Dodaj do ulubionych

Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowic ...

18.03.13, 08:57
"Pszepienkny" Rybnik - 57, ojojojoj, gorzej od Mysłowic i JAstrzębia, w którym nawet pociągów już nie ma. A Tychy - do zycia pewnie się nadają, o robotę pewnie łatwo, można też szybko dojeżdżać do Katowic, ale.... oczy tam bolą...
Obserwuj wątek
    • acidmaly Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowic ... 18.03.13, 09:05
      Miasta naszego regionu odnajdujemy w drugiej dziesiątce. Tychy są 26. (ale biorąc pod uwagę dane z 2007 roku, to o trzy miejsca gorsza pozycja), Katowice są 28. (spadek o 9 miejsc) oraz Bielsko-Biała, która jest 29. (spadek o 5 miejsc).

Rzeczywiście, 26. pozycja to druga dziesiątka, czyli np. 16. to będzie pierwsza, a np. miejsce 6.? "przedpierwszadziesiątka"?
      • Gość: alpepe Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.pools.arcor-ip.net 18.03.13, 09:09
        ale wypunktowałeś pismaka, brawo!
      • Gość: yyyzzz Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.internetia.net.pl 18.03.13, 09:29
        Na podstawie tego typu tekstów stwierdzić można, że zyski są raczej przejadane niż inwestowane w lepszą edukację.
      • z2006 Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi 18.03.13, 18:02
        acidmaly napisał:

> Rzeczywiście, 26. pozycja to druga dziesiątka, czyli np. 16. to będzie pierwsza
        > , a np. miejsce 6.? "przedpierwszadziesiątka"?

Zerowa. ;-)
    • Gość: gość W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mieszkać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.13, 09:31
      brud smró - szkoda że nie napisali nic o bezpieczeństwie , tamtejsze blokowiska to wylęgarnia łysoli i kiboli. Miasto nie przyciąga NICZYM - nie ma gdzie wyjść , wszystko wygląda tak samo, osiedle ab c d e f - - pomylone miasto
      • Gość: gość Bielsko i Gliwice 100% poparcia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.13, 09:32
        te miasta przyciągają
        • Gość: MG Re: Bielsko i Gliwice 100% poparcia IP: *.tsi.net.pl 18.03.13, 09:49
          Nie dziwię się, że w Tychach ubywa ciągle mieszkańców. To nie jest miasto dla młodych ludzi, którzy mają większe aspiracje niż praca od 8-17, powrót do domu i jedno wyjście do kina na dwa miesiące, najlepiej na jakiś komercyjny hit, ewentualnie komedie romantyczną.
          Dobrych kawiarni, restauracji, fajnych klubów - jak na lekarstwo, można policzyć na palcach jednej ręki. Wszyscy moi znajomi (18-30l.) swój wolny czas spędzają głównie w Katowicach, gdzie mogą wybierać w formach spędzania wolnego czasu. Większość z nich, jeśli już nie jest w fazie wyprowadzki z Tychów, to zamierza to zrobić.

Poza tym nie wiem czym jeszcze można się w Tychach zachwycać - parki, Paprocany, parę przykładów dobrej architektury? OK.

Ale zobaczcie jak wygląda miasto - jak jeden wielki legoland. Wszystkie bloki pomalowane są w pstrokate kolory, od pasteli po jakieś krzyczące wstawki. Łąki pomiędzy osiedlem K i H upstrzone psimi dodatkami - kosze z torebkami na nie oczywiście zepsute, torebek w nich dawno nie widziałam. Trawniki to mini wysypiska śmieci. Ludzie nie widzą w ogóle sensu w dbanie o swoją przestrzeń osiedlową, co dopiero miejską.

Dla mnie to wszystko właśnie świadczy o komforcie, czyli w tym wypadku - o jego tyskim braku.
          • Gość: pandzik Re: Bielsko i Gliwice 100% poparcia IP: *.1000lecie.pl 18.03.13, 10:01
            Miejsca w TRZECIEJ dziesiątce to sromotna porażka. Prezydenci powinni sie podać do dymisji.

Widać jak na dłoni, że cały Śląsk umiera. Nikt tego nie zmieni. Już jest za późno. Zmarnowano ostatnie 25lat.
            • Gość: mk Re: Bielsko i Gliwice 100% poparcia IP: *.internetia.net.pl 18.03.13, 10:59
              a prezydent Tuchów zadowolony, haha, ciekawe z czego? A jeszcze, zeby było kolorowiej to buduje stadion piłkarski, czyli funduje miastu więcej agresywnych kiboli na ulicach.
      • Gość: jjj Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie IP: *.31.40.176.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.03.13, 12:22
        A kolega to pewnie z Paryża? :)
        I co razi w Tychach? Brak familoków? Kopalni? Pijanych meneli przy dworcach w centrach miast? Bezdomnych dzieci biegających po ulicach. Dobrze, że Ci się Tychy nie podobają, bo nikt tu na Ciebie nie czeka.
        Najbardziej obiektywny ranking to ceny nieruchomości. A w Tychach ceny m2 działki na Czułowie czy Paprocanach to prawie 400 zł. to tyle co za hektar gdzie indziej...
        • Gość: gość Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.13, 12:28
          Bywałem w Paryżu owszem,
          brak meneli - w Tychach - może ,ALE tam jest wszystkiego brak,
          a te paprocany to śmierdzą i są na straszecznym zadupiu ( czy przypadkiem jakies biuro deweloperskie tego nie lobbuje ? kto tam chce mieszkaćSZOK!) , no i najważniejsze !
          LUDZIE z Tychów - dumni z paprocanów - WDF paprocany - kogo obchodzą jakieś paprodzany na jakimś smierdzącym wygwizdowie gdzie PONOĆ na działki ( jak sam pisałeś) stać tylko jakiś szfindlarzy - to JEST POWOD DO DUMY !
          Za darmo ani w żadnych paprocanach gdzie i tak do MIASTA jest minimum 1,5 h lub 2 h ( w dwie strony) podziękuje - bo takich paprocan w promieniu 50 km na pęczki, a i ludzie normalniejsi - a nie zadufane buraki paprocanowe ( w dalszym ciagu nie wiem w czym tak izaszczyt paprodzan) z wygwizdowa
          • Gość: MT Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie IP: *.150.149.161.internetia.net.pl 18.03.13, 12:40
            No i korków w Tychach brakuje. Owszem są czasem przed rondami, ale jakieś takie małe i zbyt długo się w nich nie stoi. Wszystko przez tych komuchów, bo takie szerokie ulice wybudowali...
            • tanebo Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie 18.03.13, 12:44
              Ma to i minusu. Podobno chwalą Tychy złodzieje samochodów. Bo to jedyne miasto w regionie z którego w szczycie można wyjechać w 10 minut. Było to też powodem popularności Tychów wśród tzw "L"
              • Gość: Rekin Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie IP: *.static.3s.pl 18.03.13, 13:29
                Akurat... Z dowolnego miasta w ścisłej aglomeracji szybciej się wyjeżdża niż z Tychów które mają korki na każdej drodze wylotowej...
                • tanebo Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie 18.03.13, 13:36
                  Tylko że to już broszka wojewódzka. Są drogi gminne i są wojewódzkie.
                  • poborowy102 Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie 18.03.13, 14:05
                    są też drogi barokowe - zapomniałeś dodać.
                    • Gość: gość Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 18.03.13, 15:58
                      mnie interesuje co innego. dawno w tychach nie byłem bo nie mam po co, ale z dzieciństwa pamiętam na osiedlach np. E - engels w blokach niesamowicie śmierdzące buty na korytarzach , zamiast w domu , przedpokoju..... dalej tak jest czy coś się zmieniło od lat 70 - 80? sorry , ale to jest jedyne skojarzenie z tychami i wielka trauma - tego konia unoszącego nie potrafię zapomnieć i pewnie będę pamiętał do końca życia.
                      • Gość: tr Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 17:42
                        > mnie interesuje co innego. dawno w tychach nie byłem bo nie mam po co, ale z dz
                        > ieciństwa pamiętam na osiedlach np. E - engels w blokach niesamowicie śmierdzą
                        > ce buty na korytarzach , zamiast w domu , przedpokoju..... dalej tak jest czy c
                        > oś się zmieniło od lat 70 - 80? sorry , ale to jest jedyne skojarzenie z tycham
                        > i i wielka trauma - tego konia unoszącego nie potrafię zapomnieć i pewnie będę
                        > pamiętał do końca życia.

Nie, odkąd takie wulce jak ty (albo twoi rodzice) stąd powyjeżdżały, w mieście nastała cywilizacja.
                        • Gość: gość Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie IP: *.swietochlowice.vectranet.pl 18.03.13, 19:59
                          nigdy nikt z mojej rodziny nie mieszkał w tychach , a bywaliśmy tam tylko z wizytami u rodziny -jedna porządna ciotka wzięła sobie chłopa z kieleckiego i za pochodzenie na starcie dostali mieszkanie w tychach, ale wujek całkiem ok. był i ciotka go europejskiej kultury nauczyła. a czy ja jestem wulcem? nie wiem , wulce piją jabole , biją po kontach i nie znają pięciu języków obcych.
                          w zasadzie to wulce nawet nie pracują. ale widze , że ty jesteś tyszanin, to może po prostu napiszesz czy nadal na sieni buty trzymacie i czy mocno walą koniem.....bo po twoim wzburzeniu mogę sądzić , że nadal , ale mogę się mylić!!! prosze o pilną odpowiedź! typowy mieszkaniec świętochłowic z zameldowaniem gdzieś na obrzeżach ślaska czy w beskidzie sląskim, korzystający z niezłej opieki zdrowotnej w chorzowie , posyłający dzieci do chorzowskich szkól, chorzowskich klubów sportowych dla dzieci i młodzieży i pracujący w chorzowie, ale ceniący sobie świętochłowicki spokój , bliskość dtśki , autostrad i tanie mieszkania.
          • tanebo Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie 18.03.13, 12:42
            Czy ty kiedykolwiek byłeś w Tychach? Ja piechotą z pod urzędu miasta na Paprocany idę góra 40 minut.
            • Gość: gość Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.13, 12:48
              do MIASTA mówiłem ( Katowice , Gliwice) a nie do wichury gdzie ni widu ni słychu - tylko stroszy beton
              • tanebo Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie 18.03.13, 12:54
                Czyli dla ciebie Miasto to wyłącznie familioki ze studnią i drewnianym wychodkiem na podwórku?
                • Gość: gość Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.13, 13:18
                  w porównaniu z Tychami to już miasto...
                  • tanebo Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie 18.03.13, 13:29
                    I póki tacy idioci jak ty będą żyć póty będę przeciwko aglomeracji śląskiej. Tak się składa że Nowe Tychy to jedno z kilku miast w Polsce zbudowane na barokowych założeniach urbanistycznych. Prostokątna siatka ulic, szerokie aleje, niska (większość budynków w Tychach ma pięter) zabudowa kwartałowa z bliskim dostępem do usług, komunikacji i zieleni ( w Tychach oprócz Paprocan jest z 10 parków), rozległe place zamiast rynków. Nikt niczego lepszego nie wymyślił.
                    • Gość: gość Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.13, 13:46
                      za darmo nie chciałbym mieszkać ( jak zapewne 99% mieszkańców województwa ...) śmieszy ten patriotyzm lokalny - a każdy jak tylko wyjezdza z Tychów bieże oddech i mowi wreszcie do ludzi i miasta
                      • tanebo Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie 18.03.13, 13:57
                        Nikt się do Tychów nie zaprasza. Nie dla psa kiełbasa. Tychy natomiast są lepszym miejscem od Katowickich slamsów.
                        • poborowy102 Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie 18.03.13, 14:02
                          Tychy są ohydne i tyle, jak dorosniesz to zrozumiesz dlaczego i przestaniesz pieprzyć o baroku realizowanym w XX wieku.
                          Tak na marginesie - czasami kręcą mnie panny o kształtach rubensowskich, co jednak nie znaczy, ze kocham tychy, bo barokowa siatka ulic i inne bzdety.
                          • tanebo Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie 18.03.13, 14:20
                            Widzę że znasz się na urbanistyce jak kura na pieprzu. Drugim takim miastem jest Nowa Huta. Kolejne na którym psy wieszają.
                            • poborowy102 Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie 18.03.13, 15:32
                              nie wieszają tylko prezentują jako ciekawostkę PRLowską.
                              • poborowy102 Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie 18.03.13, 15:34
                                Jeździsz po Katowicach, a w Katowicach też jest takie osiedle jak Nowa Huta albo Stare Tychy.
                                • tanebo Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie 18.03.13, 15:51
                                  Ale nie całe miasto...
                                  • poborowy102 Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie 18.03.13, 16:10
                                    i całe szczęście dla Katowic.
          • Gość: fffff Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 17:39
            z Paprocan do centrum miasta jest góra 10 minut samochodem, a nie 1,5 godziny, za tyle to piechota dojdziesz
            • Gość: gość Re: W Tychach to nawet za darmo nie chciałbym mie IP: *.ngm.net.pl 18.03.13, 21:05
              do MIASTA - a nie do miasteczka - tam nic nie ma straszy i kradną ta różnica- nie znam nikogo kto by chciał tam mieszkać, co wy z tymi paprocanami - tam też nikt nie chce mieszkać - bo to zadupie jakich wiele w wojewodztwie ślaskim
    • Gość: marek Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.play-internet.pl 18.03.13, 09:57
      Ciekawi mnie względnie wysoka pozycja Gliwic. Pracowałem wiele lat w Gliwicach mieszkając w Świętochłowicach i nie widzę skąd taka duża równica pomiędzy Gliwicami i słabo notowanymi Świętochłowicami. Nawet więcej, pod względem infrastruktury Świętochłowice biją Gliwice: mają DTŚ, dobre połączenia autobusowe, tramwajowe i kolejowe. Do tego Świętochłowice lepszej jakości drogi, chodniki, ścieżki rowerowe. Nawet lepsze jest zaopatrzenie w sklepach i lepsza jakość produktów. Zarówno w tych dużych marketach i jak i tych małych sklepikach osiedlowych.
      W Gliwicach czas stanął w latach 80 ubiegłego wieku. Zakorkowane miasto, fatalny stan dróg, rozsypujące się kamienice. Głównym biznesem są chyba punkty skupu złomu, makulatury, szmat i staroci.
      Świętochłowice może ciągną w dół takie dzielnice jak Lipiny, ale przecież Gliwice też mają swoją Sośnicę albo Szobiszowice i tych gett jest nawet w Gliwicach więcej.
      • Gość: linka Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.13, 11:05
        Kpisz:))))))) Lepsze mleko krowy dają w tych sklepach, a tramwaje jak najszybsze pociągi w Paryżewie:)))Paryżewską pensję ma nasz tatuś, wyższą od madam Gronkiewicz:)))) To chyba mu dobrze. Gorzej z mieszkańcami.
      • Gość: Mario Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.static.3s.pl 18.03.13, 13:39
        Cóż, zmieniłem pracę z Gliwic na Świętochłowice-Lipiny :-) i sobie to bardzo chwalę - miasto małe, skomunikowane sprawnie tramwajami w każdym kierunku, nie ma tych koszmarnych korków, smrodu i łoskotu ciężarówek jak w Gliwicach. W Gliwicach musiałem zasuwać pieszo pół godziny z buta przeciskając się między zaparkowanymi na chodnikach samochodami żeby poruszać się szybciej niż żółtymi autobusami krajoznawczymi jeżdżącymi rzadko i nie tam gdzie trzeba.
    • richie-rich Świętochłowice tak nisko? Mają takie dobre władze. 18.03.13, 10:01
      Aż dziwne, że mające tak prężnego Prezydenta Świętochłowice są w tym rankingu tak nisko. A przecież miało być tak różowo. Miał być żużel, mieli być inwestorzy... Tymczasem nie ma nic. Taki to nasz świętochłowicki Dyzma, co wydaje mu się, że Giulianim został. Chyba nie wychodzi za specjalnie to łapanie kilku srok za ogon. Bo ani Świętochłowice, ani GZM sukcesami się nie szczycą.
      • Gość: gość Re: Świętochłowice tak nisko? Mają takie dobre wł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.13, 11:58
        Ślązak z krwi i kości - rodzina i koledzy ustawieni do 3 pokoleń w przód
        • Gość: Waskodaplama Re: Świętochłowice tak nisko? Mają takie dobre wł IP: 80.50.128.* 18.03.13, 15:02
          a chodzą słuchy że prez. św-c przejechał chopa i miał za to zawiasy? Prawda to?
    • amadeus99 Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowic ... 18.03.13, 10:04
      I znów jak w Fakcie albo SE...! liczba 26, na pewno nie jest w drugiej dziesiątce....!!!
    • hilaran Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowic ... 18.03.13, 10:25
      Ciekawe. Paskudne, całkowicie zabetonowane i rozwalone Katowice są tak wysoko. Z drugiej strony Dąbrowa Górnicza, gdzie można znaleźć kilkanaście pięknych miejsc (Pogoria II, IV, Pustynia Błędowska, Lasy w Kluczach), gdzie coraz więcej się dzieje - zwłaszcza w zakresie sportu, gdzie można w miarę normalnie się poruszać - daleko po 100 miejscu.

Owszem, DG jest pereelowska, chociaż bloki z nową elewacją wyglądają już o niebo lepiej niż katowickie gwiazdy czy tysiąclecie. Na pewno nie daje możliwości zarobkowych jak katowice, ale w rankingu zdaje się chodzi i miejsce do mieszkania, a nie pracy, prawda?

• Gość: mk Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.internetia.net.pl 18.03.13, 11:01
        Masz rację, najlepszym miejswcem do mieszkania jest pustynia.
        • tanebo Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi 18.03.13, 12:03
          Nie! Najlepszym miejscem do mieszkania są katowickie slamsy. Przepraszam, centrum.
          • Gość: mk Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.internetia.net.pl 18.03.13, 12:12
            nie, nie, dąbrowskie slamsy są o wiele lepsze. Tym bardziej, ze z tej pustyni blisko do pustyni.
            • tanebo Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi 18.03.13, 12:36
              Głpiś aż skwierczy. To dlaczego tzw. wielka płyta jest bardziej popularna od nowego budownictwa? Bynajmniej nie ze względu na cenę, podpowiem. Po pierwsze - prawie zawsze to prawie centrum miasta. Wszędzie jest blisko. W przeciwieństwie od nowych osiedli budowanych na zadupiu. Po drugie - jest tam infrastruktura. Czyli żłobki, przedszkola, szkoły, sklepy, parkingi, targowiska, komunikacja publiczna. Tego nie uświadczysz w nowym budownictwie. Z miejscami do parkowania jest natomiast cienko w centrum Katowic. Po trzecie - dawniej osiedla budowano blisko zieleni. Tak jest w Dąbrowie - Pogoria. Czy w Tychach - Paprocany. W Katowicach Trzy stawy i Park Leśny to spermaket, jeden z największych węzłów komunikacyjnych w Polsce. A teraz zabudowują go nowymi osiedlami.
              • Gość: mk Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.internetia.net.pl 18.03.13, 12:41
                a masz może coś mądrego do powiedzenia? Bo jeśli nie to nie zawracaj mi dupki farmazonami o zaletach wielkiej płyty i o Katowicach, pogadaj se z babcią sąsiadką o tym.
                • Gość: mk Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.internetia.net.pl 18.03.13, 12:43
                  PS W każdym mieście jest wielka płyta, nie tylko w Paprocanach i Dąbrowie - tak dla twojej wiedzy (na naukę nigdy nie jest za późno).
      • Gość: sss Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.31.40.176.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.03.13, 12:26
        Piękne miejsca i Pogoria? Hmm. Odważne porównanie. A lasy w Kluczach są w Kluczach, a nie w Dąbrowie. Można powiedzieć, że Sosnowiec też jest ok, bo ma pociąg do Katowic i Tychów... :)
        • Gość: Muzyk Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.static.3s.pl 18.03.13, 13:42
          Zamieszkałem w Sosnowcu i na Katowice czy Gliwice bym się nie zamienił. Przynajmniej mogę bez wstydu ludzi z zagranicy na dworcu z pociągu odebrać, bo tu nie wali szczynami na odległość.
          • Gość: gość Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.13, 13:48
            W Sosnowcu nie zatrzymują sie pociągi z zagranicy ( no chyba ze jakies nowe) , w Gliwicach i Katowicach raczej tak ,
            moze i na dworcu nie wali szczynami - ale juz w calym mieście jak najbardziej - wszystko sie wali- wszystko!
            • Gość: Muzyk Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.static.3s.pl 18.03.13, 15:45
              Wali to się twoja edukacja, czemu dałeś dowód wytryskiem niewiedzy. Sosnowiec ma bezpośrednie połączenia kolejowe z Wiedniem, Budapesztem i Pragą od jakichś 150 lat... Gliwice miały kiedyś połączenie z Berlinem, ale to było dawno. Teraz już pociągi międzynarodowe Gliwice omijają.
              A goście zagraniczni i tak na ogół przyjeżdżają pociągiem do Sosnowca czy Katowic po wylądowaniu na lotnisku w Warszawie.
              • Gość: gość Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.13, 16:15
                Jeśli jakiś międzynarodowy gośc ma wysiąść w sosnowcu - to albo przespał stację , albo to bezdomny, innych nie uświadczysz
              • Gość: gość Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.13, 16:26
                ps. Sosnowca to chyba nawet w tym rankingu nie ma, to dla dobra mieszkancow tego miasta- zeby calkiem sie nie załamali w jakim skansenie mieszkają. Zabawne są te lokalne bajeczki- jeden że Tychy miasto zycia inny ze SOsnowiec i przyjmuje gosci z zagranicy - a życie to weryfikuje w swój sposob - mieszka tam menelnia i luje- a kazdy sie wstydzi ze z tego miasta jest ,a jak moze to zwiewa jak najszybciej- nie znam nikogo kto by chcial mieszkac czy to w Tychach czy to w Sosnowcu, znam natomiast wielu ludzi ktorym podoba się i miasto i ludzie i jego klimat Bielska , czy Gliwic - jest tam normalnie, cos o czym w/w miasta mogapomazyc
          • Gość: gość Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.13, 19:50
            W Sosnowcu nawet w Aldi są nieuprzejme sprzedawczynie ( o innych miejscach nie mówiąc).
      • Gość: fatfit Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.welnowiec.pl 18.03.13, 19:42
        "Paskudne, całkowicie zabetonowane i rozwalone Katowice" - to jakaś twoja prawda objawiona?

"gdzie można znaleźć kilkanaście pięknych miejsc" - niesamowite, rozumiem, że w Katowicach nie ma żadnych tak "pięknych miejsc"

"gdzie coraz więcej się dzieje" - to w Kato nic się nie dzieje lub dzieje się coraz mniej? Nie zauważyłem

"chociaż bloki z nową elewacją wyglądają już o niebo lepiej niż katowickie gwiazdy czy tysiąclecie" - kolejna prawda objawiona? Powalająca argumentacja.

W podobnym tonie napiszę - W DG drzewa są ładniejsze, trawa bardziej zielona, a tamtejsze pieski robią tylko kształtne, małe kupki...

• hilaran Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi 19.03.13, 08:57
          a) o mój boże, ten kontraargument zwalił mnie z krzesła.
          b) hmm... chyba dobrze rozumiesz. A nie, są 3 stawy! Chociaż... obok jest centrum handlowe a ludzi jest tyle, że się zadeptują?
          c) A cóż takiego dzieje się w kato? W spodku gra już tylko kazik i to chyba tylko przez sentyment. Wydarzenia kulturalne? no chyba, że mówisz o sylwestrze z gwiazdami. Wydarzeniem roku jest wystawa psów.
          d) patrz pkt. a
          e) dąbrowa jest peerelowska i betonowa. Ale przynajmniej stara się coś z tym zrobić. Wiadomo, że jest i syf: rozwalona i niedokończona kanalizacja chociażby. Jak ludzie protestowali przeciwko wycince drzew w centrum, UM zadecydował, że już żadna działka zalesiona nie zostanie sprzedana. A co stało się z drzewami na Korfantego?

Do gościa, który pisze, że pogoria nie jest ładnym miejscem: polecam spacer wczesną wiosną po pogorii II.
          • Gość: fatfit Re: Zamieszkaj w Tychach, uciekaj ze Świętochłowi IP: *.welnowiec.pl 19.03.13, 10:14
            a) może dlatego, że twój argument to żaden argument, też mogę napisać - paskudna, betonowa DG, skupisko kilku szpetnych osiedli bloków z wielkiej płyty, bez Śródmieścia i zabudowy pierzejowej.
            b) "Z drugiej strony Dąbrowa Górnicza, gdzie można znaleźć kilkanaście pięknych miejsc" - W Katowicach takich miejsc jest kilkadziesiąt (udowodnij, że tak nie jest :] ). Zapewniam cię, że 3 stawy to nie jedyny teren zielony ze zbiornikami wodnymi w Katowicach, wystarczy spojrzeć na pierwszą lepszą mapę. I zarzut, że coś jest obok? Bez jaj. Obok pogorii jest huta! I co z tego?
            c) Dzieję się o wiele więcej niż w DG.
            d) Tysiąclecie to jedno z najlepiej zaplanowanych i najładniejszych osiedli w Polsce, większość budynków jest odnowiona i nie są zrobione z wielkiej płyty. Razem z Gwiazdami są "o niebo" lepsze i ładniejsze od bloków w DG (udowodnij, że tak nie jest :] ).
            e) "protesty" przeciwko zabudowie tego marnego skweru w DG (zwłaszcza, że po przeciwnej stronie ronda jest park) są/były tak samo idiotyczne, jak biadolenie nad wycinką drzew wzdłuż Korfantego. Zresztą, będą nowe.
    • queserasera Abp Damian Zimoń powiedział kiedyś, że Tychy stają 18.03.13, 11:44
      się coraz bardziej ludzkie. Powiedział tez, że nieśmiertelny(!) bóg umarł(!) na krzyżu ale zmartwychwstał, a ty już ciężki idiotyzm. No i?

• Gość: ww kk hh Re: Abp Damian Zimoń powiedział kiedyś, że Tychy IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 16:15
        Gazeto ! takim tytułem jaszcze naprawdę do Tych jakichś tambylców zwabi, my tu sami swoi,
        a kysz dusze nie czyste.
        • szpak.nie Re: Abp Damian Zimoń powiedział kiedyś, że Tychy 18.03.13, 21:37
          no, zwabią, zwabią, Tychy są przecież w 3 lidze (w trzeciej dziesiatce), więc na pewno. Jest też tam jezioro, co widać na zdjeciu, ale, uwaga, w Olsztynie jest więcej jezior...
          • Gość: metropolita Re: Abp Damian Zimoń powiedział kiedyś, że Tychy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.13, 22:04
            Ciekawa rzecz z tym Zimoniem, wybudował sobie pałac (Paprocany k/o Tych)na starość, a jego podwładni emeryci muszą zadowolić się katowickim domem księdza-emeryta. Nawet z szofera nie zrezygnował. Wiem, wiem Tychy nie mają metra, ale inną komunikację mają proszę biskupa. Ze też papież nie chce mieszkać w Tychach, to chyba przez ten brak metra.
            • Gość: tomek Ptasie móżdżki IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 23:11
              Nie wiem na ile ten raning jest miarodajny. Nie wiem czy bazuje na sprawdzonych kryteriach atrakcyjności. Ale sama reakcja na spadek pozycji w rankingu kwalifikuje niektórych jarząbkowatych do Tworek. Możnaby się nieźle ubawić, gdyby to nie chodziło o nasze miasta.

cyt "Miasta naszego regionu odnajdujemy w trzeciej dziesiątce. Tychy są 26. (ale biorąc pod uwagę dane z 2007 roku, to o trzy miejsca gorsza pozycja), Katowice są 28. (spadek o 9 miejsc)..... W gorszych Katowicach duma ustępuje dystansowi. - Tak podchodzimy do tego typu raportów. ...W najbliższych latach jakość życia w mieście na pewno JESZCZE BARDZIEJ WZROŚNIE. Priorytetem są dla nas kultura, sport i edukacja. To zaprocentuje - przekonuje Jakub Jarząbek."
              Kogo przekonał?

"Marek Jarzębowski, rzecznik Urzędu Miasta w Gliwicach, choć cieszy się z pozycji swojego miasta, to ma poważne obawy o przyszłość. -Jasne, że u nas widać zmiany. Zapowiadane inwestycje są realizowane, tak jak choćby DTŚ-ka. Nie obiecujemy ludziom nierealnych rzeczy".
              Co sobie Gliwice mają obiecywać po tej realnej obietnicy DTŚki, to widać po liczbie mieszkańców. Ciekawy zbieg okoliczności. Już w czasie ustalania przebiegu DTŚki w Gliwicach gwałtownie przyspieszył spadek liczby ludności. W Katowicach tez było takie "przyspieszenie" w latach 2001-2003 kiedy wysiedlano i demolowano centrum pod budowę DTŚ. Jeśli nawet sama budowa budziła ( u ludzi bez wyobraźni) jakieś nadzieje, to fakty sprowadziły ich na ziemię. Kolejne przyspieszenie wyludnienia nastąpiło w czasie gdy DTŚ zaczęto użytkować i dzisiaj wynosi 3 tys mieszkańców rocznie. Gdyby z DTŚ był jakiś pożytek dla mieszkańców, to Świętochłowice byłby w rankingu wyżej od Tychów, albo przynajmniej od Siemianowic.
    • domek53 ten ranking dotyczy roku 2010 nauczcie się szukać 19.03.13, 01:29
      te dane są stare teraz tychy są na 55 pozycji i tyle
      przykre to szczególnie po ostatnich zwolnieniach fiata uzgodnionych z rządem Po
      ale tysznie są git niech wreszcie wyjadą dupki z fiata i bedzie naprawdę git
      miasto sie odchudzi o 30 tyś mieszkańców i będzie normalnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka