Gość: KAT IP: 109.243.87.* 08.06.10, 22:23 Uszok jeszcze nic porzadnie nie zrobił dla Naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rojberek Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... 08.06.10, 22:57 W Świętochłowicach przed Szpitalem Powiatowym jest podobnie - jest ścieżka rowerowa a na niej zaparkowane samochody, żeby było zabawniej w tym miejscu straż miejska i policja jest kilkanaście jak nie kilkadziesiąt razy i zero reakcji z ich strony. Za to jak rowerzysta spróbowałbym jechać ulicą, to mu wlepią mandat, że nie skorzystał z drogi dla rowerów, tylko jak miał z niej skorzystać jak tam parkują samochody? Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny_troll_forum Pedaliści są złem koniecznym 09.06.10, 09:39 Pedaliści są złem koniecznym, więc tak się ich traktuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Pedaliści są złem koniecznym 09.06.10, 11:57 A ci co tak parkują w Świętochłowicach: yfrog.com/0pautanasciezcerowerowejj to nawet określić się kulturalnie nie da ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiczko Re: Pedaliści są złem koniecznym IP: 80.50.133.* 09.06.10, 13:36 Miałbyś taką białą torpedę to też byś tak parkował... Swoją drogą w tym miejscu wiele rzeczy jest nie tak - łamany zakaz skrętu, zakaz parkowania, zakaz postoju, zawracanie etc. Za to policja w Świętochłowicach zamiast łapać złodzieja - skupia się na jeżdzeniu na sygnale po godz. 22.00 Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Re: Pedaliści są złem koniecznym 09.06.10, 14:36 Faktycznie, gdyby postawić tam jednego lub dwóch, bez samochodu, policjantów w godzinach między 6-8 rano, to wystawiliby spokojnie ze setkę mandatów za przewinienia o których wspominasz. Wkurza jedynie to, że postawiono znak nakazujący rowerzystom korzystać z drogi rowerowej a ta ciągle jest nieprzejezdna i teraz ciekawe, czy jak pojedzie się rowerem chodnikiem albo ulicą to policja wlepi mandat? Policja w Świętochłowicach, o SM nie wspomnę, to robią wrażenie jakby byli na urlopie a nie w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gall anonim Re: Pedaliści są złem koniecznym IP: *.chello.pl 09.06.10, 19:14 Przesadzacie, jasne ze byloby fajnie tak jak jest w skandynawi , czy krajach beneluksu, ale obudzcie sie, my zyjemy w Polsce. Jezdze troche na rowerze i uwazam ze jezdnia jest i dla samochodow i rowerow, wystaczy ze kazdy bedzie sie stosowal do przepisow ruchu drogowego. W Polsce najwazniejsza jest jakoś(ć) - jakoś to bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc portalu Czy to zgodne z prawem? IP: 217.153.211.* 08.06.10, 22:57 Bardzo dziekuje panu redaktorowi za ten tekst. Prosze sie zainteresowac, czy przypadkiem nie bylo tak, ze pieniadze przeznaczone na budowe drogi i chodnikow nie byly uzaleznione od tego, ze ma tam powstac sciezka rowerowa. Bardzo czesto pod przykrywka budowania sciezki rowerowej rozne podmioty wyciagaja kase na budowe, a potem wcale sciezki nie ma. Warto sie tym zajac i sprawdzic, czy nie bylo przekretu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt68 Re: Czy to zgodne z prawem? IP: *.chello.pl 09.06.10, 11:22 I tak są "wyciągane" pieniądze z EU, a potem wszystko wraca do normy. I tu redaktor ma w naszym imieniu obowiązek dociekania prawdy i powiadomienia prokuratury o nadużyciu>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egon Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: 81.15.191.* 08.06.10, 23:23 Po wsi to sie jeździ rowerami jak sie chce to po co ścieżki, bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikołaj Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.multimo.pl 10.06.10, 10:55 Wieś to ty masz we łbie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francek Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.10, 23:34 A ja nie mam żadnego interesu żeby ktoś na mnie robił interes. Studenci US i inni też jakoś wolą jeździć na 4 a nie 2 kółkach i zastawiają pół miasta swoim szrotem. W tej sytuacji tzw. ścieżki rowerowe w centrum to KWIAT DO KOŻUCHA i strzelanie sobie w tyłek jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: djDrachulik Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.chello.pl 09.06.10, 00:37 Pierwej musi powstac infrastruktura, nastepnie mozna zastanawiac sie czy aby nikt nie chce jezdzic, czy po prostu ludzie sie boja jechac samochodem przez ruchliwe skrzyzowanie. Ja strzelam, ze gdyby zrobic cos na ksztalt holenderskich/niemieckich sciezek i tras rowerowych nagle ruch rowerzystow wzrosl by z 3 na godzine do 100-200 na godzine. A ilosc samochod jadacych przez centrum o 97-197 na godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: 195.116.19.* 09.06.10, 07:32 Zgadzam się z Tobą. To kwestia filozofii.U nas rowerzysta to ktoś jeżdżący dla mitycznej "adrenaliny". Mieszkałem w kilku miastach UK.Ścieżki rowerowe służyły ludziom do komunikacji między lokalnymi centrami administracyjnymi, rzadko kiedy kolidując z ruchem samochodowym, a jeżeli kierowca wyprzedza rowerzystę to robi to po sąsiednim pasie, u nas musi otrzeć się o błotnik..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 18:12 Bez przesady. Ja sporo jeżdżę rowerem, od wiosny do jesieni po Kato prawie nie jeżdżę autem i na kierowców jakoś specjalnie nie narzekam. Ostatnio zdarzyło mi się jechać z Kato do Mysłowic główną drogą i kierowcy byli na tyle uprzejmi, że mimo szerokich pasów wyprzedzając mnie częścwowo lub całkowicie zjeżdzali na lewy. Nie do końca podzielam również marudzenie na drogi dla rowerów w Kato. Może wynika to z miejsca mojego zamieszkania (Tauzen), ale do wielu ważnych dla mnie lokalizacji mogę dojechać ddr-ami. Owszem, zdarzają się takie kwiatki jak ścieżka prowadząca przez przystanek autobusowy, ale ogólnie jeździ mi się fajnie. Problemem są kierowcy parkujący na ścieżkach w centrum no i oczywiście piesi, co to łażą jak święte krowy bez cienia refleksji nad znaczeniem znaków i odcieni nawierzchni. A tak w ogóle to Uszok musi odejść! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real,- Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 18:11 UŚ "promieniuje" swoim przyciąganiem studentów na co najmniej 100km. Niech średnia odległość dojazdu wyniesie 30km. Rowerem? Mamy tylko 2 letnie miesiące, przypadkowo w czasie wakacji. Dla nie-wyczynowca i na naszych drogach to jakieś 1.5h jazdy. A student nie ma wiele czasu, zajęcia gonią a i na papu zarobić gdzieś musi. Więc wzory z krajów przeżartego dobrobytem rozwiniętego kapitalizmu nie bardzo się u nas przyjmują. Maluch z giełdy za 500zł kupiony na 4 osoby wygrywa konkurencję z każdym rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: 91.150.140.* 09.06.10, 20:07 Owszem, dotowanych przez podatnika samochód zawsze wygra z tępionym przez drogowców rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: djdrachulik Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.chello.pl 09.06.10, 20:45 Ktos kto dojezdza 100km na uczelnie, gratuluje samozaparcia. Chyba taniej wychodzi wynajac cos w centrum Katowic. :) Nie zmienia to faktu, ze problem nie dotyczy US a 'kilometrow' sciezek rowerowych w Katowicach, ktore sa nie szanowane, nie pilnowane i nigdzie nimy dojechac sie nie da. Bez tego ani rusz, co by ilosc samochodow nie rosla wykladniczo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOm Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: *.chello.pl 09.06.10, 03:15 W dolinie Trzech Stawów, przy restauracjach jest podobnie. Samochody też stoją na ścieżce. Zawsze ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.3s.pl 09.06.10, 06:49 Nawet te ... w czapkach potrafią zaparkować na ścieżce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 18:14 Fakt. Jeden wypad pod Pan De Rosse i La Cantinę, a etat strażnika by się zwrócił z madatów. No ale widać nasi dzielni strażnicy wiejscy mają ważniejsze rzeczy na głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... 09.06.10, 07:03 Może zamiast zawierać kontrakty na budowę płatnych parkingów, prezydent Uszok podpisze kontrakt na budowę płatnych ścieżek rowerowych. Wtedy nareszcie rowerzyści będą dobrze potraktowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bicycok Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 16:37 To jest pomysł ! Proponuję bramki co 100m otwierające się po wrzuceniu 2 zł. Powiecie zdzierstwo i kretyństwo ? Nie pierwsze, nie ostatnie, trza się przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gall anonim Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.chello.pl 09.06.10, 19:06 Ty masz racje, szlaban powinien przebiegac tez przez jezdnie i otwieralby sie za te sama kase :) ale bylyby jaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
strass1 Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... 09.06.10, 08:00 Infrastruktura w Katowicach związana jest z tym komu należy dać zarobić i ile z tego będzie mieć urzędnik. Przykładem jest ścieżka rowerowa wzdłuż ul.Jankego !!Przed laty była pokryta czerwonym asfaltem,ale nagle trzeba było wyłożyć ileś tysięcy kostki brukowej,więc zerwano nawierzchnię asfaltową ze ścieżki i wyłożono kostkę.Teraz jeżdzi się po tej nawierzchni aż zęby bolą ,jest mniej bezpiecznie.Szarość tej kostki zlewa się z chodnikiem i kierowcy nie dostrzegają że obok jezdni jest droga dla rowerzystów. Panie Uszok ! kto odpowiada za tą "niegospodarność" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiochmen Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.chello.pl 09.06.10, 09:35 Zibi napisał: Nawet te ... w czapkach potrafią zaparkować na ścieżce Nie dziw się…jedna czapka starcza dla dwóch… Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.3s.pl 09.06.10, 10:40 Czy ty naprawdę jeździsz ta ścieżką, czy manipulujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: *.pl 09.06.10, 10:48 No tak niby wszystko zło to kierowcy parkujący na chodnikach ale... Na Uniwersyteckiej jest całkiem duży budynek biurowy w którym pracuje sobie kilka tysięcy osób nie tylko mieszkańców ścisłego centrum K-c. Jakoś musza dojechać do pracy i gdzieś zaparkować... Cały dzień na płatnym... hmmm koło 10pln... 10pln*20dni to +/- 160pln wg. mnie dośc dużo... Najprostszym rozwiazaniem wydaje sie parkowanie po drugiej stronie Rozdzieńskiego na "żwirku"a ale... 1. Nie w dni w które odbywa się jakaś impreza w Spodku... wjazd... 20 pln!!! 2. Niech sobie ktoś spróbuje przejść na światłach przez Rodzieńskiego... min. 5 min w plecy... takl "genialnie" sa światła skonfigurowane. Gdyby była jakaś najprostsza kładka ze "żwirkowej górki" sam bym tam z radością parkował. Ścieżki rowerowe są w tym rejonie w mojej opinii dość dziwnie poukładane... po trzy równolegle by potem kończyć się bez sensu. A rowerzyści... i tak dość często widze jak jeżdżą normalnie ulicą (jakihś 10-15 dziennie)... bo i tak muszą w końcu na nią gdzieś wjechać z braku kontynuacji... To tyle na początek... Odpowiedz Link Zgłoś
rangerek Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... 09.06.10, 11:44 poprawka :) w Altusie dzienne ~16pln :) a miesięczny chyba 180 - nie pamiętam :) co do ścieżek to są one od d... strony zrobione wedlke zasady maja być scieżki to będą co do parkingu na żwirku to przy okazji imprez jest MASAKRA bo zablokowane barierkami są wszystkie parkingi także te na "międzynarodowym dworcu autobusowym Olimpijska" - te są puste ale dzięki ruchowi "na żwirku" MOSiRowi się to opłaci (kto jest zarządcą Spodka, kto? :) ) ogólnie w Katowicach jest kapa jeśli chodzi o wszystko - o parkingi, o park&go na obrzeżach, o ścieżki rowerowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 18:23 180 za miesiąc?? Toż to jak za darmo. Jak dla kogoś z pracujących w Altusie za drogo, to chyba powinien się zastanowić, czy w ogóle go stać na samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... IP: *.pl 09.06.10, 20:24 No jasne .. 180pln to jak za darmo... jak dla kogos 10% zarobków miesiecznych to malo to gratuluje... swoboda_t... albo prowokujesz albo nie myślisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Z Gdańska Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: *.chello.pl 09.06.10, 16:43 Od grudnia 2009 mieszkam w Gdańsku. Jestem pod ogromnym wrażeniem infrastruktury przygotowanej dla rowerzystów, chociaż tubylcy;) i tak narzekają:) Ścieżki rowerowe służą nie tylko mnie do normalnego codziennego transportu w celach zawodowych i prywatnych. Ruch rowerzystów jest ogromny, piesi poruszają się po chodnikach. Mimo mojego ogromnego patriotyzmu lokalnego względem Katowic stwierdzam, że wizerunek tego miasta nie tylko pod względem ścieżek rowerowych jest żenujący. Pozdrowienia dla Katowiczan! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: *.chello.pl 09.06.10, 17:10 Dodam jeszcze sprawę ścieżki rowerowej biegnącej przez las Kokociniec od Dobrego Urobku. Kilka lat temu była to dobrze utrzymana ścieżka do przejazdu przez całe rodziny z małymi dziećmi włącznie. Od trzech lat jest chyba przygotowywana jako trasa treningowa dla Mai Włoszczowskiej. Po corocznych wycinkach drzew o różnych porach roku (nawet wiosną w okresie lęgowym ptactwa - jak było w tym roku)cała wygodna do tej pory trasa została przeryta koleiny, błoto, kałuże , wysypywanie gruzu!!!???? w celu splanowania większych dziur, nie sprzątanie po zwózce drewna spowodowało totalne zniszczenie i gdyby nie to, że jadąc do pracy tą trasą omijam zatłoczoną Ligocką i Panewnicką pewnie się tam nie kierowałbym. Kilka razy o tym wspominałem czy to na forum czy dzwoniąc do gazety - bez odzewu. Dodam jeszcze, że miłościwie nam panujący Prezydent Uszok na pierwsze swoje wybory ścieżki rowerowe uczynił swoim hasłem wyborczym. Po dwóch kadencjach i zdewastowaniu dobrych zamiarów może trzeba znowu zapukać do UE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxp Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.10, 20:17 A w Katowicach Podlesiu na trasie rowerowej ktoś zrobił wysypisko gruzu i też straż miejska się tym nie interesuje bo ma chyba w czterech literach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac LIGOTA IP: *.chello.pl 09.06.10, 20:22 Dzisiaj pod szpitalem kolejowym na sciezce rowerowej tez bezkarnie parkowaly auta ale te spoza Katowic....Gdzie STRAZ???????? Niech tam pojada i pogonia towarzystwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Donosik ? Re: LIGOTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 23:08 Taa, oczywiście swoją 80-letnią babcię będziesz tam dowoził rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: LIGOTA IP: *.chello.pl 10.06.10, 10:08 Nie mozna porównywac podwiezienia i po załatwieniu wszystkich spraw odjechania, a co innego parkowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amadeusz Była sobie ścieżka rowerowa. A teraz jest... pa... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.10, 21:18 Panie Przemku znów Pan nie odrobił lekcji, ten parkin nie jest bezpłatny. Żeby stanąć na tej ścieżce rowerowej,trzeba wnieść opłatę parkingową, to jest parking UŚ zarządzany przez jakąś spółkę (chyba nazywa się TORKAT) i moim zdaniem, likwidacja tej ścieżki, to nabijanie kasy właśnie tej spółce. Odpowiedz Link Zgłoś