Dodaj do ulubionych

planowe cc w Warszawie

10.04.08, 11:02
Jak wyglada procedura umawiania sie na planowe cc? Przy zalozeniu,
ze lekarz prowadzacy ciaze nie pracuje w zadnym z warszawskich
szpitali.
Obserwuj wątek
    • penelopa1 Re: planowe cc w Warszawie 10.04.08, 13:14
      Mam to samo pytanie. Ktoś "przerobił" taka sytuację? Jeśli tak to poproszę o
      pomoc-opis jak się to odbywało. Może byc na priv.
      • aga_sama Re: planowe cc w Warszawie 10.04.08, 14:17
        Trzeba mieć zaświadczenie specjalisty o konieczności zakończenia ciąży przez cc.
        Lekarz prowadzący także powinien napisać opinię i prośbę czy skierowanie na
        konsultację.
        Z tym dzwoni się do wybranego szpitala i umawia z ordynatorem lub innym
        decyzyjnym ginekologiem na konsultacje. Wtedy może zapaść decyzja o planowym cc
        i wyznacza się jego termin.
        Gdyby szpital żądał skierowania od państwowego lekarza, można wziąć je od
        rodzinnego lub internisty - oni też mogą prowadzić ciąże.
        Acha, lekarz podejmujący decyzję o cc może skierować pacjentkę do wskazanego
        przez siebie specjalisty na dodatkowe badania.

Ja miałam planowe cc ze wskazań okulistycznych na karowej. Tam też prowadziłam
        ciążę i nie byłam na żadnej konsultacji, wystarczyła opinia profesora okulisty.
        Lekarka jak zobaczyła papier wpisała mnie po porostu do grafika.
        • malediwy2007 Re: planowe cc w Warszawie 10.04.08, 16:01
          A jesli lekarz prowadzacy nie zechce dac skierowania? U mnie ciaza
          mnoga i wiem, ze lekarze maja na ten temat rozne opinie.
          • pillow-book Re: planowe cc w Warszawie 10.04.08, 16:22
            Jeśli jesteś w pełni zdrowa i jak to okropnie mówią "nie za stara" to spróbujesz
            urodzić sn. Jak nie będzie szło to Ci zrobią cesarkę...

Myślę, że ważniejsze jest teraz fizyczne i psychiczne przygotowanie się do
            porodu, lekkie ćwiczenia, relaksacje, wypoczynek niż martwienie się o cc.

smile
            • malediwy2007 Re: planowe cc w Warszawie 10.04.08, 17:37
              Oczywiscie i tak zadecyduja o tym lekarze, ale jesli moj mi odmowi
              skierowania, bede chciala to jeszcze skonsultowac z kims ze
              szpitala, wiec ponawiam pytanie.
              nie prosze natomiast o opinie co do zasadnosci cc, to pozostawmy
              lekarzom wink
              • aga_sama Re: planowe cc w Warszawie 10.04.08, 20:58
                To idź do innego ginekologa.
                Nie wiem czy uda Ci się umówić na konsultację do szpitala bez skierowania.
                Zawsze możesz pójść do lekarza, ktory kwalifikuje do zabiegu na wizytę prywatną.
                Musisz tylko wiedzieć do którego.
              • oleska16 Re: planowe cc w Warszawie 10.04.08, 21:58
                Ja umówiłam się po prostu na konsultacje do ordynatora. Otrzymałam wykaz badan,
                które mam ze sobą zabrać do szpitala. Nie było konieczne żadne skierowanie
                (poprzednia ciąża również zakończyła się cesarka 15 miesięcy temu), choć
                posiadam skierowanie na konsultacje celem ustalenia daty i sposoby rozwiązania
                ciąży. Idz po prostu do ordynatora wybranego szpitala i porozmawiaj (u
                pierworódek ciąże mnogie są przewaznie rozwiązywane poprzez cięcie).
                • malediwy2007 Re: planowe cc w Warszawie 11.04.08, 11:07
                  Oleska, jak sie umowilas? To byly jakies konsultacje w poradni
                  przyszpitalnej?
                  Znalazlam na stronach szptali telefony do ordynatora, dzwonic na te
                  numery czy do rejestracji?
                  Przepraszam za te glupie pytania, ale pierwszy raz jestem w takiej
                  sytuacji, wczesniej udalo mi sie omijac szpitale z daleka.
                  • oleska16 Re: planowe cc w Warszawie 11.04.08, 17:13
                    Witam.
                    Wiesz ja po prostu pojechałam w wyznaczony dzień konsultacji i porozmawiałam z
                    ordynatorem. Wcześniej w sekretariacie dowiedziałam się w jaki sposób
                    przyjmowane są pacjentki na konsultacje (czy trzeba wcześniej się umawiać, czy
                    są jakieś zapisy). Po wizycie był juz jedynie kontakt telefoniczny.
                    Powodzeniasmile.
                    • malediwy2007 Re: planowe cc w Warszawie 11.04.08, 18:00
                      Dziekuje smile))
                      • oleska16 Re: planowe cc w Warszawie 11.04.08, 18:39
                        Drobiazg.
                        Po powrocie mogę opowiedzieć wrażeniasmile)
                        • malediwy2007 Re: planowe cc w Warszawie 11.04.08, 21:01
                          Koniecznie!
                          A w którym tc umawiałaś się na cc?
                          • oleska16 Re: planowe cc w Warszawie 12.04.08, 17:29
                            Umawiałam się w 37 tygodniu. Termin mam na 16-17 a do szpitala idę w
                            poniedziałek rano i mam nadzieję, że tego samego dnia po raz kolejny zostanę
                            mamą. Mam już powyżej dziurek w nosie ciąży (pierwszy wchodzi brzuch, mam duże
                            obrzęki stóp, mrowieją i bolą mnie ręce).
                            Szykując się do cesarki powinnaś mieć zrobione badanie ogólne moczu, morfologia,
                            czas krzepnięcia i krwawienia, WR oraz aktualne usg z szacunkowa masa płodu,
                            oprócz przepływów.
                            A w którym szpitalu chcesz umówić się na cesarkę? My idziemy do Międzylesia.
                            • chihuahuaa Re: planowe cc w Warszawie 13.04.08, 11:21
                              Możesz iśc na wizytę do ordynatora żelaznej do Dr.Puzyny przyjmuje on w
                              prywatnym gabinecie bodajże na Łuckiej ale moze spytaj na forum. Z tego co wiem
                              można się z nim dogadać i przyjmą cię bez problemu do zofii jeśli będziesz od
                              tej pory pacjentką ordynatora smile)
                              pozdrawiam
    • chubus Re: planowe cc w Warszawie 11.04.08, 12:07
      ja bede miała 3 cc i nie mam żadnego skierowania,rozmowy z
      ordynatorem itp.po prostu każdy lekarz jak słyszy 3 ciąża,dwa cc od
      razu stwierdza ,że pod nóżsmile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka