Dodaj do ulubionych

Po rewitalizacji kolonii Ficinus pora na Kaufhaus

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.10, 15:00
Brawo, Ruda!
Pamiętam komentarz mojej znajomej sprzed kilku lat - "A kto by
chciał mieć w dowodzie Rudę Śląską?" Uwierzcie mi - dzięki takim
inwestycjom będzie chciało coraz więcej osób. Tylko mam prośbę - to
wielkie centrum chińszczyzny, które znikło z głównego budynku -
niech nie wraca... :)
Obserwuj wątek
    • Gość: lukket Re: Po rewitalizacji kolonii Ficinus pora na Kauf IP: *.telpol.net.pl 26.04.10, 18:49
      Brawo! Kolejne śląskie miasto które dostrzega jak ważne jest dziedzictwo kulturowe. Tak trzymać!
    • Gość: osa Stania łże !!!! IP: *.centertel.pl 26.04.10, 19:54
      Pan Stania wyremontował ul Kubiny ( ficinus ) ale juz place zabaw dla dzieci
      kazal na 3 latach zdemontowac.
      Reprezentacyjna ulica a dzieci bawia sie gorzej niz w hasioku na kufhausie.

Zapraszamy dziennikarzy by napisali prawde a nie artykuly sponsorowane !
    • w36 To też jest Kaufhaus 26.04.10, 20:15
      Gość portalu: cho napisał(a):

> chciał mieć w dowodzie Rudę Śląską?" Uwierzcie mi - dzięki takim
      > inwestycjom będzie chciało coraz więcej osób.

Hmmm...
      Typowo jak to w Rudzie. Jak kwiatek przy kożuchu.
      Dokładnie po przeciwnej stronie ulicy tych budynków, w tym samym czasie
      niszczeje zabytek przejęty przez miasto zamiast należnego od Huty Pokój podatku.
      Miał być ochroniony przed zniszczeniami ale nie widać nawet śladu starań mimo
      oficjalnych zapewnień:

katowice.gazeta.pl/katowice/1,82941,5279788.html

Raczej pójdzie śladem zabytkowego laboratorium sprzedanego miastu przez Hutę a
      później zaraz przez tą samą hutę szybko zburzonego. Bo się mu zamokło przez
      nieremontowany dach.
      I to właśnie jest Ruda nasza. I władza lubiąca tylko akcje za wielką kasę na
      hura a nie kompetentną pracę na co dzień.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1236959,2,233,Ruda-Slaska.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1961936,2,16,Ruda-Slaska.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1236960,2,234,Ruda-Slaska.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1236961,2,235,Ruda-Slaska.html

• Gość: cho Re: To też jest Kaufhaus IP: *.chello.pl 26.04.10, 21:32
        Zachowanie typowe dla Mercika - żałuje, że tak się stało, ojej, nic nie można
        było zrobić... Żałosne, to samo jest przy Ratuszu w Hajdukach, przy drzewach na
        AKS. Ale jeśli masz zastrzeżenia do Rudy (w której od czasu do czasu bywam) to
        zapraszam do Chorzowa, gdzie mieszkam, i do Katowic, gdzie pracuję. Sama nie
        wiem, co gorsze. U was gołym okiem widać, że coś się robi. U nas ani widu, ani
        słychu. A jak słychu, to za głowę się łapiemy, że na coś tak durnego wpaść można
        (vide: supersam zabytkiem).
        • w36 Re: To też jest Kaufhaus 26.04.10, 22:24
          Gość portalu: cho napisał(a):

> Zachowanie typowe dla Mercika

To już od pewnego czasu nie jest nasz rudzki kłopot a zdaje się chorzowski ;)
          Chyba że wróci do Rudy jako Prezydent, bo już z Rasia taki próbny balon został
          wypuszczony. Odpukać!!! ;)
          Ale ogólnie masz rację z Mercikiem. Tym bardziej że właśnie to koledzy Mercika z
          Raś dymili mocno o uhonorowanie właśnie tam na Kaufhałzie, Meiera, dyrektora
          Huty Pokój z czasów jej wielkiej świetności.
          A teraz Mercik z kolegami kompletnie nabrali wody w usta jak idzie o to
          niszczejące muzeum, gdzie akurat temu właśnie Meierowi można by znaleźć należne
          miejsce i gdzie chodziło by tylko o wyegzekwowanie publicznie wyrażonych
          zapewnień.
          • Gość: cho Re: To też jest Kaufhaus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 10:11
            Ano chorzowski właśnie - między innymi, dlatego krew mnie zalewa na
            sam dźwięk jego nazwiska.
            Ja sobie zdaję sprawę, że nigdzie nie ma idealnie, ale jak jadę
            przez Rudę, okolice Czarnoleśnej i Urzędu Miasta, to serce mi
            rośnie, bo widzę AKCJĘ. Nie ma tego zastoju charakterystycznego dla
            Chorzowa, gdzie nic, ale to aboslutnie nic się nie robi, chyba że
            się Zarmen ruszy i odnawia kolejną kamienicę.
            Centrum naukowe stawiają? Super, niezmiernie się cieszę, ale w
            centrum miasta ludzie dalej mają kible na korytarzu i nikogo to nie
            interesuje... Żal, żal, żal.
            • slezan Re: To też jest Kaufhaus 01.05.10, 11:13
              Oooo, antyRAŚowy ratlerek w36 znalazł sobie kompanię. A może to
              Stania zatrudnił klakierów? Ustalmy jedno - to oczywiste, ale jak
              widać nie dla wszystkich:
              - to, co działo się w Rudzie Śląskiej w ochronie zabytków, działo
              się dzięki Mercikowi (Kaufhaus, szyb "Andrzej", przejęcie od państwa
              szybu "Mikołaj")
              - w Chorzowie zaczęło się dziać dobrze także dzięki Mercikowi
              (szyb "Prezydent", "drapacz chmur").
              A teraz możecie się obrazić na cały świat, a ja się pośmieję.
              • w36 Re: To też jest Kaufhaus 01.05.10, 21:34
                slezan napisał:

> Oooo, antyRAŚowy ratlerek w36 znalazł sobie kompanię.

Slezan. Przypomnę, że nie jestem członkiem ani fanem Rasia, to nie muszę
                okazywać bezwarunkowego uwielbienia dla Mercika. Spróbuj może to zrozumieć.

Co do faktów które przedstawiłem, to niezależnie od propagandy rasiowej, są
                jakie są. Zapraszam Cię do odwiedzenia Kaufhauzu i sprawdzenia na własne oczy.
                • Gość: pieroński hanys Re: To też jest Kaufhaus IP: *.sileman.net.pl 22.06.10, 20:14
                  Niezależnie, czy Henryk Mercik jest z RAŚ czy nie z RAŚ, przecież jego zasługą jest odnowienie szybu Andrzej, kolonii Ficinus, kilkunastu elewacji kamienic w Rudzie Ślaskiej - Nowym Bytomiu i Wirku, odnowienie elewacji Kaufhauzu, wspomniana rewitalizacja szybu na terenie byłej kopalni Walenty-Wawel. Ponadto: dobry stan zabytków sakralnych i ich oświetlenie, odnowienie kilku osiedli patronackich w północnej części miasta, wieża wodna na Fryncicie.
                  I ostatnio czytałem o szybie Prezydent, wieży wodnej o ciekawym kształcie (znajduje się chyba w Chorzowie-Batorym) i jakimś modernistycznym wieżowcu w centrum Chorzowa, które są lub mają być odnowione.

Henryk Mercik był jednym z nielicznych urzędników miejskich w Rudzie Śląskiej, których działanie było skuteczne i widoczne. Narzekanie na tak pracowitych urzędników to malkontenctwo.

Teraz przeniósł się do rodzinnego Chorzowa, mam nadzieję, że się rozkręci. Ta działalność nie jest taka prosta, jeśli obiekt nie jest wpisany na listę zabytków działalność konserwatora jest ograniczona, musi go wpisać na listę, czekać na realizację procedur itd. Wszystko trwa, a zabytki niszczeją.

Gdyby Henryk Mercik był wojewódzkim konserwatorem zabytków cały region przemysłowy, który ma ambicje stania się metropolią wyglądałby znacznie lepiej. Jego sympatie polityczne i przynależność do stowarzyszeń jest bez znacznia.
    • Gość: gość W kaufhausie na frinzycie szczewik topi się... IP: *.183.228.89.dsl.dynamic.eranet.pl 22.06.10, 18:10
      To osiedle powinno zostać zburzone, nie dość, że nic tam nie ma to
      jeszcze straszy... Za komuny mieszkali tam sami szabrownicy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka