Dodaj do ulubionych

Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kart ...

IP: 195.74.56.* 11.01.12, 15:42
Wszystko pięknie, tylko dlaczego wczoraj moja córka wróciła od lekarza z czerwoną pieczątką na recepcie? I dlaczego szpitale żądają aktualnego druku RMUA przy przyjęciu na oddział? Dlaczego przy wypisywaniu L-4 lekarz żąda ode mnie książeczki? Czy na pewno na Śląsku jest inaczej? (lepiej?)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ada Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kart ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 16:46
      Teraz pracodawca nie musi wydawać mi zaświadczenia o odprowadzanych składkach, a ja nie chcę go nękać co miesiąc podaniem o takie zaświadczenie. Jeśli zachoruję, najpierw wystąpię do pracodawcy o wydanie "ermuła", a następnie mogę skorzystać z porady lekarskiej. Oczywiście zaświadczenia nie dostanę "od ręki". Chorobę muszę sobie zaplanować.
      • Gość: DNA Re: Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kar IP: 193.57.67.* 12.01.12, 13:26
        Zamiast informatyzacji - papierki jak w krajach 3 - ciego swiata.
        W skandynawii idziesz z karta do rejestracji, pyk! I juz wszystko wiedza... w polsce RMUA, SRUA, BZDURUA, pieczateczki, bazgroly...

Polska to dziki kraj.
    • Gość: ELWIRA Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kart ... IP: 213.139.155.* 11.01.12, 16:52
      W tytule: "Slask jest ....."
      W artykule: "Województwo....."

:((((((((((((((( !!!
    • dede_222 Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kart ... 11.01.12, 18:19
      Ten artykuł to niestety w kółko powielany bełkot - na "śląskich" kartach nie ma informacji o przekazanych składkach i sensu stricto nie jest to karta ubezpieczenia zdrowotnego. Nie służy do potwierdzania uprawnień, a jej jedyną, choć ważną funkcją jest autoryzacja udzielenia świadczenia.
      • polsz Re: Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kar 12.01.12, 13:11
        nawet do tego nie służy. Niejednokrotnie w recepcji stwierdzają, że recept jest dośc i w ogóle nie używają karty
    • pacynka0258 Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kart ... 11.01.12, 18:33
      Bełkot jakiś czy co??
      Kto to pisze?
      Gimnazjalista zwolennik PiS?
    • Gość: Niederschlesier Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kart ... IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.12, 19:15
      Też mieszkam na Śląsku, w okolicach Żagania. O takowych kartach nikt tu nie słyszał ani nie widział. Może już czas najwyższy, aby "pisarze" zaczęli odróżniać Dolny Śląsk od Górnego ! Wszak Śląsk to nie województwo śląskie !
      • Gość: :) Śląsk od morza do morza! IP: *.zamek.net.pl 12.01.12, 02:01
        No tak, Śląsk szczególnie w Węgierskiej Górce :):):)

Matko Boska Północno Śląska ;) (Częstochowska) kto takich debili zatrudnia w tych gazetach?
        • Gość: g.suss Re: Śląsk od morza do morza! IP: 89.79.215.* 12.01.12, 14:02
          Zabawne, kiedy o debilach pisze ktoś, kto komplenie nie umie czytać.
          • Gość: zebi Re: Śląsk od morza do morza! IP: 212.160.172.* 12.01.12, 14:20
            Zawsze znajdzie się jakiś palant, który chcąc zaistnieć w mediach zamiast trzymać się tematu czepia się literówek i pewnych uproszczeń w tekście artykułu....
    • anna22290 Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kart ... 11.01.12, 19:17
      ja mieszkam w Niemczech gdzie takie karty byly i sa od bardzo dawna czy Polska wreszcie cala nie moglaby sie zcywilizowac i wogole przejac schemat lecznictwa niemiecki malo patryjotyczny ale za to leczacy a nie zabijajacy ludzi sam w sobie chory i przestarzaly
      • Gość: Joanna Re: Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kar IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.12, 19:42
        Ano nie może, bo tak naprawdę nikomu nie zależy na oszczędnościach tylko na szczuciu na siebie ludzi i zdobywaniu elektoratu.

PS. Mieszkam na Górnym Śląsku ale zapobiegawczo wyrobiłam sobie legitymację ubezpieczeniową...
        • rico-chorzow Re: Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kar 11.01.12, 20:40
          Gość portalu: Joanna napisał(a):

> Ano nie może, bo tak naprawdę nikomu nie zależy na oszczędnościach tylko na szc
          > zuciu na siebie ludzi i zdobywaniu elektoratu.
          >
          > PS. Mieszkam na Górnym Śląsku ale zapobiegawczo wyrobiłam sobie legitymację ube
          > zpieczeniową...

Polska wkracza znowu na Górny Sląsk.
    • asia7.65 Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kart ... 12.01.12, 11:17
      Do czego służy karta
      Elektroniczna karta ubezpieczenia zdrowotnego (KUZ) służy do weryfikacji w systemie Śląskiego OW NFZ statusu ubezpieczeniowego uprawnionego użytkownika karty. Jest także nośnikiem danych osobowych oraz służy do autoryzacji wykonanych świadczeń w ramach realizacji kontraktu ze Śląskim OW NFZ.

DOWÓD UBEZPIECZENIA,to dokument,o którym mówi Ustawa o świadczeniach zdrowotnych-legitymacja rencisty,emeryta,RMUA,decyzja MOPS itd.

Nie róbcie wody z mózgu-karta chipowa wprowadzona przez Sośnierza NIE JEST e-kartą potwierdzającą ubezpieczenie w rozumieniu tej ustawy.NIE MA na niej żadnych danych odnośnie opłaconych składek,a weryfikacja kart przez NFZ jest wyrywkowa.
      • Gość: :) Re: Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kar IP: *.kwsa.pl 12.01.12, 12:26
        Jeśli nie ma sie opłaconych składek to z rejestracji pielegniarka wyrzuca ponieważ karta nie wchodzi do systemu. Już o kilku takich przypadkach słyszałam. Wystarczy sie popytać bezrobotnych którzy nie są zarejestrowani w PUP.
        • Gość: carara Re: Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kar IP: 83.238.82.* 12.01.12, 12:35
          Śląski NFZ praktycznie codziennie udostępnia poradniom wykaz kart wycofanych. Robi to na podstawie informacji z ZUS o aktualnym ubezpieczeniu, przekazywanych zazwyczaj z kilkumiesięcznym opóźnieniem. Czyli Śląski NFZ twierdzi, że karta ma status dokumentu wystarczającego, ale de facto zdarza się,że aktualna karta wprowadza lekarza w błąd i wtedy Fundusz bezwzględnie nie płaci! ani za udzielone świadcenia medyczne i może żądać zwrotu za przepisane leki!!
        • polsz Re: Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kar 12.01.12, 13:23
          a znam kilka przypadków lumpów, którzy używają karty osoby zmarłej....
    • janonet4-4 Re: Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kar 12.01.12, 11:44
      polska jest 800 lat do tyłu oto powód - w Polsce jest rok 1212 ,a nie 2012 !!!!!!!!!!!!!!
    • boguslaw81 Śląsk samotną wyspą. Prezes NFZ nie kocha kart ... 12.01.12, 15:21
      Panie prezesie ...a może opcję niemiecką?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka