Dodaj do ulubionych

gdzie dobrze trakuja PO porodzie?

05.03.07, 19:39
Czytam forum od dawna. Opinie o szpitalach są przeróżne, każdy ma jakąś dobrą
i złą. Ale jedno się powtarza. Po porodzie kobieta jest zostawiana sama
sobie, a pielegniarki noworodkowe sa nie wiem po co, bo nie pomagaja, jeśli
sie ich nie zmusi.
Czy gdzieś tak nie jest?
Obserwuj wątek
    • mim288 Re: gdzie dobrze trakuja PO porodzie? 05.03.07, 20:08
      W Damianie na pewno tak (sprawdziłam 2 razy). Ostatnio byłam w św Zofii
      (szpital ponoć taki świetny)odwiedzić znajomą po porodzie - pielęniarek zgraja
      cała, dzieci płaczą w co drugim pooju, co świetnie sychać, ale żadna się nie
      kwapi z podniesieniem 4 liter.
      • bibibobi Re: gdzie dobrze trakuja PO porodzie? 05.03.07, 21:44
        No coz, wyglada na to ze tylko w prywatnych, bo w Iatrosie tez jest swietna
        opieka nad noworodkiem i wyczerpana porodem mama. Kolezanka 2 razy rodzila na
        Solcu. Z porodu zadowolona, nawet bardzo, ale potem...nic tylko uciekac.
        • monikaj21 Re: gdzie dobrze trakuja PO porodzie? 05.03.07, 22:02
          Zdziwiłam się czytając Wasze posty jak różnie można interpretować 'dobrą opiekę
          po porodzie'. Myślałam, że tam gdzie ja rodziłąm opieka po porodzie była bardzo
          dobra, ale widzę, że Wy chyba nie byłybyście zadowolone. W życiu nie przyszło
          by mi do głowy, żeby pielęgniarka miała się zajmować moim płaczącym dzieckiem,
          chyba, że ja nie mogłabym się ruszać. Pomimo tego, że moja forma po porodzie
          pozostawiała wiele do życzenia (no raczej nie moja w ogóle a mojego krocza) dla
          mnie plusem było to, że to ja się zajmuję dzieckiem od początku. A do pomocy w
          razie potrzeby nikogo zmuszać nie trzeba było - wystarczyło poprosić położną.
          Leżała ze mną dziewczyna po cesarce - ona korzystała z pomocy położnych dość
          często i nigdy nie było z tym problemu.
          • b.wierzbowska1 do Monikaj21 05.03.07, 22:27
            Mam identyczne odczucia. Położne na kazdy dzwonek do dyspozycji, pomagały przy
            karmieniu, w razie potrzeby przy przewijaniu, ubieraniu, usypianiu. chyba by
            mnie szlag trafił, gdyby zaglądały do mnie za kazdym razem, jak Mała
            zapłakała... W końcu taki noworodek drze się w niebogłosy jak jest głodny,
            zrobi kupę, a najgorzej, jak się go ubierasmile Ogólnie opieka po porodzie bardzo
            dobra, nie wspominając o komfortowych warunkach (nowe sale 2, 3osobowe z
            łazienkami, czysto, super wyposażone)
            • mim288 Re: do Monikaj21 06.03.07, 17:40
              Z moich doświadczeń wcale nie wynika, że noworedki drą się wniebogłosy. Iuważa,
              że położne na oddziałach noworodkowych po to są żeby pomagać zajmować się
              dziećmi, jeśli nie, to po co tam w ogóle są i po co się wydaje kasę na
              zatrudnianie ich - wystarczy samoobługa mam i jedna pielęgniarka na
              ekstraordynaryjne przypadki.
              • b.wierzbowska1 do mim288 06.03.07, 20:51
                Proszę, uwaznie czytaj co piszę.
          • bibibobi Re: gdzie dobrze trakuja PO porodzie? 05.03.07, 22:37
            Nie wiem, czy bylabym zadowolona rodzac tam gdzie Ty, wiem natomiast ze bylam
            zadowolona z opieki w Iatrosie. Jezeli uwazasz, ze tam gdzie rodzilas byla
            dobra opieka, to napisz, bo o to pyta rozpoczynajaca ten wontek. Ja tez jestem
            ciekawa gdzie to bylo, bo sama zastanawiam sie nad wyborem szpitala do
            kolejnego porodu.
            Nie chodzi tez o to, by ktos zajmowal sie moim dzieckiem, ale zeby w razie
            czego otrzymac pomoc. Sa dziewczyny, ktore przy pierwszym dziecku nie maja
            pojecia jak przystawiac do piersi, ja je ukladac, boja sie przewijac i kompac.
            Swiezo upieczona matka moze miec wiele pytan i watpliwosci, a zdawkowe
            odpowiedzi poloznych lub ich brak moze te watpliwosci poglebiac.
            Wiele kobiet po porodzie jest tak wyczerpanych, ze zajmowanie sie malenstwem
            bez poczucia, ze w razie czego zjawi sie pomoc, moze byc ogromnym stesem.
            A do pomocy w
            > razie potrzeby nikogo zmuszać nie trzeba było - wystarczyło poprosić położną.
            No to mialas szczescie, bo moja kolezanka rodzaca na Solcu nie mogla sie
            doprosic pomocy poloznej, nawet wtedy, gdy tej pomocy naprawde bardzo
            potrzebowala.
            Wiec moze rowniez w szpitalach panstwowych mozna liczyc na dobra opieke po
            porodzie. Pytanie brzmi: w ktorych?
            • monikaj21 Re: gdzie dobrze trakuja PO porodzie? 05.03.07, 23:12
              Aha, bo nie napisałam w końcu smile - to było na Żelaznej.
            • b.wierzbowska1 Re: gdzie dobrze trakuja PO porodzie? 06.03.07, 12:50
              Opis szpitala w tak oczywisty sposób wskazywał na Żelazną, że nie miałąm
              wątpliwości, o którym szpitalu pisała moja poprzedniczkasmile Tak, chodzi o
              Żelazną. Bardzo sobie chwalę!
      • beatar9 Re: gdzie dobrze trakuja PO porodzie? 05.03.07, 22:38
        ...mnie potraktowano niezbyt fajnie jak pojechałam do nich gdy nie czułam dwa
        dni ruchów synka..odpowiedź brzmiała "nie monitorujemy takich małych
        ciąż.."byłam w 22 tygodniu,zlewka na maksa,mąż ryknął i się paniusia ruszyła
        łaskawie,pozdrawiam
        • beatar9 post wyżej dot.żelaznej:-)) 05.03.07, 22:40

• lolinka2 Re: post wyżej dot.żelaznej:-)) 06.03.07, 12:01
            to jestem w szoku bo od 21 tc bywałam na Żelaznej średnio co 2-3 tyg i nikt mnie
            tak nie potraktował... za każdym razem UDT, ktg (w 3 trymestrze), usg i bad.
            gin.... bezproblemowo zupełnie.
            • irka15 Miedzylesie 06.03.07, 16:31
              Ja rodzilam tam przez cc. I opieka naprawde genialana. Polozne nie tylko byly na
              kazde moje zawolanie, ale same kilkakrotnie w ciagu dnia pytaly sie, czy mi
              czegos nie potrzeba, czy nie podac srodkow przeciwbolowych.

Pozdrawiam
              • hyris Re: Miedzylesie 06.03.07, 16:36
                ja rodziłam tam naturalnie i o ile porod ok, to opieka po praktycznie 0. co
                więcej wszelkie zabiegi "na dziecku" odbywają się u pielęgniarek i matka w nich
                nie uczestniczy, bo dzieci zabierane są hurtowo.
                • kasiek1976 Re: Miedzylesie 06.03.07, 17:08
                  Ja rodziłam tam dwa razy, cztery lata temu naturalnie i trzy tygodnie temu
                  przez cc. Zarówno za pierwszym jak i za drugim razem wspominam dobrze opiekę
                  zarówno przy porodzie jak i po porodzie. Położnych nawet nie musiałam prosić o
                  pomoc bo same pytały często czy chcę środki przeciwbólowe, czy dobrze się
                  czuję, czy dam radę się pójść wykąpać itd. Pielęgniarki noworodkowe wprawdzie
                  nie były aż tak pomocne ale jak potrzebowałam też pomogły.
    • spa76 Re: gdzie dobrze trakuja PO porodzie? 06.03.07, 17:29
      być może taka zła opiania bierze sie stąd, że kobiecie po porodzie hormony
      dziwne i straszne rzeczy robią z mózgiem i nie sposób prkatycznie jej
      zadowolić: możesz czuć się przejechana przez pociąg i porzucona w przydrożnym
      rowie choćby cały personel koło ciebie skakał, albo wręcz przeciwnie - personel
      podważa twoje kompetencje i dziecine ci chce zabrac i popsuć, albo jedno i
      drugie na przemian.

ja rodziłam w damianie. naciskałam dzwonek to błyskawicznie ktos się pojawiał,
      ba zdarzyło się nawet ze nie dzwoniłam a dziecię zakwiliło i ktos wpadał i
      pytał czy mi czasem w jedzeniu albo spaniu nie przeszkadza i może zabrać. hm,
      jak dziecko to ktos kto przeszkadza, to wolałam, żeby zostało ze mną. no i
      chętnie ci tam dziecko butelką dokarmią (żeby nie przeszkadzało).

może dlatego, że dobrze się czułam po porodzie mi się wydaje, że nie taki
      diabeł straszny. wystarczy raz poprosic położną, żeby ci pokazała jak się to
      trzyma, nosi i przewija a potem po prostu zacząć to robić, bo nie jest to wcale
      skomplikowane i lepiej przekonac sie o tym jeszcze będąc w szpitalu niz potem
      jechac do domu z duszą na ramieniu.

• sarpat Re: gdzie dobrze trakuja PO porodzie? 06.03.07, 17:58
        Ja też rodziłam na żelaznej i byłam zielona...smile Super poród i pomoc nawet po porodzie, a co najważniejsze tak czytam te brednie o płaceniu itd- jak ktoś chce to płaci, ale dla mnie to bez sensu, bo bez rzadnego płacenia rodziłam w osobnej sali i bez problemów mnie tam przyjeli chociarz nie chodziłam tam do lekarza, a rodzących nie było mało...
      • laminja Re: gdzie dobrze trakuja PO porodzie? 06.03.07, 17:59
        to jak oceniamy opiekę po porodzie w dużej mierze zależy od nas samych... Choć niestety czasem trafiają
        się osoby niemiłe i pozbawione empatii wśród położnych i pielęgniarek.
    • aliennis Re: W Siemiradzkim w Krakowie n/t 07.03.07, 12:08

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka