asiekm 16.07.04, 17:51 Od niedawna mieszkam w Krakowie. Spodziewam się mojego dzidziusia w listopadzie i powoli zaczynam sie rozglądać za szpitalem, w którym chciałabym urodzić. Jeśli mogę prosić o opinie na temat krakowskich szpitali. Będę wdzięczna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rudolf007 Re: Kraków - w którym szpitalu najlepiej rodzić? 16.07.04, 20:24 Cześć! Ja też od niedawna jestem w Krakowie i też spodziewam się malucha w listopadzie. Staram się tu o pracę i niewykluczone, że trochę tu pomieszkam. Moja kuzynka rodziała na Kopernika i jest zadowolona, to jest szpital kliniczny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
staramama Re: Kraków - w którym szpitalu najlepiej rodzić? 16.07.04, 23:55 Odradzam Ujastek. Na Kopernika bywa różnie, ale zdecydowanie opieka neonatologiczna jest najlepsza w Krakowie. Najlepiej mieć tam swojego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
majerka1 Re: Kraków - Ujastek????? 03.08.04, 12:45 Witam!Mam termin na styczeń i wybrałam właśnie Ujastek. Możesz napisać coś więcej, dlaczego odradzasz??? Ja podjęłam decyzje na podstawie relacji kilku koleżanek które były bardzo zadowolone, poza tym szpital jest "przytulny" chodzi mi o pokoje, a to też ma znaczenie. Leżenie na sali z 8 innymi kobietami w beznadziejnych warunkach to chyba nic przyjemnego, a coś takiego zobaczyłam właśnie na Kopernika odwiedzając znajomą po porodzie, łóżka z epoki gierka itp. Dla mnie ma to znaczenie, przynjamniej psychicznie można poczuć się troszke lepiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
staramama Re: Kraków - Ujastek????? 03.08.04, 23:36 Uważam, że opieka poporodowa jest kiepska, położne są tylko w miarę fachowe, a przydałoby się, żeby były też i życzliwe. Króluje pogląd, że wszystko ma być zgodne z naturą, a więc matka od początku powinna wiedzieć "sama z siebie" jak karmić, przewijać malucha. No i opieka pediatryczna jest moim zdaniem beznadziejna. Z drugiej strony jedzenie jest naprawdę dobre, warunki lokalowe - nieporównywalne np. z Kliniką. A może ja miałam pecha i trafiłam akurat na taką zmianę pielęgniarek?... Odpowiedz Link Zgłoś
jagakukiela Re: Kraków - Ujastek????? 29.08.04, 14:18 Ja rodziłam w Ujastku. Bardzo bałam się porodu i bałam się tez pobytu w szpitalu. Wybrałam Ujastek właśnie za nieszpitalny wygląd. Przede wszystkim faktem jest, że lepiej tam rodzić, jeśli z ciążą są poważne kłopoty; jeśli jednak wydarzy sie nagle coś niedobrego z matką lub dzieckiem, to jest wysyłana na Kopernika lub do innego szpitala, gdzie mają odpowiedni sprzęt, więc nie trzeba się za bardzo martwić (mój synek po porodzie miał tylko 3 punkty Apgar i wsyztsko było ok, pomogli mu lekarze z Ujastka, po kilku minutach miał już 9) Sam poród był super, jeśli chodzi o opiekę i pomoc. Miałam znieczulenie i tylko za nie trzeba zapłacić (za obecność męża już nie płaciłam), za bycie w komfortowym osobnym pokoiku z łazienką też nie. Najbardziej rozczarowali mnie jednak pediatrzy. Nie karmiłam synka piersią, za co o mało mnie nie zlinczowano i posądzono o chęć pozostawienia dziecka w szpitalu, nie udzielono też żadnych informacji, jak karmić butelką. Niefajne były tez obchody, zero intymności. Poza tym w porządku. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
reni_ferek Re: Kraków - w którym szpitalu najlepiej rodzić? 20.07.04, 10:01 Klinika ma rzeczywiscie najlepszą neonatologię, ale niestety nie posmarujesz nie potraktują cię po ludzku . 9 lipca br urodziłam synka w szpitalu im. Rydygiera. Nie miałam stamtąd "swojego" lekarza ani położnej. Z dobrej woli przy wyjściu ze szpitala wykupiliśmy cegiełki. Opiekę oceniam bardzo dobrze. Polecam poród rodzinny - duzo ładniejsza sala, a nie boksy. Odpowiedz Link Zgłoś
maria2001 a Narutowicz????? 23.07.04, 13:52 A co myslicie o tym szpitalu? Moj lekarz tam pracuje, ale nie wiem wlasciwie jak tam jest, jakie polozne, jakie podejscie do pacjenta? Wiecie cos dziewczyny? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
risa1 Re: a Narutowicz????? 23.07.04, 14:45 czesc!! za pare dni bede rodzic na Kopernika to napisze jak bylo. jestem juz 2 dni po terminie wiec lada dzien tam pojade. niep[odoba mi sie tylko 1 rzecz i nia sie niekieruj!! niesluchaj opinii kobiet kore same tam nierodzily, tylko cos slyszaly reszte dolozyly swoja by ubarwnic obraz. masz jeszcze czas!! na pewno zdecydujesz dobrze!. fakt jest 1 do kazdego mozna sie o cos przyczepic, w kazdym cos wyniuchac. Odpowiedz Link Zgłoś
asiekm Re: a Narutowicz????? 24.07.04, 11:03 To życzę powodzenia i czekam na wieści, bo prawdę mówiąc choć mam jeszcze dużo czasu to skłaniam się do wyboru Kliniki na Kopernika. Pozdrawiam i trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
megann120 Re: a Narutowicz????? 24.07.04, 03:33 Dwa razy tam rodzilam i jestem bardzo zadowolona. Owszem jedzenie podłe ale położne i lekarze super. A poznałam ekipę dobrze bo leżałam z synkiem 14 a z córeczką 10 dni. Jest naprawdę serdecznie i fachowo. No i jest czysto, bez klapek grzybicy sie nie nabawilam pod prysznicem a mam sklonnosci... Lezala ze mną matka ktorej siostra jest inspektorem sanepidu i byla zdziwiona ze tak czysto. Polecam )) Odpowiedz Link Zgłoś
izac6 Re: a Narutowicz????? 24.07.04, 18:26 Hej! Mam tam rodzić za 2 tyg., tylko że cesarka mnie czeka. Jak bedzie po wszystkim, to napiszę jak było. Odpowiedz Link Zgłoś
mgosha Re: a Narutowicz????? 27.07.04, 17:27 Witajcie! W Narutowiczu rzeczywiście personel jest miły (oprócz dwóch wyjątków na które trafiłam). Jedna uwaga: nie nastawiajcie się na znieczulenie zz (mąż musiał ściągać znajomego anestozjologa). Nawet planowe cesarki wykonują w ogólnym (chociaż może teraz coś się zmieniło, ja rodziłam we wrześniu). Pozdrawiam i życzę krótkich porodów przy życzliwych osobach. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
izac6 Re: a Narutowicz????? 28.07.04, 17:43 Mogłabyś mi napisać kto Ci robił zabieg i ile Cię to kosztowało? Może najlepiej jak napiszesz e-maila. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarysia28 Re: Kraków - w którym szpitalu najlepiej rodzić? 28.07.04, 11:17 Ja rodziłam w czerwcu 2003 na kopernika. Miałam cc ze względu na wadę wzroku i miałam skierowanie od okulisty. Miałam tam też swojego lekarza. Cesarkę miałam na jego dyżurze, pomimo tego musiałam zapłacić i to sporo (1500zł) i jest to właściwie jedyny minus (no, może jeszcze dziurawe prześcieradła i trochę niewygodne łóżka). Także jeżeli zdecydujesz się tam rodzić to musisz się liczyć z ekstra kosztami. Opiekę nad dzieckiem i nade mną oceniam na "5"-fachowa i strasznie miła. W dodatku czysto, bez luksusów, ale przyjemnie. Plusem dla mnie było to, że dzieci zabierali o 23-ciej i przynosili o 5-tej, także miałam 6 godzin spokojnego snu. Nastepnym razem też tam będę rodzić, nawet jeżeli będę musiała dodatkowo zapłacić. Zresztą chyba wszędzie dają lekarzowi koperty, tylko może mniejsze kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
reni_ferek Re: Kraków - w którym szpitalu najlepiej rodzić? 31.07.04, 12:19 Nie masz racji mamarysiu28 - nie wszedzie!!! Jak pisałam wcześniej - rodziłam w szpitalu Rydygiera 3 tyg temu, nie mając nikogo swojego i nie zasilajac nikomu lewych kieszeni. Poród i pobyt w szpitalu oceniam bardzo dobrze. Wykupiłam z własnej woli przy wyjściu cegiełki NFZ, ale mogłabym nic nie zapłacić. Dopuki znajda się chętni do zasilania kieszeni lekarzy do wtedy lekarze bedą brać. Potępiamy lekarzy, spójrzmy na siebie ... . Odpowiedz Link Zgłoś
mamarysia28 Re: Kraków - w którym szpitalu najlepiej rodzić? 09.08.04, 09:06 Nie wiem czy można nazwać łapówką z własnej woli sytuację, w której ja leże na porodówce, a mój mąż idąc z lekarzem korytarzem słyszy, że to, czyli cesarka ze skierowaniem, będzie kosztować 1500 zł!!! Zgadzam się, może nie wszyscy lekarze biorą, ale niestety opinia kształtuje się na podstawie tych co tak robią i wymuszają to jeszcze w najbardziej perfidny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
gomus85 Re: Kraków - w którym szpitalu najlepiej rodzić? 31.07.04, 09:13 wydaje mi się że najlepszym szpitalem jeśli chodzi o aparaturę dla dziecipo porodzie gdyby coś sie wydażyło jest Uniwerstecki Szpital na Kopernika. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska_mama Kopernik-zaufac???? 31.08.04, 12:28 Dziewczyny bylabym wdziczna za opinie dziewczyn, krore mialy jakas stycznosc z Kopernikiem!!! Bierzemy pod uwage tylko i wylacznie szpital kliniczny....moja trojacza ciaza jest bowiem powaznie zagrozona!!!Nie liczymy sie z kosztami...planujemy wizyty prywatne u ordynatora patologii ciazy!!! Pytanie jednak, czy mimo to, mozemy zaufac klinice ktora nie ma najlepszych opinii??? Mamy mozliwosc prowadzenia ciazy przez Centrum Zdrowia Matki Polki w Lodzi....jednak perspektywa przlezenia calej ciazy 450 km od domu brzmi po prostu tragicznie!!! Prosze Was o opinie na temat Kopernika, czy moge bez obaw powierzyc im losy mojej trojki dzieci???? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
todzio1 Odradzam Narutowicza 17.08.04, 00:51 Rodziłam tam w marcu, z opłaconym lekarzem i położną, poród w miarę, ale pobyt na oddziale noworodków to koszmar. Stanowczo odradzam. ))) Odpowiedz Link Zgłoś
26magda3 Re: ujastek 17.08.04, 12:15 a ja polecam ujastek, w którym sama rodziłam!!! czysto, przytulnie, pokoje 2osobowe i w każdym łazienka i ubikacja!!!! sale porodowe 1 osobowe. Zapłaciłam tylko za znieczulenie na co dostałam rachunek!!! Żadnemu lekarzowi nic nie dałam!!! A położne jak wszędzie - zależy jaka się trafi na dyżurze. Nie oczekiwałam od nich zbyt wiele wiec nie miałam powodu do narzekań!! Odpowiedz Link Zgłoś
izac6 Re: Odradzam Narutowicza 18.08.04, 10:57 Bez przesady. Rodziłam 6. sierpnia i jestem zadowolona. Personel bardzo miły i w razie potrzeby słóży pomocą. Oczywiście można ponarzekać na stan łazienek, ale takie są realia polskich szpitali. Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
uffa1 Co do Narutowicza... 29.08.04, 22:06 Bylam w zeszy piatek ogladnac szpital (termin porodu mam w pazdzierniku) i wiecie, chyba po niektorych wypowiedziach na forum spodziewalam sie duzo gorszych warunkow, zlych poloznych itd... Na ogladanie oddzialu umowilam sie z moim lekarzem (ktory ma byc przy porodzie) i stwierdzilam ze wcale nie jest zle. Ogladalam sale z lazienka, wszedzie bardzo czysto, sala wyglada ok, a lazienka rowniez niczego sobie. Akurat rozmawialam z polozna napotkana tam i mysle, ze bardzo chcialabym aby byla przy moim porodzie: bardzo mila i rzeczowa. Faktycznie moze stan oddzialu nie jest super dobry (mam porownanie, poniewaz pierwsza coreczke rodzilam w Szwajcarii), ale mysle ze przez 2 doby po porodzie wytrzymam, dla mnie liczy sie fakt, ze szpital posiada dobry ODDZIAL do ratowania noworodkow! Byl to dla mnie priorytet w wyborze szpitala. Poza tym 2 tygodnie temu rodzilam tam synka moja przyjaciolka i byla bardzo zadowolona z przebiegu porodu, jak i opieki po porodzie (rodzila bez swojego lekarza, ani oplaconej poloznej). Odpowiedz Link Zgłoś
olka_sos Ujastek 31.08.04, 13:36 A ja Ujastek odradzam. To fakt, jest przytulnie, małe pokoje, dobre jedzenie (nie szpitalne, gdzieś zamawiane), ale rzeczywiście opieka taka sobie. Już podczas porodu musiałam wysyłać kilka razy męża, żeby szukał położnej bo dziecku spada tętno (widać było na KTG), ponieważ jak większości pacjentek aplikują tam oksytocynę przyśpieszając w ten sposób poród. Nie zawsze to jest dobre: ja bardzo długo goiłam się po porodzie ze względu na to że był za gwałtowny (i popękało mi wszystko co możliwe). Poza tym rzeczywiście najlepiej żeby od razu wiedzieć jak się karmi i przewija, bo z tą pomocą położnych też kiepsko. Ja o północy po porodzie poprosiłam, żeby mi przewinęła dziecko, bo się ruszyć nie mogę, a ona tylko stała nade mną i od czasu do czasu powiedziała ciągnięta za język co mam robić. Może ja tylko miałam pecha i trafiłam na taki personel? Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska_mama Kopernik-Wasze opinie!!! 31.08.04, 13:44 Dziewczyny bylabym wdziczna za opinie dziewczyn, krore mialy jakas stycznosc z Kopernikiem!!! Bierzemy pod uwage tylko i wylacznie szpital kliniczny....moja trojacza ciaza jest bowiem powaznie zagrozona!!!Nie liczymy sie z kosztami...planujemy wizyty prywatne u ordynatora patologii ciazy!!! Pytanie jednak, czy mimo to, mozemy zaufac klinice ktora nie ma najlepszych opinii??? Mamy mozliwosc prowadzenia ciazy przez Centrum Zdrowia Matki Polki w Lodzi....jednak perspektywa przlezenia calej ciazy 450 km od domu brzmi po prostu tragicznie!!! Prosze Was o opinie na temat Kopernika, czy moge bez obaw powierzyc im losy mojej trojki dzieci???? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
marzek2 Re: Kopernik-Wasze opinie!!! 31.08.04, 13:53 Wiesz co, nie rodziłam na Kopernika (i nie zamierzam) ale... z tą kliniką chyba jest tak: są faktycznie chyba nieźle skorumpowani (niektórzy przynajmniej, była niedawno przecież niezła afera z jakąś lekarką), ale... to jedyne miejsce w Krakowie, które ma najlepszy sprzęt do ratowania wcześniaków itp. I w ogóle sprzęt jest tam dobry. Lekarze chyba w większości też, tylko może niektórym ta sława uderzyła nieco do głowy... Ja ostatnio robiłam np badanie usg u jednego lekarza pracującego właśnie tam - zresztą mogę go polecić nazywa się Robert Jach, przesympatyczny, ciepły i fachowy człowiek. Jedynym jego mankamentem jest to, że pracuje tam, gdzie ja nie chcę rodzić... gdyby nie to, prowadziłabym u niego ciążę w ciemno. Jeśli ktoś taki jak on może tam pracować, to może nie jest tam tak źle? Jest wiele dziewczyn, które tam rodziły i były z miarę zadowolone. Poza tym wydaje mi się, że w Twojej sytuacji chodzi przecież o bezpieczeństwo Twoich dzieci a nie o super warunki, telewizory itp. Gdybyś chciała namiary to dr Jach przyjmuje na usg i normalne wizyty z przychodni prywatnej Doktor K na ul. Szpitalnej 38. Co do ordynatora, nie znam, nie słyszałam, ale niestety czasem zdarza się tak, że im wyższy stopień, tym większa "buta" i zarozumiałość, a niekoniecznie kompetencja... Odpowiedz Link Zgłoś
madek26 Re: Kopernik-Wasze opinie!!! 31.08.04, 21:13 Cześć niebieska mamusiu Na początku gratuluję serdecznie takiego szczęścia. Ja za miesiąc, mam nadzieję szczęśliwie, zobaczę swoje maleństwo i bardzo to przeżywam, a co dopiero trzy szczęścia. Myślę, że skoro masz taką diagnozę, to pewnie są to trojaczki, ale znam przypadek sprzed miesiąca (moja siostra jest położną), że miały być trojaczki, a urodziły się bliźniczki, bo p.doktor coś źle zobaczyła na usg . Jeżeli chodzi o poród, to nie myśl o innym szpitalu, jeżeli chcesz rodzić w Krakowie. Moje zdanie jest narzucające, ale z tego co wiem, jeżeli coś się dzieje dziecku w innym szpitalu, to i tak go przewożą do Kopernika, a po co w razie czego masz się rozstawać z dziećmi. Ja też mam zamiar rodzić w Koperniku, bo z tamtąd jest moja lekarka - super kobieta z super podjeściem (nie jest to tylko moja opinia). Sama b.dobrze znoszę ciążę i z maleństwem też powinno być wszystko ok, ale różnie bywa przy porodzie, lepiej być tam gdzie mają lepszy sprzęt. Wiadomo, że fajnie by było gdyby były lepsze warunki, ale to naprawdę nie jest najważniejsze. Z tego co czytam, to jest trochę fajnych lekarzy w tym szpitalu i może nie jest tak źle jak wszyscy piszą - ja tak sądzę - trzeba wierzyć że wszystko będzie ok! Pozdrawiam jeszcze raz i życze powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
drobna5 Re: Kraków - w którym szpitalu najlepiej rodzić? 31.08.04, 17:21 A Żeromski???? nikt z was nic o nim nie pisze a ja własnie tam przymierzam się na poród 13.X - napiszcie coś Odpowiedz Link Zgłoś
marzek2 Re: Kraków - w którym szpitalu najlepiej rodzić? 31.08.04, 18:45 Zrobiłam coś dla Ciebie ) skorzystałam z wyszukiwarki i oto link do niedawnego wątku nt Żeromskiego, tam jest dużo opinii. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=588&w=11625156&a=12774000 Odpowiedz Link Zgłoś