Dodaj do ulubionych

Przebudowa rynku: cztery dni bez tramwajów

06.11.12, 16:44
A gdzie helmuty się podziały? Czy naprawdę potrzeba na te prace aż 4 dni? Na litość gdzie na św. Jana jeszcze przystanek? Tam nie ma miejsca na przystanek! Czy ktoś panuje jeszcze nad tym bajzlem? Po co asfalt na nowym Rynku obo Zenitu? Czyżby płyt granitowych zabrakło?
Obserwuj wątek
    • Gość: mario Re: Przebudowa rynku: cztery dni bez tramwajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.12, 18:15
      Helmuty są w Batorym w zajezdni, na Zawodziu zostały tylko 4.Po drugie jak niby te helmuty by miały zmieniac tor na Warszawskiej ,jak będą demontowac rozjazd. Niestety nieda się inaczej tego zrobic, te 3 dni da się wytrzymac bez problemu.
      • Gość: Europejczyk Obrzydlistwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.12, 19:06
        Jeśli ktoś będzie na rynku proponuję się przyjrzeć przejściu przez tory na przedłużeniu ulicy Staromiejskiej. Torowiski wyłożone jest nieobrobioną, nierówną, drobną kostką granitową. Już niemiłosiernie brudną i pozapadaną. Po prostu koszmar. W tym samym czasie barbarzyńsko zniszczono piękny, równy, duży granitowy bruk z fugami grubości włosa - na ul. 3 Maja. Tak Uszok i jego ekipa - przy powszechnej obojętności - upiększa "Miasto Ogrodów".
      • Gość: miki Re: Przebudowa rynku: cztery dni bez tramwajów IP: *.dynamic.chello.pl 06.11.12, 19:55
        Jak to jak. Przecież ostatnio był zamontowany elegancki rozjazd nakładkowy, sprężynowy, aż się nie mogłem nadziwić - wcześniej takie cuda to tylko w Niemczech widywałem...
        A rozjazdy kompletne to w latach 80. to nasi tramwajarze wymieniali w nocy w ciągu paru godzin. Ale to były czasy, gdy tramwaje jeździły przy 30 stopniach mrozu, gdy już nic innego nie jeździło, nawet czołgi zamarzały i policyjne suki - pamiętacie jeszcze?
    • kosimus Przebudowa rynku: cztery dni bez tramwajów 06.11.12, 19:28
      Nie wiem po co ten przystanek na św. Jana. Mógłby ew. być, gdyby nie było przystanku przy wejściu do dworca od Konopnickiej. A tak to jest ich po prostu za dużo na krótkim odcinku.
      • Gość: miki Re: Przebudowa rynku: cztery dni bez tramwajów IP: *.dynamic.chello.pl 06.11.12, 19:58
        Bez sensu, rzecz oczywista. A może zdejmą przystanek przy Konopnickiej. W końcu i tak już tramwaje jeżdżą po Katowicach dwa razy wolniej niż za komuny, KZK GOP hojnie buli za stanie na światłach co 20 metrów z naszych kieszeni.
      • Gość: ja Re: Przebudowa rynku: cztery dni bez tramwajów IP: *.net 07.11.12, 08:07
        Przystanek na Jana w sumie będzie w miarę blisko Rynku, Mariackiej. Kolejny przystanek na linii północ-południe będzie w okolicy Muzeum Śląskiego. Więc chodzi pewnie o to, by duża liczba osób (czy to z dworca/mariackiej/rynku) nie musiała chodzić pod teatr (albo po muzeum). Bo teraz przez przystanek na Św. Jana będą jeździć tramwaje od Zawodzia i od Ronda. Czyli na Jana będzie można trafić na dwa razy więcej tramwajów niż pod Teatrem czy Muzeum.

A sam przejazd ostatnio wychodzi w miarę szybko - z placu Miarki na Warszawską tramwaj zdarza się, że jedzie ok. 2 minut (z postojem na Konopnickiej). W sumie to liczę, że przystanek na Konopnickiej jednak nie będzie likwidowany (bo to też fajne miejsce na przystanek) (A przy remoncie kościuszki dobudują tam może peron). Ale mogę się przeliczyć :/
    • bomb_jack Przebudowa rynku: cztery dni bez tramwajów 06.11.12, 21:54
      Dziś koło kina Railto już ekipa odstawiała dziadostwo:
      torowisko pod mostem zostało zamontowane na superhiper płytach betonowych a zaraz za mostem supali tłuczeń i podkłady chyba z demobilu.

Ręce opadaja gdy widać w jakim tempie tam sie pracuje!
      Przecież wykonanie 16 spawów pojedynczej szyny i ułożenie ze 6 m toru to sie jednej nocy robi a nie 4 dni !
      • kosimus Re: Przebudowa rynku: cztery dni bez tramwajów 06.11.12, 22:09
        Wiesz, że to nie robole decydują co gdzie sypią.
        • bomb_jack Re: Przebudowa rynku: cztery dni bez tramwajów 06.11.12, 22:17
          Ja nie mam żalu do roboli - przecież wiem że oni wykonują zleconą im pracę. Projektant/wykonawca dał ciała i tyle w temacie
          • Gość: Elefant Re: Przebudowa rynku: cztery dni bez tramwajów IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.12, 19:08
            A ja mam żal do naszych geniuszy komunikacji - Uszoka, Opla, Frankiewicza i spółki że tramwajarze przez ostatnie cztery lata za ich sprawą zajmowali się likwidacją torów w Wojkowicach, Chorzowie, Gliwicach, Będzinie, Piekarach i Bytomiu. W tym samym czasie, tymi samymi siłami mogli wyremontować tory w Zabrzu, Rudzie Śląskiej, Sosnowcu, Świętochłowicach, Będzinie, Dąbrowie Górniczej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka