Dodaj do ulubionych

Pacjencie, trzymaj się karty czipowej

IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 07.01.12, 03:33
Potwierdzanie ubezpieczenia jest dziwaczne. Co trzeba robić, żeby stracić prawo do leczenia? Jak się nie pracuje to się jest bezrobotnym, zarejestrowanym w urzędzie albo gdzieś indziej lub rolnikiem itd. Nie ma ludzi poza systemem albo są to pojedyncze, wyjątkowe przypadki. A jak ktoś jest poza systemem i ma raka to co? To polskie państwo mówi mu "umieraj bo nie masz aktualnej karty czipowej"? Leczenie się nie należy i należy zdechnąć. Wszystko to jest dziwaczne, dzikie i bulwersujace. W normalnych krajach prawo do leczenia mają wszyscy mieszkańcy niezależnie od tego co robią, bo inne rozwiązania, takie jak w Polsce pachną średniowieczem, stosem i czarną sukienką.
Obserwuj wątek
    • Gość: ziuta Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.altec.pl 07.01.12, 04:19
      co tam karta czipowa ,nie wazne ze ktos jest chory i nalezy mu pomoc ,wazne aby korowod Trzech Kroli byl dlugi i kolorowy i na kolanach a ze ktos lezy na ulicy i potrzebuje pomocy to juz nie nasza dzialka
    • Gość: gosc Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.play-internet.pl 07.01.12, 04:43
      niekoniecznie. czesto zdarza sie iz bezrobotni olewaja wizyte co miesiac w UP i traca prawo do ubezpieczenia zdrowotnego. poza tym moze zdarzyc sie np tak ze ktos jest urodzony w PL, mieszkal tu pol zycia, wyjechal do innego kraju tam placi podatki, ale przy okazji wizyty w PL idzie do lekarza. jakim prawem? ubezpieczenie ma placone w kraju gdzie placi podatki, jezeli to UE to jego ubezpieczyciel zaplaci NFZ, ale polonii nie chce sie wypelniac papierkow i nielegalnie idzie do lekarza. moze byc tez przypadek ze ktos nielegalnie pracuje zagranica, nie chodzi do UP bo nie ma go w kraju. cos za cos. nie ma cie w kraju, nie jestes bezrobotnym wiec nie masz prawa do ubezpieczenia.
      • Gość: gosc Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.play-internet.pl 07.01.12, 04:48
        aha, jeszcze jedno do mojego powyzszego postu. nie jest prawda ze wszedzie na swiecie kazdy ma prawo do leczenia. nie zgadzam sie z tym ale tak jest. Polska nie jest wyjatkiem. wbrew pozorom odsetek nieubezpieczonych w PL jest mniejszy niz np w krajach bardziej rozwinietych. inna sprawa co w PL ubezpieczenie zdrowotne daje (kolejki, stare terapie...)
        • Gość: siopa Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 07.01.12, 05:19
          W Anglii wszyscy mają prawo do leczenia. Wystarczy tu być. Jak potrzebujesz iść do lekarza to nikt o ubezpieczenie Cię nie zapyta. Jak jesteś niepełnoletni lub masz 60 lat lub więcej dostaniesz leki za darmo. Z założenia państwo nie chce żerować na chorobie i nieszczęściu.
          • Gość: mk Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.internetia.net.pl 07.01.12, 06:51
            no i słusznie, bo jak wyegzekwować kasę od bezrobtnego n.p.? Oczywiscie jeśli bezrobotny chodzi podpisywać się w Pupie to ma ubezpieczenie, ale jeśli nie? Poza tym państwo polskie pozwala na nieuczciwe praktyki pracodawców typu umowa o dzieło, tutaj też nie ma ubezpieczenia, a jeśli ktoś mało zarabia to go nie stać by samemu się ubezpieczyć.
            Na szczęście Śląska karta Czipowa już od dawna nie działa i nikt sobie nią głowy nie zawraca.
            • Gość: little_kyriake Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.play-internet.pl 07.01.12, 12:29
              Całkowicie się z Tobą zgadzam! W sierpniu dostałam od lekarza rodzinnego przekaz do szpitala z podejrzeniem ostrej zakrzepicy żylnej. I co? Za pierwszym razem odbiłam się od portierni w jednym z katowickich szpitali, bo izba przyjęc jest czynna do godziny 13tej. Następnego dnia już mnie wpuszczono. Czekałam na lekarza wytrwale. Oczywiście zamiast chirurga naczyniowego "przebadał" mnie chirurg onkolog. Powiedział, że wszystko jest ok., dał zastrzyki i spokojnie żuł gumę w ustach. Zamiast przeprowadzic badanie dopplerowskie z miejsca musiałam na nie czekac trzy tygodnie. Nie otrzymałam zatem żadnej pomocy, ale za to kazano mi podpisac oswiadczenie, że do 7 dni doniosę zaświadczenie o tym, iż jestem osobą ubezpieczoną. W innym bowiem wypadku zgadzam się na dobrowolną opłatę za konsultację lekarską.Parodia. Ledwo co trzymałam się z bólu na nodze, ale miałam biegac do ZUSu, żeby oni mieli papierki. I co dalej? Próbowałam się tego samego dnia dodzwonic kilkakrotnie pod każdy z kilkunastu numerów telefonów śląskiego NFZ. I co? Nikt nie odbierał. Ciekawa jestem, co Ci ludzie robią w godzinach pracy. A przecież ten papierek, po który miałam biegac był wg słów pielęgniarki niezbędnym dla ich szpitala zabezpieczeniem, bo skrupulatne kontrole NFZ wymagają takiej właśnie dokumentacji. W tym też czasie dowiedziałam się od znajomych informatyków pracujących w innym z katowickich szpitali, że kartę chipową to w zasadzie można wyrzucic do śmietnika, bo służy tylko drukowaniu recept. Nie ma bowiem żadnego centralnego systemu informatycznego, dzięki któremu po włożeniu karty chipowej do portalu, możnaby otrzymac informację, czy dany pacjent jest ubezpieczony.
      • Gość: chilum Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 06:01
        W Polsce 0,3% jest nieubezpieczonych.

0,3%

Nie wierze w dobre intencje lekarzy.

Niestety, nie w tym przypadku.

Jestem ze Śląska, no z Chorzowa samego.
        • Gość: stiopa Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 07.01.12, 06:23
          Heja. Nie chodzi o intencje lekarzy tylko o głupią i restrykcyjną politykę państwa, które doprowadza do takich sytuacji. Tutaj jak wprowadza się coś nowego to najpierw pół roku się konsultuje ze wszystkimi. Potem wprowadza się na próbę w jakimś mieście, żeby zobaczyć czy to dobre. Potem wprowadza się zmiany jak potrzebne. Wszystko po to by pacjent nie ucierpiał a lekarz mógł pomóc najlepiej jak potrafi.
          Chorzów to superowe miasto. Pracowałem tam.
          Pozdrawiam.
        • Gość: Egon Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.146.169.44.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.01.12, 11:15
          Ojciec, a co ma wspólnego 0,3% nieubezpieczonych z dobrymi intencjami lekarzy?
          W tym kraju obowiązujące przepisy mówią, że nieubezpieczonemu nie należy się darmowe leczenie, leki ze zniżką itp. I OK. Natomiast mówią również, że lekarz, który wypisze nieubezpieczonemu jakieś świadczenie zwraca jego koszty wraz z odsetkami plus płaci niemałą karę umowną. Powiedzmy jasno - jeśli nie sprawdził, to jest winny. Osobną kwestią pozostaje wysokość kary. Natomiast jeśli pacjent miał zaświadczenie, że jest ubezpieczony, ale nie był (bo np. pracodawca nie odprowadził składki zdrowotnej), lub złożył oświadczenie (wg ministra to wystarczy) - to też odpowiada lekarz.
          Lekarz ma intencje leczyć każdego chorego, natomiast to nie lekarz ma decydować o wysokości opłaty wnoszonej przez pacjenta.
      • Gość: Max System z kartami chipowymi był zbyt przejrzysty IP: 195.248.255.* 07.01.12, 10:16
        To nie podobało sie naszym politykom, w szczególności Millerowi i Lapinskiemu, warto wspomnieć ile lat Sosnierz musiał sie tłumaczyć w prokuraturze i sadzie z wprowadzenia tego systemu. Wiadomo ze w metnej wodzie plywaja grube ryby... Nie podobało sie ze doskonale widac w tym systemie z jakich usług zdrowotnych korzysta pacjent, ile to kosztuje i gdzie powinna iść kasa. W tym systemie nie ma miejsca na arbitralne decyzje w stylu "600 milionów dla województwa mazowieckiego, bo tak!", nie ma miejsca na decyzje polityczne, kasę dla swoich, czy wręcz na decyzje podyktowane czyjąś lapowka. Dlatego uważam, ze na wprowadzenie tego systemu w całym kraju nie ma szans, skorumpowane urzędasy zdlawia ten pomysł w zarodku :-(
        • janek-2007 Moje odczucie to sabotowanie nowego 07.01.12, 17:47
          Jestem wrecz przekonany że sabotuje sie reformę jaką ona by nie była jeśli narusza, a narusza układy w tak zwanej służbie zdrowie. Oto przykład: Chcąc przeczekać zaczadzenie ludzi którzy chcieli wykupic lekarstwa na rok czy na ile ? Postanowiłem udać sie do lekarza jak już ci zaczadzeni będą mieli pełne tapczany lekarstw (tak kiedyś kopowali cukier magazynując go w tapczanach bo miał zdrożeć No i co staniał) No więc przeczekałem do wczoraj. Udałem się do południa do przychodni (nie, nie dzwoniłem wcześniej bo w rejestracji telefonów nie odbirają) Więc przed południem udałem sie do przychodni i tam rejestratorka z pretensjami Co nie wiedział pan że pani Stołtna dzisiaj nie przyjmuje ? No skąd to miałem wiedzieć że lekarze mają wekend od piatku poczynając Na moje stanowcze że nie moge czekać rejestratorka posłała mnie piętro wyzej (ta sama przychodnia) Tam zdziwienie po co ja do nich przychodzę jednam z trudem ale zostałem zarejestrowany posługując się kartą chipową na dodatek jestem emerytem i mam plastikową kartę z ZUS Po przybyciu do przychodni wieczorem bo tak zostałem zarejestrowany udałem sie do pani doktor która wypisała mi lekarstwa które zażywam od ponad 10 lat Z wypisanymi miałem się udać z powrotem do rejestracji i dopiero tam w tej rejestracji przybito mi te słynne czerwone pieczątki No ale przyjołem to jako dopust Boży bo przeca z mojego telewizora usłyszałem z ust ministra Arłukowicza że żadne dziecko ani emeryt z kwitkiem nie zostanie odesłany ochoczo udałem się do apteki Pod Lwem gdzie na pewno z dziesięć lat realizuję recepty Ni własnie aby mi sie w głowie nie poprzewracało wanięcie cepem Te rcepty są źle wypisane i nie dostanie na nie pan żadnych lekarstw Zaniemówiłem, zacisnołem zeby wywliłem oczy i pytam co mam robic do kogo iść przeca już wieczór Pani w aptece najpierw powiedziała abym sie udał do pogotowia ratukowego ale powiedziałem że do zadnego pogotowia nie pojadę bo natychmistowej pomocy nie potrzebuje tylko lekarstw które zażywam regularnie od lat Nadmieniłem też że jestem stały lojalnym kliientem tej apteki i proszę o pomoc Na szczęście pani z apteki zdecydowała sie zadzwonić do lekarki od moich recept i po dłuższym czasie pani z apteki powiedziała że recepty zrealizuje a poprawki wprowadzi pani lekarz która w tym celu zgłosi sie do apteki Uf udało się Dało się !!! Ale na koniec pytam czy w rejestracji celowo wydrukowała rejestratorka złą receptę którą potem bezkrytycznie wypełniła pani lekarka I po drugie czytam dzisiaj apel pana ministra aby nie przyjmować recept z czerwonym stemplami ale to dzisiaj się dowiedziałe i PYTAM CZY REJESTRATORKA MA TAKĄ MOC ABY IGNOROWAĆ ZLECENIA SWOJEGO MINISTRA I LUDZI W CIULA ROBIĆ !!!!!!!!
          • Gość: pastia Re: Moje odczucie to sabotowanie nowego IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 07.01.12, 19:28
            Kopacz, Tusk i Arrrrr….łukowicz. To jest poważna sprawa, że oni manipulują uzywając chorych ludzi. To nie jest cywilizowane.
    • barnaw1557 Pacjencie, trzymaj się karty czipowej 07.01.12, 06:30
      Byłam 3 stycznia u lekarza i w rejestracji kazali przynieść zaświadczenie o ubezpieczeniu pomimo karty czipowej, w niektórych aptekach nie dało się zrealizować recepty refundowanej. Jak znalazłam aptekę w której mogłam ją zrealizować to musiałam pokazać świstek że jestem ubezpieczona. To jak to jest?
      • Gość: stiopa Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 07.01.12, 06:48
        Oto Polska właśnie. Podziękuj Kopacz. A Szpyrka oskarżony o milionowe łapówki jest dalej dyrektorem szpitala i z kolesiami stosują sztuczki prawne, żeby oskarżenie się przedawniło. Flaki się wywracają. Może rzeczywiście Palikot?
        • Gość: kattowitzer Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.welnowiec.net 07.01.12, 16:23
          Może rzeczywiście Palikot?

nie bądź naiwny... to sama sama ekipa różniąca się tylko odcieniem.
          • Gość: pastia Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 07.01.12, 19:35
            Może jak obecni dostaną kopa w d*** to następni się dwa razy zastanowią?
    • zibi532 Wielkie g.... nie prawda że karta jest ważna 07.01.12, 07:10
      i muszą ją respektować ostatnio byłem na Onkologii w Gliwicach i co ? mam kartę ale muszę donieść potwierdzenie od pracodawcy a jak nie to mnie Pani w rejestracji nie zapisze do lekarza = dobre co ???
      • Gość: stiopa Re: Wielkie g.... nie prawda że karta jest ważna IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 07.01.12, 07:22
        Więc gdy nie masz potwierdzenia to zdychasz pod płotem bo Kopacz z Tuskiem wprowadzają takie porządki?
    • Gość: informatyk Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.12, 07:11
      Kopocz jest chyba oderwany od rzeczywistości i godo jak wszyscy decydenci. Żadna przychodnia i szpital w naszym województwie nie ma dostępu do baz danych NFZ czy ZUS. I nie pomoże tu żaden czytnik, choćby był z platyny. Prawie każda przychodnia nie nawet internetu, pomimo posiadania komputerów ! To jest nasza rzeczywistość panie Kopocz ! Karta służy tylko do wydruku kuponów recept, ponieważ jej czip zawiera imię i nazwisko oraz adres i pesel pacjenta. Nie potwierdza bieżącego opłacania składek na ubezpieczenie zdrowotne !
      • Gość: Greg Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.takihost.net 07.01.12, 07:55
        Dokładnie tak jest! System kart chipowych NFZ R12 nie ma żadnego połączenia z bazami NFZ!
        Karta zawiera tylko dane osobowe pacjenta do wydruku recept.
        • test1410 Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej 07.01.12, 14:48
          www.rynekzdrowia.pl/Finanse-i-zarzadzanie/slask-NFZ-zapewnia-ze-elektroniczna-karta-pacjenta-dziala-a-lekarze-i-tak-protestuja,115657,1.html
      • Gość: karmi Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.welnowiec.net 07.01.12, 10:03
        Niestety, kłamstwo powtarzane wielokrotnie staje się prawdą. Cały czas ktoś bełkocze o cudownej karcie czipowej cudotwórcy Sośnierza, a to tylko wrzucone do pamięci imię, nazwisko, pesel, adres. nic, czego by nie było na dowodzie osobistym. karta nie potwierdza faktu bycia ubezpieczonym, bo niby jak?
        • Gość: mama Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 11:22
          nieprawda,byląm z malym dzieckiem kilka miesięcy temu u lekarza,po włożeniu karty okazalo się,ze dziecko nie ma potwierdzenia ubezpieczenia.Lekarz przyjąl ale trzeba bylo wyjaśniac sprawe w miejscu pracy męza-na kopalni.Okazuje sie,ze oni cos zaniedbali i nie wyslali danych do NFZu.
          • Gość: karmi Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.welnowiec.net 07.01.12, 13:56
            droga mamo, informacji o ubezpieczeniu nie ma na karcie. gdybyś podała pesel a operaror ręcznie go wklepał efekt byłby taki sam.
        • bartoszcze więc nie powtarzaj kłamstw 07.01.12, 12:33
          Gość portalu: karmi napisał(a):

> Niestety, kłamstwo powtarzane wielokrotnie staje się prawdą. Cały czas ktoś beł
          > kocze o cudownej karcie czipowej cudotwórcy Sośnierza, a to tylko wrzucone do p
          > amięci imię, nazwisko, pesel, adres. nic, czego by nie było na dowodzie osobist
          > ym. karta nie potwierdza faktu bycia ubezpieczonym, bo niby jak?

Gdyby karta zawierała tylko dane identyfikacyjne, to w zeszłym roku NFZ nie zablokowałby karty mojego dziecka (po 5 latach używania) tylko dlatego że coś im się popieprzyło w systemie informatycznym na temat podstawy ubezpieczenia.
          I wiem, że moje dziecko nie było odosobnionym przypadkiem.
          • Gość: karmi Re: więc nie powtarzaj kłamstw IP: *.welnowiec.net 07.01.12, 14:22
            podobnie jak kilka lat temu nfz w Kielcach "uśmiercił" sporą grupę osób starszych, zupełnie bez użycia karty.
            w przeciwieństwiedo Ciebie ja piszę co wiem, a nie co mi się wydaje
            • bartoszcze Re: więc nie powtarzaj kłamstw 07.01.12, 21:05
              Więc nie rozumiesz tego, co wiesz.
              Powtórzę: gdyby system karta+terminale+baza nie sprawdzał ważności ubezpieczenia zdrowotnego, to nie byłoby problemu, który opisałem (i który nie był problemem indywidualnym). Czyli system oparty o karty sprawdza ubezpieczenie w bazie.
              Synchronizacja baz danych ZUS i NFZ to druga sprawa.
      • Gość: prawdziwy informat panie "informatyk", obudź sie! IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.12, 12:51
        głupoty tu wypisujesz i zamęt siejesz!
        1. Każda przychodnia na kontrakcie NFZ ma dostęp do internetu. W skrajnych przypadkach przez modem analogowy ( np. TP nr 202122 ) lub za pośrednictwem sieci komórkowych.
        2. Czasem prywatne gabinety czynne raz w tygodniu przez 2 godziny faktycznie nie mają ani czytników ani internetu - ale wtedy lekarz wypisuje recepty na zwykłym "białym" blankiecie, za wizytę płaci pacjent a nie NFZ a recepta jest na 100% odpłatności.
        3. Na karcie znajdują się dane osobowe oraz identyfikator dzięki któremu rejestracja jest w stanie potwierdzić za pomocą sieci czy pacjent nie figuruje na liście nieubezpieczonych.

I tu jest cały problem, bo to że pacjent nie figuruje na liście "czarnej" nie oznacza że jest na liście "białej" czyli że jest ubezpieczony.
        Winny jest ZUS który ma ciągle niewyobrażalny bałagan, nic nie robi terminowo, i nie przekazuje informacji do Śląskiego NFZ że np. osoba prowadząca działalność zalega ze składką ( która nota bene jest "dobrowolna" w związku z czym jak się taki pacjent-przedsiębiorca pomyli choćby o 1grosz lub 1dzień to ponownie ubezpieczonym zostaje dopiero po 6 m-cach ).
        Stąd gorliwe albo raczej nadgorliwe rejestratorki decyzją swoich przeczulonych szefów wymagają papierków.
        A sam system jest genialny w swojej istocie, bo pozwala namierzyć nie tylko pacjentów-naciągaczy ale również nieuczciwych lekarzy i farmaceutów bo można prześledzić drogę pacjent-lekarz-recepta ( specyfik ) - aptekarz.
        I stąd się bierze całe larum tego wybitnie skorumpowanego środowiska!
        • bartoszcze Re: panie "informatyk", obudź sie! 07.01.12, 13:30
          Gość portalu: prawdziwy informat napisał(a):

> i nie przekazuje informacji do Śląskiego NFZ że np. osoba prowadząca działalnoś
          > ć zalega ze składką ( która nota bene jest "dobrowolna" w związku z czym jak si
          > ę taki pacjent-przedsiębiorca pomyli choćby o 1grosz lub 1dzień to ponownie ube
          > zpieczonym zostaje dopiero po 6 m-cach ).

Pomyliła Ci się składka na ubezpieczenie zdrowotne ze składką na ubezpieczenie chorobowe. Ta pierwsza jest obowiązkowa i daje prawo do leczenia, a ta druga faktycznie jest dobrowolna, ale daje prawo do zasiłku chorobowego, a nie do leczenia.
        • Gość: informatyk Re: panie "informatyk", obudź sie! IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.12, 19:28
          Skoro przychodnie mają dostęp do sieci, to po co żądają od pracujących raport ZUS RMUA, a od rencistów i emerytów legitymację ZUS ? Chodzę do trzech poradni mających kontrakt z NFZ i żadna z nich nie ma dostępu do internetu, więc nie może nic sprawdzić za sprawą cudownej karty i czytnika.
    • kato28 A w rzeczywistości? 07.01.12, 08:18
      Idziesz do lekarza rodzinnego (Przychodnia Pogoń) a rejestratorka oprócz karty żąda papierów potwierdzających ubezpieczenie lub prosi o wypisanie oświadczenia. Normalne to?
      Niechże śląski oddział NFZ wyda komunikat że od pacjentów z tego oddziału wystarczy KARTA bo z tego co wiem Przychodnia Pogoń nie jest niechlubnym wyjątkiem.
      • Gość: Hann-a Re: A w rzeczywistości? IP: *.centertel.pl 07.01.12, 09:44
        w przychodni do której ja należę jest normalnie. karta czipowa wystarcza . widziałam jak pacjentka podała kartę czipową a rejestratorka po włożeniu jej do czytnika stwierdziła że pani od kilku miesięcy jest nieubezpieczona i była to prawda, a więc może Twoja przychodnia nie jest podłączona do systemu?
        • Gość: Insider Re: A w rzeczywistości? IP: *.syrion.pl 07.01.12, 10:42
          Jak jest nieubezpieczona OD KILKU MIESIĘCY to owszem , karta zadziała.
          Opóźnienie w przekazywaniu danych z ZUS do NFZ sięga 3 miesięcy.
          • Gość: asd Re: A w rzeczywistości? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 12:01
            OK, ale to nie jest wina sysytemu, tylko ZUS. Karta jest świetna, współczuję ludziom którzy muszą stemplować papierowe książeczki.
    • Gość: Pacjent Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.welnowiec.net 07.01.12, 09:00
      Karta błaby super gdyby nie fakt że za każdym razem trzeba mieć inny dokument a ostatnio oświadczenie że się pracuje, NIP Pracodawcy itp. Generalnie zrobiono z tego niepotrzebny kawałek plastiku i Pan Kopacz opowiada bzdury. A miało być dobrze
    • Gość: edi ciekawe a wawel s-c żąda dodatkowego dokumentu IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.12, 09:07
      to może p.Kopocz jakas kontrola by sie przydała !!!
      • Gość: pastia Re: ciekawe a wawel s-c żąda dodatkowego dokument IP: *.3-1.cable.virginmedia.com 07.01.12, 19:33
        A może wycieczka do ciepłych krajów żeby się zregenerować za pieniądze podatnika, oczywiście broń Boże nie z kasy koncernów farmaceutycznych!
    • Gość: Ślązaczka Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.compnet.com.pl 07.01.12, 09:31
      Bzdura!!! Nie zgadzam się z autorem artykułu. Karta czipowa służy tylko i wyłącznie celom ewidencyjnym np. po to by prawidłowo na recepcie wpisać nazwisko pacjenta. By się leczyć w każdym przypadku trzeba donieść RMUA.
    • Gość: Pierydkles XXXVI Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.static.sitel.net.pl 07.01.12, 09:41
      stiopa...nie bądź taki drugi ...kręcina i odstosunkuj się od Sośnierza. Tych łapówkarzy i cwaniaków, co Go tak straszliwie sekowali już dawno nie ma a reszta kliki nie nie zrobiła logicznego w systemie; tyś się ostał, gorolski naganiaczu i pacykarzu.
    • Gość: xb50 Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.play-internet.pl 07.01.12, 09:45
      Karta nie potwierdza ubezpieczenia! Nie honoruje jej nawet Śląski Oddział NFZ-u. Jeśli ktoś chce otrzymać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego musi udać się do funduszu z PAPIEROWYM potwierdzeniem, że jest ubezpieczony. Bez zaświadczenia fundusz nie jest w stanie stwierdzić czy jestem ubezpieczony.
    • Gość: iks Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.01.12, 09:47
      ja po zwolnieniu z pracy zapisalem sie w up jako bezrobotny. Podobno ubezpifeczenie po zwolnieniu jest wazne miesiac wiec do up z powodu kolejek zapisalem sie po 3 dniach. Po 2 miesiacach potrzebowalem isc do lekarza. Nie przyjeli mnie bo jestem nieubezpieczony uslyszalem. Powiedzialem ze urzad pracy placi juz 2 miesiace skladki. Uslyszalem ze skladki skladkami, ale to nfz musi skreslic mnie z listy negatywnej a oni nie czesto aktualizuja dane. Co musialem zrobic aby isc do lekarza? Ano napisac pismo do urzedu pracy by wystawili zaswiadczenie zus rmua o ubezpieczeniu. Na to trzeba czekac 2 tygodnie chyba ze poczta to 3. Po otrzymaniu druku skserowac go i pozostawic kopie w rejestracji do kazdego lekarza. Ja na poczatku w jednej przychodni musialem isc az do 3 lekarzy. Pomimo ze jedna rejestracja to za kazdym razem musialem tlumaczyc sie i zostawiac kopie zaswiadczenia
    • Gość: Kicked Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.as13285.net 07.01.12, 10:25
      Hej, znowu okazuje sie, ze Slask potrafi a Wa-wa chce to zniszczyc. Od poczatku powstania kart bylem z nich zadowolony. Dobry system oparty na dobrych wzorcach. Jest tylko jedno ale. Co, jesli pracuje za granica w innym panstwie unii europejskiej? Czy nadal moge liczyc na pomoc karty? Mam przeciez prawo do bezplatnego leczenia.
    • Gość: dff Sośnierza wywalili bo system działał zbyt dobrze IP: *.net.stream.pl 07.01.12, 11:26
      i nie można było robić przekrętów. Generalnie cała Śląska Kasa Chorych generowała zyski ale warszawce to przeszkadzało...
    • Gość: allex Bo na Śląsku jest niemiecki ordnung IP: *.net.stream.pl 07.01.12, 11:31
      a gorol zawsze miał burdel.
    • Gość: kuba Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.play-internet.pl 07.01.12, 11:38
      A co z wieloma osobami pracującymi, płacącymi składki, ale z powodu braku mozliwości zameldowania na terenie województwa nie mogącymi wyrobić sobie karty? Jeszcze do dziś jakieś 50% niedouczonych i zatwardziałych pań rejestratorek każe spadać na drzewo jeśli nie masz "dyskietki"...
    • gm Pacjencie, trzymaj się karty czipowej 07.01.12, 12:19
      ludzie co wy za bzdury piszecie ja na ta karte zalatwiam wszytko nawet w sklepie kupuje
      • Gość: markus Re: Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.12, 19:38
        Kolego Ty tej karty szczególnie musisz użyć ale w rejestracji u psychiatry. Jesteś żałosny.
    • pandzik Przychodnia remedium chorzów - każą przynieśc 07.01.12, 12:37
      prócz karty RMUA .

Więc nie koloryzujcie bo jest dalej do dupy...

Karty im słuzą jedynie drukowaniu recept!
    • Gość: TB W wielu przychodniach IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.12, 14:51
      Zacofańcy mówia "dyskietka" Raz taką przyniosłem i pani nie wiedziała co to jest :) Zjednoczenia Chorzów - wiocha!
    • Gość: Zenek EKUZ i KUZ IP: *.ih.com.pl 07.01.12, 16:06
      Szkoda tylko, że sam Śląski Oddział NFZ wymaga pokazania aktualnego RMUA, żeby wydać kartę EKUZ lub KUZ. Paranoja.
    • Gość: gość Pacjencie, trzymaj się karty czipowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 16:46
      Ten artykuł to BZDURA,BZDURA,BZDURA!!! DNO,DNO,DNO!!! Karta chipowa nie jest żadnym dokumentem ubezpieczenia! Ma ją każdy.Nawet 'etetowi' bezrobotni i bezdomni. Non stop powielacie te bzdury.Kto ma w tym interes? ? ? Jedyne do czego służy ten bezwartościowy kawałek plastiku to do spisania PESELu i danych personalnych a i te nie są pewne.Mi samemu pacjent wciskał kartę swojego nie żyjącego już od 5 lat kolegi jako swoją.
    • Gość: pacjent.. Kopacz i Kopocz to rodzeństwo..? IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.12, 16:51
      Chciałoby się powiedzieć. Razem potwierdzają regułę bałaganu w którym żyją.
      Panie Kopocz chciałbym by pan z takim samym zadowoleniem potwierdził ile pan zarabia z moich składek! Podając coś czego pan nie stwierdza, tylko marzy by tak było.
      Gałgan zostawiła Kopacz i uciekła jak "szczur" na tron marszałka. Ciekawe ile tam zostawi po sobie i ciekawe gdzie potem ucieknie.
    • Gość: HH Gdy Śląsk odzyska wolność to dopiero będziecie.. IP: *.silesiamultimedia.com.pl 07.01.12, 19:14
      ... mieć wzorzec zachowań jakiego polskie państwo nigdy w stanie nie będzie się dorobić.
    • fyrlok Pacjencie, trzymaj się karty czipowej 07.01.12, 19:58
      Karta powinna byc ze zdjeciem i biometryczna !
      • gregory502 Karta ma też mieć kawałek tkanki osobnika !!! 07.01.12, 21:42
        Aby móc określić na podstawie DNA kim jest i czy jest ubezpieczony A zawsze to może zostać relikwią jak się świętym zostanie Ja mam Kartę z chipem z NFZ, kartę emeryta, dowód osobisty ze zdjęciem, prawo jazdy ze zdjęciem, jeszcze legitymację Zasłużony Honorowy Dawca Krwi Co jeszcze trzeba aby recepta została poprawnie wypisana i p[ozytywnie zrealizowana w aptece ZA MOJE QRWA PIENIĄDZE mnie nic nie refundowali i nie refundują więc po co te jaja z tymi czerwonym pieczatkami Jesteśmy zakładnikami w walce o koryta i tyle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka