kasia_koki 05.11.12, 10:15 Dziewczyny, czy któraś z Was w ostatnim czasie rodziła w Szpitalu Praskim lub leżała na patologii? Jakie są Wasze opinie na temat pobytu i warunków w tym szpitalu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolina10000 Re: Szpital Praski 05.11.12, 14:03 Tak, rodziłam tam drugie (lipiec 2008-cc)i trzecie (styczeń br.-sn)dziecko. Ogólnie jestem bardzo zadowolona i szczerze polecam. Na patologii leżałam króciutko, ale zdążyłam się zorientować, że zdecydowana większość personelu to profesjonaliści oddani swojej pracy. Oczywiście jak wszędzie są niechlubne wyjątki, ale przy trzecim dziecku ma się wiedzę i doświadczenie i na pewne drobiazgi nie zwraca po prostu uwagi. Dla mnie ogromnym plusem szpitala jest kameralna atmosfera, osobiście nie natknęłam się na kolejki, w zibie przyjęć byłam potraktowana podmiotowo, za każdym razem miałam osobny pokój (wykupiony po porodzie) Natomiast na patologii (w styczniu )byłam sama w pokoju , co było bardzo komfortowe. CC-przeprowadzone bardzo fachowo, położne zabierają dziecko na 1 noc do siebie (kolejny mega plus) SN po CC-choć poród ciężki, to lekarka świetnie umiała znaleźć się w tej sytuacji i spokojnie oraz skutecznie zareagować. Krótko mówiąc-polecam Ps. Nie jest to jedyny szpital w którym byłam , mam porównanie z IMID oraz Bródnowskim. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karolina10000 Re: Szpital Praski 05.11.12, 14:04 Jeszcze jedna ważna rzecz-lekarze są bardzo wnikliwi, dziecko "wychodzi" dokładnie przebadane Odpowiedz Link Zgłoś
myxaxa Re: Szpital Praski 09.11.12, 22:00 Opieka bardzo dobra. Zespół neonatologiczny zajmuje się noworodkami. Przez 24 god. po cięciu cesarskim dziecko przebywa na sali noworodkowej i pielęgniarki NEONATOLOGICZNE nimi się opiekują ( co 2-3 godziny dzieci przywożone do mamy na karmienie piersią). Panie położne opiekują się kobietami ... przed porodem i po porodzie. P.S. Oczywiście, że dla pacjentek jest to mniej ważne kto pomaga. Jednak w opiece nad noworodkiem jest to bardzo ważny szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
ania-0726 Re: Szpital Praski 07.12.12, 13:48 Cześć Dziewczyny, mam ogromną prośbę o pomoc z Waszej strony. Czy któraś z Was rodziła ostatnio (np od października 2012) w tym szpitalu i mogłaby napisać odpowiedź na kilka moich pytań? 1) W jakiej sali rodziła swojego Malucha, czy jest to jedna duża sala podzielona na boksy? 2) czy podczas porodu można korzystać z takich rzeczy jak piłki, wanna, prysznic? 3) Jak opiekowały się Wami położne, czy wszystko było podczas porodu ok, nie musiałyście czekać prosić o pomoc? 4) Czy opłacałyście swoją położną (jeśli tak, to co Was do tego skłoniło, czy miałyście jakieś przykre doświadczenia)? 5) Jak wygląda kwestia znieczulenia (płatne na życzenie)? 6) Jak wygląda kwestia porodu rodzinnego? 7) słyszałam że jest tam jakaś pojedyncza sala porodowa, czy korzystałyście z niej - jaki koszt? 8) Jak opiekowano się Wami po porodzie, czy pomagano w opiece nad Dzieckiem - np. umycie, ubranie, pomoc przy przystawianiu do piersi? 9) Jak wygląda kwestia odwiedzin - czy są tam takie pielgrzymki odwiedzających? 10) Ile Was było na sali poporodowej? 11) Czy któraś z położnych pomagała Wam zadbać o higienę po porodzie? 12) Ile dni po porodzie wróciliście do domku? 13) Czy generalnie polecacie szpital przyszłym Mamom? Dziewczyny, wiem że pytań jest dużo ale przygotowuję się do porodu w Boże Narodzenie (termin wyliczony przez lekarza), mam w związku z tą datą wielkie obawy. Mam nadzieję, że któraś z Was w chwili między opieką nad Maluszkiem znajdzie czas żeby mi pomóc. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agaga_waw Re: Szpital Praski 14.12.12, 23:20 Ania Ja rodziłam pierwszą córę w Praskim w 2010 roku i niebawem ( termin na 19 grudnia) będę rodzić drugą córkę. Z pierwszego pobytu i opieki w Praskim byłam bardzo zadowolona. Odpowiem na Twoje pytania bo z tego co wiem przez te dwa lata niewiele się zmieniło. 1. W szpitalu jest jedna dwu stanowiskowa sala porodowa oraz jedna pojedyncza sala. 2. Są piłki z tego co wiem nie ma wanny jest prysznic 3. Mną się opiekowała w czasie porodu położna która miała akurat dyżur i bardzo sobie chwalę jej pracę i zaangażowanie 4. Nie opłacałam położnej bo uważam że bez sensu jest płacić komuś po raz drugi za to co i tak należy do jego obowiązków. 5. Jest możliwość nieodpłatnego znieczulenia jeżeli nie ma przeciwskazań medycznych. 6. Przy mnie był mąż przez cały poród i po porodzie i to jest opcja bezpłatna. 7. Nie mam info na temat dodatkowych opłat za pojedynczą salę do porodu. Obiło mi się o uszy że w pierwszej kolejności korzystają z niej Panie które mają opłaconą położną. 8. Po porodzie naturalnym masz dziecko od początku przy sobie. Zaraz po narodzinach dostajesz dziecko na pierś ( oczywiście jeśli wszystko jest ok) po przecięciu pępowiny i tej wyjątkowej chwili powitania z maluchem córkę zabrano na badania i poproszono mojego męża aby jej towarzyszył. Potem córa wróciła zawinięta w szpitalne pieluszki i kocyk do mnie i położna noworodkowa pomagała mi przystawić dziecko do piersi. Po przewiezieniu na salę przyszła po raz kolejny położna i zaproponowała ze przebierze córcię w jej ubranka. Kąpiel jest każdego dnia przed obchodem rano położna przychodzi i myje dziecko przy mamie w sali ( każda sala ma specjalne stanowisko do kąpieli i przewijania). Jeżeli potrzebujesz pomocy przy przewijaniu przebieraniu itp. to bez problemu położne pomagają i pokazują jak co robić. Do mnie pierwszej nocy położna zaglądała chyba ze3-4 razy żeby zapytać czy wszystko ok. Pomoc przy karmieniu też otrzymałam i za każdym razem kiedy miałam jakieś wątpliwości to po prostu prosiłam o pomoc czy radę i zawsze mi pomagano. 9. Ja pielgrzymek odwiedzających nie odczułam. Odział jest raczej mały i kameralny więc nie ma tłumów. 10.Wszystkie sale są 2 osobowe można też wykupić jedynkę (dwa lata temu kosztowała 100 zł za dobę). 11. Ja nie miałam takiej potrzeby bo po porodzie pod prysznic poszedł za mną mąż i to dlatego że nie bał się mnie puścić samą. Ja czułam się na tyle dobrze że nie był to dla mnie żaden problem. Widziałam natomiast że siostry pomagały dziewczynom po cesarce chodzić pod prysznic. 12. W trzeciej dobie. 13. Tak jak napisałam na początku pierwsze dziecko urodziłam w Praskim i nie wyobrażam sobie rodzic drugiego gdzie indziej a to chyba wystarczająca rekomendacja. Odpowiedz Link Zgłoś
ania-0726 Re: Szpital Praski 15.12.12, 21:33 Aga, dziękuję Ci serdecznie za wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania. Byłam w tym szpitalu w piątek na KTG, obejrzałam oddział, rzeczywiście pokazali nam te sale jedynki i tłumów tam nie widziałam. Zastanawiam się jeszcze miedzy tym szpitalem a Inflancką. Na Inflanckiej może jest i ładniej (po remoncie) ale straszne oblężenie i obawiam się o opiekę. Jeszcze raz dziękuję za Twój wpis i życzę szczęśliwego rozwiązania. Pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
agaga_waw Re: Szpital Praski 15.12.12, 22:41 Ja też przed pierwszym porodem brałam pod uwagę inflancką i po wizycie tam miałam podobne odczucia jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
rybkmarta1984 Re: Szpital Praski 27.11.12, 11:06 Cześć, ja rodziłam 3 lata temu i teraz za parę dni też zamierzam. Prowadzi mi ciążę dr Grabosz i położna Pani Jola i jestem bardzo zadowolona, jeśli chodzi o pród to moim zdaniem lekarzy bardzo dobrzy polecam Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Szpital Praski 28.11.12, 10:40 Rodziłam dwa razy, dwa razy CC. I naprawdę było super. Odpowiedz Link Zgłoś
maja_0513 Re: Szpital Praski 14.01.13, 14:02 Kochane mamy (obecne i te oczekujące) bardzo proszę napiszcie swoje opinie/wrażenia związane z porodem w Szpitalu Praskim bądź powody dla których postanowiłyście się zdecydować właśnie na ten szpital. Będę wdzięczna za wszelkie informacje bo sama muszę (pierwszy raz) podjąć tą trudną decyzję i chętnie zasięgnę Waszych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
agaga_waw Re: Szpital Praski 18.01.13, 16:30 Maja, Urodziłam 22 grudnia drugą córeczkę podobnie jak pierwszą w szpitalu praskim. I po raz kolejny powtórzę że nigdzie indziej nie zdecydowałabym się rodzić Oddział jest mały i kameralny zero tłoku pośpiechu czy przedmiotowego traktowania. Może sam szpital nie jest za piękny ale nie wiem czy inne warszawskie szpitale mają w standardzie dwu osobowe sale każdą ze stanowiskiem do przewijania i kąpieli dla maleństwa. Personel był dwa lata temu i trzy tygodnie temu tak samo miły i profesjonalny i mocno zainteresowany pacjentem. Poród miałam ekspresowy bo o 4.15 byłam w na sali porodowej a córcia przyszła na świat 5.55 . Położną która była na dyżurze będę wychwalać bo super mnie poprowadziła urodziłam naturalnie córcię 4450gr bez ciecia krocza i żadnych pęknięć i naprawdę miałam bardzo dobry poród. Nie wiem co jest dla Ciebie ważne jeżeli chodzi o decyzję o wyborze szpitala jak masz jakieś pytania to pytaj postaram się odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
sylviatko32 Re: Szpital Praski 07.02.13, 13:39 Cześć! Za dwa miesiące mam termin porodu I zastanawiam się jaki szpital wybrać. .. W grę wchodzi m.in. praski ponieważ prowwdzę ciążę u dr Sarnowskiej, którsa tam pracuje. Nie wiem czy w szpitalu można wynająć położną, czy zzo jest na życzenie, czy łatwo dostać się do salki jednoosobowej? Może macie namiary na jakąś dobrą położną? Odpowiedz Link Zgłoś
ania-0726 Re: Szpital Praski 12.02.13, 18:58 Cześć Sylwia, ja zdecydowałam się na poród w szpitalu praskim - grudzień 2012. Generalnie jestem zadowolona z pobytu, oprócz porodu - a to przez położną na której zmianę trafiłam (mineła się z powołaniem). Opeka na patologi ciąży, gdzie przebywałam 1 dzień super, na oddziele poporodowym również. Położne, które zajmowały się noworodkami bardzo miłe i życzliwe (we wszystkim pomagały). Ja byłam na sali jednoosobowej, którą sama dla mnie zarezerwowała położna, która przyjmowała mnie na sali porodowej (bardzo miła i sympatyczna - szkoda że jej zmian się skończyła i na zakończenie mojego porodu trafiła się ta wredna). Odpowiedz Link Zgłoś
k_katka Re: Szpital Praski 17.06.13, 18:07 podbijam temat jak jest teraz, czy łóżka dalej takie niewygodne? Odpowiedz Link Zgłoś
sataga5 Re: Szpital Praski 30.12.13, 16:07 dziewczyny, czy któraś ostatnio rodziła w Praskim? Jakieś zmiany? czy po cc dzieci muszą byc zabrane na neonatologię czy tylko na życzenie? Odpowiedz Link Zgłoś