Dodaj do ulubionych

Co do porodu w ICZMP?

19.03.06, 11:31
Proszę was napiszcie mi jeśli któraś ostatnio rodziła w CZMP co muszę mieć ze sobą do porodu dla mnie i dla maluszka.
Obserwuj wątek
    • deotyma11 Re: Co do porodu w ICZMP? 19.03.06, 11:40
      Zależy na którym oddziale będziesz rodzić. Ciuszków dla dziecka brać nie
      trzeba, chyba że chcesz, ale musisz wziąć paczkę pieluch jednorazowych,
      chusteczki nawilżane, oliwka i maść do pupy (polecam bepanthen - przyda się do
      smarowania bolących brodawek). Dla siebie dokumenty (karta ciąży, wyniki badań
      z okresu ciąży, dowód osobisty, pracownicza książeczka zdrowia), chusteczki
      jednorazowe, papier toaletowy, herbatki ekspresowe, kubek i sztućce, kosmetyki,
      ręczniki, szlafrok, skarpety, bielizna, koszulę nocną (chociaż ja polecam
      szpitalne), paczkę podkładów ginekologicznych, cos do czytania, klapki pod
      prysznic, komórka i ładowarka.
      • aleksa51 Re: Co do porodu w ICZMP? 19.03.06, 12:01
        Dzięki
      • aleksa51 Pieluszki 19.03.06, 12:04
        a jak duża ma być ta paczka pieluch?
        • deotyma11 Re: Pieluszki 19.03.06, 13:51
          taką jaką kupisz. Całej pewnie nie zużyjesz, ale na pewno przyda ci się w domu,
          albo zostawisz w szpitalu, jeśli takie będzie twoje życzenie.
          • kikosia1 Re: Pieluszki 19.03.06, 17:24
            deotyma, a na którym oddziale Ty rodziłaś? Ja mam rodzić na dniach na Oddziale
            II czyli matczyno-płodowym i chciałabym się dowiedzieć jak tam jest.
            • deotyma11 Re: Pieluszki 19.03.06, 18:50
              Pierwszą córcie rodziłam na perinatologii, a drugą na I (ginekologiczno-
              położniczy). Oba polecam
            • kasiusia-lidusia Re: Pieluszki 20.03.06, 11:26
              Witaj!
              Rodziłam 6m-cy temu na oddziale gdzie ty będziesz rodzić.
              Ciekawa jestem czy masz swojego lekarza prowadzącego(jak się nazywa?)i czy to
              ma być poród rodzinny?
              Ja rodziłam z mężem i byliśmy na osobnej sali.Opiekę miałam super.Cały czas
              monitorowane było dziecko,co 30min przychodziła położna sprawdzić czy wszystko
              w porządku i nawet przyciemniła światło stwierdzając,że będzie nam przyjemniej.
              Miałam swojego lekarza prowadzącego który również przychodził i pytał czy
              wszystko ok. i dzięki niemu urodziłam bardzo szybko i sprawnie zdrową i śliczną
              dziewczynkę.
              Na oddziale jest czysto,miły personel,który odpowie na wszystkie twoje pytania.
              Tylko ten kolor płytek na ścianach!Groszkowa zieleń!!!Trochę przytłaczający.
              Salę do porodu ogólnego oglądałam na jednych z zajęć w tutejszej szkole
              rodzenia.Jeżeli będziesz miała jakieś pytania to chętnie na nie odpowiem.
              Pozdrawiam Kasia.
              • kasiusia-lidusia Re:Do Kikosi!!! 20.03.06, 11:30
                List z 20.03 z godz.11.26 kierowałam do ciebie.
                • mimi9917 Re:Do Kikosi!!! 20.03.06, 11:58
                  Możesz napisać coś więcej o II oddziale - jakie warunki porodu, personel itp.
                  • kasiusia-lidusia Re:Do mimi9917! 20.03.06, 12:16
                    Cześć!
                    Jeżeli chodzi o warunki porodu to ja mam doświadczenie z porodu rodzinnego.A ty
                    jak zamierzasz rodzić?Rodzinnie czy na sali ogólnej?
                    • mimi9917 Re:Do mimi9917! 21.03.06, 12:45
                      To ma być poród rodzinny. Napisz mi tylko jak wygląda opieka i warunki już na
                      sali poporodowej. Czy rodząc na II oddziale leży się potem z dzieckiem czy bez?
                      A jeśli z dzieckiem to całą dobę?
                • kikosia1 Re: kasiusia-lidusia 20.03.06, 17:47
                  To będzie poród rodzinny. Mam nadzieję, że pokój rodzinny nie będzie zajęty.
                  Niestety nie mam tam lekarza prowadzącego. Chodziłam do dr Kowalczyka, ale on
                  już tam nie pracuje. Polecił mi jedną połozna, tylko, że nie wiadomo czy uda mi
                  się trafić na jej dyżur, a jak wiadomo jak nie ma dyżuru to nie może przebywać
                  w szpitalu. Byłam na porodówce zobaczyć jak to wszystko wygląda i te zielone
                  płytki też nie bardzo mi się podobały. Ale ogólne wrażenie dobre. Powiedz mi
                  jak jest na izbie przyjęć? Czy jak pojadę do szpitala ze skórczami np. co 7 min
                  to nie bedzie za późno? Czy po porodzie dają Ci dziecko na brzuch? Jeśli tak to
                  na jak długo i czy mozna je od razu przystawić do piersi? Bardzo mi zależy na
                  karmieniu piersią, a wiadomo, że najlepiej przystawić dziecko do 30 min po
                  porodzie. I jak jest z nacinaniem krocza? Nacinają w razie konieczności czy
                  standardowo? No i czy pytają o zgodę? Słyszałam, że mąż musi mieć specjalne
                  ubranie zakupione w aptece w szpitalu, ale jak zacznę rodzić w nocy kiedy
                  apteka bedzie zamknieta, to co? Nie pozwolą mu wejść na porodówkę? Ilu osobowe
                  są pokoje na oddziale? Jak jest z wizytami? Czy rodzina może wejść do pokoju i
                  zobaczyć dziecko czy jest jakiś pokój wizyt? Przepraszam, że tak Cię zarzuciłam
                  pytaniami, ale najlepiej dowiedzieć sięod kogoś kto już to przeszedł. Z góry
                  bardzo dziękuję za odpowiedź.
                  • kasiusia-lidusia Re:Do Kikosi !!! 20.03.06, 19:12
                    Nie dziwię się,że masz tyle pytań.Przecież to będzie szczególny dzień w twoim
                    życiu.Wiesz co ponieważ tych pytań jest sporo proponuję żebyś do mnie
                    zadzwoniła.Przez telefon na spokojnie wszystko ci opowiem.
                    Chyba,że nie będziesz miała ochoty na tego typu kontakt to odpiszę na twój
                    list,ale bedzie on długi i może nie do końca zaspokoić twoje wątpliwości.
                    Mój tel.0-502-159-169.Pozdrawiam Kasia.
                    • kikosia1 Re:Do Kikosi !!! 20.03.06, 21:32
                      Kasiu, bardzo Ci dziękuję za propozycję rozmowy telefonicznej. Tylko jest mały
                      problem. A mianowicie mam bardzo niekorzystną taryfę, a to na pewno nie będzie
                      krótka rozmowa. Podpisałam już nową umowę, ale zaczyna obowiązywać dopiero od 4
                      kwietnia, a obawiam się, że nie mam tyle czasu. Może mogłybyśmy porozmawiać
                      przez gg? Mój nr to: 4456750
              • paulaha Re: Pieluszki 28.03.06, 09:58
                Kasiusiu, ja mam termin na 1 czerwca, więc jeszcze trochę. Będę rodzić też w
                ICZMP na matczyno-płodowym. Jestem w przychodni pod opieką dr Sobczak, przemiłą
                skądinąd. Mam właśnie strasznego pietra przedporodowego i mnóstwo wątpliwości.
              • paulaha Re: Pieluszki 28.03.06, 10:08
                Kasiusiu, ja mam termin na 1 czerwca, więc jeszcze trochę. Będę rodzić też w
                ICZMP na matczyno-płodowym. Jestem w przychodni pod opieką dr Sobczak, przemiłą
                skądinąd. Mam właśnie strasznego pietra przedporodowego i mnóstwo wątpliwości.
                Czy poród rodzinny jest dostępny dla wszystkich, czy też wiąże się to z jakimiś
                opłatami (poza odpowiednim strojem dla faceta?). Czy porpdówkę można obejrzec
                przed porodem? czy można liczyć na prysznic w trakcie, czy można sie ruszać
                (chodzić, siedzieć itp) Czy trzeba się liczyć z jakimiś "ukrytymi kosztami"
                typu położna dodatkowo opłacona?
                A najważniejsze pytanie: jak Twój mężczyzna to zniósł? Ja będę rodzić drugi
                raz, ale po dziesięcio letniej przerwie, natomiast mój mężczyzna obecny będzie
                to przeżywał po raz pierwszy. rzy pierwszym porodzie byłam sama i byłam
                przerażona. Uważasz, że jest to przeżycie do zniesienia dla chłopczyka?
                Bardzo się cieszę z tego forum, bo nigdzie indziej nie znalazłam informacji na
                temat ICZMP
                Pozdrawiam< Paulaha
    • anyamama Re: Co do porodu w ICZMP? 19.03.06, 20:57
      A ja zdecydowanie namawiam do wziecia swoich ciuszkow i swojego kocyka/rozka.
      te szpitalne sa prane w bardzo "zracych" srodkach i uczulaja wiele noworodkow
      (moja corcia tez przez to przechodzila).
      Rodzilam w Klinice matczyno-plodowej.
      pozdrawiamsmile
    • sylka22 Re: Co do porodu w ICZMP? 21.03.06, 19:16
      ja rodziłam co prawda prawie 3 lata temu ( w pażdzierniku minie) ale chyba nic
      sie nie zmieniło
      rodziłam na bloku porodowym 1
      super opieka, połozne bardzo miłe i wogóle jestem bardzo zadowolona
      małego odrazu połozyli na brzuchu
      na porodówce po porodzie leżałam jeszcze 2 godzinki, normalnie wszyscy (tylko
      pojedynczo) mogli do mnie przychodzić

a po porodzie leżałam na ginekologiczno położniczej I
      malego miałam cały czas przy sobie
      co do ciuszków to radze mieć swoje, także pampersy, oliwkę, husteczki do pupy,
      podkłady ginekologiczne no i oczywiście wszystkie kosmetyki dla siebie

co do oddziału matczyno-płodowego to z tego co wiem i z tego co było 2 lata
      temu to dzidziusia nie miało się cały czas przy sobie tam
      • dasia_p Re: do sylka22 22.03.06, 13:52
        A miałaś może swoją położną na I oddziale?
        • sylka22 Re: do sylka22 31.03.06, 15:17
          nie nie miałam..to były przypadkowe połozne - te które były akurat na dyzurze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka