Dodaj do ulubionych

Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka z...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.09, 23:06
Faktem jest, że charty muszą biegać, więc nawet ogródek nie pomoże. Natomiast
jest też prawdą, że te psy skutecznie likwidują drobną zwierzynę, bo są
cholernie szybkie.
Jakie z tego wyjście? Karać drastycznie za kłusowanie a psy można przecież
wozić na łąki w kagańcu!
Obserwuj wątek
    • maruda.r Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka z... 03.11.09, 23:11

Idea przyświecająca urzędnikom jest słuszna. Wiele ras psów zostało
      wyhodowanych w ściśle określonych celach. Wobec ich braku chorują i stają się
      agresywne.

• Gość: Krycha.K Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.subscribers.sferia.net 04.11.09, 00:05
        Agresywna to ja się robię, jak czytam takie kretynizmy, jak wypociny twoje i
        gościa S. Psy sikają i szczekają, gołębie obsrywają co popadnie, drzewa - jak
        teraz - zaśmiecają ziemię opadającymi liśćmi...
        Zabetonować, wyłożyć kostką bauma lub wyasfaltować i będzie pięknie! A kwiatki
        plastikowe spsikać perfumami
        • dzikowy Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 01:39
          > Zabetonować, wyłożyć kostką bauma lub wyasfaltować i będzie
          pięknie! A kwiatki
          > plastikowe spsikać perfumami

Wysiać trawniki i wypuścić dzieci. Teraz się nie da. Może by tak
          relegować wszystkie psy z mieszkań. Co prawda można nauczyć
          właścicieli zbierania wydalin swoich zwierzaków, ale to pierwsze
          będzie łatwiejsze.
          • ksionc_tadeusz Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 08:05
            A mówili że to komuna była najgorsza, ale rządy debili postsolidarnościowych przebijają restrykcjami totalitarną komunę ...
            • lord_viadro niedługo Wigilia... 04.11.09, 12:59
              Drogie dzieci, pan zatroskany urzędnik wysłał naszą charcice sunie- Nunie do
              zaprzęgu św. Mikołaja...
              i nie gadać przy stole tyle, tylko żreć!! to wyjątkowo duży karp był i nie
              szkodzi , że zostało troszkę sierści gdzieniegdzie....
            • Gość: Monarchista Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: 213.17.138.* 04.11.09, 14:32
              ksionc_tadeusz napisał:

> A mówili że to komuna była najgorsza, ale rządy debili
              postsolidarnościowych pr
              > zebijają restrykcjami totalitarną komunę ...

Bardzo emocjonalna dyskusja na tym forum, szkoda tylko, że to nic
              nie da. Urzędasy nigdy nie biorą pod uwagę "głosu ludu", tylko
              zawsze swój własny. Ktoś tu już napisał: "Wy macie rację - my mamy
              karabiny". To po co w ogóle dyskutować na podobne tematy? Wolność
              słowa? Chyba "wolne żarty". Co z tego, że można mówić wszystko, ale
              nic nie można zrobić. Pasuje tu powiedzenie: "Po co szczekać, kiedy
              nie można ugryźć?"
              • nlzkl Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 25.09.10, 09:46
                Mam propozycję, aby najpierw pomartwić się o ludzi - np. niepełnosprawnych, czy sieroty z domów dziecka i im zapewnić odpowiednie warunki, a potem dopiero martwić się o psy.

A jeśli już, to:
                - wprowadzić obowiązek posiadania jezior i stawów dla właścicieli wodołazów,
                - posiadania gór i pagórków o różnicy wzniesień nie mniejszej niż 800 m dla właścicieli bernardynów,
                - właściciele dogów de Bordeaux obowiązkowo powinni mieć piwniczkę z winami bordoskimi,
                - właścicielami bokserów - wyłącznie posiadacze ringów,
                itp. itd.
          • Gość: krzychu Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.portgdansk.pl 04.11.09, 09:07
            Zlikwidować lumpów i meneli. Oni bardziej brudzą od psów. Są też
            niebezbieczni, jak potrzebują paru groszy na piwko, to i w łeb mogą
            dać. Najlepiej to zlikwidować skretyniałych urzędników - ci śmiem
            twierdzić są najbardziej niebezpieczni. Jak nie mają co robić, to
            niech robią to, co pies, jak się nudzi. Zresztą cała III RP, to
            totalnie skretyniałe państwo rządzone przez debili i złodziei.
            • Gość: obserwator Buduje sie w Polsce wybiegi dla psow na osiedlach? IP: *.netcologne.de 04.11.09, 09:53
              Buduje sie w Polsce wybiegi dla psow na osiedlach?
              Na zachlodzie wiele osiedli taki wybieg ma.
              Nie mowiac juz o tym,ze psy sa tak ulozone,ze nie stwarzaja
              zagrozenia dla czlowieka.
              Biegajac po parku w Berlinie i Londynie nie zdarzylo mi sie byc
              zaatakowanym przez psa, co niestety czesto mi sie zdarza w Polsce.

Moze by tak urzednicy usiedli i pomysleli, co jest korzystniejsze
              dla psow i podatnikow?
              Wydzielic i ogrodzic teren na osiedlu, czy utrzymywac latami psy w
              schronisku na koszt podatnikow?

W trosce o zwierzeta funduje im sie schronisko, gdzie i tak nie beda
              mialy zapewnionej wymaganej przez urzad przestrzeni, nie mowiac juz
              o uwadzie i milosci, jaka zapewnia im wlasciciel...

Jeden wspanialy pomysl z jednego z niemieckich miast.
              Na koszt miasta psy sa szkolone w zbieraniu smieci i wrzucaniu ich
              do specjanie obnizonych pojemnikow. Dla psow to zabawa i kazdy
              spacer z psem w parku powoduje,ze park jest czysciejszy. Pies po
              zalatwieniu swojej potrzeby zaniesie zapakowana przez wlasciciela
              zawartosc do kosza. Wyszlo taniej zaplacic za szkolenie psow niz
              zatrudnic wiecej osob do sprzatania parkow.
              Sa miasta na swiecie, gdzie urzednicy mysla!
              • Gość: Monarchista Re: Buduje sie w Polsce wybiegi dla psow na osied IP: 213.17.138.* 04.11.09, 14:58
                Gość portalu: obserwator napisał(a):

> Jeden wspanialy pomysl z jednego z niemieckich miast.
                > Na koszt miasta psy sa szkolone w zbieraniu smieci i wrzucaniu ich
                > do specjanie obnizonych pojemnikow. Dla psow to zabawa i kazdy
                > spacer z psem w parku powoduje,ze park jest czysciejszy. Pies po
                > zalatwieniu swojej potrzeby zaniesie zapakowana przez wlasciciela
                > zawartosc do kosza. Wyszlo taniej zaplacic za szkolenie psow niz
                > zatrudnic wiecej osob do sprzatania parkow.
                > Sa miasta na swiecie, gdzie urzednicy mysla!

Często przedstawia się nam Niemcy jako kraj restrykcyjny. Nie jest
                tak źle, jak świadczy przedstawiony przez ciebie przykład. Ja
                widziałem jeszcze coś dziwniejszego: Otóż w Hanowerze do pewnej
                restauracji (raczej średniej kategorii) weszła rodzina z ogromnym
                psem, który rozwalił się pod stołem, a personel nie zwrócił na to
                uwagi, tylko obsłużył gości. Czy psa też, tego nie wiem.
                A w pewnym mieście w południowej Francji torebki na psie łajno można
                było brać bezpłatnie w merostwie zaraz przy wejściu.
          • Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 11:33
            no sorry,ale bachory robią więcej szkody niż psy.Stuknij sie i pomyśl logicznie(?)
          • lugner.bakayaro Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 20:05
            sory wielkie panie naczelny . wilki istnialy PRZED LUDZMI przed pierwszymi w
            ogole praprzodkami ludzi . wiec imho to ty zabieraj swopje dzieci i swoje
            budynki i swoja sadzona trawe i spadaj na drzewo. swiat nie nalezy do ciebie
            tylko do zwierzat a jak ci sie nie podoba to adios. imho proponowal bym
            exterminacje homo sapiens bo jedyne co ten gatunek robi to zabija inne bez
            zadnego powodu ewolucyjnego.
            fin panie sprzataj gowna po piesku. ja bede jak ty sprzatniesz swoje odpady z
            mojej planety swoje gowno z rzek spaliny twojego samochodu z mojego powietrza. ADIOS
        • maruda.r Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 07:24
          Gość portalu: Krycha.K napisał(a):

> Agresywna to ja się robię, jak czytam takie kretynizmy, jak wypociny twoje i
          > gościa S.

To nie moje kretynizmy, ale autorów książek o psach.

• bnch Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 07:40
            Masz rację, ale to jest strasznie ogólnikowe stwierdzenie. Widziałaś yorki? Te psy kiedyś ponoć były użyteczne i łapały gryzonie. Dziś mogę co najwyżej stracić życie w walce ze szczurem. Rozszyfruj nazwę bulldog. Czy ten pies nadaje się do czegokolwiek wymagającego ruchu i sprawności? Rasy się zmieniają, często degenerują, część nawyków w nich pozostaje, co najwyżej. A to, że chartowi trzeba zapewnić to czego mu potrzeba, czyli m.in. ruch, to nie jest wielką nowością.
            • Gość: er Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 11:20
              prawda jest taka że te psy były stworzone do gonienia zwierzyny i to mają
              charakterze. Więc nie mówmy że charty nie mają instynktów myśliwskich i nie jest
              to problem. problem jest np z amstaffami i terrierami w typie bull. w
              niektórych krajach i to wcale nie trzeciego swiata tylko wysoko rozwinietych
              krajach zachodu po prostu dąży sie do wygaśnięcia tych ras lub oddania ich w
              ręce wybranych hodowców z obwarowaniem kontroli urodzeń rasy. po prostu niektóre
              rasy nie powinny być w rękach amatorów i tak samo jak dawniej z rottami tak terz
              z amstafami jest problem - trafiają do nieodpowiednich właścicieli. Z chartami
              jest tkai ze są często wykorzystywane przez kłusowników jako bardzo skuteczna
              broń na zwierzynę pozwalajacą na zajace wychodzić do lasu bez wnyków, śrutówek
              i tego typu wynalazków. Żaden terrier czy wyżeł nie dogoni zająca tak skutecznie
              jak chart a kłusownicy o tym doskonale wiedzą. i tyle dyskusji w tym temacie
              • Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 11:39
                ale nie można kłaść wszystkich do jednego worka,posiadacze chartów nie są
                kłusownikami.Klusownik ma pseudo charta,on nie kupi psa za 4 tysiące!
                • ladaco2 Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 08.11.09, 10:42
                  Ustawa uderza w ludzi mieszkających w miastach i trzymających psa w mieszkaniu -
                  przede wszystkim. Nie potrafię sobie wyobrazić, żeby człowiek mieszkający ze
                  swoim np. saluki w centrum Warszawy, jeżdżący z nim na wystawy, bilansujący
                  karmę lepiej niż dla samego siebie i ponoszący niemałe koszta kupna i utrzymania
                  takiego psa zabierał go w sobotę na małe kłusowanko.TO NONSENS!!! Ustawa nie
                  dotknie w najmniejszym stopniu tych, którzy trzymają charty i ich mieszańce w
                  stodołach czy w piwnicach i kłusują z nimi. Ci mogą teraz śmiać się w kułak!
        • Gość: kik Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: 188.33.53.* 04.11.09, 18:48
          Taaa... najlepiej żeby wszytsko było naturalne: obsrane, obsikane i pewnie
          obżygane, bo kto zabroni się pijanemu wyżygać, co? Co za denne myślenie... Po
          tym jak ostatnio musiałem iść slalomem w centrum miasta, żeby w psie gó... nie
          wdepnąć, to myślę że te nowe przepisy powinny dotyczyć nie tylko chartów, ale
          wszystkich psów. Przynajmniej dopóki nie zmieni się świadomość właścicieli że po
          psach trzeba sprzątać!!
          A z gołębiami też masz rację, w mieście to szkodnik i należy go zwalczać.
          • unhappy Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 18:59
            Gość portalu: kik napisał(a):

> Taaa... najlepiej żeby wszytsko było naturalne: obsrane, obsikane i pewnie
            > obżygane, bo kto zabroni się pijanemu wyżygać, co? Co za denne myślenie... Po
            > tym jak ostatnio musiałem iść slalomem w centrum miasta, żeby w psie gó... nie
            > wdepnąć,

Poczekaj na przedwiośnie :D

> to myślę że te nowe przepisy powinny dotyczyć nie tylko chartów, ale
            > wszystkich psów.

Ale żaden przepisy NIGDY nie zastąpi ani nie nauczy kultury. Primo. Secundo:
            problem nie jest z przepisami tylko z kontrolą ich przestrzegania. Urzędnikom
            wydaje się, że przy pomocy przepisów można regulować rzeczywistość. Czasem
            można, czasem nie. Inkryminowany przepis wygląda na debilny bo dość mocno godzi
            w psiarską duszę Polaków. W mojej obecnej okolicy psów jest chyba więcej niż
            ludzi choć samo niewychowane chamstwo, bo nie widziałem nikogo kto by po swoim
            psie sprzątał.

> Przynajmniej dopóki nie zmieni się świadomość właścicieli że p
            > o
            > psach trzeba sprzątać!!

Łoj - kilka pokoleń minimum :D

> A z gołębiami też masz rację, w mieście to szkodnik i należy go zwalczać.

Czyli co? Wyprodukujemy ładny przepis i ilość gołębi się zmniejszy? Urzędnicza
            głupota jest niestety nieśmiertelna więc cieszenie się z jakiegokolwiek przepisu
            w 99% jest na wyrost.
      • Gość: Lex Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.static.privatedns.com 04.11.09, 00:31
        ta biurwa ktora to wymysliła nie odróznia swinki morskiej od charta durna krowa.
        75 albo i wiecej % chartów jest trzymanych w miastach. Charty
        włoskie,whippety,charty rosyjskie ,afgańskie,greyhoundy ,charty
        polskie.Mieszkaja z włascicielami przewaznie w budynkach wielorodzinnych. Jezeli
        min.buractwa..ups...rolnictwa zafunduje włascicielom domy z "wybiegami" to sie
        chetnie przeniosa...nawet na tereny podmiejskie:) a jak nie to won chamy od
        naszych psów !!!!łapcie kłusowników od czego jest straz lesna? chciałbym poznac
        tego(tą) kretynke(a) który(a) wymyslił(a) ten idiotyzm.
        • Gość: my Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.chello.pl 04.11.09, 08:54
          zacznijcie sprzatac gowna po 'swoich' psach, placcie za remont przezartych
          szczynami elewacji i wind, wyprowadzajcie psy na smyczy i kagancu wtedy gdy nie
          zagrazaja dzieciom, to nikt sie was nie bedzie czepial.

A jak nie, to mowiac twoim jezykiem: jazda z 'naszych' miast, wsioki jedne!
          Tesknota za posiadaniem krowy i chec kultywacji ceremonialu obrzadku gadziny
          niech was tam nie opuszcza.
          • Gość: Kazik ... ja mieszkam tu tu tu tu ! IP: *.chello.pl 04.11.09, 09:21
            oj polaczki żryjcie sie żryjcie a znow kiedys przyjdzie okupant i wyrznie ten
            narod co sam sie tak sam szanuje...
          • Gość: Wsiok Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.chello.pl 04.11.09, 11:33
            [b] - jeżeli ktoś jest prawdziwym "wsiokiem" to wie o tym, że
            miejsce psa jest w budzie i na łańcuchu a nie w mieszkaniu!!!!
            Trzymanie psów w blokach, to jest męczenie zwierząt i powinno byc
            karane. Wielu moich sąsiadów trzymało w mieszkaniach wilczury , i po
            jakimś czasie się okazało, że chorują, bo trzymano je w
            nieodpowiednich warunkach!!!!!!![b]
            • Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 11:47
              Typowy zaścianek,ciemnogród i zacofanie.Nawet Fred Flinston nie trzymał Dino na
              łańcuchu.Typowy z ciebie Wsiok,współczuję ci.
            • zdzisiek66 Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 11:55
              Zgadzam się w pełni. Blok to w ogóle nie miejsce na hodowlę psa.
              Ostatecznie można tam trzymać pekińczyka czy innego pieska pokojowego.
              Hodowla w bloku charta, huskie czy innego, wymagającego ruchu i przestrzeni, to
              czyste barbarzyństwo.
              Tak jest, kochani psiarze blokowicze, większość z was robi swoim pupilom krzywdę.
              Osobiście bardzo lubię psy. Dlatego żadnego nie mam i miał nie będę, dopóki
              mieszkam w bloku.
              Z drugiej strony, urzędnik, który wymyślił zabieranie psa właścicielowi i
              umieszczania w schronisku, sam powinien trafić do schroniska, bo jego stan
              psychiczny zagraża społeczeństwu.
              • rikol Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 16:42
                Mieszkanie w bloku robi ludziom krzywde, tym bardziej ze przecietny czlowiek
                jest co najmniej 2 razy wiekszy od psa. Jakos nie widze, zeby ludzie uciekali z
                blokow.
          • Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 11:44
            no żeby tobie zrobić krzywdę az mnie świerzbi.
            Nie ubliżaj ludziom.
            A miasto nie jest twoje,jak chcesz mieć swoje,to właśnie twoje miejsce jest na wsi.
            Pies to nie krowa,nie odróżniasz nawet zwierząt ignorancie.
            A mój pies do byle bachorów nie dochodzi,to one się go czepiaja,bo jest
            piękny,łagodny i DOBRZE WYCHOWANY,czego wielu "ludziom" brakuje.
            • rikol Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 16:45
              Dla dzieci najbardziej niebezpieczny jest ich ojciec, ewentualnie partner matki.
              Najwiecej dzieci ginie wlasnie w ich rekach. Rocznie w Polsce ginie 150 kobiet -
              z reki swojego partnera. Na drogach co roku w wypadkach ginie kilka tysiecy
              ludzi, kilkanascie zostaje rannych. Psy natomiast zabijaja moze kilka osob
              rocznie, wiec problem 'niebezpiecznych psow' jest wydumany - o tym tez swiadczy
              fakt, ze o kazdym pogryzieniu informuje ogolnopolska prasa.

Najlepsze jest to, ze charty z blokow pojda do schroniska, gdzie, jak wiadomo,
              kazdy pies ma do dyspozycji duzy wybieg i codzienne wielokilometrowe spacery.
              Schronisko to miod na psychike psa, o tym wie kazdy.
            • lord_viadro Dobrze wychowany ?? 04.11.09, 17:13
              a czemu nie mówi "dzień dobry" ?? cham i tyle!!
              jakbyś go jakimś czapi nie pasła to i dzieci by polubił, bo one takie słodkie
              są.. i kruche, nie to co stary listonosz..

a jak miasto zbiera podatek za psa to powinno wygrodzić place do wysrywania psów
              i tam sprzątać wyszło by taniej i ekologiczniej niż jak ludzie mają sami kupe
              pakować do PAPIEROWEJ LUB FOLIOWEJ TOREBKI..
          • Gość: Voyt3c Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 13:11
            A jeszcze -dziesiąt lat temu ludzie nie czuli takiej odrazy do środowiska
            naturalnego... Dziś tworzymy pustynie ze szkła i stali i jakikolwiek element
            natury powoduje reakcje uczuleniowo-alergiczne... Mieszkam od kilku lat w bloku
            z windą, w klatce mieszkają psy, i jakoś nie zauważyłem problemów. Klatka
            czysta, winda też. Jak się chce tego psa uderzyć, to kij się znajdzie. Lepiej
            powiedzieć, że nie lubi się zwierząt, a nie dramtyzuje się z byle powodu...
      • Gość: ja gratulacje dla zidiocalych urzednikow IP: *.chello.pl 04.11.09, 03:57
        dla dobra psa zabierzemy go z ciasnego domu do klatki w schroniksu każdy chart o
        tym marzy żeby życie spedzic zamiast na 50 metrach kw mieszkania spedzi je na
        1,5 metra kw w klatce
        ja rzadam aby kazdy urzednik byl badany na obecnosc mozgu bo moj pies jest
        madrzejszy od tych idiotow
        • Gość: Gienek Szyszka Dzieci tez będą liczyć na metraż? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.11.09, 07:42
          ciekawe co na to RM i proboszcz, będa pomagac w rozbudowie mieszkań
          bądź zamianie na większe?
        • Gość: yoosef Re: gratulacje dla zidiocalych urzednikow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 08:38
          Co tam psy,ja poszedłbym dalej. Naszą przyszłością i kapitałem są
          nasze dzieci które również potrzebują powietrza i przestrzeni.
          Rzucam urzędnikom pod rozwagę projekt. Przesiedlenia naszych
          milusińskich wychowywanych w blokach do przestronnych domów dziecka.
          Urzędnikowi który wpadł na genialny pomysł z chartami należy się
          nagroda w postaci honorwego kopa w zadek z wyrzutką na zbity pysk z
          ciepłej posadki
      • Gość: arturpio Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 04:57
        "Wobec ich braku chorują i stają się agresywne. "

Chory to jest ten maruda.r. Umyslowo!

• maruda.r Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 07:26
          Gość portalu: arturpio napisał(a):

> "Wobec ich braku chorują i stają się agresywne. "
          >
          > Chory to jest ten maruda.r. Umyslowo!

Niewiele masz do napisania, produkcie reklamy paszy dla psów i kotów.

• Gość: Lolek bez Bolka Najlepszy jest chart na wsi na łańcuchu:) IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.11.09, 07:34
        Znam włascicieli chartów z ogrodem a mimo to były osowiałe, dopiero
        jak wypuszczono je na pobliskie lotnisko i sobie pobiegały tak ze
        dwie godziny, potem znowu godzinę to poweselały.
        Osobiście mam dużego psa, dom z ogródkiem i jestem pełen podziwu dla
        włascicieli większych psów w blokach, psy się dostosują ale to nie
        ich świat, to kanapowce.
      • Gość: Xman Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.11.09, 07:55
        Wielu ludzi mających dostęp do internetu uwielbia wypowiadać się w debilny
        sposób na tematy o których nigdy nie będzie miało zielonego różowego ani innego
        pojęcia - Weź to sobie do serca mr maruda.....

• Gość: Alaskan Malamute Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.09, 08:29
        Witam
        Jestem posiadaczem psów jak piszesz wyhodowanych w ściśle określonych celach
        (psy zaprzęgowe). Mieszkając w bloku potrafię dostarczyć im odpowiednia ilość
        ruchu przy rowerze i nie tylko więc psy są wylatane, szczęśliwe i po takich
        dystansach 10-15 km zazwyczaj leżą sobie w domku po spacerku i można by odnieść
        wrażenie że psów wcale nie ma w domu. Zapewniam że w niejednym domu z ogródkiem
        psy są bardziej nieszczęśliwe niż u ludzi którzy kochają dana rasę i mieszkając
        w bloku poświęcają im swój czas jako członkom swojej rodziny. Urzędnicy
        zapominają że pies w ogródku bez spędzanego czasu z właścicielem nie będzie psem
        szczęśliwym zwłaszcza z towarzystwa samej ogródkowej trawy. Co do agresywności
        to żaden pies nie rodzi się sam z siebie zabójcą owszem są rasy o skłonnościach
        takich lub siakich ale to od odpowiedzialności właściciela zależy jaki dany pies
        będzie bo to my ludzie musimy sami sobie odpowiedzieć czy jesteśmy sami na tyle
        dorośli aby podołać wyzwaniu jakim jest posiadanie w domu żywego stworzenia
        które będzie tak samo czuło jak każda żywa istota i czy jesteśmy w stanie
        wychować naszego pupila na nasz najlepszy dar od boga lub czy aby nie wychowamy
        najgorszego koszmaru dla nas samych lub sąsiadów. Co do pomysłów urzędników to
        wydaje mi się zbyt ogólne stwierdzenie „urzędnicy” bo nie wydaje mi się ze to
        cały sztab w urzędzie takim czy siakim siedział i z nudów wymyślał takie
        przepisy. Raczej podejrzewał bym ich szefa który zapewne należy do miejscowego
        koła łowieckiego i jego lobby łowieckiego którym konkretna rasa przeszkadza bo
        panowie nie mogą potem sobie postrzelać i pozabijać dla sportu wystarczającej
        ilości zwierzyny po lesie. Jedyny problem jaki widzę to nie psy a sami ludzie bo
        to nie wina zwierzaka że np. robi kupkę na trawie a właściciel nie posprząta po
        nim lub że ktoś nie znając psychiki danej rasy kupuje sobie psa stróżującego a
        myśli że będzie to kanapowiec - który zazwyczaj potem kończy jak wiele psów w
        schronisku lub porzucony w lesie gdy właściciel się znudzi lub moda na daną rasę
        przeminie. Sprawa charta jest tym bardzie dla mnie tragiczna iż ci co kłusują
        chartami po lasach dalej będą kłusować bez względu na przepisy a zrobi się tylko
        krzywdę wielu dobrym ludziom i ich pupilom wprowadzając dziwne przepisy.
        Pozdrawiam
        • Gość: charcik Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 15:57
          Zgadzam się z tą wypowiedzią. A czy ktoś widział maleńkiego charcika włoskiego?
          Takiego właśnie posiadam i wyprowadzenie go dzisiaj na spacer jest dla tej
          istotki torturą /musi chodzić w ubranku/.
          Ciekawe na co on może kłusować? A w przewidywanej przez rozporządzenie zagrodzie
          taki piesek w pierwszej dobie zamarznie. I pewnie o to chodzi tym głupim urzędasom.
      • Gość: gość Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.stroeer.pl 04.11.09, 15:02
        Widać, że autor maruda.r nie zna się na chartach i nie miał z nimi
        do czynienia. Dzisiejsze charty to głównie psy sportowe i nie wiele
        znają się na polowaniach (chyba że właściciel-kłusownik ich tego
        nauczy). Normalni charciarze wymyślili dla współczesnych chartów
        coursingi i wyścigi torowe - nasze psy zdobywają w tych
        dysczyplinach duże sukcesy na świecie ! i jednocześnie wspaniale
        realizują swe naturalne zapotzrebowanie na ruch. A i właściciele
        również mogą się sporo nabiegać z czego ich serca napewno są
        zadowolone... E... mogłabym o tym pisać i pisać.
      • Gość: Zuzia Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.09, 16:12
        > Idea przyświecająca urzędnikom jest słuszna.

Urzędnik zakłada, że w schronisku chart będzie miał wybieg. Będzie to jednak
        klatka i to mała.
    • Gość: JM Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.09, 23:19
      Może by się buraki urzędasy zajęły biednymi, głodzonymi i maltretowanymi psami,
      a raczej ich właścicielami. A nie ludźmi, którzy całe swoje życie poświęcają
      hodowli.

Ta sprawa raz jeszcze potwierdza, że urzędnicy w Polsce to bezmyslne krawaty,
      które intelignecją sięgają co najwyżej przeciętnego uczniaka!
    • Gość: S Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka z... IP: *.chello.pl 03.11.09, 23:27
      I bardzo dobrze! Trzymanie psa w ciasnym mieszkaniu w bloku to wrecz
      znecanie sie nad psem, nie wspominajac juz o sasiadach. Pies musi miec
      przestrzen do biegania, wypoczynku, szczekania, sikania etc. W bloku
      halasuje sasiadom, zostawia zapachy pod oknem, moze zaatakowac dzieci.
      Jak ludzie nie maja wyobrazni to trzeba stosowac prawo, popieram
      inicjatywe a nawet objalbym tym nakazem wlascicieli wszystkich
      wiekszych psow.
      • dobiczek policja jest od lapania bandytow,ale poniewaz 03.11.09, 23:44
        mozna od nich dostac po mordzie to wola szykanowac porzadnych ludzi
        i opowiadac ze bronia prawa.tych jegomosci natychmiast wyslac do
        patrolowania warszawskiej pragi
      • Gość: pusiek Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.chello.pl 04.11.09, 00:02
        Jasne, bo pies biega i sika w domu. Od tego są spacery, szkolenia, sporty, żeby
        psiak się zmęczył. Mieszkanie to miejsce do odpoczynku. Jakoś nie
        zauważyłam,żeby moje psisko narzekało na małe mieszkanie, co najwyżej na za małą
        kanapę ;)
        • dzikowy Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 01:41
          Sprzątasz po nim? Jak wracający z imprezy znajomi chcieli załatwić
          potrzebę w parku pod PeKiNem to skończyło się mandatem. Czemu jakoś
          psów to nie obejmuje?
          • szemjaza Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 01:50
            dzikowy napisał:

> Sprzątasz po nim? Jak wracający z imprezy znajomi chcieli załatwić
            > potrzebę w parku pod PeKiNem to skończyło się mandatem. Czemu jakoś
            > psów to nie obejmuje?

i słusznie , co to za bydło załatwia sie publicznie w centrum wawy?
            a po swoim psie zawsze sprzatam na ulicy,trawniku etc. Co smieszniejsze wzbudzam
            tym niezła sensacje.
            • dzikowy Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 02:10
              Co smieszniejsze wzbudza
              > m
              > tym niezła sensacje.

To nie śmieszne, to przykre.
              Problem polega na tym, że akwaryści, właściciele gryzoni, kotów,
              ptaków, gadów, nawet owadów sprzątają po swoich zwierzętach bez
              gadania. Tylko jakoś "psiarze" mają pretensje.
              • dorotakuz Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 08:10
                A i owszem mam pretensje, że koszy, nie wspominając o specjalnych psich, jak na
                lekarstwo, że ludzie śmiecą straszliwie (pety, papierki, resztki jedzenia,
                rozbite butelki), że mamuśkom nie chce się przejść kilkudziesięciu metrów z
                dzieckiem do toitoia, tylko wysadzają je pod krzaczkiem. I tak można by jeszcze
                wymieniać.
                • unhappy Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 18:53
                  dorotakuz napisała:

> że mamuśkom nie chce się przejść kilkudziesięciu metrów z
                  > dzieckiem do toitoia, tylko wysadzają je pod krzaczkiem.

Zaraz, tego nie rozumiem. Czy to oznacza, że jeśli twój pies nasika na trawkę to
                  odsączasz jego mocz z podłoża (nie bardzo wiem jak ale maszyna do tego musi
                  zarąbiście wyglądać)?
                  • Gość: pusiek Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.chello.pl 06.11.09, 09:12
                    Dobra, źle się wyraziłam. Chodziło, mi o to , że cześć społeczeństwa woli
                    zostawi kupę/pampersa (z tym też już się niestety spotkałam) na trawniku niż
                    pójść do tego toitoia czy wyrzuci do śmietnika.
              • Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 11:57
                właściciele kotów sprzątaja po nich?!!!te biedne stworzenia na dwór nie wychodzą
                i to są normalne warunki?kot-zwierzę łowne jest trzymane w domu?ODEBRAĆ KOTA
                ,ZNĘCAJĄ SIE NAD NIM!!!
              • Gość: kkl Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 15:53
                > właściciele [..] kotów, sprzątają po swoich zwierzętach

taaak??? to zapraszam cie na wiosne do mojego ogródeczka,
                na sprzątanie kocich gówien po zimie
            • gluchy Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 05.11.09, 18:03
              Powaznie? Splukujesz szczyny z murow?
          • Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 11:54
            ale masz zdziczałych znajomych,a podobno to homo sapiens,istota myśląca,hm...
      • Gość: bardu Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 00:35
        Urzędasy zza biurek chyba za mało pracy mają i wymyślają idiotyzmy. Może
        zajęliby się tragicznym losem psów przywiązywanych do łańcucha, bez dostępu do
        wody, karmionych kartoflami z mlekiem, mordowanych bestialsko przez
        zwyrodnialców, kiedy zachowają się nie po myśli półmózga. Jest bardzo dużo do
        zrobienia w Polsce w sprawie traktowania zwierząt, szczególnie psów i kotów. To
        się kretyni biorą za sprawy, o których pojęcia nie mają. Ręce opadają.
      • Gość: so s Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.chello.pl 04.11.09, 03:59
        Gość portalu: S napisał(a):

> I bardzo dobrze! Trzymanie psa w ciasnym mieszkaniu w bloku to wrecz
        > znecanie sie nad psem

ehe i zabranie do go ciasnej klatki w schronisku to na pewno lepsze rozwiazanie
      • bnch Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 07:48
        Nie znasz się na tym o czym piszesz, więc daj sobie spokój.
      • Gość: kiepski Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: 95.108.25.* 04.11.09, 10:16
        Proponuję ci obowiązkową wizyte u weterynarza
        Idz sie zbadaj ,najlepiej dogłebnie
        Co na to twoi sąsiedzi ,że mają takiego jełopa za sąsiada ?

• Gość: maciej Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka z... IP: *.175.144.173.koba.pl 03.11.09, 23:45
      I bardzo dobrze! Blok to nie miejsce dla psa lub kota, może ludzie w końcu to
      zrozumieją
      • Gość: Lex Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.static.privatedns.com 04.11.09, 00:25
        macius...jak se(!) kupisz "blok" na własnosc to bedziesz mogł mowic co jest do
        czego potencjalnym najemcom...a tak to sie pałuj na ryj wiesniaku buraczany.
      • Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 12:01
        a schronisko jest dla nich lepsze?
        • Gość: maciej Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: 80.240.172.* 04.11.09, 12:15
          Skądże - najlepszy jest dla nich dom z dużym podwórkiem, gdzie pies może się
          wybiegać. Nie każdy ma warunki, żeby trzymać psa i trzeba to zrozumieć.
          • Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 12:50
            to w takim razie ludzi,którzy nie potrafią się zachować tez powinno sie na bruk
            wywalać z bloków.I tu się podpisuję czterema kończynami.jamniki,kundle,wszystkie
            rodzaje psów potrafią być upierdliwe,czemu ich nie wyrzucić?Bo małe?Bo nie
            potrzebują wybiegu?Bzdura!
    • Gość: Magda Pies do schroniska dla jego dobra - genialne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 23:52
      Pies do schroniska dla jego dobra - po prostu genialne... Jeszcze rozumiem niewydawanie nowych pozwoleń w przypadku braku określonych warunków, ale to?
      • szemjaza Re: Pies do schroniska dla jego dobra - genialne. 04.11.09, 00:53
        Gość portalu: Magda napisał(a):

Jeszcze rozumiem niew
        > ydawanie nowych pozwoleń w przypadku braku określonych warunków, ale to?

Nie Magda.. przepraszam ale jakas biurwa nie bedzie decydowała czy ja mogę za
        swoje ciezkie pieniadze kupić charta i trzymac go w mieszkaniu w miescie, jesli
        poswiecam swoj czas na jeżdzenie z nim na kilkugodzinne biegi codziennie.
        Rozumiem i popieram zbozna chec walki z kłusownictwem przy uzyciu psów, ale to
        kompletnie nie tedy droga.Mozna tylko powiedziec ze ci ludzie z min.rolnictwa
        nie maja zielonego pojecia o hodowli chartow w Polsce i powinni najpierw sie
        porzadnie dokształcic w tym temacie bo tylko sie błaźnia.
    • Gość: slaweczek Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka z... IP: 81.210.21.* 04.11.09, 00:37
      Dlaczego za tym przepisem są same tłuczki i prostaki???
      Znaczy się w większości bezmyślni wyborcy!!!
      A przepis ten, dotyczący wyłącznie, powtarzam, wyłącznie chartów
      (!!!) tworzą jeszcze większe tłuczki, czyli myśliwi(!!!) po to, żeby
      przejąć od porządnych ludzi charty za darmo!!!
      A ci z was (specjalnie piszę o was z małej litery!!!), którzy to
      popierają, są albo beznadziejnie głupi, albo jesteście myśliwymi -
      czyli na jedno wychodzi!!!
      Generalnie jak zwykle prawo tworzą albo idici albo lobbyści!!!
    • szemjaza Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka z... 04.11.09, 00:46
      do schroniska proponuje oddac urzedników min.rol.i niech ich tam humanitarnie
      poddadza eutanazji za płodzenie takich bredni!!!!
      Jutro się dowiemy że aby hodować rybki trzeba mieć stawy bo w akwarium sie
      męcza i staja sie agresywne. Tak na marginesie to jakiej wielkosci powinny byc
      wybiegi w Zoo dla zwierzat panowie urzednicy? moze tym sie zajmijcie a nie
      wymyslajcie takich porypanych ustaw bo to tylko smiech i sromota na was."Nie
      powiem nawet j...ł pies was-bo to mezalians byłby dla psa."
      • bnch Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 07:53
        Dobrze, że są takie opinie na tym forum, jak Twoja, bo widać że nie jesteś w tej kwestii teoretykiem. Z kolei czytanie wywodów amatorów, tak licznych na ty forum, którzy nigdy w życiu psa nie mieli i w oparciu o jakieś "mądrości" ludowe się wypowiadają, delikatnie mnie złoszczą. Pozdrawiam.
    • szemjaza Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 01:04
      Gość portalu: Skuba napisał(a):

> Faktem jest, że charty muszą biegać, więc nawet ogródek nie pomoże.

DOKŁADNIE!!!!!

>Karać drastycznie za kłusowanie a psy można przecież
      wozić na łąki w kagańcu!

Ale to by było za proste dla biurw z min.rolnictwa a takze awykonalne dla strazy
      lesnej której jest albo za mało albo jest za leniwa.
      • Gość: y Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.cmbg.cable.ntl.com 04.11.09, 01:58
        Akurat charty musza pobiegac i odpoczac, pobiegac i odpoczac, bo to
        raczej sprinterzy a nie dlugodystansowcy - i biegaja za czyms, chart
        sam w ogrodku sie i tak nie wybiega. Wiekszosc chartow znakomicie
        sie czuje na kanapach;) to nie jest pies podworzowy. Jesli
        wlasciciel zapewni mu jeden solidny, mocno biegajacy spacer dziennie
        i kilka krotszych to chartowi wystarczy w zupelnosci. Mieszkanie
        jest za to zlym rozwiazaniem dla psow typu border collie czy spora
        czesc retrieverow.
        • bnch Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 07:56
          Zgadzam się w 100%. Chociaż wiesz, nawet bordera można mieć w bloku, byle wyprowadzać go po parę godzin dziennie, uprawiać z nim jakiś sport (np. agility) i tak dalej. Choć trochę listopadową porą właścicielom tych pięknych psów współczuję:). Upchanie psa w ogrodzie, gdzie de facto nie ma on miejsca, niczym się nie różni, więc w praktyce trzeba byłoby mieć jakąś wielką farmę na wsi.
    • Gość: piotr.gość Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka z... IP: *.220.105.244.umts.static.eranet.pl 04.11.09, 03:48
      charty to psy myśliwskie wychodowane w ściśle określonym celu. Od
      szeregu lat są wykorzystywane przez kłusowników do polowań.W latach
      90 przeprowadzono szeroką akcje w województwie śląskim/przez U.W./ w
      celu poinformowania właścicieli/miłośników/ tych psów o konieczności
      posiadania zezwolenia.Najbardziej zaciekle stawała wtedy przeciw tym
      zezwoleniom jedna Pani Redaktor i Pani ze Związku
      Kynologicznego.Można to było spokojnie załatwic już wtedy dla dobra
      psów których własciciele nie mieli nic współnego z kłusownictwem.
      Psy tej rasy niestety potrzebują dużego wybiegu do utrzymania swej
      kondycji i zdrowia. Wypuszczone na polach , pod lasem kiedy zwietrzą
      zwierzynę idą w pogoń.W swojej karierze nie spotkałem takiego
      giganta ,który by odwołał wtedy charta od pogoni. Nie spotkałem sie
      także z działaniami Związku w zakresie znalezienia tereny
      zamkniętego do treningu tych psów.Moim zdaniem i Ministerstwo i
      Właściciele powinni sie porozumieć w tej materii. Jest na to rada
      wystarczy chcieć.Obu stronom wszak zależy na dobru tych zwierząt.
      W latach '90 sam związany byłem ze sprawą tych zezwoleń .
      z poważaniem
      • Gość: ipta Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 06:19
        miejscem zwierząt,jest ich naturalne środowisko,mieszkam na wsi a pracuję w
        mieście na budowach ,więc dla wielu jestem burak
        ale jak widzę co dziennie jak jednego bloku są wyprowadzane psy na wybieg,to
        jest ich więcej niż w mojej wsi krów,tylko krowy się załatwiają w oborach i są
        tam zgarniacze obornika i ściółka,ale tego pod blokami nie widzę,i już teraz nie
        wiem gdzie jest ta przysłowiowa wiocha.Bo te miasta są dokumentnie zasrane.
        • soman Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 10:52
          Posiadam "malutkiego "około 60 kilo żywej wagi pieska i na samą
          myśl ,że to stwożenie miałoby męczyć się w blokach dostaję drgawek .
          Przyznaję rację że niektóre rasy należą do "kanapowych" ,ale po
          swoim piesku sprzątam i to podwóreczko około 1300 m3 .
        • Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 12:55
          a te wielkie ilości wyprowadzanych psów to pewnie w wiekszości kundle.Bo mało
          osób stać na rodowodowego psa,którego się pilnuje i dba o niego.I tu znów kłania
          się zlikwidowanie pseudo hodowli.
          • rikol Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 16:52
            To o kundla nie trzeba dbac?
            • Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 17:39
              rikol
              a jakie psy są najczęściej puszczane samopas gdy właściciel wychodzi z domu?Na
              pewno nie te rodowodowe.Zaprzeczysz?
      • maruda.r Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 07:30
        Gość portalu: piotr.gość napisał(a):

.Najbardziej zaciekle stawała wtedy przeciw tym
        > zezwoleniom jedna Pani Redaktor i Pani ze Związku
        > Kynologicznego.

Czyżby beneficjentki snobistycznej i bezsensownej mody afiszowania się psami
        szczególnych ras?

• Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 12:58
          > Czyżby beneficjentki snobistycznej i bezsensownej mody afiszowania się psami
          > szczególnych ras?

Dlaczego szczególnych?Po prostu rasowych i pięknych,a jak kogoś zazdrość
          zżera,to właśnie tak reaguje.
          • rikol Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 16:54
            Czy tylko pies rasowy i drogi jest piekny? Jesli ktos jest snobem do szpiku
            kosci, to pewnie tak mysli.
            • Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 17:43
              rikol
              Mnie sąsiadka tępi za psy (mam afgany),a sąsiada mieszkającego na przeciw niej
              suka,kundel brudziła na schodach i to jej nie przeszkadzało.
              Mało tego,ja zamiatam na schodach liście,myje lamperię po moich psach i jak się
              szczenię zesika,zmywam,a zawsze mi zarzuci taka stara menda,że cos jest nie
              tak.Wtedy na prawdę odchodzi chęć byci odpowiedzialnym właścicielem psa.
              • szemjaza Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 19:30
                Gość portalu: charcica napisał(a):
                a zawsze mi zarzuci taka stara menda,że cos jest nie
                > tak.Wtedy na prawdę odchodzi chęć byci odpowiedzialnym właścicielem psa.

podaj adres....wpadne i zrobie jej z dupy jesień średniowiecza :P
    • Gość: grześ Re: Mają rację IP: 85.222.87.* 04.11.09, 06:01
      Jak można nazywać się miłośnikiem psa i jednocześnie go męczyć
      trzymając go bez przerwy w mieszkaniu? Każdy pies nie tylko charty
      nie stanie się człowiekiem i lubi całe dnie przebywać na dworzu.
      • Gość: ja Re: Mają rację IP: *.chello.pl 04.11.09, 07:05
        ość portalu: grześ napisał(a):

> Jak można nazywać się miłośnikiem psa i jednocześnie go męczyć
        > trzymając go bez przerwy w mieszkaniu?

g...o wiesz o psach gdyby psy sie mecyzly w mieszkaniach to by uciekły od
        właścicieli pryz pierwszej okazji ale jednak tego nie robią
        • Gość: ludwik Re: Mają rację IP: *.anonymouse.org 06.11.09, 07:38
          To ty niczkuja g ó w n o wiesz o psach. Psa głodem zameczysz
          i pies ci nie ucieknie. Właściciele dla swej wygody i przyjemności
          strasznie psy męczą.
      • milet1 Po co komentujesz jak się nie znasz 04.11.09, 08:24
        Możesz mieć bernardyna w bloku, bo chodzi o wybieganie psa. Pies musi i mieć
        odpowiednio do rasy długie spacery i ruch. A w tej ustawie palce maczało lobby
        myśliwych. Po prostu PSL-owska głupota.
        • Gość: jacek bernardyna w bloku ?? to trzeba miec kota w glowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 08:45
          kazdy pies w bloku to udreka dla psa i dla sasiadow

szkoda, ze ten przepis ma dotyczyc tylko chartow

powinno to byc rozciagniete na wszystkie psy - jeden pies na 1000 m
          kw dzialki

nie masz tyle - kup sobie akwarium

w tej chwili norma to 2-3 psy na malych dzialkach - ujadanie od
          switu do nocy

zupelny brak kultury i lenistwo wlascicieli przekladajacy sie na
          agresje psow - bez tresury i bez spacerow

juz nie mowiac o sprzataniu
          • Gość: charcica Re: bernardyna w bloku ?? to trzeba miec kota w g IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 13:03
            fakt,ujadanie psa od rana do wieczora może doprowadzić do szału,ale to wina
            właściciela nie psa.Ale wrzaski i głosna muzyka od wieczora do rana wkurza mnie
            jeszcze bardziej.To sąsiadom nie wadzi?
            • czwarty.wymiar Re: bernardyna w bloku ?? to trzeba miec kota w g 04.11.09, 13:26
              Wadzi, wadzi... ale ujadanie psów (często 24 godz. na dobę) jest chyba jadną z największych upierdliwości. A że to nie wina właściciela, a nie psa, to oczywista oczywistość. Skoro większość właścicieli tych czworonogów nie chce lub nie umie nad nimi zapanować, to inaczej się nie da, jak tylko wprowadzając restrykcje.
              • Gość: charcica Re: bernardyna w bloku ?? to trzeba miec kota w g IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 17:46
                czwarty.wymiar
                nie restrykcje dla wszystkich posiadaczy,ale wystarczyłoby delikwentowi wlepić
                kilka razy pokaźny mandat za zakłócanie spokoju i sam by się zabrał za
                problem.Bo dzięki takim idiotom cierpią odpowiedzialni właściciele.
      • Gość: charcica Re: Mają rację IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 13:00
        akurat mój pies był zamęczany w domu z wybiegiem i został odebrany,teraz, W
        BLOKU,jest szczęśliwszy.
      • szemjaza Re: Mają rację 04.11.09, 19:26
        Gość portalu: grześ napisał(a):

> Jak można nazywać się miłośnikiem psa i jednocześnie go męczyć
        > trzymając go bez przerwy w mieszkaniu? Każdy pies nie tylko charty
        > nie stanie się człowiekiem i lubi całe dnie przebywać na dworzu.

nie masz zielonego pojecia o chartach ignorancie...wiesz co najbardziej lubia
        moje charty? spac w cieplutkim łózeczku i zeby pan drapał za uchem...przy
        deszczu i plusze nie chca wychodzic z bloku . Co w niczym nie zmienia faktu ze
        aktywnie biegaja na coursingach i wyscigach i podczas wypraw pod miasto. Chart
        to sybaryta i wygodnicki. Jak by mu było zle to by sie zawinał na spacerze i
        tyle bys go widział. Wiem co mowie bo mam charty od 30 prawie lat.Mam równiez
        dom na Mazurach i wiesz co najbardziej lubia psy? poza oczywiscie wybieganiem
        sie na łace? spac przy ciepłym piecu najlepiej zakryte po nos kocem!
        • Gość: zolka Re: Mają rację IP: *.anonymouse.org 06.11.09, 07:47
          Cha Cha Cha psy stali się ludźmy a ludzie zwierzętami cha cha cha
          niesamowite to w wykonaniu profesjonalnym. Tylko poczytać te posty
          to widać na co ludzi stać. Psy ze schroniska wypuścić a zas ranych
          milłośników psów do schroniska.
    • zap1957 Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka z... 04.11.09, 06:15
      Trzymanie zwierząt w niewoli to barbarzyństwo. Można oczywiście
      pójść w drugą stronę. Mógłbym trzymać parkę (szczęśliwych) kóz na
      trzecim piętrze. Lubię owczy ser. Kozy są do tego "stworzone", tak
      jak psy od setek lat żyją przy ludziach.
      • Gość: czarek Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.wroclaw.mm.pl 04.11.09, 10:50
        NO NO NO super pomysł - w schroniskach te pieski będą miały
        prześliczne wielkie, ogodzone tereny do biegania, skakania i zabawy.
        No i taką świetną szkoleniową opiekę. Jakże one będą tam szczęśliwe.
    • Gość: Zoofil Za to schroniska mają idealne warunki... IP: 164.3.255.* 04.11.09, 06:38
      a ogródki z wybiegiem są na porządku dziennm. Głupota jak zwykle
      górą.
      Pozdrawiam
    • emeryt21 Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka z... 04.11.09, 06:41
      Przede wszystkim nalezy zabronic trzymania w blokach duzych psow bez
      wzgledu na rase.Te psy cierpia z powodu braku przestrzeni,ruchu...
      Obserwuje moich sasiadow i ich psa.Sprowadzili sobie mlodego
      wilczura.Teraz,po kilku latach to zwierze jest tluste i
      obrzydliwe.Ledwo rusza sie nawet na spacerze.....Z daleka smierdzi a
      wlasciciele tego nie czuja...
      • Gość: nemo Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 07:05
        Moja suczka uratowała zycie jednemu czlowiekowi a ty? Smród od ciebie jest
        znacznie potężniejszy i jesteś nieporównywalnie większym smieciarzem.
        • anarchoateo Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 04.11.09, 09:08
          no ale jak twoje inwektywy mają się do śmierdzącego psa sąsiadów ? A no wcale -
          proszę prowadźcie rzeczową dyskusję bo w tej chwili drogi kolego się błaźnisz.
      • kotloskot do "emeryta21" 04.11.09, 07:07
        emeryt21 napisał:

> Przede wszystkim nalezy zabronic trzymania w blokach duzych psow
        bez
        > wzgledu na rase.Te psy cierpia z powodu braku przestrzeni,ruchu...
        > Obserwuje moich sasiadow i ich psa.Sprowadzili sobie mlodego
        > wilczura.Teraz,po kilku latach to zwierze jest tluste i
        > obrzydliwe.Ledwo rusza sie nawet na spacerze.....Z daleka smierdzi
        a
        > wlasciciele tego nie czuja...

"emerycie" spojrz na i powachaj siebie. Duze psy sa czesto mniej
        ruchliwe i halasliwe niz male rasy. Za to, ze ktos jest tlusty i
        smierdzi to wykopalbys z domu?! Tym sposobem polowa polskiej
        ludnosci musialaby sie wyniesc z blokow na zielona trawke. A moze po
        prostu od razu odstrzelic?
        • maruda.r Re: do "emeryta21" 04.11.09, 07:32
          kotloskot napisała:

Duze psy sa czesto mniej
          > ruchliwe i halasliwe niz male rasy.

To jednak nie one są przyczyną wielu dotkliwych i śmiertelnych pogryzień.

• Gość: Jacek Re: do "emeryta21" IP: 62.29.174.* 04.11.09, 09:31
            A ile jest tych pogryzień? Bo nie słyszałem o takiej pladze.
            Jest nas prawie 40 milionów a pogryzień kilka rocznie.
            To wolny kraj i to do obywateli powinna należeć decyzja czy chcą mieć w domu zwierzę czy nie. A jeśli mają to mają zminimalizować uciążliwość dla sąsiadów, dbać o zwierzaka itd.
            • Gość: er nawet jedno pogryzienie rocznie to o jedno za dużo IP: *.toya.net.pl 04.11.09, 10:05
              co za statystyka!? Masz rozum to pomyśl co oznacza takie
              pogryzienie! Pies to pies i powinien być traktowany jak pies a nie
              jak nadstworzenie o nadprawach| Owszem jakieś małe pieski są dla
              towarzystwa - ale wielkie ludojady niezależnie od tego czy rasowy
              czy skundlony - ich miejsce nie jest w domach wielorodzinnych! I
              absolutnie tylko w kagańcu! Tylko że w Polsce mamy takie idiotyczne
              prawo które nie chroni większości !A przepisy idioci mają w "d...żym
              poważaniu"! Jakbym chciała mieszkać wśród zwierząt to zamieszkałabym
              na wsi!
              • Gość: Jacek Re: nawet jedno pogryzienie rocznie to o jedno za IP: 62.29.174.* 04.11.09, 10:21
                To zakażmy samochodów bo rocznie ginie ponad 5000 osób. Piecyków bo ludzie umierają od zaczadzenia. Jedzenia, bo ludzie umierają od zatruć. Można wymieniać w nieskończoność.

Trzeba w tym wszystkim zachować rozsądek. Pogryzień jest mało. Powinniśmy spowodować, by właściciele psów, które pogryzły kogoś ponieśli odpowiedzialność finansową. To będzie najlepszy straszak powodujący większe dbanie o używanie kagańców i smyczy.

Podobnie powinno być z kłusowaniem z psami. Osoba złapana na kłusowaniu powinna zapłacić grzywnę np. 100.000 PLN. Kłusownicy się wtedy dobrze zastanowią czy im się opłaca takie ryzyko.

Zakazy to symbol państwa które sobie nie radzi, państwa które próbuje zniewolić swoich obywateli pozbawiając ich po kawałku ich wolności. Żądajmy większej odpowiedzialności od obywateli a nie zakazujmy im wybierania takiego życia jakiego chcą.
                • Gość: jacek a skad niby wiesz, za malo ? bo sie nie interesuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 11:37
                  i nie masz pojecia

o wiekszosci przypadku pogryzien sie nie dowiesz - bo ofiarami
                  zwykle sa dzieci wlascicieli psow

liczba psow w Polsce jak tez i powszechchne zdziczenie ich
                  wlascicieli osiagnelo mase krytyczna i potrzebne sa drakonskie
                  zakazy - to spoleczenstwo soie nie radzi z psia patologa - nie
                  panstwo

wlascicile psow sa nieedukowalni i narzucaja nam zycie wsrod psiego
                  ujadania i odchodow

dosc tego !!!
                  • Gość: charcica Re: a skad niby wiesz, za malo ? bo sie nie inter IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 13:16
                    społeczeństwo nie radzi sobie z ludzką patologią i tym sie trzeba zająć.bardziej
                    mnie przeraża typ spod ciemnej gwiazdy niz bezpański pies.
                    A co z odchodami ludzi,którzy nie wiedzą gdzie trzeba się załatwiać?
                    • Gość: Monarchista Re: a skad niby wiesz, za malo ? bo sie nie inter IP: 213.17.138.* 04.11.09, 15:28
                      Gość portalu: charcica napisał(a):

> społeczeństwo nie radzi sobie z ludzką patologią i tym sie trzeba
                      zająć.bardzie
                      > j
                      > mnie przeraża typ spod ciemnej gwiazdy niz bezpański pies.
                      > A co z odchodami ludzi,którzy nie wiedzą gdzie trzeba się
                      załatwiać?

A ludzkie odchody są gorsze, bo śmierdzą dłużej i mocniej.
                      • Gość: jacek a skad niby wiesz, za malo ? bo sie nie inter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 16:34
                        tym bardziej nie ma co poglebiac problemu

opcja zerowa - usypiamy WSZYSTKIE psy - a potem wprowadzamu LICENCJE

i wysokie kary za lamanie regulaminu

Chinczycy czekaja na cenne bialko
                        • Gość: charcica Re: a skad niby wiesz, za malo ? bo sie nie inter IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 17:48
                          Gość portalu: jacek napisał(a):

> tym bardziej nie ma co poglebiac problemu
                          >
                          > opcja zerowa - usypiamy WSZYSTKIE psy - a potem wprowadzamu LICENCJE
                          >
                          > i wysokie kary za lamanie regulaminu
                          >
                          > Chinczycy czekaja na cenne bialko

Ty na serio?Bo jeśli tak to załatwię ci miejsce na leczenie.
                    • Gość: jacek a skad niby wiesz, za malo ? bo sie nie inter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 16:32
                      a ty nie masz przyapdkiem Adolf na imie ???
                      • Gość: charcica Re: a skad niby wiesz, za malo ? bo sie nie inter IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 17:51

> a ty nie masz przyapdkiem Adolf na imie ???

Pijesz do mnie?
                  • rikol Re: a skad niby wiesz, za malo ? bo sie nie inter 04.11.09, 16:58
                    Jesli ofiarami pogryzien sa dzieci wlascicieli psow, to co tobie do tego? Ciebie
                    nie pogryza, jesli nie masz psa. Mnie bardziej przeszkadza glosna muzyka i
                    klaksony - a tego jakos nikt nie sciga.
              • Gość: charcica Re: nawet jedno pogryzienie rocznie to o jedno za IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 13:12
                ha,ha,mam nadzieję,że piesek do towarzystwa kiedyś pokaże ci co potrafi.
              • Gość: kazimoto Re: nawet jedno pogryzienie rocznie to o jedno za IP: *.magma-net.pl 04.11.09, 20:45
                Przeciez mieszkasz wsrod zwierzat. Wszyscy jestesmy nimi.
              • Gość: KOLEŻANKA z pracy Re: nawet jedno pogryzienie rocznie to o jedno za IP: *.e-wro.net.pl 05.11.09, 09:05
                Ze wsi dopiero co się przeprowadziłaś i już zapomniałaś? Wieś to Ty masz na
                talerzu i w głowie, od tego się nie uwolnisz. To widać, słychać i czuć.
                A najczęściej całkiem dotkliwie gryzą te niewielkie pieski "do towarzystwa".
                Zajrzyj do statystyk- tych miastowych. Polskie idiotyczne prawo niestety nie
                nakazuje leczyć przymusowo takich zwichrowań jakie masz i nie zabrania
                wprowadzać się do miasta takim wiejskim stworzonkom, jak Ty.
          • Gość: charcica Re: do "emeryta21" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 13:10
            To jednak nie one są przyczyną wielu dotkliwych i śmiertelnych pogryzień.

Serio?
            I znów pseudo rasowe psy się kłaniają.
            A kto słyszał o pogryzieniu przez charta?
        • Gość: kkl Re: do "emeryta21" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 16:01
          a nie przyszło wam do głowy ze pies tłusty i śmierdzący to pies zaniedbany przez
          właścicieli? na cholere ta jazda na emeryta?
      • Gość: kiepski Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: 95.108.25.* 04.11.09, 10:13
        Konfidencie !
        Pies nie musi miec duzego domu ,wystarczy ,że jest codziennie wyprowadzany na
        spacery i sie wybiega.
        Wolałbym mieć za sąsiada psa niż takiego jełopa jak emeryt
      • Gość: Hanna Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 11:38
        mam niestey sąsiada emeryta.Jest obleśny i tłusty,szua kapciami.Z
        miieszkanie jego dobiega fetor niemytej starości,rosoł i smazonej.
        Czy są jakieś schroniska dla takich?
      • Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 13:07
        .Teraz,po kilku latach to zwierze jest tluste i
        > obrzydliwe.Ledwo rusza sie nawet na spacerze.....Z daleka smierdzi a
        > wlasciciele tego nie czuja...

Emerycie 21,zapewniam cie,że nie od mieszkania w bloku taki jest,ale od złej
        opieki.Tak to jest.Pewnie kupili tego "wilczura" na rynku?Bo na psa za kilka
        tysiaków stać by ich nie było.
      • Gość: Elentia Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.ihar.edu.pl 04.11.09, 14:55
        To akurat wina ludzi, złej opieki. Ty masz takiego sąsiada..a ja znam z kolei
        wiele przypadków psów zdrowych i wybieganych i o dziwo mieszkających w blokach.
        Akurat posiadanie ogródka nie czyni psa szczęśliwszym, nie zapewnia mu
        odpowiedniej dawki ruchu. Do tego potrzebne są zawsze spacery, zainteresowanie
        właściciela swoim własnym psem. Jak ktoś bierze psa wymagającego ruchu to niech
        będzie odpowiedzialny za swoje decyzje i z psem wychodzi na wędrówki. Ale tego
        jacy są ludzie nie zmienisz, nawet ustawą.
        • Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 17:54
          Gość portalu: Elentia napisał(a):

> To akurat wina ludzi, złej opieki. Ty masz takiego sąsiada..a ja znam z kolei
          > wiele przypadków psów zdrowych i wybieganych i o dziwo mieszkających w blokach.
          > Akurat posiadanie ogródka nie czyni psa szczęśliwszym, nie zapewnia mu
          > odpowiedniej dawki ruchu. Do tego potrzebne są zawsze spacery, zainteresowanie
          > właściciela swoim własnym psem. Jak ktoś bierze psa wymagającego ruchu to niech
          > będzie odpowiedzialny za swoje decyzje i z psem wychodzi na wędrówki. Ale tego
          > jacy są ludzie nie zmienisz, nawet ustawą.

Dobrze prawisz :)
    • kotloskot Kolejna przepisowa bzdura 04.11.09, 06:59
      Urzedasy wymyslaja przepisy, zeby wyciagnac wiecej kasy. Kto
      powiedzial, ze chart musi biegac w ogrodku a nie moze w parku, a w
      przerwach spac na kanapie przed TV? Mam 2 energiczne boksery,
      mieszkam w malym mieszkaniu w bloku, a psy wyprowadzam na
      kilkumetrowych smyczach. Sa wybiegane, jak i ich sasiedzi z bloku -
      charty, owczarki niemieckie itp. Znowu psy zaplaca zyciem za glupote
      ludzi. Opanujta sie! to Ministerstwo powinno sie nazywac Rolnictwa i
      Zacofania Wsi. ...a na lancuchu trzymac to zgodne z przepisami? bo
      po to byl pies stworzony?
    • Gość: zenek Psów i kotów w ogóle nie powinno trzymać się w dom IP: 213.134.152.* 04.11.09, 07:21
    • jolkak11 zupełnie słusznie - świnki też nie trzymasz w mies 04.11.09, 07:33
      podobnie krowy, kaczek czy krokodyla. Każde zwierzę powinno mieć
      odpowiednie warunki - co nie znaczy dywany i szyneczkę!
      • Gość: a..ro Re: zupełnie słusznie - świnki też nie trzymasz w IP: *.chello.pl 04.11.09, 10:24
        Chciałem napisac jak najgrzeczniej - co Ty wiesz?
        Mam whipeta, który oprócz biegania na torze (czyli głównie zagranicą
        bo w Polsce wyścigi torowe są dwa razy w roku) jest typowym psem
        kanapowym. Grzecznym, spokojnym i radosnym. I nie potrzebuje wybiegu
        tym bardziej, ze nie ma praktycznie tkanki tłuszczowej i w zimie na
        takim wybiegu po 15 miutach mógłby zamarznąć).
      • Gość: bardu Re: zupełnie słusznie - świnki też nie trzymasz w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 10:27
        > podobnie krowy, kaczek czy krokodyla.
        Jeśli nie widzisz różnicy między krową, kaczką i krokodylem a psem to nawet nie
        warto z Tobą rozmawiać. Na ignorancję nie ma rady.
    • Gość: krea Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.chello.pl 04.11.09, 07:34
      na pewno psu b edzie lepiej w schronosku niż u pana.
      Polskie schorniska zapewniają podopiecznym długie spacery, zajęcia
      sportowe i przestronne wybiegi.
      Plizzzzz
      • Gość: krea Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.chello.pl 04.11.09, 07:41
        a do tych co twierdzą, że psy męczą się w blokach:
        gdybyście dziennie przeszli na spacerze tyle, co mój pies podczas
        jednego z czterech spacerów, które codziennnie odbywamy, nogi by Wam
        w d*pe powchodziły aż po kostki.

Zaryzykuję tezę, że psy w ogrodzie maja znacznie gorzej, bo nikomu
        się nie chce z nimi ganiać 4 godziny dziennie po polu.
        Po prostu kop do ogrodu i po sprawie. A pies się specjalnie nie
        nabiega na 1000 m kw ogródka. Chyba że wzdłuż siatki
      • Gość: Ewa Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: 79.110.196.* 04.11.09, 07:45
        Mieszkam w duzym miescie ,dla mnie pies to TYLKO ZWIERZE SRAJACE wszedzie gdzie
        ide ,brzydze sie psami i ch wlascicielami w pierwszej kolejnosci , wychosza z
        domu ,stoja z pasammi na chwile a one obsrywuja wszystko co sie da ,niektorzy
        wlasciciele tacy sami smerdzacy jak ich psy ,w mieszkaniacniach u niektorych tez
        smrod w blokach od trzymanych zwierzat ,jak niewielu jest myslacych wlascicieli
        ,dbajacych o psy i szanujacych innych mieszkancow badz porzadek na trawnikach
        czy chodnikach na osiedlach ,powinny byc nakladane kary na wlascicieli na
        SASRYWANIE MIEJSC PUBLICZNYCH przez ich pupili za ich przyzwoleniem i zakaz
        trzymania w bloku po kilka psow czy innych zwiarzat
        • Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 13:23
          rodziny wielodzietne-won z bloków.
          Dzieci wysadzane w krzaki przez mamusie-won z bloku.
          pijacy żygający na ulicę-won z bloku.
          i wszyscy znów bedziemy razem:)
    • Gość: Psi właściciel Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka z... IP: 83.238.164.* 04.11.09, 07:37
      Jasne, oni w ministerstwie i schronisku mają tyle miejsca. Do tego idealnie
      zajmą się moim pupilem. Nie umieją zajmować się konkretami a zabierają się za
      psy. Ciekawe czy któryś urzędników sprząta po swoim czworonogu jego gówna. Czy
      tylko wymyśla czym tu potraktować innego właściciela a może tak che UE i nasze
      "pieski" z ministerstwa chwytają w lot zalecenia.
      • Gość: właścicielka2psów Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.clubnet.pl 04.11.09, 08:03
        Ja jednak widzę, że panowie i panie na urzędniczych stołkach nie mają co robić.
        Większej bzdury jeszcze nie czytałam. Prawdziwym problemem w Polsce są
        przepełnione schroniska, brak przepisów regulujących rozmnażanie (mowa o
        pseudohodowlach: kobieta na posesji ma 30 klatek a w nich upchane yorki, lhasy
        apso, miniaturki sznaucerów i kręci dochodowy biznes- czemu na to nie ma reakcji)
        To w ogóle cud, że jeszcze nie planują wprowadzać zmian w przypadku rodzin.
        Sąsiedzi mają 2 małych dzieci na 34 m2. Myślę, że za niedługo będzie ustawowo
        określony metraż na rodziców z dzieckiem. Właśnie w tym kierunku ta fala głupoty
        urzędników zmierza.

A zresztą o czym tutaj można dyskutować. Chcą ludziom psy zabierać a sądy wydają
        oświadczenie, że psy można na smalec zabijać.(sprawa z Krakowa) Absurd i tyle.
        A jak urzędnicy są tacy pełni zapału w psiej sprawie to polecam schroniska,
        walkę o zmianę przepisów.....
        • Gość: em Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.adsl.alicedsl.de 04.11.09, 08:35
          Moze i tak, ale nie oszukujmy sie: dla prawie wszystkich wlascicieli psow w
          bloku "ruch" dla psa ogranicza sie do wyjscia na spacer, potrzebnego panu domu
          do spalenia papierosa.
          • szemjaza Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka 05.11.09, 11:40
            Gość portalu: em napisał(a):

> Moze i tak, ale nie oszukujmy sie: dla prawie wszystkich wlascicieli psow w
            > bloku "ruch" dla psa ogranicza sie do wyjscia na spacer, potrzebnego panu domu
            > do spalenia papierosa.

dobrze ze uzyłes sformułowania "prawie wszystkich" bo dla włascicieli chartów
            ich pies jest pasją! a pasji poswieca sie życie. Moze padac deszcz ,snieg,moge
            miec 38 stopni temperature a z moimi psami pojde na daleki spacer bo wiem ze
            tego potrzebuja. Chart to wiecej niz pies...to członek rodziny .Nikt kto nie
            miał charta tego nie zrozumie. Jezeli ktos nie ma czasu na zajmowanie sie psem i
            poswiecenie mu realnie czesci swojego zycia to niech sie trzyma z daleka od
            chartów. Niech sobie sprawi kota albo żółwia.
    • bnch Co to w ogóle za pomysły amatora? 04.11.09, 07:47
      Husky i charty muszą biegać i to jest fakt, ale tego nie zapewni się domem z ogrodem, bo siedząc w nim pies może być równie nieruchawy, jak w małym mieszkaniu. Można żyć w bloku w Warszawie i zapewniać psu odpowiednią ilość ruchu, bo to zależy od tego, jak dobrze zna się swojego psa i jego potrzeby, i czy się właścicielowi chce. Poza tym nie wyobrażam sobie aby choćby charty afgańskie siedziały na tym wybiegu np. w słotny dzień, bo chyba ich walory wizualne, podejrzewam że dla hodowcy ważne, by nieco zatonęły. Mam wrażenie, że to ustawa, którą wymyśliła jakaś osoba dysponująca psem o rozmiarze świnki morskiej, typu yorkshire terrier, albo inne shih tzu. Chcą napisać dobrą ustawę, to niech pogadają z hodowcami chartów, bo chyba większości z nich nie można zarzucić, że nie kochają swoich psów. No, ale w naszym kraju wciąż pokutuje np. przekonanie, że duży pies nie nadaje się do mieszkania, bo potrzebuje dużo ruchu (w domyśle: w przeciwieństwie do małego). Proponuję porównać ile ruchu potrzebuje beagle, albo border collie, a ile bernardyn, który waży tyle ile 10 beagli.
    • Gość: rozsądny Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka z... IP: *.zone4.bethere.co.uk 04.11.09, 07:58
      Cierpią nie tylko psy. "Gó...ana" ślizgawka na chodnikach. Jak żyję nie
      widziałem jeszcze w moim mieście, żeby ktoś posprzątał po swoim psie.
      Sytuację najlepiej widać na kilkudniowym śniegu. Kolorowa przeplatanka
      psich odchodów.
      W bloku nie powinno trzymać się psa większego od kota.
      • Gość: właścicielka2psów Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.clubnet.pl 04.11.09, 08:14
        Ja widzę, że ludzi najbardziej meczy ten "gó....y problem" Mimo, że mam psy mam
        podobne przemyślenia ale nie uważam, że powinno się zakazywać trzymania psów w
        bloku. Problem czystości leży nie tylko po stronie właścicieli psów ale po
        stronie władz miasta.
        Płacę mojemu cholernemu miastu podatek za psa, wiele osób to robi. Pytam gdzie
        te pieniądze znikają>? Już tyle pism i zapytań do władz było czy z tych
        pieniędzy możemy dostać specjalne kosze na psie odchody. A na co miasto wydało?
        Za 300 tysięcy(!!!) postawiło stylizowane kosze w centrum miasta!!!! Chodziło o
        aspekt wizualny....Na to pieniądze były a my nie umiemy wywalczyć koszy dla
        właścicieli psów. Ale gest mieli. Osiedle liczące około 10 tys osób otrzymało 2
        kosze :)

Gdyby chociaż ludzie nie posiadający psów pomogli nam psiarzom wywalczyć te
        cholerne kosze. Może nasze apele i prośby to mało? A potem pojawiają się scysje
        między ludźmi- a winą obarczam za to władze. I psiarzom i nie psiarzom żyłoby
        się lepiej gdyby miasto nam to ułatwiło.
        Zwykłe kosze na smieci i kontenery nie są dobrym miejscem na składowanie tych
        psich kup- zwłaszcza latem. I wierzcie lub nie, kiedyś się o to 2 nie-psiarzy
        pokłóciło. jeden chciał, żeby tam ludzie wywalali a drugi , że absolutnie nie bo
        smród i muchy...)

PS I mimo posiadania czworonogów sama wpadam w furię jak widzę na chodniku psie
        kupska! WYstarczy odrobina chęci i chodniki moga być czyste- tylko że wiele osób
        jest leniwych. Jednak nie jest to wina zwierząt!
        • Gość: jacek jedyna nadzieja w Chinczykach -dla nich psie mieso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 08:48
          to cenny skladnik diety

nie da sie wychowac Polakow ani w czystosci ani w umiarze (redord
          liczby psow na mieszkanca) no to niech Cbinczycy maja pozytek

czas na kres tej psiej zgrozy
          • Gość: charcica Re: jedyna nadzieja w Chinczykach -dla nich psie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 18:00

> to cenny skladnik diety
            >
            > nie da sie wychowac Polakow ani w czystosci ani w umiarze (redord
            > liczby psow na mieszkanca) no to niech Cbinczycy maja pozytek
            >
            > czas na kres tej psiej zgrozy

Zastanówmy się...gdzie żyją kanibale?Też będą mieli pożytek.
        • Gość: niki Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.11.09, 17:44
          brawo! mam podobne zdanie; płacimy podatek od naszych psów, sprzątamy po nich, bo i trend taki i konsekwencje finansowe, zapewniamy im ruch i zajęcia, bo wiemy, że zwierzak niestymulowany nie czuje się dobrze i je po prostu kochamy; mam dużego psa, mieszkam w bloku, zdecydowałam się świadomie na ten wybór, wiedziałam, że bez szkolenia i min. 4 godzin dziennie na spacerach mój pies nie będzie szczęśliwy, to perspektywa kilkunastoletnia i każdy świadomy właściciel to wie; mam wrażenie, że komentarze mówiące o dopuszczalnej wielkości stworzenia, możliwej do zaakceptowania np. w bloku pochodzą od ludzi, którzy o temacie zarówno hodowli, jak i potrzeb zwierzęcia maja niewielkie pojecie; proponuję najpierw trochę wiedzy, potem domniemania
      • Gość: charcica Re: Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.11.09, 13:25
        W bloku nie powinno trzymać się psa większego od kota.

I dzici powyżej jednego miesiąca życia,zbyt hałaśliwe.
    • Gość: eeeee Zabiorą ci psa, jeśli nie masz dużego ogródka z... IP: *.chello.pl 04.11.09, 08:00
      ja proponuję lepszy przepis; ludzie tez otrzebują spacerow i
      przestrzeni to moze by tak ministerialny przepis stwierdzajacy ze
      ludzi powinno sie trzymac tylko w domach z ogródkiem?
    • Gość: ruda zocha lumpy tez do odstrzału!! IP: *.arr.gov.pl 04.11.09, 08:05
      I tych co się myjaraz na tydzien albo rzadziej ..
    • Gość: pizza trzeba zabronić wszystkiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 08:08
      psów, motocykli, papierosów, etanolu, kolorowych ubrań, dziwnych
      fryzur, szybkich samochodów, pięknych kobiet...
      • Gość: oraz Re: trzeba zabronić wszystkiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 08:11
        ... hazardu, sportów ekstremalnych, wyjazdów zagranicznych, ksiązek
        niesłusznych, religii fałszywych ... wszelkiej wolności.
      • Gość: Monarchista Re: trzeba zabronić wszystkiego IP: 213.17.138.* 04.11.09, 14:33
        Gość portalu: pizza napisał(a):

> psów, motocykli, papierosów, etanolu, kolorowych ubrań, dziwnych
        > fryzur, szybkich samochodów, pięknych kobiet...

Zabraniania też powinno się zabronić.
    • Gość: Juziek Prasa kłamie, tyle, że lepiej niż za komuny IP: *.subscribers.sferia.net 04.11.09, 08:11
      Ktoś, kto w pospiechu przelatuje tytuły, czyta kłamstwo, że chcą mu
      utylizować psa wielorasowego, który ma miejsce w przedpokoju i z
      którym wychodzi się dwa razy na dzień na spacer.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka