Dodaj do ulubionych

KZK GOP poszedł o jedną podwyżkę za daleko?

15.02.13, 09:44
Po tej podwyżce decyzja zapadła, będę jeździł autem, w d**** mam ekologię tak jest po prostu szybciej i taniej.
Obserwuj wątek
    • bartoszcze świetny pomysł! 15.02.13, 09:54
      Zdrowotność populacji się szybko poprawi od długich codziennych spacerów z pracy i do pracy.

Bo tylko idiotom się wydaje, że zaoszczędzą pieniądze jeżdżąc samochodem (liczą, że kupią tanio benzynę od Ruskich?). Czas też zaoszczędzą szukając miejsca do zaparkowania.
      • Gość: JCK Re: świetny pomysł! IP: *.biol.us.edu.pl 15.02.13, 09:59
        Tu nie chodzi że autem taniej, tylko o to że bilety w górę, a komfort i usługa w dół.
        Różnica w kosztach miedzy autem a kzk jest coraz mniejsza, natomiast zaoszczędzony czas coraz większy.
        Z podwyżek can biletów nic nie wynika dla pasażera.
        • bartoszcze Re: świetny pomysł! 15.02.13, 10:33
          Gość portalu: JCK napisał(a):

> Tu nie chodzi że autem taniej, tylko o to że bilety w górę, a komfort i usługa
          > w dół.

Uprzejmie poproszę o udowodnienie tezy "komfort i usługa w dół". Ale konkretnie, a nie "bo oni som gupie i kradnom".
          • Gość: JCK Re: świetny pomysł! IP: *.biol.us.edu.pl 15.02.13, 10:37
            Naprawdę nie wiesz o co chodzi, czy ktoś Ci za to płaci?
            Jeżeli to pierwsze to podaję przykład pierwszy z brzegu :
            Pierwszy przystanek, autobus spóźnia się o 10-15 min. nie jest to środek tygodnia żeby tłumaczyć korkami tylko sobota i nie zdarza się jednorazowo, co można by tłumaczyć jakąś awaria czy niedyspozycją kierowcy ( co potrafię zrozumieć) tylko praktycznie zawsze.
            • bartoszcze Re: świetny pomysł! 15.02.13, 10:43
              Ale, pardon, chciałeś przez to powiedzieć, że to się wcześniej nigdy i nigdzie nie zdarzało, czy jak? Bo mnie się jakoś takie opóźnienia nie zdarzają, może 2-3 minuty, więc Twój argument jest pozbawiony mocy.
              Próbuj dalej, zasady argumentacji powinny Ci być nieobce, wydawałoby się.
              • Gość: JCK Re: świetny pomysł! IP: *.biol.us.edu.pl 15.02.13, 10:53
                Hahaha, " mnie się takie coś nie zdarzało" Twój argument powala wszystko.
                Mnie żaden ksiądz nie molestował, to takie coś jak pedofilia w kościele nie istnieje.
                Nie jestem chory na raka , więc nie piszcie bzdur o jakiejś wymyślonej chorobie.
                Nie mam zamiarów podejmować z Tobą dyskusji i zniżać się do Twojego poziomu.

Miłego dnia życzę.
                • bartoszcze Re: świetny pomysł! 15.02.13, 10:59
                  Gość portalu: JCK napisał(a):

> Hahaha, " mnie się takie coś nie zdarzało" Twój argument powala wszystko.

ROTFL. Bo Twoje "mnie się zdarza" jest argumentem bijącym wszystko.

> Nie mam zamiarów podejmować z Tobą dyskusji i zniżać się do Twojego poziomu.

Na razie nie podjąłeś żadnej dyskusji, bo do tego musiałbyś przedstawić jakiekolwiek argumenty. Żadna strata w każdym razie jak dla mnie.
                  • bestcjanek Re: świetny pomysł! 15.02.13, 12:23
                    Obawiam się że tobie obce są zasady podstawowej kindersztuby, nie mówiąc już o erystyce.
                    Jeśli zaczynasz dyskusję od nazwania - posiadających odmienne od twojego - zdania "idiotami, nie dziw się, że cię wszyscy mają w dupie.
                    I jak sądzę - zupełnie słusznie.
              • watrix Re: świetny pomysł! 15.02.13, 11:44
                > nie zdarzało, czy jak? Bo mnie się jakoś takie opóźnienia nie zdarzają, może 2-
                > 3 minuty, więc Twój argument jest pozbawiony mocy.

Czym Ty jeździsz. Przykład z mojego ogródka: jeżdżę czesto autobusem 51 z o. Paderewskiego na Kłodnicką. Zdziwiony jestem jak czasem przyjedzie punktualnie (głównie w weekendy po południu) w tygodniu nie ma na to szans. Podczas studiów korzystałem też z linii 801, 831, 811, 808, 807, 814, 634, 84, 28, 928, 49... mółbym tak w nieskończoność, a także tramwaji 6 i 16. Po tych doświadczeniach nikt mi nie wmówi, że autobusy są u nas punktualne...
                • bartoszcze Re: świetny pomysł! 15.02.13, 12:02
                  watrix napisał:

> Czym Ty jeździsz.

37, 910 lub co przyjedzie. Dokładność 2-3 minuty, chyba że w popołudniowym szczycie (zgaduj zgadula co robi autobus kiedy na drodze jest korek).
                  • watrix Re: świetny pomysł! 15.02.13, 12:43
                    Przepraszam, a korki w godzinach szczytu to jakaś wyjątkowa sytuacja? Bo jeśli powtarzają się codziennie, to może należałoby dostosować rozkład tak by dać autobusom więcej czasu.
              • Gość: Zagłębiak Re: świetny pomysł! IP: *.telpol.net.pl 15.02.13, 12:37
                Służę uprzejmie: 814 z DG do Katowic. Dzień w dzień wieczorne kursy opóźnione o 15 minut bo przewoźnik oszukuje na planach (mniej wozów na linii niż wynika z umowy).
                Weekendowe połączenie DG - Piekary Śląskie - DG. W optymalnej wersji 5 godzin jazdy.
                Weekendowe połączenie DG - Siewierz. 4 godzinny takt...
                Wymieniać dalej?
                • bartoszcze Re: świetny pomysł! 15.02.13, 12:42
                  Gość portalu: Zagłębiak napisał(a):

> wieczorne kursy opóźnione o 15 minut bo przewoźnik oszukuje na planach (mniej wozów na linii niż wynika z umowy).

Uwaga: za to że przewoźnik oszukuje odpowiada:
                  a/ KZK GOP
                  b/ przewoźnik?
                  • Gość: Zagłębiak Re: świetny pomysł! IP: *.telpol.net.pl 15.02.13, 12:53
                    KZK GOP - jemu płacę, od niego wymagam.
                    Co do pozostałych wymienionych sytuacji to kto odpowiada?
                    Dołożę jeszcze historię linii 154, gdzie Rudpol-Opa do dzisiaj nie dał rady się wywiązać z umowy. KZK GOP doskonale sprawę zna. Pozostaje pytanie czy to głupota czy to zdrada?
                    • bartoszcze Re: świetny pomysł! 15.02.13, 13:11

> KZK GOP - jemu płacę, od niego wymagam.

Chyba nie zrozumiałeś pytania, które brzmiało "kto oszukuje".

> Co do pozostałych wymienionych sytuacji to kto odpowiada?

Ale za co ma odpowiadać? Z czego wynika, że na losowo wybranej trasie ma być połączenie o czasie jazdy wynoszącej tyle a tyle (zwłaszcza jeżeli korzysta z niego w określonej konfiguracji 7 pasażerów dziennie)?

> Dołożę jeszcze historię linii 154, gdzie Rudpol-Opa do dzisiaj nie dał rady się
                      > wywiązać z umowy.

Patrz wyżej: kto oszukuje? Jak Ci robotnicy nie dotrzymają terminu remontu mieszkania, to jesteś winny czy poszkodowany?
                      • Gość: Mordoklejka Re: świetny pomysł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.13, 14:06
                        Świetny argument ze kzkgop NIC NIE POTRAFI, DZIĘKUJE.
                        Z Kim zawieram umowę na przejazd ?
                        Z KZKGOP
                        Co mnie obchodzą podwykonawcy KZKGOP?
                        Gó... mnie obchodzą. Czyli mniej więcej tyle ile KZKGOP pasażer.

Najaktywniejszy na forum jest jakiś pracownik KZKGOP o polocie pani koteras i to jest już żałosne.
                        I to mnie tylko utwierdza w przekonaniu ze zamiana autobusu na samochód będzie słuszną decyzją. Bo ten twór już się nie zmieni, w nim już wyewoluował "system immunologiczny".
                  • Gość: tauzen Re: świetny pomysł! IP: *.ngm.net.pl 15.02.13, 14:01
                    Dla pasażera stroną jest KZK GOP.
                    Kupując bilet od kzk gop, zawieram z nim umowę.
                    • bartoszcze Re: świetny pomysł! 15.02.13, 14:19
                      Gość portalu: tauzen napisał(a):

> Dla pasażera stroną jest KZK GOP.

Zgadza się, ale pytanie nie brzmiało "kto jest stroną umowy", ani nawet "kto się nie wywiązuje z umowy" tylko "kto oszukuje". W konkretnej wskazanej sytuacji.

> Kupując bilet od kzk gop, zawieram z nim umowę.

Dla ścisłości, umowę zawierasz wsiadając do autobusu.
                      • Gość: antyekolog z musu Re: świetny pomysł! IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 14:38
                        Bartoszcze ..czytam i nie dowierzam.. pracujesz tam ??
                        Jeździłem lata autobusem...Ale od kilku miesięcy jeżdżę samochodem.Oblicz sobie podwyżka
                        biletu kwartalnego od kilku lat jak obliczyłem prawie 30 kilka procent. Po nowej podwyżce 376 zł.
                        Miesięcznie 125 zł Czas dojścia do autobusu w jedną stronę około 20 minut, jazda autobusem (linia przyśpieszona) 30 min to pomnożywszy razy dwa (powrót), więc jak jest wszystko okey, to w najlepszym przypadku tracę dziennie godzina 1.40 min. Teraz samochód dojazd zsumowany maximum 40 min. Dopłata do benzyny około 60 zł. i mam godzinę zaoszczędzoną na moje prywatne życie.
                        • Gość: JCK Re: świetny pomysł! IP: *.biol.us.edu.pl 15.02.13, 14:53
                          Po pierwszym jego poście stwierdziłem ze albo tak ma od urodzenia albo mu za to płaca.
                          Nie ma co wdawać w jakiekolwiek dyskusje, bo to jest równe z dyskusją z kzkgopem
                        • bartoszcze Re: świetny pomysł! 15.02.13, 20:18
                          Gość portalu: antyekolog z musu napisał(a):

> Bartoszcze ..czytam i nie dowierzam.. pracujesz tam ??

Zawsze mnie serdeczne bawi, że teorie spiskowe są atrakcyjniejsze od zwykłego rozumu:)

> Czas dojścia do autobusu w jedną stronę około 20 minut, jazda autobusem (linia
                          > przyśpieszona) 30 min to pomnożywszy razy dwa (powrót), tracę dziennie godzina 1.40
                          > min. Teraz samochód dojazd zsumowany maximum 40 min.

To oznacza, że masz bardzo dobry dojazd samochodem i parkowanie. A jak liczba samochodów się podwoi...?

> Dopłata do benzyny około 60 zł

Więc jednak.

> i mam godzinę zaoszczędzoną na moje prywatne życie.

A ja przez godzinę w autobusie czytam książki:)
                          Oczywiście (patrz wyżej i w innym punktach wątku) jest wielu takich, którym może się opłacić, ja na razie w niektóre miejsca nawet nie myślę ruszać się komunikacją. Ale nie jest to uniwersalne rozwiązanie "jak mi podwyższą bilet o 20 gr to przestanę z nimi jeździć", to po prostu tak nie działa.
                          • Gość: Zagłębiak Re: świetny pomysł! IP: *.telpol.net.pl 16.02.13, 01:57
                            Ja wolę czytać w domu a o poziomie ofert KZK GOP świadczy fakt, że mający darmowe przejazdy pracownicy KZK GOP, nawet najniższych szczebli, wolą dojeżdżać do pracy samochodem... Bo jest po prostu o rząd wielkości szybciej.
                            • bartoszcze Re: świetny pomysł! 16.02.13, 10:28

> Bo jest po prostu o rząd wielkości szybciej.

Błąd. To zależy skąd, dokąd, czym i o jakiej porze. Nie wmówisz mi, że przejazd samochodem przez zatłoczone centrum Katowic w szczycie i szukanie przez 10 minut miejsca do parkowania pozwoli na szybszy dojazd niż tramwajem przez to centrum, na przykład.
                              • szumiszczaw Re: świetny pomysł! 16.02.13, 11:51
                                Tobie nie wmówię - masz swoja wersję i jej się będziesz trzymać. Wiem tylko, że posiadaczom samochodów mieszkających na Tysiącleciu, Koszutce czy Wełnowcu opłaca się dojeżdżać do pracy na Barbary samochodem. Tak, wiem to as przykładowe, przypadkowe relacje w komunikacji miejskiej. Nie masz wrażenia, że tylko ta "Twoja" jest dobrze zorganizowana?
                                • bartoszcze Re: świetny pomysł! 16.02.13, 12:56
                                  szumiszczaw napisał:

> Tobie nie wmówię - masz swoja wersję i jej się będziesz trzymać. Wiem tylko, że
                                  > posiadaczom samochodów mieszkających na Tysiącleciu, Koszutce czy Wełnowcu opł
                                  > aca się dojeżdżać do pracy na Barbary samochodem.

Cóż, najwyraźniej mają darmowy parking pod pracą i zbyt ciężkie d..y żeby przejść 5 minut z przystanku. Ale tylko ten pierwszy argument jest ekonomiczny i nie jest powszechny.

> Nie masz wrażenia, że tylko ta "Twoja" jest dobrze zorganizowana?

Przy mnie słabo działa ten drugi argument opisany powyżej, przede wszystkim.
                                  • Gość: Zagłębiak Re: świetny pomysł! IP: *.play-internet.pl 16.02.13, 13:09
                                    To nie chodzi o ciężkie tyłki - chodzi o różnicę w czasach dojazdu liczoną w godzinach...
                                    • bartoszcze Re: świetny pomysł! 16.02.13, 20:45
                                      Z Koszutki na Barbary, przez Mikołowską?
                                      ROTFL.
                                      • Gość: Zagłębiak Re: świetny pomysł! IP: *.telpol.net.pl 16.02.13, 20:48
                                        Na Tysiąclecie. Z resztą po 22 i przed 6 też jakiejś rewelacji nie ma.
                                        • Gość: Zagłębiak Re: świetny pomysł! IP: *.telpol.net.pl 16.02.13, 20:53
                                          Nie, nie, nie. Przepraszam. Jest super. Spadająca liczba pasażerów świadczy o rozwoju komunikacji miejskiej w GOP. KZK GOP nie odpowiada za nic - Ciągle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykają mu szpilki. To nie ludzie – to wilki!
                                          • bartoszcze Re: świetny pomysł! 16.02.13, 21:20
                                            Bez przesady, nigdzie nie napisałem, że jest super.
                                            Konsekwentnie piszę tylko, że w pewnych sprawach ludzie jadą po KZK bez zastanowienia, raczej z ogólnej frustracji, niż z rzeczywistej winy.
                                            Jest np. faktem, że ceny rosną, a dopłaty miast do komunikacji nie. Wszyscy oczekują lepszych autobusów (choć KZK zdaje się nie ma żadnych własnych), a koszt nabycia tych autobusów gdzieś musi się odbić w cenie. Połączeń niby za mało, ale poszczególne kursy rentowne nie są, za to ludzie są coraz bardziej wygodniccy.
                                            Konsekwentnie twierdzę, że koniecznością jest integracja oferty z KŚ, zapewne też przeorganizowanie taryfy, ale zasadniczym problemem nie jest wydatek na nowy samochód prezesa, groszowy w skali całości finansów spółki. Itede, itepe.
                                            • Gość: Zagłębiak Re: świetny pomysł! IP: *.telpol.net.pl 16.02.13, 21:56
                                              Po raz kolejny... Czy do zmiany rozkładów jazdy potrzeba więcej pieniędzy? Ile trzeba pieniędzy, żeby stworzyć czytelną taryfę? Ile trzeba pieniędzy, żeby wprowadzić windykację opłat dodatkowych? Czy do przestrzegania umów z przewoźnikami potrzeba więcej pieniędzy? Co do przewoźników - ile pieniędzy trzeba dać GOP więcej, żeby był w stanie zorganizować przetarg na 5 lat zamiast na trzy czy żeby przetarg wymagający nowych autobusów rozstrzygał trochę wcześniej niż miesiąc przed początkiem kursowania zwycięzcy na danej linii?
                                              • bartoszcze Re: świetny pomysł! 17.02.13, 12:18

> Czy do zmiany rozkładów jazdy potrzeba więcej pieniędzy?

Jeżeli zmiana ma polegać na zwiększeniu ilości kursów, to prawdopodobnie tak.

> Ile trzeba pieniędzy, żeby stworzyć czytelną taryfę?

Czytelną czy przyjazną? :)

> Ile trzeba pieniędzy, żeby wprowadzić windykację opłat dodatkowych?

A nie jest prowadzona?

> Czy do przestrzegania umów z przewoźnikami potrzeba więcej pieniędzy?

Nie, jeżeli pilnowanie przestrzegania umów przez przewoźników nie ma polegać na stałych kontrolach własnych.

> Co do przewoźników - ile pieniędzy trzeba dać GOP więcej, żeby był w stanie zorganizować przetarg na 5 lat zamiast na trzy

Jaki wpływ na wykonywanie umowy przez przewoźnika ma okres obowiązywania umowy?

> zeby przetarg wymagający nowych autobusów rozstrzygał trochę wcześniej niż miesiąc przed początkiem kursowania zwycięzcy na danej linii?

Czy naprawdę to pomoże przewoźnikowi w kupnie autobusów?
                                                • Gość: Zagłębiak Re: świetny pomysł! IP: *.telpol.net.pl 17.02.13, 13:51
                                                  Zmiana rozkładów czyli taka ich organizacja żeby na przystankach nie tworzyły się pociągi z autobusów a potem przez godzinę na przystanku hula wiatr. Eliminacja takich kwiatków jak 695 gdzie 12-metrowy autobus w godzinach szczytu wozi 15 pasażerów czy tras do zakładów przemysłowych nie istniejących od dawna...
                                                  Czytelną taryfę, czytelną. Aktualna jest tak czytelna, że radca prawny KZK GOP musiał dokonać jej wykładni na potrzeby KZK GOP (już po jej uchwaleniu!). O jej egzekwowaniu przez kontrolerów a tym bardziej kierowców nie ma mowy. Przy czym kierunek jest jasny - coraz więcej magicznych dokumentów do ulgi lub bezpłatnego przejazdu.
                                                  Windykacja opłat dodatkowych nie jest prowadzona. Normą są osoby mające niezapłacone kilkadziesiąt "mandatów" wobec których KZK GOP nie podjął żadnych działań. Ba, nawet rzecznik tej firmy pani "nie wiem ale się wypowiem" Koteras stwierdziła, że jak "to (jazda bez biletu) zdarzyło się komuś raz czy dwa to nie będziemy z tego mu robić problemu".
                                                  Kara dla przewoźnika za brak ogrzewania przez cały dzień (bo można ja nałożyć tylko raz na dobę na autobus) jest mniejsza niż dla pasażera za jazdę bez biletu! Normą są autobusy zgłaszane do umów o których od początku wiadomo, że nie spełniają jej warunków. Na 144 całe lata (!!!) jeździł wysokopodłogowy jelcz zamiast niskopodłowca i KZK GOP doskonale o tym wiedział. Na PKM kar, poza tymi, które spadną na portfel kierowcy (palenie w kabinie, brak biletów w sprzedaży), w ogóle się nie nakłada.
                                                  Okres obowiązywania umowy pozwala przewoźnikowi na inwestycję w tabor. Przy 5-letniej ma szansę kupić nowy autobus i to nie MAZa i na nim zarobić.
                                                  "Czy naprawdę to pomoże przewoźnikowi w kupnie autobusów?" Jutro dowiadujesz się, że od pierwszego marca obsługujesz linię na której będziesz potrzebował 4 nowych autobusów (rocznik 2013). Spróbuj je kupić... Myślisz, że MAZy prywaciarzy pojawiają się bo tak je lubią? Nieeee to po prostu jedyny producent na rynku, który ma wolne autobusy pod ręką.
                                                  PKM jest łatwiej bo przetarg na pakiety, które obsługują wygląda tak, że robi się remanent na zajezdniach i potem wpisuje się posiadany tabor w SIWZ przetargu.
                                                  Zobacz jaki tabor wystawili "nasi" prywaciarze w Wałbrzychu do obsługi tamtejszej komunikacji...
          • Gość: Aśś Re: świetny pomysł! IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 12:03
            hmm brudne... nie, nie bardziej pasuje uświnione i śmierdzące autobusy (czyt. genialny pomysł na tekstylne siedzenia, których kzk gop nie wypierze nawet ''od święta''), brak automatów biletowych w autobusach/tramwajach, brak włączonego ogrzewania, klimatyzacji (o ile owa klimatyzacja w autobusie jest, ponieważ genialny kzk gop zakupił nowe solarisy bez takiej), kierowcy jeżdzący z pasażerami jak worami kartofli (oczywiście nie wszyscy, zdarzają się też bardzo mili, których z tego miejsca pozdrawiam), przestarzały tabor, a ceny biletów chyba jedne z najwyższych w Polsce (porównajmy chociazby z Krakowem), brak kontrolerów w pojazdach a co za tym idzie ok połowa pasażerów jeździ bez biletów co odbija się na tych uczciwych (od 2 lat jeżdzę codziennie linią 109 i sprawdzano mi bilet RAZ), mogę też wspomnieć o tzw. ''menelach'', którzy bezkarnie wsiadają sobie do autobusów/tramwajów i jaaadą przez całą trasę weseli i śmierdzący, bez biletów i nic z tym zrobić nie można, ba kanar (jak już się zdarzy) to nawet do takiego nie podejdzie, woli czepiać się Matki z wózkiem która za wózek nie skasowała biletu. Spoźniające się oraz odjeżdzające za wcześnie autobusy zostawiam na koniec bo to tak jakby oczywista oczywistość. I co, nadal Panu tak komfortowo?
            PS. No tak, zapomniałam jeszcze o wypuszczaniu jednego wagonu tramwajowego w absolutnych godzinach szczytu (np linia 19, 6 w godzinach ok 15-16) a w normalnych godzinach podwójnych, które jeżdzą sobie puściutkie.
            • bartoszcze do przemyślenia 15.02.13, 12:11
              Gość portalu: Aśś napisał(a):

> ceny biletów chyba jedne z najwyższych w Polsce (porównajmy chociazby z Krakowem),

"W przeliczeniu na mieszkańca dopłaty do KZK GOP wynoszą 133 zł. Inne miasta takie jak np. Warszawa dopłacają prawie 1000 zł! Podobnie jest w wielu innych miastach w Polsce."

Cytat pochodzi z tekstu promującego - uwaga - pomysł na BEZPŁATNĄ komunikację miejską.
              • Gość: real Re: do przemyślenia IP: *.zabrze.vectranet.pl 15.02.13, 12:27
                skoro elementarna kultura operatorow, skomunikowania w rozkladach, czy brak stad sa niewprowadzalne (a to nie kosztuje kase, tylko nieco wysilku w pracy!), to jaka jest gwarancja, ze wieksze doplaty nie zostana ordynarnie przejedzone?
              • bestcjanek Re: do przemyślenia 15.02.13, 12:27
                Czytamy ze zrozumieniem. Kolega nie był zainteresowany poziomem dopłat, a cenami biletów.
                KZK GOP prowadzi taką politykę jaka prowadzi i za nią jest oceniany. Jeśli zwiększą dopłaty, zmniejszając tym samym ceny biletów - będziemy o tym dyskutować.
                Póki co - więcej czytać ze zrozumeiniem, mniej pierdół pisać.
                • bartoszcze Re: do przemyślenia 15.02.13, 12:39
                  bestcjanek napisał:

> Czytamy ze zrozumieniem. Kolega nie był zainteresowany poziomem dopłat, a cenam
                  > i biletów.

Czytamy ze zrozumieniem. Co oznacza "przeprowadzamy krótkie rozumowanie o istnieniu zależności między poziomem dopłat a ceną biletów".

> KZK GOP prowadzi taką politykę jaka prowadzi i za nią jest oceniany. Jeśli zwię
                  > kszą dopłaty, zmniejszając tym samym ceny biletów - będziemy o tym dyskutować.

KZK GOP nie dokonuje dopłat. KZK GOP przyjmuje dopłaty od miast i nie decyduje samodzielnie o poziomie tych dopłat. Elementarne, ale trzeba czytać ze zrozumieniem zamiast pisać pierdoły dla samego pisania.
              • Gość: Mania Re: do przemyślenia IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.13, 22:53
                No, właśnie mamy najniższy poziom dopłat a przelicza się to na jedne z najwyższych cen biletów, co tu do przemyślenia?

A bezpłatna komunikacja owszem jest, w Tallinie i sprawdza się ponoć świetnie. Ale nam takie rzeczy raczej nie grożą.
            • Gość: oto Fakty Re: świetny pomysł! IP: *.free.aero2.net.pl 16.02.13, 21:58
              Gość portalu: Aśś napisał(a):

> hmm brudne... nie, nie bardziej pasuje uświnione i śmierdzące autobusy (czyt. g
              > enialny pomysł na tekstylne siedzenia, których kzk gop nie wypierze nawet ''od
              > święta''),

Tekstylne siedzenia są niezgodne z przepisami
              • Gość: Aśś Re: świetny pomysł! IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.13, 23:05
                > Tekstylne siedzenia są niezgodne z przepisami

serio? to dlaczego wszystkie nowe lub ''nowe'' takie posiadają? jestem bardzo ciekawa o co z tym chodzi, bo jest to jedna z najbardziej brzydzących mnie rzeczy ;P
          • bestcjanek Re: świetny pomysł! 15.02.13, 12:20
            bartoszcze napisał:
            > Uprzejmie poproszę o udowodnienie tezy "komfort i usługa w dół". Ale konkretnie
            > , a nie "bo oni som gupie i kradnom".

Uprzejmie proszę o udowodnienie tezy "Bo tylko idiotom się wydaje, że zaoszczędzą pieniądze jeżdżąc samochodem (liczą, że kupią tanio benzynę od Ruskich?)."

• bartoszcze Re: świetny pomysł! 15.02.13, 13:02
              Ceny paliw są równie wysokie dla indywidualnych posiadaczy samochodów, jak dla komunikacji miejskiej.
              Wzrost ceny biletu odpowiada w najlepszym wypadku wartości paliwa pozwalającej na przejechanie kilkuset metrów.
              Powszechnym błędem jest niedoszacowanie kosztów korzystania z samochodu.
          • losarchitektos Re: świetny pomysł! 15.02.13, 13:35
            Może i komfort nie jest najgorszy pomijając karliki, których brzydzę się usiąść. Ale jest inny zasadniczy problem związany z podwyżkami. W KZK GOP nie ma żadnej strategii, żadnego sensownego schematu komunikacji. W Katowicach aby dojechać z jednej dzielnicy do drugiej trzeba przesiąść się w centrum, nie mam nic przeciwko przesiadkom, ale nie da się tego zrobić w 15 min, tak więc bilety 15minutowe są dla mnie fikcją, zwykle kupuję te 30min a to już 3,60 czyli dość dużo, a będzie 3,80. Poza tym KZK GOP robi wszystko aby nikt nie mógł przejechać bezkarnie przez centrum bez przesiadki (przykład linia 12). 2 sprawa: jeżeli już myszą być przesiadki w centrum to powinny być węzły przesiadkowe - czegoś takiego nie ma, trzeba gonić po centrum aby się przesiąść. Ostatni taki sensowny węzeł został ostatecznie rozmontowany dzięki galerii katowickiej. A to prosty rachunek: 116(koszt biletu miesięcznego):6(cena paliwa)=19,3 ; 19,3:7(ilość litrów na 100km)=2,76 ; 2,76x100=276 ; 276:22(dni robocze w miesiącu)=12 , czyli za 116 zł mogę w każdy dzień roboczy przejechać 12 km. Rachunek jest uproszczony ale pokazuje dlaczego wiele osób próbuje przesiąść się na auto.
            • bartoszcze Re: świetny pomysł! 15.02.13, 13:49
              losarchitektos napisał:

> Ale jest inny zasadniczy problem związany z podwyżkami.

I z tym się zgadzam.

> A to prosty rachunek: 116(koszt biletu miesięcznego):6(cena paliwa)=19,3 ;
              > 19,3:7(ilość litrów na 100km)=2,76 ; 2,76x100=276 ; 276:22(dni robocze w miesiącu)=12 ,
              > czyli za 116 zł mogę w każdy dzień roboczy przejechać 12 km.

Pamiętając że to jest w obie strony.

> Rachunek jest uproszczony ale pokazuje dlaczego wiele osób próbuje przesiąść się na auto.

Bardzo uproszczony.
          • Gość: mp Re: świetny pomysł! IP: 89.25.246.* 15.02.13, 19:27
            Przykładów można mnożyć bez końca, np: kiedyś linią nr 10 dojeżdżałam z Paderewy do rodziców na Brynów - teraz przesiadki, bieganie od przystanku do przystanku (Plac Wolności, Kopernika, Rynek, Plac Andrzeja, Mikołowska już sama nie nadążam skąd co jedzie); liniami nr 0 i 50 dojeżdżałam na osiedle Słoneczna do rodziny - teraz przesiadki - raz spróbowałam, nieskorelowane. Od dwóch lat jeżdżę samochodem i niestety opłaca mi się to i ze względów finansowych i czasowych (więcej czasu mogę poświęcić na pracę, zamiast wąchać pachy współpasażerów przez 2 h dziennie + wystawanie na przystankach). A jadąc z 2 pasażerami - wychodzi taniej niż autobusem.
      • watrix Re: świetny pomysł! 15.02.13, 11:35
        4.80zł za bilet? Hahaha, się uśmiałem ;)
      • Gość: HH Re: świetny pomysł! IP: 78.133.163.* 15.02.13, 12:39
        Nie przesadzaj - ja mam dużo miejsc parkingowych obok firmy i po ostatnich podwyżkach podziękowałem kzk gop za wspólnie spędzone kilkanaście lat i pożegnałem się z nimi bez żalu.
        Kosztuje mnie dojazd i utrzymanie auta tyle co miesięczny a zyskuję dziennie ok. 1,5h na dojazdach.
        • bartoszcze Re: świetny pomysł! 15.02.13, 12:45
          Gość portalu: HH napisał(a):

> Nie przesadzaj - ja mam dużo miejsc parkingowych obok firmy

To świetnie, nie twierdzę że nikt nie ma. Twierdzę, że w centrum Katowic ich nie ma, na przykład. I nie tylko tam.

> Kosztuje mnie dojazd i utrzymanie auta tyle co miesięczny a zyskuję dziennie ok
          > . 1,5h na dojazdach.

Ależ oczywiście, że na pewnych trasach jest to opłacalne pod każdym względem. Ale nie każdemu i na każdej.
      • Gość: sisja Re: świetny pomysł! IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 21:29
        śmieszny jesteś bartoszcze, masz jakieś udziały w kzk gop że tak ich bronisz? ja musze korzystać z ich usług bo nie mam auta, a busy spóźniaja sie nagminnie, czasem opóźnienie 2, 3 minut blokuje mi dojazd do pracy bo na przesiadke, często na styk, jestem spóźniona, w środku busów smród brudu i często spalenizny ( stare ikarusy, które nie wiem jakim cudem jeszcze się poruszaja) tłok i ciasnota.
        Jakich więc jeszcze argumentów chcesz?
        • bartoszcze Re: świetny pomysł! 16.02.13, 10:32
          Gość portalu: sisja napisał(a):

> w środku busów smród brudu

Zapomniałaś napisać o menelach i gromko oskarżyć KZK o to, że menele czasem wsiadają do autobusów #skandal!
          (pytanie pomocnicze: ile autobusów należy do KZK, a ile do firm przewozowych, które podpisały umowy z KZK?)
          • Gość: sisja Re: świetny pomysł! IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 20:57
            to TY napisałeś o menelach to raz a dwa jak pracuje kzk gop skoro nie sprawdza jak się przewoźnicy "wywiazuja" z umów, i dopiero pod silna presją pasażerów racza zając stanowisko, nie ośmieszaj się wyciaganiem słów z kontekstu nie tylko w moim poscie ale w całej tej dyskusji.
            • Gość: Zagłębiak Re: świetny pomysł! IP: *.telpol.net.pl 17.02.13, 01:19
              Bartoszcze - jak kupisz w supermarkecie chleb z gwoździem w środku to pretensje swoje kierujesz rzecz jasna do piekarnia (jeśli w ogóle nie do konkretnego piekarza), prawda?
              • bartoszcze Re: świetny pomysł! 17.02.13, 12:23
                Jak kupię w markecie jogurt z gwoździem, to oddaję go do marketu, ale wiem, że to mleczarnia dała d..y.
            • bartoszcze Re: świetny pomysł! 17.02.13, 12:22
              Gość portalu: sisja napisał(a):

> to TY napisałeś o menelach

To Ty napisałaś o smrodzie, a źródłem smrodu wielokrotnie powoływanym w tej dyskusji jest...
    • wudugurus KZK GOP szuka oszczędności? 15.02.13, 09:56
      Niech zacznie działać zgodnie z prawem!
      www.tvs.pl/41725,prezydenci_nie_maja_prawa_pobierac_diet_z_kzk_gop.html
    • iznogud81 KZK GOP poszedł o jedną podwyżkę za daleko? 15.02.13, 09:57
      Niestety, redaktor myli się co do tego, że KZK GOP to "żaden autonomiczny twór". Przykładem niech będzie poprzedni prezydent Chorzowa, który zlikwidował tramwaj linii 12. Wściekli mieszkańcy dali mu kopa w rzyć podczas wyborów, a facet i tak dostał cieplutki stołeczek właśnie w KZK GOP. Nawet nie ma co tu komentować - KZK GOP to chory twór.

Pewnie zaraz po podwyżce dowiemy się, że szefostwo zakupiło znów kilka służbowych i luksusowych limuzynek... Szkoda słów.
      • Gość: Wkurzony Pasażer Bojkot trupa KZK GOP! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.13, 10:11
        Dokładnie! Tak, jak poprzednim razem. Najpierw podwyżka cen biletów, a potem przetarg na parę służbowych zamochodów, koniecznie z odtwarzaczem CD/DVD/mp3 z 7 głośnikami itd., itp.
        • Gość: gość Re: Bojkot trupa KZK GOP! IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 15.02.13, 10:27
          śmieszni jesteście!!! obaj! kopel w sumie to odpuścił te wybory - nie zrobił nic by liczyć się w wyścigu do fotela. wściekli mieszkańcy chorzowa......ja jakoś nie jestem wściekły - ba! ja jestem bardzo zadowolony z likwidacji tej lnii !!! dzięki temu i paru drobnym inwestycją dojazd do bytkowa z chorzowa skrócił się o ponad połowę. a niby kto ma być wściekły na kopla za likwidację 12? mieszkańcy tych dwóch starych domów przy parku? bo ci co pobudowali nowe, luksusowe domy nawet nie wiedzą którą stroną bilet wsadza się do kasownika.wściekli to mogą być mieszkańcy siemianowic - to oni stanowili ponad 80% pasażerów 12 , ale o ile mi wiadomo to oni pretensje powinni mieć do innego prezydenta i raczej nie byli w stanie oddać głosu przeciwko koplowi. ja i tak wybieram samochód - bardziej ekologiczny , szybszy , tańszy , wygodniejszy i praktyczniejszy , a z zaparkowaniem jakoś nie mam problemów nawet między francuską i placem miarki , wojewódzką i jagielońską w katowicach. nie jestem w stanie przejechać 600km komunikacją miejską w ciągu tygodnia a koszty byłyby holendarne - mnie wystarcza ekologicznego paliwa za 150 pln i docieram gdzie chcę i kiedy chcę i nie spędzam połowy dnia na dojazdach. mamy wspaniałe drogi na śląsku , dość miejsc parkingowych , więc dlaczego nie korzystać z tego? no, fakt - niektórych godności uwłacza jeżdzenie 3,5 metrowym autem i muszą się wozić 5 metrowymi , nieprzystosowanymi do ruchu miejskiego pojazdami, ale wtedy niech korzystają z komunikacji i niech za ten luksus płacą tyle ile to naprawdę kosztuje.
          • bartoszcze Re: Bojkot trupa KZK GOP! 15.02.13, 10:31
            Śliczne. To teraz jeszcze powiedz co paliłeś:)
            • bestcjanek Re: Bojkot trupa KZK GOP! 15.02.13, 12:29
              Daruj sobie argumenty ad personam. Jeśli nie masz merytorycznie nic do dodania, zepnij poślady i nie posyłaj durnych postów.
              • bartoszcze Re: Bojkot trupa KZK GOP! 15.02.13, 13:03
                bestcjanek napisał:

> Daruj sobie argumenty ad personam.
                > zepnij poślady i nie posyłaj durnych postów.

Ojej, to była ta, no, kindersztuba, erystyka czy adrem?
                • Gość: gosc @bartoszcze IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 14:01
                  Wisisz na tym forum, od pięciu godzin, i pewnie powisisz do końca działania urzędu. Weź sie do ro boty, może, co? Uwierz, ze twoje "jedynie słuszne" uwagi na temat urzędów, kótrymi zasypujesz net, nikogo nie obchodzą....
                  • bartoszcze Re: @bartoszcze 15.02.13, 14:16
                    To po co mi odpisujesz jak Cię nie obchodzą?
          • Gość: go Re: Bojkot trupa KZK GOP! IP: *.v-net.com.pl 15.02.13, 11:26
            Wybierając samochód po porstu zrzucasz koszty na otoczenie. Babcia zawsze tędy chodziła, ale w związku z tym, że "Gość portalu: gość " kupił sobie auto, to teraz babci wyznaczono przejście 100 metrów dalej, na którym musi czekać na zielone światło i do którego musi dojść po zwężonym chodniku (zwężonym o tyle, o ile poszerzeono jeznie dla "Gość portalu: gość ")

Oczywiście koszty barierek, znaków, świateł, asfaltu, zwężenia chodnika itd poszły też babcinych podatków.
            • Gość: HH Re: Bojkot trupa KZK GOP! IP: 78.133.163.* 15.02.13, 12:47
              Czy Ty nie wiesz ile państwo kasuje na akcyzie i podatkach w paliwach?
              Ile kasuje z podatków od wymuszonych usług jak przegląd techniczny?
              Ile kasuje od podatków wliczonych w cenę części i materiałów potrzebnych do korzystania z samochodu?
              Ile kasuje podatków i akcyzy od nowo kupionego samochodu?
              Moim zdaniem każdy kierowca płaci w życiu znacznie więcej podatków niż ta babcia.
              • Gość: gość Re: Bojkot trupa KZK GOP! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.13, 13:26
                sorki , ale nie rozumiem dlaczego ta babcia ma się mieć gorzej? prz4ejść dla pieszych jest tyle samo , tylko nie musi uważać na tramwaj który potrzebuje dużo dłuższej drogi do zatrzymania , dodatkowo babci wybudowano piękny chodnik i ścieżkę rowerową , a organizację na skrzyżowaniach poprawiono i spowolniono - rondo. a na marginesie.....prawdopodobnie babią nigdy nie będę , ale moja zona już nie może się doczekać wnuków i pewnie jestem bliżej bycia dziadkiem niż ty, więc nie wyjeżdzaj z takimi płytkimi tekstami mającymi zastąpić argumenty. co do płacenia....to nadal ja jako kierowca płacę takie podatki , że pasażerowie komunikacji publicznej powinni wszystkim kierowcom dziękować za dotowanie ich biletów. a czy wiesz , że przejazd autobusu przegubowego niszczy drogę bardziej niż kilkadziesiąt tysięcy osobowych? czyli wszystkie osobowe auta przejeżdzające pod ssc niszczą ją tyle co jeden autobus.
                do atmosfery wydziela tyle co2 i sadzy ile kilkadziesiąt samochodów osobowych? a stare ikarusy więcej niż kilkaset samochodów? więc nie dotykaj tematów o których nie specjalnie masz pojęcie.
              • Gość: oto Fakty Re: Bojkot trupa KZK GOP! IP: *.free.aero2.net.pl 16.02.13, 22:23
                Gość portalu: HH napisał(a):

> Czy Ty nie wiesz ile państwo kasuje na akcyzie i podatkach w paliwach?
                > Ile kasuje z podatków od wymuszonych usług jak przegląd techniczny?
                > Ile kasuje od podatków wliczonych w cenę części i materiałów potrzebnych do kor
                > zystania z samochodu?
                > Ile kasuje podatków i akcyzy od nowo kupionego samochodu?
                > Moim zdaniem każdy kierowca płaci w życiu znacznie więcej podatków niż ta babci
                > a.

Wszelkie podatki kierowców dają 1/5 budżetu polski
          • bahn Autobus jedzie dłużej od tramwaju 15.02.13, 12:07
            Skrócić to się mógł co najwyżej Twój horyzont, bo czas przejazdu autobusu w porównaniu do tramwaju się wydłużył nawet - wzrósł ruch kołowy na trasie (ciekawe, dlaczego?), a w dodatku obsługę w ramach komunalnej pomocy przekazano bez przetargu równie nieudacznemu jak KZK GOP przewoźnikowi PKM Katowice, którego kierowcy nie przekraczają 30 km/h powodując dodatkowe spowolnienie ruchu na drodze. Także zmiany pieronem na dobre.
            • Gość: gość Re: Autobus jedzie dłużej od tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.13, 14:48
              a gdzie napisałem , że jeżdzę autobusem? jeżdzę samochodem i teraz przejeżdzam o połowę szybciej. ba! szybciej nawet niż 20 lat temu kiedy samochodów było 1/4 tego co teraz.
          • Gość: MRT Re: Bojkot trupa KZK GOP! IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 12:47
            Nie za bardzo widzę komu się ten dojazd skrócił z Siemianowic do Chorzowa po likwidacji tramwaju. tramwaj jechał 15 minut, autobus jedzie pół godziny.
            • Gość: oto Fakty Re: Bojkot trupa KZK GOP! IP: *.free.aero2.net.pl 16.02.13, 22:26
              Gość portalu: MRT napisał(a):

> Nie za bardzo widzę komu się ten dojazd skrócił z Siemianowic do Chorzowa po li
              > kwidacji tramwaju. tramwaj jechał 15 minut, autobus jedzie pół godziny.

za to autobus A4 jeździ szybciej niż jeździł tramwaj
    • j-230 Re: KZK GOP poszedł o jedną podwyżkę za daleko? 15.02.13, 10:48
      DALEKO KZK GOP DO NIEMIEC chyba ze 100 lat minie zanim dogonimy Niemcy a mnie się to z tymi podwyżkami to jeszcze nie wszystko ,jak KASA W GMINACH się skończy to jest niemal pewne po PÓŁROCZU TO KZK GOP MORZE SIĘ ZWINĄĆ !!!!!!! bo według moich wyliczeń to bilety powinny kosztować 10,12,15 złotych czyli 100 % drożej ,bo KZK GOP wziął kredyt na zakup TRAMWAJÓW ???? CIEKAWE KTO TO SPŁACI !!!!!!!!!!
    • felucjan Urzędnicy z KZK GOP myślą inaczej. 15.02.13, 11:11
      Co ich obchodzi, że mniej ludzi będzie jeździć? Mniejszy dochód? I co z tego? Który z pracowników KZK GOP ma pensję uzależnioną od wpływów ze sprzedaży biletów lub ilości przewiezionych rocznie pasażerów?

Celem ludzi w KZK GOP jest maksymalnie zadowolić prezydentów miast, którzy dają kasę, a nie Kowalskiego, a z drugiej strony znaleźć PKM-y, które będą obsługiwały linie.

Pasażer narzekający na koszty, komfort jazdy lub punktualność jest dla nich jak komar: uciążliwy, ale w sumie nie robiący poważniejszej szkody.
      • Gość: kasia Re: Urzędnicy z KZK GOP myślą inaczej. IP: *.xdsl.centertel.pl 15.02.13, 11:33
        Płacimy za bilety coraz więcej a komfort jest coraz gorszy, stare autobusy, niepunktualne albo jeżdżą o 5 - 8 minut wcześniej albo o 10-30 minut później niż jest napisane w rozkładzie. I za co ja mam płacić?
        Autobusy w godzinach szczytu kiedy to dzieci i młodzież wychodzą ze szkół a dorośli wracają z pracy, bilet zapłacić trzeba ale komfortu nie ma, czasami nawet nie ma gdzie stanąć i czego się trzymać. W autobusach śmierdzi, często wsiadają "brudasy śmierdzące" i nikt im uwagi nie zwraca, jak wsiada taki śmierdzący pan to wszyscy uciekają od niego w drugi koniec autobusu i później ktoś wsiądzie czysto ubrany i usiądzie na takim miejscu... A dodam jeszcze że ten śmierdzący pan nie płaci biletu a inni tak... To wsiadanie pierwszymi drzwiami to też śmieszne, czasami jest tak że kierowca otwiera przednie drzwi tylko ale i środkowymi da się wsiąść kiedy wysiadają inni...

Jeśli ktoś nie ma do wyboru innego środka transportu tak jak np. ja, nie jeździ pociąg ani bus tylko autobusy to jestem skazana na korzystanie z nich, gdybym tylko miałam wybór to wygrałabym tańszy transport.
    • Gość: asdf Re: KZK GOP poszedł o jedną podwyżkę za daleko? IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 11:29
      jak juz placic to za cos!! a nie, ze jade z smierdziuchami, obrzyganymi siedzeniami, zlodziejami, cyganami co zebrza..wywalic takich!! kanar na kazdym przystanku!!
      i selekcje robic!!
    • krycha_73 KZK GOP poszedł o jedną podwyżkę za daleko? 15.02.13, 11:43
    • krycha_73 Kolejna podwyżka cen biletów to na prawdę będzie 15.02.13, 11:50
      przegięcie pały. Najwyraźniej chcą, żeby autobusy jeździły puste, bo do tego to zmierza. Rozumiem, że obudzili się jak stwierdzili, że na Śląsku jest tani transport w stosunku do innych miejsc, więc zrobili podwyżkę, ale teraz podwyżki są co chwilę!!! Wyhamujcie tam w tym kzkgopie, bo za niedługo będziecie musieli zacząć sprzedawać te nowe autobusy.
    • kuba_katowice KZK GOP poszedł o jedną podwyżkę za daleko? 15.02.13, 12:07
      Specjaliści z KZK GOP nie rozumieją, że dla pasażerów jest granica opłacalności korzystania z komunikacji miejskiej - i właśnie ją przekroczą w marcu. I w marcu zrozumieją :)

Pozdrawiam
      Kierowca auta & rowerzysta w jednej osobie
      • kuba_katowice Re: KZK GOP poszedł o jedną podwyżkę za daleko? 15.02.13, 12:24
        "W ubiegłym roku KZK GOP sprzedał o 3,4 mln biletów jednorazowych mniej niż w 2011 roku (...)"

To akurat można tłumaczyć po części wprowadzeniem biletów czasowych.

"(...) a spadek sprzedaży biletów miesięcznych był jeszcze większy"

A tu już KZK GOP ma przykład, że ludzie wolą przesiąść się do konkurencji, bądź zorganizować z innymi i wspólnie dojeżdżać autkiem do pracy.
      • Gość: real Re: KZK GOP poszedł o jedną podwyżkę za daleko? IP: *.zabrze.vectranet.pl 15.02.13, 12:26
        obawiam sie, ze niestety nie zrozumieja - zawsze mozna wyciagnac lape po wiecej publicznych funduszy, vide koncowka poprzedniego roku, gdzie najpierw "brakowalo 17 mln", a jakis miesiac pozniej szarpnieto sie na calkiem niezle, jak na sluzbowe, samochody

i zdziwilbym sie bardzo, gdyby w tej sytuacji ktokolwiek bral na powaznie, ze gdzie indziej doplaca sie wiecej... skoro elementarna kultura operatorow, skomunikowania w rozkladach, czy brak stad sa niewprowadzalne (a to nie kosztuje kase, tylko nieco wysilku w pracy!), to jaka jest gwarancja, ze wieksze doplaty nie zostana ordynarnie przejedzone?
        • spoogie Re: KZK GOP poszedł o jedną podwyżkę za daleko? 15.02.13, 15:01
          Niestety, tak jak poprzednik niestety obawiam się że wasza wiara w prawa rynkowe w KZK są płonne. Tam te prawa nie działają póki jest kroplówka z kasy publicznej. Tam nawet jak bedzie jeden autobus na cały GOP nie zauważą problemu :) Ci ludzie żyją po prosu w innym, równoległym świecie. Świecie strefy budżetowej :D
    • grubasek73 Do autora 15.02.13, 13:26
      "Natura jednak nie lubi próżni i na niektórych trasach już pojawili się prywatni przewoźnicy, którzy wożą ludzi taniej niż samorządowy potentat. Przykładem jest linia "D" z Zagłębia do Katowic."
      - no nie wypada takich bzdur pisać. Prywatna linia D funkcjonuje co najmniej od 20 lat!!!
      • Gość: tauzen Re: Do autora IP: *.ngm.net.pl 15.02.13, 14:33
        trafna uwaga ... jeszcze w czasie studiów (o 12 lat temu) kursowałem nią spod empika :D
      • Gość: iznogud81 Re: Do autora IP: *.ha2-s.us.edu.pl 15.02.13, 18:41
        Ano, D-tkę Zagłębiacy mają już od dawna. Ja bym przytoczył inny przykład - minibusowej linii do Kazimierza Górniczego. Mieszkańcy tej dzielnicy od lat prosili się o jakiś autobus do Katowic (wystarczyłoby po prostu przedłużyć tam 815). Dostali figę z makiem. No to teraz zarabia właściciel busa :-).
    • Gość: tauzen bus 51 tauzen - ligota IP: *.ngm.net.pl 15.02.13, 13:53
      Trasa tak zmieniona, że podróż między tymi dwoma dzielnicami trwa teraz godzinę. Już ma opinię wycieczkowca. I mam za tą wątpliwą przyjemność płacić? Na kole się robi tą trasę w 20 min. Tak wiem, że jest jeszcze 138.
      • Gość: tauzen W obrębie jednego miasta do ścisłego centrum IP: *.ngm.net.pl 15.02.13, 14:31
        i jeśli wiesz, że NIE masz w najbliższej okolicy miejsc postojowych / parkingu. To jazda transportem miejskim już się nie opłaca.

mój przykład
        Ale jeśli auto pali nawet 9l/100km (w zimie). Do centrum mam ok 5 km. I mam "pewne" miejsce postojowe w okolicy celu podróży (najlepiej bezpłatne). To najbardziej ekonomicznym i rozsądnym wyjściem jest podróż samochodem.

• vadim62 KZK GOP poszedł o jedną podwyżkę za daleko? 15.02.13, 17:37
      Tak czy siak, każdy osobnik zameldowany w gminie zrzeszonej w KZK GOP zapłaci haracz.
      O podatkach i opłatach miejscowych nie wspomnę bo to wpływy z podatku PIT i opłat i podatków miejscowych zasilają kasę KZK GOP. Wpływy z biletów to ułamek budżetu KZK GOP. Polecam BIP na ich stronie internetowej. Ponad 30 milionów pożera ta trupiarnia i przechowalnia pedałów takich jak Urbańczyk lub Kopel. Tylko co?
      Jak Uszoka kopnie ktoś kiedyś w dupę to tylko KZK GOP ludziowi zostanie.....no to po co zmieniać klimat?
      • Gość: gość Re: KZK GOP poszedł o jedną podwyżkę za daleko? IP: *.fenix.katowice.pl 15.02.13, 21:00
        O cenach biletów, spóźnieniach autobusów i czasie na dojazd można pisać i pisać...
        Zamiast panów kontrolerów chamsko doczepiających się do kogoś kto jeszcze nie zdążył podpisać miesięcznego, matki za wózek, czy psa - podejrzewając że zarabiają od wypisanego mandatu, też maja rodziny i muszą się wykazać żeby mieć co jeść - proponuję kontrolera w każdym autobusie, jak kiedyś było w 830. Człowiek ma etat, sprzedaż biletów wrasta, menele i Rumuni nie wsiadają, chyba że mają na bilet.
        Taka prosta rzecz, kulturalnie, z biletem i zyskiem.
        Dodam tylko, że władze w KZK GOP raczej nie pochylą się nad tym, bo lepiej wyciągnąć od tych co jeszcze nie mają innego wyjścia tylko korzystać z ich usług.
    • Gość: zenek a czego spodziemaliście się po "fachowcach" IP: *.kg.net.pl 16.02.13, 13:08
      kalibru Urbańczyka i innych oszołomów. Jak już nabydlą w miastach jako "prezydenci" idą na emeryturkę do kzkgop aby syfić w całym regionie.
      Czas likwidować tą przechowalnię dla politruków-geriatryków z alzheimerem
    • kot2ka KZK GOP poszedł o jedną podwyżkę za daleko? 01.03.13, 12:02
      Cytat.
      Wśród różnych pretensji do KZK GOP najczęściej wymieniają kiepski stan taboru i brak punktualności. Ich zdaniem KZK GOP - "urzędnicza czapa" powołana do organizowania komunikacji międzymiejskiej w aglomeracji katowickiej - jest źle zarządzanym i drogim w utrzymaniu molochem. A w dodatku "przechowalnią" dla polityków, którym powinęła się noga w wyborach i zostali bez pracy.
      Jak ma być dobrze zarządzany ten moloch jak przewodniczącym jest tam nic nie warty Podraza
      Jak gdziękolwiek tylko wyczuje pieniądze - diety z tego tytułu, to nic go nie powstrzyma od sięgnięcia po tą kasę. Podobnie jest z innymi chapciwcami zasiadającymi w tym tworze !!!!!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka