oto czego udało mi się dowiedzieć . Co najmniej do połowy lutego będzie trwał remont pawilonu dla dziecka z opiekunem. W związku z tym, że nie jest jeszcze dokładnie wiadomo dokładnie zakończy się remont, ośrodek w chwili obecnej nie ma ustalonych żadnych terminów planowanych turnusów dla dziecka z opiekunem (są tylko zaplanowane turnusy dla dzieci przebywających samodzielnie w środku), w sprawie ustalenia turnusu można kontaktować się pod koniec lutego, orientacyjnie będą to terminu na marzec/kwiecień. W wyremontowanym pawilonie będą już pokoje z łazienkami i ogólnie porządny standard, w związku z tym prawdopodobnie zmieni się cena pobytu opiekuna. Nie jest ona jeszcze ustalona. (nieoficjalnie może to być około 70pln) Co do samego skierowania, to ma ono być wystawione na druku skierowania do szpitala, ze wskazaniem miejsca leczenia - Dziecięcy Ośrodek Leczniczo-Rehabilitacyjny "Bucze", Harcerska 31, 43-436 Górki Wielkie i z wpisanym rozpoznaniem. Skierowanie można wysłać pocztą nawet już, kiedy będą znane terminy turnusów ustali się tylko konkretny termin. Mam nadzieje że te informację się komuś przydadzą Pozdrawiam, Mariola Odpowiedz Link Zgłoś
aga1506 Re: Kilka informacji dla zainteresowanych Buczami 12.01.10, 20:25 hmmm ciekawe Bo Ja mam już termin zaklepany na 19 lutego jednak właśnie ze względu na remont Pani będzie do mnie jeszcze dzwonić gdyż może się przesunąć o kilka dni, co mnie akurat nie przeszkadza Byłam tam osobiście zawieść skierowanie i o cenach pobytu również mówiła że będzie to max 60zł chociaż będą się starali cen nie podnosić i na tyle mam się przygotować. Co do ośrodka to główny budynek wygląda super, wymienione wszystko na zewnątrz i wewnątrz. Nowe sale, podłogi, łóżka, łazienki, salki zabaw i do nauki oglądałam dokładnie. Na odziały niestety nie wpuszczają ale tam również był remont. Do budynku dla dzieci z opiekunem nie wchodziłam ze względu na trwający remont. Pani dyrektor z którą rozmawiałam właśnie załawiała przetarg na nowe meble więc raczej będzie przyzwoicie Jak wróce to postaram się wkleić kilka zdjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzia81 Ktoś jedzie na turnus pod koniec marca ? 13.02.10, 22:13 No to znamy już terminy Aga, chyba jednak nie 19 luty ? No i 75 PLN Jedziesz od 1 marca czy w drugiej turze ? My jedziemy w drugiej połowie marca. W sumie może pogoda się trochę poprawi na bardziej wiosenną i przyjazną Może ktoś też się wybiera ? Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
inia429 Re: Ktoś jedzie na turnus pod koniec marca ? 12.04.10, 19:24 dyzia81? byłaś w tym sanatorium? jak wrażenia? czekam z niecierpliwością na jakieś wieści od osób które były tam po remoncie POZDRAWIAM! Odpowiedz Link Zgłoś
inia429 Re: Ktoś jedzie na turnus pod koniec marca ? 12.04.10, 19:27 CZY KTOŚ JEDZIE 30 KWIETNIA? Odpowiedz Link Zgłoś
inia429 czy ktoś jedzie 30 kwietnia? 12.04.10, 19:31 dyzia81? byłaś w tym sanatorium? jak wrażenia? czekam na jakieś info od osób które tam były po remoncie, mam 100 PYTAŃ DO Odpowiedz Link Zgłoś