Dodaj do ulubionych

Dr J. Turowski - klinika IATROS

24.06.08, 12:42
Szukałam w wyszukiwarce, ale niestety nic nie znalazam na temat tego
lekarza. Jestem umówiona na wizytę kwalifikacyjną do Iatrosa na
poród z tym właśnie lekarzem. Czy któraś z was miała z nim kiedys do
czynienia? jakie są Wasze opinie. Aha czy ktoś wie jak wygląda cała
procedura kwalifikacyjna do Iatrosa?
Z góry dziekuje za porady. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maghdalena33 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 24.06.08, 14:18
      Miałam u niego USG, to standardowo robione w 35 tc. USG było zrobione super, sam Turowski przy ocenianiu wagi dziecka w chwili porodu pomylił się o 100g, czyli wydaje mi się że robi badania rzetelnie i jest dobrym fachowcem. Jako sam człowiek jest bardzo miły, sympatyczny. Rodziłam wprawdzie z innym lekarzem ale nie miałabym nic przeciwko Turowskiemu.

Jak wygląda procedura przyjęcia do Iatrosa.
      Najpierw musisz wykonać to USG na którym sprawdzają czy dziecko jest absolutnie zdrowe, czy nie ma jakiś wad które wymagałyby zaraz po porodzie jakieś intensywnej opieki. Na podstawie USG oceniają wagę płodu. Nie pamiętam dobrze jaką wagę przyjmują za bezpieczną czy 2 kg czy 2,5 kg.
      Mojej znajomej która też tam rodziła kazali powtarzać USG dwa razy gdyż za pierwszym razem oceniono że dziecko jest zbyt małe na wykonanie cc i kazano jej poczekać jakiś czas potem po wykonaniu następnego usg, okazało się ze dziecko przybrało na wadze i wtedy ustalono termin cc.
      Standardowo cc robią w 38 tc.
      Do tego robią wymaz z pochwy i to wszystko
      • vonnie Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 24.06.08, 14:45
        Dziekuje za przybliżenie sprawy - a wiesz może jaki jest Turowski na
        wizycie czysto ginekologicznej?? aha i czy on pracuje w jakiejś
        innej klinice??
        • vonnie Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 27.06.08, 16:21
          Czy ktoś może zna jeszcze tego lekarza???
          • bluma28 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 27.06.08, 16:49
            Helo,
            Tak ja znam, ja u niego rodziłam 2 miesiace temu w Iatrosie.
            Bardzo profesjonalny lekarz a do tego miły facet, po prostu normalny
            człowiek.
            Ja jestem bardzo zadowolona z cc które mi zrobił, teraz byłam u
            niego na wizycie kontrolnej po połogu i tez byłam zadowolona.
            A wierz mi, jestem bardzo ostrozna w pozytywnych opiniach na temat
            lekarzy, ogólnie nie lubie tej grupy zawodowej, szczególnie
            ginekologówsmile. Poznalam chyba połowe warszawskich ginekologów i
            uważam, że Turowski wyróznia sie spośród nich na korzyść. Jak bys
            miała jakies pytania jeszcze to chetnie odpowiem.
            • vonnie Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 29.06.08, 16:24
              witaj,
              dziekuję za informację o doktorze Turowskim - trochę sie
              podbudowałam. Mam jakiś uraz do ginekologóg facetów i chyba dlatego
              pytam. Zresztą sama po wielu perypetiach trafiłam na cudownego
              lekarza ale kobietęsmile
              Czy mogłabyś mi napisac jak wygląda całe przygotowanie do cc w
              Iatrosie?? Jakie wczesniej robiłaś badania?? potem co dalej
              Przyjeżdżasz na umówiony termin i.... ?? czy jest wykonywana
              lewatywa i cewnikowanie?? to mój pierwszy poród i naprawdę nie wiem
              czego sie spodziewać. aha czy znieczulenie zzo boli - czy czujesz
              coś podczas cc? kiedy pozwalają wstawać po znieczuleniu?? kiedy
              mozna się pierwszy raz umyć?? czy dostawiaja dziecko do piersi czy
              czekasz tak jak w państwowych szpitalach całą dobę?? przepraszam, że
              tak duzo pytań, ale będę bardzo wdzięczna za wszelkie rady.
              Pozdrawiam
              Vonnie
              • krypteia Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 29.06.08, 19:42
                > czy jest wykonywana
                > lewatywa i cewnikowanie??

nie ma lewatywy, jesli nie goliłaś się w domu, to pani połozna robi to przed
                operacją bardzo delikatnie, cewnik jest wkładany po podaniu znieczulenia kiedy
                jesteś już na łóżku operacyjnym, nic się nie czuje

> aha czy znieczulenie zzo boli - czy czujesz
                > coś podczas cc?

po podaniu nic nie boli, natomiast wbicie igły w okolice lędźwiowe w celu
                znieczulenia i włożenia cewnika do podania znieczulenia boli, o wiele bardziej
                niż pobranie krwi, podczas cc czuje się szarpanie, ale o tym przeważnie uprzedza
                lekarz robiący cc, to nic nie boli

> kiedy pozwalają wstawać po znieczuleniu??

pionizowanie jest 12h po cesarce, jest baaardzo nieprzyjemne (żeby nie
                powiedzieć bolesne) mimo działających środków przeciwbólowych, ja nie chciałam
                wstawac, została do tego zmuszona przez dr Ostaszewskiego, w nagrodę dostałam
                pyszną świeżo zaparzoną herbatę i koszyk z sucharkami, po 24 godzinach
                całkowitego postu to było najsmaczniejsze jedzenie jakie kiedykolwiek w życiu
                jadłam wink

> czy dostawiaja dziecko do piersi czy
                > czekasz tak jak w państwowych szpitalach całą dobę?

mi dziecko dostawiono zaraz jak przywieźli mnie z sali operacyjnej do pokoju,
                mąż czekał na mnie z synem, pani pokazała jak przystawić
                • asik_w Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 29.06.08, 20:07
                  Dziewczyny czy dr Turowski pracuje jeszcze w jakiejs innej przychodni, jestem w
                  7 tygodniu i szukam lekarza, ktory prowadzilby mi ciaze i odebral porod a mysle
                  wlasnie o porodzie w Iatrosie, bede wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam
                  • krypteia Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 29.06.08, 22:22
                    ma prywatną praktykę na Inflanckiej razem z dr Roszkowskim, ale pewnie chodzi Ci
                    o przychodnię "Państwową"
                    • beatad19 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 30.06.08, 14:02
                      nie Inflandzkiej, tylko Finlandzkiej wink))
                      • beatad19 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 30.06.08, 14:03
                        hahaha, sorry mialo być Inflanckiej...
              • bluma28 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 29.06.08, 22:28
                Jesli chodzi o kwalifikacje do Iatrosa czyli badania etc. - ja się
                zdecydowałam w zasadzie w ostatniej chwili, byłam wręcz kilka dni po
                terminie...ale miałam cała kartotekę ciążową (ciążę prowadziłam w
                LIMie oraz chodziłam na usg na Finlandzka do dr Kretowicza, zresztą
                tam tez robi usg dr Turowski ale wtedy go nie znałam). Z tego co sie
                orientuje to dr Turowski obecnie nie pracuje w zadnym państwowym
                szpitalu (tak mówiły mi położne w Iatrosie), nie mniej jednak
                przyjmuje w kilku gabinetach: w Iatrosie, na Finlandzkiej i na
                Emilii Plater. A reszta to tak jak napisała moja poprzedniczka. Ja
                jak przyjechałam dostałam kroplówke i podłączono mi ktg, a potem
                zapytałam się czy bedzie lewatywa na co połozna sie usmiechneła i
                powiedziała, że tylko na moje życzeniesmile. Oczywiście grzecznie
                podziekowałamsmile.
                Jesli chodzi o same cc to ja wspominam to calkiem pozytywnie.
                Pamietam jak popatrzyłam na zegarek na ścianie jak była 20:04 i
                wtedy wyszedł z brzucha mój synek z burza czarnych włosków. Był przy
                mnie mąż i robił zdjęcia. Cudny moment.
                Pozdrawiam.
                • asik_w Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 30.06.08, 13:22
                  Mam polise i mozliwosc chodzenia do jednej z prywatnych klinik,
                  musze sprawdzic czy tam gdzie pracuje dr Turowski tez to obejmuje.
                • vonnie Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 02.07.08, 15:10
                  A jeszcze jedna sprawa - doktor Ostaszewski wspominał mi coś o
                  poduszce, którą kładą na brzsuchu po cesarskim cięciu - czy długo
                  tak sobie leży??smile

Trochę poczytałam na temat Iatrosa z wyszukiwarki i mam jedną
                  wątpliowść - czy nie odczułyście po cc braku lekarza na miejscu np.w
                  nocy? Czuję, że zaczyna mnie ogarniać lekka panika i chyba stąd te
                  wszystkie pytania.
                  • bluma28 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 02.07.08, 15:27
                    w moim przypadku było tak: Ostaszewski zapomniał po co zostawił mi
                    cewnik w kręgosłupie, mówiąc dosłownie nie podali mi srodkow
                    przeciwbólowych dordzeniowo. z tego tez powodu nie brakowało mi
                    lekarza w nocy - bo ogólnie myslałam że juz jestem na tamtym swiecie
                    i nie bardzo kojarzyłam co sie dziejesmile. najbardziej pomogła mi
                    obecnośc mojej Mamy która była w rozpaczy że tak cierpie i nie spała
                    całą noc opowiadając mi bajki i spryskujac mi twarz woda termalna
                    (nie mozna pic pare godzin).
                    Ale dla mnie najwazniejsze było, że z Dzidzia wszystko ok.
                    • vonnie Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 02.07.08, 21:50
                      Bardzo Ci współczuję! to naprawdę okropnei dziwne. A jeśli w nocy
                      oprócz tych bóli coś by się z Tobą działo to co wtedy wzywają
                      karetkę? przecież za coś płacisz. Sama się denerwuję i cały czas
                      zastanawiam czy dobrze wybrałam ale tyle się słyszy o dużo gorszych
                      rzeczach w szpitalach państwowych - mam totalny mętlik w głowie.
                      • bluma28 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 02.07.08, 23:29
                        dziekismile
                        Nie martw się, to dla nich tez bardzo wazne aby nic złego Ci sie nie
                        stało. Z tym brakiem lekarza to troche przesada biorąc pod uwage
                        fakt, że Ostaszewski tam praktcznie mieszka. Którejs nocy przyjechał
                        o 3 nad ranem bo cos było z szambem i sprzatał po robotnikachsmile.
                        Mnie to po prostu bolało ale od tego sie nie umiera, poza tym
                        nastepnym razem dopilnuje aby mi podali leki do rdzenia. No troche
                        głupio wyszło ale w państwowych szpitalach jest według mnie znacznie
                        gorzej (mam porównanie bo leżałam przez chwile na Inflanckiej).
                        Tak więc spokojnie, Ostaszewski na pewno nie chce "pójść do paki",
                        woli zarabiac kaskę na cesarkachsmile.
                        Szczerze mówiąc nie zaryzykowałabym porodu w państwowym szpitalu.
                        Pozdrawiam serdecznie wszystkie forumowiczki!
                        • ania28.1 do vonnie 07.07.08, 09:34
                          hej, czytam twoj post i mam wrazenie ze czytam o sobie. Ja mam teraz
                          termin w Iatrosie i podobne do ciebie watpliwosci. Tez sie
                          zastanawiam czy dobrze wybralam. W panstw. szpitalu juz nie chce bo
                          akurat ja mam przykre wspomnienia.
                          • vonnie do ania28.1 08.07.08, 15:32
                            Hej,
                            a na kiedy masz termin? ja prawdopodobnie na początku sierpnia. Czy
                            miałas do czynienia z doktorem Turowskim czy z Maciejewskim?? Kto ma
                            przeprowadzić cc??
                            Mam wątpliwości ale to juz chyba normalne - takie same bym miała
                            przed cc w państwowym szpitalu. Zastanawiałam sie trochę czy nie
                            rodzić w państwowym, ale jakoś doszliśmy z mężem do wniosku, że
                            będzie to cc prywatnie. Mam wskazania do cc ( synuś leży dupka do
                            dołu i na dodatek mam problemy z siatkówką)ale nie mam ochoty
                            chodzić po szpitalach państwowych i prosić o zabieg - szczególnie
                            teraz kiedy nie działaja już 4 duże porodówki w Warszawie.
                  • mmena Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 07.07.08, 16:04
                    Rodzilam tam pare lat temu i bede rodzic kolejne dziecko w najblizszym czasie.
                    Po cc klada cos w rodzaju woreczka z piaskiem aby - o ile dobrze pamietam -
                    zaczela sie obkurczac macica. Troche to lezy. Nie pamietam jak dlugo, ale mnie
                    sie wydawalo, ze za dlugo. W pewnym momencie stwierdzilam, ze mam dosyc (ciezko,
                    nieprzyjemnie) i poprosilam by zabrano worek. Po sprawdzeniu czy wszystko jest
                    ok worek zostal zabrany.
                    Nie czulam braku lekarza po cc. U mnie wszystko przebiegalo bez zadnych
                    problemow wiec niewykluczone, ze to bylo powodem, dla ktorego zaden lekarz nie
                    byl mi potrzebny. Polozne zartowaly sobie ze mnie, ze to ja jestem ta pacjentka,
                    ktora nie chce lekow przeciwbolowych. Nie chcialam lekow bo nic mnie nie bolalo.
                    Troche to dziwne, bo normalnie nawet przy najmniejszym bolu prosze o znieczulenie.
                    O kontakt z lekarzem poprosilam tylko raz. Po porodzie zorientowalam sie, ze
                    nadal mam cewnik, zgodnie z ustaleniami sprzed porodu (z lekarzem) mial byc
                    wyjety. Polozna sama nie mogla podjac decyzji czy cewnik wyjac wiec zadzwonila
                    do lekarza i potwierdzila, ze moze to zrobic.
                    • kasiapro1 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 08.07.08, 13:09
                      Mialam CC 6.06,worek polozono mi na moze pare godz,na pewno nie cala
                      noc czy cos takiego.
                      To bylo moje drugie cc w Iatrosie i niestety warunki i komfort
                      bardzo sie tam obnizyly z powodu braku personelu.mam porpwnanie wiec
                      widze braki.Wyszlam dziwnie zniesmaczona.Kiedys byla 1 polozna na
                      gora 2 lezace a teraz potrafi lezec 3xcesarka i jeszcze inni pacjenci
                      (sa wykonywane tam tez inne operacje), a jedna pielegniarka,jeszcze
                      ona drzwo otwiera-koszmar
                      • bluma28 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 08.07.08, 15:37
                        Podobno NOVUM ma niebawem otworzyć klinike, więc bedzie konkurencja
                        dla IATROSA I DAMIANA. Może wówczas jakośc usług wzrośnie. Im więcej
                        konkurentów tym lepiej. Dr Ostaszewski tak bardzo lubi kaskę, że
                        może wówczas zadba o (jak by nie było) klientasmile, aby do nich
                        wracał.
                        • ania28.1 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 08.07.08, 22:17
                          o rany, chyba juz nie bede tego wszystkiego czytala bo coraz bardzie
                          zaczynam sie denerwowac.
                          Termin mam na 23 lipca.A cc bedzie wykonywal dr pazio
                      • beatad19 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 08.07.08, 22:55
                        Ja rodzilam w Iatosie w styczniu, bylo to moje pierwsze cc.
                        Jestem bardzo zadowolona z wykonania zabiegu, szew prawie juz nie
                        widoczny, świetnie się goil i z dzieckiem wszystko OK.
                        Co do jakości obslugi, to pielegniarki-polozne są bardzo
                        kompetentne, u mnie nie bylo problemu z wyjeciem cewnika, podaniem
                        p/bólowego, więc nieobecność lekarza mi nie przeszkadzala.
                        Natomiast mam takie same wrażenia jak kasiapro1: jedna pielęgniarka
                        na wszystkie pokoje, dodatkowo jeszcze jest odźwierną, przyjmuje
                        telefony, a w nocy opiekuje się maluszkami i sprząta. Wkurzalo
                        mnie, jak przerywala karmienie dziecka i leciala otworzyć drzwi, bo
                        akurat ktoś się dobijal.
                        Mialam wrażenie, że na etacie są tam tylko 2-3 polożne, a reszta
                        pracuje w innych szpitalach, a w Iatrosie sobie dorabiają. Mimo to
                        są na prawdę bardzo mile, kompetentne, dwoją się i troją, aby pomóc
                        przy maluszkach, jak tylko zakwilą.
                        Ja nie mam doświadczenia z państwowymi szpitalami, bo od razu bylam
                        zdecydowana na taką formę porodu, teraz z perspektywy czasu wiem, że
                        ryzykowalam dużo, na szczęście wszystko obylo się bez żadnych
                        komplikacji.
                        • vonnie Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 09.07.08, 10:33
                          beatad19 A czym dokładnie ryzykowałaś??
                          • kasiapro1 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 09.07.08, 17:46
                            Ryzykuje sie tym,ze jakbys miala zaslabnac,przewrocic sie
                            cokolwiek,to ryzyko ze ktos do ciebie zajrzy przez nastepne 2,3
                            godz. jest nikla.One sa tam na
                            etacie:pielegniarki,odzwiernego,sprzataczki,kelnerki itp.Wszytskie
                            pielegniarki/polozne sa dochodzace.
                            Dziwi mnie takie podejscie dr.ostaszewskiego,ale podobno twierdzi ze
                            jak przychpdza rodzic to jak widac jest dobrze.Gorzej z takimi jak
                            ja,ktorzy maja porownanie sprzed paru lat wstecz.
                            Przez 4 doby nie bylo czasu na zmiane poscieli codziennie-tylko
                            raz,wyczyszczenie kosza itp.Sniadania byly o roznych porach a
                            dziecko raz wladowali mi jak spalam o 7,bo nie bylo co z nim zrobic-
                            kiedys tak nie bylo,pytaly sie czy wogole chce miec dziecko w
                            pokoju,zabieraly zaraz po kapieli.Zdarzylo sie i zabranie o 23.00 bo
                            byla cc i nie mial kto dogladac maluchow-no to juz zenada jak dla
                            mnie.
                            na pocieszenie,mam juz to za soba i w panstwowym pewnie tak bym nie
                            miala.
                            Teraz wybrala bym damiana.
                            • beatad19 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 09.07.08, 21:01
                              ojej, to przez te kilka miesięcy aż tak się zmienilo?

W styczniu byla codziennie zmiana pościeli, sprzątanie lazienki
                              (troche szkoda, że są tylko WC i umywalka, a nie ma w lazienkach
                              prysznica).
                              Do dziecka też przybiegaly doslownie za moment, jak tylko się
                              dziecię odezwalo. Co prawda, tylko na moment, bo zaraz gdzieś byl
                              telefon, dzwonek itp, ale byly na prawdę szybko.
                              Na posilki też nie trzeba bylo czekać; smoczki, butelki, nawet moje
                              wlasne też same bez proszenia zabieraly do sterylizacji.
                              Wprost namawialy, żeby powierzyć im dziecko na noc (a może chcialy
                              mieć dzieci razem, a nie biegać w nocy po pokojachwink ale jestem im
                              za to wdzięczna.
                              Czym bym nie ryzykowala? A gdyby coś się nagle stalo dziecku lub
                              mnie? W normalnym szpitalu jest na miejscu lekarz, aparatura, a nie
                              jedna pielęgniarka na calą klinikę. Na szczęście wszystko bylo
                              dobrze, mama jest zdrowa i dzidziuś też.

Tym niemniej - gdybym ponownie miala zostać mamą, bralabym Iatros
                              jak najbardziej pod uwagę.
                              • ania28.1 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 10.07.08, 06:52
                                jak to nie ma prysznicy; bylam na miejscu i w lazience jest
                                prysznic...
                                • vonnie Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 10.07.08, 18:23
                                  No właśnie - czy w łazienkach w pokojach nie ma prysznicy?? Mnie dr ostaszewski
                                  pokazywał prysznic hmm dziwne.
                                  • kasiapro1 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 10.07.08, 21:47
                                    a parterze nie ma prysznica,jest ogolny ,osobny,To podobno w razi
                                    ejakby ktorejs przyszlo samej do kompieli sie wpakowac,ze to niby
                                    bezpieczniej.Moze na gorze widzialas?
                                    Ja nawet tam nie bylam.
                                    Jest wc,bidet,umywalka,nic wiecej nawet nie chcialam,pod prysznic
                                    poszlam,dla samej siebie,ale nie powiem,zebym byla chetna w
                                    pierwszej dobie
                              • turkuskot Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 24.09.08, 10:54
                                Witam wszystkich serdecznie.
                                Mam pytanie.Zona zamierza rodzić wIatrosie, zaproponowano Jej dr
                                Maciejewskiego czy ktoś może coś powiedzieć na temat tego lekarza? Czy
                                jest dobry itp.Będę wdzięczny. Pozdrawiam
    • ania28.1 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 11.07.08, 12:39
      a dzieci sa noszone przez polozne czy tez dysponuja tymi wozeczkami
      na kolkach jak w panstw. szpitalach? i czy widzialas pokoj w ktorym
      jak oddasz dziecko to przebywa tam z innymi noworodkami
      • kasiapro1 Re: Dr J. Turowski - klinika IATROS 11.07.08, 15:31
        Mercedesy sa,niemniej dzieci sa "pzrechowywane" w pokoju gdzie po
        porodzie sa noworodki wazone,mierzone etc.wiec nie ma specjalnego
        pomieszczenia dla nich.To jest powod,dla ktorego nie biora tych
        urodzonych jak trwa cc,bo nie ma gdzie.To byl kiedys pokoj do
        porodow sn,sama tam zaczynalam pare lat temu.
    • vonnie Iatros - czy jest umowa? 16.07.08, 20:30
      A mam jeszcze jedno pytanko - natury już technicznej bardziejsmile czy
      wiązałyście sie z ta kliniką jakąś umową na poród?? Czy gdyby
      wypadły jakies komplikację to można sie wycofać nawet jeśli już
      został ustalony termin cięcia?? Czy któras z Was miała taka
      sytuację?? To takie pytanie hipotetyczne ale chciałabym wiedzieć
      więej od bardziej doświadczonych koleżanek z forumsmile
      • krypteia Re: Iatros - czy jest umowa? 17.07.08, 00:17
        tuż przed porodem kiedy leżałam pod kroplówką zostały mi podane jakieś
        formularze do podpisu, wstyd przyznać, ale ich nie czytałam sad
        poza tym żadnej umowy nie było
        • beatad19 Re: Iatros - czy jest umowa? 19.07.08, 20:06
          Te papiery do podpisu to były chyba jakieś oświadczenia o braku
          przeciwskazań do znieczulenia, podpis pod wywiadem anestezjologa itp.
          Ja żadnej umowy umowy nie podpisywałam, zaliczki nie wpłacałam,
          wszystko z ręki do ręki przed porodem za całość (poród + 4 dni).
    • vonnie Iatros - umowa 17.07.08, 17:32
      Tak się zastanawiałam czy sie związuję jakąś umową - w Damianie
      trzeba najpierw wpłacic zaliczkę ale nie znalazłam nigdzie takiej
      info o Iatrosie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka