Dodaj do ulubionych

Jak wybrać lekarza?

IP: *.* 09.03.02, 17:33
Wszystko wskazuje na to, że jestem w ciąży. Według moich obliczeń jest to jakiś czwarty tydzień. Mam, oczywiście, mnóstwo wątpliwości, co do tego, comogę, a czego nie itp. Jednym z moich dylematów jest wybór lekarza. Chciałabym skorzystać z możliwości, jakie oferuje Mazowiecka Kasa Chorych. Słyszałam, że to wcale nie jest taki głupi pomysł. Nie wim jednak, gdzie się udać. Mój lekarz pierwszego kontaktu przyjmuje na SGGW, czy z bezpłatnych "usług" ginekologa mogę skorzystać tylko tam? Słyszałam też o wyjątkowych osobistościach położnictwa, takich, jak dr Rodzeń. Gdzie ich szukać? Nie jest dla mnie najważniejsze, aby prowadził mnie ktoś wybitny, ale ja w ogóle nie wiem, jak się zabrać do wybierania lekarza.Pangios
Obserwuj wątek
    • Gość: KasiaL Re: Jak wybrać lekarza? IP: *.* 09.03.02, 19:24
      Jeśli interesuje Cię dr Rodzeń, to przyjmuje w Lecznicy przy Szpitalu Sw. Zofii na Żelaznej - telefon do lecznicy 536 93 20. Robi tam też USG - idę do niego na USG właśnie za 2 tygodnie :-)
    • Gość: mwilczynska Re: Jak wybrać lekarza? IP: *.* 10.03.02, 21:27
      A jeśli chcesz korzystać z dobrodziejstw Mazowieckiej Kasy Chorych, to zajrzyj sobie na jej stronę internetową do rubryki "zdrowie, Mama i ja" i tam znajdziesz listę wszystkich gabinetów i szpitali, które mają podpisaną umowę z kasą w ramach tego programu, łącznie z adresami i numerami telefonów. Lekarza możesz wybrać gdzie tylko chcesz. Ze strony praktycznej dobrze jest mieć do niego łatwy dojazd, dobrze, żeby zapisywał na konkretną godzinę, a nie usadzał kolejkę pod drzwiami (na jedną pacjentkę wychodzi mniej więcej pól godziny na wizytę), dobrze, żeby pod ręką było laboratorium analityczne - ze względu na badania krwi rano na czczo. No i oczywiście, do lekarza trzeba mieć zaufanie. Ale przecież można go zmienić w trakcie i wiele kobiet tak robi.A w ogóle to wcześniej jak w sześć tygodni po ostatniej miesiączce to nie ma co pędzić do lekarza, bo jeszcze może nic nie wykryć.PozdrowieniaGośka
    • Gość: Zilka Re: Jak wybrać lekarza? IP: *.* 10.03.02, 22:27
      Jeśli chcesz korzystać lekarzy mających kontrakty z Mazowiecką Kasą Chorych to spróbuj w Poradniach Medycyny Rodzinnej. Nie wiem gdzie mieszkasz ale oni są na Żoliborzu, Ochocie, Bielanach, Tarchominie i Ursynowie. Jest o niebo lepiej niż u "normalnych, państwowych" lekarzy, na pewno można się umawiać przez telefon, nie ma kolejek, mają szkołę rodzenia, itp. Mają swoją stronę internetową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka