Gość: kolo IP: *.toya.net.pl 22.03.10, 12:04 Oto wspanialy przyklad jak obywatele moga walczyc z monopolista - złodziejem.Chwala wam za to. Brawo.Jednak mozna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izaiaga Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stalexp... 22.03.10, 12:11 Popieram! BRAWO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Popieram każdą akcję przeciw nie-autostradzie !!! 22.03.10, 12:30 Popieram każdą akcję przeciw nie-autostradzie !!! Jak jest do dyspozycji 1 pas-powinno nie być opłat!!! Oczywiście węzeł Jeleń powinien być otwarty, i droga w Jaworznie też zbudowana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Popieram każdą akcję przeciw nie-autostradzie IP: 217.153.211.* 22.03.10, 23:33 Gorąco popieram! Ta NIBY-autostrada to porażka i wstyd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mantero Jak najbardziej za 22.03.10, 16:37 Również się przyłączę i jak będę miał "przyjemność" podróżować tym odcinkiem, to zaopatrzę się w największe nominały. Na pohybel draniom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stalexp... IP: *.cus.pl 22.03.10, 12:25 Bardzo dobrze walczyć z tą prywatą. Najlepiej było by doprowadzić do upadku stalexport. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Roczna winieta na A4 to prawie 5000zł. IP: *.sunnet.3s.pl 22.03.10, 12:38 Skąd oni wzięli te kosmiczne ceny. Ostatnio byłem na Słowacji i tam 7-dniowa winieta kosztuje w przeliczeniu 19zł, a 30-dniowa 39zł, a ceny mają stosunkowo wyższe niż w Polsce. O co tu chodzi? A teraz wyobraźcie sobie kogoś kto dojeżdża codziennie do pracy na trasie Katowice-Kraków. Koszt to prawie 400zł/miesiąc samej opłaty. Czyli możemy przyjąć że opłata za rok korzystania z tego kawałka autostrady (tylko raz dziennie tam i z powrotem w dni robocze), to 4800zł. Kpina do kwadratu. Złodziejstwo. Zwłaszcza, że stalexport nie poniósł kosztów budowy tej drogi, a tylko ją remontuje, bo nawet nie modernizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
katower Motocykliści powinni mieć wyższe ceny, bo głownie 22.03.10, 13:29 z ich powodu trzeba budować ekrany akustyczne przy autostradach i zwykłych szosach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Ale jaja! IP: 217.153.211.* 22.03.10, 23:35 Widzę, że zwolennicy Stalexportu nie śpią i czuwają by bronić patologii! Człowieku, przejrzyj na oczy - ta firma robi sobie jaja ze zwykłych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Ale jaja! IP: 217.153.211.* 22.03.10, 23:57 Oczywiście to tylko moje zdanie, więc bez urazy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tur Re: Roczna winieta na A4 to prawie 5000zł. IP: 212.106.159.* 22.03.10, 15:26 Zgadzam się z przedmówcą. Dlaczego wybrano najdroższy wariant - bramki zamiast winiet? Winiety można sprzedawać gdziekolwiek, a obsługa i utrzymanie bramek kosztuje przecież. Ale po co mamy mieć tanie autostrady? Przecież można napchać kasę kolesiom przez odpowiednią umowę...Nasze państwo nam to zafundowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xyt Re: Roczna winieta na A4 to prawie 5000zł. IP: 212.160.172.* 22.03.10, 15:44 Gość portalu: Olo napisał(a): > Skąd oni wzięli te kosmiczne ceny. Ostatnio byłem na Słowacji i tam 7-dniowa > winieta kosztuje w przeliczeniu 19zł, a 30-dniowa 39zł, a ceny mają stosunkowo > wyższe niż w Polsce. O co tu chodzi? > A teraz wyobraźcie sobie kogoś kto dojeżdża codziennie do pracy na trasie > Katowice-Kraków. Koszt to prawie 400zł/miesiąc samej opłaty. Czyli możemy > przyjąć że opłata za rok korzystania z tego kawałka autostrady (tylko raz > dziennie tam i z powrotem w dni robocze), to 4800zł. Kpina do kwadratu. > Złodziejstwo. Zwłaszcza, że stalexport nie poniósł kosztów budowy tej drogi, a > tylko ją remontuje, bo nawet nie modernizuje. Bo na Słowacji, jak w większości krajów autostrady służą do szybkiego i bezpiecznego przemieszczania się pomiędzy dużymi miastami, a cena wynika z podwyższonych kosztów jej utrzymania w stosunku do drogi krajowej. U nas autostrada służy do robienia biznesu. Najpierw w sprawie wykupu gruntów, później wykonawstwa z gorszych materiałów, a na końcu do jej "zarządzania" czyli zamknięciu wszystkich bocznych zjazdów i udowadnianiu, że utrzymanie 1 km autostrady kosztuje 50x więcej niż drogi krajowej. A najlepiej jeszcze "załatwić" sobie tajny aneks, że będzie to jedyna droga w okolicy i inna nie powstanie, a cenę ustalić na takim poziomie, że jeździć będą głównie ciężarówki za które płaci państwo, wszak im mniej pojazdów tym rzadziej trzeba remontować nawierzchnię. Aha no i koniecznie trzeba sobie zagwarantować, że jeśli szacowany zysk nie będzie na odpowiednim poziomie, to państwo dopłaci różnicę i to niezależnie od tego, że zysk spadnie na skutek... złego zarządzania i drakońskich cen, na które państwo nie ma wpływu. A cen za przejazd rozkopaną "autostradą" obniżyć nie można, bo za opłaty z przejazdu drogę się remontuje, czyli gdzie tu zysk państwa? Skoro koncesjonariusz remontuje drogę średnio co 15 lat za bieżącą kasę z przejazdów i jeszcze sam zarabia, to ile zarabia, kiedy akurat nic nie remontuje? A państwo dopłaca za ciężarówki, remonty dróg alternatywnych i odpowiada za wypadki na nich! Ale to już z innego budżetu i jeśli tam braknie środków, to znowu się podniesie jakiś podatek w benzynie na remont, utrzymanie i poprawę bezpieczeństwa na drogach krajowych ;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Roczna winieta na A4 to prawie 5000zł. IP: 217.153.211.* 22.03.10, 23:38 > U nas > autostrada służy do robienia biznesu. Sedno sprawy. Ten cytat zamyka temat moim zdaniem. Panie premierze, to jak będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jestem za 100złi 200zł dobre...polak potrafi :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 13:18 brawa dla pomysłodawców - wszak 200zł banknot to prawny środek płatniczy w POLSCE i trzeba wydać resztę :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: 100złi 200zł dobre...polak potrafi :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 15:31 1,2,5,10,20 i 50 groszy również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: 100złi 200zł dobre...polak potrafi :)) IP: 217.153.211.* 22.03.10, 23:38 Gość portalu: qba napisał(a): > 1,2,5,10,20 i 50 groszy również. Zdaniem sądu niestety ale chyba jest inaczej :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stalexp... IP: 93.179.207.* 22.03.10, 13:21 Cieszcie się, że w ogóle coś takiego możecie zrobić. Gdyby drogę utrzymywało państwo, to wasz sprzeciw najwyżej by się wam skończył w pierdlu. Niezadowolony z jakości drogi umniejszasz opłatę za benzynę o podatek przeznaczany na remont dróg i co? Idziesz siedzieć za kradzież benzyny, a podatek i tak jest do kasy państwa odprowadzony. A moze jednak zbuntujecie się przeciwko państwu? ZA wysokie progi, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawk Re: Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 14:41 Państwo utrzymuje autostradę od Katowic na zachód, od Balic na wschód. Są to odcinki na wiele wyższym standardzie niż płatny. Nie ma powodu, żeby protestować. Płaćmy stówkami. Nie pozbierają się z wdawaniem reszty - to będzie konsumenckie nieposłuszeństwo. Zresztą zupełnie legalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feno-men Re: Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stale IP: 195.117.255.* 22.03.10, 15:04 a dlaczego w promieniu 30 km ma nie być alternatywnej drogi? nawet jeśli jest i nie będzie remontowana/modernizowana, to za kilka lat jej "nie będzie". dlaczego mam wybór: zapłacić za przejazd albo nie jechać? ja chcę jechać, ale nie płacić! mimo, że jeżdżę puszką to w pełni popieram motocyklistów. ale idąc tym tropem dlaczego kierowca matiza zapłaci tyle samo co kierowca forda f-250 na przykład? nie można rozgraniczać, że motocykl jest lżejszy i koniec. wiele motocykli waży po ok. 400 kg (np. goldwing - 360 kg + paliwo + kierowca + ew. bagaż), a przytoczone wcześniej tico to ok. 600 kg, poczciwy "maluszek" tyle samo. motocykle jakby nie było zajmują tyle samo miejsca - tyle samo w sensie jeden pas. przecież nie mogą jechać we trzech koło siebie, prawda? ok, wyprzedzać się na jednym pasie mogą, ale nie o to mi chodzi. poza tym przy bramkach zajmują mniej więcej tyle samo czasu co puszkowcy. dzieńdobry-kasa-bilet-reszta-dowidzenia. nie mówię tu o akcji, podczas której było zdejmowanie rękawic, kasków, odstawianie motocykli na podnóżki. nie jeżdżę tico i nie mam nic do motocykli. chciałem tylko zwrócić uwagę na fakt, że generalnie cena jest za wysoka za przejazd pseudoautostradą, niezależnie ile waży nasz sprzęt i jak dużo miejsca zajmujemy. jestem za tym, aby motocykliści płacili mniej od kieorowców samochodów, ale i ci ostatni niech nie będą łupieni przez właściciela "autostrady". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McH Re: Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stale IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.10, 15:10 Zastanawiam sie dlaczego polscy uzytkownicy drog nie zorganizuja narodowego powstania przeciw tej potologi . Przeciez drogi to krwioobieg organizmu panstwa. Wprowadzanie oplat za autostrady, to tak, jaby lekarz odmowil ratowania zycia, jezeli nie dostanie koperty ! A za zapis,że >... w promieniu 30 km od autostrady nie można budować dróg krajowych ani znacząco podnosić standardu już istniejących< ktos powinien trafic do pierdla ! Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stale 23.03.10, 21:38 Stawki za przejazd, państwo zmotoryzowani, są uśrednione. Nic protest motocylistów tu nie da. Tajne i nieprawne zapisy o nieremontowaniu i niebudowaniu - są skandalem. Rozumieć by można, że wszyscy, którym prawo zabrania wjazdu na autostradę, mają się dziurawymi nie-autostradami slalomem między dziurami poruszać? Karki łamać? Ooo, prawnik z wypadku tam, w dziurze, wyciśnie niezły grosz, jak się postara... Dla McH z dedykacją: forum.gazeta.pl/forum/w,374,109131110,109131110,Krwiobieg_krwioobieg_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibiczek Re: Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stale IP: *.chello.pl 22.03.10, 18:45 Najpierw przeczytaj co napisałeś. Potem to wyślij. Gdzie ja ukradłem benzynę i zapłaciłem podatek? Niezadowolony z jakości drogi umniejszasz opłatę za benzynę o > podatek przeznaczany na remont dróg i co? Idziesz siedzieć za > kradzież benzyny, a podatek i tak jest do kasy państwa odprowadzony. > jakie niezadowolenie? Komu ukradłem benzynę? Tobie? Samo niezadowolenie to umniejszanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stale IP: 93.179.207.* 22.03.10, 22:40 Ech... ngdzie. Do ciebie idzie po prostu moja ogólna refleksja, że silniejszemu państwu się nie sprzeciwiacie, że strajki obywatelskie przeciw państwu skonczyłyby się w wiezieniu, a przecież jakość państwowych dróg też jest mierna i też za nią płacimy. Ogolnie życzę wam powodzenia... ot taka moja myśl, że wolałbym, aby obywatele u nas potrafili bardziej wymagać od państwa (które jest po to, by obywatelom służyć) niż od prywatnych firm, których celem jest po prostu zarabianie pieniędzy (od firm też należy wymagać i się przed ich pazernością bronić, ale przede wszystkim - wymagać od państwa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OlO Re: IP: 212.160.172.* 24.03.10, 14:16 Gość portalu: y napisał(a): > Ech... ngdzie. > > Do ciebie idzie po prostu moja ogólna refleksja, że silniejszemu > państwu się nie sprzeciwiacie, że strajki obywatelskie przeciw > państwu skonczyłyby się w wiezieniu, a przecież jakość państwowych > dróg też jest mierna i też za nią płacimy. > > Ogolnie życzę wam powodzenia... ot taka moja myśl, że wolałbym, aby > obywatele u nas potrafili bardziej wymagać od państwa (które jest po > to, by obywatelom służyć) niż od prywatnych firm, których celem jest > po prostu zarabianie pieniędzy (od firm też należy wymagać i się > przed ich pazernością bronić, ale przede wszystkim - wymagać od > państwa) Problem w tym, że w tym kraju autostrady SĄ państwowe!!! Państwo tylko oddaje w zarządzanie prywatnej firmie taką autostradę, a firma ta utrzymuje drogę, remontuje infrastrukturę, odśnieża, kosi trawę i takie tam, a za to może sobie pobierać opłaty za przejazd. Państwo tak robi, bo utrzymanie autostrady jest ok. 5x droższe od utrzymania drogi krajowej, więc by wszyscy kierowcy nie płacili za podróżujących autostradami ten większy koszt jej utrzymania ponoszą tylko ci, którzy z niej korzystają. Niestety, o ile część krajów przyjęła zasadę, że aby podróżować szybko i bezpiecznie wystarczy stosunkowo niedroga winieta, co daje dodatkowy wpływ środków na utrzymanie tej droższej drogi, o tyle u nas koncesjonariusz dzięki dziwacznym zapisom w umowie (podejrzanie długotrwałej) nieźle zarabia na tym całym biznesie, a do tego dochodzą paradoksy, że właściwie im mniej pojazdów na autostradzie tym lepiej (droga się nie niszczy, a państwo dopłaci), także im mniej wjazdów/zjazdów tym lepiej. Do tego dowolna cena i zapewniony brak konkurencji. A Państwo i tak płaci za remonty zbyt mocno eksploatowanych dróg alternatywnych ,oraz ponosi koszty wypadków na nich, że o stratach dla gospodarki poprzez utrudnienia komunikacyjne nie wspomnę. Może lepiej zapytać jakie "haki" na kolejnych ministrów ma ta prywatna spółka z byłym ministrem na stanowisku prezesa??? Że koleje rządy rozkładają bezradnie ręce i podpisują kolejne aneksy pogarszające warunki tej umowy dla strony państwowej (czyli nas wszystkich) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y.. Re: Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stale IP: 93.179.207.* 22.03.10, 22:42 Gość portalu: kibiczek napisał(a): > Najpierw przeczytaj co napisałeś. Potem to wyślij. > Gdzie ja ukradłem benzynę i zapłaciłem podatek? > > Niezadowolony z jakości drogi umniejszasz opłatę za benzynę o > > podatek przeznaczany na remont dróg i co? Idziesz siedzieć za > > kradzież benzyny, a podatek i tak jest do kasy państwa odprowadzony. > > jakie niezadowolenie? Komu ukradłem benzynę? Tobie? > Samo niezadowolenie to umniejszanie? Ech... ngdzie. Do ciebie idzie po prostu moja ogólna refleksja, że silniejszemu państwu się nie sprzeciwiacie, że strajki obywatelskie przeciw państwu skonczyłyby się w wiezieniu, a przecież jakość państwowych dróg też jest mierna i też za nią płacimy. Ogolnie życzę wam powodzenia... ot taka moja myśl, że wolałbym, aby obywatele u nas potrafili bardziej wymagać od państwa (które jest po to, by obywatelom służyć) niż od prywatnych firm, których celem jest po prostu zarabianie pieniędzy (od firm też należy wymagać i się przed ich pazernością bronić, ale przede wszystkim - wymagać od państwa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y2 Re: Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stale IP: *.chello.pl 23.03.10, 09:01 No rozwinięcie ..to już poprawne. Może by tak od razu? Moja refleksja jest inna, to państwo które nie pobiera za drogi i za większość autostrad ( dotychczas) dało prywatnemu kolesiowi ten odcinek A4 by zarabiał do swej kieszeni zyski za wybudowaną z podatków autostradę. Ale ten koleś przy różnej okazji z tego odcinka robi jeden z najdroższych przejazdów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stalexp... IP: 84.203.201.* 22.03.10, 15:11 w irlandii za 200km autostrady placisz 1.90eu za samochod osobowy. oplata jest zroznicowana - zalezy od typu pojazdu. nie dajmy robic sie w balona przez stalexport! Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stalexp... 22.03.10, 15:14 czas najwyższy ujawnić gangsterów którzy w imieniu państwa polskiego podpisali tak szkodliwą dla społeczeństwa umowę. Przeciez nazwiska tych ludzi są chyba jawne, na co czekamy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Jasne że ich nazwiska są jawne i co z tego??? IP: 91.207.201.* 22.03.10, 16:33 Słynny tajny aneks podpisał niejaki Jan Ryszard Kurylczyk, wiceminister infrastruktury za rządów SLD. Więcej o nim możesz wyczytać np. w Wikipedii. I co z tego wynika? NIC!! Bo jeszcze ŻADNEMU urzędnikowi w tzw. wolnej Polsce włos z głowy nie spadł z tytułu błędów lub przestępstw, których dopuścił się sprawując urząd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinio Święta prawda jeszcze się nie zdarzyło aby święta IP: 88.220.99.* 22.03.10, 17:59 krowa czyli urzędnik tej czy innej hierarchi poniósł odpowiedzialność za swoje czyny albo zaniechania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahoj przygodo Emil Wąsacz i wszystko jasne... IP: *.c201.msk.pl 22.03.10, 20:02 Proszę mnie poprawić jeśli się mylę ale w czasie podpisywania TAJNEJ UMOWY jednym z negocjujących za strony rządu był jego eminencja wielce szanowny Pan Emil Wąsacz (wtedy bodaj minister skarbu) obecnie pełniący obowiązki wielce szanownego PREZESA STALEXPORT A U T O S T R A D A SA. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Płaćmy dalej 1-groszówkami-prawny środek płatniczy 22.03.10, 22:13 Płaćmy dalej 1-groszówkami-to ciągle prawny środek płatniczy w RP!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsad Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stalexp... IP: 212.160.172.* 22.03.10, 15:22 Płacenie groszami też jest legalne, a jednak niektóre składy sędziowskie orzekały winę motocyklistów za "tamowanie ruchu" choć to przecież Stalexport postawił na tej z założenia szybkiej drodze te bramki ;) A swoją drogą jako kierowca samochodu osobowego chyba również się przyłączę. Korzystam z tej drogi alternatywnej do DK79 baardzo rzadko, ale zdarzyło mi się, że spiesząc się do Krakowa jechałem dłużej niż standardowo inną trasą, i to bynajmniej nie motocykliści tamowali ruch, a sam koncesjonariusz, stawiający kilometry słupków zupełnie bez powodu, bo na zamkniętym pasie absolutnie nic się nie działo. Do tego Stalexport zawiera "tajne" aneksy do umowy z Państwem Polskim, czyli jego obywatelami i uparcie nie chce tego aneksu obywatelom ujawnić (zresztą solidarnie z ministrem rządu, który w imieniu obywateli tym państwem zarządza). To jakaś paranoja i trzymam kciuki za prezydenta Jaworzna. Mam nadzieję, że odpowiedzialni za ten "deal", zostaną pociągnięci do odpowiedzialności, niezależnie z jakiej są partii i jak bardzo będą chronieni z nieznanych nam powodów przez kolejnych ministrów. Obiecuję, że od dziś jeśli tylko będę zmuszony skorzystać z tej drogi zaopatrzę się w banknot 100 lub 200 zł, a niech spróbują mi nie wydać reszty ;P "Sieć autostrad będzie krwiobiegiem naszego państwa. Powinny one zarówno stymulować rozwój jak i ułatwiać szybkie, oraz co ważne, bardzo bezpieczne przemieszczanie na znaczne odległości zarówno w celach biznesowych jak i rekreacyjnych, jednocześnie odciążając sieć dróg krajowych..." -Ktoś kiedyś powiedział :) Niestety nie był to członek władz naszego kraju, bo jak widać tu autostrady mają służyć czemuś zgoła innemu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezesi a tutaj prezesi stalexportu IP: *.128.33.188.static.crowley.pl 22.03.10, 16:05 www.stalexport-autostrady.pl/?pid=61&ppid=22&docid=4569 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mylink Re: a tutaj prezesi stalexportu IP: 217.98.14.* 22.03.10, 16:54 Pamiętajcie Panowie i Panie, żeby dokładnie przeliczyć "resztę" ;) Popieram akcję i życzę powodzenia. A od takiej decyzji sądu (odnośnie groszówek) należy się koniecznie odwoływać. Odpowiedz Link Zgłoś
jedynywredota Wsyzscz razem przeciwko Stalexp... 22.03.10, 17:46 Ja mam lepsza propoyzcje, niech wszyscy zaczna placic groszowkami, w koncu to obowiazujacy i legalny srodek platniczy w Polsce i zaden sad nic nie moze nam zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
jedynywredota Re: Wsyzscz razem przeciwko Stalexp... 22.03.10, 17:48 Na wszystkich bramkach i pseudo autostradach w Polsce, wykonczyc zlodzieji bilonem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atomek stówki - bilon odpada IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.03.10, 18:55 A nie słyszeliście o maszynach do bilonu - w co "lepszej" parafii takie mają, albo np. w PKSie. Zainstalują taką i po ptokach, baba weźmie garść i nasypie... wydać też może w bilonie. można płacić też kartą, mylić pin, albo taką bez środków. Sąd może wymierzyć karę jeśli udowodni działanie umyślne. Dlatego nie można mówić, że to protest. Ale jak setka osób zajedzie i zapłaci dwusetką to trzeba mieć już 20 000 zł w gotówce i to jest już jakiś problem, bo nie będzie dyskusji "a niech Pan pójdzie i rozmieni" Odpowiedz Link Zgłoś
vontomke ujawnić bandytów którzy podpisali "tajną" umowę ! 22.03.10, 18:00 To się w pale nie mieści że urzędasy rządu wyłonionego w jawnych demokratycznych wyborach podpisują na szkodę społeczeństwa umowy z innymi gangsterami i jeszcze je utajniają przed społeczeństwem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hawkmoon Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stalexp... 22.03.10, 18:00 Proponuję dwa znakomite sposoby odwdzięczenia się za płatne autostrady - albo garść grosiwa, albo stówka. Nic pośredniego. Grosiwem nie będą przecież wydawać ze stówki. To potrzebna jest wielka akcja obywatelska - mam nadzieję, że Gazeta przysłuży się jej rozpropagowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stale IP: *.chello.pl 22.03.10, 18:13 JAK DŁUGO jeszcze będziecie BARANY jeżdzić tą autostradą !!! Po prostu przestańcie to robić !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hawkmoon Re: Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stale 22.03.10, 18:30 Kuba, to jest nasza autostrada, nie mamy innej. Zbudowana za nasze pieniądze. Trzeba działać, żeby się na górze zagotowało i żeby nam ją oddali. Trzeba ją wyrwać z rąk Stalexportu!!! Zacznijmy od uprzykrzania im życia - płaćmy stówką albo grosiwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibiczek Re: Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stale IP: *.chello.pl 22.03.10, 18:53 Prośba! Albo grosiwo albo "stówka" Przy wydaniu ze stówki grosiwem należy cierpliwie to grosiwo przeliczyć. I tyle! Nawet jeśli 10% kierowców to zrobi to da się to odczuć dla stalinoeksportu. I jeszcze jedna prośba dla tych "uczciwych" płacących odliczoną kwotą trochę wyrozumiałości dla protestujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stalexp... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 19:00 niech ten sralexport upadnie w końcu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibiczek Polski podatnik .. IP: *.chello.pl 22.03.10, 19:00 wybudował tę autostradę, dał ludziom pracę, wykupił tereny pod autostradę i teraz jakiś "szwagier", "koleś","kuzyn" dostał tę kurę co mu przynosi złote jaja. Państwo tzn. "polski podatnik" zawiera w imieniu tego obywatela tajną mafijną umowę z garstką uprzywilejowanych "obywateli" to się nazywa w języku polityków liberalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
hawkmoon Re: Polski podatnik .. 22.03.10, 19:13 To nie liberalizm - to monopolizm. W krajach gdzie istnieje wolny rynek najsilniejszym jego organem, najbardziej bezwzględnym i najskuteczniejszym są urzędy antymonopolowe. Wolny rynek nie może pozwolić sobie na funkcjonowanie monopoli, bo są one jego zaprzeczeniem. Jako klienci monopolu pozbawieni jesteśmy ochrony. Monopolista nie musi o nas zabiegać, nie musi zwracać uwagi na nasze potrzeby. Gołąbki same wpadają do gąbki. Póki państwo za nich się nie weźmie uprzykrzyjmy im chociaż życie - każdego dnia, ze każdym razem płacimy Jagiełłą, niech to będzie dla Stalexportu Grunwald. Albo rzucajmy groszami :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McH Re: Polski podatnik .. IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.10, 19:33 JEDYNY SPOSÓB - A U T O S T R A D Y B E Z P Ł A T N E ! ! ! ! ! ! ! No i musi byc jakies lobby automobilowe chroniace uzytkownika przed bandytyzmem. Niech w naszym imieniu naciskaja politykow i zaskarzaja mafiozow. Odpowiedz Link Zgłoś
elviz2 no i po co to chalo?? 22.03.10, 19:35 A co to za przyjemność po autostradzie jeździć?? Też mam motorek i jeżdżę i nie widzę sensu tej akcji, kręte leśne uliczki z dala od ruchu blisko przyrody to jest klimat do podróży na dwóch lub 3 kółkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Saxo Re: no i po co to chalo?? IP: *.gazownia.poznan.pl 23.03.10, 10:19 po pierwsze halo po drugie, jezdzij sobie tym motorkiem po kretych uliczkach robiac dodatkowe kilometry a po trzecie czytaj zanim cos napiszesz nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elviz2 Re: no i po co to chalo?? 08.04.10, 08:49 Gość portalu: Saxo napisał(a): > po pierwsze halo po drugie, jezdzij sobie tym motorkiem po kretych uliczkach > robiac dodatkowe kilometry a po trzecie czytaj zanim cos napiszesz > nie pozdrawiam nie podoba się to nie jeździć po autostradzie zachowujecie się jak pierdolnięte feministki. Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stalexp... 22.03.10, 20:15 Ja myślę, że byłoby dobrze, gdyby kilka miast dogadało się i zrobiło pazerności Stalexportu kuku. Wtedy Stalexport przestanie bawić się w podwórkowego biznesmena za pieniądze podatników (bo za te pieniądze wybudowalło państwo autostradę), a zajmie się jedyną rzeczą na jakiej się zna, czyli eksportem stali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McH Re: Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stale IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.10, 20:42 Ale se Emil W. dojną krowę wychodował. Jak się to nazywa w cywilizowanych krajach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan III Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stalexp... IP: *.18.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 22.03.10, 20:29 prosimy o nazwiska cudaków - oszustów, którzy podpisali trefne umowy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel Tutaj masz wszystkich... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 22:43 www.stalexport-autostrady.pl/?pid=61&ppid=22&docid=4569 To nie cudaki, to cwaniaki żerujące na niewiedzy obywateli. Wąsacz, za ten numer czeka Cie Trybunał Stanu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 najlepszy protest-nigdy tą A4 płatną nie jeździć IP: *.chello.pl 22.03.10, 20:35 ja zawsze jadę na Olkusz i dalej do Katowic i na A4 bezpłatną aż do granicy z RFN.Droga na Olkusz jest wolna i trudna,OK, ale za 30 minut dłużej i tak mam dobry feeling,że im nie dałem nic zarobić. Co do paliwa to liczyłem,że przy moim spalaniu 5 l ON na 100 km dokładam na trasie na Olkusz może 1 , może 2 l ON, czyli mniej niż 8 zł, czyli te 8 zł (z 16 zł opłaty) mam na dołożenie do obiadu przy granicy, kosztuje on ok. 18 zł.Inna sprawa,że ja używam drogi na Olkusz może max. 8 razy w roku, gdy ktoś jeździ stale to może dostać na drodze do Olkusza choroby nerwowej, czasem jedzie się za busem 50 kmh,trudno, ale za darmo.A te protesty powinny wyglądać inaczej,nie przez płacenie 200 zł banknotami,powinno się masowo informować posłów z PO z Katowic i Krakowa,że tysiące kierowców i ich rodzin przestanie na nich głosować jak nie rozprawią się jeszcze za tej kadencji rządu za Stalexportem, można też do "urabiania" PO użyć Internetu i prasy.Co do Stalexportu to należy raczej po prostu nie jeżdzić A4 i nic im nie płacić. Tak naprawdę te 30 minut do Olkusza dłużej nie jest takie straszne.Robię tak od czasu jak jest płatna A4, jechałem nią raz jak mi ktos to opłacił,bo nie wytrzymywał mojego krakowskiego skąpstwa i telepania się do Olkusza. Ale ja nie płacę nigdy, postępuję wg. hasła: A4 do Katowic - Nein,danke! O, ci w Jaworznie mogą umieścić takie bilbordy na swoich terenach w pobliżu autostardy w 6 językach z podaniem ceny w zł i euro.Nota bene popieram tego prezydenta Jaworzna, może jednak kiedyś dostanie tę unijną kasę, powinien zrobić z tego aferę w Brukseli przez Buzka albo europosła, po to oni są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: netwidz Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stalexp... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 22:38 Jeszcze raz pytam - co za problem ustalić, który to minister za tym stoi. Niech płaci odszkodowanie stalexportowi z własnej pensji (czytaj łapówki) a umowę należy natychmiast zerwać !!!! Jeżeli obecny minister tego nie zrobi to oznacza współudział ... demokracja jej mać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xyt Re: Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stale IP: 212.160.172.* 23.03.10, 10:00 Szkopuł w tym, że palce w tym "interesie" maczał ówczesny minister Wąsacz, który... teraz jest prezesem Stalexport Autostrada SA :))) Co wyjaśnia dlaczego aktualny minister boi się go ruszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potocki Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stalexp... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.10, 23:14 trzeba wziąść za mordę tych co podpisywali tą umowę i zmusić ich do przyznania się że brali łapówki. ja nie widzę innej możliwości. jak się przyznają to wtedy umowa będzie nie ważna, do tego za mordę się weźmie tych co te łapówki dawali. to nie jest proste, ale nie jest też takie trudne, bo to są sprawy oczywiste. przecież ta umowa to kpina w biały dzień i jest napisana tak, jakby wszystko co oni sobie wymyślili, było zrealizowane bez szemrania. przecież na 10% takich warunków zgodziło by się tysiące innych firm, a tu akurat tych baranków wzieli. przeciez to śmierdzi na sto kilometrów, czyli więcej niż ma ten odcinek. tragedia. to mi przypomina jakiś kraj afrykański gdzie jakiś tam mużyn coś sobie wymyśla. pełna lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torquemada Oto są ludzie, o których mowa: IP: 145.8.104.* 23.03.10, 10:55 Umowę koncesyjną w 1997 roku podpisał Bogusław Liberadzki, minister w rządzie Cimoszewicza. Tajny aneks zakazujący budowy dróg konkurencyjnych podpisał Jan Ryszard Kurylczyk, wiceminister w rządzie Belki. (wszyscy czterej oczywiście z tej samej partii) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Motocykliści i Jaworzno razem przeciwko Stalexp... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.10, 14:08 brawo jaworzno!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś