Dodaj do ulubionych

Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa...

IP: 109.243.87.* 08.06.10, 22:23
Uszok jeszcze nic porzadnie nie zrobił dla Naszego miasta.
Obserwuj wątek
    • rojberek Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... 08.06.10, 22:57
      W Świętochłowicach przed Szpitalem Powiatowym jest podobnie - jest ścieżka
      rowerowa a na niej zaparkowane samochody, żeby było zabawniej w tym miejscu
      straż miejska i policja jest kilkanaście jak nie kilkadziesiąt razy i zero
      reakcji z ich strony. Za to jak rowerzysta spróbowałbym jechać ulicą, to mu
      wlepią mandat, że nie skorzystał z drogi dla rowerów, tylko jak miał z niej
      skorzystać jak tam parkują samochody?
      • naczelny_troll_forum Pedaliści są złem koniecznym 09.06.10, 09:39
        Pedaliści są złem koniecznym, więc tak się ich traktuje.
        • rojberek Re: Pedaliści są złem koniecznym 09.06.10, 11:57
          A ci co tak parkują w Świętochłowicach:

yfrog.com/0pautanasciezcerowerowejj
          to nawet określić się kulturalnie nie da ;-)
          • Gość: Kiczko Re: Pedaliści są złem koniecznym IP: 80.50.133.* 09.06.10, 13:36
            Miałbyś taką białą torpedę to też byś tak parkował... Swoją drogą w tym
            miejscu wiele rzeczy jest nie tak - łamany zakaz skrętu, zakaz
            parkowania, zakaz postoju, zawracanie etc.
            Za to policja w Świętochłowicach zamiast łapać złodzieja - skupia się na
            jeżdzeniu na sygnale po godz. 22.00
            • rojberek Re: Pedaliści są złem koniecznym 09.06.10, 14:36
              Faktycznie, gdyby postawić tam jednego lub dwóch, bez samochodu, policjantów w
              godzinach między 6-8 rano, to wystawiliby spokojnie ze setkę mandatów za
              przewinienia o których wspominasz.
              Wkurza jedynie to, że postawiono znak nakazujący rowerzystom korzystać z drogi
              rowerowej a ta ciągle jest nieprzejezdna i teraz ciekawe, czy jak pojedzie się
              rowerem chodnikiem albo ulicą to policja wlepi mandat?
              Policja w Świętochłowicach, o SM nie wspomnę, to robią wrażenie jakby byli na
              urlopie a nie w pracy.
              • Gość: gall anonim Re: Pedaliści są złem koniecznym IP: *.chello.pl 09.06.10, 19:14
                Przesadzacie, jasne ze byloby fajnie tak jak jest w skandynawi ,
                czy krajach beneluksu, ale obudzcie sie, my zyjemy w Polsce. Jezdze
                troche na rowerze i uwazam ze jezdnia jest i dla samochodow i
                rowerow, wystaczy ze kazdy bedzie sie stosowal do przepisow ruchu
                drogowego.

W Polsce najwazniejsza jest jakoś(ć) - jakoś to bedzie
    • Gość: gosc portalu Czy to zgodne z prawem? IP: 217.153.211.* 08.06.10, 22:57
      Bardzo dziekuje panu redaktorowi za ten tekst. Prosze sie zainteresowac, czy przypadkiem nie bylo tak, ze pieniadze przeznaczone na budowe drogi i chodnikow nie byly uzaleznione od tego, ze ma tam powstac sciezka rowerowa. Bardzo czesto pod przykrywka budowania sciezki rowerowej rozne podmioty wyciagaja kase na budowe, a potem wcale sciezki nie ma. Warto sie tym zajac i sprawdzic, czy nie bylo przekretu!
      • Gość: emeryt68 Re: Czy to zgodne z prawem? IP: *.chello.pl 09.06.10, 11:22
        I tak są "wyciągane" pieniądze z EU, a potem wszystko wraca do normy.
        I tu redaktor ma w naszym imieniu obowiązek dociekania prawdy i powiadomienia
        prokuratury o nadużyciu>>
    • Gość: egon Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: 81.15.191.* 08.06.10, 23:23
      Po wsi to sie jeździ rowerami jak sie chce to po co ścieżki, bez
      przesady.
      • Gość: Mikołaj Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.multimo.pl 10.06.10, 10:55
        Wieś to ty masz we łbie.
    • Gość: francek Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.10, 23:34
      A ja nie mam żadnego interesu żeby ktoś na mnie robił interes. Studenci US i
      inni też jakoś wolą jeździć na 4 a nie 2 kółkach i zastawiają pół miasta swoim
      szrotem. W tej sytuacji tzw. ścieżki rowerowe w centrum to KWIAT DO KOŻUCHA i
      strzelanie sobie w tyłek jest.
      • Gość: djDrachulik Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.chello.pl 09.06.10, 00:37
        Pierwej musi powstac infrastruktura, nastepnie mozna zastanawiac sie czy aby
        nikt nie chce jezdzic, czy po prostu ludzie sie boja jechac samochodem przez
        ruchliwe skrzyzowanie. Ja strzelam, ze gdyby zrobic cos na ksztalt
        holenderskich/niemieckich sciezek i tras rowerowych nagle ruch rowerzystow
        wzrosl by z 3 na godzine do 100-200 na godzine. A ilosc samochod jadacych przez
        centrum o 97-197 na godzine.
        • Gość: dziadek Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: 195.116.19.* 09.06.10, 07:32
          Zgadzam się z Tobą. To kwestia filozofii.U nas rowerzysta to ktoś
          jeżdżący dla mitycznej "adrenaliny". Mieszkałem w kilku miastach
          UK.Ścieżki rowerowe służyły ludziom do komunikacji między lokalnymi
          centrami administracyjnymi, rzadko kiedy kolidując z ruchem
          samochodowym, a jeżeli kierowca wyprzedza rowerzystę to robi to po
          sąsiednim pasie, u nas musi otrzeć się o błotnik.....
          • Gość: swoboda_t Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 18:12
            Bez przesady. Ja sporo jeżdżę rowerem, od wiosny do jesieni po Kato
            prawie nie jeżdżę autem i na kierowców jakoś specjalnie nie
            narzekam. Ostatnio zdarzyło mi się jechać z Kato do Mysłowic główną
            drogą i kierowcy byli na tyle uprzejmi, że mimo szerokich pasów
            wyprzedzając mnie częścwowo lub całkowicie zjeżdzali na lewy. Nie do
            końca podzielam również marudzenie na drogi dla rowerów w Kato. Może
            wynika to z miejsca mojego zamieszkania (Tauzen), ale do wielu
            ważnych dla mnie lokalizacji mogę dojechać ddr-ami. Owszem, zdarzają
            się takie kwiatki jak ścieżka prowadząca przez przystanek
            autobusowy, ale ogólnie jeździ mi się fajnie. Problemem są kierowcy
            parkujący na ścieżkach w centrum no i oczywiście piesi, co to łażą
            jak święte krowy bez cienia refleksji nad znaczeniem znaków i
            odcieni nawierzchni.

A tak w ogóle to Uszok musi odejść!
        • Gość: real,- Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 18:11
          UŚ "promieniuje" swoim przyciąganiem studentów na co najmniej 100km.
          Niech średnia odległość dojazdu wyniesie 30km. Rowerem? Mamy tylko 2 letnie
          miesiące, przypadkowo w czasie wakacji. Dla nie-wyczynowca i na naszych drogach
          to jakieś 1.5h jazdy. A student nie ma wiele czasu, zajęcia gonią a i na papu
          zarobić gdzieś musi. Więc wzory z krajów przeżartego dobrobytem rozwiniętego
          kapitalizmu nie bardzo się u nas przyjmują. Maluch z giełdy za 500zł kupiony na
          4 osoby wygrywa konkurencję z każdym rowerem.
          • Gość: Bartek Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: 91.150.140.* 09.06.10, 20:07
            Owszem, dotowanych przez podatnika samochód zawsze wygra z tępionym przez drogowców rowerem.
          • Gość: djdrachulik Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.chello.pl 09.06.10, 20:45
            Ktos kto dojezdza 100km na uczelnie, gratuluje samozaparcia. Chyba taniej
            wychodzi wynajac cos w centrum Katowic. :)

Nie zmienia to faktu, ze problem nie dotyczy US a 'kilometrow' sciezek
            rowerowych w Katowicach, ktore sa nie szanowane, nie pilnowane i nigdzie nimy
            dojechac sie nie da. Bez tego ani rusz, co by ilosc samochodow nie rosla
            wykladniczo.
    • Gość: TOm Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: *.chello.pl 09.06.10, 03:15
      W dolinie Trzech Stawów, przy restauracjach jest podobnie. Samochody też stoją
      na ścieżce. Zawsze !
      • Gość: Zibi Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.3s.pl 09.06.10, 06:49
        Nawet te ... w czapkach potrafią zaparkować na ścieżce
        • Gość: swoboda_t Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 18:14
          Fakt. Jeden wypad pod Pan De Rosse i La Cantinę, a etat strażnika by
          się zwrócił z madatów. No ale widać nasi dzielni strażnicy wiejscy
          mają ważniejsze rzeczy na głowie.
    • misiu-1 Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... 09.06.10, 07:03
      Może zamiast zawierać kontrakty na budowę płatnych parkingów, prezydent Uszok
      podpisze kontrakt na budowę płatnych ścieżek rowerowych. Wtedy nareszcie
      rowerzyści będą dobrze potraktowani.
      • Gość: bicycok Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 16:37
        To jest pomysł ! Proponuję bramki co 100m otwierające się po wrzuceniu 2 zł.
        Powiecie zdzierstwo i kretyństwo ? Nie pierwsze, nie ostatnie, trza się
        przyzwyczaić.
        • Gość: gall anonim Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.chello.pl 09.06.10, 19:06
          Ty masz racje, szlaban powinien przebiegac tez przez jezdnie i
          otwieralby sie za te sama kase :) ale bylyby jaja :)
    • strass1 Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... 09.06.10, 08:00
      Infrastruktura w Katowicach związana jest z tym komu należy dać zarobić i ile
      z tego będzie mieć urzędnik.
      Przykładem jest ścieżka rowerowa wzdłuż ul.Jankego !!Przed laty była pokryta
      czerwonym asfaltem,ale nagle trzeba było wyłożyć ileś tysięcy kostki
      brukowej,więc zerwano nawierzchnię asfaltową ze ścieżki i wyłożono
      kostkę.Teraz jeżdzi się po tej nawierzchni aż zęby bolą ,jest mniej
      bezpiecznie.Szarość tej kostki zlewa się z chodnikiem i kierowcy nie
      dostrzegają że obok jezdni jest droga dla rowerzystów.

Panie Uszok ! kto odpowiada za tą "niegospodarność" ?
      • Gość: Wiochmen Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.chello.pl 09.06.10, 09:35
        Zibi napisał:
        Nawet te ... w czapkach potrafią zaparkować na ścieżce

Nie dziw się…jedna czapka starcza dla dwóch… Pozdro.
      • Gość: Zibi Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.3s.pl 09.06.10, 10:40
        Czy ty naprawdę jeździsz ta ścieżką, czy manipulujesz?
    • Gość: Kierowca Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: *.pl 09.06.10, 10:48
      No tak niby wszystko zło to kierowcy parkujący na chodnikach ale... Na
      Uniwersyteckiej jest całkiem duży budynek biurowy w którym pracuje sobie kilka
      tysięcy osób nie tylko mieszkańców ścisłego centrum K-c. Jakoś musza dojechać
      do pracy i gdzieś zaparkować... Cały dzień na płatnym... hmmm koło 10pln...
      10pln*20dni to +/- 160pln wg. mnie dośc dużo... Najprostszym rozwiazaniem
      wydaje sie parkowanie po drugiej stronie Rozdzieńskiego na "żwirku"a ale...
      1. Nie w dni w które odbywa się jakaś impreza w Spodku... wjazd... 20 pln!!!
      2. Niech sobie ktoś spróbuje przejść na światłach przez Rodzieńskiego... min.
      5 min w plecy... takl "genialnie" sa światła skonfigurowane. Gdyby była jakaś
      najprostsza kładka ze "żwirkowej górki" sam bym tam z radością parkował.
      Ścieżki rowerowe są w tym rejonie w mojej opinii dość dziwnie poukładane... po
      trzy równolegle by potem kończyć się bez sensu. A rowerzyści... i tak dość
      często widze jak jeżdżą normalnie ulicą (jakihś 10-15 dziennie)... bo i tak
      muszą w końcu na nią gdzieś wjechać z braku kontynuacji...
      To tyle na początek...

• rangerek Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... 09.06.10, 11:44
        poprawka :) w Altusie dzienne ~16pln :) a miesięczny chyba 180 - nie pamiętam :)

co do ścieżek to są one od d... strony zrobione wedlke zasady maja być scieżki
        to będą

co do parkingu na żwirku to przy okazji imprez jest MASAKRA bo zablokowane
        barierkami są wszystkie parkingi także te na "międzynarodowym dworcu autobusowym
        Olimpijska" - te są puste ale dzięki ruchowi "na żwirku" MOSiRowi się to opłaci
        (kto jest zarządcą Spodka, kto? :) )

ogólnie w Katowicach jest kapa jeśli chodzi o wszystko - o parkingi, o park&go
        na obrzeżach, o ścieżki rowerowe
        • Gość: swoboda_t Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 18:23
          180 za miesiąc?? Toż to jak za darmo. Jak dla kogoś z pracujących w
          Altusie za drogo, to chyba powinien się zastanowić, czy w ogóle go
          stać na samochód.
          • Gość: Kierowca Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.pl 09.06.10, 20:24
            No jasne .. 180pln to jak za darmo... jak dla kogos 10% zarobków miesiecznych to
            malo to gratuluje... swoboda_t... albo prowokujesz albo nie myślisz...
    • Gość: ... Z Gdańska Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: *.chello.pl 09.06.10, 16:43
      Od grudnia 2009 mieszkam w Gdańsku. Jestem pod ogromnym wrażeniem
      infrastruktury przygotowanej dla rowerzystów, chociaż tubylcy;) i tak
      narzekają:) Ścieżki rowerowe służą nie tylko mnie do normalnego
      codziennego transportu w celach zawodowych i prywatnych. Ruch
      rowerzystów jest ogromny, piesi poruszają się po chodnikach.
      Mimo mojego ogromnego patriotyzmu lokalnego względem Katowic
      stwierdzam, że wizerunek tego miasta nie tylko pod względem ścieżek
      rowerowych jest żenujący.

Pozdrowienia dla Katowiczan!
    • Gość: sceptyk Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: *.chello.pl 09.06.10, 17:10
      Dodam jeszcze sprawę ścieżki rowerowej biegnącej przez las
      Kokociniec od Dobrego Urobku. Kilka lat temu była to dobrze
      utrzymana ścieżka do przejazdu przez całe rodziny z małymi dziećmi
      włącznie. Od trzech lat jest chyba przygotowywana jako trasa
      treningowa dla Mai Włoszczowskiej. Po corocznych wycinkach drzew
      o różnych porach roku (nawet wiosną w okresie lęgowym ptactwa - jak
      było w tym roku)cała wygodna do tej pory trasa została przeryta
      koleiny, błoto, kałuże , wysypywanie gruzu!!!???? w celu splanowania
      większych dziur, nie sprzątanie po zwózce drewna spowodowało totalne
      zniszczenie i gdyby nie to, że jadąc do pracy tą trasą omijam
      zatłoczoną Ligocką i Panewnicką pewnie się tam nie kierowałbym.
      Kilka razy o tym wspominałem czy to na forum czy dzwoniąc do gazety -
      bez odzewu. Dodam jeszcze, że miłościwie nam panujący Prezydent
      Uszok na pierwsze swoje wybory ścieżki rowerowe uczynił swoim hasłem
      wyborczym. Po dwóch kadencjach i zdewastowaniu dobrych zamiarów może
      trzeba znowu zapukać do UE.
    • Gość: xxxp Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.10, 20:17
      A w Katowicach Podlesiu na trasie rowerowej ktoś zrobił wysypisko gruzu i też
      straż miejska się tym nie interesuje bo ma chyba w czterech literach.
    • Gość: jac LIGOTA IP: *.chello.pl 09.06.10, 20:22
      Dzisiaj pod szpitalem kolejowym na sciezce rowerowej tez bezkarnie
      parkowaly auta ale te spoza Katowic....Gdzie STRAZ???????? Niech tam
      pojada i pogonia towarzystwo!
      • Gość: dr Donosik ? Re: LIGOTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 23:08
        Taa, oczywiście swoją 80-letnią babcię będziesz tam dowoził rowerem.
        • Gość: sceptyk Re: LIGOTA IP: *.chello.pl 10.06.10, 10:08
          Nie mozna porównywac podwiezienia i po załatwieniu wszystkich spraw
          odjechania, a co innego parkowania
    • Gość: Amadeusz Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.10, 21:18
      Panie Przemku znów Pan nie odrobił lekcji, ten parkin nie jest bezpłatny. Żeby
      stanąć na tej ścieżce rowerowej,trzeba wnieść opłatę parkingową, to jest
      parking UŚ zarządzany przez jakąś spółkę (chyba nazywa się TORKAT) i moim
      zdaniem, likwidacja tej ścieżki, to nabijanie kasy właśnie tej spółce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka