Dodaj do ulubionych

Podejmę dyskusję.......

12.09.04, 11:49
na temat listu Pana Gorzelika do Prezydenta Kaczyńskiego. Pytaj Erwin, mam
jednak uwagę, nie jestes na forum nikim nowym i nie udawaj takiego.
Rozumiem, że list został wysłany nie do Polaka-Kaczyńskiego, tylko do
polakowca-Kaczyńskiego.
Nie widzę, żeby list Pana Gorzelika wyrażał życzenie całego Śląska.
Jeśli tak jednak jest, to z kim był konsultowany ? W moich wcześniejszych
wypowiedziach kwestionowałem, nie zasadność wysłania takiego listu, ale formę.
Zabrakło mi w tym liście, czegoś niezbędnego : dyplomacji. I to jest głownym
powodem, dla którego nie potrafię zaakceptować tego listu.
Forma w jakiej został napisany, jednoznacznie wskazuje na sympatie do Eryki
Steinbach. Tak miało być? No to sie udało !!!
Obserwuj wątek
    • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 11:53
      > Forma w jakiej został napisany, jednoznacznie wskazuje na sympatie do Eryki
      > Steinbach.

Gdzie w tym liście jest jakis wyraz sympatii do Eriki Steinbach?

• carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:02
        marcin841 napisał:

> > Forma w jakiej został napisany, jednoznacznie wskazuje na sympatie do Ery
        > ki
        > > Steinbach.
        >
        > Gdzie w tym liście jest jakis wyraz sympatii do Eriki Steinbach?

To proste: skoro wcześniej RAŚ, był oburzony na chęć szacowania strat przez
        Kaczyńskiego a następnie zmienia zdanie i wysyła tak skonstruowany list, dla
        mnie jest to jednoznaczne. To czywiście moje zdanie.
        >
        • arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:04
          carrramba napisał:

> marcin841 napisał:
          >
          > > > Forma w jakiej został napisany, jednoznacznie wskazuje na sympatie
          > do Ery
          > > ki
          > > > Steinbach.
          > >
          > > Gdzie w tym liście jest jakis wyraz sympatii do Eriki Steinbach?
          >
          > To proste: skoro wcześniej RAŚ, był oburzony na chęć szacowania strat przez
          > Kaczyńskiego a następnie zmienia zdanie i wysyła tak skonstruowany list, dla
          > mnie jest to jednoznaczne. To czywiście moje zdanie.
          > >

RAS wyrazil oburzenie w zwiazku z szacowaniem strat przez Kaczynskiego? Podaj
          link.

• marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:05
          Gdzie RAŚ wyraził swoje oburzenie na pomysł szacowania strat przez Kaczyńskiego?
          • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:09
            marcin841 napisał:

> Gdzie RAŚ wyraził swoje oburzenie na pomysł szacowania strat przez
            Kaczyńskiego
            > ?
            O ? A to ciekawe ? Niestety nie moge wrzucić linka. I nie napisze dlaczego.
            • arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:11
              carrramba napisał:

> marcin841 napisał:
              >
              > > Gdzie RAŚ wyraził swoje oburzenie na pomysł szacowania strat przez
              > Kaczyńskiego
              > > ?
              > O ? A to ciekawe ? Niestety nie moge wrzucić linka. I nie napisze dlaczego.

Podpowiedz - stanowiska RAS sa na oficjalnej stronie RAS.

• marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:15
              > I nie napisze dlaczego

Nie musisz my wiemy dlaczego, z tej prostej przyczyny ze takiego linka nigdzie
              nie znajdziesz, bo RAŚ nie wyrażał swojego stanowiska w tym temacie.
              • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:16
                marcin841 napisał:

> > I nie napisze dlaczego
                >
                > Nie musisz my wiemy dlaczego, z tej prostej przyczyny ze takiego linka
                nigdzie
                > nie znajdziesz, bo RAŚ nie wyrażał swojego stanowiska w tym temacie.
                A mogę mieć swoje zdanie ? Mogę. Sorry, na to pytanie nie odpowiem.
                • arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:17
                  carrramba napisał:

> marcin841 napisał:
                  >
                  > > > I nie napisze dlaczego
                  > >
                  > > Nie musisz my wiemy dlaczego, z tej prostej przyczyny ze takiego linka
                  > nigdzie
                  > > nie znajdziesz, bo RAŚ nie wyrażał swojego stanowiska w tym temacie.
                  > A mogę mieć swoje zdanie ? Mogę. Sorry, na to pytanie nie odpowiem.

I to ma byc " Podejmę dyskusję....... "

• carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:18
                  A może odnieś się do braku dyplomacji w liście i o woli wszystkich Ślązaków.
                  • arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:19
                    carrramba napisał:

> A może odnieś się do braku dyplomacji w liście i o woli wszystkich Ślązaków.

Erika upadla bez dyskusji, po co ruszac reszte?

• marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:21
                  Możesz, ale nie możesz pisać "skoro wcześniej RAŚ, był oburzony na chęć
                  szacowania strat przez Kaczyńskiego" bo to zwykła bzdura.
                  • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:25
                    marcin841 napisał:

> Możesz, ale nie możesz pisać "skoro wcześniej RAŚ, był oburzony na chęć
                    > szacowania strat przez Kaczyńskiego" bo to zwykła bzdura.
                    To nie jest bzdura Marcinie. Dobrze tym i wiesz. Chcesz mi powiedzieć, że RAŚ
                    był za szacowaniem strat Warszawy. Poprosze o link.

• arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:33
                      carrramba napisał:

> marcin841 napisał:
                      >
                      > > Możesz, ale nie możesz pisać "skoro wcześniej RAŚ, był oburzony na chęć
                      > > szacowania strat przez Kaczyńskiego" bo to zwykła bzdura.
                      > To nie jest bzdura Marcinie. Dobrze tym i wiesz. Chcesz mi powiedzieć, że RAŚ
                      > był za szacowaniem strat Warszawy. Poprosze o link.
                      >
                      RAS nie moze sie zajmowac szacowaniem strat Warszawy, bo ma inne cele
                      statutowe. Natomiast zwrocenie uwagi na to, ze Gorny Slask poniosl najwieksze
                      koszty w zwiazku z odbudowa Warszawy miesci sie w zakresie dzialnosci RAS.
                      Pisze to jako obserwator, bo nie jestem czlonkiem RAS.

W ciagu kilkunastu lat, od 1945 roku, zamieniono Katowice z pieknego miasta w
                      szare, idnustrialne pieklo, podobnie jak inne slaskie miasta morderczo
                      eksploatowane na potrzeby zacofanej, rolniczej Polski.
                    • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:33
                      Nigdzie wcześniej nie wyrażał ani oburzenia ani aprobaty w tej sprawie.
      • bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:20
        Witam!

marcin841 napisał:

> Gdzie w tym liście jest jakis wyraz sympatii do Eriki Steinbach?

Sorki, ale Carramba ma rację. Kaczyński wymyślił podliczanie strat jako
        odpowiedź na inicjatywę Powiernictwa Pruskiego. List RAS-iu jest, przynajmniej
        funkcjonalnie, odpowiedzią na pomysł Kaczyńkiego. Dla każdego bezstronnego
        obserwatora z boku Gorzelik wziął stronę Powiernictwa w polemice z Polską. Czy
        zrobił to świadomie, czy też tylko Go poniosło - to bez znaczenia. Ja wiem, że
        rozmaici idealiści na Forum głoszą, iż można odpowiadać tylko za swoje słowa, a
        nie za to, jak je ktoś odczyta ale w realu jest inaczej. Zwłaszcza w polityce.
        W niektórych dyskusjach lepiej nie brać udziału, bo sama struktura dyskusji
        ustawi cię na miejscu, które ci się nie spodoba. Mówiąc krótko: RAS stracił
        dobrą okazję aby siedzieć cicho ;)
        • arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:24
          bolek5 napisał:

> Witam!
          >
          > marcin841 napisał:
          >
          > > Gdzie w tym liście jest jakis wyraz sympatii do Eriki Steinbach?
          >
          > Sorki, ale Carramba ma rację. Kaczyński wymyślił podliczanie strat jako
          > odpowiedź na inicjatywę Powiernictwa Pruskiego. List RAS-iu jest,
          przynajmniej
          > funkcjonalnie, odpowiedzią na pomysł Kaczyńkiego. Dla każdego bezstronnego
          > obserwatora z boku Gorzelik wziął stronę Powiernictwa w polemice z Polską.
          Czy
          > zrobił to świadomie, czy też tylko Go poniosło - to bez znaczenia. Ja wiem,
          że
          > rozmaici idealiści na Forum głoszą, iż można odpowiadać tylko za swoje słowa,
          a
          >
          > nie za to, jak je ktoś odczyta ale w realu jest inaczej. Zwłaszcza w
          polityce.
          > W niektórych dyskusjach lepiej nie brać udziału, bo sama struktura dyskusji
          > ustawi cię na miejscu, które ci się nie spodoba. Mówiąc krótko: RAS stracił
          > dobrą okazję aby siedzieć cicho ;)
          >

Ja bym to mogl zinterpretowac jako poparcie dla Kaczynskiego - naciskaj
          Niemcow, bo my tez mamy udzial w odbudowie, niech Niemcy za to zaplaca.

• bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:33
            Witam!

arnold7 napisał:

> Ja bym to mogl zinterpretowac jako poparcie dla Kaczynskiego - naciskaj
            > Niemcow, bo my tez mamy udzial w odbudowie, niech Niemcy za to zaplaca.

;D Jaś zażądał od Stasia zwrotu łopatki, na co ten zareagował rządaniem oddania
            wiaderka. Wtedy stojący dotąd z boku Józio rzucił do Stasia "a ty mi oddaj
            foremkę!" Jaki - Twoim zdaniem - procent obserwatorów tego wydarzenia uznałby
            interwencję Józia za wsparcie dla Stasia? Ale szczerze ;)
            • arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:37
              bolek5 napisał:

> Witam!
              >
              > arnold7 napisał:
              >
              > > Ja bym to mogl zinterpretowac jako poparcie dla Kaczynskiego - naciskaj
              > > Niemcow, bo my tez mamy udzial w odbudowie, niech Niemcy za to zaplaca.
              >
              > ;D Jaś zażądał od Stasia zwrotu łopatki, na co ten zareagował rządaniem
              oddania
              >
              > wiaderka. Wtedy stojący dotąd z boku Józio rzucił do Stasia "a ty mi oddaj
              > foremkę!" Jaki - Twoim zdaniem - procent obserwatorów tego wydarzenia uznałby
              > interwencję Józia za wsparcie dla Stasia? Ale szczerze ;)
              >
              Mam wrazenie, ze Ty rowniez zaczynasz dostrzegac za kazdym przejawem
              proslaskiej aktywnosci RAS V kolumne, Erike S. i inne niemieckie zagrozenia.
              W moim srodowisku list zostal odebrany pozytywnie, nikt nie dopatrzyl sie
              proniemieckich podtekstow.

• bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:49
                Witam!

arnold7 napisał:

> Mam wrazenie, ze Ty rowniez zaczynasz dostrzegac za kazdym przejawem
                > proslaskiej aktywnosci RAS V kolumne, Erike S. i inne niemieckie zagrozenia.

Nie wierzę w żadną V Kolumnę ani antypolski spisek. Po prostu twierdzę, że w
                realnym świecie trzeba uważać gdzie i z kim się pokazujesz. Gdyby np. ten wątek
                zaczął Gorol7, to nigdy bym w nim nie zabrał głosu, choćbym nawet miał napisac
                tylko to, co napisałem. Nie chciałbym po prostu aby ktokolwiek mógł powiedzieć -
                "proszę - od początku wiedziałem że Bolek i Gorol to ta sama banda". Chyba
                żebym uznał, że sprawa jest na tyle cenna, iż - nie ważne z kim u boku - trzeba
                o nią walczyć. Ale też nie będę wtedy udawał, że ja tu jestem tylko
                przypadkiem, a z tymi obok mnie nic mnie nie łączy. Owszem - łączy. Przeciwnik,
                a ściślej - jego definicja.
            • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:47
              Zapomniałeś o jednym Staś wziął od Józia foremke dlatego ża Jaś zniszczył
              Stasiowi zamek z piasku:)
              • bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:55
                Witam!

marcin841 napisał:

> Zapomniałeś o jednym Staś wziął od Józia foremke dlatego ża Jaś zniszczył
                > Stasiowi zamek z piasku:)

Są tacy, którze twierdzą, że Józio sam tą foremkę wręczył z dobroci serca
                Stasiowi skopanemu przez Jasia, ale potem czy to Staś zachował się po chamsku,
                czy to Józiowi się zapomniało - dość że Józio zmienił zdanie ;)
                • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:00
                  > Są tacy, którze twierdzą, że Józio sam tą foremkę wręczył z dobroci serca
                  > Stasiowi skopanemu przez Jasia

Józio twierdzi inaczej:)
                  • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:04
                    I jeszcze jedno po tym jak Jaś rozwalił Stasiowi zamek z piasku i spory kawałek
                    piaskownicy to Staś wspomagany przez Krzysia wziął za to spory kawałek
                    piaskownicy Jasia i zniszczył mu babke z piasku, dlatego Jaś chce łopatke:)
                    • bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:15
                      Witam!

marcin841 napisał:

> I jeszcze jedno po tym jak Jaś rozwalił Stasiowi zamek z piasku i spory
                      kawałek
                      >
                      > piaskownicy to Staś wspomagany przez Krzysia wziął za to spory kawałek
                      > piaskownicy Jasia i zniszczył mu babke z piasku, dlatego Jaś chce łopatke:)

Żeby już być zupełnie ścisłym, to zaczęło się od tego, że Jaś i Krzyś zmówili
                      się na Stasia i razem wskoczyli z wrzaskiem do jego piaskownicy. Potem jednak o
                      coś się pokłócili i to bardzo poważnie. Potężnie zbudowany Krzyś złapał Stasia
                      i tak nim przywalił Jasiowi, że go przesunęło o dobre parę metrów. Z całej
                      afery Staś i Jaś wyszli mocno pokiereszowani. Teraz Jaś chce łopatkę od Stasia
                      a Krzysiowi, który ostentacyjnie zabawia się należącym kiedyś do niego
                      spychaczem, kłania się w pas.
                      Ale nam się ta metafora rozbudowała ;)
                      • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:23
                        Najlepiej wyszedł Krzyś na tym choc teraz ma problemy w innej piaskownicy, a mi
                        najbardziej żal Józia któremu wszyscy zabieraja piasek z piaskownicy:)
            • bartoszcze Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:42
              bolek5 napisał:

> ;D Jaś zażądał od Stasia zwrotu łopatki, na co ten zareagował rządaniem
              oddania
              >
              > wiaderka. Wtedy stojący dotąd z boku Józio rzucił do Stasia "a ty mi oddaj
              > foremkę!" Jaki - Twoim zdaniem - procent obserwatorów tego wydarzenia uznałby
              > interwencję Józia za wsparcie dla Stasia? Ale szczerze ;)

Ejże, Bolek! Pozostając w piaskownicy:
              Jaś zażądał od Stasia zwrotu wiaderka, na coś Staś odpowiada Jasiowi: oddaj mi
              foremki. I wtedy Józio się wtrąca: w tym także moją foremkę, którą mi oddasz!
              I kogo wspiera Józio?
              • bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:45
                Witam!

bartoszcze napisał(a):

> Ejże, Bolek! Pozostając w piaskownicy:
                > Jaś zażądał od Stasia zwrotu wiaderka, na coś Staś odpowiada Jasiowi: oddaj
                mi
                > foremki. I wtedy Józio się wtrąca: w tym także moją foremkę, którą mi oddasz!
                > I kogo wspiera Józio?

Sorki, ale Józio nie zwrócił się do Jasia, tylko do Stasia. To zmienia postać
                rzeczy.
                • bartoszcze Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:49
                  Ale foremka Józia trafiła do Jasia poprzez Stasia..
                  ..skoro już przy tym jestesmy.
                  • bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:53
                    bartoszcze napisał(a):

> Ale foremka Józia trafiła do Jasia poprzez Stasia..
                    > ..skoro już przy tym jestesmy.

Nie, nie - chyba coś pokręciliśmy. Jasio przecież nie ma Józiowej foremki.
                    • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:55
                      bolek5 napisał:

> bartoszcze napisał(a):
                      >
                      > > Ale foremka Józia trafiła do Jasia poprzez Stasia..
                      > > ..skoro już przy tym jestesmy.
                      >
                      > Nie, nie - chyba coś pokręciliśmy. Jasio przecież nie ma Józiowej foremki.
                      Jak to jest Panowie Prawnicy ? Jak sie cos komuś dziabnie, to chyba należy
                      krzyczeć w momencie kradzieży, czy nie ?
                      >
                      • carrrarnba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 15:01
                        bylo wielu, ktorzy sie poskarzyli zlodziejowi. Byl to jednak blad, ktory
                        przplacili zyciem.
                    • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:59

Ano nie ma nie ma też wiaderka od Stasia, ale Staś uważa że powinien dostac
                      wiaderko bo Jas mu zniszczył zamek z piasku i Staś sam go musiał odbudować, a
                      Józio twierdzi że jeśli Staś dostanie wiaderko to powinien dać mu foremke, bo
                      do odbudowy zamku brał jego piasek.

Teraz chyba jest dobrze:)
                      • arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 15:00
                        www.polchat.pl/chat/?room=Wirtualny%20Sloonsk
                    • bartoszcze Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 15:00
                      bolek5 napisał:

> bartoszcze napisał(a):
                      >
                      > > Ale foremka Józia trafiła do Jasia poprzez Stasia..
                      > > ..skoro już przy tym jestesmy.
                      >
                      >
                      Metaforycznie ma:)
                      Bo przecież czegoś Stasio od Jasia żąda.
                      Jak wolisz, to możemy uwspółcześnić piaskownicę, i przyjąć, że Jasio żąda
                      swoich pięciu euro, a Stasio swoich dziesięciu dolarów - a Józio się dopomina z
                      tego o swoje dwa dolary:))
                      • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 15:04
                        > Metaforycznie ma:)
                        > Bo przecież czegoś Stasio od Jasia żąda.
                        > Jak wolisz, to możemy uwspółcześnić piaskownicę, i przyjąć, że Jasio żąda
                        > swoich pięciu euro, a Stasio swoich dziesięciu dolarów - a Józio się dopomina
                        z
                        >
                        > tego o swoje dwa dolary:))

Ale Józio dopomina sie u Stasia i mówi że chce swoje 2 dolary tylko jak Staś
                        dostanie 10 dolarów do Jasia. Mi sie wydaje że Józio tak naprawde nie wierzy że
                        Staś cokolwiek dostanie od Jasia.
                      • bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 15:06
                        Witam!

bartoszcze napisał(a):

> (...)

Uff! Strasznie to wszystko pokomplikowałeś, jak to prawnik ;) Ja proponuję w
                        takim razie wrócić do punktu wyjścia, czyli do mojego postu z 12.33 i udzielić
                        odpowiedzi na zawarte tam proste pytanie: czyją stronę w oczach zewnętrznego
                        obserwatora wziął Józio?
                        • bartoszcze Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 15:09
                          To zalezy, jak powaznie potraktujemy żądanie zawarte w liście:)
                          Jeżeli przyjmiemy, że jest to absolutnie serio, to Stasia.
                          Ale znam dość parę osób, które odebrały to jako kpinę z inicjatywy Kaczyńskiego.
                          • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 15:13
                            bartoszcze napisał(a):

> To zalezy, jak powaznie potraktujemy żądanie zawarte w liście:)
                            > Jeżeli przyjmiemy, że jest to absolutnie serio, to Stasia.
                            > Ale znam dość parę osób, które odebrały to jako kpinę z inicjatywy
                            Kaczyńskiego
                            Dokładnie tak !!!
                            >
                        • bartoszcze Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 15:11
                          Albo jeszcze inaczej:
                          Józio zajął pozycję ubezpieczyciela Stasia :))
                          • bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 15:15
                            Witam!

bartoszcze napisał(a):

> Albo jeszcze inaczej:
                            > Józio zajął pozycję ubezpieczyciela Stasia :))

Sorki, musiałem sobie odświerzyć treść listu Gorzelika. Faktycznie - masz
                            rację. Ubezpieczyciel ;)
        • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:32
          Pokazywałem ten list wielu ludziom Ślązakom i podobało im sie ta idea, zgadzali
          sie z jego treścią, a wielu z nich ma mizerne pojęcie na temat Pruskego
          Powiernictwa albo Eriki Steinbach i fakt czy starania Kaczyńskiego są
          odpowiedzią czy tez nie na działanie Pruskiego Powiernictwa nie ma dla nich w
          tym przypadku żadnego znaczenia.

• bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:35
            Witam!

marcin841 napisał:

> (...) wielu z nich ma mizerne pojęcie na temat Pruskego
            > Powiernictwa albo Eriki Steinbach

Nie są politykami, nie muszą mieć żadnego pojęcia. Ale Pan Gorzelik jest, a
            przynajmniej chce być. Dla niego nie ma żadnej taryfy ulgowej.
            • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:44
              Tak, ja tez nie jestem politologiem i nie wiem czy ten list wywoła jakieś
              skutki polityczne. Ale RAŚ i tak jest traktowany jako partia szowinistyczna i
              separatystyczna i watpie żeby jakiekolwiek stanowisko w tej sprawie to
              zmieniło. Choć może to być uznawane jako argument udowadniający tezę że "RAŚ
              chce do Niemiec", ale ci którzy ja wysnuwają i ci którzy w nią wierzą takich
              argumentów tak nie potrzebują.

• carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:49
              Dziekuję Ci Bolku. Ja wyrażam swoje zdanie na temat listu. No..może jeszcze
              paru znajomych. Nikt nie musi się ze mną zagdzać i nawet nie oczekuję tego.
              Marcin napisał, że list Pana Gorzelika mam odebrać jako poparcie dla szacowania
              strat ? To juz jest wycofywanie się, z wcześniej zajmowanych stanowisk.
              Dlaczego więc Prezydent Kaczyński jawi sie Wam jako idoita i wichrzyciel?
              Słucham !
              • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:50
                > Marcin napisał, że list Pana Gorzelika mam odebrać jako poparcie dla
                > szacowania strat ?

tak? gdzie?
                • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:52
                  marcin841 napisał:

> > Marcin napisał, że list Pana Gorzelika mam odebrać jako poparcie dla
                  > > szacowania strat ?
                  >
                  > tak? gdzie?

Marcin, nie kpij sobie ze mnie. Lubię kwiatki ale w maju...
                  • bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:56
                    Witam!

carrramba napisał:

> Marcin, nie kpij sobie ze mnie. Lubię kwiatki ale w maju...

O tym szacowaniu strat to pisał Arnold ;)
                  • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 12:57
                    Nigdzie tak nie pisałem, wg mnie nie bedzie żadnych odszkodowań ani z jednej
                    ani z drugiej strony, ten list podoba mi sie z powodu zwrócenia uwagi na to kto
                    w tej odbudowie stolicy (nie z własnej woli) miał naprawde duży udział.
                    • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:05
                      marcin841 napisał:

> Nigdzie tak nie pisałem, wg mnie nie bedzie żadnych odszkodowań ani z jednej
                      > ani z drugiej strony, ten list podoba mi sie z powodu zwrócenia uwagi na to
                      kto
                      >
                      > w tej odbudowie stolicy (nie z własnej woli) miał naprawde duży udział.
                      Według mnie też nie będzie żadnych odszkodowań. W piatek była bardzo ciekawa
                      dyskusja z profesorem prawa z UW. Szkoda, że nie słyszeliście.
                      Co do listu, pozwól Marcinie- moje odczucia i moich znajomych są zupełnie inne.
                      Diametralnie róznimy sie : Ty i my.
                      Nie było powodu na zwracanie uwagi, kto Warszawę odbudowywał- to wszyscy wiedzą!
                      I nie to, miał tan list na celu! A może niech Pan Doktor Gorzelik, powie o co
                      chodziło ? Myslę, że to ja mam racje a nie Ty.
                      • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:08
                        > Nie było powodu na zwracanie uwagi, kto Warszawę odbudowywał- to wszyscy
                        wiedzą
                        > !
                        > I nie to, miał tan list na celu! A może niech Pan Doktor Gorzelik, powie o co
                        > chodziło ? Myslę, że to ja mam racje a nie Ty.

Jak to jest, wiesz lepiej od RAS-iu dlaczego napisał ten list, wiesz lepiej ode
                        mnie co tym myśle, jak ty to robisz?:)
                        • arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:10
                          Dolnoslazacy tez powinni sie przypomniec Kaczynskiemu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=15699088
                          • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:17
                            arnold7 napisał:

> Dolnoslazacy tez powinni sie przypomniec Kaczynskiemu:
                            >
                            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=15699088
                            A co niby Kaczyński ma z tym wspólnego, może mi powiesz ? Brednie.
                            • bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:22
                              Witam!

carrramba napisał:

> A co niby Kaczyński ma z tym wspólnego, może mi powiesz ? Brednie.

We Wrocławiu cegły na odbudowę Warszawy to raczej sprawa rozgrywająca się tylko
                              w sferze emocji. Nikt by chyba nie rozpatrywał tego w kategoriach długu i
                              odszkodowania. Czasami człowiek pomada rodzinie w potrzebie. Jeżeli ta rodzinka
                              się później na ciebie wypnie, mówisz sobie "Co za świnie" ale nie idziesz do
                              sądu ;)
                              • arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:26
                                bolek5 napisał:

> Witam!
                                >
                                > carrramba napisał:
                                >
                                > > A co niby Kaczyński ma z tym wspólnego, może mi powiesz ? Brednie.
                                >
                                > We Wrocławiu cegły na odbudowę Warszawy to raczej sprawa rozgrywająca się
                                tylko
                                >
                                > w sferze emocji. Nikt by chyba nie rozpatrywał tego w kategoriach długu i
                                > odszkodowania. Czasami człowiek pomada rodzinie w potrzebie. Jeżeli ta
                                rodzinka
                                >
                                > się później na ciebie wypnie, mówisz sobie "Co za świnie" ale nie idziesz do
                                > sądu ;)
                                >

To mieszkancy Wroclawia dobrowolnie pomagali rodzince i w ramach pracy
                                spolecznej rozwalali zabytki Wroclawia?
                                • arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:29
                                  Natomiast ciekawe jest, ze akcja pozyskiwania cegly nie objela Krakowa czy
                                  Poznania. Mieszkancy tych miast nie chcieli wspomoc warszawskich krewnych?
                                  • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:32
                                    arnold7 napisał:

> Natomiast ciekawe jest, ze akcja pozyskiwania cegly nie objela Krakowa czy
                                    > Poznania. Mieszkancy tych miast nie chcieli wspomoc warszawskich krewnych?
                                    Ja mysle, że powód był zupełnie inny. Koligacje rodzinne, nie miały tu nic do
                                    rzeczy. Tak więc jak zwykle, kpisz sobie.
                                    • arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:35
                                      carrramba napisał:

> arnold7 napisał:
                                      >
                                      > > Natomiast ciekawe jest, ze akcja pozyskiwania cegly nie objela Krakowa cz
                                      > y
                                      > > Poznania. Mieszkancy tych miast nie chcieli wspomoc warszawskich krewnych
                                      > ?
                                      > Ja mysle, że powód był zupełnie inny. Koligacje rodzinne, nie miały tu nic do
                                      > rzeczy. Tak więc jak zwykle, kpisz sobie.

No, jaki byl ten inny powod?
                                      Przypomne przy okazji, ze gornoslaska Nysa rowniez zostala rozebrana i wyslana
                                      w formie cegly do Warszawy.
                                  • bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:39
                                    Witam!

arnold7 napisał:

> Natomiast ciekawe jest, ze akcja pozyskiwania cegly nie objela Krakowa czy
                                    > Poznania. Mieszkancy tych miast nie chcieli wspomoc warszawskich krewnych?

Myślę, że pionierzy wrocławscy byli na początku mocno pogubieni. Ty byś nie był
                                    w ich sytuacji? Poczucie więzi z miastem nie pojawiło się od razu. Jaki był
                                    udział Krakowa i Poznania w odbudowie Wawy nie wiem. Na pewno oba miasta nie
                                    miały takiej masy "uwolnionej" cegły jak Wrocław. I żeby też być zupełnie
                                    ścisłym - Polacy nie _niszczyli_ wrocławskich zabytków (poza kilkoma
                                    pomnikami). W niektórych przypadkach zaniechali ich odbudowy - być może zbyt
                                    pochopnie. Ogromna część wspaniałej wrocławskiej architektury już nie istniała,
                                    gdy tu przyszliśmy.
                                    • arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:42
                                      bolek5 napisał:

> Witam!
                                      >
                                      > arnold7 napisał:
                                      >
                                      > > Natomiast ciekawe jest, ze akcja pozyskiwania cegly nie objela Krakowa cz
                                      > y
                                      > > Poznania. Mieszkancy tych miast nie chcieli wspomoc warszawskich krewnych
                                      > ?
                                      >
                                      > Myślę, że pionierzy wrocławscy byli na początku mocno pogubieni. Ty byś nie
                                      był
                                      >
                                      > w ich sytuacji? Poczucie więzi z miastem nie pojawiło się od razu. Jaki był
                                      > udział Krakowa i Poznania w odbudowie Wawy nie wiem. Na pewno oba miasta nie
                                      > miały takiej masy "uwolnionej" cegły jak Wrocław. I żeby też być zupełnie
                                      > ścisłym - Polacy nie _niszczyli_ wrocławskich zabytków (poza kilkoma
                                      > pomnikami). W niektórych przypadkach zaniechali ich odbudowy - być może zbyt
                                      > pochopnie. Ogromna część wspaniałej wrocławskiej architektury już nie
                                      istniała,
                                      >
                                      > gdy tu przyszliśmy.
                                      >

Przeczytales tekst dotyczacy Miejskiego Przedsiebiorstwa Rozbiorkowego?
                                      • bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:55
                                        Witam!

arnold7 napisał:

> Przeczytales tekst dotyczacy Miejskiego Przedsiebiorstwa Rozbiorkowego?

Napisano w nim, że wyburzano domy nadające się do remontu, nie do zamieszkania.
                                        Ja napisałem, że Polacy części zabytków po prostu nie odbudowali. Czy to
                                        sprzeczność? O politycznym tle odbudowy zabytków też powszechnie wiadomo. Im
                                        coś było nowsze tym bardziej było zagrożone. Czy Brama Własta ocalała z wojny
                                        nieuszkodzona?
                                        • arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:59
                                          "Na przyklad w 1949 roku zburzono w poblizu placu Solnego renesansowa Brame
                                          Wlasta, zeby pozyskac cegly.
                                          Wkrótce polegl tez wspanialy gmach Poczty Glównej wraz z setkami wspólczesnych
                                          willi na przedmieosciach."

z tekstu wynika, ze to nie byly ruiny.
                                          • bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:32
                                            Witam!

arnold7 napisał:

> "Na przyklad w 1949 roku zburzono w poblizu placu Solnego renesansowa Brame
                                            > Wlasta, zeby pozyskac cegly.
                                            > Wkrótce polegl tez wspanialy gmach Poczty Glównej wraz z setkami wspólczesnych
                                            > willi na przedmieosciach."
                                            >
                                            > z tekstu wynika, ze to nie byly ruiny.

Zagoniłeś mnie do roboty ;) Mam przed sobą monumentalną książkę pod redakcją Z.
                                            Świechowskiego pt. "Wrocław - jego dzieje i kultura" z 1978 r. Nie ma w niej
                                            wzmianki o innej Poczcie Głównej niż ta, którą wybudowano w latach 20-tych i
                                            która stoi sobie szczęśliwie do dzisiaj. Faktycznie - wygląda na to, że część
                                            budynku od strony Placu Dominikańskiego została wyburzona, ale to
                                            prawdopodobnie następstwo wojennych zniszczeń - cały Plac Domonikański mocno
                                            oberwał. O Bramie Własta nic bliższego nie znalazłem, ale musisz pamiętać, że
                                            okolice Rynku były jednym z najbardziej zdewastowanych miejsc we Wrocławiu. W
                                            dodatku bezpośrednio po wojnie podjęto tu "żywiołową" akcję odgruzowywania, co
                                            doprowadziło do bezpowrotnej utraty materiału, który mógł być użyty przy
                                            rekonstrukcji tego fragmentu miasta. Tak np. przepadła fontanna Neptuna na
                                            Nowym Targu. W niektórych przypadkach ludzie prowadzący akcję odgruzowywania
                                            mogli wręcz nie zdawać sobie sprawy z charakteru budowli, która przed nimi
                                            stoi. Polacy nie dysponowali odpowiednią dokumentacją architektoniczną.
                                • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:30
                                  arnold7 napisał:

> bolek5 napisał:
                                  >
                                  > > Witam!
                                  > >
                                  > > carrramba napisał:
                                  > >
                                  > > > A co niby Kaczyński ma z tym wspólnego, może mi powiesz ? Brednie.
                                  > >
                                  > > We Wrocławiu cegły na odbudowę Warszawy to raczej sprawa rozgrywająca się
                                  >
                                  > tylko
                                  > >
                                  > > w sferze emocji. Nikt by chyba nie rozpatrywał tego w kategoriach długu i
                                  >
                                  > > odszkodowania. Czasami człowiek pomada rodzinie w potrzebie. Jeżeli ta
                                  > rodzinka
                                  > >
                                  > > się później na ciebie wypnie, mówisz sobie "Co za świnie" ale nie idziesz
                                  > do
                                  > > sądu ;)
                                  > >
                                  >
                                  > To mieszkancy Wroclawia dobrowolnie pomagali rodzince i w ramach pracy
                                  > spolecznej rozwalali zabytki Wroclawia?
                                  Uciekasz od dyskusji o liscie Pana Gorzelika, w temat zastępczy.
                                  • arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:33
                                    carrramba napisał:

> arnold7 napisał:
                                    >
                                    > > bolek5 napisał:
                                    > >
                                    > > > Witam!
                                    > > >
                                    > > > carrramba napisał:
                                    > > >
                                    > > > > A co niby Kaczyński ma z tym wspólnego, może mi powiesz ? Bre
                                    > dnie.
                                    > > >
                                    > > > We Wrocławiu cegły na odbudowę Warszawy to raczej sprawa rozgrywają
                                    > ca się
                                    > >
                                    > > tylko
                                    > > >
                                    > > > w sferze emocji. Nikt by chyba nie rozpatrywał tego w kategoriach d
                                    > ługu i
                                    > >
                                    > > > odszkodowania. Czasami człowiek pomada rodzinie w potrzebie. Jeżeli
                                    > ta
                                    > > rodzinka
                                    > > >
                                    > > > się później na ciebie wypnie, mówisz sobie "Co za świnie" ale nie i
                                    > dziesz
                                    > > do
                                    > > > sądu ;)
                                    > > >
                                    > >
                                    > > To mieszkancy Wroclawia dobrowolnie pomagali rodzince i w ramach pracy
                                    > > spolecznej rozwalali zabytki Wroclawia?
                                    > Uciekasz od dyskusji o liscie Pana Gorzelika, w temat zastępczy.+

Nie, list Gorzelika dotyczy Gornego Slaska, ja natomiast zwracam uwage na
                                    udzial Dolnego Slaska w odbudowie Warszawy.

• arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:24
                              carrramba napisał:

> arnold7 napisał:
                              >
                              > > Dolnoslazacy tez powinni sie przypomniec Kaczynskiemu:
                              > >
                              > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=15699088
                              > A co niby Kaczyński ma z tym wspólnego, może mi powiesz ? Brednie.

Kaczynski chce kase od Niemcow za odbudowe Warszawy, udzial wroclawskiej cegly
                              powinien byc ujety w jej podziale.

• carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:14
                          marcin841 napisał:

> > Nie było powodu na zwracanie uwagi, kto Warszawę odbudowywał- to wszyscy
                          > wiedzą
                          > > !
                          > > I nie to, miał tan list na celu! A może niech Pan Doktor Gorzelik, powie
                          > o co
                          > > chodziło ? Myslę, że to ja mam racje a nie Ty.
                          >
                          > Jak to jest, wiesz lepiej od RAS-iu dlaczego napisał ten list, wiesz lepiej
                          ode
                          >
                          > mnie co tym myśle, jak ty to robisz?:)
                          Ja wcale mie twierdzę, ze wiem lepiej !!! Dlaczego tem list został napisany w
                          takiej formie, właśnie się zastanawiam. To pewnie wie tylko Pan Gorzelik.
                          Zastanawiam sie również, jak odczyta to przesłanie Kaczyński !
                          Co Ty myslisz, nie wiem- moge sie tylko domyślac. Natomiast inni na forum, w
                          sposób jednoznaczny określili swoje stanowiska.
                          Raz jeszcze podkreslam- przedstawiam moje odczucia i kilku moich znajomych. Nie
                          myśl, że reprezentuję to pogląd wszystkich Polaków.
                          • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:22
                            Moze przypomnijmy : Kaczyński, nie jest prezydentem Polski. To chyba dość
                            istotne, jak sądzę.
                          • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:32
                            > Co Ty myslisz, nie wiem- moge sie tylko domyślac. Natomiast inni na forum, w
                            > sposób jednoznaczny określili swoje stanowiska.

W tym temacie dosyć często imputujesz mi i RAS-iowi różne swoje opinie:

"Forma w jakiej został napisany, jednoznacznie wskazuje na sympatie do Eryki
                            Steinbach."

"skoro wcześniej RAŚ, był oburzony na chęć szacowania strat przez
                            Kaczyńskiego"

"To nie jest bzdura Marcinie. Dobrze tym i wiesz. Chcesz mi powiedzieć, że RAŚ
                            był za szacowaniem strat Warszawy."

"Marcin napisał, że list Pana Gorzelika mam odebrać jako poparcie dla
                            szacowania strat ?"

To ostatnie było z pytajnikiem, ale też zabrzmiało dosyć dziwnie.
                            • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:34
                              marcin841 napisał:

> > Co Ty myslisz, nie wiem- moge sie tylko domyślac. Natomiast inni na forum
                              > , w
                              > > sposób jednoznaczny określili swoje stanowiska.
                              >
                              > W tym temacie dosyć często imputujesz mi i RAS-iowi różne swoje opinie:
                              >
                              > "Forma w jakiej został napisany, jednoznacznie wskazuje na sympatie do Eryki
                              > Steinbach."
                              >
                              > "skoro wcześniej RAŚ, był oburzony na chęć szacowania strat przez
                              > Kaczyńskiego"
                              >
                              > "To nie jest bzdura Marcinie. Dobrze tym i wiesz. Chcesz mi powiedzieć, że
                              RAŚ
                              > był za szacowaniem strat Warszawy."
                              >
                              > "Marcin napisał, że list Pana Gorzelika mam odebrać jako poparcie dla
                              > szacowania strat ?"
                              >
                              > To ostatnie było z pytajnikiem, ale też zabrzmiało dosyć dziwnie.
                              Zabrzmiało tak, jak miało zabrzmieć Marcinie.
                              CZy mam odebrać list Pana Gorzelika, jako poparcie dla szacowania strat ?
                              Ciekawe co Pan Gprzelik na to .
                              • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:40
                                > CZy mam odebrać list Pana Gorzelika, jako poparcie dla szacowania strat ?

Już pisałem co myśle o tym całym szacowaniu strat.
                                • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:45
                                  marcin841 napisał:

> > CZy mam odebrać list Pana Gorzelika, jako poparcie dla szacowania strat ?
                                  >
                                  > Już pisałem co myśle o tym całym szacowaniu strat.
                                  Więc napisz raz jeszcze: co myślisz ?
                                  • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:51
                                    o szacowaniu strat:

nic z tych odszkodowań chyba nie wyniknie, więc po co szacować straty.

o liście:

podoba mi sie jako zwrócenie uwagi na role Górnego Śląska w odbudowie Warszawy.
                          • elver.b Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:36
                            Kaczynski sie wscieknie. To pewne. I to mnie cieszy, bo jest to szowinistyczny
                            oszolom. Nie wiem czy Gorzelik piszac list przejmowal sie samopoczuciem tego
                            polakowca. Wydaje sie ze adresatem listu sa sami Slazacy i opinia publiczna.
                            Wbrew temu co pisal carrramba malo kto wie, jak duzy byl udzial Slazakow w
                            odbudowie Warszawy i jakimi metodami sciagano od nich pieniadze. Wystarczy
                            sobie poczytac rozne watki na forum. Wiekszosc tych ze stolicy uwaza ze zawsze
                            doplacali do Slaska. Gorzelik pokazal jasno linie, zk tora wyjatkowo sie
                            zgadzam. Twarda obrona interesow regionalnych bez ogladania sie na uklad
                            ogolnopolski. Wyglada na to, ze wyciagnal wlasciwy wniosek ze startu do
                            parlamentu europejskiego z listy polskiego ugrupowania.
                            • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:43
                              elver.b napisał:

> Kaczynski sie wscieknie. To pewne. I to mnie cieszy, bo jest to
                              szowinistyczny
                              > oszolom. Nie wiem czy Gorzelik piszac list przejmowal sie samopoczuciem tego
                              > polakowca. Wydaje sie ze adresatem listu sa sami Slazacy i opinia publiczna.
                              > Wbrew temu co pisal carrramba malo kto wie, jak duzy byl udzial Slazakow w
                              > odbudowie Warszawy i jakimi metodami sciagano od nich pieniadze. Wystarczy
                              > sobie poczytac rozne watki na forum. Wiekszosc tych ze stolicy uwaza ze
                              zawsze
                              > doplacali do Slaska. Gorzelik pokazal jasno linie, zk tora wyjatkowo sie
                              > zgadzam. Twarda obrona interesow regionalnych bez ogladania sie na uklad
                              > ogolnopolski. Wyglada na to, ze wyciagnal wlasciwy wniosek ze startu do
                              > parlamentu europejskiego z listy polskiego ugrupowania.
                              No widzisz Elver. Przynajmniej nie piszesz tu pierdół, że intencje Pana
                              Gorzelika były inne. Wychodzi na to, że Twoi Koledzy /Arnold, Marcin/ zupełnie
                              nie złapali o co chodzi w tym liście. A powinni, jak sądzę. Gdzie ja napisałem,
                              że udział Śląska w odbudowie Warszawy był znikomy ? Co mi insynuujesz ? Gdzie
                              napisałem, że był dobrowolny ? Albo inaczej: nie zawsze dobrowolny ?
                              • arnold7 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:46
                                carrramba napisał:

> elver.b napisał:
                                >
                                > > Kaczynski sie wscieknie. To pewne. I to mnie cieszy, bo jest to
                                > szowinistyczny
                                > > oszolom. Nie wiem czy Gorzelik piszac list przejmowal sie samopoczuciem t
                                > ego
                                > > polakowca. Wydaje sie ze adresatem listu sa sami Slazacy i opinia publicz
                                > na.
                                > > Wbrew temu co pisal carrramba malo kto wie, jak duzy byl udzial Slazakow
                                > w
                                > > odbudowie Warszawy i jakimi metodami sciagano od nich pieniadze. Wystarcz
                                > y
                                > > sobie poczytac rozne watki na forum. Wiekszosc tych ze stolicy uwaza ze
                                > zawsze
                                > > doplacali do Slaska. Gorzelik pokazal jasno linie, zk tora wyjatkowo sie
                                > > zgadzam. Twarda obrona interesow regionalnych bez ogladania sie na uklad
                                > > ogolnopolski. Wyglada na to, ze wyciagnal wlasciwy wniosek ze startu do
                                > > parlamentu europejskiego z listy polskiego ugrupowania.
                                > No widzisz Elver. Przynajmniej nie piszesz tu pierdół, że intencje Pana
                                > Gorzelika były inne. Wychodzi na to, że Twoi Koledzy /Arnold, Marcin/
                                zupełnie
                                > nie złapali o co chodzi w tym liście. A powinni, jak sądzę. Gdzie ja
                                napisałem,
                                >
                                > że udział Śląska w odbudowie Warszawy był znikomy ? Co mi insynuujesz ? Gdzie
                                > napisałem, że był dobrowolny ? Albo inaczej: nie zawsze dobrowolny ?

Przeciez caly czas pisze, ze chodzi o interes regionu, a nie E. Steinbach.
                              • elver.b Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:48
                                Napisales ze wszyscy doobrze wiedza jaki byl udzial Slaska w odbudowie
                                Warszawy. Ja twierdze ze wiekszosc nie ma o tym zielonego pojecia. Nie wiem czy
                                to ty nie zrozumiales blednie wypowiedzi Arnolda i Marcina. Powinienes sobie
                                jednak uswiadomic ze Kaczynski nie prowadzi zadnego sporu z Pawelka czy
                                Steinbach. Oni maja go gdzies. Kaczynski prowadzi kampanie wyborcza za
                                pieniadze podatnika, psujac przy okazji stosunki z najsilniejszym panstwem w
                                UE. Wbrew temu w co niektorzy naiwnie wierza Polska nie ma sojusznika w ktorym
                                moglaby szukac oparcia w sporze z Niemcami. Chyba ze pragniecie zblizenia z
                                Rosja.
                                • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:55
                                  elver.b napisał:

> Napisales ze wszyscy doobrze wiedza jaki byl udzial Slaska w odbudowie
                                  > Warszawy. Ja twierdze ze wiekszosc nie ma o tym zielonego pojecia. Nie wiem
                                  czy
                                  >
                                  > to ty nie zrozumiales blednie wypowiedzi Arnolda i Marcina. Powinienes sobie
                                  > jednak uswiadomic ze Kaczynski nie prowadzi zadnego sporu z Pawelka czy
                                  > Steinbach. Oni maja go gdzies. Kaczynski prowadzi kampanie wyborcza za
                                  > pieniadze podatnika, psujac przy okazji stosunki z najsilniejszym panstwem w
                                  > UE. Wbrew temu w co niektorzy naiwnie wierza Polska nie ma sojusznika w
                                  ktorym
                                  > moglaby szukac oparcia w sporze z Niemcami. Chyba ze pragniecie zblizenia z
                                  > Rosja.
                                  Ja oczywiście mogę sie wypowiadać tylko za siebie. Prosze nie odbierać moich
                                  wypowiedzi, jako myśli innych Kolegów z forum. Nie twierdzę również, że
                                  Kaczyński prowadzi spór z Pawełka czy Steinbach. Przeciez Steinbach nie ma
                                  roszczeń do Warszawy ! Nie znam nikogo, kto chciałby zbliżenia z Rosją /sorry,
                                  może paru zacietrzewionych emerytów- komuchów/.
                                  A jak zależność przyczynowo- skutkowa ? Nie ma jej ?
                                • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:58
                                  elver.b napisał:

> Napisales ze wszyscy doobrze wiedza jaki byl udzial Slaska w odbudowie
                                  > Warszawy. Ja twierdze ze wiekszosc nie ma o tym zielonego pojecia. Nie wiem
                                  czy
                                  >
                                  > to ty nie zrozumiales blednie wypowiedzi Arnolda i Marcina. Powinienes sobie
                                  > jednak uswiadomic ze Kaczynski nie prowadzi zadnego sporu z Pawelka czy
                                  > Steinbach. Oni maja go gdzies. Kaczynski prowadzi kampanie wyborcza za
                                  > pieniadze podatnika, psujac przy okazji stosunki z najsilniejszym panstwem w
                                  > UE. Wbrew temu w co niektorzy naiwnie wierza Polska nie ma sojusznika w
                                  ktorym
                                  > moglaby szukac oparcia w sporze z Niemcami. Chyba ze pragniecie zblizenia z
                                  > Rosja.
                                  I jeszcze jedno ! To Ty nie znasz stanowiska Arnolda i Marcina, nie ja !
                                  • marcin841 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:23
                                    > I jeszcze jedno ! To Ty nie znasz stanowiska Arnolda i Marcina, nie ja !

Więc jakie ono jest?

• stefan_ems Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:34
              Bolek, kto jak kto, ale dziwi mnie Twój brak obiektywności w tej sprawie i
              świadczy co najmniej o asympatii do RAŚ. Jak można kojarzyć ten list z
              powiernictwem? Można przecież potępiać terroryzm i jednocześnie sprzeciwiać się
              twardej polityce Rosji wobec Czeczeni czyż nie? A ile w tym nieprawdy, gdy
              napiszę, że list ten wręcz dopinguje Kaczyńskiego w swych durnych wyliczeniach,
              skoro to nie tylko Warszawiacy na tym skorzystają?
              • bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:46
                Witam!

stefan_ems napisał:

> Bolek, kto jak kto, ale dziwi mnie Twój brak obiektywności w tej sprawie i
                > świadczy co najmniej o asympatii do RAŚ. Jak można kojarzyć ten list z
                > powiernictwem? Można przecież potępiać terroryzm i jednocześnie sprzeciwiać
                się
                > twardej polityce Rosji wobec Czeczeni czyż nie?

Ależ oczywiście. Ale parafrazując: Pan Gorzelik przyłączył się de facto do
                głosów potępiających Rosję, ze swego potępienia dla terroryzmu czyniąc przy tym
                swoją głęboką tajemnicę. Albo na odwrót ;) A RAS mnie ani ziębi ani grzeje. Po
                prostu - chciałem sobie trochę pogadać przy niedzieli ;)
                • stefan_ems Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:04
                  Cenię sobie Twoje zdanie, więc proszę odpowiedz, czy Twoim zdanie ten cały teatr
                  Kaczyńskiego przyniesie Polsce korzyści? Pytam, bo w Europie (wyłączając z tego
                  Niemcy) akcje podobne nie cieszą się już dawno poparciem.
                  • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:10
                    stefan_ems napisał:

> Cenię sobie Twoje zdanie, więc proszę odpowiedz, czy Twoim zdanie ten cały
                    teat
                    > r
                    > Kaczyńskiego przyniesie Polsce korzyści? Pytam, bo w Europie (wyłączając z
                    tego
                    > Niemcy) akcje podobne nie cieszą się już dawno poparciem.

Jak wielokrotnie pisałem, nie lubię Kaczyńskiego. Natomiast popieram jego
                    działania w przedmiotowej sprawie. Nie może być tak, że Stienbach wysuwa
                    roszczenia w stosuku do Polski a Polska będzie to tolerowała. Trzeba mieć swój
                    honor. CZy to przyniesie Polsce korzyści ? Mam nadzieję, że tak. Wystudzą się
                    zapędy Steinbach i wszystko wróci do normy.
                    >
                    • stefan_ems Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:15
                      carrramba napisał:

> Jak wielokrotnie pisałem, nie lubię Kaczyńskiego. Natomiast popieram jego
                      > działania w przedmiotowej sprawie. Nie może być tak, że Stienbach wysuwa
                      > roszczenia w stosuku do Polski a Polska będzie to tolerowała. Trzeba mieć swój
                      > honor. CZy to przyniesie Polsce korzyści ? Mam nadzieję, że tak. Wystudzą się
                      > zapędy Steinbach i wszystko wróci do normy.
                      > >

Ale Carramba! Czy Ty nie widzisz tego, że Steinbach nie można w jakikolwiek
                      sposób łączyć z partiami politycznymi i z ekipą rządzącą w Niemczech? Skoro to
                      jedyny powód, o któram pisałeś, to gratuluję "taktu" i "zdrowego rozsądku" tym w
                      Warszawie.
                      • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:22
                        stefan_ems napisał:

> carrramba napisał:
                        >
                        >
                        > > Jak wielokrotnie pisałem, nie lubię Kaczyńskiego. Natomiast popieram jego
                        >
                        > > działania w przedmiotowej sprawie. Nie może być tak, że Stienbach wysuwa
                        > > roszczenia w stosuku do Polski a Polska będzie to tolerowała. Trzeba mieć
                        > swój
                        > > honor. CZy to przyniesie Polsce korzyści ? Mam nadzieję, że tak. Wystudzą
                        > się
                        > > zapędy Steinbach i wszystko wróci do normy.
                        > > >
                        >
                        > Ale Carramba! Czy Ty nie widzisz tego, że Steinbach nie można w jakikolwiek
                        > sposób łączyć z partiami politycznymi i z ekipą rządzącą w Niemczech? Skoro to
                        > jedyny powód, o któram pisałeś, to gratuluję "taktu" i "zdrowego rozsądku"
                        tym
                        > w
                        > Warszawie.
                        Oczywiście, że widzę. Przecież Steinbach nie reprezentuje Niemiec. Kanclerz
                        odciął się od jej roszczeń. Kaczyński też nie jest prezydentem Polski.
                        Dlaczego zdrowy rozsądek ma wykazywać tylko jedna strona ? Dlaczego nie winisz
                        Steinbach, za nakręcenie tej spirali ?
                  • bolek5 Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:22
                    stefan_ems napisał:

> Cenię sobie Twoje zdanie, więc proszę odpowiedz, czy Twoim zdanie ten cały
                    teat
                    > r
                    > Kaczyńskiego przyniesie Polsce korzyści?

Nie. To spektakl skierowny do polskiego wyborcy (i to raczej przeciętnego) bez
                    liczenia się z międzynarodowymi konsekwencjami. Nigdy o Kaczyńskich nie miałem
                    wysokiego mniemania.
                    • stefan_ems Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:27
                      bolek5 napisał:

> Nie. To spektakl skierowny do polskiego wyborcy (i to raczej przeciętnego) bez
                      > liczenia się z międzynarodowymi konsekwencjami. Nigdy o Kaczyńskich nie miałem
                      > wysokiego mniemania.
                      >

Zgadzam się w 100%.
                      • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:33
                        stefan_ems napisał:

> bolek5 napisał:
                        >
                        >
                        > > Nie. To spektakl skierowny do polskiego wyborcy (i to raczej przeciętnego
                        > ) bez
                        > > liczenia się z międzynarodowymi konsekwencjami. Nigdy o Kaczyńskich nie m
                        > iałem
                        > > wysokiego mniemania.
                        > >
                        >
                        > Zgadzam się w 100%.
                        A ja się nie zgadzam.
                        >
              • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:47
                stefan_ems napisał:

> Bolek, kto jak kto, ale dziwi mnie Twój brak obiektywności w tej sprawie i
                > świadczy co najmniej o asympatii do RAŚ. Jak można kojarzyć ten list z
                > powiernictwem? Można przecież potępiać terroryzm i jednocześnie sprzeciwiać
                się
                > twardej polityce Rosji wobec Czeczeni czyż nie? A ile w tym nieprawdy, gdy
                > napiszę, że list ten wręcz dopinguje Kaczyńskiego w swych durnych
                wyliczeniach,
                > skoro to nie tylko Warszawiacy na tym skorzystają?
                Stefan, rozwaliłes mnie totalnie. Nie uzgodniłes stanowiska z Kolegami :))
                >
                • stefan_ems Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 13:56
                  A po co mi stanowisko kolegów? Każdy ma swoje zdanie i wolną wolę.
                  • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:01
                    stefan_ems napisał:

> A po co mi stanowisko kolegów? Każdy ma swoje zdanie i wolną wolę.
                    Dlaczego więc w innych wątkach, opluwaliście inicjatywę Kaczora ? Wszyscy
                    zwolennicy RAŚ. Nie rozumiem, skąd nagle taka zmiana ?
                    >
                    • stefan_ems Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:08
                      carrramba napisał:

> stefan_ems napisał:
                      >
                      > > A po co mi stanowisko kolegów? Każdy ma swoje zdanie i wolną wolę.
                      > Dlaczego więc w innych wątkach, opluwaliście inicjatywę Kaczora ? Wszyscy
                      > zwolennicy RAŚ. Nie rozumiem, skąd nagle taka zmiana ?
                      > >

I dalej opluwam i to nie zmiana, tylko pokazanie, że listu RAŚ w tej sprawie nie
                      można podobnie interpretować.
                      • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:13
                        stefan_ems napisał:

> carrramba napisał:
                        >
                        > > stefan_ems napisał:
                        > >
                        > > > A po co mi stanowisko kolegów? Każdy ma swoje zdanie i wolną wolę.
                        > > Dlaczego więc w innych wątkach, opluwaliście inicjatywę Kaczora ? Wszysc
                        > y
                        > > zwolennicy RAŚ. Nie rozumiem, skąd nagle taka zmiana ?
                        > > >
                        >
                        > I dalej opluwam i to nie zmiana, tylko pokazanie, że listu RAŚ w tej sprawie
                        ni
                        > e
                        > można podobnie interpretować.

Sorry Stefan, jeśli zwolennicy RAŚ na tym forum, tak różnie pojmują intencje
                        swojego guru, to nic z tego nie rozumiem. To chyba jednak oznacz, że te
                        intencje nie sa czytelne. Nawet dla Was. Dlaczego mają być czytelne dla całej
                        Polski ? Nie będą !!!
                        >
                        • stefan_ems Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:22
                          carrramba napisał:

> Sorry Stefan, jeśli zwolennicy RAŚ na tym forum, tak różnie pojmują intencje
                          > swojego guru, to nic z tego nie rozumiem. To chyba jednak oznacz, że te
                          > intencje nie sa czytelne. Nawet dla Was. Dlaczego mają być czytelne dla całej
                          > Polski ? Nie będą !!!
                          > >

No widzisz, sama dyskusja na ten temat już świadczy o pozytywnym efekcie
                          opublikowania tego listu. ;-)
                          • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:27
                            stefan_ems napisał:

> carrramba napisał:
                            >
                            >
                            > > Sorry Stefan, jeśli zwolennicy RAŚ na tym forum, tak różnie pojmują inten
                            > cje
                            > > swojego guru, to nic z tego nie rozumiem. To chyba jednak oznacz, że te
                            > > intencje nie sa czytelne. Nawet dla Was. Dlaczego mają być czytelne dla c
                            > ałej
                            > > Polski ? Nie będą !!!

Ta dyskusja świadczy jednoznacznie: ten list w takiej formie, zrobi tylko dym.
                            Nic ponadto. Pan Gorzelik nie zastanowił sie nad tym co robi. Zobaczysz Stefan!
                            > No widzisz, sama dyskusja na ten temat już świadczy o pozytywnym efekcie
                            > opublikowania tego listu. ;-)
                            >
                            • stefan_ems Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:36
                              carrramba napisał:

> Ta dyskusja świadczy jednoznacznie: ten list w takiej formie, zrobi tylko dym.
                              > Nic ponadto. Pan Gorzelik nie zastanowił sie nad tym co robi. Zobaczysz Stefan!

Mam inne zdanie, te kilka linijek nie mogło się pojawić w lepszym czasie i być
                              skierowanych do odpowiedniejszego odbiorcy! ;-) Mądra i taktyczna inicjatywa RAŚ.
                              Pzdr.
                              • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 14:43
                                stefan_ems napisał:

> carrramba napisał:
                                >
                                > > Ta dyskusja świadczy jednoznacznie: ten list w takiej formie, zrobi tylko
                                > dym.
                                > > Nic ponadto. Pan Gorzelik nie zastanowił sie nad tym co robi. Zobaczysz S
                                > tefan!
                                >
                                > Mam inne zdanie, te kilka linijek nie mogło się pojawić w lepszym czasie i być
                                > skierowanych do odpowiedniejszego odbiorcy! ;-) Mądra i taktyczna inicjatywa
                                RA
                                > Ś.
                                > Pzdr.
                                >
                                Zero taktyki, adrenalina.
                                • elver.b Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 15:26
                                  Zupelnie nie czuc adrenaliny w tym liscie. Jezeli juz to ironie. Ludzie
                                  dzialajacy pod wplywem silnych emocji nie stosuja ironii.
                                  • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 15:29
                                    elver.b napisał:

> Zupelnie nie czuc adrenaliny w tym liscie. Jezeli juz to ironie. Ludzie
                                    > dzialajacy pod wplywem silnych emocji nie stosuja ironii.
                                    Oczywiscie nie zgadzam się z Tobą, Czuć jedno i drugie. Polakowiec Kaczyński
                                    tez sie pewnie ucieszył.
                                  • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 15:34
                                    Ja tez nie czuje adrenaliny w tym liscie. Czuje tylko zwykle kupieckie
                                    postawienie kawy na lawe.
                                    "Oczywiscie kupiecka uczciwosc wymaga zeby zaciagniety i do tad nie splacony
                                    dlug jaki Polacy zaciagneli u Slazakow , w przypadku otrzymania odszkodowania
                                    przez Warszawe i Kaczynskich zostal Slazakom zwrocony , oczywiscie z solidnymi
                                    odsetkami".
                                    Dlugi, nie tylko karciane trzeba zwracac. I tym kierowal sie piszacy ten list,
                                    innych podtekstow sie niedopatrzylem , co z ubolewaniem wielkim musze stwierdzic.
                                    • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 15:38
                                      Gość portalu: miamore napisał(a):

> Ja tez nie czuje adrenaliny w tym liscie. Czuje tylko zwykle kupieckie
                                      > postawienie kawy na lawe.
                                      > "Oczywiscie kupiecka uczciwosc wymaga zeby zaciagniety i do tad nie splacony
                                      > dlug jaki Polacy zaciagneli u Slazakow , w przypadku otrzymania odszkodowania
                                      > przez Warszawe i Kaczynskich zostal Slazakom zwrocony , oczywiscie z solidnymi
                                      > odsetkami".
                                      > Dlugi, nie tylko karciane trzeba zwracac. I tym kierowal sie piszacy ten list,
                                      > innych podtekstow sie niedopatrzylem , co z ubolewaniem wielkim musze
                                      stwierdzi
                                      > c.
                                      No widzisz Miamore, ile osósb- tyle zdań. Świadczy to dobitnie o tym, że list
                                      nie jest napisany czytelnie i jednoznacznie. Kazdy z nas ma swoje zdanie.
                                      Ja pozostaje przy swoim. I nadal twerdzę : nie tędy droga Panowie.
                                      • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 15:47
                                        Jest to dzielenie skory na niedzwiedziu, zauwazyles ze czesc postu jest w
                                        cudzyslowiu. Normalnie uwazam zadania Kaczynskich i jemu podobnych za utopijne,
                                        smieszne i pozalowania godne. To co juz przeczytalem w prasie niemieckiej to nie
                                        wrozy nam dobrych stosunkow bilateralnych, pytanie z jakim panstwem je jeszcze
                                        mamy, z USA tez zaczyna sie knocic, Francja kaze nam pysk trzymac,a o drobnicy
                                        nie chce juz mowic.
                                        • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 15:54

> Jest to dzielenie skory na niedzwiedziu, zauwazyles ze czesc postu jest w
                                          > cudzyslowiu. Normalnie uwazam zadania Kaczynskich i jemu podobnych za
                                          utopijne,
                                          > smieszne i pozalowania godne. To co juz przeczytalem w prasie niemieckiej to
                                          ni
                                          > e
                                          > wrozy nam dobrych stosunkow bilateralnych, pytanie z jakim panstwem je jeszcze
                                          > mamy, z USA tez zaczyna sie knocic, Francja kaze nam pysk trzymac,a o drobnicy
                                          > nie chce juz mowic.
                                          Ja tez czytałam przedruki z prasy niemieckiej. Z Twojej wypowiedzi wynika
                                          jednak jasno: trzeba było zamknąć pysk i siedzieć cicho. Czy tak ?
                                          Z USA zawsze jest huśtawaka, im bliżej wyborów prezydenckich- tym lepsze.
                                          Wiadomo o co chodzi. Nie jestem zwolennikiem macdonaldyzacji. We wszystkim
                                          należy zachować umiar.
                                          • elver.b Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 15:59
                                            Polakom wolno ujadac a Slazacy maja siedziec cicho. Skad my to znamy.
                                            • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 16:22
                                              elver.b napisał:

> Polakom wolno ujadac a Slazacy maja siedziec cicho. Skad my to znamy.
                                              Ależ Elver, to polakowcy ujadają- nie Polacy.
                                              • elver.b Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 16:23
                                                A Kaczynskiemu wolno z racji tego ze jest Polakiem czy polakowcem?
                                              • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 16:24
                                                Masz racje to polactwo nie Polacy - pozdrawiam.
                                                Znasz moze jakis sposob na polactwo?
                                              • Gość: Deutscher Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.09.04, 23:02
                                                jak zwykle bez argumentow
                                                • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 13.09.04, 23:18
                                                  Gość portalu: Deutscher napisał(a):

> jak zwykle bez argumentow
                                                  Jak zwykle baran
                                                  • Gość: Deutscher " Podejmę dyskusję..." - jaka? ;-) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.09.04, 23:25
                                                    to nie byl ten dobry polsko-szlachecki styl ;-)

poza tym jak zwykle: bez argumentow!
                                        • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 16:00
                                          Carrramba zmusiles mnie do przeczytania starutu RAS.
                                          Z ubolewaniem wielkim musze stwierdzic , ze tez niedoczytalem sie jakichs
                                          wywrotowych celow tej organizacji. Czy w Twiom mniemaniu , zadanie autonomii to
                                          dzialalnosc wywrotowa ? Przypomnij sobie Polacy tez mieli w Galicji autonomie,
                                          mogli po polsku chwalic cesarza , czy z tego powodo rozpadla sie monarchia?
                                          Przeciez cesarz Franciszek wybudowal w Krakowie wiecej dla Polakow niz "wladze
                                          polskie", te "wladze " Krakow tylko zniszczyly.
                                          Ten polski strach, to nie obawa o utrate Slaska lecz zwykla obawa o utrate w
                                          chamski sposob sprawowanej wladzy.
                                          • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 16:25

> Carrramba zmusiles mnie do przeczytania starutu RAS.
                                            > Z ubolewaniem wielkim musze stwierdzic , ze tez niedoczytalem sie jakichs
                                            > wywrotowych celow tej organizacji. Czy w Twiom mniemaniu , zadanie autonomii
                                            to
                                            > dzialalnosc wywrotowa ? Przypomnij sobie Polacy tez mieli w Galicji autonomie,
                                            > mogli po polsku chwalic cesarza , czy z tego powodo rozpadla sie monarchia?
                                            > Przeciez cesarz Franciszek wybudowal w Krakowie wiecej dla Polakow niz "wladze
                                            > polskie", te "wladze " Krakow tylko zniszczyly.
                                            > Ten polski strach, to nie obawa o utrate Slaska lecz zwykla obawa o utrate w
                                            > chamski sposob sprawowanej wladzy.
                                            To dobrze, że przeczytałes Miamore. Ja władzy nie sprawuję. Traktuj mój głos,
                                            jako głos Polaka /Elver z uporem wczesnego osadnika nazywa mnie polakowcem, nie
                                            wiedzieć czemu/
                                          • stefan_ems Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 16:27

> Carrramba zmusiles mnie do przeczytania starutu RAS.
                                            > Z ubolewaniem wielkim musze stwierdzic , ze tez niedoczytalem sie jakichs
                                            > wywrotowych celow tej organizacji. Czy w Twiom mniemaniu , zadanie autonomii to
                                            > dzialalnosc wywrotowa ? Przypomnij sobie Polacy tez mieli w Galicji autonomie,
                                            > mogli po polsku chwalic cesarza , czy z tego powodo rozpadla sie monarchia?
                                            > Przeciez cesarz Franciszek wybudowal w Krakowie wiecej dla Polakow niz "wladze
                                            > polskie", te "wladze " Krakow tylko zniszczyly.
                                            > Ten polski strach, to nie obawa o utrate Slaska lecz zwykla obawa o utrate w
                                            > chamski sposob sprawowanej wladzy.

Dobrze powiedziane ;-)
                                            • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 16:29
                                              Też Ci sie spodobało, ze Miamore stsut RAŚ przeczytał?
                                              • stefan_ems Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 16:32
                                                carrramba napisał:

> Też Ci sie spodobało, ze Miamore stsut RAŚ przeczytał?

A to też ;-)
                                                • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 16:36
                                                  Stefan pozdrawiam Strzelce Opolskie,mile je wspominam.
                                                  • stefan_ems Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 16:37

> Stefan pozdrawiam Strzelce Opolskie,mile je wspominam.

Dziynki! Zapraszom na piwo ;-)
                                                  • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 16:42
                                                    Za moich czasow byla . Krakowska , Mysliwska, Ratuszowa, Polonia, pozniej Zajazd
                                                    Lesny.
                                                  • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 16:44

> Za moich czasow byla . Krakowska , Mysliwska, Ratuszowa, Polonia, pozniej
                                                    Zajaz
                                                    > d
                                                    > Lesny.
                                                    Sorry, ale nie kumam:(
                                                  • stefan_ems Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 16:45

> Za moich czasow byla . Krakowska , Mysliwska, Ratuszowa, Polonia, pozniej Zajaz
                                                    > d
                                                    > Lesny.

Stoi to wszystko jeszcze ;-)
                                                  • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 16:46
                                                    Carrramba to byly co lepsze knajpy w Strzelcach Opolskich.
                                                  • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 16:48

> Carrramba to byly co lepsze knajpy w Strzelcach Opolskich.
                                                    Acha. Nie znam sie na tym.
                                                  • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 16:52
                                                    Jak widzisz zwiedzilem troche Slaska mieszkalem i w katowickiem i opolskiem.
                                                • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 16:40
                                                  stefan_ems napisał:

> carrramba napisał:
                                                  >
                                                  > > Też Ci sie spodobało, ze Miamore stsut RAŚ przeczytał?
                                                  >
                                                  > A to też ;-)

W zasadzie mogę juz tę dyskusje podsumować. Bardzo żałuje, że nie pokazał się
                                                  Hierowski, Grba lub Pniok. Na "polu walki" zostałem osamotniony. Dobrze, że
                                                  wpadł Bolek. List Pana Gorzelika własciwie odczytał Elver. Potwierdził moje
                                                  przypuszczenia, że list kierowany był do polakowca Kaczyńskiego, z czym sie
                                                  zgodzic nie mogę/ mimo braku mojej sympatii do Kaczora/. Ironia oraz brak
                                                  dyplomacji jakim wykazał sie Pan Gorzleik, oczywiście spodobałą się sympatykom
                                                  RAŚ. Nie wszyscy potrafili, odczytać przesłąnie listu.Pozostaję przy swoim
                                                  zdaniu. Ten list jest nieporozumieniem i tak zotanie odebrany przez Polaków.
                                                  • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 16:45
                                                    Ten list jest oderwany od rzeczywistosci,tak jak ostatnia uchwala Sejmu.
                                                  • elver.b Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 17:11
                                                    Zabawa w dyplomacje z Kaczynskim bylaby strata czasu. Choc w sumie to nie wiem
                                                    na czym wedlug ciebie polega dyplomacja lub jej brak.
                                                  • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 17:15
                                                    Kaczynski mydli Polakom a szczegolnie polactwu oczy, zblizaja sie wybory a
                                                    nienawisc do Niemiec ma w Polsce szczegolnie u polactwa pozalowania godny poklask.
                                                  • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 17:39

> Kaczynski mydli Polakom a szczegolnie polactwu oczy, zblizaja sie wybory a
                                                    > nienawisc do Niemiec ma w Polsce szczegolnie u polactwa pozalowania godny
                                                    pokla
                                                    > sk.
                                                    Zaraziłeś się od Elvra tym polactwem, zupełnie niepotrzebnie, Miamore.
                                                    W kwestii wyborów, nie ma to nic do rzeczy.
                                                  • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 17:44
                                                    Mialem okazje poznac wielu polskich "poslow" wiem co mowie.
                                                    Nawet probowali wykorzystac powstanie cmentarza zolniezy niemieckich w
                                                    Siemianowicach, apropo widziales go?
                                                  • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 17:45

> Mialem okazje poznac wielu polskich "poslow" wiem co mowie.
                                                    > Nawet probowali wykorzystac powstanie cmentarza zolniezy niemieckich w
                                                    > Siemianowicach, apropo widziales go?
                                                    kogo?
                                                  • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 17:48
                                                    Ten cmentarz, jest w prawdzie ukryty zeby nie razil w oczy, tylko mala tabliczka.
                                                  • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 17:50

> Ten cmentarz, jest w prawdzie ukryty zeby nie razil w oczy, tylko mala
                                                    tabliczk
                                                    > a.
                                                    Nigdy nie byłam w Siemianowicach
                                                  • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 17:51
                                                    ni byłem:))) literówka:)))
                                                  • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 17:52
                                                    Myslalem ze jestes ze Slaska.
                                                  • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 17:53

> Myslalem ze jestes ze Slaska.
                                                    Nie.
                                                  • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 17:54
                                                    Teraz rozumiem ze czasem Twoje wypowiedzi brzmia nie obraz sie, tak jakby slepy
                                                    mowil o kolorach.
                                                  • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 17:55

> Teraz rozumiem ze czasem Twoje wypowiedzi brzmia nie obraz sie, tak jakby
                                                    slepy
                                                    > mowil o kolorach.
                                                    Masz rację, ale nie zawsze:)))
                                                  • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 12.09.04, 17:59
                                                    Ja spedzilem ponad dwadziescia lat na Slasku, potem dopiero w Niemczech
                                                    zrozumialem slaska mentalnosc,bylo mi o wiele latwiej sie zaaklimatyzowac, pobyt
                                                    na Slasku duzo mi pomogl.
                                                  • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 12.09.04, 21:58

> Ja spedzilem ponad dwadziescia lat na Slasku, potem dopiero w Niemczech
                                                    > zrozumialem slaska mentalnosc,bylo mi o wiele latwiej sie zaaklimatyzowac,
                                                    poby
                                                    > t
                                                    > na Slasku duzo mi pomogl.
                                                    :))
                                                  • Gość: miamore Re: Podejmę dyskusję....... IP: *.arcor-ip.net 13.09.04, 16:43
                                                    Carrramba, tak trzeba miec odwage sie przyznac, Polska mogla duzo nauczyc sie od
                                                    Slazakow, ze nie skorzystala, to jej wina.Ostatnich gryza psy, Polak glupi po
                                                    szkodzie itd, znasz ich napewno wiecej.
                                                    Z zenujaca szczeroscia stwierdzic musze, ze Polacy (polactwo) uwazaja jakoby
                                                    Polska byla kolebka kultury europejskiej, i znowu z zenujaca szczeroscia musze
                                                    stwierdzic, ze oczywiscie Polska kolebka zostala ale kolebka prymitywizmu.
                                                  • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 13.09.04, 16:50

> Carrramba, tak trzeba miec odwage sie przyznac, Polska mogla duzo nauczyc sie
                                                    o
                                                    > d
                                                    > Slazakow, ze nie skorzystala, to jej wina.Ostatnich gryza psy, Polak glupi po
                                                    > szkodzie itd, znasz ich napewno wiecej.
                                                    > Z zenujaca szczeroscia stwierdzic musze, ze Polacy (polactwo) uwazaja jakoby
                                                    > Polska byla kolebka kultury europejskiej, i znowu z zenujaca szczeroscia musze
                                                    > stwierdzic, ze oczywiscie Polska kolebka zostala ale kolebka prymitywizmu.

Miamore, z takim pięknym nickiem takie smutasy mi tu piszesz. Włączyła Ci
                                                    się "Pieśń o spustoszeniu Podola". Stary kawałek. Jeśli o mnie chodzi,
                                                    słowo "polactwo" uważam za bluzg. Kto tu ssię uważa, za kolebkę kultuey
                                                    europejskiej ? Kultura jak każda inna. Mamy swoje wzloty i upadki. Jak każdy.
                                                    Nie mam kompleksów. Nie widzę powodów do chowania głowy w piasek. Nie uważam
                                                    sie za prymitywa. i tyle, Miamore.
    • carrramba Re: Podejmę dyskusję....... 16.09.04, 01:17
      nie zmieniam zdania:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka