nicor 19.06.05, 20:19 Słyszałam o dwóch bardzo dobrych lekarzach w krakowie. Dr Liber z Niepołomic z doktor Bałasz z Królowej Jadwigi. Proszę napiszcie jacy są , jak sie Wami zajmowali. Proszę pomóżcie bo nie wiem na którego się zdecydować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k1w0 Re: dr.Liber czy dr. Bałasz KRAKÓW 20.06.05, 21:17 Myślę, że bardzo trudno jest polecać lekarza - położnika bo tak naprawdę oprócz wiedzy musicie się "zgrać" i aby w miarę spokojnie przejść ciążę musisz mieć do swojego lekarza zaufanie. Ja jestem pacjentką Dr Libera od 6 lat, przeszłam z nim przez dwie niełatwe ciąże z SUPER finałem i jestem BARDZO ZADOWOLONA zarówno z niego jak i z całej opieki w Niepołomicach gdzie rodziłam obydwie moje panny Pozdrawiam Ania z dziewczynami Kasia (09.2000) i Maja (10.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
3porzeczki Re: dr.Liber czy dr. Bałasz KRAKÓW 22.06.05, 09:42 A ja nie poleciałabym dr Libera. Praca to dla niego przede wszystkim kasa - zlecal mi dużo niekoniecznie niezbędnych badań, nie respektował wyników analiz z innych miejsc, tylko ze swojego punktu. Błędu w sztuce nie mogę mu zarzucić, ale to, że mogłabym wyjść ze swojego problemu za 1/3 kasy to owszem, miłość do forsy poprostu po nim widać Odpowiedz Link Zgłoś
zumaminka Re: dr.Liber czy dr. Bałasz KRAKÓW 22.06.05, 12:46 Ponieważ byłam bardzo zadowolona z porodu w 2002r w spesie postanowiłam że następną ciążę będzie prowadził właśnie dr.Bałasz.Niestety bardzo sie zawiodłam.Zacznę od tego,ze wizyta trwa ok5 min.Dr nie należy do wylewnych,o wszystko trzeba pytać,nic sam od siebie nie wyjaśnia.Kartę ciąży założono mi w 12 tyg(zakładają je panie z recepcji)Morfologię i mocz miałm robione dopiero 1 raz! a jestem w 15 tyg.Wyników wogóle nie tłumaczy,w karcie mam prawie nic nie wpisane żadnych zaleceń ani jakie leki przyjmuję.Ciśneinie miałam mierzone też tylko raz choć jestem tam co tydż lub dwa(mam zagrożoną ciążę)żadnych interpretacji usg(które robi się u innego lekarza).Niegdy nie jestem informowana kiedy nastepna wizyta wyznaczam ją sobie wedle własnego uznania.Wogóle czasami się czuję jakbym sama tę ciążę prowadziła>za Każdym razem muszę wwszystko od początku opowiadać bo w karcie nic nie ma.A najbardziej dobiło mnie jego lekceważenie kiedy wysyłał mnie na usg i pytałam czy zrobią mi przezierność to coś tam poburczał i odesłał do drugiego gabinetu na usg.Tam lekarz tez mnie olał i badania nie wykonał.Skoro nie mają odpowiedniego sprzętu lub kwalifikacji niech wyślą do innego specjalisty!Tak samo było z testami PAPPA lekarz nic nie mówi co można zrobić i kiedy.Sama się na nie zdecydowałam krew pobrano mi tam w przychodni.Niestety wywid przeprowadzony był b.źle nie było info o lekach które biorę,o odklejeniu trofoblastu,o długości cyklu(a bardzo zmieniają wynik!!!!)wyniki dostałam ale dr.nawet nie zauważył kolosalnej różnicy miedzy dwoma na pozór identycznymi katrtkami.Najpierw wymownie pomilczał później dosłownie udał ze coś czyta.Powiedział hm amniopunkcji pani ni epolecam bo ciąża i tak zagrożona.I to w zasadzie wszytsko co usłyszlam żadnej interpretacji nic!!Koszmar sama interpretowałam go i dowiedziałm się ze jestem ponad granica wysokiego ryzyka!!wynik 1;53 na trisomię 21.Jak można zostawic kobietę z takimi informacjami samą sobie.Jeśli się na czymś nie znam to posyłam do innego lekarza.Dowiedziałm się że jedynym badaniem jakie moge zrobić jest amniopunkcja.A to nieprawda!!!Dopiero tu na forum dowiedziałam sie ze są inne nieiwazyjne metody usg prenatalne kolejny test z krwi.Tu też sie dowiedziałam o tym że mój test to w zasadzie się do niczego ni enadaje.To jakiś obłęd żebym tak podstawowe informacje uzyskiwała nie od swojego lekarza tylko od innych kobiet_to skandal!!Jesteśmy z mężem tak zbulwersowani postawą lekarza że nie wiem czy skończy się tylko na jego zmianie czy na jakies awanturze.To lekarz powinien dostarczać nam informacji,kierować nas na badania a ja czuję sie jakbym sama sobie tę ciążę prowadziła.Wybór nalezy do ciebie.Ja teraz sama musze podjąć ciężką decyzję co dalej??Bo szpital do rodzenia podobał mi się bardzo ale nie wyobrażam sobie kontynuacji ciąży z tym lekarzem. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
chochlik4 Zumaminko! 22.06.05, 14:41 Zaskoczyłaś mnie kompletnie! Znam Bałasza od kilku lat, prowadził moją ciążę... Aż tak się zmienił? Chyba faktycznie pozostaje Ci zmienić lekarza- przecież tam pracuje kilku innych ginekologów. Albo ostro powiedzieć co o tym myślisz i dać mu szansę na poprawę... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zumaminka Re: Zumaminko! 22.06.05, 15:17 Naprawdę nie przesadzam,z każdą wizytą myślałam ze coś się zmieni ale było coraz gorzej.Byłam zdziwiona bo słysząłam b.pozytywne opinie na jego temat.I jestem naprawdę obiektywna opisałam sytuację dokładnie tak jak wyglądała.A niektórych rzeczy nawet nie opisałam.Sama go nawet broniłam przed moim mężem który się dziwił tak szybkim wizytom i innym rzeczom ale potem nie miałam już argumentów żeby być po stronie mojego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
aronka1 Re: Zumaminko! 22.06.05, 16:00 Z tych dwóch znam tylko Bałasza. Rodziłam w SPES - ie 4,5 roku temu. Trafiłam do Bałasza przez jego kolegę - lekarza. Tak, jak pisała zumaminka wizyta trwała ok. 5 minut, a badanie przez jedną nogawkę spodni... I to nie przysłowiową, a dosłownie. Na szczęście nie prowadził całej mojej ciąży, trafiłam tam dopiero pod sam koniec. Przy drugiej ciąży nawet do głowy by mi nie przyszło iść do niego albo rodzić w SPES - ie. Ale to już inny temat... Odpowiedz Link Zgłoś
k1w0 Re: dr.Liber czy dr. Bałasz KRAKÓW 22.06.05, 16:08 No cóż tak jak pisałam - wybór lekarza to spawa bardzo indywidualna, natomiast z niektórymi stwierdzeniami po prostu nie mogę się zgodzić. Moje doświadczenia ze "współpracy" z Dr Liberem są zupełnie inne. Owszem zleca sporo badań ale ja sama jestem zdania, że lepiej zrobić o 3 badania za dużo niż o 1 za mało i takie podejście bardzo mi odpowiada. Gdyby nie te "ponadstandardowe" badania to w drugiej mojej ciąży mogłoby dojść do tragedii.. Uważam, że 80 zł za wizytę to nie jest kosmiczna kwota, a wizyta (przynajmniej moja) trwała zazwyczaj ok. 30 min a nieraz dłużej. Na wszystkie pytania otrzymywałam wyczerpującą informację, a jestem dociekliwą pacjentką i gdy jakiś temat wzbudzał moje szczególne zainteresowanie Dr był w stanie przygotowywać mi materiały do poczytania. Zaangażowanie w pracę bardzo duże i jak dla mnie widać po nim głównie to, że naprawdę mu zależy żeby dziecko urodziło się zdrowe, a matka była w dobrej formie. Był dostępny dla mnie o każdej porze dnia i nocy i kilka takich "interwencji" zaliczyłam (nie płaciłam). Tak więc moje doświadczenia są trochę inne P.S. >Praca to dla niego przede wszystkim kasa< W/g mnie przede wszystkim pacjent, a potem oczywiście również kasa ale ja uważam, że jeśli ktoś twierdzi, że "nie pracuje dla pieniędzy" to po prostu kłamie, zwłaszcza jeśli nie robi tego "na lewo" na państwowym sprzęcie... Pozdrawiam Ania z dziewczynami Odpowiedz Link Zgłoś