Dodaj do ulubionych

IBM inwestuje w Katowicach. Praca dla 2000 osób

04.06.13, 12:59
Cieszy oficjalnie potwierdzenie tego, o czym wśród zainteresowanych spekulowano od kilku miesięcy. Wbrew stereotypowi Katowice nigdy nie były miastem li tylko przemysłu ciężkiego i robotników, to zawsze było miasto nowoczesne, od lat podstawą gospodarki są usługi i handel, w mniejszym stopniu nowoczesna produkcja i przemysł tradycyjny. Mam nadzieję, że ta informacja - sama w sobie nie będąca jakąś wielką sensacją czy zaskoczeniem - przyczyni się jednak do zmiany wizerunku miasta i aglo oraz przyśpieszenia procesów lokowania tu tego typu inwestycji. Katowice jako czwarty pod względem wielkości rynek biurowy (piąty, jeśli liczyć Trójmiasto jako całość) w Polsce mają wiele do zaoferowania, ostatnie pobudzenie na rynku nowych biurowców zdaje się potwierdzać, że dostrzegli to też najwięksi gracze w branży.

P.S.: Ciekawe, czy info pójdzie na główną. Gdyby dotyczyło W. z jego świetnym pr-em lub W. z jej najbardziejwewszechświecienajważniejszością krzyczałoby nagłówkami od rana (bo konferencja o 11:15 była tylko formalnością). O miastach na K., P., Ł. itp. jakoś mniej chętnie się póki co na Gazecie pisze.
Obserwuj wątek
    • kav_asz Re: IBM inwestuje w Katowicach. Praca dla 2000 os 04.06.13, 13:02
      Bardzo dobra wiadomość. A co do strony głównej, wczoraj stała na niej wiadomość o zatrudnieniu 40 osób, więc tym bardziej powinno trafić 2000:)
      • Gość: Infarmer No wreszcie Katowice !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.13, 13:12
        Może ta jaskółka przyciągnie innych do naszego miasta. Wykształcona i zdolna młodzież znajdzie wreszcie pracę. Szkoda, że wielu nie doczekało tego momentu i wyjechało za chlebem zagranicę. Może będą mieli gdzie wracać już jako doświadczeni. Zależy to wyłącznie od pracodawcy i płacy jaką zaoferuje. Miejmy nadzieję, że nie będzie ona wiele odbiegała od
        oferowanej w innych krajach UE
    • pio_tyr Re: IBM inwestuje w Katowicach. Praca dla 2000 os 04.06.13, 13:08
      Brawo! Tyle miejsc pracy oznacza, że spadnie bezrobocie w Gliwicach i Sosnowcu:-)
    • watrix Re: IBM inwestuje w Katowicach. Praca dla 2000 os 04.06.13, 13:57
      Pracuję nieopodal przyszłej siedziby IBM i zastanawia mnie tylko jedno. Gdzie te 2000 osób będzie parkować? Lub czym dojadą do biura, bo z komunikacją miejską tu słabo.
      • Gość: snow Re: IBM inwestuje w Katowicach. Praca dla 2000 os IP: *.pp.org.pl 04.06.13, 14:58
        > Pracuję nieopodal przyszłej siedziby IBM i zastanawia mnie tylko jedno. Gdzie t
        > e 2000 osób będzie parkować?
        wybrancy na podziemnym a reszta na paderewie.
      • ps-x Re: IBM inwestuje w Katowicach. Praca dla 2000 os 04.06.13, 15:01
        watrix napisał:

> Pracuję nieopodal przyszłej siedziby IBM i zastanawia mnie tylko jedno. Gdzie t
        > e 2000 osób będzie parkować? Lub czym dojadą do biura, bo z komunikacją miejską
        > tu słabo.

Trzeba jedleckiego, niech napisze o tramwaju
      • Gość: ojtam Re: IBM inwestuje w Katowicach. Praca dla 2000 os IP: 185.4.215.* 05.06.13, 13:55
        A gdzie ta siedziba ma być?
    • jowisz1953 IBM inwestuje w Katowicach. Praca dla 2000 osób 04.06.13, 14:39
      Od czasu "DRUGIEJ JAPONII" dawno nie czytałem takich pierdoł.
      • Gość: BIM Re: za rok IBM wycofa się z Katowic IP: *.telesim.com.pl 04.06.13, 19:15
        Rok, dwa i firma zwinie swój kram a zTrudnienie nie osiągnie w Katowicach 500 etatów. no ale kto za dwa lata wróci do tematu? Kto jeszcze wierzy w słowa polityków?
        • Gość: katowiczanka Re: za rok IBM wycofa się z Katowic IP: *.centertel.pl 04.06.13, 19:20
          kiełbasa wyborcza sołtysa a rzeczywistość będzie taka jak budowa rynku
          • ps-x Re: za rok IBM wycofa się z Katowic 04.06.13, 19:41
            Gość portalu: katowiczanka napisał(a):

> kiełbasa wyborcza sołtysa a rzeczywistość będzie taka jak budowa rynku

do dzisiaj, myślałem że piszą tu tylko ludzie zdrowi umysłowo. Jak to w życiu - myliłem się.
            • Gość: katowiczanka Re: za rok IBM wycofa się z Katowic IP: *.centertel.pl 05.06.13, 06:56
              ps-x- spójrz w lustro
              • ps-x Re: za rok IBM wycofa się z Katowic 05.06.13, 08:32
                Gość portalu: katowiczanka napisał(a):

> ps-x- spójrz w lustro

rozmawiajmy MERTYTORYCZNIE, bo wiesz tekst typu "Pada deszcz i to na pewno wina Uszoka i um Katowice" nie jest najwyższych lotów, chyba się zgodzisz?
        • Gość: lsd Nigdy się nie wycofa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 11:33
          Malkontent. Nie zwinie. A otworzy następne centra w Rzeszowie, Białymstoku, Suwałkach i Opolu. We Wrocławiu identyczne centrum dostało o ile pamiętam 30 milionowy grant od rządu na rozwój i 80 milionów z UE dotacji. Gdzie im będzie tak dobrze jak w Polsce biorąc też pod uwagę tanią siłę roboczą?
    • Gość: chlodnym okiem Nie bylem nigdy zwolennikiem Uszoka IP: *.ip.telfort.nl 04.06.13, 19:51
      ale trzeba przyznac, ze Katowice ostatnio zaczynaja rozkiwtac. Bez watpienia duzo w tym zaslugi samego Uszoka.
    • ps-x Pozdrowienia dla UMgliwice, pana frankiewicza i GW 04.06.13, 20:39
      Jak Państwu się podoba nowa wielka inwestycja w Katowicach?

Pozdrawiam serdecznie szczególnie gazetę wyborczą która usuwa moje posty za UWAGA: pozdrowieniami dla UM gliwice i Pana Frankiewicza i gliwickich reporterów GW. Czyżby jakaś medialna nagonka na Katowice trwała?
      • ps-x Re: Pozdrowienia dla UMgliwice, pana frankiewicza 04.06.13, 20:49
        ps-x napisał(a):

> Jak Państwu się podoba nowa wielka inwestycja w Katowicach?
        >
        > Pozdrawiam serdecznie szczególnie gazetę wyborczą która usuwa moje posty za UWA
        > GA: pozdrowieniami dla UM gliwice i Pana Frankiewicza i gliwickich reporterów G
        > W. Czyżby jakaś medialna nagonka na Katowice trwała?

dodam jeszcze że:
        to się nazywa KOMPLEKS KATOWICKI
        • Gość: Marta Re: Pozdrowienia dla UMgliwice, pana frankiewicza IP: *.opera-mini.net 04.06.13, 20:54
          To się nazywa kompleks gliwicki, bo wypisujesz te same brednie wszędzie. Zgłaszam twoje posty do kasowania, bo jesteś zwykłym spamerem. Takim przygłupim na dodatek
          • ps-x Re: Pozdrowienia dla UMgliwice, pana frankiewicza 04.06.13, 22:04
            Powinno się raczej składać całe artykuły GW nasączone nienawiścią do kasowania. Pozdrawiam serdecznie
    • Gość: adkat Re: IBM inwestuje w Katowicach. Praca dla 2000 os IP: *.dynamic.chello.pl 04.06.13, 23:02
      No to "Gazeto" posyp głowę popiołem i przeproś ( dobre obyczaje zawsze w cenie) - pamiętam prześmiewczy artykuł sprzed pary lat, w którym kpiono z Prezydenta Uszoka , że jego starania o IBM dało 2 ( lub 4) etaty.
      • ps-x Re: IBM inwestuje w Katowicach. Praca dla 2000 os 05.06.13, 10:45
        Gość portalu: adkat napisał(a):

> No to "Gazeto" posyp głowę popiołem i przeproś ( dobre obyczaje zawsze w cenie)
        > - pamiętam prześmiewczy artykuł sprzed pary lat, w którym kpiono z Prezydenta
        > Uszoka , że jego starania o IBM dało 2 ( lub 4) etaty.

Oni robią tylko nagonkę na UM Katowice i wszystkich którzy nie są z ukłądu POpaprańców.
        Ciekawe co na to Pan Przemek Jedlecki nasz dużurny gliwiczanin z "kompleksem katowickim".
    • Gość: pytam Re: IBM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.13, 07:37
      Brakuje informacji ile IBM zainwestuje pieniędzy i ile dostanie dopłat.
      Tak było we Wrocku a więc potężna inwestycja a w Katowicach?
      wyborcza.pl/1,75248,7096464,100_mln_zl_dofinansowania_na_centrum_IBM_we_Wroclawiu.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka